Mutekiya
無敵居酒屋🏮
Bigboss搵食
2024-02-08
關注
朋友介紹中環有間氣氛好好嘅居酒屋於是就黎試吓其實個門面已經好有感覺睇得出佢哋係好有心機入咗去好似真係去咗日本啲居酒店咁🌐芥末八爪魚 $68我自己本身好鍾意食芥末八爪魚八爪魚肉質鮮嫩,彈牙十足但略嫌唔夠芥辣味如果芥辣味再多啲就好啦!🌐明太子玉子燒 $98這是我非常推薦的一道菜以明太子為餡料外層是一層層的雞蛋卷光是外表已經好吸引雞蛋嫩滑美味,入口即化😋😋🌐雞軟骨 $32這道炸雞軟骨酥脆可口。外層炸得金黃酥脆,內裡多汁嫩滑。適度的調味使得每一口都充滿了美味。🌐厚切牛舌 $58這道厚切牛舌肉質鮮嫩多汁每一啖都有濃郁的牛肉香氣唔需要點醬食已經好好味😋🌐生蠔煙肉卷 $48煙肉包住生蠔口感鮮脆多汁蠔的鮮甜與煙肉的鹹香完美結合🌐豬軟骨拉麵 $90豬軟骨滑嫩可口配合彈牙的拉麵面條個湯都幾濃味。🌐黑松露三文炒飯 $98鍾意黑松露既朋友唔好錯過啊每一口炒飯都散發著濃烈的黑松露香味都好足料!查看更多
earthfunEAT
上環x日式美食
earthfunEAT
2024-02-04
1K 瀏覽
關注
上環站附近內街一間幾有家庭feel的日本餐廳味醂雞泡魚干:脆口的魚干,每條size剪開得岩岩好,味醂的甜美滋味恰到好處,好容易令人一口接一口食唔停,意猶未盡!牛油果軟殼蟹沙律:酥脆的軟殼蟹肉與滑順的牛油果相融合,比人入口一種好smooth的口感。份量睇相都見到夠晒大件,唔會話好迷你唔夠喉,沙律菜放係在底,可以中和到炸物的油膩感。牛油燒粟米:粟米的甜脆與牛油的香濃交織埋一齊,經過燒烤,一上菜應該勁香。咬完一啖,粟米的甜味係口中爆發,只可以講,佢嘅調味太出色🫡焦糖燒菠蘿:這道焦糖燒菠蘿,宛如一道甜蜜的誘惑!菠蘿經過燒烤之後,果肉軟腍,搭配著香氣四溢的焦糖,做到甜而不膩,每一啖都好juicy,令人陶醉在甜蜜的幸福中。豚肉荔枝卷:嫩滑的豚肉與鮮甜的荔枝完美結合,每一口都帶著豐富的口感,配搭雖然簡單,但化學作用workable!卷起來嘅形狀更增添了視覺的樂趣,彷彿一幅精緻的藝術品,相機食先不為過。燒三文魚腩:鮮嫩多汁的三文魚腩經過燒烤之後,肉質更加鮮美,外層微焦的燒烤皮釋放出香氣,加埋少少青檸汁,真。畫龍點睛!豬軟骨豚骨拉麵:湯底,彈牙的拉麵配上豐富的配料(豬軟骨紫菜粟米芽菜),每一口都帶著滿滿的滿足感,讓人彷彿置身於風味豐富的拉麵小店中。餐牌參考:查看更多
美橋miki
有驚推介日式居酒屋
美橋miki
2024-01-27
關注
周末到港島行山,行完山又到美食時間,今次經朋友介紹來到呢間日式餐廳。無敵家招牌沙律 ($98):見到「招牌」兩字,吾食都對唔住自己啦,果然好特別,除咗一般沙律菜外,它還加入粟米肉片和蜇類蔬菜,帶嚟新鮮的味覺享受。味醂雞泡魚干 ($78):朋友是雞泡魚干精,每次必吃雞泡泡魚干。也算沒有失望,剛燒好還帶有熱溫的雞泡魚干,切成一條條容易入口,作為佐酒小食也是一流。明太子玉子燒 ($98):這是我非常推薦的一道菜,以明太子為餡料,外層是一層層的雞蛋卷,光是外表已經好吸引,雞蛋嫩滑美味,入口即化,大家都食到大動母指大讃美味。 豚肉荔枝卷 ($42):將豚肉把荔枝卷在里面。豚肉的香和荔枝的甜相互襯托,味道非常特別。是一道創新又美味的燒物,特別適合想要嚐試不同口味的人。燒飯團(明太子) ($45):飯團加入明太子令飯團的口感更加豐富,明太子的鹹香味讓飯團更有層次感,飯團燒到帶焦的口感,建議加入七味粉調味,這不是一般的飯團!脆炸蓮藕片 ($48):非常脆口的小吃,蓮藕片被炸得金黃酥脆。每一塊都脆香美味,佐酒也是不錯。燒西京味噌銀雪魚 ($218):厚身銀雪魚經過燒烤後,魚皮酥脆,內裡肉質鮮嫩。西京味噌的味道使這道菜更加特別又略略帶甜。酸薑還長得有趣又開胃呢。焦糖燒菠蘿 ($48):這道焦糖燒菠蘿作為一道甜點最好不過,結合了燒烤的菠蘿帶來甜絲絲的味道,作為一個完美的結尾。臨走影低午餐餐牌,計劃緊有機會再來吃午餐。查看更多
豚肉荔枝燒
Chloechancc
上環高質居酒屋
Chloechancc
2024-01-21
關注
媽咪同朋友行完街就過黎接我收工❤️一齊係公司附近搵餐廳食埋晚飯先返屋企。比呢間居酒屋嘅門面吸引住,就入左去🤪位於上環嘅「無敵家」門面掛左大燈籠,好搶眼🏮店內裝潢採用和風木系,店內設有吧枱座位及普通椅子,坐得好舒服。而餐廳主打各款燒物、串燒、炸物同一品料理等🤗店員服務貼心,好細心介紹memu,服務周到👍三文魚頭鍋 $268天氣涼涼地,叫左個冬日鍋物😊三文魚頭鍋湯汁清甜,三文魚頭切開幾件,而且仲係新鮮炸起,食起黎好方便,口感香脆鮮味❤️配搭埋豐富嘅野菜,有冬菇、紅蘿蔔、豆腐、洋蔥等,味道濃郁但唔會過鹹😄明太子燒飯團 $45外層烤得香脆,內層米飯軟Q香甜,用紫菜包裹住燒飯糰,飯團混合左明太子一齊燒,味道非常豐富惹味!🤩燒原隻帆立貝 $78帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,燒後仍十分軟嫰多汁,鮮味好突出。汁燒法國螺 $78螺肉飽滿多汁不過乾,肉質煙韌軟嫰,味道鮮味。雞皮蝦卷 $58雞皮裹着大蝦同燒,做成雞皮蝦❤️雞皮蝦烤得金黃香脆,蝦肉盡吸雞油甘香,一啖咬落去皮脆肉爽👍墨魚咀 $32每粒墨魚咀🐙都有手指頭般大,口感帶嚼勁及軟韌彈牙,味道香濃,正👍 查看更多
三文魚頭鍋
一人也可來的居酒屋😋🤤
Yuyou ling
2024-01-15
關注
今晚一個人黎到上環搵食,喺大街小巷之際見到呢間門面好日本feel裝修嘅餐廳,二話不說決定入去試吓。店員好熱切,見到你會即刻招呼你,有熱水同盛骨嘅碟。Menu亦有好多自家設計嘅串燒, 好吸引。一個人亦唔洗擔心食咩好,有一碗拉麵/ 炒飯可選。酒鬼朋友就arm晒啦,有好多款日本酒你揀!👍🤩經歷左至少十幾分鐘嘅選擇困難症,我決定左叫豬軟骨拉麵、明太子燒豆腐、安格斯牛柳串、牛奶雪糕🤣🤤內部環境幾有氣氛,真係有日劇中居酒屋feel!有廁所~~~好方便~~發現原來有2樓,方便鍾意坐樓上嘅人~~野食黎啦,豬軟骨拉麵好足料,豬軟骨好大舊,有粟米、芽菜、木耳。安格斯牛柳串有埋蛋黃做醬汁,撈埋好好食啊,好重牛味~~明太子燒豆腐好惹味,好多明太子😍,視覺效果澎湃,好滿足!一個人原來都可以盡興😋,下次會再encore~~~查看更多
+ 13
旺中帶靜 · 居酒屋
valeriefunglc
2024-01-12
關注
上環收工搵野食,發現左呢間低調嘅居酒屋,成間野由外到內都好有傳統居酒屋感覺!地理位置都幾好,好近上環地鐵站,但係孖沙街就比較清靜,簡單來講就係旺中帶靜❤️野食都有啲驚喜!一去到,就比佢地個鎮店三寶(Menu封面個3款食物)吸引左。豚肉荔枝卷 $42 👍🏻豚肉包住荔枝,豚肉燒到香脆,一咬落去食到外脆嘅豚肉,然後juicy 嘅荔枝中和番燒豚肉嘅膩,兩者意外地好夾!免冶雞肉軟骨棒 $58👍🏻食左好多間免治雞肉棒,呢間都屬於比較好,喜歡中間仍然保留少少雞軟骨,有少少咬口,而且雞肉好Juicy,蛋黃香~雞皮蝦卷$58👍🏻第一次食呢個組合,有驚喜!師傅用雞皮包住蝦,雞皮嘅油香,有助保留蝦嘅彈牙口感,亦都提升左整個燒物嘅香氣同埋口感!推介大家試!厚切牛舌 $58師傅有用鹽燒,牛舌唔係好大塊個種,但牛味香。串燒日本年糕 $28串燒年糕用紫菜包住燒,到塗上醬油,係經典居酒屋燒物。小青椒 $30不同於普通青椒,小青椒無咁甜,而且帶有一種青澀味,別有一番風味。鹽燒白鱔 $98👍🏻見到廚師推介嘅黑板上有呢款食物,鍾意食鱔嘅朋友可以試吓,白鱔燒得恰到好處,外面有少少脆,中間非常彈牙,無骨,加少少Wasabi同埋青檸食可以有提鮮嘅作用,而本身都唔腥的😋地獄辛辣拉麵 $90 👍🏻果然係地獄拉麵,佢嘅辣度令人又愛又恨,都幾辣,但係又停唔到口!另外仲有啲炒香咗嘅肉碎,成碗拉麵又香又辣~串燒飯團(味噌)$35好特別嘅形狀,唔係三角形亦都唔係圓形,係圓柱形嘅飯團!飯團軟糯,外皮用紫菜包住。豆腐沙律 $68叫返一款比較清新嘅食物,豆腐鮮嫩,配合埋雜錦沙律菜,同埋蕃茄,清新!📍地址:上環孖沙街9號查看更多
雞皮蝦卷
豚肉荔枝卷
John262626
啲侍應態度差啲囉 嘢食就唔知啦
John262626
2024-01-11
關注
睇openrice食評諗住去試下,落單果陣叫豬骨拉麵,然後二樓個侍應話我哋呢到全部都係叫豬骨架啦你要乜呀,我叫串燒佢就話淨係食一串呀,真心無言...真心頂唔順呢態度 決定即刻走,跟住2個老闆仲衝出嚟問我哋咩事,然後話自己同事唔係第一次。。希望你體諒wor 真心冇嘢好講lor。。Really do not recommend. Don’t know why they have five stars rating. Please do not visit if you are around Sheung Wan.查看更多
菜虫
如你追求食物質素,嚟呢度唔會失望
菜虫
2024-01-10
關注
香港生活節奏急促,小店生存空間又窄,會用時間心機去煮嘅餐廳實在太少。今日專程坐車去上環呢間居酒屋🏮明太子玉子燒 $98一嚟就忍唔住點玉子燒,一款看似簡單,但其實好考功力嘅菜。其他餐廳甚至會用預製冷藏貨去奉客,冇晒蛋味,食落得個甜字。呢度個玉子燒中間仲保持到濕潤,上枱仲要熱辣辣,裡面啲明太子多到流出嚟,絕無偷工減料!又香又滑嘅玉子喺口腔內爆發,係我人生中食過最好食嘅玉子燒!炸蓮藕片$48新鮮炸起嘅薄片,又係熱辣辣咁送上嚟,食到最後仲係好脆口,可惜我唔飲酒,送酒應該會更加正!生蠔煙肉卷$48又係一碟熱到冒煙嘅菜,一上嚟聞到燒蠔味勁香!餐廳用咗大大隻廣島蠔,燒完都唔會變細隻,入口熱辣辣勁Juicy!免治雞肉軟骨棒 $58店家自製嘅雞肉棒,唔係急凍貨,點住蛋黃嚟食,好有日本風味~啖啖肉夠晒滿足!醬油茄子 $68六嚿賣相精美嘅茄子🍆吸滿晒醬油精華,個醬油送飯應該好正,但每一款食物都份量十足,唔食飯都食到好飽了!雖然有啲人覺得上菜慢,但當感受到佢嘅熱力就覺得等待係值得!每一道菜都即叫即整,熱到辣口🤣食落好溫暖~加上店內充滿氣氛嘅裝修同燈光,同健談嘅女老闆,好啱同朋友嚟吹水飲返杯,慢慢渡過一晚時光~朋友聚會實會推薦呢度!查看更多
明太子玉子燒
Stella Wong 91230
高質居酒屋
Stella Wong 91230
2024-01-10
關注
今晚同朋友黎無敵家,居酒屋可以慢慢坐。佢雖然同日本無敵家拉麵應該無咩關係,不過野食都好高質。叫左明太子玉子燒,好好食,d蛋好滑,熱辣辣食,舊玉子燒彈下彈下,覺得呢個誠意十足,而且一份有6件好滿足。紅酒煮牛面頰,呢個好抵食,有好多舊肉,而且煮得入味,淋到入口即溶。叫左唔少串燒,大蔥雞肉,牛舌,雞胗,明太子豆腐,全部都燒得剛好,屬於水準之上。叫左芝士年糕,都係正常發揮,熱辣辣好難唔好食。叫左最愛嘅燒飯團,可以揀三文魚或者明太子,我揀左三文魚。飯團燒得正好,表面燒焦左但係唔硬,好香口感armarm 好有飯焦咁。成晚舒服好坐,無人趕,d服務勁好。雖然d人係咁北上消費,個人覺得香港都有好多性價比高嘅餐廳,值得支持。查看更多
waiyee47
充滿日式風格既局酒屋
waiyee47
2024-01-08
關注
終於放工去完aia,順路去上環食晚飯啦。今日去左上環孖沙街既無敵家食日本野😋😋🐻明太子玉子燒($98)結合了明太子既鹹香同玉子燒既蓬鬆口感,每一啖都可以感受到明太子既鮮味同玉子燒既柔軟口感,令人愛不釋手。🐻雞腎串燒($34)🐻大葉練梅雞肉串($42)🐻雞軟骨串燒($32)🐻豚肉荔枝卷串燒($42)十分推薦豚肉荔枝卷,一上枱就已經有好香既荔枝香味,一咬落去荔枝汁同烤香左既豚肉充分咁融合,估唔到豚肉同荔枝結合係咁夾🐻燒三文魚腩未上枱就已經聞到好香,皮燒得脆口,內裡肥美鮮嫩,口感好好🐻黑松露三文魚炒飯份量足夠兩個人食,黑松露既濃郁香味完美融合炒飯,再夾堆鮮嫩既三文魚,完美搭配。每一啖都可以食到黑松露既奢華風味,令人一啖接一啖咁食查看更多
avna
上環朋友聚會之選🤝🏻
avna
2024-01-05
關注
成日嚟到上環都係食小店 空間細啲好難同一堆朋友一齊坐喺度傾偈今次搵咗呢間無敵家 有兩層 空間夠晒大 同朋友食吓小菜小酌都冇問題煎三文魚油脂滿滿 唔會好柴得啲肉 魚皮煎到脆卜卜啱啱好嗌咗個大根原來係生蘿蔔 好特別 有回到日本嘅感覺串燒叫咗牛舌同埋雞棒子 火候啱啱好明太子蛋捲 份量好足 好多明太子值得一提舖頭有幾款生啤選擇啱晒星期五收工同朋友過嚟小酌幾杯傾吓偈舖頭入邊氣氛都唔錯 周圍有啲日式嘅裝飾空間闊落坐得舒服 你上環地鐵站都係5分鐘距離非常唔錯查看更多
+ 7
shiba.gourmet.eng
屹立不倒日本餐廳 燒物夠火候
shiba.gourmet.eng
2023-12-31
關注
無敵家喺上環已經開業多年,巨型招牌氣勢磅礡,好有日本居酒屋風情,係同朋友聚會傾偈飲嘢嘅好地方🍻屹立不倒嘅餐廳總有佢成功嘅原因,無敵家食材用料新鮮,尤其推介燒物,相當夠火候又保留到肉汁💯茄子田樂燒🍆 $58 (🌟9.5/10)茄子個心超級熱辣辣,真係即叫即切即燒,一咬落去勁爆汁,試過出面有啲餐廳燒茄子好鬼乾,一定係預先切定先燒。。配上味噌醬汁,鹹鹹甜甜超級惹味,每次嚟都必叫!銀鱈魚西京燒 $218 (🌟9.5/10)好開心食到真正嘅銀鱈魚,因為外面一啲餐廳為咗節省成本,用啲假嘅「油魚」扮銀鱈魚,一食就知道分別!銀鱈魚有種獨特嘅香味,而且油份十足,切開肉會成片狀,絕對不鬆散,白味噌醃料完全滲透落魚肉中,超入味!必食推介!燒豚🐷豚肉荔枝卷 $42 (🌟9.5/10)相信唔使我多講,鍾意食串燒嘅人都知道豚肉荔枝卷係必食,薄切豚肉燒得勁香,包裹住超甜荔枝,一咬啲汁充滿口腔!帆立貝串 $45 (🌟9/10)帶子都算幾大粒,醃得幾入味,而且唔會燒到乾晒,正!燒鳥🐓燒雞髀肉🍗 $32 (🌟9/10)外皮保留小小脆嘅口感,面頭撒上鹽同胡椒燒更加香,入面雞肉都仲係幾滑燒雞翼 $38 (🌟8/10)外皮一樣夠脆身,而且唔油膩,不過如果二揀一我會揀雞髀肉,食落更加啖啖肉紐西蘭羊架 $78 (🌟8.5/10)上碟時已經幫你切好一片片,好貼心!羊架大概煎到六成熟,仲有微微紅色,所以唔會好鞋,亦保留啲羊羶味!燒日本餃子 $48 (🌟8/10)皮好夠薄,邊邊位都脆,豬肉餡都幾juicy, 不過一咬啲汁好燙口要小心!無敵家 📍上環孖沙街9號地舖查看更多
燒日本餃子
🔸上環特式居酒屋 · 款式多多🔸
chingjaiivov
2023-12-14
關注
係上環地鐵站一出行2分鐘就見到 食物款式多 口味都幾不錯😍😍-▫️明太子玉子燒 ($98)共有6舊 舊舊玉子燒中間都塞滿明太子 明太子辣辣地 玉子燒好嫩滑 口感豐富🥰▪️免冶雞肉軟骨棒 ($58)最鍾意食呢個 軟骨棒好有咬口 使用免治雞肉 令質感好嫩滑 配上豉油及雞蛋 撈後蛋香味濃郁 配上雞肉棒食一流▫️雞皮蝦卷 (58)呢個幾特別 用雞皮包住蝦 2種層次🤪▪️汁燒牛肉靈芝菇卷 ($48)係肥牛包菇 醬汁好入味 好香口 中間係靈芝菇 同平時金菇略有不同 更清甜一點▫️豚肉荔枝卷 ($42)豚肉包住荔枝 荔枝好甜 鹹鹹甜甜 味道幾特別~▪️翠玉瓜 ($35)有櫻花蝦於翠肉瓜面 帶點鹹香感 而且夠香甜!-▫️汁燒雞脾菇 ($35)汁燒醬汁超正😍好入味-▪️雞皮 ($35)雞皮脆口 不會油膩🤍-▫️雞腎 ($34)超爽口!食一串吾夠喉🫣🫣▪️厚切黑豚腩肉 ($48)半肥瘦 食落焦香味同油脂感出 幾有咬口▫️炸雞軟骨 ($58) 新鮮炸起熱辣辣 炸粉吾厚▪️明太子燒飯團 ($48)飯團燒到金黃色 內係明太子餡料 超香!▫️Mutekiya 梅酒 ($60)酒精濃度不高 易入口🥂查看更多
尖沙咀必食店👍
2023-12-07
關注
今日放假行左成日尖沙咀,諗住行到攰早啲食飯😝好多人嘅尖沙咀,好多食肆嘅尖沙咀,眼花撩亂真系吾知食咩好🤔剛剛行經厚福街見咁多人幫襯這間『水門雞飯』,應該唔會差🤔打開OpenRice 睇吓,原來好多分店,口碑都唔錯👍,就入去試吓啦🤭『水門雞飯(厚福街)』地址: 尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖冇諗過5點都未系正宗食飯時間,入面都咁多人,好彩剛剛有幾枱客食完走,如果唔係可能要等位(5點咋🤨)入面地方好乾淨,連個開放式廚房都好乾淨整齊👍行左成日口渴,先叫左兩杯凍飲🥤「洛神花茶」和「龍眼水」好味😋😋😋見好多人食雞飯,但餐牌上面嘅食物太吸引,尤其這個「海鮮冬陰功湯河粉」 太吸引 了😅入面有好多海鮮,有大大隻魷魚大大隻蝦大大隻青口,仲有炸腐皮及蘑菇,個湯底海鮮味十足,冬陰功酸辣剛剛好,河粉爽口,美味😋😋😋跟住又 好想食 這個「泰式腩仔」燒腩肉入味香脆鬆化,再配埋個泰式酸辣汁,絕配😎朋友仔又話 好想食 這個「燒原隻魷魚」無敵嘅製作,口感一流👍配多個冇得輸嘅「香辣鳳爪沙律」😋太飽了,沒法再食了,錯過咗水門雞飯添🤦🏻‍♀️,唯有下次再嚟食過😜反正太好味了,食多幾次都唔厭✌🏻,而且價錢大眾化(其實我覺得超低食)👍查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
滿滿幸福嘅一餐
2023-12-05
關注
今晚去到上環,食嘢首選,梗係『無敵家 』居酒屋(地址: 上環孖沙街9號地下)環境內外都好日本風味,黎呢度最重要係佢哋對食物嘅要求,除咗美味,食物嘅質素都好講究👍今次同朋友兩個人,様樣都想食,又係唔知叫咩好😂😂😂咩都唔好講,首先點左2杯飲品解渴先🤭 「High Ball 威士忌梳打」,正😁再點左個「頂級小牛排」(五成熟)送酒一流水準👍,一級味道😋,超正🤭「厚切牛舌」 送酒 超正🤗好味,咬口一流,香濃入味😋再來多個 「生蠔煙肉卷」😋😋😋生蠔好味,配搭煙肉,一絕👍跟住又係到我至愛出埸「芝士年糕」外脆內軟,煙煙韌韌,香脆可口美味非常,大愛😘食完送酒菜,傾完計,再叫碗 飽肚嘅「豬軟骨拉麵」濃濃嘅豬骨湯,暖湯入胃,暖胃又暖心,入晒味嘅豬軟骨,肉質鮮嫩多汁爽口彈牙嘅拉麵,超正嘅一碗超水準豬軟骨拉麵🍜,正😋又品嚐了一餐美味嘅晚餐滿滿幸福,感謝主😘查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評