2006-01-10 41 瀏覽
好耐冇去呢間喇﹐依稀記得以前次次都要等位架﹐不過上個星期二去食唔使等喎﹗不過食物數質亦下降左﹐冇以前咁好食。我諗我應該唔會再去。個d 串燒一般啦﹐但個牛舌鍋燒就太鹹喇﹐銀雪魚味噌燒幾好味﹐不過軟殼蟹沙律卷就除左沙律味乜都食唔到。另加兩個竹筒冷酒﹐埋單$382.80
2005-12-02 35 瀏覽
聽好多人講話呢間好味, 所以就試下啦叫左4碟野, 其中一個芝士蟹肉焗飯, wah....只食到好勁既芝士, 食唔到蟹肉~好\"漏\"...麻麻地! 手卷, 己經即到即食, 但係d 紫菜好\"林\", 不過味道都ok...其餘d 野都不過不失啦~~ 可以一試既, 環境仲好好tim
聽好多人講話呢間好味, 所以就試下啦
2005-11-25 7 瀏覽
臨時臨急俾個friend call出黎食晚飯, 周五銅鑼灣度度都要等位, 唯獨是火間土可以即刻入座, 生意麻麻播?!叫左蟹籽沙律-- 係貴左d, 但好味無計啦!吉列生蠔x 2 -- 好細隻, 乜唔係時令咩?吉列中蝦x 2 -- 好味, 蝦肉好鮮甜!海鮮炸豆腐-- 比上次o既豆腐扒好食!汁燒蠔-- 蠔唔新鮮, 有陣味.
叫左
蟹籽沙律-- 係貴左d, 但好味無計啦!
吉列生蠔x 2 -- 好細隻, 乜唔係時令咩?
吉列中蝦x 2 -- 好味, 蝦肉好鮮甜!
海鮮炸豆腐-- 比上次o既豆腐扒好食!
汁燒蠔-- 蠔唔新鮮, 有陣味.

2005-11-20 2 瀏覽
第一次食,覺得ok。兩個人食,唔太肚餓,叫左三樣餸:1) 軟殼蟹沙律卷: 好好食,軟殼蟹唔油2) 炸魚餅: 唔覺得係食緊魚,好似魚旦3) 海膽意粉: 好多醬開頭以為星期五夜晚會有好多人,點知8 點上到去唔洗等位之餘仲有好多位剩。可能佢個熱潮已過,下一次試下佢O既包廂先,兩個人minimum charge 要$380 + 10%
第一次食,覺得ok。

兩個人食,唔太肚餓,叫左三樣餸:

1) 軟殼蟹沙律卷: 好好食,軟殼蟹唔油
2) 炸魚餅: 唔覺得係食緊魚,好似魚旦
3) 海膽意粉: 好多醬

2005-11-19 4 瀏覽
放工後同朋友o係灣仔行完街, 黎到火間土食晚飯. 火間土曾經叱吒一時, 訂位要提前兩星期, 但係而家熱潮已過, 周五黃金時間都唔滿座.可能無咁忙, 服務員輕鬆d, 態度幾殷勤, 同前評所講o既有d出入.食左:蟹籽沙律-- 好細碟, 不過調味好好, 好味.豆腐扒-- 豆腐好滑, 熱辣辣幾香口.吉列生蠔-- 不過不失啦, 蠔唔係好juicy鮮味不夠, 但係炸漿夠薄身, 唔油膩.軟殼蟹拼三文魚-- 三文魚好滑, 我好鍾意! 但朋友嫌味道淡左d. 炸軟殼蟹調味就好好多, 好味! 是晚最鍾意呢味!樓下有九折咭任拎, 折左都okay抵食!
蟹籽沙律-- 好細碟, 不過調味好好, 好味.
豆腐扒-- 豆腐好滑, 熱辣辣幾香口.
樓下有九折咭任拎, 折左都okay抵食!
2005-11-13 2 瀏覽
2005/11/07自從去過尖沙咀個間, 對火間土冇咩好感, 不過朋友提議黎呢度慶祝我既生日, 我都不便推遲, 一行三人黎左cwb既分店點左:任選三款魚生盒(三文魚, 帶子, 甜蝦) $100 - 好新鮮軟殼蟹沙律卷$90 - 味道ok, 如果軟殼蟹係岩岩炸好就仲perfect三文魚芒果卷$80 - 估唔到呢兩種味道加埋出奇地夾鵝肝扒壽司$98 - 大件就大件, 不過口感乾左的白汁焗蟹肉飯$48 - 的芝士好好味, 不過太"流"喇, 如果食左佢就食唔到其他野焦油鐵鍋粟米$29 - 真係好好味, 不過份量太少喇鐵鍋八爪魚丸$38 - 味道不俗炸黃金魷魚圈$50 - 成晚唯一唔好食既野, 好咸同唔熱呢度既service同食物都好過尖沙咀, 不過如果為左個view既, 就冇計啦~ 不過我個人就寧願黎呢度都唔會再去尖咀, 同埋呢度最好就係易book同唔駛等咁耐位
2005/11/07

點左:
三文魚芒果卷$80 - 估唔到呢兩種味道加埋出奇地夾
鵝肝扒壽司$98 - 大件就大件, 不過口感乾左的
焦油鐵鍋粟米$29 - 真係好好味, 不過份量太少喇
鐵鍋八爪魚丸$38 - 味道不俗
炸黃金魷魚圈$50 - 成晚唯一唔好食既野, 好咸同唔熱

2005-09-28 5 瀏覽
尋晚同3個朋友聚會, 因為真係唔係太熟CWB有乜野好食,就上左呢度search下,見呢間野幾好評就打去訂位, 我同佢講話要房, 佢話8:15之後既booking先俾到房, 咁我都ok啦. 我地去到樓下都只係7:50左右, 諗住冇位咪坐o係出面等一陣, 點知上到去就有位喇(仲要門口冇人等tim). 我地坐o係一間4人塔塔米既房, 因為我地係坐條巷最後一間, d人行出行入都唔會望住哂, 間房都好舒服, 但係隔音都真係差左d, 而且仲好應聲tim!我地叫左8樣野:凍豆腐: 不過不失芝士焗蟹肉飯: 好味, 4個人食岩岩好海鮮春卷: 賣相靚, 都ok好味煎三文魚:佢話係今日既special, $35, 好好味呀, 條魚好鮮, 唔會煎得太乾大蒜牛莉: ok啦, 但係我覺得'un'左少少雞軟骨: 因為有朋友鍾意食, 我覺得冇乜驚喜串燒: 叫左今日精選(5串), 普通啦, 因為覺得呢d野食係必叫所以先order海鮮pizza: 因為大家都好似未夠飽, 所以先叫左呢個, 普通啦. 如果可以再揀我寧願叫試多個飯or意粉.甜品方面選擇唔多, 睇黎睇去都冇乜想試, 所以就放棄左, 埋單$484, 價錢合理得黎

我地叫左8樣野:
凍豆腐: 不過不失
芝士焗蟹肉飯: 好味, 4個人食岩岩好
海鮮春卷: 賣相靚, 都ok好味
大蒜牛莉: ok啦, 但係我覺得'un'左少少
雞軟骨: 因為有朋友鍾意食, 我覺得冇乜驚喜

甜品方面選擇唔多, 睇黎睇去都冇乜想試, 所以就放棄左, 埋單$484, 價錢合理得黎我覺得算平.

我地8點坐到成差唔多10點半都冇人趕過我地走, 如果大家怕左去TST o個間要排咁耐隊既話, CWB呢間係一個好既選擇, 不過都要book左位穩陣d~
2005-09-04 5 瀏覽
同識左好多年0既中學朋友仔行完街,一共四人黎呢度開餐,大約8 點鐘坐低,食左2個鐘度。原來佢0既房係咁0既,同想像中唔同。叫左炸椎山、吞拿魚魚蓉飯、什錦刺身飯、焗蟹肉飯、軟殼蟹卷、火間土沙律。d野食特別,我覺得同魚一丁各有千秋,但魚一丁平d。火間土沙律d味普通,不過有魚生係裡面,但覺得魚一丁或和民0既沙律好食d。不過火間土d食物幾特別,有d係其他地方搵唔到。侍應很有禮貌,主動幫我地合照,好開心!價錢就貴貴地,唔可以成日食。唔係好飽,緊緊咁啦,所以後來要去樓下食雪糕。想問下大家,火間土銅鑼灣同尖咀係咪一樣價錢架?同埋2個人如果無最低消費,可唔可以坐房架?
d野食特別,我覺得同魚一丁各有千秋,但魚一丁平d。
不過火間土d食物幾特別,有d係其他地方搵唔到。
侍應很有禮貌,主動幫我地合照,好開心!
價錢就貴貴地,唔可以成日食。
唔係好飽,緊緊咁啦,所以後來要去樓下食雪糕。
2005-07-17 5 瀏覽
久仰大名,終於有機會和朋友來試一試. 裝修令人失望,唔覺得有何特別之處,都是一樣的逼,一樣的嘈,唔知尖咀店會否好一點.叫了芒果三文魚壽司,一個魚生沙律同凍鳥冬. 沙律菜同魚生都係麻麻地新鮮,唔係咁得,壽司都ok,不特別亦好似唔值$80咁貴. 凍烏冬好有趣,看menu 中的相片烏冬混有一些白色的醬汁,問侍應是甚麼,她答是沙律醬再混上該店的特製醬汁. 一食之下我和朋友都覺得唔係沙律醬,估該應是用cream做的,但是味道淡淡的,個人唔係咁欣賞,好彩烏冬都算彈牙,不過真係試過一次就算. 呢度無論環境、食物同服務都無甚突出之處,銅鑼灣選擇太多,呢度相信唔會係心水之列

(非會員)
2005-06-10 6 瀏覽
有次去,訂左檯但佢地mark 錯時間,有個高級d 0既叫Alice就不停道歉,招呼周到,送雪糕,又肯幫我地轉檯,態度誠懇,攪到我地都不停講唔該,真係無得頂!食方面,唔錯,又係細碟囉! 好快食晒! 可能我地大食。。。
食方面,唔錯,又係細碟囉! 好快食晒! 可能我地大食。。。
2005-03-15 4 瀏覽
我地一行3人來呢度食lunch,各自叫set:焗芝士海意粉:好香、d汁好甜,好似有d南瓜味,可惜海唔係咁新鮮,不過好彩d汁搭夠,我差唔多食哂,都幾漏架,同埋要趁熱食(因為本身唔係太熱);雜錦魚生飯:保持水準,好味又多料,值得推介;其他跟餐既食物都唔錯:蔬菜沙律夠新鮮,煎魚餅好味,鰻魚卷都ok(可惜我已經俾個意粉’掙’到冇mug胃口去細味品嚐)我地會繼續來幫趁(^o^),lunch hour 唔太多人,可以即興walk in都有位。
我地一行3人來呢度食lunch,各自叫set:

雜錦魚生飯:保持水準,好味又多料,值得推介;

2005-03-07 12 瀏覽
昨天晚小妹生日,一行四人坐榻榻米,叫左以下食物:芝士蟹肉焗飯:面頭一層厚厚的芝士,個人認為感覺上芝士重多過飯,一般紫蘇牛脷鐵板:稍微韌左d三色刺身:三文魚、帶子、甜蝦都幾新鮮魷魚xx :唔記得個名,但係有少少咸咸地,幾得意煎餃子:幾好食串燒:有雞腎、腸、蝦、魚仔、雞翼燒餅:好似食緊平面版o既八爪魚丸,都係得一粒八爪魚,不過都幾好食衝上雲霄:有4色雪糕,口感幾好,有粟子(唔凍的,我都唔知佢係咪雪糕,除左我,其餘三人都杯葛佢唔食)、芒果(好食)、綠茶、士多啤梨拖肥多士雪糕:全晚最欣賞,一個雪榚球下面係一塊厚厚的熱多士,又熱又凍的口感,非常好吃食物不過不失,但服務真係一流,我地坐係三條一路個waiter好好服務,又風趣,會話俾我地聽邊樣好食,又同我地討論食物,好nice,成晚都食得好開心
昨天晚小妹生日,一行四人坐榻榻米,叫左以下食物:
紫蘇牛脷鐵板:稍微韌左d
三色刺身:三文魚、帶子、甜蝦都幾新鮮
魷魚xx :唔記得個名,但係有少少咸咸地,幾得意
煎餃子:幾好食
串燒:有雞腎、腸、蝦、魚仔、雞翼
2005-02-11 4 瀏覽
年三十晚日同男友食lunch 去到出奇地仲有房坐^o^ 我地一人叫左一個set d set成$78一個lunch 講都唔算平不過一年最後一日食貴d都冇所謂啦!我叫左炸鰻魚烏冬定食我男友就叫左炸魚餅烏冬定食d 炸鰻魚好好味好脆烏冬好滑跟餐仲有兩件金龍卷,三件壽司,甜品同埋一杯飲反而我男友d炸魚餅就好普通仲唔係好夠味tim 不過整體講都算ok好味p.s. 日我坐三小路負責度d侍應好有禮貌好nice 優質服務態度值得嘉許

2004-12-18 7 瀏覽
冇book位,亦即管走上去試試,竟然有wor!!!but當然冇房位坐,只有普通餐桌。order了:1) 蜆肉意粉--- 用巨形的碗盛著,反顯的麵很少。2) 沙律醬帶子--- 極多的沙律醬,封著兩隻原整的帶子。3) 炸蓮藕--- 蓮藕切件沾脆槳炸了,咬開有藕斷絲連,有趣!4) 酸汁炸雞--- 賣相有點像上海排骨,味道不錯!!5) 鐵板牛柳--- 牛柳切厚片配日燒汁~6) 蛋炒飯--- 其實名字不是這個,其賣相頗有氣勢,大大的方形窩,內有一個西炒飯(一碗份量),另有一碗蛋槳,上菜時在客人面前將蛋槳淋在炒飯上,藉鐵窩的熱量在你面前將蛋及飯拌勻........結果...其實就正正是個周圍有得賣的“西炒飯”!!不同之處是份量少很多罷了~!整體味道不俗,只是每碟的份量甚精巧,大家不妨order多幾款!服務一如大家所說,很好!!全店的缺點是洗手間,通道非常窄,多兩個人連轉身都不行!
冇book位,亦即管走上去試試,竟然有wor!!!
but當然冇房位坐,只有普通餐桌。
order了:
1) 蜆肉意粉--- 用巨形的碗盛著,反顯的麵很少。
2) 沙律醬帶子--- 極多的沙律醬,封著兩隻原整的帶子。
4) 酸汁炸雞--- 賣相有點像上海排骨,味道不錯!!
5) 鐵板牛柳--- 牛柳切厚片配日燒汁~
服務一如大家所說,很好!!
全店的缺點是洗手間,通道非常窄,多兩個人連轉身都不行!
2004-12-08 1 瀏覽
一行十五人花了三千三元,但吃的東西令人非常滿意!若地方較寬闊會更理想!