2023-10-24
又嚟到星期五,Happy Friday😎 同個死黨去食串燒飲啤酒就係最開心🤩 燒烤堂係我最鍾意嘅串燒店之一, 自從去過旺角分店,一試愛上😍最近先知道原來中環嘉慶大廈地下有燒烤堂,而且地方又大又係靚,好有日本feel,正😎入到去梗係叫杯啤酒先啦,估唔到唔係happy hour買一送一,而係下晝五點半開始到凌晨都係買一送一,仲要係日本SAPORO,48蚊有兩杯,的確好嘢,飲勝🤣因為叫咗好多串燒,都不能逐一介紹,唯有簡單推介下啦🤭🌟雞肉我哋叫咗:汁燒免治雞肉軟骨附月見&鹽燒雞中翼。我又要講多次喇,免治雞肉串做得好食嘅舖頭就一定係信心保證,呢間做得好好😌 雞翼好香脆,裏面嘅肉一啲都唔乾,時間啱啱好👍👍🌟牛肉我哋叫咗:鹽燒和牛牛小排&中切鹽燒牛舌心。牛小排真係好嫰,好正。 燒牛舌都唔錯,唔會乾柴👍🌟豬我哋叫咗:福岡味噌松坂豬,鹽燒豚肉荔枝卷&豚肉節瓜波板糖附月見。松坂豬拼味噌醬味道好特別,甜甜地。 豚肉荔枝卷有驚喜喎🤩 咬落去啲荔枝汁必曬出嚟,食多幾串都唔漏。 豚肉節瓜波板糖更加係鎮店之寶呀, 豬肉一啲都唔韌,連埋蛋黃醬汁一齊食,嗰種美味好難形容,結果我叫咗兩串自己食🤣🌟海鮮我哋叫咗:鹽燒白鱔&
因為叫咗好多串燒,都不能逐一介紹,唯有簡單推介下啦🤭
🌟雞肉我哋叫咗:
🌟牛肉我哋叫咗:
🌟豬我哋叫咗:
🌟海鮮我哋叫咗:
鹽燒白鱔&雞皮墨魚滑。燒白鱔得呀😎 皮脆肉彈牙,一分錢真係一分貨。 至於雞皮墨魚滑,佢仲有少少鹹蛋黃醬喺上面,食完之後我覺得呢一串嚟到燒烤堂係必點👏
🌟蔬菜我哋叫咗:
麻辣翠玉瓜,鹽燒美國蘆筍,鹽燒淮山,鹽燒萵筍,川燒蒜蓉茄子,孜然虎皮尖椒&牛油芝士焗雜菇。 最令我印象深刻嘅係茄子,佢仲加咗少少辣菜脯喺上面,而且佢本身個調味都好惹味,所以成件事係食唔停口。另外虎皮尖椒本身辣辣地,食落去幾過癮🤩🤩 但係令我最驚喜嘅反而係個牛油芝士焗雜菇,我以為同我自己bbq預備嘅差唔多,估唔到個調味同埋加咗好多芝士落去會咁好味,正👍
🌟其他推介:
蟹膏飯糰&牛油蜜糖日本番薯條,蟹膏飯團上面啲蟹膏真係唔留手,配下啲肉類一齊食都唔錯。另外日本番薯條都好大碟,又有足夠嘅蜜糖同牛油加持,絕對係好食🤤
🌟甜品推介:
黑糖燒菠蘿(冷)&糖不甩燒湯圓,燒菠蘿上面有啲脆嘅黑糖,大大舊,又凍又好食。另外燒湯圓好驚喜,裏面仲有芝麻餡添,唔好以為買包利川湯圓就整到,值得一試👏👏
非常真心推介既一間餐廳,質素非常好,只要保持到質素,我相信燒烤堂會越做越好,同埋會越來越多分店,見到佢座無虛席就知啦,如果嚟緊有生日聚會,三五知己食飯又或者公司忙碌完一日同同事食返餐,一定要黎試下😎