招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
2018-12-31 420 瀏覽
Happy Friday夜,約左兩個姊妹收工黎聚舊,起初以為會好多人,下午嘅時候打嚟預約即日夜晚,點知店員話截左即日預約,walkin枱都會有少量,所以諗住一收工就講過嚟,點知依度人流唔多,唔洗等京有位。入到去燈光環境比較暗,枱唔係好大張,但坐落又晍算逼夾。枱上面有杯可以自己倒水,但發現杯有少少污跡,洗得不是太乾淨。我哋三人叫咗兩個意粉一個pizza同芝士焗薯條。兩個意粉,賣相吸引,意粉煮得軟硬剛好海鮮pizza,賣相一般,同埋上面啲海鮮食落有啲雪味同唔夠熱,大失所望。價錢合理,但食物同清潔有待改善

價錢合理,但食物同清潔有待改善
2018-12-30 3286 瀏覽
平時真的甚少會去葵芳,所以當來到這邊要找什麼吃的還滿苦惱不過來這邊除了新都會廣場、葵涌廣場可以找到吃的葵青劇院其實也有餐廳可選擇的喔牧羊少年咖啡.茶.酒館 - 很久之前在太子店有吃過反正機會難得就嚐嚐這邊的分店吧~有室外和室內的位置不論是室外還是內,燈光也是偏昏暗 ... 吃飽會有一種想睡的感覺耶 先點了一壺茶 - 路易博士奶油焦糖茶 ($34)紅茶帶著濃郁的焦糖味道,還有絲滑的口感。特式焗薯殻 ($64) 有三款口味~牛肉醬、蘑菇、蝦三款都加上了兩色芝士,不過要說最惹味的當然是牛肉醬那款喔蝦的口感很彈牙,但就沒吃到蝦的鮮味。所以比較來說喜歡蘑菇多一點 雖說是薯殻,但還是有薯仔的部份喲~於是吃3個已很飽肚日式燒汁雞肉薄餅 ($108)是薄身的餅皮,邊邊的位置吃起來脆脆的,靠中心的位置則有點像麵包那樣。豐富的芝士加上甜甜的日式燒汁很惹味,此外還有帶微辣的紫蔥。雞肉每片薄餅有一舊,肉質很嫩滑的喔最後還點了甜品 - 京都春日 ($75)是新鮮製作的窩夫來呢~有聞到很香的窩夫味道配了茶味淡一點且較甜的綠茶雪糕、酸酸的草莓,還有草莓果醬個人來說喜歡配果醬的吃法,微酸加上外脆內軟的窩夫~很快就吃光
平時真的甚少會去葵芳,所以當來到這邊要找什麼吃的還滿苦惱
不過來這邊除了新都會廣場、葵涌廣場可以找到吃的
葵青劇院其實也有餐廳可選擇的喔

牧羊少年咖啡.茶.酒館 - 很久之前在太子店有吃過
反正機會難得就嚐嚐這邊的分店吧~有室外和室內的位置

先點了一壺茶 - 路易博士奶油焦糖茶 ($34)
紅茶帶著濃郁的焦糖味道,還有絲滑的口感。
路易博士奶油焦糖茶

特式焗薯殻 ($64) 有三款口味~牛肉醬、蘑菇、蝦
三款都加上了兩色芝士,不過要說最惹味的當然是牛肉醬那款喔
雖說是薯殻,但還是有薯仔的部份喲~於是吃3個已很飽肚
特式焗薯殻

日式燒汁雞肉薄餅 ($108)
豐富的芝士加上甜甜的日式燒汁很惹味,此外還有帶微辣的紫蔥。
雞肉每片薄餅有一舊,肉質很嫩滑的喔
日式燒汁雞肉薄餅

最後還點了甜品 - 京都春日 ($75)
是新鮮製作的窩夫來呢~有聞到很香的窩夫味道
配了茶味淡一點且較甜的綠茶雪糕、酸酸的草莓,還有草莓果醬
個人來說喜歡配果醬的吃法,微酸加上外脆內軟的窩夫~很快就吃光了!
京都春日
2018-12-22
特式焗薯殻
日式燒汁雞肉薄餅
京都春日
2018-12-25 588 瀏覽
裝修好休閒,平日又無野人(除左lunch time啦), 有室內同室外位比你揀,幾個人黎傾計吹水好正。事關今日放假,想揾個地方好好hea下,跟住就不如走黎食個all day breakfast啦。幾好喎,都係大約$80, 份量都幾大,個薯餅超好味,其實就正正常常啦,只係塊午餐肉無味。出餐有d慢,不過唔趕時間無問題啦。 咖啡都幾好味呀。佢早餐原來係到11:30only, 我地入到去岩岩過左,所以只可以點lunch set或者餐牌上嘅all day breakfast. 下冷次早少少黎試下佢嘅早餐先得。 總之一句講晒,好舒服呀係度食野!

全日早餐

總之一句講晒,好舒服呀係度食野!
2018-12-24
全日早餐
2018-12-19 604 瀏覽
今日特登搭車黎揾友人食午餐!友人係附近住左好多年,但係竟然唔知道牧羊少年既存在!!!少年你太年輕了!黎葵芳唔係只有葵涌廣場既!唔想食劣食,仲可以chill chill 地扮下西人食西餐既,應該過黎牧羊少年呀~lunch 既價錢唔算平,唔係餐餐都可以食既價錢。但係如果係遠道而來呢個價錢就絕對唔貴去葵廣shopping 之前都要食餐好嘛!如果係同另一半or 追緊女仔既,唔通帶佢去葵廣食撈撈or 去隔離食連鎖店咩呢度一到lunch 就會full house ,所以十二點半之前最好黎攞位啦!呢度menu 既野食我都食過了,其中我會highly recommend 個三文治,因為其他地方無得食嘛~另外跟餐飲品有咁多選擇我都好滿意,都係我推薦呢間餐廳既原因今日我就㨂左鮮忌廉黑松露野菌意大利粉飲橙汁呢個紅湯我好愛,唔係港式羅宋湯,d 菜唔會無限湯底煮到梅曬爛曬,湯既味酸得黎又唔會死酸飲到蕃茄香最鐘意拎d 香草包點個湯黎食橙汁就菓汁先生個類啦,唔係鮮榨for sure登登登登~意粉黎到了!因為個碟實在太大了,顯得意粉好少。但係如果你係正常食量既話,呢個意粉都已經夠飽了因為今日我食左早餐未肚餓,我要同友

另外跟餐飲品有咁多選擇我都好滿意,都係我推薦呢間餐廳既原因

今日我就㨂左鮮忌廉黑松露野菌意大利粉飲橙汁
紅湯同餐包

最鐘意拎d 香草包點個湯黎食

橙汁就菓汁先生個類啦,唔係鮮榨for sure
鮮忌廉黑松露野菌意大利粉

登登登登~

因為今日我食左早餐未肚餓,我要同友人一齊share 呢個意粉先食得曬

意粉好香忌廉磨菇味,令人食指大動!

d 菇好爽口,唔會煮到淋曬,而且菇既份量都唔少。

至於黑松露味就唔太出啦,咁$68 都唔預會落好多黑松露(不過黑松露既香味應該好出⋯⋯)

不過overall 而言呢個意粉係好味既!友人都好讚賞話無介紹錯~

另外仲有一點係應該讚既,就係侍應盡責

因為友人個意粉等左一段時間都未到,所以吹單啦

通常吹單d 侍應都係hea 下客人就算,但係呢度既侍應真係有follow up 架!抵讚!

計埋加一是日lunch $75
2018-12-19
紅湯同餐包
鮮忌廉黑松露野菌意大利粉
2018-12-06 467 瀏覽
由於好近葵芳嘅關係,所以我經常都會去呢一區搵嘢食!除咗葵涌廣場有好多嘢食之外,其實喺新都會廣場附近有一間休閒舒適嘅Cafe!牧羊少年咖啡館有戶外同埋室內嘅地方,今次我叫咗個all daybreakfast同埋一個窩夫嘅甜品。兩樣嘢我都好滿意,因為個英式早餐真係好足料,已經食到我超級飽!但係我仍然都係食得落窩夫,窩夫表現算係脆口。仲有一個特色嘅地方就會佢提供一啲唔同嘅書籍,可以一邊食嘢一邊睇書,感受下做文清嘅感覺!
2018-11-02 905 瀏覽
如果不是為了看表演,不會食到這麼粗糙的西餐。食物毫無誠意,小食拼盤都不夠熱,Pasta一塊一塊幹掙掙,上菜速度又慢,唔明點生存到。大概環境同地點還OK掛。以後食飽先來看演出。
2018-10-29 922 瀏覽
牧羊少年咖啡是一間以旅行為主題的餐廳,餐廳分兩個區!我地坐係外面,外面有一個大脹幕包住,好像去了露營一樣,這個設計挺新鮮。餐廳的裏面就放慢了不同國家的旅遊書,如果plan行程的話去呢間café都幾合適。餐廳的沙律有水準,蔬菜新新鮮,還有煙三文魚,不過面包碎較干!芝士肉碎薯條都好出色,新鮮熱辣辣炸好的薯條配上芝士還有咸香的肉碎!口感好有層次,食唔停口。不過主食意粉方面就比較乾身,漢堡是可以的,意粉就令人失望。小食比主菜好吃。

2018-09-19
2018-10-25 649 瀏覽
係附近做完野,想揾間餐廳好好地坐低食個飯。 有好多野都想叫,但我地得兩個人食唔到咁多xD所以最尾叫左三樣:明太子多士,白汁帆立貝意粉,蜜糖八爪魚丸拼波波腸。。等左差唔多30分鐘先有野食,就快餓暈了,第一樣係意粉,比較幼身,但質地唔會太淋,整得幾好!之後就到個波波腸同八爪魚丸,八爪魚丸我覺得有d過淋,口感差d, 但味道ok!最後終於有明太子多士!!好靚呀,亦有好香明太子味,但多士如果脆d會好d.埋單都等左十分鐘-.- 佢唔記得左拎走左我張卡去碌就走左去做其他嘢。。 如果係weekend/放假慢活下ok, 但平日夜晚都唔係好啱我

2018-10-25
It was a holiday for me and my friend. We decided to have afternoon tea at this restaurant. Looking at the menu, The full all day breakfast attracted me a lot. It had a lot of ingredients.You can see from the photo. There are lots of food. I like the smoked salmon ! It was yummy. I was full and satisfied after having this meal. Recommend this one if you go there.

「生活是要享受的,心血來潮的,沒有計劃的,悄悄到來,靜靜感受。」原來平日葵芳牧羊少年都唔太多人,呢個香草醬青口意粉個味好好,係油左少少,食到底太多油留係度,同埋個意粉煮得林左少少,個人黎講好喜歡綠綠地色嘅香草汁,好香好滑。見到有愛爾蘭咖啡好想試,但我怕會瞓著左,所以最後都係叫左杯榛子Latte,榛子Latte都好好飲,唔會太甜,剛剛好。第二次黎呢度,環境不錯,自己一個人黎好舒服,有outdoor可以坐,價錢又唔貴~睇戲前過黎呢度食野幾好~
香草醬青口意粉
榛子Latte
2018-08-27
香草醬青口意粉
榛子Latte
2018-10-14 619 瀏覽
我很久沒有到過葵芳,還有我很久都沒有再喝過「愛爾蘭咖啡」,因為我找了很多咖啡店都找不到「愛爾蘭咖啡」,大概是製作過程太複雜,而且比較冷門,不太多客人享用,所以乾脆不賣。然而,我在openrice誤打誤撞找到這裡有「愛爾蘭咖啡」,當時我在Facebook詢問那一間分店有「愛爾蘭咖啡」,而我收到的私訊回覆是指尖沙咀K11,不過當我親身去到,那邊說已經沒有,最後,我白走一趟回家去。之後,我再抽空選了2018年10月7日再去其他分店尋找「愛爾蘭咖啡」,再出門前我先打電話去店舖查詢,因為白走一趟真的讓人感到很痛苦。最後,我終於找到葵芳,而且對我來說葵芳都不算太遙遠,只是很久沒有過來,於是,便抽空過來品嚐。愛爾蘭咖啡(冰震)第一時間當然點我一直想品嚐的「愛爾蘭咖啡」,我之前在其他店喝的都只有熱,並沒有冷的,這次可以讓我品嚐到冰凍的「愛爾蘭咖啡」,還帶有酒精,而且還加了忌廉,讓口感更加香滑,不會被濃烈的酒精嗆喉嚨。鮮忌廉黑松露野菌意大利粉(免費附送餐包及餐湯)本來我是點下午茶,不過要下午2時30分才開始,享用下午茶時間還未到,於是聽職員向我推介點套餐有優惠,優惠就是你點的飲料會是半價,還免費附送餐包
太複雜,而且比較冷門,不太多客人享用,所以乾脆不賣。

鮮忌廉黑松露野菌意大利粉(免費附送餐包及餐湯)
本來我是點下午茶,不過要下午2時30分才開始,享用下午茶時間還未到,於是聽職員向我推介點套餐有優惠,優惠就是你點的飲料會是半價,還免費附送餐包及餐湯,而且我還未找到地方午餐,就決定順便品嚐該店的食物。我於是點了「鮮忌廉黑松露野菌意大利粉」,看碟子的容量比較淺,以為端上桌應該都很少,純粹用來點綴,沒想到原來吃後很飽肚,而且配菜—野菌很足夠,意大利粉也很有口感,不會太硬,像在吃橡皮圈那樣。

餐湯就是羅宋雜菜湯,味道很好,跟罐頭湯比較,我喜歡這個,因為真的有很多雜菜在湯裡面,而且喝進口都不感覺到有味精而感到口渴。

餐包就是一個圓圓的麥包,軟棉棉而且暖暖的,塗上牛油真的很好吃。

愛爾蘭咖啡(熱)[含酒精]
吃過再回味,今天忍不住再來光顧,我依舊點了「愛爾蘭咖啡」,這次是熱的,不過喝進口只感覺到有少許酒精味道,可能是因為我點了熱的原因,熱力把酒精揮發掉,但是加了忌廉之後,口感很香滑,完全不會失去「愛爾蘭咖啡」的真正味道。

明太子鮮蝦意大利粉(免費附送餐包及餐湯)
本來打算今天再來點上次那個「鮮忌廉黑松露野菌意大利粉」,或者點下午茶餐,可惜,今天該店舖轉換了新的餐牌,而且享用下午茶時間還未到,而我又喜歡吃明太子,便點了「明太子鮮蝦意大利粉」,不要看碟子的容量比較淺,以為端上桌應該都很少,純粹用來點綴,沒想到原來吃後很飽肚,而且配菜很足夠,意大利粉也很有口感,不會太硬,像在吃橡皮圈那樣,而且配菜—明太子、鳴門卷、4顆大蝦都很新鮮,真的很好吃。

點套餐免費附送的餐包及餐湯
餐湯就是羅宋雜菜湯,味道很好,跟罐頭湯比較,我喜歡這個,因為真的有很多雜菜在湯裡面,而且喝進口都不感覺到有味精而感到口渴,這次還多了一顆青瓜在湯裡。

餐包就是半個被切開了的麵包,軟棉棉而且暖暖的,塗上牛油真的很好吃。
2018-10-13
15 分鐘 (堂食)
  • 愛爾蘭咖啡
  • 明太子鮮蝦意大利粉
  • 鮮忌廉黑松露野菌意大利粉
有次星期日早上跟朋友到葵青劇院聽演奏會,表演結束,友人拉我來到這間cafe聚聚,說環境不錯。環境幽暗,蠻有情調,說實室內位置有點擠迫,幸好樓底夠高,那日天氣炎熱, 我們都沒有選設帳篷的戶外小座,揀了靠近大窗的位置坐,可以望到小公園境,光線透入來,心情特別好。全日早餐來了,牛角飽烘熱,有牛油香,不錯。豬肉腸有點羶,好咸,煎得不夠,雞肉腸取代更好。炒蛋OK,但蛋味唔濃,豬柳好散好咸,唔好吃,煙三文魚有D腥,茄汁豆幾好吃,但收80元的全日早餐,我覺得不值。但友人點的牛角包芝腿治很好吃,英式薯條和沙律都好吃。至於咖啡,差了㸃咖啡味,很普通,但餐具很講究,要讚。
2018-10-02 579 瀏覽
山竹台風來臨的前夕,到了牧羊少年食LUNCH,暴風雨前夕天氣特別熱。入面無哂位唯有坐出面露天位。叫左個 ALL DAY BREAKFAST,老實說ALL DAY BREAKFAST 好難會唔好食,因為所有野都係有無本身既味道,所以整體來說唔錯,每件食物都有佢應該有既味道。可惜係天氣太熱,一邊食一邊出汗,雖然有風扇,但認真說係食到有點辛苦。如果要坐露天,千祈唔好係炎熱既夏天做呢件事,除非你好鐘意大排檔既環境。不過打完風,見到佢個露天座位比D樹倒下封左,我估要等有一陣子才能再食牧羊少年了。
山竹台風來臨的前夕,到了牧羊少年食LUNCH,
暴風雨前夕天氣特別熱。
入面無哂位唯有坐出面露天位。

叫左個 ALL DAY BREAKFAST,
老實說ALL DAY BREAKFAST 好難會唔好食,
因為所有野都係有無本身既味道,
所以整體來說唔錯,
每件食物都有佢應該有既味道。

可惜係天氣太熱,一邊食一邊出汗,雖然有風扇,
但認真說係食到有點辛苦。
如果要坐露天,千祈唔好係炎熱既夏天做呢件事,
除非你好鐘意大排檔既環境。

不過打完風,見到佢個露天座位比D樹倒下封左,
我估要等有一陣子才能再食牧羊少年了。
2018-09-14
  • ALL DAY BREAKFAST
2018-09-28 546 瀏覽
聽過呢一間餐廳個名好耐, 但好少去葵芳呢一邊,所以一直都冇機會試。因為太熱的關係,所以要求坐室內,餐廳的燈光都幾昏暗, 環境都幾迫下。下午茶套餐的選擇都唔係好多, 所以叫咗一個午餐--意粉同埋一個下午茶餐。 雜菜湯都好足料,有好多蘿蔔和菜,麵包唔脆,過左氣。 鮮忌廉白菌煙三文魚意粉 $72煙三文魚微鹹, 意粉軟硬適中,芝士味好濃。 水牛城雞翼 $49雞翼醬汁好濃,但係唔好食, 而且雞翼唔夠熱, 肉質唔滑。 清涼之吻 $22第一啖以為自己飲緊驅蚊草, 因為真係有好強烈的驅蚊草味。 凍榛子朱古力 $20朱古力越飲越甜, 所謂的榛子朱古力只係面頭嗰一粒榛子。

雜菜湯都好足料,有好多蘿蔔和菜,麵包唔脆,過左氣。
鮮忌廉白菌煙三文魚意粉 $72
煙三文魚微鹹, 意粉軟硬適中,芝士味好濃。
水牛城雞翼 $49
雞翼醬汁好濃,但係唔好食, 而且雞翼唔夠熱, 肉質唔滑。
清涼之吻 $22
第一啖以為自己飲緊驅蚊草, 因為真係有好強烈的驅蚊草味。
凍榛子朱古力 $20
朱古力越飲越甜, 所謂的榛子朱古力只係面頭嗰一粒榛子。
2018-09-09 647 瀏覽
Good morning🥗牧羊少年有素食版既all day breakfast..不過我緊係簡有肉版🤣🤣($80)加Green Tea Latte🍵五顏六色即時好開胃😋.🍛咖哩雞扒配珍珠米($68)都唔錯😋😋醬汁份量岩岩好!
🍛咖哩雞扒配珍珠米($68)都唔錯😋😋醬汁份量岩岩好!
  • All Day Breakfast