2025-05-30 123 瀏覽
今天在坑口完成工作路過附近的單車館時,發現了牧羊少年咖啡館,被其裝橫吸引了,於是同同事入去進餐點了二人set包括了小食、意粉、主菜、甜品各一款以及兩杯飲品。食物比想像中有驚喜, 金沙咸蛋鳳尾蝦,咸蛋黃的味道很濃很邪惡,蝦尾炸得香脆,同事甚至可以連殼食。俄式牛仔意大利粉醬汁不錯,麵條煮得夠彈性,牛仔肉肉味濃郁, 口感亦軟腍。法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁,鴨腿肉嫩,伴菜薯蓉口感綿密,澳洲西蘭花新鮮,口感清脆,減少了啖啖肉的膩感。甜點特濃半熟芝士蛋糕有驚喜,蛋糕外層是酥脆薄身曲奇皮,內層芝士綿密濃郁,味道不甜不膩。餐飲選了冷泡白桃烏龍茶及紅蘿蔔蘋果橙汁,茶味清新,果汁配搭酸甜適中,喝起來不錯。

點了二人set

包括了小食、意粉、主菜、甜品各一款以及兩杯飲品。

法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁,鴨腿肉嫩,

餐飲選了冷泡白桃烏龍茶及紅蘿蔔蘋果橙汁,
茶味清新,果汁配搭酸甜適中,喝起來不錯。
2025-05-28 109 瀏覽
牧羊少年咖啡館地點:將軍澳坑口寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖原來呢度有個勁大勁靚架室內單車館,因為朋友話想來玩同見識一下,就專登來到!地鐵行8-10mins 到,館內同附近都好多餐廳,可以方便醫肚架$118 avocado mango chicken salad ,超健康啦,有牛油果,mango 好腍甜甜的很清新呀!$ 68 roasted chicken with lemon cream ,期間限定架,個雞胸使到好嫩,讚!個汁creamy 又唔會膩$ 78 特濃半熟芝士tart,😂忍唔住叫份dessert ,好滑呀富芝士陣陣酸香!加上脆脆同tart 曲奇口感,真係好寫意#cafe #牧羊少年 #單車館 #alchemist #dinner #健身
牧羊少年咖啡館

位於單車館的牧羊少年咖啡館,傍晚後比平時更寧靜,很適合一個人靜下來享受美食與書本的時光,只注於味蕾與文字。🥗 單點左希臘沙律,以新鮮火箭菜、黑橄欖和初榨欖油意式黑醋汁調和,酸香醒胃,如果啲芝士大粒啲口感會更好。係咪餐廳觀察到總有啲人係會自己黎食野,咁貼心出左alone bit not lonely自由自在1人套餐: 🥩 紅酒燴牛面肉伴薯蓉、烤澳洲西蘭花牛面肉慢煮至軟嫩,紅酒醬汁濃郁卻很柔和,薯蓉細滑。西蘭花烤得微焦帶點香氣,保留脆口的口感。🍗 是拉差醬雞翼(3隻),炸得脆脆的,點辣中帶甜既是拉差蛋黃醬好惹味,雞肉嫩滑仲有肉汁。🍹 芒果熱情果茉莉乳酪奶蓋,熱情果香濃郁,茉莉幽香,奶蓋有咸味中和冇咁膩,飲落有層次感,特別配炸物。餐後想睇一陣書,飲杯 🍑 熱騰騰味道淡雅既白桃烏龍茶,茶香悠長。配上一人餐既🍰 俄式蜂蜜蛋糕, 層層細緻,蜂蜜香甜,與熱茶是完美配搭。Here is not a place to impress you but always a place to relax and feel peace while enjoying the food.

• 希臘沙律
  • 是拉差雞翼
2025-05-24 79 瀏覽
呢一間位於將軍澳單車館嘅西式餐廳好有特色🌟,所以今日就決定嚟試下啦🥳照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒牛柳粒煎得啱啱好😛,外層微焦但內裏保持嫩滑,咬落去肉汁爆出嚟好正!照燒汁甜度適中,同炸到金香嘅乾蒜片好夾😍蒜香牛肉碎松露醬雜菇意大利粉意粉炒得夠鑊氣😌,每條都掛滿蒜香同松露醬。牛肉碎份量足,雜菇增加口感,成碟味道濃郁得嚟唔會膩🤤紅酒燴牛面肉伴薯蓉烤澳洲西蘭花 牛面肉燜到超淋🤪,紅酒汁入味得嚟帶少少甜。薯蓉打得細滑,西蘭花烤得爽脆,整體配搭好平衡💯Haagen-Dazs 雪糕杯今日嘅口味係我好鍾意嘅開心果味道❤️,開心果味道好濃郁又唔會覺得膩😝旭日(凍)楊枝甘露乳酪奶蓋(凍)

照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

蒜香牛肉碎松露醬雜菇意大利粉

紅酒燴牛面肉伴薯蓉烤澳洲西蘭花

Haagen-Dazs 雪糕杯

旭日(凍)

楊枝甘露乳酪奶蓋(凍)
2025-05-22 79 瀏覽
單車公園俾人休憩散步嘅地方,就有一個華麗嘅咖啡室,連小朋友也愛上。餐牌選擇多,一般二人食二人餐好足夠,除咗冇pizza點之外都可以食到多款美食。下次唯有單點Pizza試吓⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蜜糖南瓜忌廉長通粉 大推💕😆又有南瓜醬嘅味道亦有腰果粒嘅口感,入味💕💕💕美國豬肋骨 多肉 唔係鞋 好滑入口鬆軟 而且大量蕃薯條 及配菜 二人餐好足夠!雞翼中的是拉差醬是靈魂嘅精髓 💗不是一般嘅黑糖茶/不喜甜可以選 /桂花味較重最後甜品係Häagen-Dazs雪糕,冇得揀嘅情況下亦都有最新最流行嘅開心果味雪糕,有驚喜!場內增添咗好多小朋友而設嘅/ 又有顏色筆派發好啱帶小朋友嚟食 !

下次唯有單點Pizza試吓

雞翼中的是拉差醬是靈魂嘅精髓 💗

桂花黑糖茶

不是一般嘅黑糖茶/不喜甜可以選 /桂花味較重

場內增添咗好多小朋友而設嘅/ 又有顏色筆派發
好啱帶小朋友嚟食 !

兒童餐
2025-05-22
美國豬肋骨
是拉差醬雞翼
桂花黑糖茶
兒童餐
  • 煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉
2025-05-22 67 瀏覽
今次呢個將軍澳美食之旅真係好正🍽️我哋先食咗牛油果莎莎墨西哥脆片🥑啲脆片搭配新鮮嘅牛油果莎莎口感超級好 再加埋酸忌廉🥣經典配搭 好食然後就嚟到金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉🍝呢道意粉將鹹香嘅沙咸蛋黃同鮮蝦結合麵條 吸咗好多醬汁 跟住係咖啡羊架☕呢個羊肉用咖啡調味 肉質嫩滑 香味十足真係驚喜 配菜方面有烤澳洲西留花同日本南瓜🥦呢個搭配清新又唔膩 最後當然唔可以唔飲品啦 焦糖可可朱古力 濃郁又香甜 薄奶泡咖啡好幼滑 真係好幸福 再加埋Haagen-Dazs開心果雪糕杯🍨滑順又唔膩 完美收尾🎉

今日約咗朋友喺將軍澳跑步,跑完去咗單車館地下嘅牧羊少年食晚飯!單車館外面仲有個天空之鏡,超靚,靜靜地影下相、諗下野,都好享受~ 📸呢間牧羊少年的裝修真係有格調,同其他分店唔一樣,好新好靚,坐得舒服!❤️我哋加$58嗌咗set晚餐,有前菜同甜品。前菜就係係拉差醬雞翼,外脆內嫩,微辣既是拉差醬真係惹味十足,食完停唔到口!🔥主菜方面,我哋嗌咗金沙鹹蛋黃鳳尾蝦意粉,咸蛋黃包住鳳尾蝦,再配埋意粉,簡直係fusion菜既代表作!仲試咗白酒香蒜大蜆意大利粉,蜆肉新鮮冇沙,白酒加蒜味簡直係賣點,味蕾被刺激到飛起!🤩最後係開心果味嘅Haagen-Dazs雪糕杯,開心果仁香濃,唔會太甜,完美作為飯後甜品嚟個滿足句號!🍦呢度真係一流,大家去完單車館記得來試下啦!🌟

呢度真係一流,大家去完單車館記得來試下啦!🌟
3K
2025-05-22 23 瀏覽
最近才發現將軍澳單車館內有一間裝潢雅緻餐廳。歡樂葡萄咖啡跟葡萄嘅元素好夾,隱約葡萄清甜嘅味道又不失咖啡嘅濃厚,比例恰當。希臘沙律沙律菜十分新鮮爽甜,醒胃。慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴番薯條普羅旺斯燉菜豬肋骨肉會略為黏骨,但輕輕一撕,便會分離,肉質保持柔軟彈牙。肉味濃郁。惹味嘅醬汁夠曬入味。番薯條外脆內軟,軟糯綿綿口感,停不了。法國蘋果撻配冧酒提子雪糕餅底非常酥化,濃濃蘋果香,微酸的味道跑出來,不膩喉。
最近才發現將軍澳單車館內有一間裝潢雅緻餐廳。

歡樂葡萄

希臘沙律
沙律菜十分新鮮爽甜,醒胃。

慢煮BBQ醬美國豬肋骨伴番薯條普羅旺斯燉菜
惹味嘅醬汁夠曬入味。
番薯條外脆內軟,軟糯綿綿口感,停不了。

法國蘋果撻配冧酒提子雪糕
餅底非常酥化,濃濃蘋果香,微酸的味道跑出來,不膩喉。

2025-05-21
2025-05-21 21 瀏覽
今日第一次去坑口參觀香港單車館,場館好大、設備好新。入面仲有埋餐廳,牧羊少年開張不久,入去chill下先。之前喺旺角鬧市雅蘭中心食過,今次去到人流比少嘅香港單車館入邊食,又別有一番風味。佢哋有一個好抵食嘅,$428二人套餐,原本個餐價值高達$568。[小食]:灸燒荷蘭汁豬肉排🐷--豬肉排啖啖肉又不油膩,而且好開胃。[意粉🍝]:有本土特色嘅避風塘炒蟹肉意大利粉。將香港人最熟悉的口味融入意大利粉入邊,食落有份特別情懷。[主菜]法國餐廳先搵到嘅咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁(烤澳洲西蘭花同日本南瓜🎃)。羊架🐑外脆肉嫩,而且咬落去唔會太膻,份量岩岩好。性價比高,選依款超抵食。[飲品🥤]黑糖咖啡半價加配:芒果熱情果茉莉茶乳酪奶蓋。面頭一陣乳香,飲到下面又有清新嘅熱情果果籽,為仲夏帶來一股清新的口感。甜品係Häagen-Dazs雪糕,兩份各100mL,好滿足😌

[飲品🥤]
黑糖咖啡
將軍澳貴為美食沙漠,想要揾間坐得舒服、啲嘢好食嘅餐廳都唔容易。單車館嘅「#牧羊少年咖啡館」重開之後第一次嚟,同朋友一齊食個tea傾吓計,的確係一個好地方👍🏻我哋每人叫咗個Tea Set:🥪#牛油果煙三文魚炒滑蛋 + #酸種無花果核桃包 :自從近年開始返做gym生活,喺有得揀嘅情況下,我多數都會揀個健康又飽肚嘅🤭 味道方面係幾好食,餸多過包,但慢慢食真係食到有啲飽,最後唔洗食dinner咁滯😹😵‍💫 🌮#烤雜菌鷹嘴豆蓉多士:望落去細舊啲,但加咗啲芝士同調味料(冇記錯嘅話好似係七味粉之類)後,都幾豐富😀 味道亦唔錯,可以一試😉🍵#抹茶牛奶:通常去親cafe,我都會揀嘅飲品😻 個人認為抹茶味可以再濃啲~咁啱撞正長假,下午茶時間都係得好少人,所以可以盡情傾計同嘆茶🙂‍↕️整體嚟講嘢係好食,可惜地點真係唔太就腳,如果唔係住附近都應該好少人會想入嚟🫠

我哋每人叫咗個Tea Set:

烤雜菌鷹嘴豆蓉多士
  • 牛油果煙三文魚炒滑蛋
  • 酸種無花果核桃包
2025-05-19 10 瀏覽
餐廳環境幽靜,望住個人工湖食飯~好舒服。叫左個<與你分享2人套餐>, 包好多野,好豐富(小食)照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒:肉冧有牛味,搭配蒜味香口,正常發揮。(意粉)金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉:十分creamy, 味道清新,意粉汁加左d 檸檬汁,再提一提味,特別喜歡意粉的軟硬度,煙煙韌韌,整體好適合夏天的口味。(主菜)慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨 伴 蕃薯條普羅旺斯燉菜:豬肋條煮得好冧,bbq醬香口少辣,蕃薯條香脆,個檸檬刁草醬幾好食。(飲品)芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋 (凍) : 香香芒果味,沒有糖漿的死甜,同奶蓋都好夾,欣賞!(飲品)冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋 (凍) : 桃香味濃,梨味清香,兩隻水果好夾。有果肉,不太甜,有驚喜!(甜品) Häagen-Dazs 雪糕杯兩杯:開心果味呀!!!!!!總結而言,成餐飯都食得好舒服,餐廳有空間感,野食好食,有景,重點!!!飲管不是紙飲管。作為一個放工想舒舒服服食餐飯既打工仔,可以安心係度同朋友食一個long dinner❤️

2025-05-14 8 瀏覽

今次去坑口揾朋友,順便去左單車館呢間餐廳,係會令我回頭的餐廳 👍👍👍餐廳裝修好新好靚,坐得好舒服ga ❤️❤️ 我哋叫咗一個二人套餐 $428 ,每一道菜都令人印象深刻,真係好好食。
🌟🌟 日式唐揚一口炸雞配芥末蛋黃醬,炸雞外皮脆口,熱辣辣,入面嘅肉質鮮嫩多汁,配上嗰個芥末蛋黃醬,味道剛剛好,好開胃 👍👍👍👍
🌟🌟龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉,每一條意粉都掛住嗰個汁,鳳尾蝦大大粒,新鮮彈牙,好掂 👍👍👍👍👍
🌟🌟慢煮BBQ醬美國豬肋骨,配埋蕃薯條同普羅旺斯燉菜,食完會好滿足 👍🌟🌟冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋(凍),這個係好出色的,層次感好豐富,奶蓋同茶底配合得啱啱好,個味正到 😋😋😋👍👍👍👍👍
🌟🌟甜品係Haagen-Dazs雪糕杯,仲要係我至愛嘅開心果味,完美咁結束咗呢一餐
我同朋友來,大家要AA ga ma, 張單計埋人均消費 🤭 每人二百幾蚊,食得好滿足 🥳 下次會再來 🫶🏻🫶🏻

餐廳裝修好新好靚,坐得好舒服ga ❤️❤️

牧羊少年延續一貫文青旅行風格店內以木系傢俬、復古地圖、旅行書籍裝飾,搭配柔和的燈光,氛圍悠閒放鬆😌落地玻璃引入自然光,部分座位可眺望單車館周邊綠景🌳🍽️法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁・薯蓉・烤澳洲西蘭花 鴨腿外皮煎至酥脆,肉質軟嫩不柴油封處理得恰到好處搭配微甜的嘅紅酒牛油汁,更顯層次😋薯蓉綿密奶香濃郁,簡單但出色🍝香草青醬雞肉蘆筍意大利粉羅勒青醬香氣濃郁,醬汁均勻沾上麵條雞肉嫩滑,蘆筍清脆加$58可以升級「自由自在1人套餐」有小食、Haagen-Dazs 雪糕杯、飲品🐙燒汁焗八爪魚丸 外層微焦脆,口感Q彈爽口☕️朱古力牛奶咖啡朱古力與咖啡比例平衡,奶泡綿密窩夫🧇日落巴黎窩夫外脆內軟,搭配焦糖脆餅雪糕同冧酒提子雪糕,冷熱交融😍冧酒提子香氣濃郁,甜而不膩!
牧羊少年延續一貫文青旅行風格

落地玻璃引入自然光,部分座位可眺望單車館周邊綠景🌳

🍽️法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁・薯蓉・烤澳洲西蘭花
鴨腿外皮煎至酥脆,肉質軟嫩不柴

油封處理得恰到好處
搭配微甜的嘅紅酒牛油汁,更顯層次😋
薯蓉綿密奶香濃郁,簡單但出色

🍝香草青醬雞肉蘆筍意大利粉

羅勒青醬香氣濃郁,醬汁均勻沾上麵條
雞肉嫩滑,蘆筍清脆

加$58可以升級「自由自在1人套餐」
有小食、Haagen-Dazs 雪糕杯、飲品

🐙燒汁焗八爪魚丸
外層微焦脆,口感Q彈爽口

☕️朱古力牛奶咖啡
朱古力與咖啡比例平衡,奶泡綿密

窩夫🧇日落巴黎

窩夫外脆內軟,搭配焦糖脆餅雪糕同冧酒提子雪糕,冷熱交融😍
冧酒提子香氣濃郁,甜而不膩!
慶祝紀念
紀念日
  • 日落巴黎
2025-05-13 2 瀏覽
冇諗過喺將軍澳單車館咁隱世嘅角落竟然收埋咗間咁chill嘅Cafe成間舖頭佈滿綠植同木系裝修真係好似去咗個迷你森林咁🌿 今次叫左個$498嘅二人餐 真心抵食-避風塘炒蟹肉意粉勁多蟹肉 蒜香味超濃 又夠濃味, 意粉炒得夠乾身-白桃烏龍芝士奶蓋茶底清甜 帶有桃味 奶蓋厚身-栗子燕麥奶沙冰上層既栗子蓉超多 仲有原粒栗子🌰燕麥奶又夠香-照燒汁牛柳粒估唔到「小食」都可以咁有份量牛柳粒超Juicy 咬落去肉汁爆出嚟照燒汁甜甜哋 加埋炸蒜片 好好食 -鹽麴比目魚魚皮煎到脆卜卜 魚肉夠嫩滑 最正係佢啲魚油 香到呢配菜嘅西蘭花同燉菜都唔hea 夠晒有心思 -Haagen-Dazs雪糕正常發揮 但士多啤梨味好清新🍓 呢間絕對係將軍澳隱世好店 食物質素拍得住出面既西餐廳 但價錢合理好多環境又靚又舒服 同FD嚟打卡傾計一流唯一缺點係位置有啲難搵 不過食完就知值得既
冇諗過喺將軍澳單車館咁隱世嘅角落
竟然收埋咗間咁chill嘅Cafe

成間舖頭佈滿綠植同木系裝修
真係好似去咗個迷你森林咁🌿

今次叫左個$498嘅二人餐 真心抵食

-避風塘炒蟹肉意粉
勁多蟹肉 蒜香味超濃 又夠濃味,
意粉炒得夠乾身

食物質素拍得住出面既西餐廳 但價錢合理好多
環境又靚又舒服 同FD嚟打卡傾計一流
唯一缺點係位置有啲難搵 不過食完就知值得既
2025-05-12 9 瀏覽
豐滿二人晚餐🥰荷蘭醬香煎豬扒,作為前菜佢都幾大份,豬扒好淋, 荷蘭醬好creamy,類似蛋黃醬咁.香草青醬雞肉蘆筍意大利粉-清新又健康,份量多.再配上芝士,松子粒,口感更豐富.法式油封鴨腿伴牛油紅酒汁.鴨腿外皮脆,肉嫩.薯蓉幼滑,配上西蘭花.食到依度已經好飽.最尾仲有haagen dazs雪糕,更完美飲品好多選擇,牛奶可可朱古力,超級香濃朱古力,再加埋cream.芒果奶酪,清新健康.😋😋💰HKD$428餐廳環境好舒服,空間感夠,座位又寬落,岩哂同朋友傾計👍🏻👍🏻
豐滿二人晚餐🥰
💰HKD$428