2014-06-12 480 瀏覽
到花墟買嘢,附近搵食,見牛棚用牛做主打,就試下五香牛三寶河,一次過食三個部位,啱晒我貪心嘅性格。碗粉嚟到我望到都幾開心,似模似樣,材料十足。牛肚入味,牛腩啖啖肉,好彩唔會嚡口無黐牙,咬落牛肉味非常濃,牛筋非常腍,但亦保持牛筋的口感,整體來說係稍為鹹咗少少,可能個人問題,所以我只飲一半湯,但食後都無口渴,唔似味精,值得再試。
五香牛三寶河
題外話/補充資料: 注: 鄰近旺角東地鐵站,新世紀廣場提供時租停車場。
2014-06-05
五香牛三寶河
2014-06-09 504 瀏覽
經過呢間粉麵店幾次,今日見有點餓,就走入去試一下,入到入面,感覺好乾淨,好光猛,望住個餐牌時,個店員好有禮貌咁問我要唔要試下佢地店最出名嘅牛三寶,而佢地店的牛三寶,係牛腩,牛筋同牛肚(好在唔係"鞭"呀,"歡喜"呀果啲啫…)嚟到碗麵賣相一點都唔起眼,唔似有咩特別,見到舊牛腩個樣重有啲柴皮樣,點知食落口,完全無柴皮煲湯瘦肉果種感覺,試牛筋,好香,好"腍",再試個牛肚,爽口的,好入味,三寶都無問題,而成碗麵唯一可以改善的,就係啲河粉,無用膠包好,抽走哂啲水份同油份,變得唔好食,而湯做得清一點更會加分,不過,已經很不錯了,可再去
題外話/補充資料: 鋪頭裡面每一個店員態度好好,值得一讚~
2014-06-09
  • 牛三寶