2017-03-05 362 瀏覽
而家去旺角走一轉,好容易會捧住個肚離開,因為街頭小食太多太吸引,不過無論幾飽都好,都好想試下呢間天婦羅蓋飯(天丼)店「炎天丼」。原店係大埔,以平靚正有heart廣獲好評,而家係旺角開分店,真係方便好多,不過就隱藏係女人街裡面,被排檔遮住。坐低睇下個menu,只得四款天丼加咖喱飯,天丼最貴都唔過百元,齋睇價錢已經好吸引。當中海膽天丼($95)係最貴又最特別的,材料好豐富,有兩件紫菜海膽、菜芯苗、蓮藕、茄子、流心蛋、南瓜,目測已知道水準唔差,脆漿都係薄薄的,件件外觀堅挺,應該唔會係腍腍的口感。第一口咬左認為最普通的菜芯苗,完全係驚為天人,脆漿薄而極脆,好似咬薯片咁,但菜芯仍保持嫩滑juicy,超好食。相對地其他蔬菜係預期中的味道同口感,就不太特別了,但水準都ok的。海膽唔太大件,連紫菜一齊咬,紫菜的濃味有少少蓋過海膽味,要慢慢再咀嚼海膽的甘香味先出來。飯粒都係用正統的日本米,煙韌彈牙,醬汁落得唔多,要靠自己再落來調味,想再夠味d,枱面都有支海膽味飯素畀你加,另外再篤穿流心蛋令蛋黃流出,拌飯同食,簡簡單單已經可以變極品。另外的海鮮天丼($78)材料同海膽天丼大同小異,只係冇海膽同南瓜,但就有
另外的
海鮮天丼($78)材料同海膽天丼大同小異,只係冇海膽同南瓜,但就有蟹柳、蝦、魷魚,感覺都算新鮮,就係隻蝦瘦左少少。
整體來講,咁嘅價錢有呢個質素,cp值係十分高,唔傷荷包,但比定價差不多的丼丼亭高幾班,絕對推薦。
2017-03-01 1482 瀏覽
旺角通菜街附近一向食肆林立,得知大埔一間風評不錯的天丼食店剛在旺角開分店,當然要一試! 店舖不大,但坐位頗寛廠舒適。今天是星期六,但依然有供應午市套餐。套餐價錢由$65至$95,附送沙律和味噌湯,還可以追加天婦羅。海鮮天丼 $78 追加了冬菇,海鮮菇和粟米芯 $7/1 味噌湯和沙律都不過不失。主角的海鮮天丼有: 蝦,蟹柳,流心蛋,魷魚,茄子,蓮藕以及菜心苗。炸粉本身已經有調味,雖然粉漿有點偏厚,但上菜時熱辣辣脆卜卜,是即叫即炸的。枱面有天婦羅汁和海膽飯素,可自行添加!天丼中有隻天婦羅流心蛋,弄穿那天婦羅蛋,讓蛋黃混合天婦羅汁和枱面的飯素一起吃,真的好香,好惹味。 天婦羅方面,蝦肉彈牙,蟹柳很有鮮味,而魷魚也不會過韌,水準不錯。 各種蔬菜也保留到水份,入口依然水嫩。 值得一提的是天婦羅菜心苗,第一次吃炸的菜心,效果似小老闆炸紫菜,值得一試! 海老天丼 $68 配料與海鮮天丼差不多,只是少了魷魚蟹柳,多了南瓜。$78免加一,以這個質素絕對抵食!

海鮮天丼 $78 追加了冬菇,海鮮菇和粟米芯 $7/1
海鮮天丼
味噌湯和沙律都不過不失。

枱面有天婦羅汁和海膽飯素,可自行添加!

海老天丼 $68
海老天丼
配料與海鮮天丼差不多,只是少了魷魚蟹柳,多了南瓜。

$78免加一,以這個質素絕對抵食!

2017-01-28
2017-02-26 393 瀏覽
與朋友在旺角遊走思量緊吃什麼做晚餐,走進女人街原來炎天丼在旺角開了分店早在大埔已嚐過丼飯👍🏻覺得味道及價錢很不錯旺角分店地方很寛躺,環境明亮整潔看看餐牌,雖只有數款丼飯選擇但不要緊,我比較重視的是食物質素我點了海鮮丼飯包味噌湯及沙律海鮮有海老,蟹棒及魷魚,還有幾款蔬菜如茄子,蓮藕等等來一個close up米飯依舊用上日本米,口感香軟飯甜炸物款式很豐富,炸得香脆而不油膩而且炸粉不會過厚重點是還有一隻炸流心蛋用黎撈飯真是一流👍🏻👍🏻整set都只是$78另有炸海膽丼飯
與朋友在旺角遊走
思量緊吃什麼做晚餐,走進女人街
原來炎天丼在旺角開了分店
早在大埔已嚐過丼飯👍🏻覺得味道及價錢很不錯
旺角分店地方很寛躺,環境明亮整潔
看看餐牌,雖只有數款丼飯選擇
但不要緊,我比較重視的是食物質素
我點了海鮮丼飯
包味噌湯及沙律
海鮮有海老,蟹棒及魷魚,還有幾款蔬菜如茄子,蓮藕等等
海鮮丼
來一個close up
米飯依舊用上日本米,口感香軟飯甜
炸物款式很豐富,炸得香脆而不油膩
而且炸粉不會過厚

重點是還有一隻炸流心蛋
用黎撈飯真是一流👍🏻👍🏻
整set都只是$78

另有炸海膽丼飯
海鮮丼
  • 海鮮丼飯
2017-02-20 536 瀏覽
我一向對天婦羅要求甚高。總覺得高質天婦羅祇能在高級酒店才能食到。今次應好友邀約來到此新開的天婦羅丼専門店。本來期望不高,我要的是最貴97元的海胆丼,其中有其他好幾種新鮮蔬菜天婦,份量十足。飯味香軟可口,再配上一碗味噌湯和沙律但品嚐之下。驚喜不已!想不到此店的味道竟然可媲美我最喜愛的五星酒店內的米芝蓮級天婦羅。價錢簡直超值!追問之下才知道原來所有配方和食材都是日本直送。管理嚴𧫴。怪不得好評如潮。坐無虛席。絕對值得推薦。
2017-02-20 449 瀏覽
每次要外出食飯都係一場戰鬥因為楂楂我有選擇困難症😂今次星期日晚又要諗食乜由佐敦行到旺角最後決定入女人街揾食~行行下見到間日式餐廳舖面光猛獨孤一味只賣丼賣相幾吸引,環境又唔錯,就入左去啦~我叫左野菜天丼($65)飯上有7樣揚物:菇、粟米苗、茄子、菜心、蓮藕、南瓜、流心蛋男朋友叫左唐揚雞丼($75)佢話幾好味開頭對啲天婦羅無乜期望因為係香港食到既天婦羅都係厚粉但依度既天婦羅一啲都唔厚粉粉漿只係薄薄一層包住啲菜新鮮炸起既揚物真係好好味!依度既米都好好味!用既係日本米,口感比較圓潤加埋飯素&醬油好好食😋菇:外表好似炸蝦😂食落仲保持住菇既juicy! 粟米苗:個人本身麻麻地粟米苗既草清味,不過炸得幾好食所以都食晒😂菜心:哇好特別既口感,估唔到炸菜心都幾好味!啲菜葉炸到好脆~茄子:依度將茄子切左幾刀,切到好似把扇咁,炸得剛剛好🍆!咁樣炸就怕炸到外面老裡面仲係有啲生蓮藕:蓮藕切到薄薄一塊攞去炸,除左炸粉既脆仲有蓮藕既脆,簡單而言就係脆脆脆!南瓜:南瓜本身既甜度夠,只係簡單一炸就已經好好食!南瓜炸起既口感係我喜歡既「唔係生軟軟地但又唔係淋晒」既口感💖,應該係日本南瓜流心蛋:開頭以為係普通流心蛋,點知原
每次要外出食飯都係一場戰鬥
因為楂楂我有選擇困難症😂
今次星期日晚又要諗食乜
由佐敦行到旺角
最後決定入女人街揾食~
行行下見到間日式餐廳舖面光猛
獨孤一味只賣丼
賣相幾吸引,環境又唔錯,就入左去啦~

我叫左
野菜天丼($65)
飯上有7樣揚物:菇、粟米苗、茄子、菜心、蓮藕、南瓜、流心蛋
野菜天丼
男朋友叫左唐揚雞丼($75)
佢話幾好味
唐揚天丼
開頭對啲天婦羅無乜期望
因為係香港食到既天婦羅都係厚粉
但依度既天婦羅一啲都唔厚粉
粉漿只係薄薄一層包住啲菜
新鮮炸起既揚物真係好好味!
依度既米都好好味!
用既係日本米,口感比較圓潤
加埋飯素&醬油好好食😋
菇:外表好似炸蝦😂食落仲保持住菇既juicy!
流心蛋:開頭以為係普通流心蛋,點知原來係炸蛋!喜歡用蛋漿撈飯既朋友一定要一試!不過我本身麻麻地食蛋漿撈飯,所以無撈晒所有飯
*撈左蛋既飯好滯,依個時候可以飲味噌湯消消滯口感,或者加啲醬油🤔
味噌湯
味噌湯好多料,有昆布、布豆腐、豆腐

食完晒個飯,最後就係食個日式沙律
日式沙律
沙律為食完一堆炸野既口帶來清新感
很好!

結論:
依度食物不錯,服務態度也很好,老闆預告將會出牛丼,男朋友已被吸引😈,相信日後會再來,下次要坐係見到廚房位先😋
2017-02-19
野菜天丼
2017-02-20 360 瀏覽
星期日中午唔知食咩好,上網見呢間大埔名店係旺角新開鋪便同朋友來試試,一坐下來店員已極速放下餐牌,餐嘅選擇一眼見晒,不用太多考慮!點了一個海膽天丼朋友點了海老天丼,不用等很久便到。店員放下後便禮貌地簡介食法,見議我們怎樣享受這頓午餐。真係一讚!食物方面炸物最怕就係食到成口油,係呢度可以放心完全不會覺得食到,簿簿的炸漿食落香脆且不帶油,真係唔錯!那隻流心蛋更是一流,如果路經真的不妨試試!至於海膽就不過不失。不過追加小食或餸就略為貴,$20.-2粒魷魚(太細連相都無影)真係好少份量雖然味道不錯。如果價格稍為平些更好。

至於海膽就不過不失。
海膽天丼
2017-02-19
午餐
海膽天丼
  • 菜心苗
2017-02-18 363 瀏覽
在旺角買完東西後,轉入通菜街,發現大埔有名的天丼專門店「炎天丼」在這裏開了間新分店,即刻入去食番個海鮮天丼定食。呢個定食內裏有虎蝦、甲紋魷魚、蟹肉棒、菜心苗、茄子及蓮藕及流心蛋,炸漿不厚且賣相唔錯,料雖非貴價貨但新鮮。大埔店最令人難忘的是其流心蛋。今次一篤個招牌流心蛋黃黃的汁湧現,令人心花怒放!而天丼下的汁不多但剛好,加埋個自家橙色味粉,好味,整體上亦保持大埔店的水準。$78的呢個定食還有沙律及麵豉湯,算抵食了。Order多一個三十多元有四件的唐提炸雞,皮脆但雞肉不乾身,不俗。通常這些地區名店一開分店水準會跌watt,幸好這情況未有在「炎天丼」出現,而且新店空間大了,加上開放式廚房,製作一目了然,感覺衛生,應會令我再次光顧。

2017-02-14 351 瀏覽
平民化嘅價錢👏🏻👏🏻👏🏻,高級餐廳嘅食材!天婦羅🍤🍤🍤即叫即炸,新鮮美味,海膽天婦羅令人一再回味😋😋😋,喜歡吃天婦羅的朋友必定要試一試,包你回味無窮!有點要提醒大家,記得落佢哋提供嘅紫菜芥末粉同海膽粉,配合即叫即炸新鮮嘅天婦羅一齊食,味道一流,之前未試過紫菜芥末粉,簡直一試難忘,問過店員,芥末粉是由日本直送,怪不得味道咁好啦!餐廳地方寬敞,誠意推薦這家小店!👍🏻👍🏻👍🏻
平民化嘅價錢👏🏻👏🏻👏🏻,高級餐廳嘅食材!
餐廳地方寬敞,誠意推薦這家小店!👍🏻👍🏻👍🏻
2017-02-13
2017-02-13 205 瀏覽
之前在大埔總店食過,美味好,價錢合理,今次再到旺角分店品嘗,質素保持水準,地方更見 闊落及就腳,坐得舒適,難得在旺角如此就腳的旺區,食物價錢也沒有提高,員工服務亦一流,食材新鮮,處理得宜,連海胆也炸得如此美味, 恰到好處,難得一向嘴勺的囝囝及太太都大讚!期待會有更多新菜式推出!