2023-01-13
今日趁新年前就跟同事去公司附近新開既燒肉店食返個團年飯👯仲記得呢個鋪位之前係做放題,佔地都幾大新開既燒肉餐廳裝修行卡通路線😝由門面到壁畫都有好多公仔同埋肉品,加埋桌椅都用淺色和風木系,睇落幾乾淨俐落😚燒肉爐就係近年日本大熱既小型燒肉爐🔥抽氣系統都一體化,睇落細細個,但其實兩個人共用一個爐啱啱好,旁邊仲放咗有超多款醬汁🫕包括燒肉汁、辣味噌汁、胡麻醬同埋近排好多人討論既一番塩醬等,配肉食更加滋味冇咁單調易膩午市套餐由$48起📜已經包埋100g既肉同前菜、麵豉湯和白飯,隨住揀唔同既肉同份量價錢都會上升,肉既選擇有牛五花、牛板腱、牛頸肉、牛舌、牛小排、豚肉同雞腿肉等,可以有唔同配搭👑餐廳用電話落單📲撞啱今個禮拜開始有優惠,點選主餐牌套餐就送多50g肉或者甜品,更加抵食🤗🔼牛三角而家冬天仲有期間限定,呢款牛三角其實係由牛第一條肋骨到第六條肋骨剔出黎既三角形部位,屬於牛既稀少部位,雖然去唔到日本睇雪❄️但食到咁靚既雪花紋牛肉都正丫,食落厚身油潤🥩牛小排係正常定食入面最靚既肉,覺得性價比最高,比牛三角薄d,但係食落有甘香肉味.🐂牛板腱&牛頸肉呢兩款肉就因為活動量較多,所以唔係重油脂,反而係幾有咬口有肉
🔼牛三角
🥩牛小排
🐂牛板腱&牛頸肉
呢兩款肉就因為活動量較多,所以唔係重油脂,反而係幾有咬口有肉汁,唔擔心有渣
🐮牛舌
呢款薄片牛舌幾彈牙滑嫩,肥瘦不一帶來唔同口感,食極都仲有
🥓牛五花
同平時食開既肥牛一樣,可以整返個靚靚牛肉飯
其他燒物仲揀咗雞腿肉、八爪魚仔同扇貝,雞腿肉燒完都唔柴幾滑溜,八爪魚仔幾嫩,唔算爽口彈牙🦪扇貝大大粒有鮮味,好易就甩殼
🍘一番玉子飯
跟餐既飯除咗白飯仲有紫菜飯同玉子飯,團年飯梗係食好d,溫泉蛋再加飯素真係極邪惡🤤肉未黎已經忍唔住食咗幾啖飯,份量堅多,大食既男仔都絕對飽死
🧆忌廉蟹肉薯餅
即點即炸,外脆內熱,忌廉都幾燙口
🥬泡菜
齋食肉都單調,配埋呢個泡菜最正,同肉一齊食即刻唔漏,同埋泡菜幾冰涼,連埋肉感覺似冰火二重天
🥗蟹籽沙律
真材實料勁多蟹籽勁多醬,如果多d菜就會更似一份沙律可以中和下燒肉
🍦和風雪糕
估唔到甜品都唔hea,上面灑咗黃豆粉同幾粒綿花糖,有3.6牛乳、芝麻、綠茶及朱古力味揀