2022-01-08 14 瀏覽
每次來佐敦做facial都很喜歡來這間餐廳,食物價錢相宜味道也相當不錯‼️😋▫️❥$59 越式魚翅花膠雞湯河🍜 湯底相當清甜,熱騰騰的喝一口令人很暖和‼️🥰 雞肉的份量比魚翅花膠多,雞肉嫩滑,不錯👌🏻 芽菜、金不換另用小杯子裝著,客人可自己決定加不加進湯中‼️👅▫️❥$42 香茅雞翼撈檬🍝 大量的青瓜絲、紅蘿蔔絲、乾蒜鋪在碗中,色彩鮮豔‼️😉 雞翼味香,倒入魚露製成的酸甜醬汁,拌勻後很滋味‼️👅▫️❥$38 大蝦米紙卷🍤 大蝦只有一薄片,有點小失望‼️🙈 感覺只吃到米紙包著蔬菜‼️😹▫️❥$48 一口芝士年糕🧀 加了小裝飾,賣相美美的‼️👏🏻 就算放久變涼了,咬下之後中間的芝士仍然熱乎乎的流出來‼️🤤🤤 好美味‼️👏🏻👏🏻

▫️
今日係禁晚市堂食嘅第一天,無得堂食唯有叫外賣啦🤨收工行過白加士街,見到呢間火五越式牛肉粉外賣有8折,好抵食!😋🌟火五火車頭牛肉粉餐廳好貼心🥰,湯同粉係分開放,咁就唔驚d粉會淋晒👍🏻,叫左湯檬,份量都幾多,如果你係大胃王仲可以免費叫多粉😋,真心抵👍🏻👍🏻。材料有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,牛丸唔似平時食到嘅急凍牛丸味,係食到好香牛肉味道😛,仲有成3大粒,好正呀😍。至於個湯底係用新鮮牛骨煲製而成,味道鮮甜!😙🌟香茅豬頸肉撈檬豬頸肉份量超多,食到好香嘅香茅味,檬粉配埋秘製甜酸醋,食落酸酸甜甜,非常開胃😆🌟火五炭燒鰻魚飯用炭火燒製而成嘅饅魚,配埋燒汁,再鋪上紫菜絲,食落好惹味,仲有黃瓜同壽司姜,可減低油膩感,真係唔錯😝🌟意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼雞翼大隻,有成5隻,炸到外脆內軟,食到香濃蒜蓉牛油味,加埋黑醋汁,食落酸酸甜甜😋😗📍火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖

🌟火五火車頭牛肉粉

🌟香茅豬頸肉撈檬

🌟火五炭燒鰻魚飯

🌟意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼

📍火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
外賣自取
  • 火五火車頭牛肉粉
2022-01-07 13 瀏覽
去開佐敦做野,太耐冇食越南嘢啦,見到地鐵站附近有間「火五」越南菜,之前網上都好多人推介,所以就入去試試😆我哋兩個人叫咗兩樣嘢食,一杯嘢飲,食到好飽好飽😋🥢火五火車頭牛肉粉 $68~ 湯底用牛骨加上煮成,湯好清澈完全唔肥膩,帶淡淡牛肉香氣!仲有一杯芽菜仔同埋青檸檬俾你配搭一齊食。配料有和牛牛丸、扎肉、生牛肉、熟牛肉。生牛肉香滑軟嫩,但我最欣賞就係和牛牛丸,牛丸食落好彈牙,仲有好重好重嘅和牛味。另外湯河份量十足,而且仲可以免費加粉😱保證食得飽!🥢招牌小食拼盤 $138~ 賣相一流,六小碟,分量適中選擇又多🌟黃金脆魚皮 ~ 魚皮好香好脆,面頭鋪滿好濃嘅鹹蛋黃香味🌟青木瓜沙律 ~ 好清新好爽口🌟越式炸蝦春卷四件 ~ 春卷係幼身既,炸到香脆,裏面包住超級彈牙嘅蝦膠🌟香草大蝦四件 ~ 大大隻鮮蝦,炸到金黃香脆🌟手作大蝦米春卷四件 ~ 米紙卷好清新,包住隻大蝦🌟手作扎肉米紙卷四件 ~ 同樣係米紙卷,呢款就夾扎肉,一樣清新健康🧋凍越南三色冰~ 杯三色冰好香椰子味,仲有啫喱條好有咬口總結呢間越式小店,CP值非常高,價錢平但份量又多,另外食物質素亦唔錯,大家可以一試😚

我哋兩個人叫咗兩樣嘢食,一杯嘢飲,食到好飽好飽😋

🥢火五火車頭牛肉粉 $68

🥢招牌小食拼盤 $138
~ 賣相一流,六小碟,分量適中選擇又多
🌟黃金脆魚皮 ~ 魚皮好香好脆,面頭鋪滿好濃嘅鹹蛋黃香味
🌟青木瓜沙律 ~ 好清新好爽口
🌟香草大蝦四件 ~ 大大隻鮮蝦,炸到金黃香脆
🌟手作大蝦米春卷四件 ~ 米紙卷好清新,包住隻大蝦

🧋凍越南三色冰
~ 杯三色冰好香椰子味,仲有啫喱條好有咬口

2022-01-05 14 瀏覽
-🔸香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56🔸意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38🔸蒜蓉牛油蝦球 $48-疫情又嚴重咗,唯有少啲出外食飯,改買外賣返屋企食。今晚就買依間越南野,快靚正解決一餐。香茅豬扒撈檬份量足,豬扒調味恰到好處,加埋酸酸甜甜嘅汁開胃又好味。另外加咗兩款小食。蒜蓉牛油雞翼,冇諗過同黑醋汁都幾match,黑醋中和返少少牛油嘅油膩感。蒜蓉牛油蝦球粒粒都大隻飽滿,而且咬落肉質爽口,加埋蒜蓉真係超惹味啊!
🔸香茅美國黑毛豬扒撈檬 $56
🔸意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38
🔸蒜蓉牛油蝦球 $48

外賣自取
2022-01-04 13 瀏覽
中午時分嘅白加士街,每間餐廳都有一大條人龍,呢一間都唔例外~突然間想食生牛河,所以就衝左入去首先當然要試吓佢哋嘅火車頭牛肉粉,今次轉左檬粉,有咬口啲,果然冇令我失望,呢碗牛肉粉入面有和牛丸,牛腩同埋牛肉,仲有札肉牛丸最有驚喜,咬落去爽口,超級有牛味,仲有好多汁另外叫咗幾個小食試吓,分別係黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,呢個雞翼都冇令我失望,有肉汁,軟林林,蒜蓉好香,黑醋汁亦都可以平衡油膩感然後叫咗個特色鳳爪,酸酸甜甜又夠辣,價錢親民,值得叫來過口癮最後要推介嘅係黃金炸蝦球!呢個真係一定要叫,做到鹹蛋黃流沙感覺,炸得超級香脆,入面嘅蝦球都大隻,同行友人都大讚呢一個蝦球,而家一路打都一路回味緊

突然間想食生牛河,所以就衝左入去

牛丸最有驚喜,咬落去爽口,超級有牛味,仲有好多汁

2022-01-04 28 瀏覽
抵食越南粉去開佐敦做野,想食粉麵,就諗起朋友介紹過既火五越式牛肉粉專門店。小店整潔,乾淨;坐位舒適。午市時段,仲有優惠,飲品可以半價。叫了火五火車頭牛肉湯檬配凍咸檸梳打。呢個湯檬材料勁多,有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、牛肋條同扎肉;湯底清甜,帶出淡淡的牛肉香氣。最喜歡的就是和牛牛丸,粒粒彈牙,咬落去十分juicy,好好味。麵底份量足夠,如果係大食的朋友,仲可以免費加底,包你食得飽。原來,店舖用的醬料係自家製架,其他越南粉都係用外購的醬料。而火五的醬料係自家製,有辣椒醬、海鮮醬用XO醬,岩晒喜歡加調味料的我,咁就可以自調自己喜歡的湯底喇。總括而言,十分抵食,又大碗,再有下次幫襯。💯💯💯
抵食越南粉

小店整潔,乾淨;坐位舒適。

午市時段,仲有優惠,飲品可以半價。

叫了火五火車頭牛肉湯檬配凍咸檸梳打。

總括而言,十分抵食,又大碗,再有下次幫襯。💯💯💯
2021-12-30
2022-01-02 19 瀏覽
最近和朋輩在佐敦的國貨店買定年貨, 之後肚餓附近打算快食一下便再去shopping, 點知有驚喜,有間越式風味美食的餐廳平靚正不錯呀!這間火五越式牛肉粉專門店位置係佐敦白加士街,價錢親民!性價比高,我特別喜歡其湯粉和小食!越式魚翅花膠雞湯河魚翅花膠雞湯,我自己覺啦湯味濃郁,雞肉又大塊湯內有兩三塊花膠魚翅,滋味!另外黃金炸蝦球同樣有驚喜,炸到剛剛好,外脆內軟,新鮮熱辣出爐,好味呀!生熟牛肉湯河牛肉份量多,腍軟又有牛味配搭三式越式飲品, 有椰子奶香味,好滿足!火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) 佐敦白加士街55號其昌樓地舖

越式魚翅花膠雞湯河

另外黃金炸蝦球
同樣有驚喜,炸到剛剛好,外脆內軟,新鮮熱辣出爐,好味呀!

生熟牛肉湯河
牛肉份量多,腍軟又有牛味

配搭三式越式飲品, 有椰子奶香味,好滿足!

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2022-01-02 37 瀏覽
上次試過佐敦的火五覺得幾好食想多吃一次 特意跟朋友來吃晚餐前菜吃了手作大蝦米紙卷!好足料!好飽滿而且皮簿又有口感彈牙配上新鮮生菜感覺refreshing! 小食我點了越式炸蝦春卷長條型幾特別!外脆內軟蝦肉有鮮味又不會覺得太膩啊主食我們share了一份法式豬頸肉咖喱油香飯!咖喱屬不辣的 所以不吃辣的你都適合飯底好香口豬頸肉好嫩滑好好味整體上我和朋友都好滿意今次的食物質素呢!喜歡吃越南菜的話火五絕對是不錯的選擇!
上次試過佐敦的火五覺得幾好食
想多吃一次 特意跟朋友來吃晚餐

前菜吃了手作大蝦米紙卷!
好足料!好飽滿
而且皮簿又有口感彈牙
配上新鮮生菜感覺refreshing!

小食我點了越式炸蝦春卷
長條型幾特別!外脆內軟
蝦肉有鮮味又不會覺得太膩啊

主食我們share了一份法式豬頸肉咖喱油香飯!
咖喱屬不辣的 所以不吃辣的你都適合
飯底好香口
豬頸肉好嫩滑好好味
整體上我和朋友都好滿意今次的食物質素呢!
喜歡吃越南菜的話
火五絕對是不錯的選擇!
2021-12-29 30 瀏覽
今日喺佐敦試食澳牛隔離嘅越南餐廳🤩同朋友六七點左右去到 等咗兩張枱 算好快有得入座 餐廳座位算闊落 仲有好大部掛牆電視首先嚟到嘅撈檬唔止個碗大 份量都好多 兩個人share都食到好飽 春卷亦有六條 $48嚟講真係好抵食!!青瓜沙律分量都唔細 大蝦嘅炸粉唔厚 好好食😋 四隻唔係幾夠囉😂鳳爪超入味 夠酸夠辣 絕對唔只$22嘅質素 米紙卷都係必叫 六件都好足料餡料而且皮薄 仲有少少青瓜絲伴碟飲品叫咗越式咖啡同三色冰 咖啡味道唔算好特別 但冰融之後都夠濃 三色冰亦好香椰奶味總括嚟講 呢餐晚飯只係人均$100 咁嘅價錢咁嘅質素真係冇得彈!!見到menu有午市同下午茶套餐 更加抵食 經過佐敦嘅話千祈唔好錯過❤️

今日喺佐敦試食澳牛隔離嘅越南餐廳🤩

• 越南三式冰
  • 越式炸蝦春卷撈檬
  • 凍越式香滑濃咖啡
2021-12-28 19 瀏覽
適逢聖誕節 有大大小小既Party佐敦附近都有幾間越南野, 而我地就試下呢間連鎖店我地點左個越南小食拼盤: 黃金炸魚皮、青木瓜沙律、蝦春卷4件、香草大蝦4件、手作大蝦米春卷4件 及4件手作扎肉米紙卷 佢個外賣盒係透明 一大盒 十分吸引眼球即刻食欲大增魚皮唔係普通炸魚皮 而加左黃色嘅鹹蛋黃 十分邪惡食到停唔到口青木瓜沙律 十分清新爽口 開胃一流蝦春卷 就略略有少少普通 大蝦 扎肉米紙卷 都十分地道, 配上佢既汁 酸酸辣辣 好好食
適逢聖誕節 有大大小小既Party
佐敦附近都有幾間越南野, 而我地就試下呢間連鎖店

我地點左個越南小食拼盤:

食到停唔到口

青木瓜沙律 十分清新爽口 開胃一流

蝦春卷 就略略有少少普通

2021-12-27
是日經過佐敦,見到有一間店內坐滿人嘅餐廳,就決定一於同朋友入去試下。今次要畀個好評火五越式牛肉粉專門店!🤩價錢: 不講小食定粉麵飯都係$40-60尾內有找,而家份份麵好大份,十分之抵食!食物:款式十分之多,淨係粉麵都十幾款,整體小食同粉麵質素都中上,尤其推薦「火五火車頭牛肉粉」!推薦:火五火車頭牛肉粉 ($68)如果一次過想試幾款配搭,呢款就啱晒喇!裡面有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,牛肉十分鮮甜,質感嫩滑,好食!我就最鍾意和牛牛丸,一咬就有好多肉汁,回味無窮!湯底亦唔錯,整體十分有水準。香茅雞翼($22)味道唔錯!$22有4件十分抵食!手作大蝦米紙卷($38)一讚 大蝦配搭幾樣蔬菜,口感豐富唔油膩,再配上泰式酸汁,一流!

今次要畀個好評火五越式牛肉粉專門店!🤩

推薦:火五火車頭牛肉粉 ($68)

香茅雞翼($22)
味道唔錯!$22有4件十分抵食!

手作大蝦米紙卷($38)
一讚
大蝦配搭幾樣蔬菜,口感豐富唔油膩,再配上泰式酸汁,一流!
2021-12-18 30 瀏覽
平時尖沙咀返工,周圍食嘅嘢都食到厭晒,所以今日就去佐敦睇吓有咩好食,決定試吓呢間越式餐廳。店舖唔大,但係座位闊落,有空間感都坐得舒服。食物方面選擇都幾多仲有午市套餐價錢都係介乎四十幾至五十幾,加$10仲可以揀特色飲品。《火五火車頭牛肉粉》$68本身係河粉底,我哋轉左檬粉,湯底唔好睇佢清清地,但好濃郁,好香炸蒜味同埋香茅味,夠晒越式風味,牛肉好正,好薄好林,想讚一讚過牛丸超彈牙多汁,好好味。《香茅美國黑毛豬扒撈檬》$56食越南嘢點可以唔食越式豬扒,呢個豬扒好正,好入味好香,亦都好重香茅味,正!食落又唔會太鞋,撈檬可以自己加醬汁。《黃金蝦球》$48/5pcs有5件份量都幾多,呢個真係超好味,因為即叫即整所以好夠熱,蝦球非常新鮮,食落勁爽口又嫩,再加上外面層炸漿好薄,所以口感非常好。跟餐嗌左兩杯椰子冰,好好飲,椰子味同埋椰奶好香濃,重點係唔覺得好甜好膩,推薦大家飲。

《火五火車頭牛肉粉》$68

《香茅美國黑毛豬扒撈檬》$56

《黃金蝦球》$48/5pcs

2021-12-18 14 瀏覽
隔咗幾個月,突然間心痕痕想食越南嘢,梗係揀火五啦!同朋友今次去行outlet之前,嚟咗位處佐敦地鐵站附近嘅火五我哋嗌咗:軟殼蟹沙律我哋第一次嗌呢種沙律,真係勁surprise !成隻軟殼蟹鋪喺沙律上面,一啲都唔同你吝嗇,成隻拳頭咁大,$60呢個價錢可以話超值!加埋下面嘅沙律菜,完全唔會覺得油膩!火車頭河粉呢一間越南餐廳必買嘅就一定係火車頭河粉!因為佢極抵食:裏面除咗有生牛肉、扎肉、牛丸……,簡直係大滿足!蒜蓉牛油炸蝦球我係蒜蓉瘋狂粉絲😅❤️,最鍾意佢將牛油蒜蓉淋喺脆卜卜嘅炸蝦球上面,真係極之開胃,牛油好香,為蝦球加添左唔少嘅風味🥰今次我哋兩條友淨係洗咗$200,真係正爆❤️❤️❤️
隔咗幾個月,突然間心痕痕想食越南嘢,梗係揀火五啦!

我哋嗌咗:
軟殼蟹沙律

火車頭河粉

蒜蓉牛油炸蝦球

今次我哋兩條友淨係洗咗$200,真係正爆❤️❤️❤️
2021-12-16 20 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)📍佐敦白加士街55號其昌樓之前去過越南🇻🇳覺得越南菜唔錯,好岩我口味~上網見到呢間店係專做越南牛肉河同小食,一於來試下先。火五火車頭牛肉粉$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個牛肉河粉材料好足😗~有熟牛肉、生牛肉、和牛牛丸、扎肉、牛筋同牛肋條。湯底香而清~飲完唔會覺得咸。牛肉肉味香濃,最正係個和牛牛丸😋彈牙又多汁👍🏻仲要车大碗🤣最好兩個人share,唔係食完一碗飽哂😹👍🏻👍🏻抵食又好味手作扎肉米紙卷$32⭐️⭐️⭐️⭐️/5米紙卷一共有4件,入面餡料包裝有青木瓜絲、青瓜絲、生菜、粉絲同扎肉👍🏻食落好爽口越式香茅豬頸肉青木瓜沙律🥗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5青木瓜配上特製醬汁,酸酸甜甜~好開胃😋香茅雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️/5即炸~新鮮滾熱辣🤣小心辣親~好香口👍🏻越南三色冰$19⭐️⭐️⭐️/5飲品係外賣杯上~可以飲唔完拎走繼續飲。總括食物可口而且價錢親民~抵食之選❤️👍🏻
火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)
📍佐敦白加士街55號其昌樓

火五火車頭牛肉粉$68
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

手作扎肉米紙卷$32
⭐️⭐️⭐️⭐️/5

越式香茅豬頸肉青木瓜沙律🥗
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
青木瓜配上特製醬汁,酸酸甜甜~好開胃😋

香茅雞翼
⭐️⭐️⭐️⭐️/5
即炸~新鮮滾熱辣🤣小心辣親~好香口👍🏻

越南三色冰$19
⭐️⭐️⭐️/5
飲品係外賣杯上~可以飲唔完拎走繼續飲。

總括食物可口而且價錢親民~抵食之選❤️👍🏻
今日突然間好想食越南生牛河🧐,咁啱約咗朋友收工之後係佐敦交收,就順便一齊去食個晚餐。記得寶靈街附近有好多餐廳😎。見到有間「火五越式牛肉粉專門店」有生牛河就走咗入去。😉火五火車頭牛肉河一打開餐牌睇到呢個牛肉麵,有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉,咩牛都有,對於我呢個牛魔王嚟講好吸引。😍牛肉好腍,❤️牛丸好彈牙、好juicy。個湯底好濃牛肉味。河粉好滑。未到8點嘅時候,聽到店員同其他客人講已經賣晒河粉。😧炸軟殼蟹撈檬🤠平時出面好少見到有呢個。上餐枱嘅時候,我同朋友都「嘩」咗一聲😲,因為我地真係見到碗入面有隻蟹🦀,廚師好好心機砌出嚟,特登整靚出餐,好有驚喜🤩!配上酸甜嘅醬汁,好開胃。🥳星洲黃金蝦球有5件蝦球,鹹蛋黃好惹味。咬落去啖啖蝦肉。😋飲品叫咗1杯”凍越南三式冰”,味道唔太甜。值得一提嘅係呢間絕對係一間良心小店,粉同餸嘅份量本身已經夠多,但如果仲係覺得唔夠飽嘅話,餐廳可以免費添加粉嘅份量。🥰

火五火車頭牛肉河

炸軟殼蟹撈檬

星洲黃金蝦球
有5件蝦球,鹹蛋黃好惹味。咬落去啖啖蝦肉。😋

飲品叫咗1杯”凍越南三式冰”,味道唔太甜。