餐廳: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
資訊:

2019-05-07 58 瀏覽
一直都只係食過牛角,牛角次男坊就未試過,原本以為都係燒肉,但男朋友個次同朋友食完話我知係牛肉飯先知原來同牛角唔同!男朋友不停話好食,下次帶我試下,終於前兩日有機會食了~其實之前經過都見到排好長龍,好彩果次我哋唔使排嗰陣已經入得去,入到去佢哋仲會比個籃我地放袋,呢個確實值得一讚!因為系門口排隊時已經要落定餐,所以傷去冇耐就已經有得食~我叫左個期間限定的鰻魚飯,男朋友照舊叫左個牛肉飯,一放到來真係好似相咁,好大碗!仲驚食唔晒~鰻魚飯冇失水準,味道唔算話好有驚喜,不過份量就好十足,好大條又好有肉地。我都試左幾舊牛肉,甜甜地,好有嚼勁~驚佢哋有唔同嘅期間限定,下次可以再試下,又或者可以試吓馳名的牛肉飯!

2019-05-02 85 瀏覽
平時食牛角就自己燒肉食,今次一於黎試下牛角副線<次男坊>即叫即燒既燒肉丼飯😆🍴次男坊丼 - 升級美國產SRF極上和牛 (配次男坊燒肉汁) hkd88+70丼飯上燒肉堆到成座山咁,賣相夠吸引,雖然入面塞左堆芽菜,但其實牛肉份量都好多。微辣既燒肉汁配上美國產SRF極上和牛幾惹味,但略嫌燒得過火,令到有d乾!🍴燒鹽麴牛舌丼 (配經典牛角燒肉汁) hkd78牛舌份量好多,賣相同牛角既牛舌一樣,但都係燒得過火,食落不好嚼。整體黎講,都係寧願貴少少去牛角食,質素更好!

🍴燒鹽麴牛舌丼 (配經典牛角燒肉汁) hkd78

整體黎講,都係寧願貴少少去牛角食,質素更好!
2019-05-01 99 瀏覽
去日本食牛肉飯就食得多,返到黎香港有時都口痕想食下牛肉飯。星期日係荃灣經過見到牛角,但依間牛角唔同d,唔係食放題燒肉,係以龍珠做主題既牛肉飯。我當日食既係主打牛肉飯同牛舌飯,其實menu可以揀埋飯既份量同埋可以加刺身,依個餐包埋麵豉湯既。味道方面,牛當然無日本咁正啦😂😂但汁既味道都唔錯,送飯都好好食既,整體都okay ge。
2019-04-25 84 瀏覽
印象中只是第一二次來「牛角」吃飯。那天過來打羽毛球,順便逛宜家,晚餐原來是想過對面街吃新開的「蘇媽·蘇媽」,不過人太多,就回來吃牛角。這間「牛角次男坊」好像不同於「牛角」,尤其是正在和龍珠crossover,牆上貼了好幾張海報,可加錢換其精品等。我們每人點了一個飯,加一罐雪碧。飯有甜和辣味選擇,不錯!半自形式,在門口排隊,先付錢,然後有人帶你坐下,端上面豉湯,後上飯,如要水的,staff會請你自己在自助吧斟上。牛肉丼 - 選了甜味,飯墊下,淋有少許醬汁,上面用牛肉鋪成山尖上來,視覺效果一流,味道甜甜的;juicy又好味;配菜中有一樣紅色的有少少的辣,絲狀;還有不少的芽菜;另外插上4片紫菜。料都很多,讚!牛舌丼 - 選了辣味,飯一樣,配菜只有䓤絲;牛舌薄切,沒甚口感,un,咬許久才呑得下,不建議叫。會再來,不過會捨牛舌選豚肉,見隔離枱的豚肉不錯!

會再來,不過會捨牛舌選豚肉,見隔離枱的豚肉不錯!
2019-04-23
15 分鐘 (堂食)
  • 牛肉丼
2019-04-24 82 瀏覽
之前見呢間野排哂隊好多人食,不過過一陣熱潮又好無咩人啦,今晚就同男朋友試下一直都好想試既牛肉飯先。一去到原來係喺門口點左餐再比試先入去坐低,等左一陣好快有人送上餐具同麵豉湯,見到好多人加左可樂飲,因為呢度叫一個飲加$9就有一罐可樂,都算平,出面餐廳可能加十幾蚊先有,然後好快有牛肉飯,其實呢間野除左食牛肉之外仲有豚肉,我食既係豚肉飯上面仲有一隻蛋,佢仲有得揀三種口味:有辣既、醬油味(好似係)同原味,我就試左醬油味,男朋友個碗係牛肉飯都係要醬油味,一黎到覺得個飯好似好細咁,食落其實都幾大碗,因為真係一碗滿滿的飯上面鋪上一塊塊肉,我就食唔哂,但男仔可能岩岩夠,我最後食剩左就比男朋友食埋,總括對我黎講,個份量OK既,但唔知係咪太多肉攪到成碗野好油咁,連個碗邊都好油,男朋友都係覺得太油同埋太咸,可能下次揀原味會好d,最後都係覺得食返對面豚王好似滿足開心d,哈哈。
2019-04-23
2019-04-17 129 瀏覽
一家大細去荃灣買家品,荃灣廣場最方便,有一田同aeon喺隔離,可以揀到啱用嘅嘢。行街之前要醫一醫肚,荃灣廣場都有唔少餐廳,大部份都係連鎖店,見佢個名比較特別,就去望望啦!點知原來都係牛角集團,不過見有位就入左去坐了。環境都算闊落,原來入面轉角仲有好多坐位,唔算好迫,所以都幾適合一家大細。佢門口好大個龍珠招牌,店內又播住高達嘅日本歌,有日式裝潢。佢喺先喺門口購票,再帶位入座,主要有豬同牛,我地兩個人每人叫左一款,每個丼有麵豉湯。豚肉有溫泉蛋,我嘅至愛,好好味,豚肉都算滑,唔喺好韌同鞋果種,份量也唔少,配埋蛋汁更滑。而牛肉丼就無溫泉蛋,但配有紫菜,不過個配搭有啲怪,哈哈!牛肉都唔錯,份量都唔少,我地配嘅醬汁唔同,牛肉果種汁有少少辣,豚肉就偏甜,兩個醬汁味道都幾好!價錢就正常價吧,大型商場價位,無乜人又唔駛趕住走都算幾好了!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

豚丼
牛角次男坊丼

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

2019-04-14 121 瀏覽
已有好一段時間未踏足荃廣,發現有多間食肆加盟,今次被牛角次男坊的龍珠deco吸引到,便決定一試 ~menu只有幾款丼飯選擇,包括牛、豚肉、牛舌及鰻魚丼,另外可以加toppings如海老、帶子、拖羅蓉等。今次點了次男坊丼及柚子豚肉丼~次男坊丼即是牛肉丼,牛肉份量很多,味道不過不失,醬汁惹味,有小小辣,肉底有很多芽菜,一齊食口感豐富~價錢$88另外柚子豚肉丼,豚肉份量亦很多,柚子醬汁不錯,酸酸甜甜可抵銷油膩感,玉子是溫泉蛋 我個人比較喜歡豚肉~ 價錢$78以上價錢包麵豉湯,晚餐黎講都ok 惟飯底偏小,男仔可能唔係好夠飽~

今次點了次男坊丼及柚子豚肉丼~

我個人比較喜歡豚肉~ 價錢$78
以上價錢包麵豉湯,晚餐黎講都ok
惟飯底偏小,男仔可能唔係好夠飽~
2019-04-13
10 分鐘 (堂食)
2019-04-14 70 瀏覽
有時食日本野食壽司食到曬就會想熟既野,咩牛丼都成行成市。食牛角食得多,但知道佢出咗丼飯既分店就忍唔住去試下其實我覺得個豚肉丼唔錯,豬肉片塊塊都好大塊,入口都好滑唔鞋,肉質會近梅頭個款鬆化有彈性。燒汁好香跟埋粒粒煮得分明既日本米,混合曬個半熟玉子令個丼飯多了一份生氣,多了一份靈魂既層次感,口感更加豐富。友人叫咗個燒牛丼。對比豚肉丼我覺得會有少少遜色,因為個牛肉片油脂不夠,燒得太乾身有少少柴,但分量搭夠。下次真係食會食豚肉丼

下次真係食會食豚肉丼

2019-04-13 128 瀏覽
晚上6:30左右,趁無乜人排隊緊係要試試牛角品牌副線!餐牌上的丼款式唔算多,但個個都好似好吸引!睇相d肉多到呢~簡直係食肉獸至愛,首先到Counter點餐,略嫌點餐程序有點麻煩!嘩~~得左5分鐘左右就有得食啦!同餐牌上面個樣差唔多,睇見就流晒口水🤤豚肉係選用丹麥豚肉眼,肉質軟腍不韌,肉厚度適中不薄,豚肉表面燒至微脆香不會過晒火。肉汁夠晒惹味!米飯乾濕恰到好處!再篤穿流心蛋撈混一齊食堅正!份量夠晒大份環境方面,始終係商場內,有一定的整潔度!
嘩~~得左5分鐘左右就有得食啦!
豚肉丼

同餐牌上面個樣差唔多,睇見就流晒口水🤤
肉汁夠晒惹味!
米飯乾濕恰到好處!
再篤穿流心蛋撈混一齊食堅正!
份量夠晒大份

環境方面,始終係商場內,有一定的整潔度!
2019-04-12
5 分鐘 (堂食)
豚肉丼
2019-04-12 65 瀏覽
與友逛荃西,聞有肉丼店,其味道非常,決過黎嘗試,店近港鐵站,唔怕搵唔到。牛角次男坊丼(次男坊燒肉汁)$88另計加1初次到來,理所當然,點其名菜。餐附味增湯,出吾其所料。主食枱至,肉塔奇高,打卡可薦。醬滿沾牛肉,口滿佔肉汁,濃郁非常!除燒肉汁,另設“牛角飯燒肉汁”。碗伴紫菜、椒絲,與飯、肉百味交錦。飯碗不大,本想未飽,豈料低估,餐盡肚滿。總體而言,值得一試!賣相:味道:觀其肉,感其壯,汁油瀉!豚肉丼(柚子風味)$78 另計加1肉嫩汁鎖,厚度適宜。柚汁初嘗,柚味淡而屬味鹹。飯伴以溫泉蛋、柚皮、葱粒,可與肉並吃。賣相:味道:

牛角次男坊丼(次男坊燒肉汁)$88另計加1

初次到來,理所當然,點其名菜。
賣相:

味道:

觀其肉,感其壯,汁油瀉!

豚肉丼(柚子風味)$78 另計加1

賣相:

味道:
2019-04-10 71 瀏覽
星期日黎到荃灣西晚餐,到到都座無虛席。見到今期牛角同龍珠合作,覺得幾搞笑,就決定試一試。😂今期做緊呢但溫泉蛋柚子汁豚肉丼。雖然,底下個飯吾算多,同豚肉的份量幾是二比一的份量,但加上溫泉蛋,食完個感覺有少少流。但整體都幾fresh同香。然後再叫左個牛角推薦的牛肉丼,揀左個吾辣的汁。牛肉質素吾錯,比起豚肉香口好多,食落口吾乾身。整體不過不失,食一次都就夠,反正荃灣美食如雲,可以有很多地方能取代,吾算有太大驚喜。
星期日黎到荃灣西晚餐,到到都座無虛席。
見到今期牛角同龍珠合作,覺得幾搞笑,就決定試一試。😂

柚子汁溫泉蛋豚肉,

牛肉丼(不辣)

柚子汁溫泉蛋豚肉,
牛肉丼(不辣)
  • 牛角次男坊丼
呢間主打食即叫即燒嘅燒肉丼, 每次行過都見到咁多人喺門口排隊, 今晚特登夜 D 黎食, 唔洗點等就有位。牛角次男坊丼 加配牡丹海老係餐廳嘅人氣推介, 因為個丼飯連燒肉會堆到成座山咁, 話說會堆砌到 16cm 高, 份量十足 !! 牛肉係用左美國牛肩胛肉, 肉香味濃郁, 口感較爽嫩, 配上微辣惹味嘅特製燒肉汁, 味道一流 !! 另 +$60 加配左 2 隻牡丹海老刺身, 蝦肉夠晒肥美, 而且啖啖肉, 燒肉配海鮮, 無得頂呀 !!柚子西班牙豚肉丼豚肉鋪滿成個丼飯嘅表面, 豚肉口感較軟腍, 中間放左隻溫泉蛋, 篤穿個蛋黃撈埋沾滿惹味燒汁嘅白飯一齊食, 味道甘甜, 又點會覺得唔好食呢 !?!

牛角次男坊丼 加配牡丹海老

柚子西班牙豚肉丼
2019-03-29
2019-03-31 78 瀏覽
牛角集團旗下食店之一食過2次 終於的起心肝補返個食評先!今次因為係換龍珠叉電器而去食 嘿嘿 先講服務 不錯 本來一早已售罄 之後再三查詢下 原來可以留貨 店員馬上處理 呢樣抵讚,有效率!呢度用餐係先付款點餐,然後有店員帶入座,再會送餐!2次用餐都點左唔同既丼飯。。第一次叫左震撼豚肉丼,碗上鋪滿豚肉,不過可惜唔夠熱,扣分! 第二次去叫左長豚肉丼,呢個正呀夠淋 又入味 入口即溶既感覺。好好食!希望可以再陸續推出更多新丼飯啦🤩
牛角集團旗下食店之一

食過2次 終於的起心肝補返個食評先!

夠淋 又入味 入口即溶既感覺。好好食!

希望可以再陸續推出更多新丼飯啦🤩
2019-03-21
5 分鐘 (堂食)
2019-03-31 65 瀏覽
雖然我唔係動漫迷,但係shopping經過呢間餐廳都俾佢哋啲超大動漫主角紙板吸引咗。橫掂到咗食飯時間,我哋都唔周圍搵,索性喺度食。餐廳主打係食燒肉丼,一於捧場試下。叫咗一個【王樣,豚肉丼】和一個【豚丼】,一齊share。呢個造型好趣怪喔! 成個胡鬚佬咁。尺幾長的燒豚肉,juicy 得來又入味。呢一個的賣相就相對平凡一點,不過啲燒肉堆到成座山咁,其實都幾震撼架。山頂仲有好多吞拿魚蓉添。飯裡面有好多芽菜、紫菜,而且啲汁好濃味。溫泉蛋係流心的,食起來好黏口,幾正。兩個餐都跟埋味噌湯,調味啱啱好,不會太鹹或太淡。

兩個餐都跟埋味噌湯,調味啱啱好,不會太鹹或太淡。
2019-03-31 68 瀏覽
最近聽了牛角在荃灣開了一間牛角次男坊,我一直很喜歡吃牛角,但奈何吃燒肉一定要一班人一起吃才有風味的,所以開了這間牛角次男坊,十分方便我一個人也能來吃。我叫的是特大蒲燒鰻魚丼,我一直很喜歡吃鰻魚飯,尤其是這個是期間限定的。鰻魚的尺寸十分長,而且環比整個碗長,賣相十分吸引,鰻魚肉厚身而且軟熟,而且鰻魚汁令人齒頰留香,配上蛋絲更加配合。而朋友選的是豚肉丼,是柚子風味的,我們對期間限定的東西是抗拒不了。豬肉是選用半肥瘦的,所以不會太油膩,還有一隻溫泉蛋,雞蛋味道濃郁,配上豬肉飯十分香。

• 豚肉丼