2021-10-16 362 瀏覽
一直以來都喜歡到單車館吃假日早餐二來環境舒適而且價錢合理,基本上都是50-60 一份 。 所以假日吸引不少一家大細前來。 但10月份起,餐廳更新了早餐menu 。正確來說應是改為brunch 吧。 我們點了all day breakfast 及牛油果多士,All day breakfast 的份量不算多,而且都很普通亦不怎麼美味,拿出來時都是偏涼,沒有很熱。那塊面包更是難吃得很,跟以往50元包埋埋牛角包還要差!那還好意思收118元一份? 牛油果包也是普通得很,所以連影相都不想。 味道就很普通的但又說不上難吃,跟家裡整差不多。 埋單要$231 兩個人,以這個價錢這樣質素,不太符合 。 相信短期內都不會再幫襯 。
我們點了all day breakfast 及牛油果多士,
牛油果包也是普通得很,所以連影相都不想。
味道就很普通的但又說不上難吃,跟家裡整差不多。
埋單要$231 兩個人,以這個價錢這樣質素,不太符合 。
相信短期內都不會再幫襯 。

2021-10-16
$110 (早餐)
2021-10-13 217 瀏覽
咁多間牧羊少年嘅分店來講,最鍾意就係去呢一間,個人認為佢嘅環境最安靜,衛生亦都滿意。今次試咗佢呢個小食拼盤,每樣都好唔錯,最緊要係唔使話等好耐先有得食,環境好清新係好適合閑聊休息嘅地方。
2021-10-12 209 瀏覽
💛️🍝 素肉醬意大利麵 $88🍝💛👍🏻很有驚喜店鋪所提供的素肉醬意粉不似一般店舖只是簡單以新豬肉代替原本的肉醬🤩而是選擇了以坊間少用的搭配:豆腐粒和毛豆代替豬肉製成醬料~完全不油膩,加埋小蕃茄和紅蘿蔔粒令整體食落口感豐富又有飽足感,調味更突出了蕃茄的清甜🥰😋🍝👌🏻雖然略嫌意粉煮得有點少少偏硬,但幸好食落不是太影響味道~最重要是每條意粉都頗掛汁,細小的紅蘿蔔粒和豆腐粒在用叉捲意粉時又會被連同帶起,一啖送入口中好滿足😛附送的餐飲揀了☕️Ice Americano :味道正常,店員仲會在點餐時貼心問你需不需另外附上奶和糖~🧐另外嗌咗👇🏾🍛紅酒燴牛肋條藜麥香米飯配鬼佬雜菜 $108 :好食喔!🤩牛肋條又多又大塊,食到一兩塊有筋所以有點韌,但整體都燜得好軟腍,還有一匙酸忌廉在面令醬汁多了幾分酸甜和清爽,加上炒得熟軟鮮甜的雜菜,配飯一流🥰📝食物質素很高,店舖寬敞舒適超級好坐仲幾安靜😚,店員彬彬有禮,服務貼心到面面俱到😛無論是食物,環境,服務都很出色,愜意又滿意。😁(6.5/10)
💛️🍝 素肉醬意大利麵 $88🍝💛

另外嗌咗👇🏾
🍛紅酒燴牛肋條藜麥香米飯配鬼佬雜菜 $108 :

同朋友仔約會日,行完街諗緊食乜好最後去咗朋友仔食過既餐廳門外有燈飾睇好靚入到去發現大排長龍幸好傾下計等咗一陣就有得入座店員都有禮提醒我哋有90分鐘用膳時間雖然見到有好多客人,但落單招待都十分有禮👍🏻 我食咗個豬鞍,味道不錯只是略嫌肉質有點硬用尖尖刀都有點難切另朋友叫的意粉都不錯👍🏻十分creamy呢個時候店員姐姐派月餅仲要係望月💛!我哋屋企今年都買咗,估唔到嚟食飯有haha同店員姐姐傾咗幾句傾好明白而家做餐飲/服務業真係好辛苦尤其好多無理取鬧既人!希望佢哋繼續加油💪🏻堅持牧羊少年!我會再嚟食嘢架💛
同朋友仔約會日,行完街諗緊食乜好
最後去咗朋友仔食過既餐廳
門外有燈飾睇好靚
入到去發現大排長龍
幸好傾下計等咗一陣就有得入座
店員都有禮提醒我哋有90分鐘用膳時間
雖然見到有好多客人,但落單招待都十分有禮👍🏻

我食咗個豬鞍,味道不錯
只是略嫌肉質有點硬用尖尖刀都有點難切
另朋友叫的意粉都不錯👍🏻十分creamy

呢個時候店員姐姐派月餅
仲要係望月💛!
我哋屋企今年都買咗,估唔到嚟食飯有haha
同店員姐姐傾咗幾句傾
好明白而家做餐飲/服務業真係好辛苦
尤其好多無理取鬧既人!
希望佢哋繼續加油💪🏻堅持
牧羊少年!我會再嚟食嘢架💛

2021-09-18
20 分鐘 (堂食)
2021-09-16 1872 瀏覽
星期日黎到將軍澳單車館既牧羊少年咖啡館😊距離地鐵站都要行10分鐘左右,天氣熱真係會行到出晒汗🥵2點鍾黎到仲諗住會冇乜人,點知要等半個鍾先可以入座🥴限時90分鐘,不過再冇人等位就冇趕我地走🙂假日冇下午茶,lunch menu係11:00-17:30供應餐廳環境都好chill,樓底高,播住音樂都好岩放假黎hea下 😆/🥗牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬($118)沙律賣相好靚,而且份量好足好大份🤗配埋胡麻醬好好食😎芒果好香甜,牛油果亦夠熟沙律菜有唔同款式,口感豐富 👍🍝香草青醬雞肉盧荀意大利粉($98)本身想食之前食過既黃金鹹蛋黃苦瓜忌廉雞肉意大利粉可惜好似係期間限定,今次冇左。。😵呢個青醬意粉都唔錯,味道濃郁😙意大利粉亦有咬口,唔會太林😋材料都好夠,唔會食食下得返意粉🤗🍫意大利濃郁可可朱古力🍵抹茶可可朱古力(熱 $50、跟餐+$28)朱古力好濃郁,面頭既忌廉好滑☺凍既忌廉加埋熱既朱古力,係完美既配搭😁一開頭抹茶味唔太濃,之前攪勻左就飲到值得推介🤭/😋食物質素:7.5/10🍽️用餐環境:8/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:8/10
星期日黎到將軍澳單車館既牧羊少年咖啡館😊
距離地鐵站都要行10分鐘左右,天氣熱真係會行到出晒汗🥵
2點鍾黎到仲諗住會冇乜人,點知要等半個鍾先可以入座🥴
限時90分鐘,不過再冇人等位就冇趕我地走🙂

抹茶可可朱古力

🥗牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬($118)
沙律賣相好靚,而且份量好足好大份🤗
配埋胡麻醬好好食😎
芒果好香甜,牛油果亦夠熟
沙律菜有唔同款式,口感豐富 👍
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬

🍝香草青醬雞肉盧荀意大利粉($98)
本身想食之前食過既黃金鹹蛋黃苦瓜忌廉雞肉意大利粉
可惜好似係期間限定,今次冇左。。😵
呢個青醬意粉都唔錯,味道濃郁😙
意大利粉亦有咬口,唔會太林😋
材料都好夠,唔會食食下得返意粉🤗
香草青醬雞肉盧荀意大利粉

🍫意大利濃郁可可朱古力
🍵抹茶可可朱古力(熱 $50、跟餐+$28)
朱古力好濃郁,面頭既忌廉好滑☺
凍既忌廉加埋熱既朱古力,係完美既配搭😁
一開頭抹茶味唔太濃,之前攪勻左就飲到
值得推介🤭

😋食物質素:7.5/10
🍽️用餐環境:8/10
💰性價比:7.5/10
👣回頭率:8/10
2021-09-12
20 分鐘 (堂食)
牛油果香芒烤雞沙律配胡麻醬
由於佢長期都好難book位 所以今次揀間偏少少既🤭因為佢係單車館 所以餐廳既裝飾都係同單車有關🚲牆身都有掛上單車 望落都幾特別嫁 好配合佢既所在地👍🏼唔知係咪真係比較偏既關係 人流真係唔多🤔仲有啲人係特登踩單車黎食😲環境有小小昏暗 可以靜靜地舒舒服服咁食😌-🔸小食拼盤份量激多勁大碟既小食拼盤😱有香腸 雞翼 八爪魚丸 炸魚棒 春卷 薯角🤤每樣都有成3 4件 仲要唔係細size🤭根本兩個人食完個拼盤就已經會飽 腸都有兩款😆每樣味道都無特別唔好既野 選材方面唔錯而且都炸得幾好 唔會太油亦唔乾身 夠脆口👍🏼-🔸魚湯輕炒西蘭花無咩特別既一個菜 純粹想清清地有菜食🥦所以揀咗佢😂不過佢個魚湯唔算好出味道都係輕輕的 所以唔會有腥味 怕腥既人都食到😌可以一提既係佢烚西蘭花個軟硬度好岩我因為我好怕食一啲腍到一pat野既菜😂-🔸非洲燒雞大大塊既雞扒 其實真係好有特色🤭不過就唔係太中意隻味😂我都唔知當初點解會嗌😂佢外皮係好似法式寶雲酥咁 整得好靚好金黃🤩入面配有啲酸酸甜甜既醬 不過呢隻甜酸醬就唔係我中意既😅所以我就覺得味道怪怪 呢個係我個人問題🤣雞扒厚肉 肉汁完全保留晒 肉質嫩滑👍🏼-🔸鮮忌廉雜菌煙三文魚長通
由於佢長期都好難book位 所以今次揀間偏少少既🤭

呢度除咗環境舒服之外 仲保留一份寧靜👂🏼
下次encore就要去試其他分店👣
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2021-08-07
5 分鐘 (堂食)
只係因有小朋友的需求,需要轉個空置的卡座,早更經理說因為已經落單而轉不了,這間餐廳跟本就垃圾服務水準。餐廳內也見不到告示說明不可轉位,咁簡單要求都做不到經理真心的弱智
2021-08-08 694 瀏覽
今日好開心香港拎到單車賽銅牌, 咁高興既日子就一於去位於將軍澳既單車館沾下光啦! 單車館有間社企餐廳,就係牧羊少年咖啡館!😋紅酒燴牛肋條黎麥香米飯 $108呢個牛肋條好正!😚煮到好軟好林!加埋好香既紅酒汁,超夾!上面白色既係芝士,mix埋一齊食更加香!牛肋條既份量好多,起碼有4-5大條😍食落都幾飽嫁!黎麥飯既另上既,中意撈幾多汁一齊食都得,健康得黎又好味😆😋白酒香蒜蜆肉意大利粉 $108呢個係色香味俱全!😌唔止有白酒白,加埋辣椒既味,好惹味喎!蜆就唔算好大粒,但勝在粒粒都好飽滿!😄食落一啲都唔腥,仲有鮮甜味添! 意粉就不過不失,呢個價錢都食得過呀!😙😋冰果茶呢個係跟餐唔洗加錢既,唔會太甜,又香果味!入面除左橙,仲有西柚,同埋有果肉!正嫁!🙂

😋紅酒燴牛肋條黎麥香米飯 $108

😋白酒香蒜蜆肉意大利粉 $108

😋冰果茶

午餐
2021-08-06 507 瀏覽
住係將軍澳既街坊,對呢間咖啡館一定唔會陌生。幫襯左好多次,今次都係第一次去做返個小紀錄。食物質素同份量相較澳南一堆打卡餐廳好得多。唔講咁多,先等圖片自己講。英式早餐。麵包好特別,有果仁碎、杏脯乾,即時加分!為原本以為平平無奇既麵包增添幾分口感,同時亦為味蕾帶來驚喜。。煙三文魚,唔好以為得兩朵花好少咁,但其實有成四塊架!咸味適中,帶出三文魚既香同美味之處。。炒蛋配上我喜歡既黑松露,搭配非常好,如果再多d黑松露就更好。雜菇配上法邊豆,雜菇有誠意,有三款菇係當中。份量十足,食完成份其實都幾飽⋯是日搭配既餐湯應該係紫薯磨成蓉既忌廉湯?如果喜歡紫薯既朋友應該會好喜歡。但個人口味問題,我自己就覺得無乜特別。換個角度去諗,其實跟餐送既西湯,算係咁啦。友人叫既雞扒漢堡,如果成份餐可以再熱啲就好。味道係ok既。是日精神不足,飲齋啡提神🤣🤣🤣齋啡跟餐唔洗另外加錢👍🏻跟餐再另加$48既雞翼以為自己唔夠飽,點餐果時叫埋,結果飽到飯後要散步一個鐘LOL講返啲雞翼先,大大隻,炸得香脆可口,配搭個醬汁有小小微辣,唔錯!對得住個價錢👍🏻———————————最後講下環境,網上大把圖片,其實同真實都差唔多所以唔特別影低
住係將軍澳既街坊,
對呢間咖啡館一定唔會陌生。
幫襯左好多次,今次都係第一次去做返個小紀錄。
食物質素同份量相較澳南一堆打卡餐廳好得多。
唔講咁多,先等圖片自己講。

英式早餐
。麵包好特別,有果仁碎、杏脯乾,即時加分!
為原本以為平平無奇既麵包增添幾分口感,
同時亦為味蕾帶來驚喜。
。煙三文魚,唔好以為得兩朵花好少咁,
但其實有成四塊架!
咸味適中,帶出三文魚既香同美味之處。
。炒蛋配上我喜歡既黑松露,
搭配非常好,如果再多d黑松露就更好

。雜菇配上法邊豆,
雜菇有誠意,有三款菇係當中

。份量十足,食完成份其實都幾飽⋯

是日搭配既餐湯
應該係紫薯磨成蓉既忌廉湯?
如果喜歡紫薯既朋友應該會好喜歡。
但個人口味問題,
我自己就覺得無乜特別。
換個角度去諗,其實跟餐送既西湯,算係咁啦。

友人叫既雞扒漢堡,
如果成份餐可以再熱啲就好。
味道係ok既。

是日精神不足,飲齋啡提神🤣🤣🤣
齋啡跟餐唔洗另外加錢👍🏻

跟餐再另加$48既雞翼
以為自己唔夠飽,點餐果時叫埋,
結果飽到飯後要散步一個鐘LOL
講返啲雞翼先,大大隻,炸得香脆可口,
配搭個醬汁有小小微辣,唔錯!
對得住個價錢👍🏻

———————————
最後講下環境,網上大把圖片,
其實同真實都差唔多所以唔特別影低啦。
環境寬敞舒適,枱與枱之間唔會過於迫夾,
比人感覺一種能夠放鬆用餐既感覺。
如果坐窗邊位而又遇上好天氣,
更加可以欣賞窗外既一片小小天空之鏡。
另外職員服務主動有禮,
整體用餐感覺良好👍🏻

ps:餐牌每隔一段時間就會轉,
比起漢堡包,都係鐘意以前既意大利包⋯
希望遲啲會轉返做意大利包啦⋯

2021-08-04
午餐
2021-07-31 454 瀏覽
上次同朋友喺呢度食過午餐,都覺得呢呢間餐廳既環境同食物都不錯!咁啱有朋友生日,就諗住今晚去試吓係呢間餐廳度食晚餐!我哋一早已經打電話嚟book咗位,所以一去到唔使等後就可以入餐廳坐低!原來夜晚同日頭嘅感覺又好唔同啦,可能日頭注重嘅就係欣賞出邊湖邊嘅景色,夜晚反而突顯出餐廳嘅優雅氣氛!跟住我哋就嗌嘢食啦,我哋嗌左日式大阪燒風味煙三文魚薄餅、美式窩夫配雪糕、明太子鮮蝦意大利粉、炸雞翼、牛柳粒、酸忌廉薯條,除咗酸忌廉薯條嘅忌廉醬有點淡,其他嘢食都好味,不得不推薦嘅就係日式大阪燒風味煙三文魚薄餅,真係覺得好好味,佢好似平時我哋食章魚小丸子嘅味道,但原來變成Pizza都係另一種好食既口味質感,食完一件,忍唔住都會再食多一件!
2021-06-17
慶祝紀念
生日
2021-07-22 315 瀏覽
🌟千島海鮮薄餅 HKD 138一入到去咖啡館,已經聞到好香既Pizza味。呢款Pizza係薄底, 批邊似蘇打餅,非常脆口Pizza有3種配料: 鮮蝦,章魚仔,蟹柳。千島醬酸酸甜甜再加上鹹香既芝士,唔會好膩,值得一試!🌟鮮忌廉野菌帆立貝意粉 HKD 108好creamy, 野菌份量都幾多, 有3塊大塊帆立貝, 意粉軟硬度岩岩好, 口味偏淡。可能小編係鐘意食重口味既野,所以覺得呢款意粉麻麻,不過鐘意食清淡D既,呢款意粉就岩晒你啦!
🌟千島海鮮薄餅 HKD 138

🌟鮮忌廉野菌帆立貝意粉 HKD 108
千島海鮮薄餅
鮮忌廉野菌帆立貝意粉
千島海鮮薄餅
鮮忌廉野菌帆立貝意粉
2021-07-10 400 瀏覽
今日同一班朋友去將軍澳行街,行行吓覺得好肚餓,就行到單車館附近搵餐廳食飯,跟住發現咗一間好似好休閒既cafe,但我哋行到餐廳門口嘅時候,發現有條好長嘅人龍,但真係好想去試吓呢間餐廳,於是我哋排左差唔多九個字先入到餐廳坐低,咁啱我哋坐近玻璃牆,望出去有個好大嘅湖,景色非常優美!當日仲見到有人喺度影婚紗相,成為一個影婚紗相嘅景點,景色實非一般😌我哋需要買咗嘢食先至可以坐低食啦,因為等咗九個字,我哋都已經好肚餓,所以我哋都快快脆買咗啲嘢食,食物不過不失,坐係咁休閑嘅地方食嘢,連心情都覺得好休閒!食物嘅份量都好大!都好啱一班人去聚餐!
2021-01-10
45 分鐘 (堂食)
今天晚上早了下班,和朋友一直在思考在哪裏吃晚飯。突然想起,位於單車館附近的牧羊少年餐廳平日晚上都很多人,難得今天早收工,決定去碰碰運氣,看看是否能不用等候就入座,果然,店員很快就能為我們安排一個舒適的卡位。未知是否是疫情的關係,餐廳的座位夾得很開,即使和朋友聊天,都感覺很有私人空間。我和朋友分別點了一個意粉,以及一隻燒春雞當晚餐,並加上小食八爪魚丸,所有美食到騰騰地送上,完全是新鮮即製的,誠意十足。不得不提這一隻燒春雞,味道非常足夠之餘,亦有很多蔬菜在旁邊,令人感覺不會太油膩。牧羊少年最出名的就是他的咖啡,於是點了一杯抹茶牛奶咖啡,除了抹茶味十足,即使加上忌廉也不會覺得很肥,因為忌廉沒有非常濃的甜味,非常適合伴餐飲用和朋友聊天聊得很盡興,大概last order的時候,再點了一份心太軟甜品,想不到甜品也非常有水準,朱古力味濃郁之處,裏面的巧克力也非常流心,伴隨朱古力雪糕,為完美的晚餐畫上句號

2021-07-08
5 分鐘 (堂食)
  • 燒春雞
  • 心太軟伴雪糕
牧羊少年一直都係我喜愛嘅咖啡店但係就未嚟過單車館入面嘅呢一間今日嚟完之後呢間一定係我最愛因為呢度充斥一片綠油油,書卷味同咖啡香我諗我應該可以起呢度坐一個下午呢一間分店係喺坑口單車館入面其實都少少難搵但入到黎真係不得了!!採光好好木色嘅裝修極舒適而且座位好寬敞!真係好好坐,好適合傾偈聚會我諗甚至乎一個人嚟都會覺得時間好似過得慢咗咁真係好鍾意呢度嘅環境呢度仲有一排可以免費借閱嘅書籍📚入面咩種類都有仲會花地方擺書而唔係擺商品真係好難得欣賞食物選擇都好多啊!我哋都揀咗好耐Tea set 仲抵添先嚟既係餐湯南瓜湯🎃評分:8.5/10佢個南瓜湯好足料每一啖都食到南瓜蓉淡淡既南瓜味好正!我諗煮過南瓜嘅人都會知道南瓜到底係有幾難處理呢度嘅免費跟餐嘅南瓜湯好高質絕對唔會hea兩杯餐飲我哋都係叫咗熱嘅Americano咖啡好香濃雖然同精品咖啡店冇得比不過佢絕對係唔係差嘅咖啡我叫咗拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉($62)評分:10/10係滿分啊💯!首先嘅係長通粉有咬口唔會過淋仲有佢好足料差唔多每一啖都會有菇或者係番茄仔最重要係個調味!!真係唔姑寒 好香好香每一條長通粉都會掛滿汁直至最後一啖!!嗰陣蕃茄味甜甜地真係
牧羊少年一直都係我喜愛嘅咖啡店
但係就未嚟過單車館入面嘅呢一間
今日嚟完之後
呢間一定係我最愛

因為呢度充斥一片綠油油,書卷味同咖啡香
我諗我應該可以起呢度坐一個下午

呢一間分店係喺坑口單車館入面
其實都少少難搵
但入到黎真係不得了!!

採光好好
木色嘅裝修極舒適

而且座位好寬敞!
真係好好坐,好適合傾偈聚會
我諗甚至乎一個人嚟

仲會花地方擺書
而唔係擺商品
真係好難得
欣賞

食物選擇都好多啊!
我哋都揀咗好耐

Tea set 仲抵添
餐湯南瓜湯

先嚟既係餐湯
南瓜湯🎃
評分:8.5/10
佢個南瓜湯好足料

每一啖都食到南瓜蓉

淡淡既南瓜味好正!
我諗煮過南瓜嘅人都會知道

雖然同精品咖啡店冇得比
不過佢絕對係唔係差嘅咖啡

拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉

我叫咗
拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉($62)
評分:10/10

係滿分啊💯!
首先嘅係長通粉有咬口唔會過淋
仲有佢好足料

差唔多每一啖都會有菇或者係番茄仔
最重要係個調味!!
真係唔姑寒 好香好香

每一條長通粉都會掛滿汁

直至最後一啖!!
嗰陣蕃茄味甜甜地
真係好開胃
好滿足呀呀呀呀

香炒泰國香椒膏鳳尾蝦炒中意大利粉

男朋友叫咗
香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉($72)
評分:9.5/10
你睇吓啲蝦幾大隻

睇吓幾多汁

呢一個意大利粉亦都好好好好食

嗰陣泰國料理嘅味道
都係掛滿每一條意粉!!!

而且啲蝦好大隻好爽口
個陣泰國醬料嘅酸甜同埋椰奶味真係好出好濃

不得了!!!
不過唯一一個小小扣分位
就係佢細碟咗少少

同埋啲意粉淋咗dd
不過真係好滿足!!
意粉加泰式真心好正

服務好
侍應哥哥好有禮貌
而且佢哋唔會趕客走
好好呀

呢間無論食物,環境同服務都滿分嘅餐廳
我一定會返嚟食勻晒佢個餐牌

餐湯南瓜湯
拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉
香炒泰國香椒膏鳳尾蝦炒中意大利粉
2021-06-30 405 瀏覽
得假日先有既早餐,冇理由唔黎試~ 今日叫左個早餐set A,香蕉麥皮配炒滑蛋,火腿,牛角包($38),餐飲叫左水果茶。正常既早餐份量,牛角包未算話好香脆,但都唔差。相比起茶記早餐,感覺上健康啲。仲有水果茶好好味,絕冇假甜,生果都好新鮮👍🏻