2025-07-11 263 瀏覽
呢個價錢可以嘆到南非鮑魚、美國頂級牛肉等食材,仲有龍蝦頭麵豉湯,性價比幾高。餐廳環境舒適,服務周到,更重要嘅係,食物質素高,絕對物超所值!套餐以清新嘅季節前菜揭開序幕。接下來嘅南非鮑魚,肉質鮮嫩彈牙。而美國頂級牛肉嘅油花分佈均勻,揀咗三成熟啱啱好,肉汁豐富😋鹿兒島櫻花蝦炒飯粒粒分明,櫻花蝦好香,飯上面仲加咗流心蛋,撈飯一流!龍蝦頭麵豉湯鮮味十足,裏面有海帶、豆腐粒。套餐仲有炒什菜同甜品🍮除咗套餐之外,我哋仲以優惠價追加咗季節刺身3款同香煎鵝肝。新鮮嘅刺身,口感鮮甜。鵝肝外脆內嫩,配上自家製醬汁同埋多士,鵝肝油脂香滿滿🤤$280/位嘅價錢,無論係食物質素、份量都好滿意,絕對值得推薦!

套餐以清新嘅季節前菜揭開序幕。
接下來嘅南非鮑魚,肉質鮮嫩彈牙。
而美國頂級牛肉嘅油花分佈均勻,揀咗三成熟啱啱好,肉汁豐富😋

龍蝦頭麵豉湯鮮味十足,裏面有海帶、豆腐粒。
套餐仲有炒什菜同甜品🍮

鵝肝外脆內嫩,配上自家製醬汁同埋多士,鵝肝油脂香滿滿🤤

我成日覺得,**一間高質餐廳唔一定要貴,最緊要係有心、有料、有層次。**最近同朋友去咗試試傳說中「抵食 Omakase」既瀧宴日本料理,真係想大聲話句——好滿足!全套唔使加錢已經食到南非鮑魚、刺身拼盤、龍蝦、和牛、鵝肝、甜品,仲要每道都咁精緻,真心覺得係個小奢華嘅體驗。---🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿一坐低就見到一碟冰鎮刺身上枱,三款魚生切得厚身得體,有油甘、有鯖魚、有白身魚,鮮味十足,仲有一朵黃色小花點綴,賣相滿分💯。之後嗰粒吞拿魚 Tartlet 真係有驚喜,香脆餅殼 × 幼滑拖羅,加埋微辣調味,一啖爆香!🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔海鮮茶碗蒸出奇地滑,配料足,表面灑上青海苔同蟹絲,味道層次感豐富。清湯有金箔浮面,味道細緻得嚟清新,啱晒中段 refresh 嘅角色。---🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!🐚南非鮑魚:帶點甜味嘅自家製醬汁滲入每層鮑魚肉,口感煙韌但易咬,唔鞋口,食得出火喉。🍞鵝肝多士:外脆內滑,配合甜酸醬汁同脆口生菜,完全唔膩,係整套菜裡面最性感的一道菜🥵。🦞龍蝦:係原隻拆件處理,肉質厚實彈牙,唔鞋又唔腥,保留咗龍蝦膏啲精華,仲有淡淡胡椒鹽香。🥩

🍶前菜 × 刺身 × 手作感覺拉滿

🍳蒸蛋 + 清湯 = 療癒系溫柔

---

🐂主角登場:鮑魚、鵝肝、和牛、龍蝦 齊上場!

🥩和牛:你以為佢賣$880就會好敷衍?No。油花均勻,煎香後一咬就融化,係咁嘅嫩度🥹 唔係日常牛扒可以比。

---

🥚主食 + 蔬菜 + 甜品 = 平衡 Ending!

最後嗰碗蒜香炒飯 + 半熟太陽蛋(圖十),真係將幸福封印喺碗入面!粒粒分明,香氣十足,蛋黃流心到正爆。
炒雜菜清爽唔油膩(圖十三),將整體 balance 拉番返黎~
甜品就係抹茶奶凍加紅豆(圖十一),唔甜膩,食完整套感覺清清地落幕。

---

💬整體評價:瀧宴,係一場細緻到唔捨得食完的溫柔料理

唔加錢都食得咁豐富、咁靚、咁好食,係近年試過最有誠意嘅套餐之一。每一道菜都做到水準以上,擺盤講究、火候準確、味道平衡,而且店員服務非常親切。

📸 最後真係要讚一下每道菜嘅視覺藝術感,每張相都影得好滿足,啱晒鍾意靜靜打卡慢慢享受嘅港女(例如我 😝)。
2025-06-25
瀧宴 (Takiyan) 是一間高級日式高級料理,位於銅鑼灣。以其180度維港海景和現場烹調表演。以刺身、壽司和鐵板燒為主,食材新鮮且烹調手法多樣,注重呈現食材原味。餐廳以嚴選全球高質時令食材,提供精緻的日式料理!瀧宴的菜單設計以精緻為主,主打「特選和牛套餐」與「海膽刺身一份$280」及「新鮮象拔蚌刺身$430」的奢華體驗。套餐價格從原價$1380降至促銷價$880,尤其是額外加購300ml屋久酒 (House Sake) 僅需$180。套餐內涵蓋了從前菜到甜品成個course ,包含刺身、壽司、熱食與主菜!🥘自家製醬汁煮南非鮑魚原隻南非鮑魚作為招牌食材,應具有鮮甜的海洋風味,勁新鮮,份量十足,肉質結實且帶有獨特的嚼感 蘿蔔醃得10分入味 口感煙韌! 大推!🥘季節深海魚刺身 (3 kinds of seasonal sashimi)搭配三款季節刺身,料亭級別的選材有池魚、鮪魚腹或油甘魚,口感滑嫩,入口即化,完全唔腥! 食完會湧上一陣幸福感!🥘金鎗魚腩手卷Prime Tuna With Spring Onion Handroll以新鮮鮪魚搭配蔥絲,還有花形餅托底勁好打卡,味道把應有清爽與
瀧宴 (Takiyan) 是一間高級日式高級料理,位於銅鑼灣。以其180度維港海景和現場烹調表演。以刺身壽司和鐵板燒為主,食材新鮮且烹調手法多樣,注重呈現食材原味。餐廳以嚴選全球高質時令食材,提供精緻的日式料理!

瀧宴的菜單設計以精緻為主,主打「特選和牛套餐」與「海膽刺身一份$280」及「新鮮象拔蚌刺身$430」的奢華體驗。套餐價格從原價$1380降至促銷價$880,尤其是額外加購300ml屋久酒 (House Sake) 僅需$180。套餐內涵蓋了從前菜到甜品成個course ,包含刺身壽司、熱食與主菜!

🥘自家製醬汁煮南非鮑魚

以新鮮鮪魚搭配蔥絲,還有花形餅托底勁好打卡,味道把應有清爽與微辣的平衡,適合開胃。另外有威化紙鋪面作裝飾 十分特別!

🥘 日式茶碗蒸 「 Seafood Steam Egg Custard」
展現日式茶碗蒸的精髓,加入海鮮後預計增添鮮味,口感滑嫩細滑。烹調火候掌握得宜,食咗前面啲凍嘢 有溫暖的舒適感。

🥘季節吸物(Seasonal Soup)大蜆麵豉湯
湯入邊嘅蜆好大隻,而且冇沙! 通粉入邊有好多海帶🍲

食完壽司吸物就開始重頭戲鐵板燒😋:

🥘鐵板燒:
野生生猛龍蝦(Lobster)
蝦肉爽口彈牙,而且連埋蝦膏一齊炒!簡單以蒜茸煎製已香氣四溢,份量適中但令人回味。

🥘香煎鵝肝伴自家制醬汁(Goose Liver with Homemade Sauce)
鵝肝煎至8-9成熟,外層香脆,內裡粉嫩,配自家製酸梅醬,酸甜平衡,減輕油膩感。
餐廳提供貼心小細節,如附送黑豆漬助降低膽固醇!

🥘主菜選擇
「Miyazaki Beef」 (宮崎和牛)。宮崎和牛以其油花豐富、入口即化的特點聞名,牛肉質地嫩滑,油脂豐富但不膩 煎至三分熟時應散發濃郁牛油香,師傅掌握火候精準,無論厚燒或薄燒均保留肉汁,配以蒜片或岩鹽提味,風味絕佳。

西班牙黑毛豬「Spanish Iberic Ham」
黑毛豬則帶有與鹹香,仲可以揀定後設定薄切 。今次就揀咗厚切片!兩者皆為頂級食材,配上甜而不膩的日本小洋蔥 蒜片 及粗鹽😆

🥘炒飯
煙肉香蒜炒飯Bacon With Garlic Fried Rice結合了中西元素,培根的鹹香與蒜香的提味應讓飯粒分明且帶有層次感。但上面亦有配有流心煎蛋!流心蛋炒飯狀態非常完美!

🥘炒雜菜
炒得好有鐵鑊火喉😚

🥘甜點 自家製手工啫喱
是輕盈的日式傳統甜點,巨蜂提子味顏色晶瑩禿頭 ! 收尾清新而不膩。

🥘季節前菜:包括酸青瓜及酸蘿蔔,簡單開胃!

🥘價格與性價比

餐廳有分午市及晚市套餐,另外有唔少材料亦都可以另外order!
午餐套餐(如$280 Takiyan Lunch Tasting Menu或$448 Lunch Set)性價比高,包含多道菜式,如刺身壽司、鐵板燒及甜品

今次食既係 晚餐Teppanyaki套餐(如$1380/人,優惠價)份量充足,食材豐富。原價$1380的套餐優惠價降至$880,已屬於高級日式料理的合理範圍,套裝包括宮崎和牛、南非鮑魚與深海魚刺身等昂貴食材。這價格係十分之值得一試!

🥘環境與氛圍
餐廳位於Sugar+大廈26樓,擁有落地玻璃窗,俯瞰維多利亞公園及維港海景,尤其在日間光線充足,景色開揚。夜晚的維港夜景同樣迷人,為用餐增添浪漫氛圍。融合日式簡約風格,長形吧枱讓食客可近距離觀賞壽司師傅及鐵板燒主廚的烹調技藝,增添互動感。餐廳分為壽司區和鐵板燒區,空間寬敞,座位安排舒適。另有私人卡拉OK房,適合團體聚會。

🥘餐廳服務

🥘師傅表現:壽司及鐵板燒師傅專業且健談,會詳細介紹每道菜的食材來源及烹調方式,與食客互動頻繁,增添用餐樂趣。師傅對火候及調味的掌握精準,展現高水平技藝。

🥘服務員態度親切,細心周到,會主動補充飲品及清理餐具。但整體仍保持良好水準。

🤩🤩🤩建議提前預約以確保有位啊
  • 鐵板炒飯
  • 季節刺身
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
2025-06-18 351 瀏覽
特選和牛套餐自家醬汁煮南非鮑魚秘製醬汁南非鮑魚,色澤紅亮如琥珀,醬香濃郁滲透鮑身,入口彈嫩帶嚼勁,鮮甜與醬香交融醇厚季節刺身三款拖羅脂香豐盈如奶油融化,池魚鮮甜,鯛魚則清爽細膩透出淡雅甘甜。三款刺身濃郁綿密,爽脆鮮活,蘸點山葵醬油更激發魚肉本味金槍魚腩手卷入口即化,豐潤脂香如奶油般,紫菜酥脆包裹著肥美魚肉海鮮茶碗蒸滑嫩如絲,蛋香鮮甜細緻,每一口滑順入喉令人回味野生生猛龍蝦龍蝦肉表面的金黃蝦膏,蝦肉彈牙鮮甜,蝦膏醇厚如海膽般滑順馥郁,入口鮮味香煎鵝肝伴自家製醬汁香煎鵝肝外層焦脆,內裡柔嫩似絲綢,入口即化出豐腴脂香,餘韻綿長日本宮崎和牛和牛雪花般的油花,表面金黃焦香,入口瞬間脂香迸發,肉質柔嫩濃郁煙肉香蒜炒飯煙肉鹹香,米粒裹著蛋液炒得粒粒分明,煙肉油脂滲透每顆飯粒,鑊氣十足,表面加上半熟日本蛋炒雜菜多款蔬菜一齊炒,入口爽脆清甜甜品
特選和牛套餐
自家醬汁煮南非鮑魚

金槍魚腩手卷
入口即化,豐潤脂香如奶油般,紫菜酥脆包裹著肥美魚肉

海鮮茶碗蒸
滑嫩如絲,蛋香鮮甜細緻,每一口滑順入喉令人回味

炒雜菜
多款蔬菜一齊炒,入口爽脆清甜

甜品
2025-06-12 413 瀏覽
想食鐵板燒,於是問吓朋友有咩推薦,介紹咗銅鑼灣既瀧宴鐵板燒,於是去試吓餐廳位置Sugar 26樓,可以一覽無遺海景。一嚟先上前菜係南非鮑魚配大根,用上自家製醬汁,鮑魚非常鮮嫩亦非常入味。之後就到刺身包括咗八爪魚,真鯛,深海池魚,八爪魚爽脆,真鯛及深海池魚亦非常鮮甜。之後就上咗拖羅最中餅及蟹肉茶碗蒸,酒精非常滑溜,配上蟹肉鮮甜無比。最期待既鐵板燒終於上場澳洲野生龍蝦,龍蝦啱啱喺魚缸撈上嚟就放上啲鐵板燒非常新鮮,龍蝦用上龍蝦膏做成醬汁分外惹味。鐵板宮崎和牛油香十足,入口即溶,配上蒜片一下已經食晒。最後就係鐵板炒飯,用上煙肉蔥花炒,非常乾淨鐵板炒飯比起用鑊炒嘅飯更加有鑊氣。炒菜亦不能錯過自家製醬汁,更加將蔬菜嘅甜味發揮出嚟。餐廳亦非常好,可以自帶酒水雖然要開瓶費,但可以飲到自己喜歡嘅清酒搭配上鐵板燒第一個滿足嘅晚餐。

2025-06-12 373 瀏覽
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻~$880特價套餐😍有齊龍蝦,和牛,鮑魚,鵝肝,刺身👍🏻~日本宮崎和牛😍油花非常靚嘅和牛❤️入口即溶👍🏻~野生生猛澳洲龍蝦🦞仲郁緊又大隻嘅龍蝦❤️仲要勁膏👍🏻肉質彈牙😍~香煎法國鵝肝❤️鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻~自家製醬汁煮南非鮑魚😘鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️~季節刺身三款😍吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻~吞拿魚蓉壽司米餅😛特別又好味嘅菜式❤️新鮮嘅吞拿魚蓉配上壽司飯米餅食😍~海鮮茶碗蒸😘未飲過咁豐富嘅茶碗蒸😂蛋味非常香濃❤️材料豐富👍🏻~櫻花蝦煙肉蛋炒飯😘煙肉雞蛋香蔥炒飯😍上面再配上一隻太陽蛋同櫻花蝦😛~炒雜菜❤️雜菜新鮮😍調味一流👍🏻~蜆清湯😍清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️~巨峰提子啫喱💕好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
📍瀧宴😍銅鑼灣頂級鐵板燒👍🏻

鵝肝煎得勁香😍配上意大利黑醋食味道一流👍🏻

~自家製醬汁煮南非鮑魚😘

鮑魚非常新鮮❤️爽口彈牙👍🏻自家製醬汁非常香甜☺️

~季節刺身三款😍

吞拿魚腩,金木鯛,鮫鰈❤️三款都係勁新鮮👍🏻

~吞拿魚蓉壽司米餅😛

~蜆清湯😍
清淡得黎又濃味👍🏻兩大隻蜆☺️

~巨峰提子啫喱💕
好有特色嘅甜品😍非常香滑啫喱😘😘

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)

銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
口痕好想食啲高質日本嘢,見到呢間食鐵板燒睇落好高級就同女朋友嚟食!😋上到嚟首先係個環境已經勁吸引我,我哋坐喺師傅面前嘅bar位,可以一直望住鐵板燒師傅整嘢食,後面仲有好靚嘅海景,氛圍感滿分!我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!鮑魚彈牙,但係又唔會韌,再加上佢哋自己條配嘅鮑魚汁,每一啖都係一個享受~刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~師傅會將啲食材俾我哋望一次先!金鎗魚腩手卷最下面嗰層係魚餅,上面係有鹽花,可以調味得來又唔會太鹹,就咁食就可以,同吞拿魚腩非常夾,唔會掩蓋佢原本嘅味道~海鮮茶碗蒸上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!季節吸物呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋野生生猛龍蝦龍蝦係你面前現捉,絕對新鮮,師傅會先將啲蟹膏拎出嚟調味,然後將調個味嘅蝦膏覆蓋住每一粒蝦肉,龍蝦食起上嚟好彈牙。香煎鵝肝伴自家製醬汁鵝肝煎得酥軟,好重油脂,入口即溶,配嘅無花果醬同麵包融合得很好,最後會有粒黑豆俾我哋refresh一下,佢好似水果咁甜甜地。跟住就到重頭戲宮崎和牛😭我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡

我哋兩個都嗌咗個特選和牛套餐,total有成10樣嘢!

刺身非常新鮮!而且估唔到黑松露汁會同魚生咁夾~

師傅會將啲食材俾我哋望一次先!

金鎗魚腩手卷

海鮮茶碗蒸

上面有一層蟹肉醬,超級滑嫩,入邊有菇同埋其他海鮮!

季節吸物

呢次係海帶蜆湯,好清甜開胃,為接下來嘅主菜做準備😋

跟住就到重頭戲宮崎和牛😭

我地叫咗medium,和牛牛味好重得嚟,油脂超香,入口即溶,仲要擺盤超靚打卡一流,依家望住張相都好想再食多次😣

最後就係一個炒飯同甜品俾我哋填番飽個肚,每一道菜嘅份量都唔會話好多,但係去到最後真係食得好飽好飽!

人均1000,但呢個體驗真係絕對值得,特別係有咩節日要慶祝嘅時候帶另一半嚟,一定會令佢失望,而且下晝嗰啲套餐都只係$300-400 就可以食到咁正嘅鐵板燒,真係好推薦!
今日約咗朋友嚟食晚餐🌛對住銅鑼灣嘅無敵大夜景真係好有格調🌃Table Side睇到師傅嘅功夫真係值回票價☺️試咗最新嘅特選和牛套餐樣樣都好高質性價比非常高呢🩷⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦鮑魚鮮味滿滿🌊配上醬汁非常入味同新鮮👍🏻⭐️ 季節刺身 3款 🍂用上時令嘅鮫鰈魚深海池魚同埋吞拿魚🍣由清新去到濃味既次序岩岩好😊⭐️ 金槍魚腩手卷 🍙金槍魚腩肥美無窮放喺最中餅上面帶油香🐟特別配上日本嘅雪鹽點綴❄️口味分外有層次⭐️ 海鮮茶碗蒸 🍳茶碗蒸夠晒滑溜💛配上絲絲嘅蟹肉鮮甜到更上一層次🦀⭐️ 季節吸物 🍲用上蜆肉嘅清湯帶濃郁既鮮味🤩啱啱好平衡味蕾迎接接下來嘅主菜❤️⭐️ 野生生猛龍蝦 🦞龍蝦份量飽滿啖啖肉值回票價🧡用上龍蝦膏調製醬汁🤤食盡了每一滴龍蝦嘅精華⭐️ 香煎鵝肝伴自家製醬汁 🦆鵝肝油脂感半溶嘅效果好正🥹 黑豆同黑醋調味🖤剛巧唔會太油膩⭐️ 日本宮崎和牛 🥩和牛火候控制得好好入口即溶🔥同樣不失肉味值得一讚😃⭐️ 煙肉香蒜炒飯 🥘飯粒粒粒分明非常香口🥰 加上太陽蛋拌勻蛋汁果然有畫龍點睛嘅效果🥚⭐️ 炒雜菜 🥬配上自家制蒜蓉蒜香濃郁🧄平衡返肉感岩岩好😗⭐️ 是日精選甜品 🍧冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
⭐️ 自家製醬汁煮南非鮑魚 🇿🇦
冰份配上提子口味清爽又好Fresh🍇
季節刺身 3款
是日精選甜品
2025-05-27 568 瀏覽
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880自家製醬汁煮南非鮑魚 鮑魚質地爽彈,入味之餘唔會過韌。醬汁基調係醬油同味醂,輕微帶甜,再加上七味粉,令整體風味更立體,入口先帶鹹香,隨後滲出細膩辛香,提升咗海鮮嘅鮮味。季節刺身三款 左口魚裙邊包住柚子胡椒,魚肉清淡,但柚子嘅果香同微辣胡椒味平衡咗整體口感,鮮味被明顯帶出。深海池魚油脂分佈均勻,魚味濃郁而不膩。吞拿魚肉質紮實,油脂豐富,入口有順滑感,魚油香濃而甘潤。金䱽魚腩手卷 底層係香脆米餅,面頭鋪上以麵粉鹽花調味,配以飯素同蔥花。魚腩油脂豐厚,質感柔滑,入口即化。米餅帶有烘焙過嘅穀物香,整體層次分明,鹹香中帶酥脆,味道平衡得宜。海鮮茶碗蒸 以松葉蟹膏湯作湯底,整體鮮味濃厚,帶有甲殼類特有嘅甘香。蒸蛋質感細緻,滑嫩而有彈性,口感均勻,入口即溶,毫無蛋腥味,味道純淨。大蜆清湯 湯底清澈,入口鮮甜,完全展現出蜆本身嘅鮮味,冇加入多餘調味料,反映出對食材原味嘅尊重。每一啖都能感受到海水氣息,餘韻悠長。鐵板燒龍蝦 龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠
Takiyan 特選和牛鐵板燒套餐 $880

金䱽魚腩手卷

大蜆清湯

鐵板燒龍蝦
龍蝦件用上龍蝦膏熬製嘅醬油醬汁慢煎,味道濃厚,帶有天然海味同微微焦香。肉質結實而彈牙,火候掌握準確,外層微焦,內裡保持嫩滑,忠實呈現龍蝦本身嘅鮮甜。

香煎鵝肝配黑豆
鵝肝香氣撲鼻,煎至外脆內滑,油脂豐盈但不膩。底層麵包經過吸油後烘香,更添酥脆層次。配搭甘露煮黑豆,甜中帶豆香,作為過渡味蕾嘅設計恰到好處,令整道菜更完整。

宮崎和牛
和牛油脂分佈平均,入口即溶,肉質細嫩但仍保留咬口。煎至表面焦香,肉味濃郁,脂香馥郁,餘韻悠長,展現出高質和牛應有嘅層次與深度。

2025-05-23 456 瀏覽
真係好鐘意食鐵板燒,講真宜家出去食餐好少少人均都要四五百蚊起跳,有時覺得畀多少少錢食鐵板燒好似仲化算,保證有新鮮食材,又可以食海鮮 今次試左銅鑼灣糖街上面既瀧宴,樓底寬敞,環境舒服,可以飽覽維港+維園既景。特選和牛set做緊promotion $880一位,有鮑魚、鵝肝、勁大隻龍蝦同宮崎和牛,性價比頗高 頭盤係汁煮南非鮑魚,切開左四片都幾大隻,味道濃厚,係偏向重口味嘅日式煮法季節刺身三味口感各有不同,三款都好鮮甜。梭子魚攞火槍燒香左表皮 食落好香 魚肉帶甜味,深海池魚肉質彈牙,而屬於赤身魚嘅中拖羅就魚味最濃郁,雖然未至於去到大拖果種入口即溶,但都好好味金鎗魚腩手卷有別於平日食開嘅手卷,淨係賣相已經贏左99.9%嘅壽司店,賞心悅目食完凍盤就到熱辣辣嘅蟹肉茶碗蒸同麵豉湯,茶碗蒸真係食到一梳梳蟹肉,味道鮮甜,質地亦剛好。麵豉湯就有兩隻大蜆,飲落去就飲有清酒嘅餘韻但全晚嘅MVP一定係龍蝦!真係好好味!肉質掌握得恰到好處,剛剛熟得黎但又煎得好香,加埋落調左味嘅龍蝦膏入面簡直係不得了咁好味!!忍唔住比左個like師傅熱辣辣嘅鵝肝又係好邪惡嘅味道,配多士一齊食一定唔會輸食到呢度都已經飽左8成,同朋友

熱辣辣嘅鵝肝又係好邪惡嘅味道,配多士一齊食一定唔會輸
食到呢度都已經飽左8成,同朋友揀左厚燒同薄燒和牛各一客share食,宮崎和牛嘅肉味同油脂真係好好味。薄燒夾雜住蔥花輕輕一燒,而厚燒就充滿肉汁,兩款都好好味,但如果一定要揀的話,厚燒會稍勝一籌
食埋最考師傅功架嘅炒飯同炒野菜,仲有甜品,滿足到不得了
2025-05-22 344 瀏覽
早排同老公慶祝周年結婚紀念,叫左佢哋嘅特選和牛套餐,地點高層望到維園同夜景,氣氛靜靜地,唔嘈,適合二人世界前菜:南非鮑魚配自家製鮑汁
鮑魚大粒爽彈,口感唔韌,帶少少煙韌感。醬汁係日式鮑汁做法,微甜帶鹹,收得幾乾身,食完好開胃三款時令刺身
當日食到鰤魚、鯛魚、金目鯛,三款刺身好新鮮,口感各有特色,由油香滑嫩到清爽彈牙,層次分明金槍魚蔥手卷
底層係香脆既威化,上係係滿滿吞拿魚蓉同蔥,脂香好突出,魚味濃但唔腥,一啖入口好有層次感海鮮茶碗蒸
蛋滑得似布甸,入面有蝦、蟹柳,每啖都有鮮味,啖啖都有料。湯底係清甜昆布味,唔會太濃龍蝦
半隻開邊上,一邊保留原味,一邊用牛油香草香煎過,肉質好彈牙,超惹味,味道鮮甜,食得出新鮮鵝肝配自家製醬汁
外皮微脆,內裡滑溜,唔油膩。醬汁略帶果香、少少甜味,配鵝肝啱啱好,唔會搶味,反而中和咗油脂感。主菜:日本宮崎和牛
七成熟,熟度啱啱好。油花靚、脂香均勻,咬落軟腍入味,唔需要點醬已經好食,完全體現和牛本身質素蒜香煙肉炒飯
炒得乾身香口,粒粒分明,蒜香唔會太重,帶少少焦香,唔會膩,上面仲有隻大大既流心蛋,色香味俱全炒什菜
芽菜用咗牛油炒,有香氣但唔油,食落口清爽又解膩甜

前菜:南非鮑魚配自家製鮑汁

三款時令刺身

金槍魚蔥手卷

龍蝦

鵝肝配自家製醬汁

主菜:日本宮崎和牛

蒜香煙肉炒飯

炒什菜
芽菜用咗牛油炒,有香氣但唔油,食落口清爽又解膩

甜品
酸酸甜甜、帶清新果香,完美清口,為整餐收個靚尾。

整體味道水準穩定,每道菜都唔浮誇但做得出心思,配搭得好
2025-05-20 248 瀏覽
瀧宴日本料理位於銅鑼灣糖街25-31號suger+ 26樓一踏入餐廳就見到維港海景,一邊食一邊欣賞夜晚嘅景色,仲可以近距離望住師傅烹調精心製作每一道菜,食材新鮮,擺盤賞心悅目特選和牛套餐 Promotion price $880自家製醬汁煮南非鮑魚味道獨特,肉質鮮嫩,口感滑順,自家製的醬汁帶甜味和微妙的鹹味,令鮑魚香氣濃郁,蘿蔔放底也很入味多汁季節刺身三款吞拿魚腩,鯖魚,黑陸,吞拿魚腩刺身的味道鮮美,肉質滑嫩,富有油脂,口感極其柔軟,帶有微甜的味道,鯖魚刺身的味道鮮美,肉質緊實而滑嫩,帶有略微的油脂,黑陸魚刺身的味道清新,肉質緊實且滑嫩,帶有淡淡魚香,口感爽脆,略帶甜味,油脂豐富金䱽魚魚腩手卷,底部用米餅造,魚蓉入口軟棉,甘香有脂肪,米餅卜卜脆海鮮茶碗蒸味道鮮美,蛋液的滑嫩與海鮮的鮮味相得益彰,每一口都能品嚐到蛋香鮮甜,柔滑的蛋季節吸物濃郁嘅魚湯入面有兩片新鮮淮山,味道鮮甜,加入昆布令魚湯更香野生生猛龍蝦用咗頂級嘅本地花龍蝦,味道鮮甜爽口,非常新鮮,蝦頭仲好多膏用來炒龍蝦肉,非常出色,份量多,夠哂大隻香煎鵝肝伴自家制醬汁,法國鵝肝煎到金黃色,味道甘香,口感滑順有濃郁的奶油香,鵝肝的脂肪
瀧宴日本料理
位於銅鑼灣糖街25-31號suger+ 26樓

特選和牛套餐
Promotion price $880

季節吸物
濃郁嘅魚湯入面有兩片新鮮淮山,味道鮮甜,加入昆布令魚湯更香

香煎鵝肝伴自家制醬汁,法國鵝肝煎到金黃色,味道甘香,口感滑順有濃郁的奶油香,鵝肝的脂肪含量高,入口都融化般柔滑

日本宮崎和牛
和牛有四片,脂肪同肉嘅比例平均,放低已聞到濃郁嘅牛香,入口即化,仲有一隻靜岡青椒,旁邊有幾塊蒜片,燒到卜卜脆,牛肉仲可以點埋旁邊的海鹽,令到牛肉味道更突出

煙肉香蒜炒飯
炒飯上面鋪咗太陽蛋,櫻花蝦蔥花,加上煙肉炒香,飯身粒粒分明,又乾身

炒什菜'椰菜絲,冬菇絲,芽菜,韭菜,配蒜蓉醬,清甜爽脆,幫助消膩

甜品巨鋒啫哩,冰凍香甜,Q彈滑溜溜
  • 海鮮茶碗蒸
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
2025-05-01 239 瀏覽
在眾多日式料理中,Takiyan的「特選和牛套餐」帶來一場融合視覺與味覺的細膩體驗,以推廣價$880來說,坐在鐵板燒旁的座位一面享受豐富美味的食物一面欣賞著廚師的廚藝,性價比極高。餐前以南非鮑魚開場,鮮嫩彈牙,接著是三款時令刺身,其中一道為「搞碟魚」(也稱為青甘),魚脂豐厚、入口即化,讓人一試難忘。刺身擺盤雅緻,展現出主廚對細節的堅持。金槍魚蔥手卷同樣精彩,師傅即席製作,並於最後一刻用手輕輕灑上淡雪鹽,如雪飄落的畫面充滿儀式感,提升了整體用餐氣氛,亦為味道添上一層細膩鹹香。茶碗蒸則藏有驚喜,滑嫩蛋羹上鋪上一層香濃的松葉蟹芡汁,帶出海鮮的鮮甜與溫潤口感,是本套餐中一個低調卻極具水準的小品。接下來的龍蝦肉質扎實,與香煎鵝肝佐自家御醬汁相得益彰,鵝肝外脆內滑、醬汁鹹甜適中,是整餐的高潮之一。主菜可選宮崎和牛或西班牙火腿,我選了宮崎牛,油脂分布如霜降,口感柔嫩、肉味濃郁,充分體現日本和牛的精髓。配菜如煙肉香蒜炒飯及炒什菜穩打穩紮,不過不失,甜品則以精緻日式風格啫哩作結,清新不膩,收尾自然。整體而言,這份套餐不僅味道出色,在細節與服務上亦見用心,是一次令人滿足且具儀式感的用餐體驗。

2025-05-01 147 瀏覽
📍瀧宴日本料理(銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號sugar+ 26樓朋友就嚟生日,搵咗間鐵板燒同佢慶祝,估唔到抵食之餘。仲好有質素,環境仲一流👉特選和牛套餐💰$880/位😋😋😋😋.9/5⭐️自家製醬汁煮南非鮑魚隻鮑魚好食就唔洗講啦,連舊大根都煮得咁好味,當然要大讚⭐️季節刺身三款三款都係新鮮魚刺身,油脂分佈均勻,沾上醬油個鮮咩仲更加出⭐️金䱽魚腩手卷雖然佢一啲都唔似舊手卷,底層係塊威化,中間係魚腩蓉,面層滿佈鹽花,一啖咬落去係非常有驚喜⭐️海鮮茶碗蒸鮮甜嫩滑嘅味道,夾雜鮮甜蟹肉,每啖食落去都好暖入心⭐️野生生猛龍蝦一入到嚟已經見到個魚缸滿滿生猛海鮮,師傅準備菜式時喺魚缸撈隻生猛龍蝦出嚟生劏,係面前由生至熟,到放埋落個度,個種鮮甜彈牙嘅味道,簡直係無法形容。呢個價錢簡直係值回票價⭐️香煎鵝肝鵝肝一向都好食都唔使講啦,喺呢度食再加埋個靚景,簡直好味到講唔出口⭐️日本宮崎和牛一個字,好L好味,係入口即溶😋😋⭐️蜆湯清甜鮮甜,粒蜆肉又肥又大粒,咬落去仲會咇汁⭐️煙肉香蒜炒飯炒飯粒粒分明,教落爽口,最出色係隻燶邊蛋,我比滿分💯⭐️炒什菜朋友平時唔多鍾意食菜,但我見佢密密咁食哂成碟😋😋😋😋⭐️巨峰冰粉唔會太甜,又解油膩,
📍瀧宴日本料理(銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號sugar+ 26樓

👉特選和牛套餐
💰$880/位
😋😋😋😋.9/5

⭐️自家製醬汁煮南非鮑魚
隻鮑魚好食就唔洗講啦,連舊大根都煮得咁好味,當然要大讚

⭐️季節刺身三款
三款都係新鮮魚刺身,油脂分佈均勻,沾上醬油個鮮咩仲更加出

⭐️金䱽魚腩手卷

⭐️海鮮茶碗蒸
鮮甜嫩滑嘅味道,夾雜鮮甜蟹肉,每啖食落去都好暖入心

⭐️野生生猛龍蝦

⭐️香煎鵝肝

⭐️日本宮崎和牛
一個字,好L好味,係入口即溶😋😋

⭐️蜆湯
清甜鮮甜,粒蜆肉又肥又大粒,咬落去仲會咇汁

⭐️煙肉香蒜炒飯
炒飯粒粒分明,教落爽口,最出色係隻燶邊蛋,我比滿分💯

⭐️炒什菜
朋友平時唔多鍾意食菜,但我見佢密密咁食哂成碟😋😋😋😋

⭐️巨峰冰粉
唔會太甜,又解油膩,我諗無人唔鍾意食

回頭:yesyesyes!唔使講嘢,一定會帶多啲朋友嚟食,仲有咁正既景色,一定要bookmark,book左枱就可以用880優惠價食呢個餐,真係一定要book!!!
2025-04-24 133 瀏覽
今天和老婆去了銅鑼灣的瀧宴日本料理享用晚餐。這家餐廳嚴選來自世界各地的高質時令食材,製作一系列精緻的刺身、日式鐵板燒等佳餚,讓我們細味食材在不同烹調方式下所展現的鮮味。窗外望著維港的海景,夜晚的景色一流,增添了用餐的美好氛圍。我們點了 Takiyan 特和牛套餐,每道菜都令人讚不絕口:自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚燜煮至剛好,口感柔軟,底下搭配的蘿蔔吸收了醬汁的精華,十分入味。季節刺身 3 款包括梭子魚、深海池魚和鯛魚刺身,滿口魚油香味,讓人陶醉。金館魚腩手卷手卷以花型脆餅代替紫菜,上面撒有鹽花,口感獨特。海鮮茶碗蒸內含大量新鮮蟹肉,蛋味香濃,令人回味無窮。季節吸物海帶蜆肉湯中有三隻鮮甜蜆,湯味鮮美,十分滋補。野生生猛龍蝦龍蝦肉質結實,搭配濃郁蝦膏,分量十足,令人滿足。香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝厚實且香氣四溢,搭配脆脆的多士和甜甜的日本黑豆,讓人感到解膩。日本宮崎和牛入口即溶,牛油順滑香口,讓人陶醉。煙肉香蒜炒飯炒得乾身,蛋醬包住每一粒飯,味道絕佳。炒什菜炒得香氣四溢,搭配自家醬料,十分美味。甜品巨峰提子冰粉冰粉略帶Q彈口感,巨峰提子果汁香甜可口,完美劃上句號。整體而言,瀧宴的晚餐體驗無可挑剔

季節刺身 3 款
包括梭子魚、深海池魚和鯛魚刺身,滿口魚油香味,讓人陶醉。

金館魚腩手卷
手卷以花型脆餅代替紫菜,上面撒有鹽花,口感獨特。

海鮮茶碗蒸
內含大量新鮮蟹肉,蛋味香濃,令人回味無窮。

季節吸物
海帶蜆肉湯中有三隻鮮甜蜆,湯味鮮美,十分滋補。

野生生猛龍蝦
龍蝦肉質結實,搭配濃郁蝦膏,分量十足,令人滿足。

香煎鵝肝伴自家制醬汁

日本宮崎和牛
入口即溶,牛油順滑香口,讓人陶醉。

煙肉香蒜炒飯
炒得乾身,蛋醬包住每一粒飯,味道絕佳。

炒什菜
炒得香氣四溢,搭配自家醬料,十分美味。

甜品巨峰提子冰粉
冰粉略帶Q彈口感,巨峰提子果汁香甜可口,完美劃上句號。

整體而言,瀧宴的晚餐體驗無可挑剔,無論是食材的選擇還是料理的呈現,都讓我們感受到日本料理的精髓。
用餐優惠
試食活動