2023-03-06 475 瀏覽
今日下午同小朋友係單車館出面玩平衡車再玩公園同睇遙控船阿仔放夠電後就黎到牧羊少年食晚餐雖然話係晚餐,但其實當時仲好早,只係6點幾但原來牧羊少年係5:30就已經計早段晚餐時間如果事先有book枱,係7:15前還枱仲有8折!抵食!又夠近!所以好多家長同小朋友玩完就黎食我地今日叫左個咸蛋黃大蝦意粉!幾特別!蝦夠大隻又彈牙!再叫左2個小食,一個nachos,一個牛柳粒阿仔搶住要食nachos而個牛柳粒就有驚喜,充滿肉汁,個醬係甜甜地,好開胃!另外仲叫左杯rose latte,賣相好靚:)
今日下午同小朋友係單車館出面玩平衡車

再玩公園同睇遙控船

阿仔放夠電後就黎到牧羊少年食晚餐

雖然話係晚餐,但其實當時仲好早,只係6點幾
但原來牧羊少年係5:30就已經計早段晚餐時間

所以好多家長同小朋友玩完就黎食

我地今日叫左個咸蛋黃大蝦意粉!幾特別!蝦夠大隻又彈牙!

再叫左2個小食,一個nachos,一個牛柳粒
阿仔搶住要食nachos

而個牛柳粒就有驚喜,充滿肉汁,個醬係甜甜地,好開胃!

另外仲叫左杯rose latte,賣相好靚:)

2023-03-05
2023-03-06 309 瀏覽
係將軍澳好少會搵到cafe可以慢慢坐,更加無人會估到係單車館入面,做運動既地方會有cafe 所以都有好多人都會做完運動食個早餐或午餐呢度好多野都好好食 今次就叫左兩個沙律分别係芒果雞同煙三文魚兩碟份量都好足,好多雞,仲有牛油果同芒果,加埋啲醬既本身,令到成碟都好夠味,好清新煙三文魚有2朵花,夾埋有4~5塊左右,不過醬有啲太多,味道有啲過重,個人感覺可以冇咁鹹整體嚟講都唔錯,幾好食,職員服務態度都好好,已經變成我既飯堂

所以都有好多人都會做完運動食個早餐或午餐

呢度好多野都好好食 今次就叫左兩個沙律
分别係芒果雞同煙三文魚

2023-03-04 207 瀏覽
距離上一次嚟原來已經好耐🙈環境依舊十分整潔舒適服務依舊十分有禮細心👍🏻值得稱讚上次嚟係食晚餐今次難得經過就試午餐估唔到平日既午市會咁多人幾乎坐滿場用餐時間都比上一次嚟既長客人可以慢慢享受實屬難得主菜比目魚有驚喜!魚皮香脆肉質鮮嫩 冇落檸檬汁都冇腥味不過配菜既蘆筍有啲硬 小可惜由於太肚餓既關係忘記影相唔係嘅話佢既賣相絕對適合打卡架~今次餐牌同上次唔同原來佢哋既lunch餐牌兩星期左右就會轉一次成個menu一年都會換一次難怪完全唔同哂🙀唔知下次嚟會係咩呢
距離上一次嚟原來已經好耐🙈

估唔到平日既午市會咁多人
幾乎坐滿場
用餐時間都比上一次嚟既長
客人可以慢慢享受實屬難得

主菜比目魚有驚喜!
魚皮香脆肉質鮮嫩 冇落檸檬汁都冇腥味
不過配菜既蘆筍有啲硬 小可惜
由於太肚餓既關係忘記影相
唔係嘅話佢既賣相絕對適合打卡架~

今次餐牌同上次唔同
原來佢哋既lunch餐牌兩星期左右就會轉一次
成個menu一年都會換一次
難怪完全唔同哂🙀
唔知下次嚟會係咩呢

• 鹽麴燒比目魚
2023-02-17 308 瀏覽
終於捱到星期五,難得今日咁好天,出去行公園曬下太陽,順便來到我喜歡的牧羊少年 cafe 食個午餐 今日真係好好彩,坐到我最鍾意嘅「自閉位」,因為這個位並唔係面壁,而係對住落地玻璃望住出面好靚嘅樹木和湖景,真係好 chill (TGIF!)幾個月冇過嚟,午餐餐牌都有好多新菜式,今日就試咗蕃茄椰香雞球配藜麥飯,$79 連南瓜湯和橙汁 (連加一),蕃茄味酸酸地,但係同椰汁竟然出奇地夾,雞球有少少脆皮,雞肉都算鮮嫩,撈飯一流,配菜有蘆筍和小椰菜,加埋藜麥飯感覺上都幾健康

(TGIF!)

南瓜湯,橙汁
蕃茄椰香雞球配藜麥飯
蕃茄椰香雞球配藜麥飯
2023-01-13 566 瀏覽
午餐叫咗兩個set:卡邦尼長通粉、雞扒漢堡另外加兩個小食:雞翼、八爪魚丸餐飲:凍檸茶、凍檸水。糖水係另上嘅。是日餐湯冇問係咩湯,應該係南瓜粟米甘筍打爛。卡邦尼長通粉都幾好食,有煙肉、蘑菇、流心蛋。😋雞扒漢堡配蕃薯條,超多薯條🍟炸八爪魚丸配上醬汁好食😋雞翼雖然大隻,但唔係好入味。環境好好,坐窗邊望住啲人玩遙控艇😄平日午餐有限時,好似係45分鐘?冇聽清楚,反正都冇過時😅不過都食唔哂,下次可以唔洗叫小食都好夠飽😌
午餐叫咗兩個set:卡邦尼長通粉、雞扒漢堡

另外加兩個小食:雞翼、八爪魚丸

餐飲:凍檸茶、凍檸水。糖水係另上嘅。
是日餐湯冇問係咩湯,應該係南瓜粟米甘筍打爛。

卡邦尼長通粉都幾好食,有煙肉、蘑菇、流心蛋。😋

雞扒漢堡配蕃薯條,超多薯條🍟

炸八爪魚丸配上醬汁好食😋
雞翼雖然大隻,但唔係好入味。

環境好好,坐窗邊望住啲人玩遙控艇😄

平日午餐有限時,好似係45分鐘?冇聽清楚,反正都冇過時😅

不過都食唔哂,下次可以唔洗叫小食都好夠飽😌
卡邦尼長通粉
雞扒漢堡配蕃薯條
炸八爪魚丸
炸雞翼
2023-01-13
卡邦尼長通粉
炸八爪魚丸
  • 炸八爪魚丸、卡邦尼長通粉
2022-12-29 357 瀏覽
賣$36的一杯美式咖啡,等了10分鐘,竟然係一杯淡而無味的咖啡水,不可以稱得上係一杯咖啡,比二合一更差勁,仲要係只得6成滿,咖啡粉真係咁貴咩,從未如此失望過,以後不會再去

2022-12-29
10 分鐘 (堂食)
舊年嚟過一次吃下午茶餐,當時收費超過$100但係杯咖啡非常難飲,個食物就普普通通。當時覺得性價比低不值得推薦,所以成年沒再來。今日放假再來叫咗一杯牛奶咖啡,但係都係俾一半般咖啡店差,感覺咖啡師技術未到家,最唔高興就係啲服務都差,收佢費又唔平,所以覺得不值得再來幫襯。
2022-11-21 574 瀏覽
見到網上話呢度有無限Wi-Fi就帶咗部laptop入去 chill住做野,但一入去得四個位係可以插到電制有d失望,好好彩有個人走左我先用到自修室位,wifi其實餐廳冇提供,職員都係建議電返隔離單車館個政府Wi-Fi,好似去咗個有嘢食嘅圖書館。雖然環境同食物真係幾好,但餐廳位置格攝,離地鐵站10分鐘,職員態度麻麻地,俾人感覺好似趕客甘,下次唔會再尼了。蒜蓉帶子牛油青口意粉蒜蓉牛油好香,意粉有咬口啱啱好,調味適中,青口同帶子仲有好多隻!抵食!餐湯係南瓜忌廉湯,份量唔多但入面有少少南瓜蓉,加$5仲可以升級瑪奇朵咖啡。

蒜蓉帶子牛油青口意粉

2022-11-15
20 分鐘 (堂食)
2022-11-20 417 瀏覽
微涼石階、池畔流水,是閉目入神的暫歇;讀詩閱書、閒坐無聲,是賦別彩霞的歲月。坐落香港單車館的咖啡館,既沒有為籌備賽事而緊張萬分的人,也沒有為衝刺而亢奮不已的人。只有一群行雲流水、談笑風生的座上客。(1) 英式早午餐整體味道平平,每款食物賣相精美,唯稍放涼,令靜謐的氣氛再鋪上一層薄冰。要數Granola希臘乳酪最為出彩,有少許蜜糖包裹堅果粒,味道最屬難忘,也是不太常見的配搭。秋風驟起,景致十里如春。薔薇盛開,笑顏皓齒如你。

(1) 英式早午餐
英式早午餐

秋風驟起,景致十里如春。薔薇盛開,笑顏皓齒如你。
2022-11-11
午餐
2022-11-15 342 瀏覽
餐廳具空間感、裝潢充滿藝術氣息,走優閒文青路線,加入漂書概念,客人可以閱讀有緣人放下的書籍📚,仲可以邊飲咖啡邊欣賞180度水池下午茶☕️🍟炸法國雞翼配蜜糖芥末醬蕃薯條即叫即整,雞翼酥脆香口,幾多肉汁,番薯條就脆卜卜🫔一口小食拼盤分量適中,種類多樣化,包括有八爪魚丸、香腸、春卷、番薯條隨餐免費奉送飲品☕白桃烏龍茶️🍹冰果茶📍 牧羊少年咖啡館 (香港單車館) (將軍澳)將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖

下午茶☕️
🍟炸法國雞翼配蜜糖芥末醬蕃薯條
即叫即整,雞翼酥脆香口,幾多肉汁,番薯條就脆卜卜

🫔一口小食拼盤
分量適中,種類多樣化,包括有八爪魚丸、香腸、春卷、番薯條

隨餐免費奉送飲品
☕白桃烏龍茶
️🍹冰果茶

📍 牧羊少年咖啡館 (香港單車館) (將軍澳)
將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
2022-11-05 326 瀏覽
鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉 $98長通粉🍝口感煙韌撈埋鮮忌廉醬🧁一齊食絶對夠味😋煙三文魚🍣份量唔少味道偏鹹🫣人參烏龍茶 熱唔覺有人參味🤣烏龍茶☕️入口順滑蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條 $118賣相十分吸引🥳蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包🍔蒲燒鰻魚好大條可惜味道有少少腥😣炒蛋🍳質地尚算嫩滑蛋香正常👌🏻漢堡包🍞唔會過於乾柴不過不失蕃薯條🍟份量大方粗身外脆內軟👏🏻內裏蕃薯蓉口感綿密唔沾醬食可以品嚐到蕃薯本身既甜味🍠好食💯冰水果茶🍹走甜味道似冰紅茶好解漏👼🏻日落巴黎 $108朱古力雪糕香蕉窩夫🧇做到外脆內軟蛋香好似無尖沙咀同沙田分店咁突出不過質素都幾好👌🏻朱古力雪糕🍧冰感較重🧊唔易溶有兩球可以搭配窩夫一齊食一凍一熱🧊♨️正❤️‍🔥整體而言,牧羊少年唔同分店食物質素都有保證食物足料✅賣相吸引😍將軍澳分店環境最為舒適樓底高、空間感大👍🏻可以坐係到食住野傾下計好chill🫶🏻

鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉 $98

牧羊少年唔同分店食物質素都有保證
食物足料✅
賣相吸引😍
將軍澳分店環境最為舒適
樓底高、空間感大👍🏻
可以坐係到食住野傾下計
好chill🫶🏻
2022-11-03 278 瀏覽
食物質素保持穩定.可是,侍應服務態度有待改善!不明白飲食業真的難請人?聘請待人接物有問題的人,餐廳飲食業僱主明不明白服務業真諦的真正意義在哪?我和朋友只早到幾分鐘,雖然貴 餐廳要準時開,我覺得我和我朋友不值得,不應該這樣被對待,給我們你臉色?
2022-10-27 208 瀏覽
今日約埋幾個同事黎依度食lunchset lunch連埋brunch and salad有10個選擇跟餐每人有一碗湯同飲品我就叫左個carbonara正常發揮另外我地仲叫左幾個小食share唔記得影相但印象最深刻嘅係炸蕃薯條配埋醬 勁好味😋😋
今日約埋幾個同事黎依度食lunch

唔記得影相
但印象最深刻嘅係炸蕃薯條
配埋醬 勁好味😋😋
2022-09-29 503 瀏覽
夜晚開始有啲風都想走出商場感受下自然風,嚟咗單車館水池果邊行下食下嘢先講大家最關心嘅甜品同飲品日落巴黎$108-估唔到份量咁多!窩夫蛋香撲鼻,食落好香脆,加上朱古力醬、雪糕同香蕉點綴正呀!花生風暴(凍)$68-咖啡加上花生另有一番風味,咸甜度剛好主食都有驚喜~日式大阪燒風味煙三文魚薄餅$138-好有章魚燒嘅感覺,同三文魚都幾夾,芝士味唔算重唔會膩海鹽黑椒香煎鴨胸配自家製香橙汁$78-啖啖肉沾上少少香橙汁吊下味

先講大家最關心嘅甜品同飲品

2022-09-24
  • 日落巴黎
  • 花生風暴
2022-09-19 353 瀏覽
📍HONG KONG 📍坑口真係無咩地方又靚又可以慢慢食飯💛💛#牛油果莎莎墨西哥脆片伴酸忌廉睇佢細細份咁原來都夠食 味都正正常常脆片本身好食 想直接買返屋企啪 想知牌子🫣#冬陰公海鮮長通粉呢個就真係有驚喜 汁辣辣酸酸幾惹味汁掛哂係d通粉度🤤雖然我怕辣 但係都食得哂成個 可以encore🤫————————————————————————#冬陰公海鮮長通粉💰 HKD $118 #牛油果莎莎墨西哥脆片伴酸忌廉💰 HKD $79📍 牧羊少年咖啡館#hongkong#hkfoodie#hkig#travel#foodgasm#foodphotography#tko#tseungkwano#tkocafe#hanghau#foodiehk#hkig#foodstagram#foodstagram#香港美食#食評#香港#將軍澳#將軍澳美食#坑口#香港好去處#香港打卡#美食推薦#美食分享#香港foodie#將軍澳cafe#坑口美食#牧羊少年咖啡館#香港單車館
📍HONG KONG 📍
坑口真係無咩地方又靚又可以慢慢食飯💛💛