2023-09-24 33 瀏覽
耐唔耐就去食串燒,貪佢夠日式又夠地道。今晚就去咗尖沙咀樓上一間串燒居酒居屋。🍡爖月三點🔸免治吞拿魚他他,吞拿魚微辣,裏面有脆片,口感不錯。🔸月見和牛,和牛肥瘦均勻,嫩滑無筋。🔸磯煮鮑魚,鮑魚爽口彈牙帶少少甜味。🍡稻庭烏冬(雞湯)自家製雞湯呈白色,味道濃郁,稻庭烏冬幼身質地很滑。🍡串燒🔸秋葵很特別,平時食到都是鹽燒或醬油燒,今次食到用牛油燒,帶油分又會有種似芝士的鹹香味。🔸雞肝,口感粉嫩冇異味。🔸藍莓鵝肝釀雞翼,鵝肝好滑,裏面有原粒藍莓帶甜,最窩心係成條雞翼都冇骨。🔸雞皮脆卜卜,香脆有膠質。🔸雞中翼的外皮脆,帶鹹香和黑椒味。🔸鵝腸質地很滑,口感彈牙。🔸煙肉車厘茄,車厘茄超甜多汁,味道蓋過煙肉的味道。🔸牛骨髓很肥美,辣蘿蔔蓉辟左腥味。🔸粟米一粒粒易咬開,有牛油香又帶甜味。串燒可以配上餐廳自家製麵豉醬、自家製辣麵豉醬,我比較鍾意配自家製辣麵豉醬,令串燒更惹味。臨走時看到餐廳有午市優惠,下次可以黎試下呀!📍爖月居酒屋尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓電話:23689993
耐唔耐就去食串燒,貪佢夠日式又夠地道。
今晚就去咗尖沙咀樓上一間串燒居酒居屋。
🍡爖月三點
🔸免治吞拿魚他他,吞拿魚微辣,裏面有脆片,口感不錯。

🔸月見和牛,和牛肥瘦均勻,嫩滑無筋。
🔸磯煮鮑魚,鮑魚爽口彈牙帶少少甜味。
🍡稻庭烏冬(雞湯)
自家製雞湯呈白色,味道濃郁,稻庭烏冬幼身質地很滑。
🍡串燒
🔸雞肝,口感粉嫩冇異味。
🔸雞皮脆卜卜,香脆有膠質。
🔸雞中翼的外皮脆,帶鹹香和黑椒味。
🔸鵝腸質地很滑,口感彈牙。
🔸煙肉車厘茄,車厘茄超甜多汁,味道蓋過煙肉的味道。
🔸牛骨髓很肥美,辣蘿蔔蓉辟左腥味。
🔸粟米一粒粒易咬開,有牛油香又帶甜味。
臨走時看到餐廳有午市優惠,下次可以黎試下呀!
📍爖月居酒屋
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈2樓
電話:23689993
2023-09-24 208 瀏覽
這間爖月係一間新開日式居酒屋,位於尖沙咀厚福街樓上舖,食串燒為主款式都算好多選擇🤔,整間店舖以高質裝置帶點貴氣,店面係以深色木系同時色調以柔和色澤,我覺得去咗別的地方😚!.和風豬肚肚沙律 $58呢一款沙律係用咗豬肚肚放係沙律上面🤔,豬肚肚係以一條條賣相,食到入口口感特別,帶點辣口味道都幾好😋,伴著沙律都唔錯!.冰鎮雜菜條 $68呢一款冰鎮雜菜條望著都幾特別😮,係以不同雜菜用冰杯盛載上枱,有露筍、秋葵、青瓜、白蘿蔔、紅蘿蔔,入口冰凍爽脆又有咬口😙,用埋店家自家製醬汁令到味道增添美味!.蟶子 $88/隻呢一款蟶子賣相都好吸引🤤,整隻蟶子超大隻😲,店家用咗蒜泥烹調,令到整隻蟶子沾滿蒜香😙,食到入口啖啖蟶子口感,味道鮮味腍嫰😋,整隻蟶子又唔會十分之濃味!.玉子呢一款玉子望見我覺得都唔錯🤔,整碟玉子中間包裹明太子,令到每一件明太子色澤奶黄口感軟滑又有蛋香😙,同時帶點咸香味道😋,兩者都好夾味道都幾好食!.串燒 $26/串起呢幾款串燒望著好似好好食🤔,選擇咗:提燈 、雞橫隔膜 、白鱔 、自家製豆腐、 鵝腸 、燒雞頸 、雞皮,我最喜歡食提燈佢嘅伴物係輸卵管口感煙韌味道特別,尤其是提燈軟滑爆開蛋汁夠哂營

和風豬肚肚沙律 $58

冰鎮雜菜條 $68

蟶子 $88/隻

道鮮味腍嫰😋,整隻蟶子又唔會十分之濃味!
玉子

呢一款玉子望見我覺得都唔錯🤔,整碟玉子中間包裹明太子,
串燒 $26/串起

尤其是提燈軟滑爆開蛋汁夠哂營養,白鱔甘香外皮脆口多汁啖啖肉又有口感味道都好正😋,自家製豆腐金黃香脆嘅外皮😚,外脆內軟綿綿味道香口😋,我覺得都幾好食,沾吓店家自家製醬汁更加惹味!

2023-09-21
2023-09-23 16 瀏覽
今天和朋友去了尖沙咀有新開的日本居酒屋,大🈵️足😇!叫了有免治吞拿魚他他、磯燒鮑魚、月見和牛的吞拿魚很新鮮,和伴着雞蛋吃👍🏻,鮑魚很爽好食到唔停得口蟶子調味甚佳😍去居酒屋當然也要叫串燒,鵝腸、雞腸、雞肝均燒得不錯,不會過火但又夠香口,朋友盛讚👍🏻免治雞肉棒我一向最喜歡,無得輸炸雞鎚脆卜卜,熱辣辣又香口和牛蛋黃卷絕對是精妙配搭明太子飯團配紫菜味道不錯,少少焦🎉巨峰提子和青檸梳打絕對是消暑佳品👍🏻👍🏻今晚的食物質素甚為滿意,值得一提的是侍應服務很好,有禮貌又友善,服務真不錯!
今天和朋友去了尖沙咀有新開的日本居酒屋,大🈵️足😇!

蟶子調味甚佳😍

免治雞肉棒我一向最喜歡,無得輸

炸雞鎚脆卜卜,熱辣辣又香口

和牛蛋黃卷絕對是精妙配搭

明太子飯團配紫菜味道不錯,少少焦🎉

巨峰提子和青檸梳打絕對是消暑佳品👍🏻👍🏻

2023-09-23 30 瀏覽
經過厚福街,見到這間新開串燒店有八折優惠,本身串燒最便宜都是廿多元/串,折後更是平絕尖沙咀區,所以入去一試。爖月三點:和牛完全沒有血腥味,質感香滑;鮑魚新鮮彈牙;吞拿魚他他鮮味十足。雞皮:炸至金黃香脆,完全不油膩。月見免治雞肉棒:雞肉棒拌入蛋王醬汁,令雞肉入口更幼滑,中間有些軟骨,略有咬口。芝士年糕:入口軟糯,煙煙韌韌,中間有些軟心芝士。牛舌:表面燒至焦香,厚切比較有咬口,調味剛好,不會過咸。番薯:表面焦香,燒至糖份滲出,香甜好味。炸雞:雞件炸至金黃香脆,表麵粉漿不會太厚,雞肉嫩滑多汁。

雞皮:炸至金黃香脆,完全不油膩。

芝士年糕:入口軟糯,煙煙韌韌,中間有些軟心芝士。

牛舌:表面燒至焦香,厚切比較有咬口,調味剛好,不會過咸。

番薯:表面焦香,燒至糖份滲出,香甜好味。

炸雞:雞件炸至金黃香脆,表麵粉漿不會太厚,雞肉嫩滑多汁。

2023-09-17 497 瀏覽
朋友得知尖沙咀有新開的日本居酒屋,約我一同試吓味道如何見這個龍月三點很特別,有免治吞拿魚他他、磯燒鮑魚、月見和牛。吞拿魚很新鮮,和伴着雞蛋吃👍🏻,鮑魚很爽好食到唔停得口雞湯非常鮮味,味道夠濃這間居酒屋其中一個主打是串燒種類很多,我們選了幾種,質素也不錯🎉鵝腸、雞腸、雞肝均燒得很夠火喉。欣賞的是味道調校得十分好,不會太鹹我最喜愛吃免治雞肉棒,雞肉不會太實,伴着雞蛋吃,要比like😍😍炸雞鎚炸得金黃,非常惹味,但內裏依然有肉汁,雖然是平平無奇的雞鎚,但也弄得甚為好吃😋和牛蛋黃卷配搭特別,和牛夠嫩蟶子煮得美味明太子飯團非常美味,飯團燒得少少焦,夠香味,加上明太子口感特別,紫菜配在一起吃,我們都很喜歡🥰巨峰提子和青檸梳打不會過甜,凍凍地配串燒👍🏻👍🏻今晚的晚餐不錯,一定會再來!
朋友得知尖沙咀有新開的日本居酒屋,約我一同試吓味道如何

雞湯非常鮮味,味道夠濃

和牛蛋黃卷配搭特別,和牛夠嫩

蟶子煮得美味

巨峰提子和青檸梳打不會過甜,凍凍地配串燒👍🏻👍🏻

今晚的晚餐不錯,一定會再來!