2023-09-24 58 瀏覽
經過比個彩色menu板吸引到先知呢間舖係食甜品嘅咁啱食完lunch,正好想食甜野可能因為啱啱開門,只有我地一枱,見到menu有好多特式甜品,而且價錢都合理我哋兩個人叫咗3個,分別係開心果露,椰子奶露同香蕉煎餅。幾香果仁果但同時都食到果仁油少少酸味after taste椰子奶露做到有厚重嘅creamy感覺,甜度適中,唔會過甜。椰子味重得嚟唔會漏香蕉煎餅外脆內軟,同朱古力醬好夾煎餅入面仲有蛋一齊煎幾好食😋結論:整體甜品嘅甜度適中,唔會過甜,叫到先整,新鮮熱辣。感覺小店有心做,希望keep到💪🏻而且睇menu覺得佢啲奶凍有特色,下次會再黎試
經過比個彩色menu板吸引到先知呢間舖係食甜品
咁啱食完lunch,正好想食甜野

我哋兩個人叫咗3個,分別係開心果露,椰子奶露同香蕉煎餅。

幾香果仁果但同時都食到果仁油少少酸味after taste

香蕉煎餅外脆內軟,同朱古力醬好夾

煎餅入面仲有蛋一齊煎
幾好食😋

見呢間舖係幾個後生仔開既就諗住試下 點知會中伏…..係伏到不得了……平時一路食開隔黎或者翠苑 ……………………………………………………………………………….第一次食到咁差既蕃薯糖水 係樓下買到樓上短短5分鐘番薯已經發黑 仲要勁硬好似食緊🥕咁…連少少粉既感覺都冇 番薯又係勁多渣(應該係太老或者唔靚)人生第一次寫食評…係差到不得了🥕相機食先🥕
人生第一次寫食評…係差到不得了
🥕相機食先🥕
番薯糖水
外賣自取
2023-08-01 122 瀏覽
試試新甜品店楊枝甘露好足料裏面有好多芒果肉粒粒,而且不太甜😍黑糖薑茶凍好驚喜😍薑汁很濃厚奶凍甜而不膩一陣已俾朋友食左一大半,慢一步就只我返個杯😆最後是糖不甩,如上面不是椰絲是花生碎會更好。
試試新甜品
楊支金露
楊枝甘露好足料

裏面有好多芒果肉粒粒,而且不太甜😍

黑糖薑茶凍好驚喜😍
薑汁很濃厚
奶凍甜而不膩
一陣已俾朋友食左一大半,慢一步就只我返個杯😆

最後是糖不甩,如上面不是椰絲是花生碎會更好。
2023-08-01
楊支金露
2023-07-08 176 瀏覽
最近發現筲箕灣東大街開咗間新嘅甜品店,夜晚開到12點添,方便大家食完晚飯後再食甜品🍮 佢暫時都仲係新開張,所以做緊新店優惠,今個禮拜啲甜品買一送一 (限$40以下嘅甜品)😋 甜品款式有傳統中式亦都有西式甜品,大家都食得津津有味😊👍我試咗「楊枝甘露」同埋「腰果露」🤗 兩款都整得幾好,楊枝甘露就有好多芒果🥭 甜甜地好開胃🤤 腰果露就唔係好多甜品店有得食啦,難得呢度有梗係試吓啦🤭 整得好滑,腰果味好香😌 期待下次再嚟試去其他啲甜品🤩

腰果露
腰果露
2023-07-02 137 瀏覽
接近深夜11點,忙碌了一整天的友人才收工,建議吃一點點,好多心儀嘅港島區甜品店一早已經休息中⋯上網找找看發現筲箕灣有間新甜品店叫「無嚐」。 咀嚼這店名⋯是什麼意思?🤔原來是指從無常中嚐到一點甜,有意思有意思!👏🏻店子位於食肆林立嘅筲箕灣東大街在店外看看menu店員好有禮貌咁出來介紹。坐下就問問有咩推介,這碗是新品還未印在menu愛玉凍$30 用上有腳透明器皿,令整體觀感提升,未食都覺得清新!😃這碗愛玉凍內,除了主角愛玉,還有荔枝和椰果,配上淡淡嘅青檸糖水,味道微酸微甜,吃下好舒服。😁因為收00:00,太晏光顧唔想阻人收工,下次再試心太軟😬

原來是指從無常中嚐到一點甜,有意思有意思!👏🏻

店子位於食肆林立嘅筲箕灣東大街

在店外看看menu店員好有禮貌咁出來介紹。

坐下就問問有咩推介,這碗是新品還未印在menu

愛玉凍$30

愛玉凍

用上有腳透明器皿,令整體觀感提升,未食都覺得清新!😃

因為收00:00,太晏光顧唔想阻人收工,下次再試心太軟😬

2023-07-01
$54 (宵夜)
愛玉凍
食完晚飯去了東大街新開的甜品舖,試了他們的紫薯西米露($36)和法式焦糖燉蛋($34)。紫薯西米露較少見,所以決定試一試。吃下第一口,就感受到舌尖上的綿滑感,非常好吃!紫薯的香味濃郁,而且西米的份量足夠,大小非常適中,頗喜歡。接下來是法式焦糖燉蛋,燉蛋非常滑嫩,而且焦糖即場燒,很脆。連同行法國朋友都話approve呢個法式甜品哈哈!最後,當我們要離開時,老闆送上了一杯神秘的甜品,用高杯裝好,非常有儀式感。仔細看,是一杯兩層的富士山仔奶凍,非常滑順而且不會太甜,好吃!這真的是一個驚喜,讓我們對這個甜品舖更加印象深刻。值得一提的是整個甜品舖的服務非常好,團隊都非常用心介紹每一道甜品,得難得!

紫薯西米露

法式焦糖燉蛋

Secret  menu  🤫

2023-06-29
$35 (其他)
紫薯西米露
法式焦糖燉蛋
Secret  menu  🤫
2023-06-27 88 瀏覽
今晚喺東大街食飽飯,見到一間新開嘅甜品店,裝修不錯,就諗住入去試新嘢!點知真係好有驚喜😍 好耐都無食過咁好味嘅楊枝甘露😋 勁多芒果粒,好濃、好cream,又用咗泰國碌柚,完全唔會有苦澀味,最好就係唔會太甜,感覺非常健康,堅得,下次一定會再幫襯👍👍👍👍👍
2023-06-26 78 瀏覽
東大街好有新意既甜品舖裝修好工業風,好令叫左楊之甘露加芒蛋芒蛋(外形似蛋,中間係芒果)😋仲有法式燉蛋好好味,甜品好創新又好味估唔到呢間甜品舖敢正大家快點過黎試丫真係正
東大街好有新意既甜品

裝修好工業風,好令

叫左楊之甘露加芒蛋
芒蛋(外形似蛋,中間係芒果)😋

仲有法式燉蛋

好好味,甜品好創新又好味

估唔到呢間甜品舖敢正

大家快點過黎試丫

真係正
2023-06-26 62 瀏覽
行過見到新開, 見裝修幾好.入去試左香蕉煎餅同楊枝甘露, 味道都唔錯.楊枝甘露足料又creamy, 香蕉煎餅夠香口又唔太甜.聽店員話佢地個鴛鴦心太軟係鎮店之寶, 不過今日賣哂,下次再黎試下先.
行過見到新開, 見裝修幾好.
入去試左香蕉煎餅同楊枝甘露, 味道都唔錯.
楊枝甘露足料又creamy, 香蕉煎餅夠香口又唔太甜.

香蕉煎餅
香蕉煎餅
2023-06-26 46 瀏覽
這家甜品店的甜點真是美味極了!我點了他們的招牌蛋糕,外層酥脆,內裡柔軟濕潤,口感完美。還有他們的木糠布甸,口感滑順,不會太甜膩,非常適合夏天享用。店內裝潢溫馨,服務態度也非常友善,下次還會再來品嚐其他口味的甜點。
2023-06-06 146 瀏覽
試下東大街新開甜品店… 今晚叫了個楊枝甘露,甜度剛剛好,唔會甜到漏。另外叫了個紫薯西米露,紫薯味好香又滑。唔錯唔錯👍🏻有幸地仲試埋老闆新研發既紅梅車里茄,聽聞仲未落menu咖,呢個堅好食,個汁酸酸甜甜好開胃。期待下次再去試secret menu😋

期待下次再去試secret menu😋