招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
2017-07-09 643 瀏覽
今日係沙田文化博物館參觀,大約1點前我同同學係嗰度買咗兩個外賣飯盒,再打算買一份堂食。然後,坐咗係度等個外賣飯盒,有個短髮女職員同我地講話我地唔可以坐係嗰度,但我地之前問過一個長髮女職員佢話可以,同之前有批男學生都係咁坐咗係度食外賣。而且我地有一個同學都出咗去買一份堂食,佢覆我地話堂食都唔可以係度食,結果我地係大風大雨下出咗淋住雨食,但明明餐廳入面仲有勁多位。即使買咗堂食都唔可以係入面食咁堂食嘅意義係咩,真係冇見過咁冇服務態度,咁冇同情心嘅餐廳,平嘅外賣飯盒再加一客貴嘅堂食都唔容許係入面食,今時今日咁嘅服務真係差
2017-07-06 686 瀏覽
香港文化博物館於四月至七月期間有一重點展覽「羅浮宮的創想——從皇宮到博物館的八百年」,展出舉世知名的法國羅浮宮各部門精選超過一百三十項珍品,包括繪畫、雕塑、陶塑、掛毯等,探討及回顧這座藝術殿堂的發展和歷史進程。我的朋友Tony是新晉畫家,對藝術活動尤感興趣,我們上星期結伴往參觀展覽,並於館內的餐廳牧羊少年吃午餐,餐廳裝潢雅緻,充滿書香文化氣息,服務採半自助式,先付款後等送餐,食物味道非常好,且價格合理。我們要了百爪魚牛油果沙律、菠蘿辣肉腸pizza及牛柳粒。沙律大大碟,蔬菜新鮮爽脆,雖然只有幾塊八爪魚肉,但鮮甜好味!pizza是薄批底,香脆可口。牛肉粒很好味,少少辣。我們一邊吃,一邊重溫展覽內容,輕鬆愉快!
10 分鐘 (堂食)
2017-06-21 662 瀏覽
在文化博物館地下,開設了一間牧羊少年咖啡•慢遞館,在各種展覽,藝術設計及音樂的薰陶下,呷杯咖啡,看著書,享受著慢活生活,文青就是這樣形成的。不論是一人來order 杯咖啡打發時間,或者三五好友相約來吃頓美味的下午茶,牧羊咖啡館都是不錯選擇!帶著文化氣息的咖啡館地方寬闊,座位舒服,享受著美妙的音樂,心情也變得平靜淡然。Ice hazelnut latte 咖啡味濃,偏甜,炎炎夏日真是透心涼英式咸牛肉牛角包烘得夠脆,連埋牛肉芝士生菜蕃茄,口感豐富,絕對飽肚薯條亦十分脆口,似新鮮炸起,不感油膩京都春日原味窩夫鬆軟綿密,加上綠茶雪糕及酸酸地的士多啤梨,再淋上朱古力醬,2人share 剛剛好唔會太滯太飽!放假就是要逃離一下繁囂的工作及環境,吃頓美味的食物,享受一人的咖啡,整頓一下心靈,再重新出發。🍀

Ice  hazelnut  latte

Ice hazelnut latte
咖啡味濃,偏甜,炎炎夏日真是透心涼
英式咸牛肉牛角包配薯條

英式咸牛肉牛角包
烘得夠脆,連埋牛肉芝士生菜蕃茄,口感豐富,絕對飽肚
薯條亦十分脆口,似新鮮炸起,不感油膩

英式咸牛肉牛角包配薯條
  • 牛角包配薯條
窩夫到訪香港文化博物館多次,但一直沒有光顧過地下的餐廳,那天參觀完「羅浮宮的創想——從皇宮到博物館的八百年」,便跟媽媽走進去吃午飯。被安排座位後,要先到櫃檯點餐和付款,然後拿著號碼牌回到座位,等候食物和飲品送來。媽媽點了熱拿鐵咖啡($34),水準不錯。窩夫見排在前面的食客點了多杯不同味道的鮮打茶,便點了蘋果蜜桃鮮打茶($42)來試試,味道果然很好,不會很甜,有幾片蘋果和蜜桃點綴,喝到一些果蓉,很清新的感覺,夏天解渴消暑一流。主菜方面,點了鮮忌廉帆立貝意大利粉($76),配料有兩大隻帆立貝和大量白菌,忌廉汁厚度適中,媽媽很喜歡。還點了田園炒蔬菜配自家烤胡麻醬($58),蔬菜的種類有10款之多,分別是蓮藕、秋葵、冬菇、甘筍、番茄、洋蔥、金菇、椰菜花、蜜豆和粟米芯,全部都很新鮮,胡麻醬充滿麻香但個人認為份量可以多一點,味道應該會更好。

熱拿鐵咖啡

媽媽點了熱拿鐵咖啡($34),水準不錯。

蘋果蜜桃鮮打茶

鮮忌廉帆立貝意大利粉

田園炒蔬菜配自家烤胡麻醬

2017-06-03
5 分鐘 (堂食)
熱拿鐵咖啡
蘋果蜜桃鮮打茶
鮮忌廉帆立貝意大利粉
田園炒蔬菜配自家烤胡麻醬
2017-05-31 283 瀏覽
是日睇羅浮宮日,開睇之前當然要食個早餐先啦。先買好飛就搵位了。呢到行自助買飛,然後就坐低等啲員工拎野比你。都幾好,既慳人手,又可以節省等候落單的時間了。我叫左all day breakfast (素食版)晨早洗洗,唔想食咁多肉,扮下素食者啦有薯餅有沙律菜有兩條大甘筍有茄汁豆,炒滑蛋,有蕃茄,有蘑菇,有我最鍾意食嘅牛角包。整體未到都可以嘅!唯一嘅美中不足就係薯餅太淋同埋沙律菜唔新鮮。番茄原隻焗好淋身好多汁,好好味,再配茄汁豆,岩晒我個茄怪。蘑菇都可以嘅,係落唔夠味,比較淡口。中意極清淡嘅岩晒。因為朋友已到搞到掛住傾計唔記得影餐廳相。下次可以再去嘅一間餐廳!
是日睇羅浮宮日,開睇之前當然要食個早餐先啦。

下次可以再去嘅一間餐廳!
2017-05-31 240 瀏覽
平時都係去太子個間總店。 見今日去到沙田文化博物館。咪試下佢啲野食囉。。 可能我星期日去。 所以好多好多人。。。等左大約半小時左右啦。啲野食味道就正正常常啦。 但價錢好似比太子既貴少少。 但因為我都唔係好記得太子既係幾錢。所以真係唔知貴幾多。。。不過佢杯咖啡都係甘好飲。 唔錯。。。 但啲位有點空間不足。。不過冇辦法啦。 係香港。租金貴。。特別我相信佢星期一至五都冇咩人架啦。。 所以星期六日要坐多幾個人都可以理解既。。。有機會可以再去。 但一定唔會為左間餐廳而去沙田囉
等左大約半小時左右啦。

不過佢杯咖啡都係甘好飲。 唔錯。。。
但啲位有點空間不足。。

有機會可以再去。 但一定唔會為左間餐廳而去沙田囉
2017-05-28
30 分鐘 (堂食)
2017-05-29 276 瀏覽
呢間咖啡店一過七點就開始少人喇,所以為咗唔洗等就但博物館關門30分鐘後先去會好啲啦。咁呢間啲嘢都唔錯,坐得都算係舒服嘅。咁講下啲食物啦....凱撒沙律- 一般無咩特別Yakult Smoothie- 唔會好甜- 價錢就有啲貴煙豬腿意粉- 份量都ok- 味道唔錯,值得一試比利時之戀- 好抵食- 份量超多- 製作時間時間需要20分鐘- 鍾意食甜品一定要叫總括黎講呢間係值得一試嘅,尤其是係佢果個甜品真係必叫, 鍾意食甜品嘅人一定要去試下。

凱撒沙律
- 一般無咩特別

Yakult Smoothie
- 唔會好甜
- 價錢就有啲貴

煙豬腿意粉
- 份量都ok
- 味道唔錯,值得一試

比利時之戀
- 好抵食
- 份量超多
- 製作時間時間需要20分鐘
- 鍾意食甜品一定要叫

2017-05-13
10 分鐘 (堂食)
  • 比利時之戀
2017-05-28 243 瀏覽
星期日黎到沙田博物館呢間cafe..門口都好多人..要拎飛等一陣..入到去環境唔錯..坐低睇menu..先出去排隊買野..原本想order waffle..點知佢話要等45分鐘..所以淨係叫左杯蘋果蜜桃鮮打..坐低hea下..扮下文青...😂杯野都幾fresh..一杯果茶..好似台灣d cafe飲果d甘...😆叫一杯野飲就可以好休閒甘坐一個下午..係假日想停低靜一靜既好去處👍👍ps:對面果個人叫左個waffle..但大約30mins就黎左..感覺好似好正甘..🙈

2017-05-28
15 分鐘 (堂食)
2017-05-19 217 瀏覽
放假只想好好地hea一天慢活一下所以揀左位於沙田文化博物館下面既牧羊少年餐廳,其實已經食過佢其他分店但呢間就無食過一入到去,餐廳好台式cafe feel樓底好高,裝飾得好有心機好relax ge感覺最重要佢唔會限你用餐時間我點左個芝士肉醬薯條好!好!味!😭仲要好大份👍🏿我絕對會為左佢再返黎食😭👍🏿意粉份量都好足同埋硬度剛好因為我唔太中意太淋既意粉凱薩沙律,d菜好新鮮整體來說不錯的餐廳食完仲可行下博物館
放假只想好好地hea一天慢活一下
所以揀左位於沙田文化博物館下面既
牧羊少年餐廳,其實已經食過佢其他分店
但呢間就無食過

一入到去,餐廳好台式cafe feel
樓底好高,裝飾得好有心機
好relax ge感覺

最重要佢唔會限你用餐時間

我點左個芝士肉醬薯條
好!好!味!😭仲要好大份👍🏿
我絕對會為左佢再返黎食😭👍🏿

意粉份量都好足
同埋硬度剛好
因為我唔太中意太淋既意粉

凱薩沙律,d菜好新鮮

整體來說不錯的餐廳
食完仲可行下博物館

2017-05-19 204 瀏覽
前幾天同仔仔中午去Snoopy's World玩,因為太熱所以決定轉玩文化博物館兒童play area,之前聽有媽媽介紹話博物館地下有間好食餐廳,所以決定唔係沙田新城市lunch, 去到大約2pm, 人都幾多,要係門外等位,但五分鐘到就有位整體食物好食,杯mocha正(真心推介)有博物館年票有九折下次想去尖沙嘴的《牧羊少年創意咖啡館 by GABEE》打著台灣著名咖啡大師林東源的Gabee咖啡館的旗號,這裏的咖啡當然讓人期待。

整體食物好食,杯mocha正(真心推介)

有博物館年票有九折

2017-05-17
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 芝士肉醬薯條
2017-05-12 251 瀏覽
香港的博物館是最佳好去處,今天去文化博物館做博物館通行証,方便未來一年到博物館瀏覽,新証要等45分鐘左右,於是到隔籬的牧羊少年咖啡.慢遞館,扮僞文青慢慢嘆吓下午茶。咖啡.慢遞館是快餐式,是先揀選付錢,再安座等待侍應生送上,我選擇藍莓芝士蛋糕和鮮榨芒果椰子雪梨汁。藍莓芝士蛋糕味道是ok嘅,仲有忌廉和藍莓伴碟,但不及碟子那麼別引。少少甜的鮮榨芒果椰子雪梨汁,飲到芒果味道和質感,椰子雪梨汁就分辨不同了!原來有博物館通行証在這咖啡.慢遞館消費是有九折優惠。

藍莓芝士蛋糕

鮮榨芒果椰子雪梨汁

原來有博物館通行証在這咖啡.慢遞館消費是有九折優惠。
2017-05-12
藍莓芝士蛋糕
鮮榨芒果椰子雪梨汁
2017-05-07 257 瀏覽
按地點的位置,原估計是不太多客,應該可以像招牌名字慢活享受進食。但原來食物上台快,另外你剛剛放下刀叉,工作人員已經立即清台面,不是工作人員想讓你慢慢坐,可能是假期日因為人客多,想你不要再慢慢坐,有點和招牌名稱不太符合,不知平常時間是否也是這樣。半自助模式,男性工作人員禮貌和文化有必要再培訓改善。
2017-05-06 281 瀏覽
今天是第一次來這間餐廳午膳,之前在牧羊少年用膳,都是去荃灣大會堂裡的分店。後來才知道沙田的文化博物館裡也有分店,所以今日我們專程來到這裡吃午餐,順道看看展覽。餐廳外有很多人等位,我們大約等了十五分鐘才可以入座。可能是星期日的關係,通常都是一家大細來吃午餐,所以氣氛比較熱鬧。我們點了車打芝士汁鮮蝦意大利粉、All Day Breakfast和一杯蘋果蜜桃鮮打綠茶。車打芝士汁意粉份量剛剛好,芝士汁酸酸甜甜的,很開胃All Day Breakfast 不過不失,份量足夠
車打芝士汁意粉份量剛剛好,芝士汁酸酸甜甜的,很開胃

All Day Breakfast 不過不失,份量足夠
午餐
2017-05-01 193 瀏覽
假期去看博物館展覽,逛完已是下午茶時間,想找cafe稍作休息,一早上網查到這餐廳,就想試試。只想吃甜點,點了Affogato。味道挺不錯,雪糕不易溶又不太冰,脆脆的榛子令口感豐富。咖啡味如果再濃些,或給客人一小杯咖啡自己倒入雪糕可能更吸引。朋友點了熱的蘋果肉桂茶,就是將一個茶包放入茶壺的方式呈上,注意要泡久一點才出到肉桂味。其實到達時已有最少十數人在等候,但覺一等無妨。怎知我們運氣好,一到就有二人bar檯位,前面的人全是要大檯,所以就即時有位囉!所以二人行的朋友,別要見到門口人多就走啊。

2017-04-23 612 瀏覽
星期日午後時份, 與女朋友兩口子想悠遊一下, 去左文化博物館入邊既呢間隱蔽cafe。去到門口, 竟然有唔少人係呢間山旯旮cafe排隊。攞完飛就上文博行左轉。估唔到又好快有位喎。立馬就嗌左幾樣野食。牛油果爪魚黑醋沙律,蜜糖牛柳粒,帆立貝意粉同蘋果蜜桃鮮打綠茶。。。無諗過牛柳粒又大粒又鬆軟!! 每粒真情成塊牛扒咁。。仲要唔貴其他食物水準都唔錯
其他食物水準都唔錯
蜜糖牛柳粒