招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
2023-06-22 95 瀏覽
餐廳裝潢偏清新、文化氣息西班牙海鮮燴飯係兩人份,份量好充足。海鮮有大蝦、帶子、青口、魷魚、蜆。每一粒飯都充滿濃郁既湯汁,加上酸甜既小蕃茄,好味!大蝦蝦味香濃,帶子口感鮮甜,青口、魷魚同蜆都好新鮮澳洲西蘭花苗配龍蒿荷蘭汁。龍蒿荷蘭汁就係平常食班尼迪蛋嗰個特別既醬汁。西蘭花苗咬落新鮮爽脆,配上濃郁滑順既龍蒿荷蘭汁,好夾!甜點係焦糖香蕉合桃朱古力布朗尼,配雲呢拿雪糕。望落已經好吸引!焦糖香蕉上面焦糖好脆,布朗尼外層香脆,裡面濕潤柔軟,濃郁既朱古力清香,同合桃、雪糕好夾!
餐廳裝潢偏清新、文化氣息

大蝦蝦味香濃,帶子口感鮮甜,青口、魷魚同蜆都好新鮮

2023-06-20 148 瀏覽
今晚應朋友約會特登試了這間尖沙咀文化中心旁邊的西餐廳 名叫牧羊少年與他的浮萍四面被池水圍繞而且淡黃的燈光十分浪漫 點了一些西餐價錢合理味道也有水準 氣氛適合約會晚餐意粉方面嘗試了海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉運用了矜貴的材料襯托出多重層次的鮮味海膽及黑魚子醬各有特色 另外一度主菜嘗試了慢燒威士忌保濕三黃雞配燒新薯及西蘭花苗 用了慢燒保濕的煮法保留了雞肉的鮮味 加上火燒的威士忌融入了雞肉裡面 味道有層次 整體西餐非常之有質素
每次經過尖沙咀海邊都留意呢間Cafe🌊 被文化中心既水池圍繞著自成一角好有Feel ⛲️見到店面感覺好有詩意 入到去仲種了唔少植物🌳 配上優雅米色風既裝修每一個角落都好適合打卡📷 優美既環境絕對係適合約會之選💕⭐️ Cod Roe & Crab Meat Taco 🌮 墨西哥玉米餅本身好香脆🌽配上芝士明太子同蟹肉🦀️充滿各種鹹香🧀 有牛油果蓉中和返就夠Fresh🥑⭐️ Orecchiette with Sea Urchin and Black Caviar 🍝貓耳朵粉口感煙韌好特別👂🏻 配上香濃既海膽黑魚子醬調味口味好濃郁🐚 鮮味滿滿好澎湃💙⭐️ Slow Roasted Whisky Marinated Chicken with Baby Potato and Broccolini 🍗雞肉烤得外脆內軟🥰 雞皮香脆帶油亮的油香✨ 肉質嫩滑唔會乾 配上Table Side 火燒既效果好驚喜🔥 威士忌的酒香融入到雞肉裡面非常夾🥃⭐️ Ginger Custard Pudding with Vanilla Seeds Buttercream 🍮Deconstructed既賣相好似Fine Dining咁
Cod Roe & Crab Meat Taco

⭐️ Cod Roe & Crab Meat Taco 🌮

Deconstructed既賣相好似Fine Dining咁有藝術感🎨 奶凍既薑味淡淡的配上雲呢拿Buttercream 感覺好幼滑🤍
Butterfly Pea Coffee

⭐️ Butterfly Pea Coffee 🦋
杯野飲叫做海風眷戀沙好有浪漫既感覺🏖藍色既蝶豆花感覺好夢幻🔮 入口偏甜咖啡味唔算好濃岩曬女士☕️
Cod Roe & Crab Meat Taco
Butterfly Pea Coffee
2023-06-18 105 瀏覽
一經過就係俾餐廳既環境及氛圍吸引住☺️餐廳燈光柔和、座位寬敞,給人一種很放鬆既感覺! 另外行入啲仲會有個漂書corner, 文青必訪😝純素松露醬薯條份量比想像多,而且我好鍾意每條薯條既外皮都炸到脆卜卜😚松露醬好香濃👏瑪格麗塔薄餅微燶既茄醬同芝士,perfect match!! 餅底夠脆口,推介青醬雞肉露荀貓耳朵粉雞肉好滑溜!另外露筍好爽口又夠入味,完全冇草青味👍青醬好fresh, 唔會膩❣️Heroes Craft Beer 配埋港產既手工啤,一定要支持🥰

另外行入啲仲會有個漂書corner, 文青必訪😝

純素松露醬薯條

瑪格麗塔薄餅

青醬雞肉露荀貓耳朵粉

Heroes Craft Beer
配埋港產既手工啤,一定要支持🥰
2023-06-14 2373 瀏覽
牧羊少年與他的浮萍 (Lemna),為結合餐廳、酒吧及文化展覽的全新概念店。牧羊少年與他的浮萍位於尖沙咀香港文化中心地下,位於遊客區,地點十分便利。餐廳內設放滿旅遊書的飄書區及富文青感的「打卡位」,讓客人彷彿置身充滿文化氣息和悠閑的旅程中。當進入餐廳時,立即被廣闊空間和舒適的裝潢所吸引。店內燈光柔和,營造出一種舒適和溫馨的氛圍。餐廳的菜單非常多樣化,包括了中式、西式和日式揉合的fusion料理:慢煮豚五花迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬 HKD118厚身的慢煮豚加上波本威士忌燒烤醬味道,豬肉口感爽脆多汁,麵包新鮮鬆軟,加上新鮮的生菜和醃黃瓜,讓整個漢堡非常美味。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 HKD188貓耳朵粉口感香濃軟滑,每一口貓耳朵粉都充滿creamy的海膽味,配上蟹肉絲,完美地展現了fusion料理的風格,推薦!洛神花玫瑰蜜柚茶(熱) HKD48味道非常清新香甜,是一杯非常適合女生的養生茶。除了食物以外,服務也非常出色。服務員非常友善和專業,為客人提供了快速和周到的服務。餐廳的環境非常舒適,音樂輕柔,讓人感到非常放鬆和舒適。我非常喜歡尖沙咀牧羊少年與他的浮萍 (Lemna)。食物質素高,服

慢煮豚五花迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬 HKD118

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 HKD188

洛神花玫瑰蜜柚茶(熱) HKD48
味道非常清新香甜,是一杯非常適合女生的養生茶。

我非常喜歡尖沙咀牧羊少年與他的浮萍 (Lemna)。食物質素高,服務周到,環境舒適。如果喜歡多樣化的料理和舒適的用餐環境,這家餐廳絕對是不容錯過的好去處!
2023-06-13
  • 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
  • 慢煮豚五花迷你漢堡配波本威士忌燒烤醬
  • 洛神花玫瑰蜜柚茶
首先,瑤瑤坐車車黎入門口有兩級樓梯,職員哥哥姐姐非常樂意幫忙搬車車,Like👍我地點左個兒童餐 同幾個Tea Set兒童餐有驚喜 😍😍西西里番茄醬西班牙肉丸 配芝士煙肉貓耳朵粉 兩者都好好好好味,肉丸唔會太咸,雖然得3小丸,但惹味又開胃 😘😘 而個貓耳朵粉我可以話係全餐最好食既一個菜式! 煙肉香氣夾雜濃濃芝士忌廉,貓耳朵又夠彈牙。Good呀真係超級推介 🤗🤗。。。。。。。。明太子康提芝士蟹肉餅 🦀🦀 有種食緊蟹肉他他既感覺,清新,同唔會好漏 👍😊。。。。。。。。炸魚漢堡拼薯條 🐟🍔🥔個漢堡唔算太出眾,個飽可以再軟熟啲更好😅😅 但係薯條唔講得少!瑤姐食清光 🤪🤪。。。。。。。。雪糕伴蘋果批 🍦🍎🍰 肉桂味略嫌不夠,不過伴雪糕一齊食都幾好味,唔會甜耶耶! 😆😆。。。。。。。。最正最正就係個環境🤤🤤😝😍落地玻璃天然採光,成間Cafe感覺好開揚 🤗坐位夠多不在話下,中間有個綠意小清新位置,好舒服恬靜一邊係用餐區,另一邊有個大書櫃比人睇下圖書(其實是打卡🤣) 之後有個古典風鋼琴,真係好適合瑤瑤“亂”彈奏一曲 🤭🤭
首先,瑤瑤坐車車黎
我地點左個兒童餐 同幾個Tea Set
兒童餐有驚喜 😍😍
西西里番茄醬西班牙肉丸 配芝士煙肉貓耳朵粉
最正最正就係個環境🤤🤤😝😍
落地玻璃天然採光,成間Cafe感覺好開揚 🤗
坐位夠多不在話下,中間有個綠意小清新位置,好舒服恬靜
一邊係用餐區,另一邊有個大書櫃比人睇下圖書(其實是打卡🤣)
之後有個古典風鋼琴,真係好適合瑤瑤“亂”彈奏一曲 🤭🤭
「牧羊少年與他的浮萍 (Lemna)」座落於尖沙咀文化中心,餐廳以旅遊為主題✈️除咗有放滿旅遊書嘅飄書區同富文青感嘅打卡位📸亦引入酒吧概念,將餐廳、酒吧同文化展覽集於一身🍷令客人彷彿置身充滿文化氣息同悠閑嘅旅程中,誠意推介✅🔸西班牙海鮮燴飯($278/2人用)賣相吸引,而且配料豐富💋大蝦肥美爽彈,帶子焦香飽滿⚪️魷魚圈煙韌帶辣勁,青口爽脆嫩滑🐚蜆肉鮮甜無沙,另外亦有唔少辣肉腸作點綴💥燴飯粒粒分明,並掛上酸甜醬汁,更添惹味程度🥘🔸芝士四重奏($198)Pizza鋪滿四款唔同嘅拉絲芝士🧀奶香味濃郁而不膩😚批底香脆薄身,邊位有厚度🍕芝士愛好者值得一試!

🔸西班牙海鮮燴飯($278/2人用)

🔸芝士四重奏($198)
2023-06-03 2172 瀏覽
很早以前已經留意到尖沙咀文化中心旁有一間文青咖啡店,覺得環境超美超有氣質的說,但每次都是日間經過,而又總是很多人排隊,所以一直未有機會試到,後來才知道是牧羊少年的分店,而且有一個超有詩意的名字—牧羊少年與他的浮萍,像一本書的書名,一聽到就已經很有畫面。因為知道是牧羊少年的品牌,對佢品質有信心,所以就晚上來品嚐一下。餐廳空間感十足,而除餐廳外、還有酒吧,表演台,最最最欣賞佢還自設一隅給餐廳的客人看書漂書,享受片刻的寧靜,果然是文青cafe ! 餐廳晚上也很有feel,跟日間是完全不同的感覺!再來看看食物,餐廳以QR code 落㽞,好方便,我們看了一會便決定點:🥢明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅滿滿的蟹肉及明太子餡料填滿墨西哥夾餅,夾餅口感脆脆的,而芝士增加香味又唔會太漏,配著微辣的明太子很惹味,這個是冷盤前菜,在夏天食大加分!🥢海鮮拼盤主角出場,海鮮拼盤,幾大份而且海鮮款式不少,上枱時就已經好香,拼盤內有大蝦、爐魚、蜆、帶子及魷魚等海鮮,大蝦爽口彈牙,調味得恰到好處,而鱸魚則非常嫩滑,帶子也很不錯,燒得兩面微香脆,但內裏肉質還是細緻嫩滑。還有薯仔同長柄西蘭花,配埋一齊食很飽肚😂🥢慢烤羅勒蕃

🥢明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅

🥢海鮮拼盤

🥢慢烤羅勒蕃茄醬大蝦扁意粉
另一個主菜,夏天時份特別揀個蕃茄醬既主菜,扁意粉爽口彈牙,配埋個酸甜惹味蕃茄酸甜惹味,食落唔漏,大蝦爽口彈牙,番茄醬味入晒去,不錯👍🏻

🥢覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
食完主菜當然要點甜品,一見到呢個就好吸引,外面是奶油霜,食落好軟滑唔漏,上面有少許蛋白脆餅,唔會太甜,增加口感,內裏是雪糕,配埋入邊既糖漬草莓,酸酸地好醒胃,夏天食一流👍🏻

飲品:
白香果乳酸/ 葡萄西柚配蜂蜜
原本應該是喝咖啡的,但因為晚上怕喝了睡不著,只好放棄,點一些清新涼快的飲品,也很不錯👍🏻

後記:日與夜感覺都截然不同,有機會日間時間再來感受文青及咖啡的香氣❤️
  • 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅
  • 覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
  • 烤義式時令海鮮拼盤
2023-06-03 95 瀏覽
第一次嚟食呢間好可惜冇得坐窗邊嗰日陽光好好呢間餐廳適合打卡環境優美叫咗set main course and dessert 油封法國鴨髀9/10依比利時豬油薯條10/10青醬雞肉蘆筍貓耳朵粉8/10甜品普普通通如果下次可以坐窗邊位就好了,一邊享受陽光,一邊享受美食
食評:1) 莎樂美腸Pizza $178Pizza係薄底脆皮果種,食落完全唔會硬身,滿滿嘅芝士配埋鹹香嘅莎樂美腸,完全係「食過番層味」。2) 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $138呢個好有驚喜! 墨西哥夾餅非常香脆,康提芝士入口好fresh,夾埋辣辣地嘅明太子同滿滿蟹肉,味道出奇夾,非常開胃^^服務質素&環境:地方好大,環境舒服,好岩同fd坐底懮懮傾計。Staff亦非常友善。提提就算平日入座率都算高,當日我地平日夜晚去,見到有walk in客人都要等陣位先入得,建議大家book咗位先去~唔洗等得咁辛苦。
食評:
1) 莎樂美腸Pizza $178

2) 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $138

服務質素&環境:

2023-05-30
  • 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅
2023-06-01 86 瀏覽
牧羊少年與他的浮萍位於尖沙咀文化中心屬於牧羊少年咖啡館概念店;副線貫徹品牌文青悠閑風格主打文化藝術交流集合餐廳酒吧以及展覽活動過萬呎店選用水泥以及木材加上大量綠植配合落地玻璃裝潢簡約格局開揚伊比利豬背油薯條薯條採用伊比利亞豬背脂肪提煉油炸金黃酥脆同時滲雜豬油甘香以及橡果清新配搭香草蒜鹽超級上癮莎樂美腸薄餅大約十吋左右批底薄脆鬆化配搭莎樂美腸油潤香辣加埋大量芝士拉絲鹹香惹味青醬雞肉露荀貓耳朵粉羅勒青醬濃稠順滑配搭雞肉肉質嫩滑濕潤而且貓耳朵粉軟硬適中整體感覺清爽輕盈烤10安士澳洲M4安格斯西冷 配燒新薯 及烤美國露荀澳洲安格斯牛肉質柔軟粉嫩而且肉汁豐富同時脂肪豐腴油花細密配搭燒新薯以及烤美國露荀夠哂滿足髒髒咖啡冰凍牛奶加入濃縮咖啡形成冷熱分層逐漸滲透變化

伊比利豬背油薯條

莎樂美腸薄餅

青醬雞肉露荀貓耳朵粉

烤10安士澳洲M4安格斯西冷 配燒新薯 及烤美國露荀

髒髒咖啡
冰凍牛奶加入濃縮咖啡形成冷熱分層逐漸滲透變化
2023-05-25
$400.5 (晚餐)
  • 伊比利豬背油薯條
  • 青醬雞肉露荀貓耳朵粉
  • 烤10安士澳洲M4安格斯西冷 配燒新薯 及烤美國露荀
2023-05-31 78 瀏覽
文化中心側有一間餐廳,裝潢非常文青,有綠化,有池畔,環境舒適,非常配合文化中心嘅形象。今日剛好經過,便入內試吓。清酒昆布湯煮本地蜆🍲蜆肉十分肥美嫩滑。有蒜片和紅椒絲嘅辛辣味道,更能提升鮮味。清酒昆布湯底好甜美。黑松露大啡菇奶油意大利飯🍛黑松露味飄香樸鼻。飯粒沾滿了黑松露,芝士嘅原素,惹味十足。片片大啡菇增加了口感。奇異果,青瓜,羽衣甘藍,蜂蜜冷榨果汁🍹夏日炎炎最好飲番杯清新且又健康嘅飲品。清甜可口。
今日剛好經過,便入內試吓。

清酒昆布湯煮本地蜆🍲
蜆肉十分肥美嫩滑。有蒜片和紅椒絲嘅辛辣味道,更能提升鮮味。
清酒昆布湯底好甜美。

黑松露大啡菇奶油意大利飯🍛
黑松露味飄香樸鼻。
飯粒沾滿了黑松露,芝士嘅原素,惹味十足。
片片大啡菇增加了口感。

奇異果,青瓜,羽衣甘藍,蜂蜜冷榨果汁🍹
夏日炎炎最好飲番杯清新且又健康嘅飲品。
清甜可口。

2023-05-31
2023-05-31 91 瀏覽
去完香港文化中心後有啲肚餓,原來中心地面都有餐廳,牧羊少年餐廳有幾間分店好出名,所以就喺呢間餐廳食晚飯餐!餐廳裝修華麗,好有氣氛!😊青醬雞肉露荀貓耳朵粉🍝青醬味道濃郁,有厚切雞肉粒,好嫩滑😋, 貓耳朵粉煙煙靭靭, 配creamy青醬好適合!👍🏻👍🏻👍🏻明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅🌮墨西哥夾餅脆卜卜,有三份! 有夾住頗多嘅蟹肉碎及芝士醬😍😍😍,明太子味道香濃, 有點辣好惹味! 😈 蒜香法國雞翼(6隻) 配 是拉差蛋黃醬🐔雞翼炸得金黃脆口,粉皮唔會太厚!  雞肉juicy😋🤤🤩 舔蛋黃醬令雞翼唔會太熱氣,增加了鹹香味!

餐廳裝修華麗,好有氣氛!😊

青醬雞肉露荀貓耳朵粉🍝

明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅🌮

蒜香法國雞翼(6隻) 配 是拉差蛋黃醬🐔

2023-05-30 87 瀏覽
估唔到文化中心隔離竟然都開咗牧羊少年嘅分店依家係牧羊少年與他的浮萍,有餐廳亦都有一間酒吧兩間嘅裝修都非常之有情調。我哋坐咗喺一個卡位,上邊係文化中心愛嘅一啲水池,望住外面嘅流水,的確有好似浮萍,一樣喺呢度萍水相逢嘅感覺。都幾多嘢揀,我同朋友叫咗一個pasta一個snacks同埋一個mainClam with sake kombu soup份量都正常,湯都夠濃郁,clam亦都鮮甜👍🏼幾鍾意昆布同埋sake嘅配搭Sea urchin n black caviar orecchiette 啲魚子醬真係超級少,但係個醬汁係好重嘅海膽味,非常鮮甜。亦都食到有好多蟹肉個汁,貓耳意粉亦都好能夠捉住啲sauce,非常之creamy👍🏼👍🏼Whiskey marinated chicken最後仲有威士忌嘅燒春雞燒得啲皮外脆內軟入邊亦都有好多汁但係威士忌就苦苦地令到隻雞又有甜味又有苦味就要睇吓你自己鍾唔鍾意呢隻味啦~

Clam with sake kombu soup

Whiskey marinated chicken

最後仲有威士忌嘅燒春雞
燒得啲皮外脆內軟入邊亦都有好多汁
但係威士忌就苦苦地
令到隻雞又有甜味又有苦味
就要睇吓你自己鍾唔鍾意呢隻味啦~
2023-05-30 88 瀏覽
文青餐廳牧羊少年與他的浮萍,進駐尖沙咀文化中心,餐廳設計非常有特色,分別設有用餐餐廳區及酒吧區,用餐區以圖書館設計為藍本,非常有特色,而且地方非寬敞,入到來令人非常輕鬆愉快🫰🏻.🔺海鮮拼盤 $298話明海鮮拼盤用類當然用海鮮啦 有大蝦、扇貝、蜆、魷魚🦑、帶子、鱸魚,震撼大家眼球😂各樣海鮮都鮮味十足,爽口彈牙🫰🏻.🔺慢烤羅勒蕃茄醬大蝦扁意粉 $168濃郁蕃茄醬煮扁意粉,醬汁掛麵,麵粉軟硬適中,大蝦🍤新鮮大隻,爽口彈牙😋.🔺Cod Roe and crab 🦀 taco 🌮 $138牛油果🥑蓉配上大量蟹肉,唔會太漏,入口taco 好脆,牛油果蟹肉好配搭,香滑可口🫰🏻.🔺覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅 $98好IG able , 顏色造型極為討好,看了也心動,粉紅色覆盆子奶油霜,底層是雲呢拿雪糕,夏天最適合😍.百香果乳酸(凍)$48葡萄|西柚|蜂蜜(凍)$62
🔺海鮮拼盤 $298
各樣海鮮都鮮味十足,爽口彈牙🫰🏻
🔺慢烤羅勒蕃茄醬大蝦扁意粉 $168
🔺覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅 $98