今日趁新年前就跟同事去公司附近新開既燒肉店食返個團年飯👯仲記得呢個鋪位之前係做放題,佔地都幾大新開既燒肉餐廳裝修行卡通路線😝由門面到壁畫都有好多公仔同埋肉品,加埋桌椅都用淺色和風木系,睇落幾乾淨俐落😚燒肉爐就係近年日本大熱既小型燒肉爐🔥抽氣系統都一體化,睇落細細個,但其實兩個人共用一個爐啱啱好,旁邊仲放咗有超多款醬汁🫕包括燒肉汁、辣味噌汁、胡麻醬同埋近排好多人討論既一番塩醬等,配肉食更加滋味冇咁單調易膩午市套餐由$48起📜已經包埋100g既肉同前菜、麵豉湯和白飯,隨住揀唔同既肉同份量價錢都會上升,肉既選擇有牛五花、牛板腱、牛頸肉、牛舌、牛小排、豚肉同雞腿肉等,可以有唔同配搭👑餐廳用電話落單📲撞啱今個禮拜開始有優惠,點選主餐牌套餐就送多50g肉或者甜品,更加抵食🤗🔼牛三角而家冬天仲有期間限定,呢款牛三角其實係由牛第一條肋骨到第六條肋骨剔出黎既三角形部位,屬於牛既稀少部位,雖然去唔到日本睇雪❄️但食到咁靚既雪花紋牛肉都正丫,食落厚身油潤🥩牛小排係正常定食入面最靚既肉,覺得性價比最高,比牛三角薄d,但係食落有甘香肉味.🐂牛板腱&牛頸肉呢兩款肉就因為活動量較多,所以唔係重油脂,反而係幾有咬口有肉

🔼牛三角

🥩牛小排
🐂牛板腱&牛頸肉
呢兩款肉就因為活動量較多,所以唔係重油脂,反而係幾有咬口有肉汁,唔擔心有渣
🐮牛舌
呢款薄片牛舌幾彈牙滑嫩,肥瘦不一帶來唔同口感,食極都仲有
🥓牛五花
同平時食開既肥牛一樣,可以整返個靚靚牛肉飯

其他燒物仲揀咗雞腿肉、八爪魚仔同扇貝,雞腿肉燒完都唔柴幾滑溜,八爪魚仔幾嫩,唔算爽口彈牙🦪扇貝大大粒有鮮味,好易就甩殼

🍘一番玉子飯
跟餐既飯除咗白飯仲有紫菜飯同玉子飯,團年飯梗係食好d,溫泉蛋再加飯素真係極邪惡🤤肉未黎已經忍唔住食咗幾啖飯,份量堅多,大食既男仔都絕對飽死

🧆忌廉蟹肉薯餅
即點即炸,外脆內熱,忌廉都幾燙口

🥬泡菜
齋食肉都單調,配埋呢個泡菜最正,同肉一齊食即刻唔漏,同埋泡菜幾冰涼,連埋肉感覺似冰火二重天
🥗蟹籽沙律
真材實料勁多蟹籽勁多醬,如果多d菜就會更似一份沙律可以中和下燒肉

🍦和風雪糕
估唔到甜品都唔hea,上面灑咗黃豆粉同幾粒綿花糖,有3.6牛乳、芝麻、綠茶及朱古力味揀
2023-01-12
今晚約咗媽咪去撐枱腳,去咗細佬同弟婦試過後都極力推介嘅燒肉店。燒肉店位於葵芳地鐵站附近,三分鐘就行到去,非常方便。細佬提我哋餐廳人流多,所以最好預早少少用App攞定位先,果然無錯,好快就座無虛席。入到去,環境有驚喜!餐廳好大,座位寬敞舒適,燈火通明,以木色為主色,帶有日系感覺,乾淨企理,抽風系統佳,唔會污煙漳氣。一睇餐牌,嘩!有少少嚇親,真係好抵食!我哋叫咗一個安格斯肉眼套餐$160(安格斯肉眼150克、白飯、麵豉湯、泡菜、朱古力和風雪糕)及散叫咗以下食品:扇貝2隻$68、虎蝦2本$28、雞脾菇4本$18及八爪魚仔5本$22。食物質素絕對對得住價錢,可以話係物超所值!安格斯肉眼扒肉質細嫩,油花及肉汁豐富,牛肉味濃郁,好味😋。扇貝都好有份量,非常大隻,水掌般大,品質新鮮,加入牛油及蒜蓉,大愛🤤!雞脾菇非常巨型厚身,最後我哋剪細粒,再放喺扇貝殼上面加入蒜蓉燒,製成品非常美味可口,好juicy!另外我哋亦叫咗少少熟食:吉列蠔2本$18、薯絲炸蝦2本$18、蟹籽沙律$25及芝麻和風雪糕$20。我同媽咪都特別欣賞蟹籽沙律,大大份,蟹籽份量多,蔬菜新鮮清甜,可以解膩。薯絲炸蝦都好好食,薯絲炸到脆卜

安格斯肉眼套餐
安格斯肉眼

雞髀菇

另外我哋亦叫咗少少熟食:吉列蠔2本$18、薯絲炸蝦2本$18、蟹籽沙律$25及芝麻和風雪糕$20。我同媽咪都特別欣賞蟹籽沙律,大大份,蟹籽份量多,蔬菜新鮮清甜,可以解膩。薯絲炸蝦都好好食,薯絲炸到脆卜卜,非常香口,蝦亦鮮甜。
吉列蠔
薯絲炸蝦

最後以雪糕甜品作總結,大滿足🥰!另外要讚一讚服務,員工殷勤有禮,亦十分細心同有效率👍🏽,一定會再去支持。
和風雪糕

安格斯肉眼套餐
安格斯肉眼
雞髀菇
吉列蠔
薯絲炸蝦
和風雪糕
今次要講既係呢間位於葵芳熱鬧地帶既平價燒肉店🥩唔知大家會唔會好似我地咁 間唔使就會燒肉癮起🫢有時都會想簡簡單單 當係過吓口癮咁呢一間燒肉店就正正可以幫我地止血🤪店舖環境非常大 座位亦都好多好寬敞👍🏼分開咗唔同角落 令到油煙唔會聚集係同一個空間但亦都因為環境夠大 所以都感覺唔到啲咩油煙😆雖然話係簡簡單單 不過係食物既選擇上都有好多選擇😍最抵食既一定係燒肉定食套餐 有唔同款式既肉類同部位話明定食 當然會有埋飯 麵豉湯同前菜跟埋🍲唔夠喉 仲可以追加唔同既食物 燒到你滿足為止🤣➷🪐 牛三角套餐🪐 牛小排🪐 牛舌🪐 牛板腱🪐 厚切豚五花為咗可以一止燒肉癮 我地兩個決定嗌一個燒肉套餐咁就可以唔洗晒咗個飯 留返多啲位去追加燒肉🫢唔同既野都試咗啲 最鍾意食都係佢最近先推出既牛三角牛肉夾雜住好均勻既雪花油脂 睇見就流晒口水🤤因為油脂同肉既比例岩岩好 所以牛味特別香濃🥩加上佢算係厚切 但肉質都一樣係好軟腍 值得推介👍🏼其他肉類都有晒交代 新鮮 肉質口感亦唔會霉例如厚切豚五花 豬肉燒出大量既油香😶‍🌫️油份較重 可以燒到脆脆地咁食😋又唔會去到乾身加少少鹽同黑胡椒去調味 效果已經好好🤩§🪐 虎蝦🪐 扇貝🪐 八爪
今次要講既係呢間位於葵芳熱鬧地帶既平價燒肉店🥩

點知都可以食得咁豐富 而且仲要係唔差👍🏼
所以唔好睇小小店既威力 好多時都會有驚喜😋

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-12-28
5 分鐘 (堂食)
牛舌套餐 $108-牛舌 200g-紫菜飯 (+$8) -麵豉湯-泡菜-芝麻雪糕好味指數:8/10牛舌👅有兩大盆,每盆有十塊大大塊,而且唔算🔪薄切,咬落好🦷彈牙,好有口感,🔥燒嘅時候落啲黑椒更惹味。紫菜飯🍚亦都好大碗,面頭鋪滿紫菜芝麻仲有啲燒汁,用嚟送燒肉好開胃。麵豉湯🍵有好多🧅洋蔥絲,海帶,豆腐粒,好足料,味道唔會過鹹。加埋泡菜🌶️做前菜,去下油膩。芝麻雪糕🍨好重芝麻味,又有啖啖🍼奶香,食埋甜品非常滿足。牛肉二食套餐 $118-牛五花-牛小排-紫菜飯 (+$8) -麵豉湯-中華沙律-日式年糕 (1本)-蘋果梳打 (+$15) 好味指數:9/10牛五花脂肪🐮比較多,但係經過火燒之後反而佢嘅🫠油香令到佢更加出色。我最欣賞反而係佢嘅🐄牛小排,非常厚身,無論油份嘅比例同埋肉質🥩都做得好好,咬落去好多肉汁💦又唔會韌,好香口,總括嚟講呢兩款牛肉都🏆質素好好。中華沙律正常發揮,因為都係攞貨返嚟嘅前菜。特別想講吓🫓日式年糕,第一次食呢款,望落好似一舊擦子膠咁,但係當你燒完佢入邊好煙韌,食落去味道😌好似一啲燒焦咗嘅米餅好香好好味😋,口感好得意,味道好特別,沾埋煉奶更加出色。呢間燒肉店質素👍🏽非常之高,而
牛舌套餐 $108
-牛舌 200g
-紫菜飯 (+$8)
-麵豉湯
-泡菜
-芝麻雪糕
好味指數:8/10

牛肉二食套餐 $118
-牛五花
-牛小排
-紫菜飯 (+$8)
-麵豉湯
-中華沙律
-日式年糕 (1本)
-蘋果梳打 (+$15)

好味指數:9/10

牛五花脂肪🐮比較多,但係經過火燒之後反而佢嘅🫠油香令到佢更加出色。我最欣賞反而係佢嘅🐄牛小排,非常厚身,無論油份嘅比例同埋肉質🥩都做得好好,咬落去好多肉汁💦又唔會韌,好香口,總括嚟講呢兩款牛肉都🏆質素好好。中華沙律正常發揮,因為都係攞貨返嚟嘅前菜。特別想講吓🫓日式年糕,第一次食呢款,望落好似一舊擦子膠咁,但係當你燒完佢入邊好煙韌,食落去味道😌好似一啲燒焦咗嘅米餅好香好好味😋,口感好得意,味道好特別,沾埋煉奶更加出色。呢間燒肉店質素👍🏽非常之高,而且價錢相宜,真係性價比之選。
燒肉一番 (葵涌)葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓聖誕節假期和女女去食燒肉,朋友介紹葵涌有一間質素高的燒肉店,裏面不單止食物水準高,而且裝修特別,有很多日本宮崎駿的公仔,嘆美食之餘仲可以打卡,小朋友一定最愛。連我都忍唔住同隻龍貓影相。這裏佔地非常之大,三五知己來可以坐大枱,自己一個人來就可以坐單人位。光猛整潔的空間,完全聞不到燒烤味,通風做得很好。日式年糕2$18原來燒日本年糕,好好食,燒到外皮少少脆口,裏面煙煙韌韌,可以點煉奶來吃。芝士年糕$18 外脆內軟,裏面芝士和年糕,口感煙煙韌韌,大人小朋友都愛。牛肉三食套餐$168牛頸肉/牛舌/牛小排轉紫菜飯(碗)+$8這個套餐非常抵食, $168就可以嘆齊三款牛的部位,而且牛肉的質量很高,份量很多,牛的油脂和牛肉分布均勻,燒起上來油脂滿滿的,入口鬆化。一個餐有埋麵豉湯、前菜和飯,一個人燒其實未必吃得曬,非常抵食。有時一個人想食一個豐富的晚餐就可以來灘這個,滿滿的幸福感。扇貝扇貝大大隻,肉質鮮甜,上面有牛油,燒起上來牛油溶化後滲入扇貝中,入口香濃。八爪魚仔$22八爪魚仔很可愛,燒熟之後點上甜酸醬吃,很有風味。虎蝦兩隻$28 虎蝦大大

燒肉一番 (葵涌)
葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓

日式年糕2$18

芝士年糕$18
外脆內軟,裏面芝士和年糕,口感煙煙韌韌,大人小朋友都愛。

牛肉三食套餐$168
牛頸肉/牛舌/牛小排
轉紫菜飯(碗)+$8

八爪魚仔$22
八爪魚仔很可愛,燒熟之後點上甜酸醬吃,很有風味。

虎蝦兩隻$28
虎蝦大大隻,肉質彈牙鮮甜。

沖繩風豚肉腸2條$18
沖繩出名阿古豬,當然要食阿古豬香腸。

白堤梳打$15

粟米$18
雞髀菇,$18
燒一點菜來消消油膩感。

茉莉綠茶,$18

追加一口牛小排$88
$88可以追加一碟份量很多的一口牛小排,大大粒,燒完之後裏面肉質嫩滑,牛味香濃!肉和油脂分佈完美。

朱古力味和風雪糕,$20
同場加一個雪糕作點綴,完美的一頓聖誕節大餐。

燒野食又點少得啤酒呢~飲勝~
2022-12-29
2023-01-03 40 瀏覽
今天與爸爸到這家餐廳吃飯,入門口就被店內裝修吸引,日本風十足!我和爸爸分別叫了牛肉三食套餐和安格斯肉眼套餐  套餐有麵豉湯、白飯以及中華沙律/泡菜,而我亦加了錢轉玉子飯。爸爸的安格斯肉眼很大塊,需要剪開燒,肉味十足,不過有一點點韌,剪小塊一點更佳。而我的套餐有牛舌、牛五花和同牛小排,最喜歡吃的是牛小排,嫩,香,口感很好!牛五花也入口即融。 另外加了一口牛小排,不過這個就比一片片的更難燒,需要更多掌控火候的技巧,不然就很韌或焦掉。我們有叫芝麻雞翼和一口芝士,雞翼炸得挺不錯!很香脆。而一口芝士則發揮正常。而吉列蠔和蟹肉薯餅我比較喜歡吉列蠔,性價比也高。最後以 3.6牛乳雪糕作結,我和爸爸都吃得十分飽。總的來說,這是一家性價比很高的燒肉店~

最後以 3.6牛乳雪糕作結,我和爸爸都吃得十分飽。
總的來說,這是一家性價比很高的燒肉店~
2023-01-01 50 瀏覽
葵涌好爵中心新開一間燒肉店,午飯時間經過都見店外有好多人等位,在店前攞咗餐單睇睇,午市套餐由48元至168元,包白飯,麵豉湯,泡菜或日式前菜,另可追加燒肉,野菜,小食,飲品及甜品,選擇頗多價錢又幾吸引。今午就來試下個燒肉套餐。牛肉三食套餐  $168牛五花,牛舌,牛小排,牛板腱及牛頸肉,選三款,一番玉子飯加15元,仲有湯及前菜,好豐富。追加蟹籽沙律  $25飲品加$15我喜歡電熱板不太猛火,可以慢慢燒,無咁易燒燶。幾款牛肉肉質上乘,非一般貨色,在舒適環境下非常享受這一餐。價錢豐儉由人,個人覺得性價比非常高,值得再來食其他套餐。
牛肉三食套餐  $168
追加蟹籽沙律  $25
飲品加$15
2022-12-30 23 瀏覽
今日去左葵芳個頭行街, 見到呢間野新開, 睇睇menu仲要係唔貴, 見人唔算多, 二話不說入去試下.我地一行兩人,分別叫左兩個套餐,一個牛肉二食,另一個係一番盛合套餐(包牛小排,牛舌,五花腩)。每個都只係$118,仲要唔收加一。。。每個套餐包一碟牛,有飯,有湯,有前菜,其實好夠飽。你唔好expect佢會比好高級既牛你,但呢個價錢黎講佢比到油脂分佈都算幾平均既牛,都已經幾唔錯,食落肉質都幾挺身,唔會話好霉咁,仲要有牛味,咬落幾林身,其實CP值已經爆晒分。但當日我地晏晝個餐冇乜點食野,發左狂咁係咁追加食物XD叫左d小食, 有吉列蠔同埋薯絲炸蝦. 雖然食左好多肉,但好在呢兩樣食落都唔算好漏,最令人開心係每個小食只係$18蚊,痴左線咁抵食😂😂食左咁多肉同油炸野,都叫番少少蔬菜既, 叫左碟雞脾菇同冬菇~一樣都係每碟$18蚊, 食落正正常常. 呢度追加既小食好多都好抵, 真係一個唔小心就會食大左😂Overall黎講係好抵食, 但食完出黎發現都幾多人排緊, 建議想去食既朋友早d去食就唔洗排!

2022-12-30 32 瀏覽
平時食日式燒肉都會選擇牛角,但今晚終於試到一間質素好,環境舒適,性價比高的日式燒肉店。在葵涌地鐵站A出口,左手邊扶手電梯直上就到,提前用GULU取票更可免卻親身排隊輪候,非常方便。❤️豚鳥肉套餐 / 牛肉三食套餐每份套餐除了肉類外,更包麵豉湯,是日前菜或泡菜,另外除了白飯,更可選擇紫菜飯及玉子飯。這間餐廳的肉類都沒有提前醃製,全部原汁原味,餐桌旁邊就放了多款醬料及調味任君選擇。不過本身肉類質素高,我覺得就算只灑上少許鹽花已經非常好吃。豚鳥套餐分別有雞腿肉及豚五花,雞脾肉嫩滑,多肉汁,連上少少雞皮在 燒烤過後香氣撲鼻;至於豚肉用上薄切五花腩,烤香後豬皮煙韌,至於肉質口感爽口,若果把燒肉在烤久一點,就有煙肉感覺,油香及肉味道濃沃。牛肉套餐有幾款選擇,分別選了:牛五花、牛板腱及牛舌。牛五花油脂較多,香口而肉味頗濃;至於牛板腱,肉質鮮嫩,牛肉味最濃;牛舌薄切,輕輕烤香兩面已經可以食,非常軟熟腍身,整體來說三款質素都高,各有特色。眼見套餐內肉類質素很不錯,再追加幾款配料:❤️扇貝鮮甜美味,肉質飽滿,再加上牛油燒香,香氣十足。❤️日式年糕外皮烤得脆口,有咬口,裏面煙韌軟熟,再點上煉奶,作為甜點也不錯。❤️

❤️豚鳥肉套餐 / 牛肉三食套餐

眼見套餐內肉類質素很不錯,再追加幾款配料:

❤️扇貝
鮮甜美味,肉質飽滿,再加上牛油燒香,香氣十足。

❤️日式年糕

❤️秘傳之蛋
把蛋漿跟洋蔥、芝士、蟹籽等混和再烤香,口感豐富,味道層次多。

❤️八爪魚仔
八爪魚有五件,新鮮彈牙,配上岩鹽粒或燒汁亦能帶出鮮味。

❤️翠玉瓜,雞髀菇
兩款都厚切,用料一足,翠玉瓜在燒烤後清甜多汁,雞髀菇就爽口彈牙。

❤️牛頸肉,一口牛小扒,牛三角
每款牛肉質素高,能分辨到各肉質、油香、牛味的不同。牛三角更是牛五花中最頂級的部位,牛肉味濃沃,肉質鮮嫩,另外一口牛肉充滿肉汁,厚切夠咬口,必試。

至於熟食方面,芝麻雞翼非常高質素,外皮炸得香脆,裏面肉汁滿滿, 若此小食作為主菜亦不失禮。

燒肉一番的套餐價錢相宜,大概七八十元已有交易,若果再豐盛一點,亦有多款配料作追加,豐儉由人,性價比非常高,下次有機會再試試其他肉類及小食。
2022-12-28
前幾日哥哥喺葵芳食燒肉個陣影相比我睇,引到我今日去試下!原來間燒肉店距離地鐵站都唔使一分鐘,仲可以用THE GULU 攞位先,慳返排隊嘅時間!和風裝修比我感覺好乾淨好舒服 ,位置非常之寬躺 ,零油煙,另外最吸睛係有千與千尋無臉男同龍貓打卡位😍首先用手機落單,版面設計簡單清晰!1️⃣先選擇邊款牛同100g/200g2️⃣飯類分三種,有白飯、紫菜飯、一番玉子飯3️⃣麵豉湯4️⃣是日前菜/泡菜牛板腱套餐200g牛板腱大大塊,有大理石紋嘅油花,牛味相對地比牛小排濃郁。牛小排套餐200g牛小排油脂分布平均,厚切令口感更好,肉質細嫰。兩個套餐嘅白飯都升級做紫菜飯,連同芝麻拌勻後增添不少風味,價錢一百蚊左右,有齊是日前菜、飯、麵豉湯、肉,唔怪之得哥哥話好抵食,性價比高 !食燒肉最樂趣嘅地方就係自己動手燒,無論調味同熟度都係自己控制,店內貼心提供4款醬汁同調味粉,撒上黑椒同味鹽味道真係提升唔少啊👍🏻👍🏻追加一份翠肉瓜,有四大件,勁厚身!飲品叫樽裝蜜桃紅茶同蘋果梳打。最後叫朱古力雪糕做飯後甜品,面層有脆皮朱古力,正啊!

首先用手機落單,版面設計簡單清晰!
1️⃣先選擇邊款牛同100g/200g
2️⃣飯類分三種,有白飯、紫菜飯、一番玉子飯
3️⃣麵豉湯
4️⃣是日前菜/泡菜

牛板腱套餐200g
牛板腱大大塊,有大理石紋嘅油花,牛味相對地比牛小排濃郁。

牛小排套餐200g
牛小排油脂分布平均,厚切令口感更好,肉質細嫰。

追加一份翠肉瓜,有四大件,勁厚身!

飲品叫樽裝蜜桃紅茶同蘋果梳打。

最後叫朱古力雪糕做飯後甜品,面層有脆皮朱古力,正啊!

2022-12-19
2022-12-27 396 瀏覽
同朋友好耐冇食過燒肉, 知道葵芳好爵呢到開咗間新嘅燒肉舖, 特登過嚟幫襯下,鋪頭裝修得幾有特色,幾靚,座位都幾舒適,而且有啲籃可以放物品,幾方便,侍應招呼親切有禮, 餐牌亦都有好多唔同種類選擇,有多種飲品選擇, 我和朋友分別選了柚子海鹽汽水和青檸梳打水,安格斯肉眼套餐 - $168安格斯肉眼套餐有150 g嘅安格斯肉眼, 加咗$15要一番玉子飯, 配有麵豉湯同泡菜,安格斯肉眼肉質軟嫩,一啲都唔靭, 好厚身好大塊,勁抵食, 燒嘅時候啲油流出嚟,勁香,牛味濃郁,牛肉三食套餐 - $168牛肉三食套餐有牛肉三食300 g, 分別有牛板腱,牛頸肉同牛舌, 加$8要咗紫菜飯, 配有麵豉湯同是日前菜,牛板腱有咬口,肉味濃郁,油花分佈均勻,牛舌肉質軟稔爽口, 加少少醬汁調味已經令人齒頰留香,粟米4本 - $18雞髀菇4本 - $18翠玉瓜4本 - $18洋蔥3本 - $18冬菇4本 - $18額外再點了很多蔬菜, 有翠玉瓜、冬菇、雞髀菇、粟米和洋蔥, 尺寸大小合理, 價錢公道, 而且蔬菜和盤子清潔得很乾淨, 令人吃得很放心, 蔬菜亦新鮮爽脆,和風雪糕(朱古力) - $20和風雪糕(3.6牛乳) -
同朋友好耐冇食過燒肉,

知道葵芳好爵呢到開咗間新嘅燒肉舖,
特登過嚟幫襯下,

鋪頭裝修得幾有特色,幾靚,
座位都幾舒適,
而且有啲籃可以放物品,幾方便,

侍應招呼親切有禮, 餐牌亦都有好多唔同種類選擇,
柚子海鹽汽水同青檸梳打水 - $15

牛肉三食套餐 - $168

牛板腱有咬口,肉味濃郁,油花分佈均勻,

牛舌肉質軟稔爽口, 加少少醬汁調味已經令人齒頰留香,

和風雪糕(3.6牛乳) - $20

最後和朋友分別點了一個朱古力和風雪糕和3.6牛乳雪糕, 雪糕香滑, 牛乳雪糕奶味濃郁,為這頓晚餐劃上一個完美的句號。
總結:
餐廳裝修得很有特色, 座位舒適, 餐桌和餐具均乾淨衛生, 店員招呼亦都親切有禮, 燒肉質素頗高, 價錢公道, 餐點亦有很多選擇, 很適合朋友聊天聚會或情侶拍拖吃飯。
2022-12-15
$259.5 (晚餐)
柚子海鹽汽水同青檸梳打水 - $15
1K
2022-12-25 279 瀏覽
難得今日收早,約了朋友去葵芳行新都會,但有啲餓,所以先搵食先,路經這裡見到佢,主打套餐可以一人燒,食物可以追加不同小食或肉類,見到不用等,叫朋友食埋先行街!餐廳環境光猛整潔,座位闊落,落單掃瞄二維碼,選擇清晰,今晚點了安格斯肉眼套餐安格斯肉眼套餐,跟白飯一碗,麵豉湯,是日前菜中華沙律一份;朋友就係牛肉三食套餐選了牛板腱、牛頸肉、牛小排,同樣跟白飯碗,麵豉湯,是日前菜。而小食都好吸引,款式多,兩個人一人點幾款,芝士年糕、芝麻雞翼、泡菜、一口芝士、忌廉蟹肉薯餅、日式餃子、蟹籽沙律、薯絲炸蝦、薯絲炸蝦,就係咁差不多點齊🥰芝士味香濃年糕軟熟、芝麻雞翼十分香口,外脆肉嫩、一口芝士咬開時有流心嘅感覺芝士味道濃郁、忌廉蟹肉薯餅外脆內軟入口有陣陣蟹肉味道、煎得十分香口嘅日式餃子咬開內裡充滿肉汁、足料蟹籽沙律、香脆薯絲炸蝦等小食都十分出色好味!而燒肉部分亦十分滿足,店員亦提示火不要太大否則會搶火,先燒牛肉三食嘅牛板腱、牛頸肉同牛小排,一款又一款燒,火力猛,牛肉放在爐上燒一陣就可以燒熟了,入口肥美嫩滑,牛味香濃!而安格斯肉眼夠晒厚身大塊,放在爐上燒一會再反轉燒將肉汁鎖緊,再用鉸剪剪開再燒,見到肉汁從肉眼流

安格斯肉眼套餐,跟白飯一碗,麵豉湯,是日前菜中華沙律一份;

而安格斯肉眼夠晒厚身大塊,放在爐上燒一會再反轉燒將肉汁鎖緊,再用鉸剪剪開再燒,見到肉汁從肉眼流出,加上少少餐枱上嘅即磨黑椒燒,入口口感十足,肉味同樣濃郁!

最後加埋和風口味雪糕3.6牛乳味道,入口濃郁嘅牛乳味道加埋上面脆皮嘅朱古力醬,味道十分配合!

食完又可以行街滿化一下😊
2022-12-24 24 瀏覽
葵芳好爵中心新開了一家日式燒烤餐廳「燒肉一番」,今天剛經過葵芳站,便到來嚐嚐日式燒肉。餐廳面積頗大,裝修光潔亮麗,以趣致「招財貓」和其他日本卡通人物作為主題,富東洋特色。餐廳用QR CODE落單,方便快捷。燒肉套餐有燒肉、飯、湯和前菜,還可以追加其他燒肉和小食。“安格斯肉眼套餐”:“安格斯肉眼150g”,肉質結實而不靭,牛肉味道十足,自己控制火候,燒得甘香可口,香氣四溢。“紫菜飯”,圓潤幼滑的珍珠米,上面鋪上紫菜絲,讓口感不寡。“麵豉湯”,味道濃郁。“泡菜”,微辣醒胃。“牛肉三食套餐”:“牛肉三食(牛五花、牛舌、牛小排)”,三種牛肉,三重口感:牛五花肉嫩多汁,牛舌爽口,牛小排有質感。燒好後,灑少許胡椒在上面來吃,份外滋味。“一番玉子飯”,加了生雞蛋的紫菜飯,還鋪滿魚花,特別香口。是日前菜”,加了麻油的昆布,爽口開胃。追加:“牛板腱”,牛肉味突出,有口感。“豚肉眼扒”,紋理細緻,肉味豐富。“芝麻雞翼”,新鮮炸起,外脆內嫩,更有芝麻香。“蟹籽沙律”,蟹籽卜卜脆,日本麻醬沙律,配上新鮮蔬菜,味道不錯。“吉列蠔”,酥炸鮮蠔,外面酥脆,裏面甘香,好味!“薯絲炸蝦”,用薯仔切絲,包裹著鮮蝦,炸得金

“安格斯肉眼套餐”:
“紫菜飯”,圓潤幼滑的珍珠米,上面鋪上紫菜絲,讓口感不寡。
“麵豉湯”,味道濃郁。
“泡菜”,微辣醒胃。

“牛肉三食套餐”:

“一番玉子飯”,加了生雞蛋的紫菜飯,還鋪滿魚花,特別香口。
是日前菜”,加了麻油的昆布,爽口開胃。
追加:

“牛板腱”,牛肉味突出,有口感。

“豚肉眼扒”,紋理細緻,肉味豐富。

“芝麻雞翼”,新鮮炸起,外脆內嫩,更有芝麻香。

“吉列蠔”,酥炸鮮蠔,外面酥脆,裏面甘香,好味!

“薯絲炸蝦”,用薯仔切絲,包裹著鮮蝦,炸得金黃。
最後是支裝飲品:“茉莉綠茶”、“檸檬紅茶”。冰涼解渴,真是燒烤恩物。

這裏環境不錯,沒有太多油煙味,肉質也上乘,性價比高,是吃日式燒烤的好地方。
2022-12-23 30 瀏覽
我地都係牛魔王,去葵芳見到有新開燒肉店,便入內一試。餐廳頗大,牆上有很多可愛嘅畫,清新舒服。每個set都包了泡菜,味噌湯同飯,可加少少升級做紫菜飯。🐮安格斯肉眼150g $168厚切,呢個份量尚算抵食,有肥有瘦都幾均勻,自己剪開,再慢慢燒,唔鐘意太熟,五成左右就食得了,肉味濃郁,不錯。🐮牛肉三食套餐 $168選了封門柳/牛舌/牛小排,有300g三款質感都有不同,牛舌有小嚼勁,當中最愛牛小排,油花都幾靚,食落軟嫩,都冇令人失望的,再加上酸汁同燒汁,味道層次提升。我地追加了特選壺漬牛肉 150g $88,醃得很入味,有蒜香味,因為太趕住食唔記得影相🫢炸物選了一口芝士$18,有三粒,脆卜卜又香口,芝味濃郁,芝士控必食。
我地都係牛魔王,去葵芳見到有新開燒肉店,便入內一試。

餐廳頗大,牆上有很多可愛嘅畫,清新舒服。

每個set都包了泡菜,味噌湯同飯,可加少少升級做紫菜飯。

🐮安格斯肉眼150g $168

🐮牛肉三食套餐 $168
選了封門柳/牛舌/牛小排,有300g

2022-12-23 30 瀏覽
葵芳站地鐵出口附近的好爵中心1樓,地方闊敞燒烤爐油煙抽氣不錯,坐位舒舖,服務貼心。,上菜快,價錢超價。蟹籽沙律吃燒肉要點多個蟹籽沙律解膩感,蟹籽份量多,蔬菜爽脆。牛肉三食套餐牛肉(牛小排、牛板腱、牛舌)牛頸肉套餐牛頸肉油花分佈均勻,肉嫩多汁,牛頸肉比一般的牛味更濃,燒香過更焦香,不會似牛小排般油脂感太重。一番玉子飯一定要點有溫泉蛋和紫菜,加上燒肉汁更惹味。厚切豚五花五花腩厚實大件,但是肥膏比較多,脂香味一流。雞腿肉吃了不少牛肉,要點雞肉中和一下,雞肉嫩滑,蘸點上辣味蹭更香口惹味。一口牛小排四四方方一小粒,煎香過外層,肉汁鎖緊在內,肉味濃郁,愛不惜手的餐點。白提梳打青檸梳打水芝麻雞翼金黃香脆,芝麻香氣撲鼻,雞肉嫩滑多汁。📍燒肉一番地址: 葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓電話: 36188083
,上菜快,價錢超價。

蟹籽沙律
吃燒肉要點多個蟹籽沙律解膩感,蟹籽份量多,蔬菜爽脆。

牛肉三食套餐
牛肉(牛小排、牛板腱、牛舌)

牛頸肉套餐

一番玉子飯
一定要點有溫泉蛋和紫菜,加上燒肉汁更惹味。

厚切豚五花
五花腩厚實大件,但是肥膏比較多,脂香味一流。

雞腿肉

一口牛小排

白提梳打
青檸梳打水
芝麻雞翼
金黃香脆,芝麻香氣撲鼻,雞肉嫩滑多汁。

📍燒肉一番
地址: 葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓