2010-07-12
(承上華星冰室之食評)澳洲牛奶公司這個大名相信不用我多介紹了吧。年中都不時會來的, 多數都是吃早餐, 通常都不用等位。早餐 $24, 未坐定已經要想好吃什麼, 炒蛋 + 多士 + 火腿通粉基本上是固定公式, 來得多就自動波識叫的了。我計過, 落單後不出十秒, 奶茶便會出現, 未到第三十秒, 通粉「嗖」一聲的降臨枱上, 兩分鐘內什麼都到齊了, 絕無誇張。通粉湯鹹, 喝得多都幾口渴, 不過個通粉都不是重點。炒蛋呢, 全港佢認第二都無人敢認第一的了, 次次來都一樣的好吃, 鬆軟香滑兼備, 似乎下了牛奶去炒? 夾在兩片牛油多士內吃, 無以尚之呀! 我就有時喝奶茶有時喝咖啡, 味道正常。來得澳牛只要記住一個字 - 快! 整個服務的流程極之 synchronised, (如果你可以) 坐久一點的話, 就會留意得到這奧妙的流水作業。吃得快的人, 不出五分鐘已可俾錢出門口。我吃得慢一點, 10 分鐘啦, 都幾急的。侍應當然不會得閒同你打牙骹啦, 但服務講真唔算差的, 我來過幾次都認為無問題, 至少他們會耐唔耐問下你啲嘢齊未 (其實根本不用問, 佢地記得哂), 也不會黑口黑面 (那有點面如玄檀之收銀阿姐
澳洲牛奶公司這個大名相信不用我多介紹了吧。
年中都不時會來的, 多數都是吃早餐, 通常都不用等位。
通粉湯鹹, 喝得多都幾口渴, 不過個通粉都不是重點。
我就有時喝奶茶有時喝咖啡, 味道正常。
侍應當然不會得閒同你打牙骹啦, 但服務講真唔算差的, 我來過幾次都認為無問題, 至少他們會耐唔耐問下你啲嘢齊未 (其實根本不用問, 佢地記得哂), 也不會黑口黑面 (那有點面如玄檀之收銀阿姐除外), 夠快這一點我都覺得貴一點是值回票價的。
我覺得要帶下外國朋友來見識一下這裡的地道港式超高效率, 真是奇景來的!