2009-06-04 37 瀏覽
下晝流浪kowloon city, 只想找間茶餐廳醫肚, 誤打誤撞之下入左澳門樂園茶餐廳間茶餐廳相信係添樂園的分店, 因為有煲仔飯賣, 加埋茶餐廳的餐牌, 選擇都幾多, 眼花撩亂, 突然得了選擇恐懼症.. 最後以什扒意粉作為今日之午餐叫左阿姐要茄汁底, 但, 意外地俾左洋蔥汁我 唯有照食.. 唔通倒左去咩.. 什扒包括豬扒同雞扒, 加一塊火腿, 洋蔥汁唔會好咸, 收貨了, 豬扒都幾厚, ok, 其實碟意粉都幾好食, 仲有個紅湯都唔錯, 雖然做錯, 但錯有錯著啦去福佬村道想食茶餐廳, 呢間都食得過既...

最後以什扒意粉作為今日之午餐

叫左阿姐要茄汁底, 但, 意外地俾左洋蔥汁我

去福佬村道想食茶餐廳, 呢間都食得過既...
在九龍城福佬村道的添樂園,隔離有一間"澳門樂園",份屬同一系人馬.看個名就知道,此茶餐廳是供應一些澳門的地道食物.早餐時段也是得那些選擇,什麼腸仔煎蛋餐蛋麵之類,稱之為澳門樂園,怎也有一點特別的選擇.有一味豬仔包,有吞拿,咸牛肉,辣魚等選擇.記得在澳門吃過辣魚飛碟,相信要個辣魚豬仔包,應該是接近澳門街的風味.豬仔包烘過,食落香脆鬆軟,辣魚是辣味的沙甸魚,魚肉打成碎,味道頗辣.此個早餐還包一杯飲品.凍飲的話就$26.用膳前替食物影相,已是必備動作,其中一名女店員見到我拿住部相機,影個豬仔包,有點好奇,走過來問:{你係咪咩野飲食男?}我支吾而對:{eh..................唔係呀,我影下相乍嘛,無咩特別.}女店員聽罷,說:{如果你係飲食男,影埋個包之外,要影埋我呢.}旁邊其他店員聽到,掩住個咀偷笑.隨數碼相機普及之後,現今也有很多人,開飯前也會左影右影,已不是新鮮事物.我早應該習慣,原來是沒有稀奇.

$26 (早餐)
2008-06-02 12 瀏覽
同男朋友行開呢面睇醫生, 原本想叫個豬扒包茶餐, 點知入去時剛剛過左下午茶時間,唯有叫其他野食, 男朋友要左碟芙蓉蛋飯, 好乾身, 如果無 soya sauce 比我, 我諗我無辦法食, 試左少少, 基本上好難會唔好食囉! 而我就要左 "懷舊" 紅豆冰加蛋冶, 睇下有幾 "懷舊 先?? 就係得啲花奶同紅豆, 收我 17蚊,等我重以為有雪糕添 好在紅豆份量不少, 亦唔會過甜! 而蛋冶 (14蚊) 又係煎到乾哂! 幾十蚊比啲咁既野我 一定無下次!

幾十蚊比啲咁既野我
一定無下次!
2008-02-02 8 瀏覽
今日天氣冰凍,行過睇到門口貼咗的滔滔周刊介紹仔飯,咪走入去試下,初頭重要等位,但好快就有位,坐定就叫咗個臘腸排骨仔飯$39,因第一次,就試下抄野,加咗個八珍炒麵$34。仔飯無什麼驚喜,同普通仔飯味道一般,排骨同臘腸不太好味,炒麵好多汁同麵煎得不太香,可能太多人。試一次下次都唔去。