招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多筍工 (6)
Tea time時段又黎幫襯您啦💕💕一諗起座得舒服啲,野食又要有番咁上下好食,真係非您莫屬啦由於堅持想食all day breakfast 🍳 既關係,雖然可以嗌tea set 但都照嗌番lunch既餐牌🤪🤪🤪因為tea set係無all day 嗌既其實可以將嗰all day 擺落tea time 度,轉番嗰輕量版all day都不錯喔然後我都再嗌左嗰腸仔拼盤tea set不過哩度係無Flat white嗌既,只有Lattle,其實加多一shot咖啡粉米就係Flat white囉好希望哩間咖啡店有得飲Flat white🤪🤪🤪然後再嗌左杯牛油果🥑青瓜乳酪drink🤩🤩🤩份all day 一如以往賣相靚仔,不過其實我食左咁多次都真係唔多鐘意食條徳國腸,啲肉質唔好,希望可以教過第二嗰牌子既徳國腸啦至於嗰腸仔拼盤都幾靚仔,有三款腸仔既,有成餅野既腸仔,食落有啲似臘腸第二款係徳國腸,食落係比all day breakfast 嗰條熱身啲,不過兩款質地都係一樣既,第三款就係大路既c華力腸,正正常常吐,拼盤醒埋醒胃既配菜杯Lattle中規中矩吐,不過杯乳酪真心有驚喜既,好fresh但又無牛油果🥑
然後我都再嗌左嗰腸仔拼盤tea set
杯Lattle中規中矩吐,不過杯乳酪真心有驚喜既,好fresh但又無牛油果🥑肥膩感

💕💕All day breakfast 🍳

💕💕Hot Lattle

💕三款腸仔拼盤
2019-03-28 466 瀏覽
慢活·悠然自在的感覺、書卷氣濃厚的一個地方明太子鮮蝦義大利粉🍝明太子義大利粉配大大粒脆口新鮮三文魚籽,口感很濃郁的而且新鮮食材,用料上乘,一試愛上既義大利粉-小食方面~有小食拼盤包括(八爪魚丸🐙、士林腸、春蝦)賣相好靚,未食都加哂分,且即叫即製,薯條十分香脆可口值得一讚既係員工有禮貌、食物整體唔錯、環境舒適!
慢活·悠然自在的感覺、書卷氣濃厚的一個地方

小食方面~

值得一讚既係員工有禮貌、食物整體唔錯、環境舒適!
2019-03-27
下午茶
2019-03-25 361 瀏覽
葵青劇院睇舞台劇,先到了劇院附近吃頓早餐!估唔到這家以旅行為主題既cafe都有價錢相宜的早餐🥣選擇! 看看餐牌都幾吸引,大概40左右一個餐連飲品!和友人各自點了一個餐!可能是早上十點所以人流不多不用等位,位置有露天及室內選擇!點了英式窩夫配加拿大煙肉炒蛋,醬汁可選花生或蜂蜜,和一客classic 之選而飲品可加錢轉花茶類或不加錢 order coffee、milk tea、ice tea, orange juice or milk! 個人應為女生的話份量巳很足夠!
葵青劇院睇舞台劇,先到了劇院附近吃頓早餐!
估唔到這家以旅行為主題既cafe都有價錢相宜的早餐🥣選擇!
看看餐牌都幾吸引,大概40左右一個餐連飲品!

經典之選早餐
餐蛋及腸
茄汁豆
英式窩夫配加拿大煙肉炒蛋
2019-03-24
$40 (早餐)
  • 早餐
2019-03-22 212 瀏覽
從小住在葵青區,見證葵青劇院旁餐廳的變遷,由之前的意大利餐廳變成現在的牧羊少年。這個位置在地理上可說是得天獨厚,交通便利之餘,環境亦相當適合開Café。外有露天雅座,可以享受自然風光,內有充滿文化藝術氣息的冷氣座位,相當舒適。服務方面亦值得一讚!大部分服務生是年輕人,態度和效率都頗高!很多時候飲完餐湯就會有服務生收去碗方便稍後上主菜,服務生更會細心詢問客人:餐飲要後上嗎?真的非常貼心。個人覺得食物質素也很不錯,間中會轉新的餐牌。基本上餐牌上8成的食物都試過,當中覺得比較出色的有:水牛雞翼,蒜香雜菌意粉,明太子蝦意粉,雪糕窩夫等。最最喜愛的是Latte Coffee ,因為上面有靚靚的拉花,每次都幸運地有不同的圖案,心情也很美好。P.S.: 戴眼鏡高大的男服務生(可能是店長)都值得一讚,有一次我點錯了杯咖啡,他都馬上幫我重新下單,態度很好👍希望這間Café 能一直保持水準,讓我閒時過來嘆杯靚咖啡,食個美食。

Latte
Latte
五點幾放工,自己一個,想搵間抵食得黎氣氛又唔錯既餐廳,好好地享受一下獨處的時光,牧羊少年絕對是不二之選。建議坐入面,因為個人覺得入面環境比較寧靜,而且燈光暗d,氣氛好適合自己獨處或者三五知己傾下計。呢個意粉好creamy, 但份量就略嫌少左d。非常特別的焦糖紅茶。第一啖有驚喜,因為佢焦糖糖配紅茶真係第一次飲,估唔到又幾夾。飲到焦糖味,但又唔會蓋過紅茶既茶香。岀色!所以refill左次

呢個意粉好creamy, 但份量就略嫌少左d。

2019-03-15 218 瀏覽
今日去葵青劇院睇舞台劇,經過看到牧羊少年於是入去試試。餐廳不是很多人,可能是因為2點幾,過了午餐時段,我地2人可以坐在4人台。我叫了一個all day breakfast試試,它是傳統的英式all day breakfast,有蕃茄、漢堡扒、牛角包、炒蛋、三文魚、腸仔、菇同茄汁豆。整個餐都很豐富,特別要讚既係佢既炒蛋好滑、落左少少鹽,很夠味,蕃茄酸酸甜甜很新鮮,牛角包就焗到外脆內軟,很好味。以$80蚊就可以食到甘豐富既all day breakfast 連埋飲品,性價比算高!下次有機會會試埋其他食物。

下午茶
  • 全日早餐
2019-03-13 281 瀏覽
因為今晚在葵青劇院睇drama, 所以就早左小小到隔離既餐廳食個晚餐! 記得好耐之前食完覺得印象馬馬,不過過左咁耐,應該都唔會都係咁差排掛! 所以我都係報住貪方便既心態黎食! 我地唔想食得太飽,所以就叫左個意粉、拼盤同埋雜菜個意粉味道幾好👍🏻👍🏻👍🏻 黑松露味夠香,又不會太搶味! 意粉又不會太淋! 雜菜最出色,好香既麻醬👍🏻👍🏻拼盤都抵食!
所以我都係報住貪方便既心態黎食!
我地唔想食得太飽,所以就叫左個意粉、拼盤同埋雜菜
2019-03-06 271 瀏覽
其實都黎葵芳呢間食過幾次,貪佢環境好,食物質素又好。今日想同友人傾下計,所以都黎呢度食個晚飯。一坐低我地就決定左叫三樣野食凱撒沙律雖然有少少貴,但都算大碟,兩個人食就岩岩好,但我個人嫌唔夠多沙律醬忌廉白菌帆立貝意粉個樣都好睇得,但份量真係少左d😂😂但好彩,我同友人都未算太餓。個意粉好creamy, 好夠味,溫馨提示,一定要趁熱食。水牛城雞翼勁正!!!夠味而且又唔算太辣!!咬落去仲有脆脆地。我地食完後,仲坐左係度傾左好耐計,職員都無趕我地走,所以好推薦呢間餐廳俾d 想傾下長計or 情侶食,好好氣氛!

一坐低我地就決定左叫三樣野食

凱撒沙律

忌廉白菌帆立貝意粉
個樣都好睇得,但份量真係少左d😂😂

水牛城雞翼
勁正!!!夠味而且又唔算太辣!!咬落去仲有脆脆地。

2018-12-20
2019-03-05 309 瀏覽
今日下午2點多約左姐姐食下午茶決定黎呢到嘆葵芳mtr岀行五分鐘就到,隔離係葵青劇院鍾意呢間餐廳風格,室內有藝術感而且餐廳設有露天座位坐低之後就點左個 👉🏻素食風味早午餐$74整碟都係好好特別係茄汁豆同蘑菇😍薯餅好鬆脆好好食炒蛋都算滑飲品方面同姐姐一樣要榛子朱古力一凍一熱😆朱古力控表示100分!整體價錢算合理,不過早餐menu仲抵😆下次試下佢個早餐🤔
今日下午2點多約左姐姐食下午茶
決定黎呢到嘆
葵芳mtr岀行五分鐘就到,隔離係葵青劇院
鍾意呢間餐廳風格,室內有藝術感而且餐廳設有露天座位

坐低之後就點左個

炒蛋都算滑

飲品方面同姐姐一樣要

榛子朱古力
一凍一熱😆

朱古力控表示100分!

整體價錢算合理,不過早餐menu仲抵😆
下次試下佢個早餐🤔

• 全日早餐
  • All Day Breakfast
  • 早餐
2019-02-19 452 瀏覽
同好朋友好耐無見,相約7:30pm係葵芳食飯聚舊醉翁之意不在食,在於搵個好嘅位置傾下計由於事前已經book咗位去到亦唔需要等, 店員好快安排我哋入咗店內位置。 Book位嘅時候會問你想坐店內定係室外,我哋揀咗室內!7:30pm已經有半滿既人客,喺區內嘅名氣小店,建議平日都book定枱。 由於我哋都唔係好肚餓,只係叫咗一客三文魚凱撒沙律,一客牛扒配薯條及兩杯飲品。我哋坐嘅位置係一入門口左手面,收銀隔離嗰張圓枱,檯既面積好細,嘢食到曬嘅時候都冇位放。三文魚凱撒沙律麵包粒好大粒,三文魚嘅分量就比較少,只有三片。牛扒配薯菜,分量好充足,薯條炸得好脆。朋友叫咗一杯凍朱古力我冇影到,我就叫咗一壺奶油焦糖茶,係呢度嘅招牌飲品,味道幾得意,唔會太濃,平時比較少機會飲到,試一試無妨。喺呢度食飯都開心嘅,首先因為冇限時我哋唔需要急住走。而且環境暗暗哋舒服嘅,枱與枱之間有一定距離唔會聽到隔離講啲咩staff嘅服務態度都幾好
同好朋友好耐無見,相約7:30pm係葵芳食飯聚舊
醉翁之意不在食,在於搵個好嘅位置傾下計

牛扒配薯菜,分量好充足,薯條炸得好脆。

staff嘅服務態度都幾好

2019-02-13 399 瀏覽
成日都覺得牧羊少年嘅餐廳俾人感覺好舒服,同朋友一齊悠閒傾吓計飲吓嘢的確唔錯。今次同兩個朋友一齊嚟到食午餐,輕輕鬆鬆過星期六。呢個全日早餐真係好飽好飽好飽。最得意係小紅蘿蔔,好爽甜。呢杯愛爾蘭咖啡買相好靚,酒味好濃郁,不過上面嘅忌廉太過硬,如果用鮮忌廉,重返啲牛奶味就更加正喇。呢個pancake係一個午餐完美嘅結束。一送到上我哋枱面就聞到好香好香嘅麵粉味,班cake外脆內軟,配合埋Oreo味嘅雪糕仲有Oreo餅好夾。
All  day  breakfast
呢個全日早餐真係好飽好飽好飽。最得意係小紅蘿蔔,好爽甜。
愛爾蘭咖啡
Oreo  pancake
午餐
愛爾蘭咖啡
Oreo  pancake
2019-02-09 399 瀏覽
星期六晚周圍都好多人,新都會每間餐廳都排哂長龍。但要想搵一間餐廳坐得耐小小。就諗起牧羊少年。本身諗住星期六可能要坐室外,點知出奇地小人,即刻有位,仲係室內。室內燈光暗暗地,幾啱傾計。我哋叫左一個Pizza,一個意粉,兩個女仔食啱啱好。價錢唔係好貴,兩個人埋單$191,人均唔洗一百Pizza係薄批,夠脆,仲好夠芝士味個意粉都幾多煙肉,朋友話味道都算唔錯同埋重點星期六晚都冇限時,唔趕人走,推薦傾計食飯之選

Pizza係薄批,夠脆,仲好夠芝士味

個意粉都幾多煙肉,朋友話味道都算唔錯

同埋重點星期六晚都冇限時,唔趕人走,推薦傾計食飯之選
2019-02-09
2019-02-06 300 瀏覽
葵芳好多野食,但靜靜地食野既地方就唔多,哩間牧羊少年可以坐係室外,感覺好清幽好文青。和風三文魚籽蜆肉意大利粉哩個意粉表現正常,不過不失,蜆肉既分量同意粉都唔多,小食量既朋友啱好。千島海鮮薄Pizza幾脆,酸酸甜甜既千島醬亦都唔錯,不過食到後面就已經唔脆了,好快就淋左。Mocca咖啡好鐘意飲佢既Mocca,好濃郁好香,超濃既朱古力味,又唔會甜,好好飲啊真係~如果唔係夏天,坐係室外都幾舒服,D燈光昏黃又柔和,傾計氛圍好好^^

和風三文魚籽蜆肉意大利粉
千島海鮮
Mocca咖啡

• Mocca
2019-01-14 509 瀏覽
那天是我們結婚一週年的紀念日~老實說我跟老公都拍拖10年先結婚,我倆本身性格也不是很在意節日的慶祝,所以我們都是當天才決定去牧羊少年吃紀念日晚餐基本上,我們臨時想要慶祝又想不到去哪時,都去牧羊少年! 所以我們已經來過很多次!其實餐廳室內的環境我覺得挺浪漫的!這次我們也是照常的叫了2人餐!2個主菜+1小食+2杯飲料+2甜品除了飲料&甜品可以加錢轉其他外其他都是指定的!我老公的朱古力!這是我的蘋果蜜桃茶~ 我覺得甜味剛好!不錯!再來是我額外點的凱薩沙拉~本人是沙津控!超愛吃沙律!這個凱薩沙拉份量超多,足夠3-4個人分享,味道不錯,3文魚也很大塊~ 這樣捲起來像玫瑰花!這是跟餐的水牛城雞翼~ 有5隻,但我吃了才發現沒拍照,所以只拍了3隻 濃濃的醬汁包著雞翼,很濃味,酸酸甜甜的很開胃!再來就是跟餐的主菜:明太子意粉~~ 這果意粉吃上去有微微的辣味,對喜歡吃辣的我來說很好吃! 推薦!再來是漢堡排飯~ 漢堡排我沒吃,我老公說好食!但我有試那個汗,唔..... 有點甜的,但這味道不是我喜歡的口味!最後的甜品是芝士蛋糕!原來我跟老公2個芝士蛋糕是不同口味的!所以花紋是不同顏色的~ 但我後來才發現!因為
那天是我們結婚一週年的紀念日~

其實餐廳室內的環境我覺得挺浪漫的!

這次我們也是照常的叫了2人餐!
2個主菜+1小食+2杯飲料+2甜品
除了飲料&甜品可以加錢轉其他外
其他都是指定的!

我老公的朱古力!

這是我的蘋果蜜桃茶~ 我覺得甜味剛好!不錯!

再來是我額外點的凱薩沙拉~

濃濃的醬汁包著雞翼,很濃味,酸酸甜甜的很開胃!

再來就是跟餐的主菜:

明太子意粉~~

再來是漢堡排飯~
漢堡排我沒吃,我老公說好食!

最後的甜品是芝士蛋糕!
原來我跟老公2個芝士蛋糕是不同口味的!
所以花紋是不同顏色的~ 但我後來才發現!
因為餐牌上沒有寫,職員也是直接拿給我們~
放下就走~
下圖是我的,是朱古力味,我老公是柚子~
味道不錯!個人喜歡柚子口味!

整體來說,牧羊少年我覺得它的食物味道不錯,價錢又不貴! 環境也好!紀念日來也不錯的!或是閨蜜來這裡談心還挺不錯的!
所以住附近的我其實也挺常來的!

2019-01-05 499 瀏覽
好好食窩夫✨😍整個時已經聞到好香加拉 蛋香味好突出 士多啤梨又夠新鮮 綠茶味不太重似奶粉味多🤢Oreo 曲奇味味道一流 非常感到意外 窩夫係朱古力口味 加上兩球cookie flavour 🙂令味道更濃 但可惜點係點解side dish 仲要加朱古力既野 若果可以加d酸酸甜甜既野譬如檸檬 蘋果呀 會更好 😌Pizza 🍕 黎拉 等小編試下佢 蝦魷魚都好多 味道過得去 不過呢有彈既位 一攞起個pizza 墮既 明顯地係偷工減料拉 餅底整得唔夠實淨如果可以整得厚身d 不論口感賣相都會好d 揀食意粉的話 小編推薦黑松露野菌意粉 意粉整到軟硬程度剛好 食落口係滑身 黑松露本身已經好香啦加上野菌蘑菇 面頭灑d芝士 成個配搭係好香同香口🤩🤩衛生就真係要改善下 地下有不少垃圾 枱面抺得唔乾淨 坐得唔係好舒服🤣