2023-12-19 48 瀏覽
   在尖沙咀遇上好友, 雙請不如偶遇!找個地方坐下 閒聊一下。厚福街食店林立 選了籃馬商業大廈二樓的這間居酒屋食串燒的,地方不算大但裝修很有日本居酒屋風格,環境舒適。座位格局舒適,適合飲酒,傾偈。飲的,吃的都多選擇,主打串燒。橫隔肌  /4枝 148元肉質有嚼口,加上四種調味蒽蒜,日本芥辣,蜜糖,蔬菜等多重口味。明太子燒饅頭  58元饅頭上的明太子鹹鹹香香的加上饅頭脆中帶軟綿的,口感很有層次。燒雞翼  38元燒得剛好肉質爽彈,鹹度適中有肉香好 juicy。天婦羅稻庭烏冬   108元烏冬滑溜彈牙,熱烘烘雞湯底濃郁鮮甜好滋味。天婦羅有四款,蝦,茄子,南瓜,蕃薯等。外層香脆輕盈不油膩 。味道令人回味,又不太貴,下次約朋友再來會乾上一杯!
   在尖沙咀遇上好友, 雙請不如偶遇!找個地方坐下 閒聊一下。
座位格局舒適,適合飲酒,傾偈。
飲的,吃的都多選擇,主打串燒。
橫隔肌  /4枝 148元
明太子燒饅頭  58元
燒雞翼  38元
燒得剛好肉質爽彈,鹹度適中有肉香好 juicy。
燒雞翼
天婦羅稻庭烏冬   108元
天婦羅稻庭烏冬
烏冬滑溜彈牙,熱烘烘雞湯底濃郁鮮甜好滋味。
天婦羅有四款,蝦,茄子,南瓜,蕃薯等。
外層香脆輕盈不油膩 。
味道令人回味,又不太貴,下次約朋友再來會乾上一杯!
2023-12-15
燒雞翼
天婦羅稻庭烏冬
2023-12-17 23 瀏覽
係我食過最好味既串燒店‼️有好nice既老闆同你一齊吹水😂師傅表演撒鹽,我覺得好有型😆呢到d歌又好好聽喎🥳位又闊落坐得舒服,d酒超抵飲,原來餐牌上既酒都有8折,大推三文魚方方超好食‼️叫左荔枝煙肉卷,本菇牛肉卷蝦夷葱牛肉卷,車厘茄煙肉卷,中芹豚肉卷,時令魚,雞橫隔膜,梅醬紫蘇雞係超特別,出面真係未食過呢隻味😋月見免治雞肉棒(自家製)不得了,藍莓鵝肝釀雞翼,出面d舖頭通常都明太子,呢到竟然用鵝肝🤤自家製豆腐,日本青椒仔,所有食材都好新鮮,唔需要另加醬料已經好入味,一定會再來食😋
2023-12-16 625 瀏覽
  今晚,與朋友二人在尖沙咀厚福街選了間新開的居酒屋食串燒。屋酒裝潢以木系作主調,佈置得很有氣氛,有廂房場地很適合群體聚餐,另外大堂卡位與卡位之間以木屏風相間很有私人空間感。坐落相當舒服,侍應招呼親切感覺良好!酒類選擇多。翻開Menu圖文並茂,主打串燒款式多選擇。分有海鮮類,豬,牛,羊,雞類,蔬菜,食事,刺身.....等等供應。朋友愛吃香口食物,串燒最合口味!今晚不喝酒點了~冰冰凍的:烏龍茶和青檸梳打 $ 28/爖月肶翼雙飛乳鴿 $ 128充滿視覺功能的燒乳令人眼前一亮!賣相神秘,以草織盛器上枱紙袋封蓋,職員火機一點瞬間升起一道熊熊火光!非常有視覺效果!燒乳鴿皮色金黃,外脆內嫩肉汁豐富,味道調得鮮美!橫隔肌 Set  $148一Set有四款~口味有四種分別有;菠菜,蜜糖,蒜蓉,wasabi等。肉質口感稍粗但不會韌,口感淋淋的每款調味都各有韻味。鐵板牛小排 $158上枱還發出"喳喳"之聲,令人增添食慾!誘人的粉紅色牛小排,肉質鮮嫩,甜美!與積隔肌有着不同的口感。月見免治雞肉棒(自家製) $120熱辣辣的雞肉棒漲卜卜十分鬆化,雞肉與蛋黃混和更加綿滑香口。燒芝士年糕  / 2粒  $ 40暖
  今晚,與朋友二人在尖沙咀厚福街選了間新開的居酒屋食串燒。
坐落相當舒服,侍應招呼親切感覺良好!

酒類選擇多。
翻開Menu圖文並茂,主打串燒款式多選擇。

朋友愛吃香口食物,串燒最合口味!
今晚不喝酒點了~
冰冰凍的:烏龍茶和青檸梳打 $ 28/

爖月肶翼雙飛乳鴿 $ 128

充滿視覺功能的燒乳令人眼前一亮!
爖月比翼雙飛乳鴿

燒乳鴿皮色金黃,外脆內嫩肉汁豐富,味道調得鮮美!
比翼雙飛乳鴿/

橫隔肌 Set  $148
橫隔肌
一Set有四款~
口味有四種分別有;菠菜,蜜糖,蒜蓉,wasabi等。
肉質口感稍粗但不會韌,口感淋淋的每款調味都各有韻味。

鐵板牛小排 $158
上枱還發出"喳喳"之聲,令人增添食慾!
鐵板牛小排

月見免治雞肉棒(自家製) $120
熱辣辣的雞肉棒漲卜卜十分鬆化,雞肉與蛋黃混和更加綿滑香口。
月見免治雞肉棒 (自家製)
燒芝士年糕  / 2粒  $ 40
燒芝士年糕 / 兩粒
暖笠笠軟綿綿拉絲芝士充滿奶香。

冷鬼芋川烏冬 $ 78
懶鬼芋川烏冬
吃過以上燒物再吃這個凍冰冰的冷烏冬非常醒神!
很少吃這一款片狀烏冬,口感清爽!
以冰粒托底冰鎮,灑上姜蓉和葱粒再點鮮甜醬汁口感妙不可言矣!
這屋酒屋有氣氛,酒類多,串燒味道好,服務好,收費合理。是飲酒暢聚好地方!
2023-12-11
爖月比翼雙飛乳鴿
鐵板牛小排
月見免治雞肉棒 (自家製)
燒芝士年糕 / 兩粒
懶鬼芋川烏冬
2023-12-15 32 瀏覽
臨近聖誕好多聚會,今次同朋友食一間係厚福街的居酒屋。平日夜晚七點幾到,幾乎滿座!好有日式氣氛坐得好舒服好有privacy幾乎都係卡位。鹽燒帆立貝-是日推介款,帆立貝十分新鮮肥美,非常厚肉-唔會燒得過火,恰到好處,日式醬汁輕輕調味手揸餅海膽卷-第一次食用手揸餅包的日式卷物,好得意的口感,更有嚼咀感-海膽好香好綿綿,手揸餅卷住青瓜絲,清新爖月比翼雙飛-即係鹽燒乳鴿,烤得好出色外脆肉嫩-仲好有打卡點!用薄薄的鹽紙包著乳鴿,再用火燒橫隔肌-點左蒜香同honey mustard 味,各有特色-蒜香: 蒜味好足,完全融入哂牛度-honey mustard: 甜中帶香,同濃牛味成對比牛舌-牛味極度濃郁,厚切爽口-$58黎講勁高CP (未折,嗰晚仲要有8折!)燒白鱔-魚皮燒到脆身,魚肉夠厚燒和牛-真的入口即溶!但唔會太肥,牛肉味十分濃燒茄子-皮已起,大量木魚係面,沾上葱醬汁好惹味

鹽燒帆立貝
-是日推介款,帆立貝十分新鮮肥美,非常厚肉
-唔會燒得過火,恰到好處,日式醬汁輕輕調味

手揸餅海膽卷
-第一次食用手揸餅包的日式卷物,好得意的口感,更有嚼咀感
-海膽好香好綿綿,手揸餅卷住青瓜絲,清新

爖月比翼雙飛
-即係鹽燒乳鴿,烤得好出色外脆肉嫩
-仲好有打卡點!用薄薄的鹽紙包著乳鴿,再用火燒

橫隔肌
-點左蒜香同honey mustard 味,各有特色
-蒜香: 蒜味好足,完全融入哂牛度
-honey mustard: 甜中帶香,同濃牛味成對比

牛舌
-牛味極度濃郁,厚切爽口
-$58黎講勁高CP (未折,嗰晚仲要有8折!)

燒白鱔
-魚皮燒到脆身,魚肉夠厚

燒和牛
-真的入口即溶!但唔會太肥,牛肉味十分濃

燒茄子
-皮已起,大量木魚係面,沾上葱醬汁好惹味

今晚同女朋友去左尖沙咀 爖月居酒屋食日式串燒,喺OpenRice 找附近揾到,所以就試試。爖月三點4.6/5⭐️爖月三點係冷盤,有日本鮑魚、和牛他他、拖羅蓉,絕對有驚喜🤩 特別係和牛他他,十分新鮮,每啖都係鮮甜既和牛香味,推介😋。横膈肌(蒜香)3.9/5⭐️牛横膈肌,偏向肉味濃,肉質都鮮嫩多汁,但由於冇乜油脂,所以唔算香口。牛舌4.4/5⭐️牛舌,基本上每次出去食日式串燒都會點,今次都唔例外,都冇令我失望,燒得啱啱好,微微嘅燒烤味道,肉嫩多汁,推介可試😋。爖月比翼雙飛(乳鴿)4.2/5⭐️燒乳鴿,賣相100分,但略微燒得過左,肉唔夠嫩滑,但勝在夠香口,可試。鵝腸4/5⭐️鵝腸燒得香脆,外脆內軟,仲有油脂,香口👍🏼。蘆筍豚肉卷3.9/5⭐️蘆筍豚肉卷,燒得幾好,但豚肉唔算香口,可試。本菇牛肉卷4/5⭐️本菇牛肉卷,classic 既串燒,有港式味道,燒得唔錯,可試。雞腳筋4.2/5⭐️雞腳筋有驚喜,同雞軟骨好似,但比軟骨再大啲,鐘意雞軟骨既人應該都鐘意呢個👍🏼雞橫膈膜4/5⭐️雞橫膈膜,平時少機會食,但食落唔錯,有肉香,可一試。油甘魚餃4.3/5⭐️平時比較多叫三文魚鮫,但呢度只有油甘魚鮫,不過都燒得唔錯,

爖月三點
4.6/5⭐️

横膈肌(蒜香)
3.9/5⭐️

牛舌
4.4/5⭐️

爖月比翼雙飛(乳鴿)

鵝腸
4/5⭐️
鵝腸燒得香脆,外脆內軟,仲有油脂,香口👍🏼。

蘆筍豚肉卷
3.9/5⭐️
蘆筍豚肉卷,燒得幾好,但豚肉唔算香口,可試。

本菇牛肉卷

雞腳筋

雞橫膈膜
4/5⭐️
雞橫膈膜,平時少機會食,但食落唔錯,有肉香,可一試。

油甘魚餃
4.3/5⭐️
平時比較多叫三文魚鮫,但呢度只有油甘魚鮫,不過都燒得唔錯,燒得啱啱好,外脆內軟,夠香口😋。

廣島蠔
3.7/5⭐️
日本燒蠔,蠔燒得過左少少,所以有啲偏乾。

燒茄子(原條)
4.6/5⭐️
燒茄士燒得啱啱好,啲茄子肉仲係好鮮嫩,唔錯,推介😋。

日本青椒仔
4.2/5⭐️
日本青椒仔,簡單好食,送酒一流。

2023-11-06
  • 爖月三點
2023-12-13 31 瀏覽
今晚放工後同朋友去尖沙咀行街,朋友突然想食串燒,上網搵到呢間名氣不錯的串燒餐廳-爖月居酒屋。爖月比翼雙飛(乳鴿)$68職員現場在我們面前點燒乳鴿,第一次有這視覺效果,令我嘆為觀止。乳鴿外皮夠脆,入口肉香四溢,真的是平靚正,很有水準。雞皮蝦卷 $58第一次吃這種串燒,很有驚喜。雞皮包著海蝦及紫蘇葉而燒成,烤得十分香脆。而且蝦肉很爽彈,雞皮又燒得不油膩,很好吃。明太子燒饅頭 $58這也是我第一次吃這種菜式!豐富的明太子配上炸到金黃色的饅頭,很香口,很特別的口感。蘆筍豚肉卷 $40豚肉很簿很有肉汁,包著蘆筍加上照燒汁,咬落去真的很豐富口感 ,很惹味。而且蘆筍清爽清甜,能去除豚肉的油膩。總括來說,所有串燒都很特別很好吃,而且價錢合理,絕對值得推介。

爖月比翼雙飛(乳鴿)$68

雞皮蝦卷 $58

明太子燒饅頭 $58

蘆筍豚肉卷 $40

2023-12-05
2023-12-12 34 瀏覽
上到去比尼度嘅裝修驚呆咗,好特別!瀧月三點:月見和牛、免治吞拿魚他他、磯煮鮑魚 月見和牛真係好正!牛肉嘅鮮嫩加埋蛋黃嘅香,味道超豐富;免治吞拿魚他他都好特別,吞拿魚嘅鮮味同醬汁嘅配搭幾有新鮮感;磯煮鮑魚係個爽口嫩滑,加埋磯煮嘅風味,好食!比翼雙飛(乳鴿)🍗點火mode岩晒打卡,鴿肉未算好鮮嫩,但表皮香脆,值得一試鵝腸🦆燒完之後keep到彈牙嘅口感,鵝油好鮮美,比較少居酒屋有蘆筍豚肉卷🌱🐖正常發揮,蘆筍清脆鮮嫩,好味!雞腳筋🍗雞橫隔膜🍗腳筋聽都未聽過,好搞笑!食落似雞軟骨但彈牙好多,有嚼勁!;雞橫隔膜都係彈彈地牙,不過肉味多返D油甘魚鮫🐟大大舊肉,每一口食落去都好實在廣島蠔🦪少少失色,唔夠大隻但有蠔味燒茄子(原條)🍆簡單但好味嘅菜式,presentation 好靚,點埋佢嘅醬食加分日本青椒仔🌶️為肉類串燒之中帶點清爽
上到去比尼度嘅裝修驚呆咗,好特別!

瀧月三點:月見和牛、免治吞拿魚他他、磯煮鮑魚

比翼雙飛(乳鴿)🍗
點火mode岩晒打卡,鴿肉未算好鮮嫩,但表皮香脆,值得一試

鵝腸🦆
燒完之後keep到彈牙嘅口感,鵝油好鮮美,比較少居酒屋有

蘆筍豚肉卷🌱🐖
正常發揮,蘆筍清脆鮮嫩,好味!

雞腳筋🍗雞橫隔膜🍗

油甘魚鮫🐟
大大舊肉,每一口食落去都好實在

廣島蠔🦪
少少失色,唔夠大隻但有蠔味

燒茄子(原條)🍆

日本青椒仔🌶️
為肉類串燒之中帶點清爽
🥢尖沙咀驚喜串燒店多款刁鑽燒烤 原條燒牛骨髓 雞橫膈膜 雞心管 鮮甜帆立貝串燒 🥢成日會約朋友傾吓計飲嘢,好想搵間好食又坐得舒服的串燒居酒屋,今次有好介紹,位於尖沙咀厚福街樓上,有間唔錯的串燒居酒屋,上到去幾鐘意環境空間幾舒服,設有有卡座房間設計,私隱度舒適度啱曬我哋,清酒櫃提供多款式唔同嘅清酒日本酒,鐘意邊隻揀邊隻🥢和風豬肚雞沙律$65清爽的柚子醋汁沙律,放了日式雞肉及豬肚,酸甜的味道好開胃🥢三文魚方方$138一款幾特別的三文魚小食,下層係薄脆多士,中層是新鮮火箭菜,表面加入了黑椒香氣,三文魚微炙的香感,整件香脆鮮味🥢明太子燒饅頭$58迷你饅頭內釀入了特製明太子醬,燒到整個都脆卜卜,明太子醬汁鹹鹹香香的送酒小食🥢梅醬紫蘇雞肉 $38原片紫蘇葉包住的雞肉棒,雞肉帶雞軟骨有少少香脆口感,紫蘇香加上梅醬的酸甜,味道清新獨特🥢原條牛骨髓 $148坊間少見的燒原條牛骨髓,已經開邊的牛骨髓上舖滿香菇粒烤過後超香,用小匙將骨髓放落已事先烤到香脆的多士上同吃,油脂感滿滿充滿及香菇味道,味道香濃而不溜🥢雞心管 $38限量珍貴的雞心管串燒,一隻雞只有一條心管,要用好多隻雞先可以串到一串,本身心管具有彈性

🥢和風豬肚雞沙律$65
清爽的柚子醋汁沙律,放了日式雞肉及豬肚,酸甜的味道好開胃
和風豬肚雞沙律

梅醬紫蘇雞肉

🥢原條牛骨髓 $148
原條牛骨髓

🥢雞心管 $38
限量珍貴的雞心管串燒,一隻雞只有一條心管,要用好多隻雞先可以串到一串,本身心管具有彈性,燒烤過更酥香有爽口感覺
雞心管

🥢鹽燒帆立貝 $88
每日都有提供時令新鮮海鮮,今日的鹽燒帆立貝,原整的貝肉非常厚,燒至火喉剛剛好軟熟,鹽燒的方法更能食到食材的鮮味

🥢月見雞軟骨串 $60
用上日本雞蛋及特製醬汁的雞軟骨串,係每次食串燒屋都係必食之一,可以篤爆隻蛋感覺好療癒,軟骨串夾雜住脆骨,自家製作的味道更有彈性,點秘製醬汁味道好
月見雞軟骨串

🥢雞橫膈膜 $38
雞橫膈膜,食起來肉質多汁有點咬口,帶少少油脂感

🥢明太子燒飯團 $40
最後必食的澱粉質,估唔到呢家的燒隻團係可以咁靚,表面燒到香脆,無一粒隻會燒到過硬,內層軟熟,而家唔會覺得乾,真係好考師傅的功力
明太子燒飯團

🥢Sapporo 生啤 $78 (買一送一)
🥢梅酒 $78

🥢最鐘意店家的串燒自家製食材用心製作,味道同坊間真係唔同,夠曬特式而價錢唔貴,特別一提嘅店員提供的自家靈魂醬汁 ,用蝦製作而成的蝦麵醬,充滿海鮮及超強的濃郁蝦的味道,鐘意蝦嘅朋友表示呢個醬汁真心正,另外鍾意好多唔同嘅酒可以選擇,啤酒仲要買一送一,細細聲話俾你哋聽openrice book 位仲有8折抵食好多,環境舒服傾計聚會又多一個選擇

📍爖月串燒居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓
  • 雞心管串燒
  • 月見免治雞肉棒
  • 雞橫膈膜
2023-12-11 11 瀏覽
今日黎尖沙咀日式居酒屋食串燒,男朋友搵到呢間好有情調既日式居酒居,店舖以日式包箱同和式裝修風格為主,氣氛好好👍🏻試左好多款平日串燒店比較少見既串燒!師傅推薦 燒池魚池魚肉質鮮嫩,一條大骨,大大啖 全部都係肉,岩哂我呢啲唔識食魚既人!燒到外皮香脆,入面仲可以勁嫩滑燒牛骨髓炒同蒸既都食過,燒既就第一次食!外皮少少焦香,但保留骨髓既嫩滑羊皮豬皮、雞皮就試得多,羊皮就第一次食,少少羊肉味,唔會好酥味提燈大家知唔知道係咩黎?係輸卵管🫣 不過食落又幾得意,有啲似生蛋黃加粉腸既感覺,唔係好多地方有,值得試試雞皮蝦卷外皮燒到好香脆,蝦滑好鮮甜加埋雞皮油脂,好脆口惹味🤤燒白鱔白膳好肥嘟嘟🤭 燒到外層少少脆入面既肉好嫩滑雞肉大蔥平日唔食蔥既我,只會食京蔥,呢度既京蔥仲係爽甜,雞肉既油脂浸入左京蔥橫隔肌set 由菠菜,蜜糖芥末醬,wasabi,薑蔥 4款口味組成,由淡味到濃味,牛既橫隔肌燒到7成熟,仲見到粉嫩既肉質,超正💕 我自己就鍾意蜜糖芥末醬,甜甜地牛味更突出☺️雞心,雞肝 火喉都控制得好好👍🏻唔會太乾身,都做得好乾淨!月見免治雞肉棒(自家製)食落有少少軟骨,雞肉好嫩,再連埋蛋黃食更加突顯雞肉甜味!爖月比
試左好多款平日串燒店比較少見既串燒!

師傅推薦 燒池魚

燒牛骨髓

羊皮
豬皮、雞皮就試得多,羊皮就第一次食,少少羊肉味,唔會好酥味

提燈

雞皮蝦卷
外皮燒到好香脆,蝦滑好鮮甜加埋雞皮油脂,好脆口惹味🤤

燒白鱔
白膳好肥嘟嘟🤭 燒到外層少少脆入面既肉好嫩滑

雞肉大蔥

橫隔肌set

雞心,雞肝
火喉都控制得好好👍🏻唔會太乾身,都做得好乾淨!

月見免治雞肉棒(自家製)
食落有少少軟骨,雞肉好嫩,再連埋蛋黃食更加突顯雞肉甜味!

爖月比翼雙飛
其實係乳鴿黎,如果鍾意食乳鴿既朋友一定要叫!因為係超重鴿味,外面可能好多地方都以鹵水,紅燒黎吸引客人 但往往只係食到鹵水味,但今次好明顯既鴿味😍😍 而且肉質好嫩😍 黎到必點之選!有得食仲有表演睇👏🏻👏🏻

鵝肝多士
呢款又係食到想跪地🧎🏻‍♀️,從來都冇係餐廳食過咁厚咁大既鵝肝!多士薄薄燒得脆口 加上鵝肝既油脂同入口即容既口感,真係雙重享受😋

全晚既驚喜黎啦!
牛尾西京燒,慢煮12小時再燒!牛味好濃郁
油脂分布平均,油脂既部份有少少似食燒三文魚腩果種油脂感🤤 加埋好嫩既牛尾肉 真係好想追加多幾份

值得一提 居酒屋當然唔少得酒啦!店長係品酒師,從日本唔同嘅地方帶左好多唔同類型既清酒返黎,有啲係香港比較少見,有啲係偏甘口,女仔都可以試試易入口,店長真係好講究,唔同既酒配唔同既杯!杯既溫度,室內環境溫度都會影響清酒既味道,大家有興趣都可以搵店長飲返杯,了解更多關於清酒既智識💕

整體來講
今次體驗好好,職員每位都好細心介紹食物,串燒每一個細節位都睇到師傅用心,店舖仲有自家製味噌醬,有原味同辣味可以配埋一齊食!原味就會偏濃味噌,辣味就少少似XO醬,因為加左蝦,唔會太辣!反而有種咸香既感覺!要師傅幾有信心 先可以食到原味,全程我哋都冇特別配醬料,最鍾意食原汁原味,當然配左醬料就會提升到另一個味道!冇味精,唔需要靠醬料味搭救,係香港真係好少,而且CP值勁高!本來唔想多介紹😔😔 因為而家做緊8折 真係好抵!!午市又有lunch set ,我怕介紹完 以後訂唔到位食🤣🤣 黎緊聖誕節,情人節要慶祝就岩哂!
咁有氣氛,飲返兩杯 傾下計 真係好正

爖月串燒居酒屋 (尖沙咀)
回顧率🌸:10/10
食物質數🤤 :9/10
環境⛲️:9/10
服務👩🏻‍💼:9/10
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓
2023-12-06
[ 爖月串燒居酒屋 ]上網見到呢間新開張居酒屋🏮位於尖沙咀,做緊全單8折優惠👀👀,即刻約埋朋友嚟Happy Hour先🍻🍻。✿ 酒淆爖月三點 $168擺盤十分精緻✨✨下酒三點,有磯煮鮑魚、月見和牛、免治吞拿魚他他,鮑魚夠爽口彈牙;和牛拌蛋漿食,入口柔軟😋😋;吞拿魚他他夠鮮味,包裹紫菜食一流。✿ 串燒雞肉串Set🐔🐔 $148由店長推介是日雞肉串Set,當日有4串不同口味雞肉串,包括蜜糖🍯、Wasabi、菠菜、蒜味,款款燒得剛好,個人最喜歡蒜味,味道非常濃厚🧄🧄。提燈💡 $68呢款唔係間間餐廳有得食嘅日式串燒,係雞嘅稀有部位-卵巢與其附屬物,入口先係爆開蛋漿嘅口感,其後配依附住內臟食,雙重口感!牛舌👅 $58牛舌上枱時出哂煙,燒得熱辣辣😋咬落好juicy,厚切有口感。藍莓鵝肝釀雞翼 $68雞翼燒得外皮焦脆,內裡包裹住鵝肝&藍莓🫐,估唔到呢個配搭又幾夾。果然係店舖招牌菜,推薦必點😻😻!爖月比翼雙飛(乳鴿) $128最吸睛嘅一道菜👀👀,上菜時店員會燃點紙張,原來內裡包裹住乳鴿🕊️,燒過既乳鴿外皮香口😍😍,打卡唔錯。燒飯團🍙 $40飯團有唔同嘅口味,挑選咗鹹牛肉/明太子味,兩款飯團都有脆脆飯焦食
[ 爖月串燒居酒屋 ]

牛舌👅 $58

藍莓鵝肝釀雞翼 $68

爖月比翼雙飛(乳鴿) $128

燒飯團🍙 $40
飯團有唔同嘅口味,挑選咗鹹牛肉/明太子味,兩款飯團都有脆脆飯焦食👍🏻👍🏻。

白鱔 $58
白鱔食落啖啖肉,皮脆肉嫩,絕對係下酒菜之選。

✿ 啤酒
Sapporo Beer $58
梅酒梳打特飲 $68
店舖有唔少清酒、啤酒選擇,好啱同朋友嚟飲翻杯🍶🍺。

總結🫦
雖然叫咗唔少食物,但上菜速度快,唔洗等好耐就有得食,而且每款都熱辣辣上枱👍🏻👍🏻做得唔錯,宜家仲有8折優惠都幾抵食呀🍢🍢。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
爖月串燒居酒屋
地址: 尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓
電話: 23689993
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 爖月三點
2023-12-08 20 瀏覽
「爖月串燒居酒屋」就喺尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓,揸車嘅就泊樓下厚福街或者加連威老道附近啲咪錶,嫌麻煩又貪方便嘅直接泊The One停車場都得 。 女朋友喺美麗華做完Facial,大家都唔係咁肚餓又想飲杯嘢,就去咗搵串燒店,搵到呢間做緊八折嘅居酒屋,日式風格又私隱度高,照舊日本關例先嗌2杯drink🥂 Ginger Highball & 巨峰燒灼『飲關傳統Highball嘅你,必定要試試呢款有薑味既,至於燒灼方面,入口味道係接近Whisky囗味,用上小麥製成容易入口,而唔係韓式燒灼既搶喉感覺,值得一試!』 爖月三點『 辣味三文魚他他,月見吞拿魚他他,汁燒鮑魚 👈 辣味開胃,蛋汁掛味,囗感軟滑,呢個日式拼盤不防一試!』 牛尾西京燒『甜甜地配牛尾好特別,再唔係日食夜食嘅紅酒牛尾,非試不可😋』 揸車出入:👍👍帶小朋友:👍食物質素:👍👍👍👍環境舒適:👍👍👍👍👍CP值...😋:👍👍👍👍 彩蛋: 暫時只知呢間居酒屋既食品、清酒做八折,啤酒仲買一送一,優惠直到年尾,之後仲有冇做就唔清楚喇,想試下既就快啲把握機會啦! 居酒屋老闆好nice,除左溝2杯hidden menu既cockta

揸車出入:👍👍
帶小朋友:👍
食物質素:👍👍👍👍
環境舒適:👍👍👍👍👍
CP值...😋:👍👍👍👍

居酒屋老闆好nice,除左溝2杯hidden menu既cocktail之外,仲醒多兩個round既sake畀我哋飲,喺呢度衷心多謝老闆🙇

又係時間同大家分享下自己都可以調配嘅日式cocktail「GINGER HIGHBALL」,材料好簡單,只需要揀支Blended Whisky「唔好買錯Single Malt,產地方面可以揀較扺買既Scotland、Ireland或India」加 Ginger Beer「唔好揀Ginger Ale,會溝吾起啲薑味㗎」,比例可以按1比3去溝,enjoy..乾杯🍻
2023-12-08 16 瀏覽
知我鍾意食好嘢嘅朋友介紹我去呢間樓上居酒屋➡️朧月串燒居酒屋✨ 位於尖沙咀厚福街藍馬商業大廈2樓, 位置都好就腳又方便👍 傳統日式居酒屋裝修,而且仲有好多卡位,好適合拍拖或者傾密計,私隱度高👍先來兩杯酒精飲品醒下神😍 畺汽水燒酎和巨鋒特飲,酒精濃度有25%,夠曬醒神✨刺身盛盒四款➡️ 三文魚,油甘魚,赤蝦,海膽😍 刺身好新鮮,尤其赤蝦,鮮甜肥美✨爖月三點➡️ 辣三文魚他他, 月見吞拿魚他他,汁燒鮑魚😍😍 擺盤好精緻,高級嘅感覺✨ 當然要打下卡💖鐵板和牛➡️和牛油脂分佈平均😋 牛味極濃👍好在細細件, 食落唔會好油膩🤗串燒牛橫隔膜 蒜香味/ wasabi味 ➡️ 牛橫隔膜燒得好juicy, 一咬開肉汁係口內四散✅ 厚切咬落口感更好👍個人比較係鍾意蒜香味😋咸牛肉明太子燒山芋➡️明太子混合鹹牛肉呢個配搭第一次食,估唔到又幾夾喎🤗 下面嘅山芋燒得又香又爽脆, 口感一流😋雞心管➡️雞心管真係第一次喺日式串燒店食,估唔到食落又幾香幾脆,幾有咬口👍👍牛骨髓(原條) ➡️ 喺日式居酒屋食牛骨髓又真係未試過, 牛骨髓烤得好香, 配上香脆嘅麵包🤗 味道好好, 難怪係廚師推介👍👍朧月串燒居酒屋食物有水準, 環境舒適, 卡位私

朧月串燒居酒屋食物有水準, 環境舒適, 卡位私隱度高, 可以慢慢傾慢慢飲🤗 而且仲有seasonal嘅sake, 店長每季都揀選唔同嘅口味✨ 鍾意飲清酒嘅你又點可以錯過呢👋 而家仲做緊promote, 所有食物和sake都有八折優惠😍😍😍 啤酒仲買一送一😳 優惠未知做到幾時, 千祈唔好錯過呀👋👋👋
2023-12-06 19 瀏覽
這間爖月裝修得古色古香,座位闊落舒服,卡位的私隱度頗高。主打食串燒及居酒屋小食,選擇都頗多。比較特別是明太子燒饅頭,饅頭上舖滿咸香的明太子再燒得外脆內軟。土佐豆腐,炸過的豆腐沾上木魚花,淋上木魚醬汁,伴隨著香蔥,薑蓉及蘿蔔蓉,豆腐味濃香滑。雞皮餃子,用雞皮取代餃子皮,炸得金黃香脆,內餡軟嫩多汁,雞皮油香十足。另外雞皮蝦卷則多了蝦的彈牙感,雖然邪惡,但美味。蟹子沙律,夠開胃。即叫即燒的串燒,熱度十足,特別是蒜香橫隔肌,牛舌,燒得肉香,肉汁滿滿。雞軟骨好咬口,柚子雞肉夠清新,蘆筍豚肉卷夠爽脆。月見免治雞肉棒,內邊有粒粒雞胸軟骨的咬口,配上濃郁的蛋汁食,令肉質更滑及多一份蛋香。爖月比翼雙飛乳鴿是每枱份點,用紙包著乳鴿,上枱後即席點火,一秒間就見到外脆內嫩的乳鴿。每次食串燒最後一定要食燒飯團啦。朋友就要食熱湯烏冬,他們的雞湯烏冬好好味,天婦羅亦沒有厚厚的粉漿
這間爖月裝修得古色古香,座位闊落舒服,卡位的私隱度頗高。
蟹子沙律,夠開胃。
雞軟骨好咬口,柚子雞肉夠清新,蘆筍豚肉卷夠爽脆。
每次食串燒最後一定要食燒飯團啦。

2023-12-05
2023-12-06 17 瀏覽
朋友都知我鍾意居酒屋🏮今晚朋友就帶我一秒飛日本嚟到位於尖沙咀嘅「爖月🌕」居酒屋😊走日本風格居酒屋主打串燒及創意料理‼依家新張期間除左有8折優惠仲有火焰爖月乳鴿🤩店員上枱再輕輕一燒🔥嫩滑乳鴿就呈現眼前😋場面都幾震撼😂爖月三點有汁煮鮑魚非常入味🥰肉質Q彈😊月見和牛他他嫩滑無比入口即化☺️仲有微辣吞拿魚蓉越食越開胃😍雞皮餃子燒到薄薄嘅雞皮好脆身😍飽滿嘅配料外脆內嫩食起來幾正‼️串燒🐮本菇牛肉卷吸收咗牛肉嘅味道😌牛骨髓加上燒汁由原本冇乜味嘅牛骨水都變到非常好食😋🐥雞腳筋雞腳筋外皮微焦口感彈牙有嚼勁😎雞軟骨金黃酥脆🤪簡單鹽燒最好味😋雞尾口感酥脆送酒一流🍙明太子燒飯糰及三文魚燒飯糰🍙兩款飯糰經烤製後外層形成一層飯焦🤩內部保持著熱熱的飯粒和明太子及三文魚香濃口感😍口感層次豐富🤩自家製豆腐質地細軟口感滑嫩🥰經過烤製後外面金黃微焦🤗內部保持著柔軟😍加埋蔥花木魚食☺️口感唔錯☺️你全晚最令我有驚喜嘅一定係汁燒鵝腸🤤整串掛滿醬汁口感爽彈🤩要再Encore😎
走日本風格居酒屋主打串燒及創意料理‼

雞尾口感酥脆送酒一流

• 鵝腸
  • 豆腐
2023-12-03 26 瀏覽
在網上訂位有八折,就和朋友來到這裏吃個串燒晚餐,店員熱心介紹每款菜式,感覺賓至如歸,加分!明太子蛋卷是將明太子醬塗抹在蛋卷上,然後捲起成卷狀。明太子的鹹香味和蛋卷的軟嫩口感相互融合,吃到軟熟香滑的蛋捲又帶來獨特的風味。土佐豆腐有綿密的質地和濃郁的豆香味,外皮炸至香脆金黃,又沾上濃郁的醬汁,好惹味的小菜。橫膈肌散發出蒜香的味道,是牛肉味香濃得來又不太多油膩脂肪的部位,燒烤過後鎖緊了肉汁。蘆筍豚肉卷端出來很香,蘆筍被細長的豬肉片包裹,然後烤至熟透又爽口多汁。雞翼是簡單的鹽燒,帶出了雞翼軟熟多汁的鮮味,是認真燒烤的美味。冬菇大大片,濃郁的冬菇汁一咬出來便滲在口中,味道十分之香口,出色的串燒。巨峰乳酸梳打有濃郁的葡萄風味和微酸的口感,解渴。青檸梳打酸酸的很清涼解膩。

横膈肌

芦笋豚肉卷

鸡翼

巨峰乳酸梳打有濃郁的葡萄風味和微酸的口感,解渴。
巨峰乳酸梳打
青檸梳打酸酸的很清涼解膩。
青柠梳打
2023-11-23