2018-10-08 63 瀏覽
突然好想飲薑檸樂😅去開灣仔搵到呢間茶餐廳,見價錢同評價都ok就試下兩個人叫咗個椒鹽鮮魷,蒜蓉炒油麥菜, 薑蔥霸王雞套餐 (跟油菜白飯同湯)同一杯薑檸樂😁油麥菜唔會太油,炒得啱啱好,唔會太老亦唔會太咸霸王雞夠滑,夠味,唔會太肥椒鹽鮮魷分量好足, 啱啱炸起熱辣辣薑檸樂亦都好足料,有成四塊檸檬同三塊薑,唔會得個甜字,飲落好舒服😁店員服務態度好好,茶餐廳嚟講真係超班!👍👍👏👏對於我呢個極少幫襯茶記既食客簡直改觀😂
突然好想飲薑檸樂😅
去開灣仔搵到呢間茶餐廳,見價錢同評價都ok就試下
蒜蓉油麥菜
油麥菜唔會太油,炒得啱啱好,唔會太老亦唔會太咸
薑蔥霸王雞套餐
霸王雞夠滑,夠味,唔會太肥
椒鹽鮮魷
椒鹽鮮魷分量好足, 啱啱炸起熱辣辣
薑檸樂
店員服務態度好好,茶餐廳嚟講真係超班!👍👍👏👏
對於我呢個極少幫襯茶記既食客簡直改觀😂
2018-10-06
蒜蓉油麥菜
薑蔥霸王雞套餐
薑檸樂
  • 薑蔥霸王雞
2018-09-16 165 瀏覽
茶餐廳/冰室都是香港特色餐廳,是香港人的集體回憶,也是我的味蕾回憶,也希望小米能擁有這個味蕾回憶。事實上,這種香港特有的味道,是難以在其他地區COPY。 今天在灣仔碼頭落船後,由DO DO平2蚊特惠站經天穚下來主街那邊,剛好下雨。唯有先帶小米到附近餐廳午餐。而這家冰室剛好有坐位,於是在此午餐。幸好早早進來,不久就下起大雨。 職員看到我倆一大一小,安排了卡座。又到最重要的時候:落單!點了二個飯和二個飲品。下單後,職員就呈上清水。即烤黑毛豬叉燒大碗飯   枱面的餐牌照片好鬼吸引十分醒目,有叉燒有煎蛋有菜心,乍看之下,有點似<黯然消魂飯>。 視覺:真身卻是有焦焦邊的薄身柳梅豬,没有焦焦邊毫無火氣的西式煎蛋。菜心白飯依舊。 嗅覺:有肉香和甜味。口感和味道:黑毛豬是柳梅,肉質嫩滑,配微微甜味的醬汁,所以很快就消滅了黑毛豬。最開心的一刻:篤爆蛋黃!把流出蛋黃,跟啡色醬汁和白飯,就會變成鹹中帶甜的主角:撈飯! 如果黑色醬汁再多一點會更好。    白汁雞皇焗飯   餐牌中没有這個白汁飯。唯有另點焗茄汁雞扒飯,改轉白汁,於是變成SHOW ME YOUR LOVE的朋友~白汁雞皇焗飯,總之是白雪雪的,有芝
唯有先帶小米到附近餐廳午餐。
職員看到我倆一大一小,安排了卡座。
又到最重要的時候:落單!
點了二個飯和二個飲品。
下單後,職員就呈上清水。
視覺:

嗅覺:
有肉香和甜味。

即烤黑毛豬叉燒大碗飯
最開心的一刻:篤爆蛋黃!
如果黑色醬汁再多一點會更好。
白汁雞皇焗飯
餐牌中没有這個白汁飯。
唯有另點焗茄汁雞扒飯,改轉白汁,於是變成SHOW ME YOUR LOVE的朋友~白汁雞皇焗飯,總之是白雪雪的,有芝士有白汁,也有雞扒。
小米先消滅墊底的焗飯,把雞扒留在最後享用,還懂得用刀叉鋸扒,很有儀態呢!
雜果賓冶
包含香港廣東話對外來語FRUIT PUNCH的直譯&意譯&諧音。
FRUIT水果/雜果,為直譯意譯。
PUNCH諧音賓治。有其他地區,竟然將FRUIT PUNCH叫做果汁噴趣酒/潘趣酒。
不過,自己還是喜歡叫它做<什果賓治>。
因為紅豆冰剛好賣完,改為雜果賓冶。
熱奶茶
奶茶
香港名物,一定要來一杯。
向職員了解,這是用了真淡奶,並非人工製造的植脂奶,可以安心享用。
黑松露杏片脆多士
看到枱面的彩色餐牌,才知道這是此店名物,所以要來一份。
又甜又香又脆的多士,其實黑松露才是主角。
因為嚐過大碗飯後,職員把餐具都收走了,唯有借用牙籤。
在上方吉落去,不便品嚐。
但以橫向插入牙籤,則可以有儀態地享用,而且杏片不易掉下來,一片不漏。

享用過HK STYLE的午餐後,要向小米的興趣班出發了!
2018-09-08
午餐
2018-09-15 140 瀏覽
今日無飯開,帶左兩老黎試呢間灣仔冰室。環境幾乾淨闊落,牆身仲有好多灣仔既街景做主題。✨呢度有個好貼心既侍應姐姐,驚我地三個人如果叫餸食飯坐卡位會太迫,又話比我地聽邊度係風口位怕我地凍,值得一讚☺️✨其實我好想食呢個黑毛豬叉燒飯,不過病病地都係留番下次🤧。✨除左小菜,炒粉麵,居然仲有甜品喎。✨我地叫左三個小菜,價錢唔算貴,仲白包飯同例湯,個飯裝到滿一滿勁大碗。✨例湯: 呢個蓮藕湯超甜,應該係煲豬骨同無花果。真係好好飲又唔會太味精,可惜太細碗,真係好想再添多碗。✨薑蔥霸王雞($135/半隻): 呢個係店員推介既菜式,佢話第一次黎要試下😆。 望落真係幾睇得,我老豆飲完個湯見到碟雞同埋魚已經話掂啊,下次再黎食。 但我話:你食都未食喎。。。。。✨京蔥is my favor ~~都真係幾香,個雞幾滑幾入味都真係幾好食,不過d 皮就肥左dd~~✨時菜炒魚柳($88): 菜可以自己㨂,阿媽一㨂就㨂西蘭花,話貴d😂。 上到枱真係好大碟!魚柳係青衣魚柳,超厚肉仲煎香過,啱晒我呢d 食魚唔識lur 骨既人。✨除左西蘭花,同有草菇,韮王。清清地都唔錯,佢d 餸都唔算太油膩。✨糖醋排骨($78): 個汁甜甜酸酸好
今日無飯開,帶左兩老黎試呢間灣仔冰室。
環境幾乾淨闊落,牆身仲有好多灣仔既街景做主題。

✨其實我好想食呢個黑毛豬叉燒飯,不過病病地都係留番下次🤧。

✨除左小菜,炒粉麵,居然仲有甜品喎。

薑蔥霸王雞

時菜炒魚柳

✨糖醋排骨($78): 個汁甜甜酸酸好開胃,排骨啖啖肉,個皮微微脆👍整體黎講幾抵食,埋單三百蚊,唔想煮飯都係個新選擇。
糖醋排骨
薑蔥霸王雞
時菜炒魚柳
糖醋排骨
2018-09-13 566 瀏覽
今日過開港島區攞嘢, 又趕住時間開工, 就係咁.....咗入嚟灣仔冰室開飯。茶記格局, 整潔光猛,  11:00入座, 耳根落得清靜, 上菜也快啲Lunch 以set 為主佢地既晚餐小炒原來仲吸引, 下次班齊人馬再來附近咁多茶記典解要衝入呢間? 就係想試佢哋嘅黑毛豬叉燒囉, 毒L開飯都要食好啲麻黑毛豬叉燒大碗飯($ 68)及紅豆冰 (加配$12)好彩今日記得叫少飯咋, 因為少飯其實都唔少, 份量剛剛好, 不用浪費食物。4-5片黑毛豬叉燒加兩隻流心煎蛋, 再加兩條青菜, 賣相不錯。半肥瘦黑毛猪叉燒肥美香口, 肉質比一般叉燒爽口, 燒得好香。叉燒汁香甜, 配埋2隻香滑蛋黃撈飯, 簡單又美味。紅豆冰 (加配$12)紅豆分量多, 粒粒飽滿, 煲得夠腍, 入口粉棉, 鍊奶冰有紅豆香, 甜度尚可, 好飲又好食。哥哥仔超有禮貌, 好少茶記有咁好既服務, 亦可以係我既入座時間………………

Lunch 以set 為主

佢地既晚餐小炒原來仲吸引, 下次班齊人馬再來

黑毛豬叉燒大碗飯($ 68)及紅豆冰 (加配$12)
黑毛豬叉燒大碗飯($ 68)及紅豆冰 (加配$12)

叉燒汁香甜, 配埋2隻香滑蛋黃撈飯, 簡單又美味。

紅豆冰 (加配$12)

2018-09-10 79 瀏覽
灣仔可算是食肆林立、要找間價錢合理的餐廳不算難。冰室大多感覺比較舊式沒那麼整潔、新開的灣仔冰室卻是例外、燈光明亮充足、地方整潔企理、店員有禮、價錢味道都合理。午市挺多人在外排隊、不過等一會就可入座了。炭燒豬頸肉蛋煎飯 $54太陽蛋戳開、蛋汁拌著豬頸肉和白飯、味道媲美义燒煎蛋飯。豬頸肉醬汁甜甜地、送白飯就剛好了。跟餐送例湯或熱飲、是日例湯是霸王花豬𦟌、在外吃飯也有老火湯喝真好。友人點的咸蛋蒸肉餅飯 $54賣相也不錯、即叫即蒸、肉餅半肥瘦、軟軟的、份量也不少、好抵食。跟餐加$12 可點一客甜品、我們試了這個小阿華田蛋糕、阿華田味唔算好出、但朱古力味都幾濃。

炭燒豬頸肉蛋煎飯 $54

2018-08-24 117 瀏覽
係附近番工 聽說新開左間冰室 晚巿小菜幾正 咁就親身試一試 裝修光鮮企理 唔似一般茶餐廳 有服務既冰室 員工好親切 好熱心 會俾建議菜式選擇 岩晒唔想諗咁多同選擇困難既我兩個人三個餸一個飯一碗湯 碗例湯有家既味道 夠火候 小炒王 好香好入味 韭菜白飯魚乾 蝦仁蝦乾 小小酸菜炒香 食唔停口京都肉排個汁還可以 洋蔥太多 菠蘿偏酸 肉排肉🥩質剛好椒鹽魷魚🦑都幾鬆化 無乜油膩感 好有大排檔既味道 送飯一流嗌左杯咸檸蜜飲 平時飲開咸檸7 原來咸檸蜜仲好飲 同埋比較健康 同蜜糖加咸檸 消暑解渴

兩個人三個餸一個飯一碗湯

咸檸蜜
京都肉排
椒鹽魷魚🦑
例湯
今天我外出在灣仔工作。加班到晚上九時半才收工,行過去謝斐道,那裡很多食店這個時間都已經關門。見「灣仔冰室」仍然營業,於是入去光顧。遠觀餐廳內十分光猛,近看它的內部觀感也十分好看。整個餐上枱的時間需時大約十二分鐘左右。我點了美極雞扒飯及熱奶茶。先說美極雞扒飯有雞扒,椰菜,紅蘿蔔仔,蔥蓉和白飯。賣相討好。雞扒的肉質鮮嫩,肉味濃郁。經煎煮後,多餘的脂肪被迫出來,口感也好。椰菜,煮得不夠熟,口感偏硬。紅蘿蔔仔,爽脆鮮嫩,味道鮮甜。蔥蓉,鮮嫩翠綠,味道不太咸。白飯,飯身尖長,飯質尚算鬆軟,但是有點乾身。用了美極醬油就能夠把雞扒肉的鮮味帶出,惹味無窮。再說熱奶茶,微䁔。紅茶和淡奶比例不適中。味道太淡,好似是用清水溝淡了,而且沒有奶茶味。餐廳是把餐具放在枱旁的櫃子內。在侍應送餐上枱後,我拿餐具時發現櫃內餐具十分之齊備,不需要再添加。但是,有位中年的女侍應不只一次而是連續三次拉開桌櫃補加餐具,並用十分之大力拍回。而當她在另一張坐滿顧客桌上補加餐具就用輕力。該侍應的態度有點不對勁。有顧客在桌上享用美食,為什麼侍應仍要補加餐具?總括而言,美極雞扒飯的雞扒鮮甜多汁,肉質鮮嫩幼滑。熱奶茶,淡而無味。侍應待客的

我點了美極雞扒飯及熱奶茶。

美極雞扒飯

熱奶茶

總括而言,美極雞扒飯的雞扒鮮甜多汁,肉質鮮嫩幼滑。熱奶茶,淡而無味。侍應待客的意識形態差勁。
題外話/補充資料: 注意奶茶的茶味淡,不要加水而溝淡味道。另外,侍應待客服務態度的意識型態也要注意一下,不要影響顧客享用美食。
2018-08-15
美極雞扒飯
  • 熱奶茶
2018-08-19 76 瀏覽
其實都唔係第一次黎食,不過食左幾次都係晏晝同下午茶,今次約媽媽黎食夜晚。阿媽嗌定送等我,要左「小炒王」$78炒得好香,有韮菜花,蝦乾等等🤘🏼啖啖都好正,送飯一流!又唔會太油。菠蘿生炒骨$78 係阿媽既至愛,😍佢話生炒骨好脆,就算擺得耐左都依然咁脆,唔會淋哂👍🏻肉同配料既分配都平均,唔會是但一樣偏多或者偏少。紅豆冰加$9就有,紅豆夠哂多。嗌小菜係會有例湯同白飯跟埋。店員極力推薦食雞,媽媽就嗌左半隻$135,沒有例牌,兩個人黎講的確係幾多!不過阿媽食下食下都清哂,仲嗌多左半碗飯。雞肉好嫩滑,而且雞肉又無見紅👍🏻蔥油好正,連我平時唔唔多好蔥既都食左唔少!兩個半人竟然可以清哂成台d野,都真係幾誇張,不過真係好食既!

阿媽嗌定送等我,要左「小炒王」$78
炒得好香,有韮菜花,蝦乾等等🤘🏼
啖啖都好正,送飯一流!又唔會太油。

紅豆冰加$9就有,紅豆夠哂多。

嗌小菜係會有例湯同白飯跟埋。

2018-08-16
2018-08-17 473 瀏覽
👁‍🗨 即烤黑毛豬叉燒大碗飯(7/10)💲68好幾片瘦得黎肉質軟腍嫩滑既黑毛豬叉燒,淋上少少豉油汁,呢個鹹鹹地既配搭已經好滿足🍚不得不提佢既兩隻太陽蛋,流心蛋黃湧出黎撈飯好正🤓加左十二蚊要個紅豆冰特飲,紅豆多到差唔多半杯都係,奶味就比較重,所以入口唔係好甜🥛👁‍🗨 乾炒牛河(7/10)💲43食早飯既緣故,去到仲有幾分鐘可以落下午茶😛比起晚市套餐平左十幾蚊🙈吾好以為下午餐既份量一定會好少,呢日我食完成碟都已經覺得有七成飽🤭叫得乾炒牛河就預左一定會比較油膩,驚喜地呢度既牛河睇落有油光,但食落吾算油(至少我冇食到半路中途想放棄)😳而且牛肉既份量以下午茶離講,算比得慷慨,調味又岩岩好👁‍🗨 椒鹽豆腐(7.5/10)💲65呢個係六點後既小菜,食落外酥內嫩,有好多蔥、炸蒜同椒鹽,夠曬香口惹味,而且豆腐熱辣辣又滑身,份量仲要唔少🤗小菜可以配白飯或者例湯,已經有飯同粉既我地就揀左例湯,節瓜湯入味又唔口渴🙃👁‍🗨 黑松露杏片脆多士(7.5/10)💲36可能因為聽到我同朋友講話想試,有個好熱情既店長定唔知經理就表示強烈推薦,結果成功被遊說左😳賣相唔係特別討好既九宮格,不過一食就真係返唔到轉頭,黑松露味道濃
👁‍🗨 即烤黑毛豬叉燒大碗飯(7/10)💲68

👁‍🗨 乾炒牛河(7/10)💲43

👁‍🗨 椒鹽豆腐(7.5/10)💲65

👁‍🗨 黑松露杏片脆多士(7.5/10)💲36

可能因為聽到我同朋友講話想試,有個好熱情既店長定唔知經理就表示強烈推薦,結果成功被遊說左😳賣相唔係特別討好既九宮格,不過一食就真係返唔到轉頭,黑松露味道濃郁,多士微熱脆身,加配煉奶同杏片,成件事原來係咁夾,而且唔會好膩😱

其實呢間冰室仲有杯仔甜品都幾特別,本身想食阿華田奶凍同埋木糠布丁,但係店員話咁啱師傅呢日無返😢

整體黎講,近兩個月係灣仔返實習,覺得呢區既冰室都真係好一般,難得搵到呢間食物質素都尚算唔錯,再加上店員服務態度十級好,下次再去食佢既甜品🍮

🔛 整體評分(7.5/10)
  • 黑松露杏片脆多士
2018-05-25 1063 瀏覽
灣仔吃午飯真的惱人,所以過了二點才出來吃,再次到公司附近的灣仔冰室,今次吃全日套餐滑旦义燒飯和焗咖哩魚柳意粉,嘩,意粉超好吃,很久沒有吃過這麼有水準的焗意粉,魚枊不是乾乾的一塊,咖哩汁香濃且能包住每一條意粉,價錢才不過是56元在今日的灣仔,價錢中位吧,但味道才是值得給個讚同事點的是滑旦义燒飯,旦滑有鑊氣香味,應該是現炒而不是扒爐出品,很滿足的一個午餐,看來減肥計劃又要被滅,另外要提一提就是服務,在今時今日的快餐文化,這裡是我所見員工服務最好的一間,希望能夠一直保持
2018-03-23 1038 瀏覽
之前經過見到新開咗間冰室, 今日lunch就同同事去試下馬來炒貴刁炒得夠乾身,有淡淡嘅咖喱香味,份量都幾多雞肉喇沙湯檬有鮮蝦,豆卜,雞肉,芽菜&半隻蛋,湯底都幾濃郁,幾香,如果椰汁再多啲就仲正~~~土魷蒸肉餅,魷魚幾香又夠淋,肉餅肥瘦啱啱好,夠彈牙,又多肉汁真係好送得飯..蓮藕湯都幾足料,夠濃味...幾好飲~
之前經過見到新開咗間冰室, 今日lunch就同同事去試下

馬來炒貴刁
馬來炒貴刁炒得夠乾身,有淡淡嘅咖喱香味,份量都幾多

雞肉喇沙湯檬

土魷蒸肉餅飯
真係好送得飯..
蓮藕湯都幾足料,夠濃味...幾好飲~
2018-03-19
10 分鐘 (堂食)
馬來炒貴刁
雞肉喇沙湯檬
土魷蒸肉餅飯
2018-03-10 760 瀏覽
行完婚紗展,上網見到li間環境好坐得舒服(因為我拎仲太多野,要搵間唔好太迫既)一入門口已經有招呼睇睇有咩食先,都好多選擇喎,姐姐仲介紹下午茶抵食好多呀! 哈哈真合心意叫左個炸比沙律仲要灣仔區咁既價好抵呀亞娘叫左個三文治野食好大誠意架,三文治唔係用普通沙律醬係千島醬我隻脾即炸,好入味又夠乾身,切開介有肉汁服務仲得,亞娘有選擇困難又叫我地慢慢,叫菜蜜都問係咪唔要咁笑,真係貼心,食食下問我地ok嗎?怕杯野都係甜比杯水你可以溝下 太窩心囉,唔可以唔比like佢地
一入門口已經有招呼
叫左個炸比沙律
仲要灣仔區咁既價好抵呀
亞娘叫左個三文治
野食好大誠意架,三文治唔係用普通沙律醬係千島醬
我隻脾即炸,好入味又夠乾身,切開介有肉汁

太窩心囉,唔可以唔比like佢地
2018-02-13 968 瀏覽
呢間冰室嘅裝修幾有心思 🤪今次就食個黑毛豬叉燒大碗飯 真係好好食喎 一野叉爆兩隻蛋撈兩下食!正!杯熱奶茶嘅茶味香得黎奶又滑 非常值得嘗試🤤 oishi desu ne!!
黑毛豬叉燒飯
黑毛豬叉燒飯
2018-01-25 801 瀏覽
下午茶時間鬆一鬆,經過餐廳門外看見久違了的西班牙奄列,這個兒時跟老爸在冰室吃的,現在已沒多地方吃到,旦包著洋蔥,火腿,青椒混和了茄醬,汁味濃郁,夾著兒時的味道,配上厚多士和奶茶,真心滿足看見鄰桌點了即烤黑毛豬义燒飯,看來也不錯,可惜已吃撐了餐廳的墻畫也頗特別,是熟悉的灣仔街道,在區內已住了多年,看著灣仔的變化,實希望多些小店能保持一份情懷另要讚一下服務態度也不錯,還介紹晚上有精美小炒,下次和老媽過來試一下
夾著兒時的味道,配上厚多士和奶茶,
真心滿足
看見鄰桌點了即烤黑毛豬义燒飯,看來也不錯,可惜已吃撐了

2018-01-24 702 瀏覽
忽然想食小菜,於是落街同朋友行下揾野食,見到有間野新開就入去試試🤘一坐落去見到啲相好有親切感,因為間野入面牆身係灣仔唔同地方嘅相,亦亦係自己經常出沒沒嘅地方,服務態度亦好過一般冰室同茶餐廳嗌左個土魷蒸肉餅,鼓汁蒸排骨同辣子雞丁結果兩個蒸餸個汁好得,送飯一流肉餅亦亦有口感,個雞丁仲幾惹味,辣得嚟啱啱好,女仔食都冇問題可惜冇啤酒佐,因為個雞丁同啤酒絕配,不過聽講即將有得啤啤佢,總結小菜質素真心好,期待下遲啲黎啤啤佢
嗌左個土魷蒸肉餅,鼓汁蒸排骨同辣子雞丁
結果兩個蒸餸個汁好得,送飯一流
2018-01-19
  • 土魷肉餅