2021-06-15 165 瀏覽
呢間相信唔使我多介紹大家都一定識😂😂 牛大人熱潮到依架都未減退 而我終於有機會試到 今次就去咗銅鑼灣分店12點開始午市 我同朋友11:30就到咗 因為不設訂枱同攞飛 所以係用最原始既方法排隊 根據坐位既先後次序入座 所以係要爭凳仔😂😂不過都幾多位坐 唔會等得好辛苦有3種套餐揀 同枱既人一定要揀同一款 今次就試咗$198個款 包哂所有肉種 食得更加滿足呀 其中推薦澳洲和牛M5牛肩卷 雖然細細片 但牛味濃 肉質嫩滑 另外牛筋同滷大腸都好出色 平時打邊爐少啲見呢啲配料 滷得好入味 就算揀個比較重口味既溫底都唔會搶味 另外有超多種類既滑漿可以揀 除咗常見既花枝漿 仲有牛肉豬肉海鮮 味道亦唔錯 出面亦有自助吧 提供蔬菜同雜丸 好多種類比大家揀 湯底亦都好多選擇 今次揀咗紅燒牛骨湯 湯底濃郁惹味 加埋啲好索湯既配菜 好似腐皮同娃娃菜超正 而且鹹度適中 食完唔會好口渴另外好欣賞佢既飲品 一啲都唔麻虎 平時打邊爐最中意揀茶類飲品下火 佢地既樽裝茶飲有埋logo 而且係加茶包浸 而唔係預先煲好一大壺再分裝 今次試咗洛神花茶 酸酸甜甜好解膩OVERALL: 推薦😆 (8.5/10)火煱湯底同配菜選擇超多

OVERALL: 推薦😆 (8.5/10)
火煱湯底同配菜選擇超多 就算限時90分鐘都真會食到捧住個肚走呀 銅鑼灣分店亦都幾大 平日12點正去都會有位 上菜速度亦好快 肉既質素雖然唔算超好 但以呢個價錢性價比都唔錯
2021-06-14
30 分鐘 (堂食)
2021-06-15 120 瀏覽
鍾意打邊爐嘅一定要試牛大人多款足料火鍋湯底,如果選兩款湯底要加$50,必食麻辣湯底除左scan QR code order食物,外面自助bar都有好多打邊爐嘅熱門食物可以自取有三款吃到飽套餐選擇,任食兩小時 我哋就揀咗澳洲極上和牛套餐湯底:牛大人秘方麻辣鍋+養生鍋 超過10款肉類,🌟安格斯特選牛板鍵、🌟手切封門柳、安格斯一口牛肉粒等 超過50款火鍋配料,絕大部份係台灣直送,當然唔少得熟食鴨血、手打花枝漿、鹽酥雞、蛋餃等,十足台灣風味 自助區都有大量丸、菜、牛柏葉,凍豆腐、當然唔少得寬粉😋 飲品除咗有台式特飲包括黑糖珍珠奶茶、冬瓜茶,手工啤酒🍻「流水落花」易入口又解辣我最鐘意係人氣之選-冬瓜茶,生津解渴又唔會太甜當然唔少得,自家出品冷泡茶,有桂花烏龍、 白桃烏龍、 菊花普洱、洛神茶等等。 最後仲有甜品,雪糕或者仙草芋圓 而家4間分店都可以網上訂座💻,想食嘅就快啲訂枱牛大人食材新鮮多元化 難怪任何時間經過都大排長龍
鍾意打邊爐嘅一定要試牛大人

多款足料火鍋湯底,如果選兩款湯底要加$50,必食麻辣湯底

有三款吃到飽套餐選擇,任食兩小時
我哋就揀咗澳洲極上和牛套餐
湯底:牛大人秘方麻辣鍋+養生鍋

我最鐘意係人氣之選-冬瓜茶,生津解渴又唔會太甜

最後仲有甜品,雪糕或者仙草芋圓
而家4間分店都可以網上訂座💻,想食嘅就快啲訂枱

牛大人食材新鮮多元化 難怪任何時間經過都大排長龍
2021-06-15 140 瀏覽
啱啱先發現牛大人開到嚟香港島😍😍,見兩個寶寶咁乖,考完試,近近地帶過嚟食個lunch。呢度130 cm就計返大人,門口度高,大寶129cm😂啱啱好仲可以小童價❤️第一次食牛大人lunch,發現原來夜晚嘅食物款式係多啲,唔怪得知lunch特別抵,最貴嗰個plan先至$198,但係一樣有澳洲M5和牛👍平時我都習慣兩、三份牛咁order,一份大約3片,今日見兩個寶寶肚餓,一次過叫十份,原來十份會用木板上,擺盤靚到妹妹以為係pizza😆M5和牛色澤鮮潤,雪花分布均勻,而且切得夠薄,擺落去煮大約20秒就食得。而外面嘅自助食材就沒減少,同晚市一樣,CP值係高嘅。食完仲送返個台式仙草甜品添,仙草夠滑溜,配料有花生紅豆椰果,一樣高質😍

而外面嘅自助食材就沒減少,同晚市一樣,CP值係高嘅。
2021-06-14 2150 瀏覽
但由於牛大人長期full booking既關係所以好耐都無機會試到,咁啱今日難得放平日所以一早就拉埋朋友黎排隊試下.估唔到未到開門時間已經開始有人排隊,果然唔簡單.期待左咁耐既放題一定要揀最高級既套餐試下!餐牌上有3款套餐,而最高級既極上和牛吃到飽套餐各款美國及澳洲牛,西班牙豬肉片可以選擇選擇,除左肉類外亦有牛大人秘製牛筋及牛肚及自家貝類或墨魚滑.係食之前當然要揀好個湯底,湯底一共有9款選擇,最後揀左有牛大人推薦圖既台灣鳳梨雞鍋.內裏有一大隻嫩滑既雞腿熬湯底,令湯底既base已經充滿雞香,入口唔會充滿雞油,清而不膩.其餘充滿鳳梨及苦瓜肉,增加一陣甘甜味,第一啖入口先共鳳梨既酸香,而aftertaste共淡淡苦瓜甘味,味甘不苦澀.最後內裏共蜆肉令湯底既鮮味昇華,係一鍋相當滋補開胃既湯底.牛肉雪花分佈均勻細膩,滾入鍋底內都唔會起一層厚油,入口仍帶肉質嚼勁而且富牛脂香之餘又唔會過羶.蟹籽墨汁漿&干貝鮮魚漿入口充唔會麵粉過多過墨魚及鮮魚漿,充滿彈牙既口感.味道鮮甜而且內裏帶蟹籽脆卜卜既口感.雪櫃配料有2大個冰櫃裝滿各款既丸類同蔬菜,款式好齊而且仲有少少特色丸類例如麻辣丸,雪枝揚,芋頭貢丸.蔬菜

蟹籽墨汁漿&干貝鮮魚漿

雪櫃配料
有2大個冰櫃裝滿各款既丸類同蔬菜,款式好齊而且仲有少少特色丸類例如麻辣丸,雪枝揚,芋頭貢丸.蔬菜豆類當中最驚喜係招牌凍豆腐,一層層蜂巢可以鎖緊火鍋湯底,啖啖精華.

午市小食
台灣特色小食有齊鹽酥雞,甜不辣,炸甘薯等等.每件都炸得酥脆香口,唔會過油膩.細細件一口食啱啱好又唔會太飽肚.

仙草凍
仙草滑嫩彈牙,加上紅豆,花生,椰果同珍珠令口感更豐富之餘又更香甜.好欣賞呢到既仙草凍唔會過甜膩,作為放題後既甜品都唔會過heavy.

18+冬瓜茶
以18+既威士忌撞上香甜既冬瓜茶真係一個新嘗試!入口比想像中夾而且仲好易入口,威士忌既麥芽香先甜後甘再配上甜度較高既冬瓜茶充分減低左威士忌濃烈既味道,更令甜度更突出.
  • 台灣鳳梨雞鍋
  • 蟹籽墨汁漿
  • 干貝鮮魚漿
  • 18+冬瓜茶
2021-06-14 101 瀏覽
好耐冇食火鍋,天氣雖然超熱,不過嘆住冷氣食,又有冇乜好怕喎,加上係放題,實在吸引。選擇了極上和牛吃到飽套餐,點左個秘方麻辣火鍋,好多花椒、辣油,食落去又香又濃。不過個鍋係愈食愈辣,我男友好飲得,飲左2支白桃烏龍茶,1支桂花烏龍茶來解辣。另外還有好多嘢飲,都係免費。另外,點了一支含酒精既冬瓜茶,18+手工啤酒冬瓜茶,幾解渴,啤酒嘅麥香甜甜地,幾好飲。講番食物,小食沒點太多,只點了了鹽酥雞同甜不辣,試吓味。始終主要食火鍋,自助吧多款台灣直送配料,生鮮蔬菜、菌類、凍豆腐、響鈴及多款丸類。有一款類似魚腐的,口感得意,內裏軟綿綿,好好味。當然少不了牛肉,不是肥牛,是澳洲和牛M5牛肩卷,油花分佈都均勻,在熱湯燙四下即食,好薄好嫩,油脂甘味,富牛味。另外也點了安格斯牛板腱、上腹牛五花,前者牛味濃,後者油脂豐富,當然冇得同牛肩卷比。2人一共食左15碟牛牛,勁擦得。如果食得落一定要叫多幾碟回本。除了牛肉之外,在這裡吃到牛筋,軟軟QQ,補充骨膠原,都幾特別。多款滑類,試咗真味牛肉漿,蟹子墨汁漿,干貝鮮魚漿,爽滑彈牙。贈送了甜品,係仙草凍呀,仙草加上花奶,口感滑滑,加上QQ珍珠同椰果,香甜紅豆同花生,口感豐

贈送了甜品,係仙草凍呀,仙草加上花奶,口感滑滑,加上QQ珍珠同椰果,香甜紅豆同花生,口感豐富,食完之後,辣味全消。

整體上都好滿意,食物速度來得好快,牛肉質素佳,唯一係張枱有d細,d食物放滿枱上,俾個鍋辣親隻手幾次。
2021-06-13 106 瀏覽
今次真係猶如去咗轉台灣!好多食物都係台灣直送,風味十足!只有90分鐘食,真係要好好把握時間食到盡!$198仲加左$30食埋海鮮,豪一豪佢!肉類推介:澳洲M5牛肩卷最正,好有牛肉味!其他有安格斯特選牛板鍵、上腹牛五花、西班牙豬梅肉片都好掂。所有肉類都切得好薄,好快熟,一次過可以點多啲都得!嚟得又快又齊!台式蛋餃、台式蝦餃、乳酪蛋腸要呢度先食到!海鮮好新鮮,沙白粒粒脹卜卜,鱸魚鯛魚厚切鮮味!滷水牛筋好冧,雞絲麵都係第一次食,唔錯,幾爽口!真味牛肉漿,牛肉味重,爽口彈牙!推介熟食: 鹽酥雞、魚香皮蛋豆腐,好味!18+ : 冬瓜茶(含酒精)最後會送個甜品,一定要留肚食!

$198仲加左$30食埋海鮮,豪一豪佢!

肉類推介:澳洲M5牛肩卷最正,好有牛肉味!

台式蛋餃、台式蝦餃、乳酪蛋腸要呢度先食到!

海鮮好新鮮,沙白粒粒脹卜卜,鱸魚鯛魚厚切鮮味!
滷水牛筋好冧,雞絲麵都係第一次食,唔錯,幾爽口!
真味牛肉漿

真味牛肉漿,牛肉味重,爽口彈牙!推介

熟食: 鹽酥雞、魚香皮蛋豆腐,好味!

18+ : 冬瓜茶(含酒精)

18+ : 冬瓜茶(含酒精)
送甜品

最後會送個甜品,一定要留肚食!
2021-06-11
真味牛肉漿
送甜品
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
2021-06-12 1977 瀏覽
去銅鑼灣行街,緊係醫飽個肚先啦!於是我哋去牛大人食極上和牛吃到飽嘅任飲任食lunch火鍋😋湯底揀咗台灣鳳梨雞鍋,配料有半隻雞、苦瓜、蜆、小魚乾同娃娃菜,鳳梨肉就唔多覺,但整個湯都好濃郁清甜。安格斯特選牛板腱肉質纖維豐富,脂肪相對較少,口感厚實。澳洲和牛M5牛肩卷脂肪較多,油花分佈均勻,食落爽滑Q彈,油潤甘香有牛味。西班牙豬梅肉片肉質雖然較瘦,但食起身非常爽口,肉味濃郁。蟹籽墨汁漿,黑掹掹其貌不揚,食落好爽口,裡面仲有鮮甜彈牙嘅粒粒墨魚肉。真豬小香腸外皮脆,肉香甜可口。自助區仲有各種丸類、菜類、豆腐類、麵食等火鍋配料任君選擇。香菇貢丸又香又爽口彈牙,味道唔錯。冰豆腐索晒湯汁嘅精華,點可以唔食。仲有啲皇帝菜,新鮮爽脆,又香又甜。除咗一般嘅汽水茶飲,呢度仲有佢哋自製嘅花茶,好似桂花烏龍、洛神花茶等等,花香味同茶味都好出,係打邊爐唔錯嘅另類選擇。仲有18+冬瓜茶,含酒精嘅,不過味道清甜,唔多覺有酒味。牛同豬食到飽,最後整番個甜品仙草凍,有仙草、珍珠、椰果、紅豆同花生,加花奶。香甜滑溜又可口,好滿足。

安格斯特選牛板腱
肉質纖維豐富,脂肪相對較少,口感厚實。

澳洲和牛M5牛肩卷
脂肪較多,油花分佈均勻,食落爽滑Q彈,油潤甘香有牛味。

西班牙豬梅肉片
肉質雖然較瘦,但食起身非常爽口,肉味濃郁。

• 澳洲和牛M5牛肩卷
  • 仙草凍
【 #當牛小妹遇著牛大人 】我家有個小寶喜歡食牛到一個點,問親佢食咩都話食牛..... 上次同佢食完牛大人後,食過番尋味,今次去銅鑼灣分店再挑戰佢地嘅90分鐘午餐吃到飽。9款特色湯底+肥牛、豬血任食,湯底勁多料熬製,我地叫左鳳梨雞鍋,湯底清甜足料。 肉嘅質素好高,推介澳洲和牛M5 牛肩卷,淥2秒入口軟滑有牛味,岩曬識食嘅小寶自己掃左幾碟。 火鍋配料選擇都好多,丸類、台式餃、特色滑、凍豆腐、新鮮蔬菜、自家製清熱飲品,小寶已知訂自己去拎定支清熱消滯洛神花茶自家嘆~ 飯後仲有冰凍甜品仙草解暑,正喔~ 超抵食極上和牛吃到飽,服務仲好好喔,坐得寬落又舒適,小牛妹表示人肚仔很滿足 。

【 #當牛小妹遇著牛大人 】

我家有個小寶喜歡食牛到一個點,

問親佢食咩都話食牛.....

上次同佢食完牛大人後,食過番尋味,

今次去銅鑼灣分店再挑戰佢地嘅90分鐘午餐吃到飽。

9款特色湯底+肥牛、豬血任食,湯底勁多料熬製,

我地叫左鳳梨雞鍋,湯底清甜足料。

岩曬識食嘅小寶自己掃左幾碟。

火鍋配料選擇都好多,丸類、台式餃、特色滑、

凍豆腐、新鮮蔬菜、自家製清熱飲品,

小寶已知訂自己去拎定支清熱消滯洛神花茶自家嘆~

飯後仲有冰凍甜品仙草解暑,正喔~

超抵食極上和牛吃到飽,服務仲好好喔,坐得寬落又舒適,

小牛妹表示人肚仔很滿足 。
2021-06-01
2021-06-08 1817 瀏覽
食過牛大人嘅朋友都知道太受歡迎成日都FULL,唔預早BOOK位根本食唔到。好彩我厲害嘅朋友BOOK到位,今次終於可以一嚐牛大人打邊爐,真係好期待😍今次叫左 極上和牛吃到飽(每位$198) 另外升級海鮮(每位$30)座位寬敞,環境簡潔乾淨揀選左食邊款套餐之後,職員會出將QR CODE單,然後就可以自己手機落單,夠方便,驚手機收得唔好仲可以連WIFI添👍🏻落完ORDER等食物送黎期間,就行去面自助區拎野食,有數十款食物可以夾,有丸類瓜菜類菇類,仲有蟹柳芋絲等火鍋食物等一應俱全😍醬料區同樣醬料齊全,可以混返個自己喜好嘅醬點火鍋配料食😃驚唔夠飽仲有麵食區拎麵返去淥飲品方面除左罐裝飲品之外,仲有牛大人自家製嘅桂花烏龍、菊花普洱、洛神花茶、白桃烏龍菊花普洱、18+冬瓜茶:除左免費自取飲品之外,喺枱頭見到有18+冬瓜茶($38/杯),咁特別當然要叫黎飲下😉由於冬瓜茶本身都比較甜,所以加入左WHISKEY落去都好易入口,不經不覺真係飲完大半杯,紅都面晒😜菊花普洱,白桃烏龍呢D自家製茶飲都好有水準,茶味唔錯可以解一解油膩感😄阿嬤養生濃湯鍋:想食得滋潤養生D,所以揀左呢個湯底,味道唔算好濃,但飲落去幾香藥

座位寬敞,環境簡潔乾淨

醬料區同樣醬料齊全,可以混返個自己喜好嘅醬點火鍋配料食😃

驚唔夠飽仲有麵食區拎麵返去淥

飲品方面除左罐裝飲品之外,仲有牛大人自家製嘅桂花烏龍菊花普洱洛神花茶白桃烏龍

菊花普洱、18+冬瓜茶
菊花普洱18+冬瓜茶:除左免費自取飲品之外,喺枱頭見到有18+冬瓜茶($38/杯),咁特別當然要叫黎飲下😉由於冬瓜茶本身都比較甜,所以加入左WHISKEY落去都好易入口,不經不覺真係飲完大半杯,紅都面晒😜菊花普洱,白桃烏龍呢D自家製茶飲都好有水準,茶味唔錯可以解一解油膩感😄

阿嬤養生濃湯鍋
阿嬤養生濃湯鍋:想食得滋潤養生D,所以揀左呢個湯底,味道唔算好濃,但飲落去幾香藥膳味,耐左就開始愈濃味😋

澳洲和牛M5牛肩卷
澳洲和牛M5牛肩卷:打邊爐梗係最盡興就係食碟靚牛啦😎即刻落返碟黎食先得,本身夠薄切,所以淥一淥好快就食得,肉味唔錯,不愧為最貴套餐嘅牛肉😉

士林鹽酥雞(辣)、真豬小香腸
糖醋甜不辣
士林鹽酥雞(辣)真豬小香腸糖醋甜不辣:叫左D台式小食食下,細細件食下過口癮,幾香口,有D似去左台灣掃街頭小食感覺😄

鮮甜海蝦
升級海鮮:即係多左鮮甜海蝦真台灣鯛魚片台灣鱸魚片新鮮沙白呢4款食物可以ORDER,呢$30 UPGRADE我覺得都值得,海蝦彈牙唔會霉,魚片鮮嫩無骨,沙白鮮甜無沙🤤🤤

真味牛肉漿, 章魚珍珠漿, 爽滑豬肉漿, 台灣海鮮漿, 澎湖花枝漿, 蟹籽墨汁漿, 干貝鮮魚漿
真味牛肉漿章魚珍珠漿爽滑豬肉漿台灣海鮮漿澎湖花枝漿蟹籽墨汁漿干貝鮮魚漿:平時打邊爐見到呢D墨魚滑蝦滑一定必點,因為通常都幾彈牙爽口又好食,冇諗過牛大人呢到仲要有咁多款式,一次過全部點黎食試,咁樣上菜都幾吸引😍😍咁多款當中我最強力推介蟹籽墨汁漿真味牛肉漿,食落去味道極為香濃,包你食完會ENCORE再食🤤

西班牙豬五花片:豬五花肥瘦比例適中,唔會肥到得返肥膏咁,食落去入口即溶,點埋自己混嘅醬料更加惹味😋
安格斯特選牛板腱:試完呢到最高級別嘅澳洲和牛M5牛肩卷,之後就試埋中價錢嘅牛肉比較下,相比之下肉質都幾好,但牛味冇咁濃,果然一分錢一分貨😛

西班牙豬梅肉片, 上腹牛五花
西班牙豬梅肉片上腹牛五花:最經濟級別嘅肉類,可以見到同頭先中級同高級套餐出黎嘅肉明顯有分別,所以要食靚肉真係唔慳得😉

食物陸續送上,好豐富🤩同埋因為食物款式太多,未能一一介紹,唯有私心推薦幾樣我認為都係必食嘅食物,有牛媽秘制滷牛肋花雕酒雞件私房鴨血(辣)台式蛋餃😍😍

甜品
午市放題90分鐘,去到最後30分鐘會有職員提醒LAST ORDER,同埋之後會送上仙草紅豆甜品,碗甜品都幾冰涼而且唔會太甜,幾適合打完邊爐熱熱地食黎降下溫🥰

總括黎講有咁多野食選擇,無論肉類、丸類、台式小食、海鮮等等,全部質素都好有水準,樣樣都想食,仲要好食嘅再想ENCORE多份黎食,90分鐘真係唔夠喉,唯有遲D再BOOK返枱再食多幾次先夠滿足😝

補MENU
2021-06-03
5 分鐘 (堂食)
菊花普洱、18+冬瓜茶
  • 澎湖花枝漿
  • 蟹籽墨汁漿
  • 干貝鮮魚漿
2021-06-06 960 瀏覽
炎炎夏日無阻打邊爐心情, 兩個人打邊爐又想食多幾款, 火鍋放題就最好不過!經同事介紹話<牛大人>食物唔錯, lunch時段仲平少少, 於是即興去食個lunch。雖然餐廳開12:00, 未正式開門, 門外已經有好幾個人排隊等入座, 果然有人氣之稱。三款套餐選擇, 我地揀左最貴果款, 可以食到所有不同款嘅肉。餐廳內環境闊落, 醬料、麵食、丸類、蔬菜類設自助區,飲品放滿一排過嘅雪櫃, 飲品以罐裝汽水、少量紙包, 最有特色就係牛大人自家製嘅冰茶。冰茶無額外添加, 清新健康。另有少量酒類供應, 需另加收費, 不設任飲。 18+ 冬瓜茶 解暑之作, 含酒類, 清香冬瓜味, 同時飲到陣陣酒味, 配搭易入口。湯底方面款式選擇多, 我地就揀左白肉酸菜湯底,酸尾尾, 幾開胃, 岩哂放題可以食多幾碟唔會蝕!肉類、熟食以scan QR code落order, 食物都黎得幾快, 一疊疊咁上檯, 好滿足!澳州和牛M5牛肩卷: 牛脂分佈平均, 淥幾秒食, 肉質很嫩牛肩押肉眼: 每片肉中間都有闊嘅牛脂, 肉味較重  西班牙豬梅肉: 肉味濃郁, 油脂感較輕豬五花: 肉質肥瘦混雜, 但因為薄切, 唔會韌手
餐廳內環境闊落, 醬料、麵食、丸類、蔬菜類設自助區,

湯底方面款式選擇多,
我地就揀左白肉酸菜湯底,
酸尾尾, 幾開胃, 岩哂放題可以食多幾碟唔會蝕!

澳州和牛M5牛肩卷: 牛脂分佈平均, 淥幾秒食, 肉質很嫩
牛肩押肉眼: 每片肉中間都有闊嘅牛脂, 肉味較重
西班牙豬梅肉: 肉味濃郁, 油脂感較輕

豬五花: 肉質肥瘦混雜, 但因為薄切, 唔會韌
手打漿類方面亦唔錯,
章魚珍珠漿: 鮮味有少少彈牙, 夾集章魚細粒, 食落有層次
其中餃類, 蝦餃很有特色, 賣相呈條狀, 入面有鮮味蝦打成嘅蝦肉
熟食方面有台灣特色小食,
眼闊肚窄下只order了台灣香腸, 甜甜地, 外皮脆
Lunch限時任食只有個半小時, 最後半小時有店員提示last order,
最後送上仙草凍, 仙草好滑, 丸子微微彈牙, 配上淡奶, 香滑冰凍,
正好食完熱辣辣火鍋, 為口腔降降溫。
2021-06-04
2021-06-03 203 瀏覽
平時晚飯時間就嚟得多, 今次就第一次午飯時間來牛大人, 我們選了和牛餐, 有一個半小時, 絕對夠時間”吃到飽”!! 不得不讚食物上台速度非常之快, 電子下單後不到三分鐘, 食物就到齊. 😊我特別喜歡這裏除了一般火鍋配料外 還有地道的台灣小食, 台灣腸, 鹽酥雞, 甜不辣等. ❤️期間限定飲品有冬瓜啤酒, 味道很特別, 清涼, 很適合夏天飲. 和牛質數很高, 其次墨汁墨魚滑和沙白係我最喜歡吃的配料. 沙白好大隻和有鮮味😛 環境舒適台面都夠大張唔會好迫
2021-06-02 178 瀏覽
試咗牛大人麻辣湯底。我哋叫咗大辣,滾下滾下都幾辣。叫咗中間價位個午餐,牛肉得兩款揀,其他係牛腸同牛肚。牛肉就麻麻哋,好鞋有冇牛味。牛肚牛腸反而比牛肉好食。鴨血滑但一碟兩件,人頭計。其他就喺出邊夾嘅basic嘢. 一定食得飽但係又唔係真係好多嘢啱食,因為啲牛真係好普通。佢哋呢度有好classic嘅做法,order 四碟牛,只會嚟三碟。而且每碟片數似乎都係人頭計,每碟得兩片。嘢飲就多選擇,攞咗支桂花烏龍都OK。如果想食牛就會有啲失望或者出邊有更加好嘅選擇。

如果想食牛就會有啲失望或者出邊有更加好嘅選擇。

2021-06-02 381 瀏覽
前幾天父親生日,便帶他出外吃打邊爐放題,因為這是他最愛的食物😂-這次光顧的台式火鍋銅鑼灣分店是在12點開門,我和父親在上午11點半到達,在門外已有很長的人流,不過早去排隊就當然有位啦😁餐廳提供3款90分鐘的放題套餐,分別是精選嫩牛、美國S R F極黑牛和澳洲極上和牛,和父親慶祝生日當然係揀和牛啦🤤-澳洲極上和牛90分鐘午餐吃到飽套餐 $1981️⃣牛大人紅燒牛骨鍋湯底湯底有9款,我們選了牛骨湯🤩牛骨湯有一股濃郁的牛骨和牛肉味,即使未煮滾都已聞到,加湯後亦一樣咁濃味,簡直是我們這些牛肉控的必選湯底之一👍🏻-2️⃣肉類和特式食材這間火鍋店的肉類都很新鮮,顏色非常鮮紅👍🏻我和父親主要選擇澳洲和牛M5牛肩卷和安格斯特選牛板腱,和牛的肉和脂肪分布平均,煮10多秒後,已經嫩滑到不得了,油脂不斷滴滴滴🤤;牛板腱的牛味較濃和質感爽口,和和牛是2種不同的味道,一樣都咁正🤩特式食材如不同的漿類包括干貝鮮魚漿、蟹子墨汁漿、章魚珍珠漿和澎湖海鮮漿都是我幾推薦,因為每種都用了很多不同的海鮮打漿,鮮甜度滿分👍🏻😋-3️⃣食材和醬料食材和醬料都是存放在自助區的獨立盒內,乾淨又衛生👍🏻食材除了肉類需在店家的app內下訂單,其他如
澳洲極上和牛90分鐘午餐吃到飽套餐 $198
1️⃣牛大人紅燒牛骨鍋湯底
2️⃣肉類和特式食材

3️⃣食材和醬料
食材和醬料都是存放在自助區的獨立盒內,乾淨又衛生👍🏻食材除了肉類需在店家的app內下訂單,其他如菜、菇、丸類和麵都可在自助區找到;醬料的種類有8種,不過我們選的牛骨湯實在太濃味,最後我都沒有配任何醬料😆

4️⃣飲料
飲料有店家自家製造的無糖茶、特色飲品和普通鑵裝飲品,想飲得健康d當然揀無糖茶啦👍🏻我選了桂花烏龍無糖茶,茶味香,又解膩,食多幾件肉都無問題😂
桂花烏龍無糖茶

5️⃣小食
我們點了士林鹽酥雞、台灣香腸和魚香皮蛋豆腐,味道和台灣食既差不多,可以一試👍🏻😋
台灣小食

桂花烏龍無糖茶
台灣小食
2021-05-30 106 瀏覽
今時今日,第一次遇到一個人去食飯,要收兩個人錢嘅餐廳?!今日冇约人,經過諗住自己一個人去試吓. 點知去到門口,話一個人食要收一大一小嘅錢.....呢個時勢仲有咁嘅規定....唉,祝你生意興隆!
今時今日,第一次遇到一個人去食飯,要收兩個人錢嘅餐廳?!
呢個時勢仲有咁嘅規定....唉,祝你生意興隆!
2021-05-28 170 瀏覽
和朋友聚會,不知道選擇什麼餐廳,於是吃牛大人。餐廳的價錢合理,湯鍋的選擇夠多。我們選擇了最貴的套餐,極上和牛吃到飽,不用$200,任食澳洲和牛牛肩卷。任食蔬菜、飲品和自助醬料⭐️台灣鳳梨雞鍋湯底有苦瓜、鳳梨、雞和酸菜,用料夠滋補。午市的肉類主要是澳洲和牛M5牛肩卷,這款肉肥瘦分佈平均,肉味夠突出。還有不少小食,例如士林鹽酥雞,炸得香脆,真豬小香腸都不錯,鬼馬老油條都算特別和香脆。火鍋配料有私房鴨血,坊間比較少見, 蟹籽墨汁漿黑漆漆但有意外驚喜,可以一試。18+冬瓜茶有酒精,消暑又可以放鬆一下。最後還有涼粉,吃完火鍋可以降火。
和朋友聚會,不知道選擇什麼餐廳,於是吃牛大人。

餐廳的價錢合理,湯鍋的選擇夠多。

任食蔬菜、飲品和自助醬料

⭐️台灣鳳梨雞鍋

湯底有苦瓜、鳳梨、雞和酸菜,用料夠滋補。

18+冬瓜茶有酒精,消暑又可以放鬆一下。

最後還有涼粉,吃完火鍋可以降火。