2020-07-01 388 瀏覽
🌟招牌湯底蕃茄海鮮蟹鍋新鮮的農場蕃茄,加上原隻鮮活靚蟹,花甲海蝦做湯底,超級鮮甜。🌟重有呀而家德國啤酒🍻10蚊支咋,真係啤啤佢🌟即炸紫菜響鈴,響鈴就食得多,加咗紫菜嘅響鈴就第一次食,原來香好多架👍🏻讚🌟鱔片,新鮮,師傅好刀功,無骨架🌟鞍格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,你睇啲紋路給咁靚仔,打邊爐必備🌟韭菜餃,每集都肥嘟嘟,大大隻,韭菜味十足而且包得好好,不會漏餡料出嚟架🌟炸蝦餅,外面脆脆的,一睇就知道不是千年油啦👍🏻
🌟招牌湯底蕃茄海鮮蟹鍋
🌟重有呀而家德國啤酒🍻10蚊支咋,真係啤啤佢
🌟鱔片,新鮮,師傅好刀功,無骨架
🌟鞍格斯牛肉,肉質鮮嫩多汁,你睇啲紋路給咁靚仔,打邊爐必備
🌟炸蝦餅,外面脆脆的,一睇就知道不是千年油啦👍🏻
2K
2020-06-30 323 瀏覽
今日同好友嚟深水埗搵到呢間火鍋,先講湯底已經有接近二十款選擇,「艇家鮮魚活蜆鍋」聽個名就知有幾新鮮😍揀咗安格斯牛肉,雪花好均勻,烚完依然好有牛味,肉質好鮮嫩。自家製三色水餃,一碟有齊雲吞.水餃.韭菜餃,可以一次過試哂,每隻都好飽滿,啖啖肉,仍保持肉汁😍象拔蚌刺身非常爽口新鮮,食完仲想再叫多碟。吸晒湯底味道嘅蜂巢豆腐,絕對係打邊爐必備嘅配料,萵筍好爽口,餐廳嘅配料全部都好新鮮,以呢個價錢有咁高質數,絕對非常抵食。除咗火鍋,仲有好多小食菜式,下次要再嚟試埋😍
今日同好友嚟深水埗搵到呢間火鍋
先講湯底已經有接近二十款選擇,
「艇家鮮魚活蜆鍋」聽個名就知有幾新鮮😍

揀咗安格斯牛肉,雪花好均勻,烚完依然好有牛味,肉質好鮮嫩。

象拔蚌刺身非常爽口新鮮,食完仲想再叫多碟。

• 自制三色餃
  • 安格斯牛肉
2020-06-30 174 瀏覽
好耐無同朋友打邊邊啦,今次來到朋友介紹的哩間SSP火鍋店 - 火鍋煮場SSP真的人間多美食的地方,朋友想食惹味的湯底,我地就點左個沙嗲湯底,沙嗲湯底真的唔錯,愈滾愈有味,齋飲個湯底真的好正~~安格斯牛打邊爐唔食牛肉,真的唔好話自己打邊爐,同朋友食豪D,點左個安格斯牛,安格斯牛真的好夠肉味,入口D油脂真的溶曬~~仲有咁靚的花紋,真的食得好開心~~手打墨魚丸手打墨魚丸真的粒粒彈,食落口啖啖墨魚肉,真的好有彈性,脆鯇魚脆鯇魚真的好新鮮,滾下湯底,真的食得出魚味,蟹籽墨魚滑蟹籽墨魚滑真的打邊爐一定食到的,自己整自己想要的SIZE,一條一粒咁整,上來食時真的好爽口,看得出心機之作~~炸蝦餅炸蝦餅真的平時打邊爐好少見,原來放在湯底食,別有一返味道,哩個蝦味好出,真的一食再食,哩間火鍋店的食物水平真的好高,朋友介紹得真好,打邊爐都可以食得開心~~
好耐無同朋友打邊邊啦,
今次來到朋友介紹的哩間SSP火鍋店 - 火鍋煮場
SSP真的人間多美食的地方,
朋友想食惹味的湯底,我地就點左個沙嗲湯底,
沙嗲湯底真的唔錯,愈滾愈有味,齋飲個湯底真的好正~~

安格斯牛

打邊爐唔食牛肉,真的唔好話自己打邊爐,
仲有咁靚的花紋,真的食得好開心~~

手打墨魚丸

手打墨魚丸真的粒粒彈,食落口啖啖墨魚肉,真的好有彈性,
脆鯇魚
脆鯇魚真的好新鮮,滾下湯底,真的食得出魚味,

蟹籽墨魚滑

• 炸蝦餅,
  • 脆鯇魚,
  • 蟹籽墨魚滑,
2020-05-06 978 瀏覽
好耐無同朋友一齊食住火鍋,邊食邊飲邊吹水咁聚舊啦今晚跟朋友黎打邊爐,我地三個人,其中一個(朋友B)遲到!!!所以我同另外一位朋友就食住呢碟外層金黃,食落外脆内彈既香煎墨魚餅,飲住兩杯等佢黎我地三個都唔想食得太濃味,所以今晚就要左個清清地既蕃茄薯仔鍋做湯底味道酸中帶甜既蕃茄湯,感覺特別開胃,同打邊爐必食既牛肉特別夾,正之後我地仲有嗌左其他火鍋料,呢度既手打丸都做得唔錯,尤其係個手打蝦丸同手打墨魚丸,食到有蝦仁粒/墨魚粒,兩款足料又彈牙而遲到既朋友B就好中意食呢度既餃類,佢自己一個都食左成碟雲吞,呢碟係追加之後補影架!!不過呢度既雲吞又真係幾好味既
好耐無同朋友一齊食住火鍋,邊食邊飲邊吹水咁聚舊啦

2020-02-18 1051 瀏覽
係呢度想講番前排我去左間,叫火鍋煮場,既火鍋店到打邊爐,真係正! 我本身就好中意打邊爐,屋企話打邊爐,我就一定番屋企食飯!但今次我地食靚野!打邊爐點可以無牛呢~一開始叫左個美國穀飼牛,就平D既,脂肪比例會多小小, 都唔錯既,但對比起安格斯牛 雖然貴小小,但係好食好多,口感,質感同汁感都好好味!我覺得一定要叫呢個!之後介要介紹番萵苣拼蜂巢豆腐同手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚球.萵苣,幾新鮮, 而蜂巢豆腐食落去真係好似有好多蜂巢噥噥甘,咬落去有好多湯汁走晒出嚟 ,感好爽. 到佢地既手打丸 賣相睇落打得好靚,食落去,口感彈牙!,仲保持到海鮮既鮮味!,呢幾味好推薦大家食!
2020-02-15 667 瀏覽
🌟紫菜響鈴我係一個打邊爐一定要食響鈴既人🤤響鈴食得多,紫菜響鈴真係第一次食!呢到既響鈴係即炸,新鮮滾熱辣!而且份量夠多,又大條!又脆又香😻推薦👍🏼🌟鮮准山份量多之餘,仲好新鮮,好鮮甜!🌟脆鯇片呢到既脆鯇片又新鮮又大塊,食落口好啖啖肉超滿足!🌟安格斯牛打邊爐邊可以少得牛肉?呢到既安格斯牛都好大塊,油脂分布均勻,見到啲雪花已經好吸引😻🌟手打蝦丸食過平時街市買既丸就知道手打丸係新鮮好多入味好多,仲彈牙好多🥰🌟黑豚肉豚肉唔單只肥美、份量夠多,而且一啲唔會偕!我覺得呢到既食物份量多、價錢都唔會好貴,而且選擇都好多,仲會有小食前菜可以點!
🌟紫菜響鈴
我係一個打邊爐一定要食響鈴既人🤤
響鈴食得多,紫菜響鈴真係第一次食!

🌟鮮准山
份量多之餘,仲好新鮮,好鮮甜!

🌟脆鯇片
呢到既脆鯇片又新鮮又大塊,食落口好啖啖肉超滿足!

🌟安格斯牛

🌟手打蝦丸

🌟黑豚肉
豚肉唔單只肥美、份量夠多,而且一啲唔會偕!

黑豚肉
脆鯇片
黑豚肉
脆鯇片
2020-01-31 649 瀏覽
公司開年飯有人提議打邊爐,於是我就建議黎呢度。老老實實,$500人頭喺深水埗真心唔平,但係d料嘅質素就好明顯好過出面好多地方,今次食阿公梗係有大食大啦,點了象拔蚌刺身、活魚刺身兩食,即係先食刺身,之後就炸脆骨,另外必食自家製水餃雲吞蝦丸墨魚丸。呢間野嘅老闆仲叫我地食平d嘅安格斯牛,唔好叫牛頸脊,因為佢話安格斯嘅質素穩定d,本地牛頸脊就時得時唔得,真係第一次有老闆或者伙記叫我食平d嗰隻。佢仲叫我地試吓德國啤酒,又真係好飲過X妹同X島好多,仲要買二送一,真高興😍😍PS:呢間野做老闆好飲得,佢同我老闆互隊5支,全無醉意,我老闆就已經要我哋幫手頂🤣🤣🤣
活魚刺身
象拔蚌
2020-01-30
活魚刺身
象拔蚌
2020-01-03 628 瀏覽
夜麻麻嚟到深水埗,又唔知食咩嘢好,之後上網check下OpenRice,跟住就發現呢一間食火鍋好似唔錯,而且好多好評,跟住就入咗嚟食。三個人食咗大概千一蚊左右,叫咗個沙嗲湯底,叫咗啲肥牛,鵝腸,蝦滑,黑柏葉,萵筍,芝士丸。個湯底都好夠味,但係個鵝腸咬極都咬唔到,而且好苦,所以唔好配沙嗲湯底食。對呢間有啲失望,因為啲料唔算好新鮮同特別好食,甚至係唔好食,因為鵝腸真係太多肥膏同埋好韌好苦,根本食唔到落肚。而且價錢偏貴,同埋入去嘅時候冇乜人,感覺一般
2019-12-10 733 瀏覽
冬天到了,最岩食咩,當然就黎個暖昱昱既打邊爐啦,今次就去到呢間係深水埗既火鍋小店,呢間鋪位置算挺方便,離深水埗地鐵站5分鐘腳程就到。今日人流都算多,等左一陣先有位到我地。我地點左個皮蛋莞茜鍋,皮蛋莞茜味道十分突出,呢個湯底算係幾特別。火鍋配料我地點左一大堆。以下重點介紹幾款食物。首先是手打墨魚丸,口感彈牙,每一粒都像乒乓球大;然後是脆鯇魚,鯇魚味道鮮美,唔會有很腥的味道;再來是廣島蠔,口感肥美,放入口的大小剛剛好。最後埋單大約五百幾蚊,以這樣的食物質素,性價比算是挺高。
2019-12-03 658 瀏覽
同屋企人慶祝生日,成日都係屋企食蛋糕都有啲悶,不如嚟啲新意啲架啦!之前係深水埗返工,lunch都係同班同事出去食,基本上啲餐廳都食得熟曬,不過唯獨有間火鍋店冇去過,因為打邊爐都需要幾長時間,lunch time都冇咁耐啦。今次同屋企人一齊嚟試下啦門口放咗好大個魚缸,都知呢度食海鮮嘅咁就先叫咗魚皮餃同廣島蠔,個魚皮餃咬落去好正,廣島蠔個口感滑溜溜咁然後又叫多咗個炸紫菜響鈴,佢個形狀好特別,中間捲住咗塊紫菜,淨係望中間個部份有少少似蛋卷,咬落好脆好好食主食當然係肉~叫咗兩碟羊肉片,羊肉嘅味道好濃郁,本日食開牛,所以覺得食羊好稀奇,但是味道一樣正!
今次同屋企人一齊嚟試下啦

門口放咗好大個魚缸,都知呢度食海鮮嘅

2019-11-24 807 瀏覽
難得交通正常,打算今晚睇完戲先食飯,上Openrice竟然見到屋企附近呢間火鍋店宵夜送鮑魚,咪返到深水埗先食law,本身想應該都係送D細隻的大連鮑,點知伙記拿來時是那麼大隻,真的比想像中大,仲要一人一隻,最重要係食落都算新鮮,估唔到老闆落重本。另外叫了炸紫菜響鈴、一碟牛、三寶丸同鱔片,咁多樣我覺得最正係個三寶丸,好好食。另外呢間野生啤買二送一,唔係平時飲開D牌子,麥啤來的,好正,會再黎。
手打三寶丸
2019-11-23
$300 (宵夜)
手打三寶丸
2019-10-30 1071 瀏覽
最近天氣開始轉涼了,最適合就是一家人去食火鍋,而我屋企人完全係火鍋愛好者,大家都熱愛打邊爐,冬天係可以日日食的,哈哈!而我地今日就襯住涼涼地去左屋企附近既火鍋煮場打邊爐,呢到環境吾錯,坐得吾會好迫,真係可以好嘆咁慢慢食。我地點左火鍋既主角(牛肉),今次吾係普通既雪花肥牛,而係安格斯牛肉,賣相已經好吸引,紋理好靚,有入口即化既FEEL,再點左花竹蝦同龍蝦, 花竹蝦非常巨形, 龍蝦就好彈牙,新鮮度滿分,而鳳城水餃&海蝦雲吞,皮又薄又滑,最特別係海蝦雲吞食落係好鮮甜的,而我地都點左個熟食炸蝦餅,估吾到都幾吾錯,好彈牙脆身!

2019-10-14 1006 瀏覽
落完雨之後,天氣明顯轉涼已經慢慢有入冬季感覺,一到呢個時候就好想打邊爐,暖粒粒!呢間好近地鐵站既火鍋煮場,見到佢一圍一圍咁,空間闊落,但系坐位唔多,都要排一陣隊先入到去!最中意佢既本地手切牛頸脊,牛頸脊系全隻牛活動得最多既地方,而我就中意呢d好有咬口既牛肉,成日食肥牛太悶啦!佢切到好薄雪花都分部得好靚 。中規中矩既水餃,索曬湯底用來墊肚一流!脆炸午餐肉(小食),邊個話午餐肉只可以整餐蛋麵,就算係炸物都好正嫁!外脆內軟,熱辣辣食,午餐肉更加突出見到”蝦膠釀鮮冬菇”幾得意,所以叫來試下新鮮冬菇味香濃,蝦膠爽口彈牙三寶(手打蝦丸+墨魚丸+鲮魚球) 打邊爐最中意彈牙又新鮮既丸!
手切牛頸脊

中規中矩既水餃,索曬湯底用來墊肚一流!

2019-10-13 860 瀏覽
一行三個人食左超級多野,捧住個肚走!雖然唔喺大街,但交通方便,最緊要係野食超正,勁新鮮!淨係個湯底已經係真材實料 我地叫左個鴛鴦鍋 (清湯加沙嗲) :個清湯好清甜,又多菜;個沙嗲係有粒粒小花生,唔係死咸同係堅濃! (我其實以前一星期至少打一、兩次邊爐,梗係識食啦!嗰度仲有好多款唔同德國嘅手工啤,但因為嗰日中午已經飲咗酒啦,下次我一定會試㗎 我一定會返去encore !師傅實在太有心機同老闆實在好有良心啦!我好耐都冇打過咁有質素嘅邊爐啦必食推介:蝦滑、蝦丸、蟶子、花竹蝦、雲吞、水餃、午餐肉、響鈴

花竹蝦刺身

蟹子鮮蝦滑
秘製豬肉條
西洋菜
2019-09-26 875 瀏覽
鋤禾日當午汗滴濕晒我件衫天時咁熱, 真係唔會想係室外食飯今日其實係第二次黎食呢間因為覺得佢材料新鮮廢話少講, 即入正題湯底環境服務個啲全部省略打邊爐最緊要係咩?係個爐??你估你係滔滔咩係材料呀重點一 : 手切牛頸脊唔洗講野入口即融, 牛味濃, 正重點二 : 竹蝦刺身蝦肉鮮甜, 熟左之後好爽口, 明顯係即叫即劏, 鮮重點三 : 炸魚片頭呢樣真係周街都見到, 仲多過七仔, 不過食落非常彈牙, 而家你會食到魚味, 呢下先難得, 證明係手打唔係機打, 食神如果唔係有手打牛丸火雞姐都翻唔到身, 我相信呢個魚片頭絕對可以省靚招牌呢餐飯就係咁, 完, 消費絕對係最直接既好評
鋤禾日當午
汗滴濕晒我件衫
天時咁熱, 真係唔會想係室外食飯
今日其實係第二次黎食呢間
因為覺得佢材料新鮮
廢話少講, 即入正題

湯底環境服務個啲全部省略

打邊爐最緊要係咩?
係個爐??你估你係滔滔咩
係材料呀

重點一 : 手切牛頸脊
唔洗講野入口即融, 牛味濃, 正

重點二 : 竹蝦刺身
蝦肉鮮甜, 熟左之後好爽口, 明顯係即叫即劏, 鮮

重點三 : 炸魚片頭

呢餐飯就係咁, 完, 消費絕對係最直接既好評