2022-10-07 158 瀏覽
見這間店有好多分店,但一直都未試過,這天邀請朋友一齊試下。原來這間火鍋店是Mr. Steak的集團,相信質素絕對有保證。餐廳內都是卡位,坐得舒服。黑毛牛肩胛肉 | $285選了鴛鴦鍋湯底,美白凝膚牛乳湯及御膳麻辣鍋湯底,牛乳湯清甜,麻辣鍋內有豆腐配料,不算太辣。牛肉方面主力食牛肩胛肉及牛小排,肉味濃郁,薄切易熟。澎湖墨魚滑彈牙,有墨魚味。餐廳內有張長bar枱有丸及菜任取。另有台式食品,見到蛋餅、芋圓、燒香腸,想起了台灣的夜市🥺。芋圓有不同的配料,連紅豆都有,自己加糖水,調製甜度。芋圓雖未及芋圓專門店專業,但都算出色,帶點Q彈。最令我期待是有movenpick 雪糕及hargandaz 任食,有Swiss chocolate 同咖啡味😍。整體出餐極快,而且可以份量不大,兩個人限時任食都試到很多不同款式。

黑毛牛肩胛肉 | $285

牛肉方面主力食牛肩胛肉及牛小排,肉味濃郁,薄切易熟。

澎湖墨魚滑彈牙,有墨魚味。

300 分鐘 (堂食)
2022-10-03 193 瀏覽
德福廣場之探店👉犇殿台灣火鍋👈。門外排隊等入場嘅人都多,不過好快都有位。呢度嘅裝修、佈置、餐具都採用日式風格,夠別緻。位置夠大,四周乾淨,冇一般火鍋店的油煙感,空氣流通,整體環境唔錯,好舒適。有4個唔同plan,我地揀左黑毛牛肩胛肉,可以不斷order黑毛牛肩胛肉、美國牛板腱、美國極黑牛三叉、安格斯牛小排、美國牛胸腹板肉、豬梅花、羊肉卷、阿嬤燒酒雞、東港海班片同台灣透抽,即係小魷魚。除左呢d任點之外,仲可以出去拎不同丸物、新鮮蔬菜、菇類、麵類等。欣賞呢個台灣地道特式小食嘅佈置同香腸機,小小佈置,但卻令人有煥然一新嘅感覺,比其他嘅火鍋店有gimmick,見到真係興奮左,入面嘅小食有春卷、炸餃、滷肉、炸地瓜球、宜蘭蔥餡餅、皮蛋醬油豆腐等等,食物種類多之餘仲具特式,樣樣都想食,90分鐘任食,真係食到好飽。拎左麻辣鴨血:Q彈入味麻而不辣;鹽酥雞:外皮酥脆飄香,雞肉軟嫩多汁;煙鴨胸:肉香多汁,唔會太鹹;小香腸:味道屬微甜嗰種,帶酒香,少少咁食都幾過癮; 湯底亦都好吸引,有卸膳麻辣鍋、烏龍茶菌皇湯、桃膠土雞美人鍋、台式濃香沙茶鍋、美白凝膚牛乳鍋、藥膳紅燒牛骨鍋,花多眼亂,樣樣都好吸引,好彩老公好快

拎左麻辣鴨血:Q彈入味麻而不辣;
鹽酥雞:外皮酥脆飄香,雞肉軟嫩多汁;
煙鴨胸:肉香多汁,唔會太鹹;
小香腸:味道屬微甜嗰種,帶酒香,少少咁食都幾過癮;

台灣小食

湯底亦都好吸引,有卸膳麻辣鍋、烏龍茶菌皇湯、桃膠土雞美人鍋、台式濃香沙茶鍋、美白凝膚牛乳鍋、藥膳紅燒牛骨鍋,花多眼亂,樣樣都好吸引,好彩老公好快就揀左藥膳紅燒牛骨鍋,如果比我揀,又唔知要企耐喇。

藥膳紅燒牛骨鍋

湯底經過熬製,帶住濃郁的燒牛骨香味,同時帶點藥材香氣,牛骨同北芪、當歸、桂圓、玉竹等食材精餚而成,鮮甜非常嘅味道,用黎打邊爐仲可以突顯到食物既原汁原味。
食物質素好好,鮮紅色的牛肉,肉質鮮嫩,油脂靚,牛味香濃超好食,夠嫩又好重牛肉味。不同部位口感各有不同,牛肩胛肉同牛小排係必食,油花分布均勻,口感嫰滑q彈,細緻肉質令人一試愛上。

東港海班片,肉質嫰滑,和鯇魚片一樣吸收湯頭精華,鮮味得很。

鯇魚片

阿嬤燒酒雞好香,即使放左去打邊爐,但仍然好香酒味,雞肉好嫰滑,有驚喜。

阿嬤燒酒雞

整體食材新鮮,各具特式。飲品甜品方面亦見出色,可以食到台式芋圓糖水,雖然我唔食得甜,但見到真係大滿足,感覺好好

台灣小食
藥膳紅燒牛骨鍋
鯇魚片
阿嬤燒酒雞
2022-10-03 260 瀏覽
昨晚3大4小童, 坐位說是8人位, 但係格硬嚟。7人坐到身貼身, 張枱放咗3個電爐, 有空的位置很少。問有沒有車仔放食物, 職員話只給2人枱用。食物方面: 差差差! 我們叫了m7套餐(最貴的套餐), 有各樣的牛肉。海鮮是沒有清洗好, 食到成口沙。蝦是不新鮮, 有些像「黑毛蝦」, 蠔間中有變壞的。蔬菜沒有洗好、飲品好少選擇, 無雪糕。因為我們有4個小朋友, 先在另一間吃了兒童餐, 但職員話照人頭計錢。最後, 佢地每人一罐汽水, 埋單4個小童$700, 3個大人$1050。餐廳做事混亂、沒有彈性處理問題、人手吾夠。
2022-10-02
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2022-10-01 161 瀏覽
今日來到台式火鍋 環境不錯 地方夠大 選擇了第二貴的牛肉 九點後入座比較抵 上菜很快而且種類非常多 牛肉比想像中質素高 解凍程度很好 不會很多冰 這點對火鍋很重要 很多火鍋基本用解凍不足的牛肉 很容易煮的很老 三角肉肥瘦分佈均勻 牛肉香很足 切片很大 非常滿足 牛肩胛相對較肥 油香四溢 非常滿足 對於二字頭的自助餐火鍋來說已經很超值 不僅牛肉品質好 台式小吃種類很多 味道中規中矩 可以接受 唯獨是牛三寶的牛肚不是很新鮮 有不小的異味 整一頓飯最不好的一樣 最後要讚的是自助蔬菜區 吃到了非常難得吃到的花生芽 清甜爽口 非常適合火鍋
2022-09-27 161 瀏覽
犇殿主打台灣火鍋吃到飽平日都見到大排長龍都幾抵食架‼️有多款特色湯底唔同級數牛肉90分鐘任食任飲🔸黑毛牛肩胛肉套餐 $285/位湯底揀咗雙鍋,分別係🥘藥膳紅燒牛骨鍋湯同埋御膳麻辣鍋。牛骨鍋牛味濃郁仲帶少少微辣🌶。麻辣鍋有陣陣藥膳味道,配埋蜂巢豆科食好滋味!套餐可以任食黑毛牛肩胛肉、美國牛板腱、極黑牛三叉、安格斯牛小排等等!款款牛都好高質,黑毛牛肩胛肉仲要係大大塊!極黑牛三叉最濃牛味,牛魔王真係要食多點🤣火鍋配料個人推薦鴨血、蜂巢豆腐,配落麻辣湯底無得輸!澎湖墨魚滑都好新鮮彈牙。自助區仲有台灣夜市小吃,有宜蘭蔥餡餅🥠、十三香滷三寶同炸物。真係令人好似去左台灣一樣😍卡位好闊落,座位非常舒適,餐廳係以📲QR code點食物!自助區都有大量菜/蔬果/小食/丸類,真係好多選擇!
犇殿主打台灣火鍋吃到飽
90分鐘任食任飲
🔸黑毛牛肩胛肉套餐 $285/位

2022-09-22
2022-09-25 209 瀏覽
真係冇食過咁難食嘅打邊爐 喺附近住突然發現呢間嘢就過嚟試吓 但係啲肉真係好令人失望 有啲厚到要死 好似食牛扒咁 又柴 一係就肥到死 真係唔知乜嘢質素 如果想俾錢難受可以入嚟食:)
2022-09-20 167 瀏覽
朋友介紹去犇殿食火鍋,這裡地方寛闊,非常舒適。除了用手機点主食外,部份台式小食,蔬菜,飲品,甜品都放在外面,連醬汁都可自由配搭。台式小食 ~ 餃子,木耳,牛丸。。選了鹵水豆卜,味道濃,香芋炸丸子,不太甜,很好吃。蔬菜品種很多,生菜,菠菜,羽衣甘藍,白菜,各款鮮菇,粟米,都非常新鮮。鍋底是桃膠土雞美人鍋,鍋底有隻大雞腿及很多桃膠,另外還有淮山,紅棗,黨參,非常香甜好味。美國極黑牛三叉,脂肪與肉均勻,不肥膩,非常嫩及特別有牛肉味,很好吃。美國牛板腱及牛胸腹板肉,有口感及牛肉味都很香。鮮蝦及海蜆非常新鮮,蝦肉彈牙,海蜆鮮甜好味。
朋友介紹去犇殿食火鍋,這裡地方寛闊,非常舒適。

台式小食 ~ 餃子,木耳,牛丸。。
選了鹵水豆卜,味道濃,香芋炸丸子,不太甜,很好吃。

鮮蝦及海蜆非常新鮮,蝦肉彈牙,海蜆鮮甜好味。
2022-09-17 2335 瀏覽
終於約到個牛控去食這間犇殿,是間台式火鍋放題。環境闊落舒服,設有自助區,有蔬菜,丸類,菇類及麵食自取。另有肉燥飯,一系列台式小食,涼粉芋圓,飲品及雪糕任食。另設醬油區,可調製自己喜歡的醬油。湯底有八款特式湯底,一品酸菜白肉鍋,湯底酸酸咪咪,十分開胃。夜晚有四個不同價錢,不同牛肉款式的放題。選了最貴的澳洲M7和牛,這個套餐性價比頗高,基本上已經包括所有款式嘅肉類同海鮮,除了澳洲M7和牛外,更有手切琵琶牛肉、黑毛牛肩胛肉、美國牛板腱、美國極黑牛三叉,安格斯牛小排、美國豬梅花,阿嬤燒酒雞及羊肉卷等。套餐還包括其他火鍋放題比較少有的彰化白鱔片、東港海斑片、台灣小魷魚。用QR 自助落單十分方便,送餐速度亦十分快。主角澳洲M7和牛肥瘦適中,肉質軟嫩而且牛味香濃,食幾碟已回本。黑牛三叉比較特別,油脂含量少、肉質甜度比較高,亦比較大塊厚肉。另有比較貴價的神仙牛肉及海鮮拼盤(活鮑魚、扇貝、牡蠣,海蝦)贈送,幾抵食。神仙牛肉,第一次食,肉質鮮嫩,薄薄一片涮幾下,有種入口即化的感覺。海鮮拼盤很新鮮,鮑魚彈牙,蠔juicy。

2022-09-13
2022-09-16 199 瀏覽
好耐冇食過台式火鍋放題, 5:30嚟咗呢度試吓,環境乾淨,舒適,職員非常有禮, 10分勤快👍🏻一坐低職員俾個bar code你點選牛肉(有幾款價錢唔同嘅牛肉、羊肉、豬肉🥩🥰)無限添加❤️食得到先好叫😊我哋叫咗美國極黑牛三叉🥩好快牛肉就送上,然後出去選配料,我覺得牛肉比配料好食😊厚、有牛肉味我特別中意食韓國呢隻牌子嘅椰子雪條,好香,好滑😋😋職員好心提醒,如果7點前結賬,可以全單減40 , 90分鐘放題, $450/2位 , 再加一🥰好抵🥰

我哋叫咗美國極黑牛三叉🥩

我特別中意食韓國呢隻牌子嘅椰子雪條,好香,好滑😋😋

2022-09-15
  • 美國極黑牛三叉
2022-09-11 423 瀏覽
火鍋百花齊放,台式的勢力比日式更盛。單憑牛的種類及質素而跑出,難度會相對更高。故此,台式加入獨有風味的台式鍋底、小食,增加吸引力。(1) 澳洲M7和牛油脂分明滿佈,紋理清晰牛味濃。(但僅限這一次)隨後的,也如圖所示。部份更是未完全解凍,令涮的時間拉長。(2) 東港海鮮盤味道是一回事,賣相也是另一回事。(3) 芋泥卷、百頁豆腐挺有台式小食的特色,甜甜的。但只需要加熱油炸的,還能夠有什麼想法。偶爾都會光顧,地點很是方便。但比起一開張的時候,出品質素每況愈下,令人卻步。值得一提的,提供的台式小食愈來愈多,例如:台式腸、涵水煮、及黑糖芋圓,也有羽衣甘藍等新鮮菜蔬。

(1) 澳洲M7和牛
澳洲M7和牛
油脂分明滿佈,紋理清晰牛味濃。(但僅限這一次)
澳洲M7和牛
隨後的,也如圖所示。部份更是未完全解凍,令涮的時間拉長。

(2) 東港海鮮盤
東港海鮮盤
味道是一回事,賣相也是另一回事。

(3) 芋泥卷、百頁豆腐
芋泥卷

2022-09-04
2022-09-10 470 瀏覽
去德福廣場衛訊店買手機 在等待過資料期間1個人去了吃臺灣火鍋12點開始營業 星期一至五 13.15離座有7折優惠 作為一個精明消費者 梗系要喇店內全是卡位 分隔清晰 座位舒服一入門口是自助食物區 乾淨齊整 常見的火煱配料都有 飲品除了必備的 還有台式飲料 我要了175元一位的餐 有3款牛 豬梅花 羊肉卷和阿婆燒酒鷄任吃採用掃碼點餐 方便又快捷 選了臺式濃香沙爹鍋 第一輪要了三款牛及豬肉 比較後 都是極黑牛三叉最好味 再加了一盤 共吃了5盤 實在太誇張喇最後再吃了2杯海鹽雪糕 太滿足了 合共用了60分鐘 7折後只是140元呢
店內全是卡位 分隔清晰 座位舒服
一入門口是自助食物區 乾淨齊整 常見的火煱配料都有
2022-08-31
10 分鐘 (堂食)
2022-09-10 1745 瀏覽
我一向都好鍾意打邊爐,特別是任食的一種🤤因為自問食量唔多,任食的我會食到比較多款式呢🔖今晚去左朋友分享的台式火鍋-犇殿台灣火鍋📍我去左九龍灣的一間,地點相對都幾方便!✅在晚餐時間去人都多,建議先預約呢!‼️-有幾款套餐可以選擇,我選了美國極黑牛三叉套餐🥩第一次泥先試下呢!都係以QR CODE點餐📱除了指定牛外,都有唔同食材,同埋在外面都可以自取不同蔬菜,有好多唔同選擇!🥬🥦🥬同埋仲有台灣小食!湯底方面,我點了最愛的御膳麻辣鍋🌶🌶唔算好辣,以偏麻為主,唔算好食得辣既朋友應該都接受到呢!😋-肉類方面,因為本身食量唔多,所以今次決定集中食牛🥩點了⭐️美國極黑牛三叉⭐️牛胸腹板肉⭐️牛胸腹板肉⭐️美國雪花牛每次上桌份量都好足夠,唔會得1-2塊🥩同埋大小均一唔會太薄!♥️最重要色澤好好,食落更加滿足!我真係覺得牛肉配麻辣係最夾呢!🤣-其他食材方面,點了⭐️老街蜂巢豆腐⭐️炸魚皮⭐️皮蛋醬油豆腐⭐️響鈴⭐️台式魚餃⭐️澎湖墨魚滑⭐️台灣鮸魚片⭐️屏東水蓮菜⭐️宜蘭蔥餡餅⭐️蔬菜 等好多唔同台灣特色📣特別推介老街蜂巢豆腐同澎湖墨魚滑✨好入味同埋紮實,好襯麻辣湯底!✔️仲有屏東水蓮菜,唔算好多店家有得選呢!🥬-特別一提這家的甜品有芋圓
我一向都好鍾意打邊爐,特別是任食的一種🤤
因為自問食量唔多,任食的我會食到比較多款式呢🔖
今晚去左朋友分享的台式火鍋-犇殿台灣火鍋📍
我去左九龍灣的一間,地點相對都幾方便!✅
在晚餐時間去人都多,建議先預約呢!‼️
有幾款套餐可以選擇,我選了美國極黑牛三叉套餐🥩
第一次泥先試下呢!
都係以QR CODE點餐📱除了指定牛外,都有唔同食材,
同埋在外面都可以自取不同蔬菜,有好多唔同選擇!🥬🥦🥬
同埋仲有台灣小食!
湯底方面,我點了最愛的御膳麻辣鍋🌶🌶
唔算好辣,以偏麻為主,唔算好食得辣既朋友應該都接受到呢!😋
肉類方面,因為本身食量唔多,所以今次決定集中食牛🥩點了
⭐️美國極黑牛三叉
⭐️牛胸腹板肉
⭐️牛胸腹板肉
⭐️美國雪花牛
每次上桌份量都好足夠,唔會得1-2塊🥩
同埋大小均一唔會太薄!♥️
最重要色澤好好,食落更加滿足!
我真係覺得牛肉配麻辣係最夾呢!🤣
⭐️宜蘭蔥餡餅
⭐️蔬菜 等
好多唔同台灣特色📣
特別推介老街蜂巢豆腐同澎湖墨魚滑✨
好入味同埋紮實,好襯麻辣湯底!✔️
仲有屏東水蓮菜,唔算好多店家有得選呢!🥬
特別一提這家的甜品有芋圓呀! 我當然有試!😙
而且飲品都係以台灣的進口入品為主🧃
更有台式風味!
如果想試火鍋又鍾意台式,值得一試這家呢✨
2022-09-06
  • 美國極黑牛三叉
  • 美國雪花牛
2022-09-09 156 瀏覽
最近台式火鍋店愈來愈多,這次就去了一家位於九龍灣的店舖。店舖環境以紅色木系裝修,配著中式吊燈挺美的。自助區有一大幅“犇”字的牆,感覺挺有氣勢的。火鍋有四個套餐,限時90分鐘任飲飲吃😚。-▪︎澳洲M7和牛餐 HKD$338/位套餐包括七款牛肉及三款其他肉肉及三款海鮮選擇,附送神仙牛肉及東港海鮮盤一客。另有其他火鍋食材,以掃碼方式下單,自助區有台式小吃、飲品、醬油及甜品。-火鍋湯底多達八款,選擇了御膳麻辣鍋,湯底用料豐富。湯底味道挺香的😆,賣相紅噹噹看似很辣。感覺像小辣的味道,味道濃郁不咸。-牛肉點了澳洲M7和牛、美國極黑牛三叉及蘇格蘭牛小排,另外點了紐西蘭羊肉卷及阿嬤燒酒雞。牛肉色澤紅潤紋理分明,肉質爽口鮮味🤤。羊肉卷肉質腍身挺入味的,燒酒雞酒味香濃肉質煙韌。-這裡有兩款鴨血選擇,分別是台灣鴨血及麻辣鴨血。較喜歡吃麻辣鴨血,這個是熱食可即吃的😍,鴨血大件厚身,味道香辣入味。-

▪︎澳洲M7和牛餐 HKD$338/位

自助區有台式小吃、飲品、醬油及甜品

2022-09-07
10 分鐘 (堂食)
2022-09-08 170 瀏覽
每隔一段時間就突然好想食台式火鍋,朋友就帶我嚟到位於德福廣場一期「犇殿台灣火鍋」這裏有四款不同價錢的牛肉火鍋配料放題,可以按照個人喜好選擇,由於我們好鍾意食牛肉,所以就選擇了澳洲M7和牛套餐。入到餐廳見到自助區已經擺放三至四十款火鍋配料及台式小食😋店員安排入座後亦可以用QR code落單,有多款高質素的牛肉、羊肉、海鮮及台式火鍋配料及小食等😋套餐亦包括贈送一碟神仙牛肉及海鮮拼盤。湯底我們選擇了沙嗲台式沙茶鍋,味道好香好濃,配搭牛肉一齊食,會更香口。神仙牛肉神仙牛肉都是第一次食的,一塊塊掛在木架上面,色澤紅潤好新鮮,好嫩滑😋澳洲M7和牛每一塊都切得好薄,牛味濃郁,油脂均勻入口溶化。海鮮拼盤海鮮有鮑魚、帶子、生蠔、蜆和海蝦,鮑魚煙煙韌韌好爽口,帶子好清甜,生蠔脹卜卜蠔味濃郁,蝦好新鮮爽口鮮甜,蜆肉完全冇沙👍手工蛋餃/炸魚皮/東港海班片/阿嬤燒酒雞每一隻都好足料,皮薄餡靚,入口淡淡蛋香,海斑片厚肉鮮甜。雞肉煮熟後酒味清香,又嫩滑。麻辣鴨血/芋泥卷食完火鍋之後已經有九成飽,所以就點了其中兩款台式小食,麻辣鴨血味道好有台式風味,辣到適中,好惹味,口感不錯,芋泥卷表皮食落口感似食緊魚蛋,餡料有軟綿
神仙牛肉
澳洲M7和牛
每一塊都切得好薄,牛味濃郁,油脂均勻入口溶化。
海鮮拼盤
手工蛋餃/炸魚皮/東港海班片/阿嬤燒酒雞
麻辣鴨血/芋泥卷
食完火鍋之後已經有九成飽,所以就點了其中兩款台式小食,麻辣鴨血味道好有台式風味,辣到適中,好惹味,口感不錯,芋泥卷表皮食落口感似食緊魚蛋,餡料有軟綿綿的芋泥,甜甜地幾好食😋

2022-09-05 161 瀏覽
同朋友慶祝生日想打邊爐就嚟試呢一間台式打邊爐 犇殿揀咗美國牛胸腹扳肉$238牛肉方面其實都冇乜特別同各大其他牌子嘅打邊爐舖頭都一樣 而且我同朋友戰鬥力實在太低所以揀咗個普通嘅餐🤣 御膳麻辣鍋湯底 🍲由於佢係一間台式打邊爐 所以都會有好多台式小食例如烤香腸鴨血甜不辣等等 所以其實食物種類都算多一開始覺得唔辣但食食吓之後越嚟越辣🤣食到中途忍唔住即刻去拎個雪糕食😋🍦有我哋最鍾意嘅Movenpick🍦即刻覺得抵返晒😍
同朋友慶祝生日想打邊爐就嚟試呢一間台式打邊爐 犇殿

揀咗美國牛胸腹扳肉$238