4天前 0 瀏覽
Tucked away in a charming corner of downtown Shau Kei Wan, A Hint of Sweetness is a hidden gem that deserves all the praise it gets. From the moment you step inside, you're greeted with warm smiles and an inviting atmosphere. The staff here clearly takes pride in both their craft and customer service, making you feel welcome and appreciated from the get-go.The menu is a symphony of indulgent treats, offering everything from delicate grass jelly to rich, decadent pancakes. I opted for their signa

The menu is a symphony of indulgent treats, offering everything from delicate grass jelly to rich, decadent pancakes. I opted for their signature aiyu and was blown away. The balance of flavors was impeccable. Each bite was a delightful explosion of taste and texture.

What truly sets A Hint of Sweetness apart is the attention to detail. Every dessert is beautifully presented, and the service is both attentive and friendly without being overbearing. For anyone with a sweet tooth, this place is an absolute must-visit. The experience here is nothing short of dessert perfection.
【簡約文青風小眾甜品鋪🍮】💫香港物價長期高漲📈作為一間新開張既甜品鋪 居然仲平過連鎖甜品鋪頭 呢一點值得讚👍🏻嗰日無意中經過 俾侍應哥哥熱情既態度吸引 再加上環境夠新淨 行整潔簡約設計!可能係因為新開業既關係 鋪頭唔係好多人 所以我同友人坐得好舒服 chill著食 chill著傾計 重點係服務態度好好 侍應哥哥話佢哋整既甜品都係低糖既 所以可以放心食😈💫【法式焦糖燉蛋】$34佢哋既焦糖係即叫即整 雖然個人覺得同出邊食到既味道大同小異🤣但友人話係佢食過最好味既焦糖燉蛋🫣仲話焦糖面燒得好脆口 燉蛋非常滑嫩順口 味道好濃郁之餘又唔會太甜 可以值得一試✨【香芒腸粉】$40呢個我大推⭐️大家都知芒果類甜品如果芒果係酸既 會影響成個甜品既味道 又會影響埋心情🥹但係!呢份甜品既芒果好甜!完全食唔出化學味同糖漿!值得讚👍🏻而且腸粉本體好滑溜❤️配埋芒果同芒果醬一齊食一流😋我同友人一下就KO左🤣好味好味!【Oreo木糠布甸】$32邪惡之選~Oreo同木糠布甸一齊食冇可能唔好味吧!而且裝甜品既小杯仔好似盆栽咁🎍好得意!難得地呢兩樣嘢加埋唔會好甜 又唔會令人好滯 一個人已經可以食曬✨鍾意食Oreo既朋友唔好錯過
【簡約文青風小眾甜品鋪🍮】
【法式焦糖燉蛋】$34

【香芒腸粉】$40

【Oreo木糠布甸】$32
邪惡之選~Oreo同木糠布甸一齊食冇可能唔好味吧!而且裝甜品既小杯仔好似盆栽咁🎍好得意!難得地呢兩樣嘢加埋唔會好甜 又唔會令人好滯 一個人已經可以食曬✨鍾意食Oreo既朋友唔好錯過啦😙
💫
最後!小店經營不易 加上用心製作 希望大家一齊支持小店!不妨俾有誠意又用心既鋪頭多啲機會😉

😋:9/10
性價比:9.5/10
回頭指數:9/10

📍無嚐
筲箕灣筲箕灣東大街42-52號金來大廈地下E號舖
營業時間:15:00-00:00

#甜品 #甜品控 #芒果 #芒果愛好者 #焦糖布甸 #oreo #木糠布甸 #芒果腸粉 #筲箕灣美食 #東大街 #東大街甜品 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #筲箕灣 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hongkong
2024-07-06 93 瀏覽
這家甜品店就在東大街上,甜品現做,都不踩雷,楊枝甘露無敵好吃! 每次都要來打包,榴蓮也夠香都是真材實料,分量也很充足,服務員態度也好好冷氣也很冷夏天的時候來非常推薦
楊枝甘露

楊枝甘露
2024-06-29 50 瀏覽
第一次來,店員非常有禮,點了幾個甜品也很好吃,愛玉凍,法式蛋,西瓜西米、楊枝甘露, 薑汁湯圓 也很推薦。 小朋友非常喜歡吃。 價格也合理, 非常親民。店 店面雖然較少但卻不用制
2024-06-29
2024-03-25 133 瀏覽
第二次嚟幫襯,上次冬天嚟遇到優惠,今日嚟又遇到免費贈送,正👍🏻芒果「盛」 :透明河粉口感好正,滑捋捋,小丸子份量都好足,芒果嘅量可以多少少,更符合「盛」嘅意思~酒釀桂花小丸子:朋友話幾好咬,好有飽肚感!!桂花味好香!!店舖環境舒適,好適合工作後同朋友嚟吹吓水,食碗甜品放鬆吓多謝贈送

芒果「盛」 :
芒果盛

酒釀桂花小丸子:
朋友話幾好咬,好有飽肚感!!桂花味好香!!
酒釀桂花小丸子

店舖環境舒適,好適合工作後同朋友嚟吹吓水,食碗甜品放鬆吓

多謝贈送
芒果盛
酒釀桂花小丸子
2024-02-19 188 瀏覽
😂同朋友今日係用左開心果做主題,係間2星米芝蓮酒店餐廳食左碗開心果露,我朋友話非常一般,話一定要帶我嚟呢間小店試下。兩個九龍人就特登去左筲箕灣食碗糖水😂..個「開心果露」真係幾多料,坐左一段時間,個個都係叫同款糖水,可見受歡迎程度。成碗糖水好多果仁顆粒感,非常足料,而且外面真係唔容易搵到,$40係非常值得食。另外仲叫左「花膠紅棗燉鮮奶」,呢個就一般,原來有加薑,一來我唔鍾意薑味、二來奶味唔夠濃,食落有啲稀薄,「酥皮湯圓」幾特別,ok好食,食果陣小心俾芝麻饀料熱親條脷🫣
2024-02-06 139 瀏覽
當不吃糖的人遇上沒有糖的甜品鋪。是好奇經期又開心的事情。今天嘗試了椰子奶露及蛋白杏仁茶,前春清香椰子味加上驚喜地加入了椰皇,既有奶香又有椰皇香味,配合得十分好。後者除了杏仁味之外,蛋白也很滑,而且比較厚身我比較喜歡。老闆娘還跟我們分享很多製作上的特別之處。誠意推介各位(無糖)人士及有唐人士來試一試。
當不吃糖的人遇上沒有糖的甜品鋪。是好奇經期又開心的事情。
後者除了杏仁味之外,蛋白也很滑,而且比較厚身我比較喜歡。
棷子奶露
2024-02-06
$40 (宵夜)
用餐優惠
試食活動
棷子奶露
  • 椰子奶露
2024-02-05 81 瀏覽
闲的没事在这附近和朋友晃悠,看到一家很干净、很温馨的甜品店,抱着试一试的心态进来。老板娘特别地温柔,上菜的速度很快,菜品也很精致很好看~这一次点的是酒酿小丸子,丸子软软的很顺滑容易入口,但是如果分量再大一点就好啦!
2024-02-04 83 瀏覽
紫薯西米露是一道令人驚艷的甜點。它將紫薯和西米的經典組合融合在一起,帶來了獨特的口感和美味。紫薯散發著淡淡的紫色誘人香氣,給這款甜點增添了豐富的口味。西米的Q彈度為整體口感增添了層次感,讓人愛不釋手。這款甜點的甜度適中,不會過於膩口,讓人能夠盡情品味。此外,紫薯富含抗氧化劑和營養素,為這道甜點增添了健康價值。不論是冷飲還是熱飲,紫薯西米露都是一道令人愉悅的選擇,讓人在美味中享受甜蜜的滋味。
2024-02-04
  • 開心果露
  • 紫薯西米露
2024-02-04 99 瀏覽
開心果露是一款令人心情愉悅的美味飲品。它擁有濃郁的開心果香氣,口感綿密滑順。每一口都能感受到豐富的開心果風味,帶來滿滿的滿足感。甜度適中,不會過於膩口,讓人一口接一口欲罷不能。此外,開心果露還富含營養價值,是一種健康的選擇。無論是在夏日消暑還是在寒冷的冬天裡,開心果露都是一款讓人愉悅的飲品,絕對值得一試!
2024-02-04 140 瀏覽
第一次去這新甜品店中伏,没下次和朋友去東大街新開這甜品,新開這店有個四眼哥哥,熱誠推介,又講店開了很多年,見佢口材噤好,都不介意試下,我是住筲箕灣,它開了多久我也心中有数。 本着一试心態也無所謂。但也没位要等位,因傍邊甜品店没開,一個駌央奶茶心太軟,一個楊枝金露,中晒伏,心太軟里面一舊舊的粉,超甜,超難食,我女朋友間中也有自己整下甜品,佢自己整好食多了。真想句中哂伏無下次楊枝金露,真失望,D芒果切到碎晒细细粒,都不知有没十粒,超扼錢,柚子又苦。份量又细碗,不過佢地噤嘅水準,算吧。早知落去西灣河吃好過。吃甜品本來很開心的事,真是没晒心情。第一次就中伏没下次。
第一次去這新甜品店中伏,没下次
甜品本來很開心的事,真是没晒心情。第一次就中伏没下次。

2024-01-28 63 瀏覽
🍌泰式香蕉煎餅 $38熱辣辣,加左好多棒子醬同煉奶,甜甜的,外面煙韌包住熱既香蕉🍌同埋蛋🍳,口感豐富😉🥥椰子奶露 $38香濃椰子味🥥,唔會好甜,奶順滑偏稀,秋冬滋潤之選😝.✨溫馨街坊小店,簡單裝潢,有種慢活的感覺,甜品款式選擇多,一個人煮加收錢,需時等候
🍌泰式香蕉煎餅 $38
🥥椰子奶露 $38
香濃椰子味🥥,唔會好甜,奶順滑偏稀,秋冬滋潤之選😝
2024-01-27 56 瀏覽
腰果露淡而無味 好似食緊沒有味道的糊仔份量少 $40元得半碗 味道又差 冇下次 浪費一次食甜品的quota 希望老細見到comment會作出改善 呢個價錢 呢個味道 真係對唔住客人
腰果露淡而無味 好似食緊沒有味道的糊仔
份量少 $40元得半碗 味道又差 冇下次
2024-01-20 68 瀏覽
🔻椰子奶露 $38🔻糖不甩 $34兩款都不錯,椰子奶露唔甜,好重椰子味。糖不甩好特別,唔係用花生碎,而係椰絲,同埋佢用咗芝麻湯丸。個人喜好都係鍾意食返傳統嘅糖不甩。🔻香滑芝麻糊 $32呢個嚟到睇個色已經心諗咩事咁淺色,然後𢳂出嚟好似嘔吐物咁,男朋友話自己好似食緊蠟青🤢🤢
🔻椰子奶露 $38
🔻糖不甩 $34
椰子奶露

🔻香滑芝麻糊 $32
香滑芝麻糊
2024-01-20
椰子奶露
2024-01-13 107 瀏覽
第一次寫食評,因為呢間嘢實在太令我失望。新開張嘅時候,諗住支持下小店買咗碗芒果西米露,買返屋企一開入面得一半都冇,仲要成40蚊😅😅真係呃錢。 早排第二次入去堂食,諗住堂食會好啲,叫左個芒果盛($48),睇佢餐牌好似有好多嘢,有小丸子呀雪糕咁,點知黎到成碗都係西米,面頭再加啲雪糕😅😅我問店員唔係有小丸子咩?佢話佢都唔知。😅😅走入去問廚房問,出嚟話佢哋餐廳冇賣小丸子😅😅😅 唔明點解餐牌要咁誤導人,味道又麻麻地,一味死甜,食完出嚟要飲好多水,份量又小又貴…好失望…無下次…