2015-02-01 1040 瀏覽
細細間..平時真係吾起眼,,但一入去食完真係不得了,,海鮮燒得好鮮味,,而且聖子,鮑魚真係見住生勾勾即叫即燒,味道非常鮮甜,,呢個時勢真係好難有,其他食物都有吾錯水準,生蠔真係一絕,生熟控制得岩岩好,既保留有生蠔本身肥美又不至過熟(可能本人愛蠔).其他如牛柳,,吾同外面果d咁燒到只有調味品既味道,,佢明顯係靚既牛柳,只用小小調味加上火候岩岩好,有肉汁又吾乾身,最後叫左雪山酥餅,,蜜糖既美味再加上薄薄一層糖粉,好有特色既甜品,完成完美既一餐..但星期六去真係等死人..最好預早訂枱
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 燒聖子
  • 生蠔
2014-08-20 883 瀏覽
第1次去,環境光猛 周圍都好乾淨,講求衛生又冇油煙味 感覺已經好好,我同朋友點左墨魚丸串 紅腸串 雞軟骨串 牛仔骨 蒜蓉扇貝帶子同鮑魚 煙肉蠔 芝士煙肉紅黃椒 蒜蓉雞翼等 仲有好多其他款嘅燒物 大愛佢個鵝肝多士 同紫芋栗子餅 (心心眼),鵝肝真係入口即溶,完全係超水準,而紫芋栗子餅食落真係好好食 食左之前果啲燒物已經好快飽左 但對住個栗子餅依然係好味到令我9秒9鯨吞左佢 超滿足!好surprise既係居然有鮑魚同鵝肝食 真係估佢唔倒 店內仲有賣自家煲嘅五花茶 可以降降火 同燒物成絕配 真係冇得頂 老闆娘又親切 而燒野嘅應該係佢老公 兩公婆一齊做 真係好溫馨 我一定會介紹朋友同再幫襯!維護平民小食店 平民小幸福~
好surprise既係居然有鮑魚同鵝肝食
維護平民小食店 平民小幸福~
2014-08-19
  • 鵝肝多士
  • 蒜蓉扇貝帶子
  • 日本紫芋栗子餅
  • 牛仔骨
2014-08-03 705 瀏覽
最近返學都冇時間食晚飯, 放學都已經十點. 冇乜胃口,想食啲輕鬆 放鬆的食物.呢間餐廳好耐以前食過, 依家再食, 覺得老闆好有心做.野食質素幾好, 尤其是個燒鮑魚~39蚊兩隻! 用刀叉食再配埋清酒~真係超正! 爽呀!另外 燒XO醬帶子很香口!食完再三回味~

呢間餐廳好耐以前食過, 依家再食, 覺得老闆好有心做.

燒鮑魚 $39x2
真係超正! 爽呀!

另外 燒XO醬帶子
燒XO醬帶子
很香口!食完再三回味~
2014-08-03
$200 (宵夜)
燒鮑魚 $39x2
燒XO醬帶子
在西環區的大學宿舍住了一年, 都不知道有這間鋪的存在,這次是與男朋友在想到那兒吃晚飯, 在開飯看間了它, 才決定慢慢從宿舍走過去吃的。鋪的門口以至鋪的內籠也真的算狹窄。由於沒有訂枱, 便只可以坐在最出的一張二人枱, 這張枱比較近廚房, 所以有點熱。不過坐了一會後也算可以接受的這家小小店像放題一樣的點菜系統, 客人自己在每枱均有提供的點菜紙上寫上各燒物要多少串,然後交給職員便可以。在枱側的牆身痴了一張紙, 提醒客人一次過下單會比較好, 因為是即點即燒的!點菜後大約10-15分鐘, 便有第一樣東西來了!1. 燒雜菜一包 $19男朋友說這包菜的外表很醜, 不過沒關係啦, 好香好吃就好。裡面包括有娃娃菜, 冬姑跟金姑, 是用蒜蓉焗的, 聞起來很香, 就像是跟朋友BBQ時會搶吃的那一包娃娃菜的份量很多, 金姑就只有小小的兩扎, 喜歡吃金姑的朋友可能會不夠哦(就像我)2. 雞骨腸 $1X感覺有點像台灣腸, 肉質比較實一點, 香香的, 而且骨很短, 所以也算合理的價錢與質量。3. 牛仔骨 (好像是)$26很好味!! 肉汁很多, 切起來時肉也不會過熟而很UN, 咀嚼起來就是很想要多吃幾塊4. 鮑魚 $
在西環區的大學宿舍住了一年, 都不知道有這間鋪的存在,

鋪的門口以至鋪的內籠也真的算狹窄。

不過坐了一會後也算可以接受的

然後交給職員便可以。

點菜後大約10-15分鐘, 便有第一樣東西來了!

1. 燒雜菜一包 $19
男朋友說這包菜的外表很醜, 不過沒關係啦, 好香好吃就好。

2. 雞骨腸 $1X

3. 牛仔骨 (好像是)$26

4. 鮑魚 $3X@2
鮑魚其實是有兩隻的, 可是來不及拍照男朋友便吃掉了一隻, 本身不太喜歡吃鮑的我也吃了兩小口,
燒的鮑魚很爽口彈牙, 也不會有很「老」的感覺, 以往我不吃鮑魚就是因為吃的都很UN,
要咀嚼很久很久也能吞下, 但這裡的令我改觀了
所以不喜歡吃鮑魚的朋友來到這裡也可以試試,
說不定會讓你覺得不錯呢! 而且這個燒過的鮑魚一點也不腥, 因為腥味而不喜歡吃海鮮也不怕嚕!

5. 蝦 $海鮮價
本人不喜歡吃熟了的蝦, 這個就是男朋友點的。說實在職員奉上時也讓我們小嚇了一下,
因為實在是很大隻, 而且很香, 肉質也看上去是燒得剛剛好。
男朋友吃過後就是大讚, 而且不用麻煩地剝殼呢, 就拉著尾部, 用叉剷一剷, 蝦肉便全都出來了

最後他說了一句, 「其實有點咸」

6. 牛柳粒 $1X
是一串串上的, 口感比牛仔骨更淋一點, 同樣地肉汁非常豐富, 不會太UN, 牛肉是這裡一流的燒物呢!

7. 羊脾 $4X@2
小小的兩隻, 有少少「蘇」味, 個人不太喜歡, 而且這個算是有點UN, 幸好這羊是配上蜜糖芥末醬,
可以遮一遮蓋「蘇」味, 同時肉有點乾, 這個不太好

8. 芝士XX包(還是芝士糯米餅?) $1X@2
一咬下去時煙煙UNUN, 有點似上海年糕, 但又比上海年糕鬆軟一點, 再咬一口芝士便漏出來喇! 差點被淥親呢
如果芝士再多一點便更好
但以這個價錢也算是可以的喇!

好像還有多吃了一個要用刀切的腸, 不過沒有相片記錄就忘記了是什麼, 反正都是挺好吃就對了

9. 竹蔗茅根 $1X
淡淡的, 不太喜歡, 偏貴的涼茶

吃飽飽便慢慢地步行回宿舍嚕
滿足(GOOD)
題外話/補充資料: 職員哥哥很貼心, 在未有東西來以前將碟子跟筷子送到我們的跟前, 同樣, 職員姐姐在我們吃得七七八八時幫我們的大碟食物換到細碟上, 讓桌上有更多空位, 這是值得一讚的:)
2014-06-12
  • 牛仔骨
2014-05-28 503 瀏覽
呢間燒烤店平日都幾多人叫外賣,店內位就唔多但招呼不錯。隨意點了幾款食物,已不是第一次來了。龍蝦丸必點,唔知點解味道同出面燒的好唔同,好食。鯖魚四十多塊錢,但幾大條上次去好似唔見有鮑魚,呢個調味幾唔錯,仲要$40左右2隻。牛舌好厚身,有牛爽舌同牛舌,爽舌平啲無試過。金菇肥牛卷味道也不錯。無寫的就是般,不太好又不是差。燒烤店難免油煙勁,但門口位勁熱,入面坐可能會好啲
呢間燒烤店平日都幾多人叫外賣,店內位就唔多但招呼不錯。
隨意點了幾款食物,已不是第一次來了。
龍蝦丸必點,唔知點解味道同出面燒的好唔同,好食。
鯖魚四十多塊錢,但幾大條
上次去好似唔見有鮑魚,呢個調味幾唔錯,仲要$40左右2隻。
牛舌好厚身,有牛爽舌同牛舌,爽舌平啲無試過。
金菇肥牛卷味道也不錯。
無寫的就是般,不太好又不是差。
燒烤店難免油煙勁,但門口位勁熱,入面坐可能會好啲
2014-05-19
我和老婆已經住在西區快滿一年了,發現區內存在好多的中小型食肆,其中有很多是很值得表揚的。眼見區外有無數小店因租金問題而要關門大吉,我們好想透過記錄我們在區內揾食經驗,令它們在地鐵巨龍殺到前,留下時代的印記。街坊串燒和老婆做完gym後,不想吃些太複雜的東西,串燒正合心意。所以立刻撘車到位於石塘咀的燒•come。店面不大,只有五六張台,但在星期三的晚上都被坐得滿滿的。食燒物,一定會叫燒蠔。味道甜美,䓤蒜及牛油亦好香,但略嫌欠缺蠔汁的鮮味。鹽燒鯖魚:燒烤程度適中,魚皮香脆,但魚肉徧靭。牛舌和雞皮也不錯。蒜香雞翼亦不過不失。本次最令我驚喜的,卻是平常少叫的雞肝,燒得外面略脆,裡面亦保持多汁,配以蜜糖搽面,簡直有食鵝肝的感覺。街坊食店,出品用心,服務亦周到,不失為放工後令人身心舒暢的好地方。

街坊串燒

店面不大,只有五六張台,但在星期三的晚上都被坐得滿滿的。

鹽燒鯖魚:燒烤程度適中,魚皮香脆,但魚肉徧靭。
牛舌和雞皮也不錯。
蒜香雞翼亦不過不失。

2013-05-29
5 分鐘 (堂食)
  • 蜜汁雞肝
2013-03-06 256 瀏覽
一向住西環嘅我,總覺得呢區冇乜好嘢食,好多時試過一次後都唔再幫襯,直到發現燒.come,我就一試難忘。一間平民化小店,竟然可以咁有水準,海鮮類出奇地新鮮👍,我最愛燒大虎蝦($39),大隻過我隻手,蝦味濃,肉質彈牙 ,諗起都流口水。😋其實,店內好多款食物我都覺得好味。墨魚丸($9),味道同出面食到嘅好唔同,入面有粒粒墨魚,唔會成粒粉。雞泡魚乾好香,燒嘅時間啱啱好,夠乾身,又唔會太硬,價錢$28,抵食!蜜汁雞肝($12),試過其他串燒地方,通常都整到好乾,呢度就唔會,非常好味!大眼雞魚($59),我姪女最愛,由於好滑,所以佢一個人可以食晒成條。紫芋栗子餅($13)同雪山酥餅($10),兩款甜食,就算食到好飽,我都一定會點,前者芋蓉入面有粒粒栗子,甜度適中,好有口感;後者,煙煙韌韌,表面有糖粉,雖然食咗會好肥,但真係好好味!😋另外,老闆娘勁nice,服務態度值得一讚!👍環境方面,地方唔係好大,但絕對乾淨,可先訂位,避免等得耐。
2013-03-03
  • 墨魚丸,蜜糖雞肝,雞泡魚乾,大虎蝦,聖子皇,秘汁牛仔骨,燒大眼雞魚,雪山酥餅,紫芋栗子餅
2012-02-12 34 瀏覽
到達時剛好有座位是次點了很好吃內還還有雞軟骨很有咬口 食物整體都很好吃即叫即燒店主應該是一對夫婦待客態度一流 缺點是由於即叫即燒等候時間較長若果是一大班朋友一起聊天吃飯也沒甚麼大不了否則可能要一開始便點足所有食物 (還好場內有電視機)以這樣的價錢吃這些串燒算很不錯了~
到達時剛好有座位
待客態度一流

缺點是由於即叫即燒
等候時間較長
若果是一大班朋友一起聊天吃飯也沒甚麼大不了
否則可能要一開始便點足所有食物 (還好場內有電視機)

以這樣的價錢吃這些串燒算很不錯了~
2011-04-09
用餐優惠
試食活動
很有心思的招牌
免治雞肉棒
2011-05-22 196 瀏覽
環境 : 得4-5張枱,地方好細,坐得唔舒服囉!速度: 已經係平日架啦,店裡面得2 枱客咋,但係上菜速度超超超慢, 話就話即燒,都唔使慢到冇朋友下話,我地坐左個半鍾都係先後上左6串野,上2串脆皮腸要等20分鐘,之後再等30分鐘先上到雞亦..,見咁既形勢都知有排等架喇,結果得左90分鐘決定閃人,其他 order cancel.食物款式: 都有幾張食物單揀下既,不過都係一般野,冇特色.味度: 因為只試到脆皮腸,雞亦,墨魚丸,而我地淨係食到蜜糖味,燒雞亦冇味得黎唔似即燒囉,似係用水煮熟再燒兩燒,所以冇味,其他食物就唔清楚喇,服務態度: 呢方面上算OK. 睇個女侍應同廚房佬應該係兩公婆,家庭式作業唔可以有咩要求囉.整體黎講我唔會介紹朋友黎呢度,而我既再光顧拍數極微.

環境 : 得4-5張枱,地方好細,坐得唔舒服囉!

食物款式: 都有幾張食物單揀下既,不過都係一般野,冇特色.

整體黎講我唔會介紹朋友黎呢度,而我既再光顧拍數極微.
2011-05-16
  • 唔好黎食
2011-04-16 194 瀏覽
價錢公道..食材夠新鮮..特別鐘情佢既燒生蠔..就算我平時怕食蠔都覺得好好味..好鮮甜..正..其他海鮮都好低食..仲可以帶白酒開黎一路飲一路嘆o.o..唯一吾好係鋪頭吾算大..但都好乾淨..值得再去
價錢公道..食材夠新鮮

2011-04-08
  • 燒生蠔同其他海鮮
2011-03-09 104 瀏覽
之前同老婆行過見到間野好似好正,今日得閒終於走左入去試左。味道不錯,兩個人食左$170蚊,都唔係太貴。只是間舖太細間,頂多4擺枱。最好食是個雞肝同燒牛仔骨。。。
燒牛仔骨
燒雞肝
燒牛仔骨
燒雞肝
  • 雞肝
2K
2011-03-09 145 瀏覽
6-3-2011下午喺澳門好似無停過咁食嘢 , 返到嚟還是食 light 一點吧. 睇了食友 elmotoro 關於呢度的食評及相片, 好似都不錯, 2 人就叮叮過來試試.先叫支竹蔗茅根邊飲邊等食: 夠冰凍, 甜度低, 味道「住家」, 無投訴了.蜜糖芝士腸: 又係無芝士, 但食落皮夠脆, 落了蜜糖又甜甜的, 其實幾難唔好食?蒜鹽雞中翼: 燒得皮脆肉嫩,「蒜鹽」就似乎只係醃的過程落了少少, 不過醃得味道都不錯的.蜜汁雞肝: 質地就比預期中無咁「粉」又爽得多, 食落則「膶」味甘香, 加埋蜜糖甜甜的, 幾好食.鹽燒牛舌: 燒得少少韌, 不過食落豐潤鹹香, 有居酒屋水準喎. 燒生蠔: 唔算好肥美, 但實在鮮嫩多汁, 濃味蒜蓉及蔥亦無蓋過蠔的鮮甜味, 正 燒蟶子皇: 蟶子肉食落爽脆鮮甜唔乾身, 加埋蒜蓉及蔥就更香口, 比燒蠔仲正 燒雞泡魚乾: 稍嫌唔夠乾身, 食落甜多過鹹, 不過夠香的; 蘸點蛋黃醬就更開胃及惹味.汁燒牛仔骨: 肉夠腍, 又黐住點油脂, 不過醬汁太鹹太濃了, 唔喜歡呢個.燒粟米: 燒得香, 食落好爽, 亦好甜, 唔知係咪又落了蜜糖?燒玉子: 食落蛋味係有,
香辣惹味的沙爹醬 / 竹蔗茅根水好「自家煲」的味道
又來無芝士的芝士腸, 不過配上蜜糖又夠脆皮, 幾難唔好食?
雞翼及雞膶
燒生蠔好好食 / 燒蟶子皇就仲好食
牛舌拍得住日式居酒屋的出品
雞泡魚乾幾香口; 牛仔骨就太鹹了
又係燒粟米咁橋?
玉子燒就怪怪哋
甜甜的蜜糖豬頸肉
最好食係娃娃菜
唔加芝士應該會仲好食
追加一串燒牛舌
6-3-2011

下午喺澳門好似無停過咁食嘢

燒玉子: 食落蛋味係有, 不過太甜了, 質地就似 sponge cake 多 d, 整體印象怪怪哋.

蜜汁豬頸肉: 呢個 d 蜜糖就重手咗少少, 甜味蓋過了肉味
, 不過質地幾爽口, 都可以的.

蒜蓉焗雜菜: 有冬菇, 金菇及娃娃菜, 其中以娃娃菜最好食, 軟腍度剛好, 清甜到呢
金菇都不錯, 食落夠爽脆, 配蒜蓉就當然更惹味; 新鮮冬菇則普通.

蒜蓉 pita bread 加芝士: 少食 pita bread, BBQ 版更加未試過, 呢度的就做到脆卜卜, 食落似足 Carr's 牌餅乾
蒜蓉不少亦夠香, 而芝士就係仍然凍凍的 "Kraft", 早知唔加啦.

亦想講講每檯有一小碟的沙爹醬, 聞落好香, 食落少少辣, 味道濃郁惹味, 好喜歡
不過是日叫的肉類唔算多, 加上大部分食物已預先醃過 / 有醬汁 / 蜜糖, 結果呢碟沙爹醬係無乜用武之地, 可惜.

食物好, 小店 ventilation 亦做得不錯, 不過環境就好迫, 食完快閃好了.

埋單每人約 $130, 比上次喺大坑已食得幾滿意嗰間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2143522) 更滿意, 價錢亦平一截, 絕對值得試試的.
2011-03-06
香辣惹味的沙爹醬 / 竹蔗茅根水好「自家煲」的味道
又來無芝士的芝士腸, 不過配上蜜糖又夠脆皮, 幾難唔好食?
雞翼及雞膶
燒生蠔好好食 / 燒蟶子皇就仲好食
牛舌拍得住日式居酒屋的出品
又係燒粟米咁橋?
甜甜的蜜糖豬頸肉
最好食係娃娃菜
追加一串燒牛舌
  • 燒蟶子皇
  • 燒生蠔
  • 鹽燒牛舌
1K
2010-12-22 86 瀏覽
前2日去西環視察環境, 突然好想食串燒, 知道HKU附近有幾間朋友提及過o既串燒店, 但就近我所在位置, 於是即刻用手機上 Openrice 搵料, 搵到西寶城附近有間串燒小店, 雖然只得3個食評, 但仍然想去試一試, 小店位於一條橫街裡面, 無燈箱响街口做宣傳, 亦無香味噴出 (因為隔離有洗衣鋪), 所以毫不起眼人客稀少…店內裝修簡潔, 只得十幾個座位, 但地方非常乾淨, 亦無油煙感, 店員每燒好一串串燒, 便即刻送上, 包保每款食物都係熱辣辣…香草豬肉腸 - 好香香草味, 唔駛多加調味, 好過食司華力腸好多金菇肥牛卷 - 金菇肥牛本身無乜味, 落咗秘製醬汁去燒變得好好味, 唔會過咸或淡雞軟骨 - 呢個燒得好香, 但我覺得咸咗dd雞脾菇 - 燒雞脾菇真係唔會差得去邊, 好多汁好爽口, 推介 翠玉瓜 - 本身唔太好翠玉瓜o既我, 都狂食2件, 原來燒翠玉瓜好好味雞皮 - 燒得過火, 變得硬咗兼唔脆, no good !豆卜釀免治雞軟骨 - 碎雞軟骨加免治肉釀响豆卜裡面都係第一次食, 外淋內爽, 口感不錯蒜鹽雞中翼 - 雞翼size都唔細, 裡面仲非常熱辣辣, 醃得好好味, 推介 三文魚

雞軟骨 - 呢個燒得好香, 但我覺得咸咗dd

雞皮 - 燒得過火, 變得硬咗兼唔脆, no good !

三文魚頭 - $35 一個魚頭都幾抵, 好多肉好入味, 完全無腥味, 試得過
蠔 - $29都算抵, 生蠔都ok大隻, 蠔面鋪上蒜蓉同蔥粒去燒好蒜香, 但亦保留到蠔本身蠔味, 推介

玉子 - 好大件呀, 男友話ok
豬頸肉 - 真係好 BBQ feel 好蜜味, 上枱時己經切開好多小件方便入口, 做得不錯, 另附o既泰式醬我哋用唔著 lu
粟米 - 全晚最掂之選係粟米, 一上枱己經香噴噴, 我忍唔住要嗅多幾下先食
, 燒焦程度好到位, 再加上香滑牛油無得頂, 最重要係唔會有漏油感覺, 本來想再 ENCORE, 但己經好飽食唔落, 推介

2人共消費 : $180 (下次會再光臨)
香草豬肉腸+雞軟骨+金菇肥牛卷
玉子
蜜汁豬頸肉
粟米
2010-10-08 44 瀏覽
This place is such a great value I fear that it may go out of business. So for anyone living in/near Belcher's, please visit them!I have enjoyed numerous times, both dining and take out. Some of my favorites:- Chicken soft bone- Beef tongue- Veggie pouch (cooked in a alum foil bag)- Mushrooms- Calamari- Chicken wing- Salmon head- Small fishes (the ones with egg)Note:* I've only spoken to them in Chinese so don't know if they can speak English* The place is tiny so during peak hours the wait for

- Chicken soft bone
- Beef tongue
- Mushrooms
- Calamari
- Chicken wing
- Salmon head

Note:
* The place is tiny so during peak hours the wait for your order to cook can be a while
* Some items are quite good as snack while you watch TV, just order at least 30min in advance of your pick-up
2010-10-01
10 分鐘 (堂食)
2010-05-08 32 瀏覽
因為第X街果间BBQ又多人 環境dirty 員工態度所以去左呢度試下,估唔到又平ヌ幾好味正!!環境tidy 好過第X街果间BBQ態度 very nice推介:雞軟骨勁正 脆卜卜燒雞皮 脆&香牛柳串又平又好食(juicy)金茹牛肉卷(juicy)豬頸肉有D似泰國果D 蔬菜包好香蒜容味 帶子串好肥美 正涼茶唔甜平均兩個人$120-160(抵)
因為第X街果间BBQ又多人 環境dirty
員工態度

所以去左呢度試下,估唔到又平ヌ幾好味
正!!
環境tidy
好過第X街果间BBQ
態度 very nice
推介:
雞軟骨勁正 脆卜卜

燒雞皮 脆&香
牛柳串又平又好食(juicy)
金茹牛肉卷(juicy)
豬頸肉有D似泰國果D

蔬菜包好香蒜容味

帶子串好肥美 正
涼茶唔甜

平均兩個人$120-160(抵)