2018-08-02
早前聽友人講佢屋企附近有一間平價丼飯,好多人幫襯,難得今次入荃灣接佢收工,就試下佢講個間高CP值既爆丼丼啦~爆丼丼位於爆丼丼荃灣河背街74號地舖,雖然唔算大街,但都真係幾多人幫襯,我地都等左陣,仲要係坐吧檯位置先快少少。既然講到呢度嘅丼飯咁好食,就梗係一人點一個丼飯啦!友人點了一個粒粒魚生丼($78),實物雖然無好似menu咁有個魚生山,不過都有唔少野:蟹子、三文魚、希靈魚、玉子、青瓜,配以白飯,真係每口白飯都有魚生既鮮味。我就叫咗一個原條蒲燒鰻魚丼($98),又係同menu唔一樣,今次係原條鰻魚直上!蒲燒汁香濃再加上鰻魚肉厚,而且仲要大大碗,再配上仲留有蛋汁既嫩滑蛋!將所有野混合一齊,細食既我都解決到成個丼!跟丼套餐仲有附送餐湯另外我地仲叫咗個蟹棒玉子燒($58)蟹棒粒混係玉子嘅中間,增加左口感。再加上沙律醬提味,今原本甜玉子燒加上酸度,酸酸甜甜的。另外仲叫咗個唐揚炸雞($38),炸雞並唔油膩,配以芝麻醬,而且炸皮亦都唔厚實,大大粒雞肉,絕無呃秤!我地叫咗咁多嘢先差不多三百蚊!比起其他日式丼,呢度果然名不虛傳,真係平價丼之選!
跟丼套餐仲有附送餐湯