2021-12-23 86 瀏覽
我地去左表姨屋企玩,之後表姨就帶我地去附近商場搵好嘢食,就係附近北角滙入面嘅濟州燒肉去食韓燒啦!我地四個人叫左一個二人餐再加八爪魚海鮮鍋,另外仲有個薯仔排骨湯。八爪魚海鮮鍋,係對我嚟講略嫌辣左少少(係我唔太好辣),不過都可以接受嘅。薯仔排骨湯二人餐都好豐富,先嚟一系列前菜當然唔少得食物,燒肉都好新鮮又醃得入味我地套餐仲加配左炒粉絲,好夠味仲有無限添嘅芝士粟米同蕃茄蛋初時都以為唔夠食,點知食到我地四個人勁飽飽咁走。

薯仔排骨湯

二人餐都好豐富,先嚟一系列前菜

當然唔少得食物,燒肉都好新鮮又醃得入味

我地套餐仲加配左炒粉絲,好夠味

仲有無限添嘅芝士粟米同蕃茄蛋

初時都以為唔夠食,點知食到我地四個人勁飽飽咁走。
2021-12-10
2021-12-23 62 瀏覽
濟州五花肉套餐$588❤️濟州五花肉油脂分布平均,油香四溢,包埋生菜蒜片一齊食簡直係絕配👍🏻❤️牛小排好濃郁嘅牛味,雪花分明,入口即溶,必食!❤️醬油豬排骨肉用甜醬油醃製,嫩滑鬆軟,係最好味嘅豬排骨肉❤️豪快嚴選牛舌超厚切牛舌,爽口彈牙好Juicy❤️大醬湯大醬湯好多了有翠玉瓜豆腐牛肉蘿蔔蜆肉,好濃郁嘅牛骨湯,冬天飲暖湯 好幸福牙爐邊蛋不嬲都唔食,但呢間嘅爐邊蛋好好好食,特別入味,我食左5,6轉,店員都無話我煩,仲好歡迎我地食多啲添😆😆食蛋都飽👍🏻濟州燒肉食堂 (北角)北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
濟州五花肉套餐$588

❤️濟州五花肉
油脂分布平均,油香四溢,包埋生菜蒜片一齊食簡直係絕配👍🏻
❤️牛小排
好濃郁嘅牛味,雪花分明,入口即溶,必食!

❤️醬油豬排骨肉
用甜醬油醃製,嫩滑鬆軟,係最好味嘅豬排骨肉

❤️豪快嚴選牛舌
超厚切牛舌,爽口彈牙好Juicy

❤️大醬湯

濟州燒肉食堂 (北角)
  • 濟州豪快黑毛豬五花肉
  • 爐邊蛋
假裝在濟州島 海景+韓式燒肉北角區foodie推薦呢間位北角匯的靚景韓燒,專程訂戶外海景位,嘆返個海景韓燒,主打係濟州島的韓豚,無限添加韓式泡菜、爐邊粟米芝士、泡菜蛋,2-3人餐$588 ,CP值好高!-濟洲五花肉,肥瘦均勻超大條,燒至金黃色,包埋生菜食,大滿足-醬油豬排骨肉,經過韓式醬汁醃製後原條上,微甜,軟稔-牛小排,喜歡半熟口感的,每邊燒20秒即可,牛味超濃厚-豪快嚴選牛舌,必定是爽口味香-特大八爪魚,彈牙爽口,絕對沒有咬唔斷嘅感覺,不用久燒即可-韓式大醬湯,香濃好順口,食完燒烤飲返碗大醬湯最好不過—————————————————濟州燒肉食堂 (北角)北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picofthed
假裝在濟州島 海景+韓式燒肉

-醬油豬排骨肉,經過韓式醬汁醃製後原條上,微甜,軟稔

-牛小排,喜歡半熟口感的,每邊燒20秒即可,牛味超濃厚

-豪快嚴選牛舌,必定是爽口味香

-特大八爪魚,彈牙爽口,絕對沒有咬唔斷嘅感覺,不用久燒即可

-韓式大醬湯,香濃好順口,食完燒烤飲返碗大醬湯最好不過

—————————————————

濟州燒肉食堂 (北角)

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #北角美食 #相機食先 #小店
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-12-18
5 分鐘 (堂食)
  • 濟州豪快黑毛豬五花肉
  • 芝士粟米
  • 濟州五花肉套餐
2021-12-21 45 瀏覽
最近發現而家食燒肉好多時都食日式嘅,原來都有一段時間冇食過韓燒。今次去嘅呢間濟州燒肉食堂並唔係任食放題式嘅餐廳,但就有唔少好抵食嘅套餐,今次我地就叫左✨濟州五花肉套餐($588)✨入面包括:✨大八爪魚鬚✨濟州五花肉✨牛小排✨醬油豬排骨肉✨豪快嚴選牛舌✨韓式炒粉絲/大醬湯整體黎講佢地嘅肉都幾新鮮同高質,我就特別鍾意佢地嘅牛小排同牛舌,就咁望落成色已經好靚,油脂分佈平均,食落口感嫩滑有牛香,味道唔錯。另一個值得一讚嘅位係佢地嘅通風系統做得好唔錯,每枱都會有個吸油煙機,食完之後都唔怕成身油煙味。

✨大八爪魚鬚
✨濟州五花肉
✨牛小排
✨醬油豬排骨肉
✨豪快嚴選牛舌
✨韓式炒粉絲/大醬湯

2021-12-19 83 瀏覽
位於北角新地標北角匯二期,二樓有家濟州燒肉食堂。不僅燒肉質素高,更有無限量提供前菜:有青瓜、腌蘿卜、豆芽菜、蔬菜沙律、泡菜、生菜等健康又可口。我們選擇了$588 2-3人套:包含濟州五花肉、八爪魚鬚、牛小排、醬油豬排骨、牛舌和韓式炒粉絲。牛小排:油脂分布均勻呈雪花狀,入口即化,齒夾留香。濟州黑毛豬五花肉:肥瘦相隔,肉色亮麗,燒烤時油香四溢,食欲大增,包上生菜吃口感一流。醃製入味的醬油豬骨肉:好驚喜,肉質軟腍,帶少少醬油甜味,比我在韓國濟州島吃的還要好吃。大爪魚鬚:好大條用剪刀剪開,肉質彈牙鮮甜有咬勁。牛舌:薄切大大塊,夠水準。韓式炒粉絲:炒得幹身,煙韌好味。餐後加多一杯特飲更是絕配,酸甜醒胃。餐廳靠窗口的座位,更可享有無敵海景,可以一邊吃飯,一邊欣賞美景。但記得要早點訂位。
2021-12-19 70 瀏覽
上網見到北角匯商場的聖誕裝飾好靚,於是就約朋友黎影相順便食飯,我地揀左呢間韓燒,因為食韓燒好有冬天氣氛。我地兩個人點左一個五花肉套餐($588)一開始有各式各樣的韓國小食同埋沙律,職員亦都會加泡菜蛋同芝士粟米喺爐邊燒,韓國小食好惹味,沙律好清新,同時亦都會有生菜可以包住燒肉黎食。大八爪魚鬚:真係好大條,燒來吃很香口,而且好彈牙牛小排:油脂味好香,好正豪快嚴選牛舌,大大塊,本身都有調味,牛味都豐富濟州五花肉:好大塊,油脂燒出來好香,而且唔會韌,肥瘦適中醬油豬排骨肉:啖啖肉,醬油好滋味大醬湯:好多配料,有瓜,蜆肉,菇,牛肉,豆腐,而且肉都燘得好夠淋,湯個味道非常濃郁,又夠哂熱餐廳會提供水可以自行添加,而且職員會主動問我地加唔加生菜,呢度坐得幾舒服,好多韓燒餐廳因為有個爐所以會頂腳,呢到冇呢個問題。

我地兩個人點左一個五花肉套餐($588)

大八爪魚鬚:真係好大條,燒來吃很香口,而且好彈牙
牛小排:油脂味好香,好正
豪快嚴選牛舌,大大塊,本身都有調味,牛味都豐富
濟州五花肉:好大塊,油脂燒出來好香,而且唔會韌,肥瘦適中
醬油豬排骨肉:啖啖肉,醬油好滋味

2021-12-16
2021-12-18 4132 瀏覽
好耐無食過有爐邊蛋&芝士既韓燒了😍呢間濟州燒肉食堂主打韓式燒肉,前菜、生菜、爐邊蛋、粟米芝士都係任加🤤餐廳環境闊落好坐,2個人都有大大張卡位坐👍🏻我地試左濟州五花肉套餐($588)餐牌寫for 2-3人,結果我地2個人差啲食唔晒😳如果3個女仔叫呢個相信都夠晒飽😝☑️濟洲五花肉2大條,切得偏薄身,充滿油脂,適合包埋蔬菜食😋☑️醬油豬排骨肉我地最鐘意呢款😍有成5條,份量十足👍🏻醬油醃得非常入味,肉質唔鞋,油香平均🤤☑️牛小排油花分佈得靚仔,燒一陣就食得😆入口軟淋,建議點少少醬汁一齊食。☑️豪快嚴選牛舌舌如其名,又大塊又厚🤣食落爽口,幾有口感😝☑️大八爪魚鬚真係勁大條🤩而且唔韌👍🏻食八爪魚最驚就係咬完一大輪最後食唔到🙈☑️韓式炒粉絲主食可以揀炒粉絲或者大醬湯,我地要左前者😜粉絲炒得乾身惹味,配料仲有啲牛肉絲、洋蔥、紅蘿蔔絲。☑️柑橘梳打 ($32)☑️荔枝梳打 ($32)叫野飲如下走飲管既話仲會減10蚊🤩就算唔走飲管餐廳都係用甘蔗飲管,幾環保👍🏻我地揀既兩杯嘢飲都正常,柑橘足料🍹比較驚喜😝

好耐無食過有爐邊蛋&芝士既韓燒了😍

☑️濟洲五花肉
2大條,切得偏薄身,充滿油脂,適合包埋蔬菜食😋

☑️醬油豬排骨肉

☑️牛小排

☑️豪快嚴選牛舌
舌如其名,又大塊又厚🤣食落爽口,幾有口感😝

☑️大八爪魚鬚

☑️韓式炒粉絲

☑️柑橘梳打 ($32)
☑️荔枝梳打 ($32)
2021-12-18 54 瀏覽
12月充滿聖誕節氣氛, 和朋友聚會, 歡歡樂樂地吃 美食 就是最好的選擇。 冬天最喜歡就是 吃韓烤和火鍋, 即興吃韓烤也是不錯的選擇。 北角匯商場, 靜中帶旺 地點又方便, 經常有不同主題展, 在濟州燒肉食堂 窗邊 可以細心觀賞, 而且飽覽海景, 浪漫又舒適。濟州五花肉套餐牛小排雪花均勻 肉質色澤鮮豔, 厚度厚薄適中, 燒烤時間不用太長, 滲出濃濃的油脂香氣, 加上少許鹽粒已經非常美味, 是每次來必點的食物。濟州五花肉層次分明的五花腩, 燒烤時剪成細細件, 烤至金黃色, 配上生菜和泡菜一起吃是最滋味的。 醬油豬排骨肉很有驚喜的, 肉味非常濃郁, 醃製味道剛剛好不會太鹹微甜, 肉質有嚼勁而 嫩滑多汁, 非常惹味。大八爪魚+豪花嚴選牛舌八爪魚充滿海水味道,而且肉質比想像中 淋, 剪成薄片 烤至金黃, 點上辣椒醬就最美味。韓式炒粉絲分量極多的韓式炒粉絲, 煙煙靭靭吸收了醬汁精華, 加上牛肉蔬菜蛋絲, 熱辣辣又惹味。青檸梅子梳打+濟州特飲吃韓國燒烤最重要當然一定要嗌特飲, 這兩款都是清新爽口消滯 ,而且不會太甜 , 後來發現餐牌寫著 ,如果不需要飲管可以減十蚊, 下次可以試試。

濟州五花肉套餐

牛小排

濟州五花肉

醬油豬排骨肉

大八爪魚+豪花嚴選牛舌

韓式炒粉絲

青檸梅子梳打+濟州特飲

2021-12-15 81 瀏覽
8周年記念日揀咗我哋兩個最鍾意嘅(濟州😂)去唔到濟州就去食濟州燒肉先❤️❤️❤️覺得環境好闊落同埋好舒服😌而且員工面帶笑容心情愉快~~~我哋嗌左濟州五花肉套餐開咗爐之後佢都倒泡菜蒸蛋同埋粟米芝士喺爐邊,完全令我諗起喺首爾食嘅韓燒!而且佢嘅泡菜,大豆芽同埋沙律菜生菜都好新鮮!好好食❤️-大八爪魚鬚-以為燒完會好硬😂,點知唔係喎,好有咬口又鮮甜仲有啲海水味好新鮮-濟州五花肉-有兩塊,第一塊我哋唔係好掌握到個燒嘅時間,所以overcook咗😂之後發現原來唔使燒咁耐,食落除咗肉香之外仲好juicy❤️-牛小排-油脂分布啱啱好,而且肉質嫩滑 yummy!-豪快嚴選牛舌-開頭見到得兩塊以為好少,點知係厚切❤️啱晒鍾意食牛舌嘅我⭐️-醬油豬排骨肉-呢個肉嘅調味啱啱好,而且燒完之後迫咗少少油出嚟,外面有脆口,入邊充滿肉汁,咬落爽口,好好食👍🏻-韓式炒粉絲 -好當時喺出邊食一係太淡係太油 呢個吵得啱啱好!而且更加啱香港人口味,好似好食過韓國😂再配埋杯金橘梳打同埋荔枝梳打好滿足:)值得一讚係佢嘅抽風系統做得好好,完全一啲都冇油煙,食完亦唔覺得自己一身油煙味👍🏻👍🏻下次再嚟食過😌
8周年記念日揀咗我哋兩個最鍾意嘅(濟州😂)
去唔到濟州就去食濟州燒肉先❤️❤️❤️

覺得環境好闊落同埋好舒服😌而且員工面帶笑容
心情愉快~~~我哋嗌左濟州五花肉套餐

而且佢嘅泡菜,大豆芽同埋沙律菜生菜都好新鮮!好好食❤️

之後發現原來唔使燒咁耐,食落除咗肉香之外仲好juicy❤️
-牛小排-油脂分布啱啱好,而且肉質嫩滑 yummy!

再配埋杯金橘梳打同埋荔枝梳打好滿足:)
下次再嚟食過😌
2021-12-14
慶祝紀念
紀念日
  • 濟州五花肉套餐
  • 前菜
  • 韓式炒粉絲
2021-12-12 84 瀏覽
無限量提供前菜,有青瓜、泡菜、醃蘿蔔、芽菜、沙律,泡菜蛋醬。濟州五花肉2-3人套餐 $588+1大八爪魚鬚:大大舊,燒一陣輕輕能剪斷便最彈牙爽口,點少少鹽花,好好味。濟州五花肉:超長,比燒爐鐡網仲長,唯有剪開黎燒,肥瘦適中,經燒過既油脂溢出,五花肉更香口但唔肥膩,夾住爽口生菜食,一流。牛小排:油脂分布均勻,雪花好靚,表面舖有少量鹽花,經燒烤後,牛味濃郁,即使唔點醬汁都好好味。豪快嚴選牛舌:牛舌本身都好爽口,再燒到外面有少少焦香醬油豬排骨肉:醃製過,燒完再食,肉條好入味,又夠惹味,建議唔好點醬汁食。韓式炒粉絲:有驚喜,好好味,炒得特別香又有少少黑椒味,好快清曬。點多2杯梳打 $32/杯濟州特飲,少少甜很解渴。梅子青檸梳打,酸酸甜甜好開胃,食完烤肉再飲,好解膩。
濟州五花肉2-3人套餐 $588+1
豪快嚴選牛舌:牛舌本身都好爽口,再燒到外面有少少焦香

點多2杯梳打 $32/杯
濟州特飲,少少甜很解渴。
梅子青檸梳打,酸酸甜甜好開胃,食完烤肉再飲,好解膩。
2021-12-11 103 瀏覽
👁‍🗨濟洲五花肉套餐 (7.5/10) 💲588.呢日叫左個濟洲五花肉套餐,入面有大八爪魚鬚🐙牛小排,牛舌,濟洲五花肉,醬油豬排骨肉同埋一個韓式炒粉絲或者大醬湯,比你二揀一😇先講大八爪魚鬚,個人非常推介,因為食落好有咬口有彈性😹燒完之後味道更加香🤤牛舌就比較大塊,要剪開佢食先得,有部份食落既口感係爽口既,不過整體比較韌身,有點兒難咀嚼😬牛小排亦都出色,睇個賣相已經好吸睛,牛味濃郁香口,油脂分佈相當平均☺️醬油豬排骨肉好腍身,帶點點甜既醬油味,令到豬排骨更加好味😇韓式炒粉絲份量算多,聞倒陣陣麻油同黑椒既香味令人已經好想食🤣有時食韓式炒粉絲會怕太油膩,不過呢個就冇咁既問題😌.👁‍🗨柑橘梳打 (7/10) 💲32.好多次見倒柑橘既野飲,都會揀左佢😹野飲入面有兩舊柑桔肉,酸酸地甜甜地,甜度同酸度都適中,不過就冇荔枝梳打飲落咁香口😹正正常常咁啦 .👁‍🗨荔枝梳打 (7/10) 💲32.離到既時候,有啲以為比錯左😂因為杯野飲好紫色,好易令人覺得係提子味😂不過一飲,就會飲倒都幾濃味既荔枝味,甜度個人覺得岩岩好,梳打亦都吾會太多氣,整體味道幾香,同樣岩哂食完燒肉之後飲,夠哂fresh🤤.🔛 整體評分(7
👁‍🗨濟洲五花肉套餐 (7.5/10) 💲588.

👁‍🗨柑橘梳打 (7/10) 💲32

👁‍🗨荔枝梳打 (7/10) 💲32
🔛 整體評分(7.5/10)

2021-12-11 93 瀏覽
早前朋友推介過北角匯有間燒肉店味道唔錯唔錯。今日早收工,過黎望下北角匯的楓葉,時間剛好6點半,眼見歺廳未多人決定即興試下。 因為即興食,佢冇曬窗台位,窗口位嘅風景唔錯望到東區走廊,座位闊落。我地揀左濟州五花肉套餐濟州五花肉 八爪魚鬚 牛小排 醬油豬排骨肉牛舌 及韓式炒粉絲韓式炒粉絲黎度熱辣辣我哋第一時間食咗佢調味啱啱好咸味適中我哋加埋可以refill嘅泡菜落炒粉絲非常之好食同夠濕潤。濟州五花肉好大塊,肉的顏色都好紅潤,煎熟後幾嫩滑。醬油豬排骨肉夠肥又甜,咬入囗好juicy牛舌非常大塊,煎熟後口感爽脆牛味濃郁牛小排油花豐富,肉腍多汁且醃製得好鮮甜。試咗濟州五花肉套餐後我覺得呢間的牛係好食過豬牛肉味豐富多層次又多汁。員工都好有禮貌唔會嫌你太煩會不停幫你加水加芝士加蛋我地都食得好飽。濟州燒肉食堂北角渣華道123號北角匯2期2樓210號舖
早前朋友推介過北角匯有間燒肉店味道唔錯唔錯。

我地揀左濟州五花肉套餐

濟州五花肉 八爪魚鬚 牛小排 醬油豬排骨肉
牛舌 及韓式炒粉絲
韓式炒粉絲黎度熱辣辣

我哋第一時間食咗佢
調味啱啱好
咸味適中
我哋加埋可以refill嘅泡菜落炒粉絲非常之好食同夠濕潤。

濟州五花肉好大塊,肉的顏色都好紅潤,煎熟後幾嫩滑。

醬油豬排骨肉夠肥又甜,咬入囗好juicy

牛舌非常大塊,煎熟後口感爽脆牛味濃郁

牛小排油花豐富,肉腍多汁且醃製得好鮮甜。

試咗濟州五花肉套餐後
我覺得呢間的牛係好食過豬
牛肉味豐富多層次又多汁。

員工都好有禮貌唔會嫌你太煩

會不停幫你加水加芝士加蛋
我地都食得好飽。

濟州燒肉食堂
2021-12-08 92 瀏覽
踏入12月想食聖誕套餐。媽咪想食燒肉🔥。食燒肉我一定揀*濟洲燒肉食堂*🤩。餐廳抽風系統好好。唔會食到成身臭崩崩😌。食燒肉點少得任食前菜+爐邊芝士粟米+泡菜蛋🤪。不停Refill是常識吧😎。選咗$588濟洲五花肉套餐🔥🔥大八爪魚鬚🔥牛小排🔥豪快嚴選牛舌🔥濟洲五花肉🔥醬油豬排骨肉🔥韓式炒粉絲/大醬湯🥣最愛大八爪魚鬚。好彩店員溫馨提示。🐙上碟已經係熟咗。燒兩燒就食得😛。唔係就Overcook了🙃。燒到剛剛好。超鍾意❤️。五花肉超大塊。肥瘦均勻。非常香口惹味😋。醬油豬排骨好搶火。小心火燒手牙❣️。梅子青檸梳打+荔枝梳打一人一杯梳打解膩必選。
選咗$588濟洲五花肉套餐🔥
🔥大八爪魚鬚
🔥牛小排
🔥豪快嚴選牛舌
🔥濟洲五花肉
🔥醬油豬排骨肉
🔥韓式炒粉絲/大醬湯🥣
燒到剛剛好。超鍾意❤️。
五花肉超大塊。肥瘦均勻。非常香口惹味😋。
醬油豬排骨好搶火。小心火燒手牙❣️。
梅子青檸梳打+荔枝梳打
一人一杯梳打解膩必選。

2021-12-07 112 瀏覽
好耐無得去旅行,見到濟洲這個名子好開心,差唔多2:00pm來到食遲來的燒肉午餐。見到門前的餐牌已好想食。坐底立刻叫了一客燒肉套餐,再加濟洲特產白鱔及芝士生𧐢。海鮮都好新鮮,肉類都唔錯,好似是濟洲來的食材,坐得舒服,價錢都ok,三個人食到好飽,大滿足。
2021-12-04 100 瀏覽
濟州五花肉套餐🦑🥩濟州五花肉大大塊燒熟左個邊脆脆地肥瘦適中好香口好好味😋醬油豬排肉骨醃製過嘅肉排味道濃郁細細件燒完好野味,牛小排細細件燒一燒就熟一啖一口好嫩滑😋豪快嚴選牛舌,其實牛舌燒完實好食,因為個部位本身好爽口😋大八爪魚鬚份量都多。韓式炒粉絲:炒到好乾身又多配料唔錯。整個套餐份量足夠二至三人食好滿足👍🏻👍🏻👍🏻柑橘梳打🥤同荔枝梳打🥤我覺得梳打配韓燒係絕配,清新又有果味。
濟州五花肉套餐🦑🥩