2019-07-28
閒日星期四,晚上7點半黎到筲箕灣天悅廣場付近的一間食小菜既餐廳~煮打菜打冷小菜館。餐廳沒有訂位服務,要walk-in。餐廳內大概有10張4人枱,3張8至10人既大枱,大概能容納50人。當時7點半黎到餐廳,不用等位,當時餐廳入座率大概7成左右。先講環境,餐廳地方寬敞, 環境乾淨清潔 ,員工亦十分有禮貌。食物方面, 餐牌上除了有一般嘅小菜, 還有 潮式打冷食物 ,合時煲仔 ,海鮮等供顧客選擇。我哋叫咗鵝片拼墨魚(細),蜜椒薯仔牛柳粒 ,牛油焗蜆 ,糯米釀雞翼 ,魚湯蝦乾浸白菜。先講鵝片拼墨魚~墨魚爽口彈牙鵝片味道不錯, 分量不少 。糯米釀雞翼 ~不是周圍都可以食到 雖然雞翼有少少辣 , 整體味道不錯,每碟有6隻, 鐘意食雞翼嘅朋友必叫。蜜椒薯仔牛柳粒 ~ 牛肉粒不會太韌, 牛肉同薯仔嘅份量 適中 加埋青椒蜜糖令到整味菜色香味俱全。 魚湯蝦乾浸白菜~ 白菜浸入魚湯再加入蝦乾令到整味菜非常香。 最後我哋連魚湯也飲埋 ,非常鮮甜。四個人叫咗五味菜,食到非常飽 ,每人 大概 100蚊左右。值得推介!
餐廳沒有訂位服務,要walk-in。
當時7點半黎到餐廳,不用等位,當時餐廳入座率大概7成左右。
先講鵝片拼墨魚~墨魚爽口彈牙鵝片味道不錯, 分量不少 。
四個人叫咗五味菜,食到非常飽 ,每人 大概 100蚊左右。
值得推介!