<<生在美食天堂,點可以唔識食>> <<I born in Paradise of Food,why not explore deeper?>>燒味飯相信香港人都食過超市,街市,酒樓都有得賣乳豬就通常喜慶,酒樓先有得食今次係大圍依間燒味鋪都有得食正~乳豬拼叉燒飯,質數份量其實係唔錯,乳豬皮脆,味偏淡,不過價錢的確比平時所認知既偏貴不少聽到除左肥瘦叉,仲可以選擇燶邊,目測相當黑....自求多福了各位總結/其他裝修:室內偏暗,座位很少服務:職員態度一般,燒味師傅既應有既態度....
燒味飯相信香港人都食過
超市,街市,酒樓都有得賣
乳豬就通常喜慶,酒樓先有得食
今次係大圍依間燒味鋪都有得食
總結/其他
裝修:室內偏暗,座位很少
服務:職員態度一般,燒味師傅既應有既態度....

2020-03-27 700 瀏覽
早前喺佢嗰度叫咗個叉鵝飯同埋燒肉油雞飯外賣,諗住兩個人係附近的公園邊飲啤酒邊嘆燒味飯,發現一打開飯盒啲飯黃黚黚,除咗聞到燒味味道,啲飯我講唔出有啲咩味道,好似有陣糠味,同埋啲飯一啲硬一啲軟,口感好怪, 我除咗爬咗少少飯同埋食曬啲燒味, 我食剩好多飯, 啲飯真係好難食, 燒味都ok, 希望日後有所改善,如果唔係招牌肯定唔見兩個字
2020-03-24
2020-03-19 529 瀏覽
翻睇一看原來這間店鋪我已於2015年幫襯過一次, 在這個小小社區幾年間沒有因為租金而令他變遷,屹立不倒可算為香港一個小小奇跡。。。今次再為幫襯全因身邊的《蝦子餅》想再來一試,所以在辦理完自己的私隱事務時, 便找著空檔時間再來一試, 二人入座其實店內的位置十分迫夾所以枱與枱之間距離空間感極細, 在這個時刻其實踏步在前的一刻很想離開,但由於身邊人所以無奈地都要座下~雖在鋪面堂食但由於大家對疫情的防衛心,所以眼見筷子與匙羹當時用上即棄產品~ 乳豬飯約HK$68. 上枱乳豬皮肉均勻,表皮還是脆脆的口感,加上肉質細嫩味道恰好只是剛剛偷了(蝦子餅)一件已覺得非常不錯,米飯仍然保存著早幾年的特有珍珠米本色, 質感上有別於坊間一貫採用的廣東絲苗米,好吃與否口感上就因人而異~以自己就要上一個油雞俾飯配米粉HK$65.個人就覺得味道上比較鹹了些少, 如果你是喜歡「入味」之人士可能會較為喜歡,米粉上亦相對有些少不同,用一些較幼身質感.,自己就覺得米粉上較其他好~整體而言店舖較為麻甩, 躋身我這個小女子在這狹窄的舖面其實坐得不是舒服, 況且在這個疫情時刻, 三扒兩撥放入口(滋味)這兩個字確實要留待下會再享受。

乳豬飯/油雞俾飯配米粉

2020-02-17 461 瀏覽
是晚大圍下車已九點多,突然癮起想食燒味,知道大圍有一小店專做燒味,特意前往。看到門外有人買外賣,還好未關門,坐下堂食。想食燒鴨可惜沒有了,改點燒鵝叉燒飯。跟餐的熱奶茶,老實說此類食店是沒有期望可言,我也不評,只飲兩啖濕濕口就算。望落尚可。燒鵝是胸肉,不鞋有汁,到打烊時間都有此質素已幾好,相信出爐時買更佳。可惜調味不足,鵝也沒有本身味道。叉燒就失敗了。說是味噌叉燒,其實也不見有作用,調味各司各法,有鹹有甜我就不評了,但肉質粗鞋,瘦,起渣,帶豬燥味。也許是收檔之貨,或者說明肥叉較好。燒味豉油帶八角香味,也尚可以。飯用珍珠米,可惜水份太多,再用豉油撈飯,可想而知,還是用絲苖米吧。整體而言,求飽肚,這個價錢不用,求燒味,今次又不足,或者下次早一點來吧。
看到門外有人買外賣,還好未關門,坐下堂食。
想食燒鴨可惜沒有了,改點燒鵝叉燒飯。
望落尚可。
2019-08-23 747 瀏覽
再次在大圍覓食,發覺好幾間食肆都結業了。又再遊走小街窄巷,找到這家燒臘店,但不是舊式的傳統小店,而是西式裝潢的新穎食店。燒味是香港人的comfort food,筆者每次出遠門前都會吃一次燒味,讓自己勿忘香港。回來時也會吃一次,告訴自己終於回家。粤式的燒味跟其它地方的不一樣,味道香濃豐富,講求皮脆而肉汁有保留。這家的燒鵝,乳豬及燒腩是特別貴的,所以點了燒鵝叉燒飯,跟一杯檸水,雙併飯$65大元,確實不便宜,至於是否值呢?要視乎食物質素。燒鵝給了胸位,肉又柴又老而且肉汁欠奉,調味也入不到肉內,所以味道寡淡。皮下的脂肪不多,所以皮薄又帶韌,没有脆的效果,總括來說是失敗之作。而叉燒呢!瘦的位置不太好吃,但偶然吃到一件略肥帶焦的,實在美味。白飯没有特别,有些帶糊,但不至於太過,没有難食,但也不好食。相較於傳統的燒味,這家的食物並不突出,但索價卻貴一倍,筆者認為不值。
再次在大圍覓食,發覺好幾間食肆都結業了。

2019-08-14
2019-03-25 769 瀏覽
大圍一間貴價燒味,去支持一下。可惜,好難食!飯爛、食到美極醬油味,完全唔掂嘅飯底。燒味飯靈魂,不知如何評價,响林記22蚊燒味飯都好食過佢。$44高價燒味飯,我絕對會抱期望,今回勁失望。
大圍一間貴價燒味,去支持一下。
可惜,好難食!飯爛、食到美極醬油味,完全唔掂嘅飯底。
燒味飯靈魂,不知如何評價,响林記22蚊燒味飯都好食過佢。
$44高價燒味飯,我絕對會抱期望,今回勁失望。
瘦叉燒飯
外賣自取
2019-03-24 506 瀏覽
搬咗嚟大圍大半年,一路都搵緊大衛到底有咩好食呢?有一日同老公經過,老公突然間想食燒味飯,於是就去咗燒味之作,果然有驚喜!不知不覺,就成日去這間餐廳食啦,今日終於都寫食評~燒鵝拼燒腩仔飯:燒腩仔新鮮,香脆,係燒鵝嘅肉唔多,不過對於我來講,我覺得剛剛好,否則就太多肉啦,配上粒粒珍珠米,好有飯香,撈埋一齊特別好食叉燒拼乳豬飯:叉燒講到明係半肥,乳豬就要受嘅,因為平時這間店嘅乳豬都比較肥,瘦嘅乳豬就好好多,乳豬非常香脆,叉燒亦好香又帶微甜~撈飯一流係餐廳較細,呢樣係唯一美中不足嘅地方,坐得不大舒服,但都冇辦法啦,大圍好多食店都係細細間,而這間就長期人山人海,希望一路做落去!

不知不覺,就成日去這間餐廳食啦,今日終於都寫食評~

• 燒鵝拼燒腩仔飯
  • 叉燒拼乳豬飯
2019-03-15 757 瀏覽
一開始睇餐牌,感覺價錢有小許貴,算係比較貴嘅燒味飯。但係食完乳豬就覺非常值得。我今次就叫左乳豬燒鵝飯再加一杯凍檸水。首先佢嘅乳豬好入味,就算連啲骨都非常入味,所以食到想啲骨都想食埋佢。 乳豬一d都唔肥,皮非常之脆口,脂肪比例簡直係黃金嘅組合。燒鵝入口唔會有好大油脂嘅感覺,燒鵝皮配搭埋燒鵝肉,比較硬身但好有趙口,食唔慣太硬嘅朋友,就唔建議了。整盒飯來講餸同埋飯嘅比率係非常好的,凍檸水就冇乜特別,正常演出。

一開始睇餐牌,感覺價錢有小許貴,算係比較貴嘅燒味飯。
但係食完乳豬就覺非常值得。
我今次就叫左乳豬燒鵝飯再加一杯凍檸水。

乳豬一d都唔肥,皮非常之脆口,脂肪比例簡直係黃金嘅組合。

2018-12-01 701 瀏覽
講起燒味舖,就好似7仔咁,總有一間係附近🥢不過要數到好食,就一定非燒味之佢莫屬啦🤤鋪頭內外嘅裝修都比較新式,可以顛覆你對燒味舖嘅刻板印象。鋪頭入面其實都好細,不過入面嘅店員都好好人,會主動幫你安排座位,而且態度都好好,咁我知道呢度出名嘅都係燒肉,奈何本人麻麻哋,所以就叫返油雞叉燒飯。油雞真係好滑好嫩口🤤另外叉燒既肉質就有d實,可能係因為冇乜脂肪嘅關係,d肉唔夠腍(食到一半先知,原來有得要求叉燒半肥瘦既😭,下次真係醒水)跟餐仲有杯奶茶飲,始終唔係茶餐廳,所以飲品方面就冇乜特別,唔太好飲。

鋪頭內外嘅裝修都比較新式,可以顛覆你對燒味舖嘅刻板印象。

油雞叉燒飯

2018-11-30
下午茶
油雞叉燒飯
  • 叉雞飯
2018-11-22 428 瀏覽
住喺附近. 食過一次. 覺得OK. 所以諗住再食, 第二次去到要等, 諗住好食無所謂...一個人, 等等下, 特然有2個人又喺等位, 但服務員竟然被佢哋先. 嬲嬲哋, 走咗唔食. 過咗一排, 都幾個星期, 過咗度氣. 諗住算...又喺一個人, 又喺要等位, 點知又喺比2位嘅遲黎先上岸....永久black.list呢間野...再好食都無用....
途經大圍港鐵站附近,突然很想吃燒味飯,中式的燒味飯除了象徵著"快丶靚丶正丶方便丶非常方便"之外,其實內裡的巧手精製,才是吸引男人"青睞"之處。行走了幾條街,終於找到了低調的它,沒有稱王丶稱霸,只是平實的展現,專心一意地去"製作"一件東西——燒味…來到餐廳的門口,一整塊大玻璃前,掛滿了油雞丶燒鵝丶乳豬丶紅腸等燒味,實在令人垂涎三尺。幸運的我無需等待,便以"搭枱"的方式順利入座,看到餐牌清一式的選擇只有燒味類食物,還寫著"本店出品 不添加味精",頓時對她的出品更有信心,我點選了雙拼飯"乳豬燒鵝飯",等了幾分鐘食物便來到桌上。乳豬燒鵝飯$70,急不可待,先夾起一件乳豬來看看,肥膏及豬肉大小均稱,厚度適中,外皮酥脆,吃一口,可以用皮脆肉嫩來形容,陣陣豬肉香味,齒頰留香,然而不用沾上"乳豬醬汁"已經非常可口;再來夾起一件燒鵝,巧合的碰上骨背部位,沒有太多的鵝肉可品嚐,吃一口,鵝皮油脂充足,肥而不膩,夾雜著珍珠飯一起來吃,味道確實令人回味。在吃飯的過程中,聽到不斷有人在買"外賣自取",俗語說得好,有麝自然香,的確如此;很欣賞小店的用心製作,給予食客優質的"燒味",提供了一個"浪漫"晚餐的落腳地。

乳豬燒鵝飯$70,
2018-09-27
  • 乳豬飯
2018-07-30 559 瀏覽
第一次寫食評,實在太嬲。已經黎左呢度食燒味飯一段時間,開店時質素都好,最鍾意食燒腩仔同燻蹄。今次叫左個乳豬三併,話乳豬燒緊,要等15分鍾,無問題,新鮮仲好食。但可惜上到枱,乳豬只有3,4舊,仲要係碎濕濕,頭尾,一件完整都無,凍既,又話咩燒緊??全部連脂肪,肉都無d,因為全部頭尾位。同侍應反映,侍應話三併係咁,個個都係咁。82蚊食個燒味飯得到d咁既質素,食左一半都無心情食落去。一係落order就講明,我真係無expect 82蚊食個燒味飯係會得到燒味碎。每況愈下,垃圾之作。
侍應反映,侍應話三併係咁,個個都係咁。
82蚊食個燒味飯得到d咁既質素,食左一半都無心情食落去。

每況愈下,垃圾之作。

2018-07-30
妈咪发现呢家烧味店,叫我去看看,我见到有很多好评而来的,是我第一次光顾,却要把这家店列入我的黑名单。37元的下午茶烧鹅饭,只有六小块不是皮就是骨头,超过一半都无法吃,没有鹅的鲜美,只有很咸的酱油味,不到5分钟就吃完,离开时一肚子气。我之前吃过的烧鹅饭都有一股很香的鹅肉鲜美,这里却完全吃不到,比快餐店的烧鸭还差劲。参考:新加坡、大马的鸡鸭饭都是去骨的,吃上去全是肉;台湾的烧味店给客人的都是大块的胸肉或腿肉,价钱只有约20港币,好吃多了。至于这店的内部环境,狭窄、用餐地方可以直接看到厨房,感觉有少许邋遢,我宁愿去连锁快餐店吃烧味饭,我永远不会再来。
下午茶烧鹅饭
下午茶烧鹅饭
2018-03-29
2018-01-19 1000 瀏覽
廣東燒味可以話係香港人之愛美食之一。大圍少見的燒味店「燒味之作」,睇返openrice原來都開左年幾,但今次真係第一次食。一試之下,覺得燒味唔錯,價錢合理,於是一星期食左兩次,而且仲有繼續翻兜的意欲!第一次試燒鴨瀨粉。燒鴨由兩大片切小塊:一片係鴨胸,比較多肉;另一片連骨,比較少肉。但份量依然比某些連鎖店的燒鴨瀨粉多,勝在皮薄、juicy肉嫩,可以點些少酸梅醬更加惹味。第二次食燒鴨叉燒雙併飯。燒鴨係連骨位,肉唔多,皮唔脆又有啲肥較難咬開,唔及第一次好食。但叉燒唔錯,半肥瘦,非常非常稔身香口。加個飯汁,剛好送到一碗飯。

燒鴨

2018-01-19
燒鴨
2018-01-18 631 瀏覽
大圍有間幾掂既燒味餐廳味噌叉燒 軟熟幾滑✨蜜味岩岩好 次次叫質素都ok紹香油雞嫩滑🐔豉油味討好 又唔太咸亮點白飯係用珍珠米🍚 聽說師傅仲係日本學過師 加埋燒味豉油 唔太咸 原來店內自設工房 燒味質素都幾穩定 唔怪得晚晚都人山人海啦 絕對係大圍人食堂
大圍有間幾掂既燒味餐廳

味噌叉燒 軟熟幾滑✨蜜味岩岩好 次次叫質素都ok