2019-10-03
我地兩個一向喜歡捐窿捐罅搵食,有時真係對飲食特別消息靈通,我朋友睇到佢一篇食評,介紹【潮鮮薈燒烤專門店】,「自轉」燒烤吧都係懶人包嘅福音,鍾意燒野食但又唔使郁手郁腳就食到燒烤嘢真係夠晒懶呀!大熱天時都可以嚟過吓串燒癮,最正喺以放題形式,一個價錢定晒預算,唔使就住就住食,名暢快、岩晒我。由地下拾級而上踏進潮鮮薈,座位間隔乾淨闊落,抽風系統亦做得不錯,亦可能係特製烤爐無煙無火!完全沒有煙霧瀰漫的感覺,以主打自助串燒放題的餐廳嚟講算係幾好。呢晚全場都好Full,等左陣就有位入Lu,嘩...雪櫃食物多達幾十款!!!全場眼見既都係任食串燒,好吸引呀!知道每日即製就更加開心,另外又有凍櫃Keep住D生冷野,都算係咁。枱面上既醬汁同調味料都唔少架!好正!醬汁方面有三款︰「秘制沙嗲醬、地獄韓燒醬同蜜糖燒肉汁」呢三款汁個味道都比較重,最喜歡秘制沙嗲醬因為有D...含有花生的醬汁,好似D雞肉串牛肉串淋上沙嗲醬,剛好一口 ...我食到最後個味蕾都唔太分得清邊款打邊款了。而調味料有六款︰「紅椒粉、孜然粉、味椒鹽、七味粉、岩鹽同淮鹽。」可以先將啲粉倒落去自己個盤到慢慢點嚟食。不過啲調味料都頗鹹,每次都係點少少嚟
枱面上既醬汁同調味料都唔少架!好正!
醬汁方面有三款︰「秘制沙嗲醬、地獄韓燒醬同蜜糖燒肉汁」
而調味料有六款︰「紅椒粉、孜然粉、味椒鹽、七味粉、岩鹽同淮鹽。」可以先將啲粉倒落去自己個盤到慢慢點嚟食。不過啲調味料都頗鹹,每次都係點少少嚟食就好。
呢度既燒烤盤好新淨,兩側配有自動滾筒,放啲串燒上去就會自動旋轉,唔使自己郁手之餘又可以確保啲串燒平均受熱,十分方便!同埋好快熟...超正!
食到咁上下,要飲下野啦!!飲品種類頗多,無酒精飲品入面除咗有可樂同罐裝果汁之外,仲有烏龍茶同綠茶等較為淡味嘅選擇,照顧到兩邊唔同嘅口味。
至於酒精選擇方面,有日本梅酒同清酒可以揀。我就每樣試左一啖,又唔錯Wor!日本梅酒推介推介!
自助食物櫃入面擺滿一盤盤已經串好嘅肉類同蔬菜,十分貼心。入面款式唔算少,除咗有最基本嘅腸仔雞翼、牛柳、牛舌之外,亦有一啲台灣夜市常見嘅台灣腸肉同港式嘅黑椒牛丸。
蔬菜方面則有粟米、茄子、蘑菇同秋葵等撐場。任食串燒有兩至四樣野都好推介架~牛柳粒、麻辣雞翼、雞柳、秋葵、丸類、蘑菇。都真係好唔錯。當晚幾乎試勻哂啲食物,因為一串串好方便又易食。食多左又唔覺。哈哈!
👉🏻重點講返先:兩個人去係會有半隻龍蝦送既。因為埋位嗰陣店員送咗每人半份龍蝦俾我哋,個陣望落去見隻龍蝦肉質都幾紮實同唔少膏!咁我地先將佢放落去爐底慢慢燒。慢慢留意幾時食得先。
燒左一陣,見佢燒到金黃色就應該食得...
食到差唔多,完場前梗係要食返少少甜嘢啦!呢粒雪米滋係喺一開始拎嘢飲嘅冰櫃拎返嚟,入面大量供應呢款獨立包裝嘅雪米滋。呢款係榴槤味,放一陣溶一溶雪,食落幾軟綿香滑。可惜味道選擇只有一款,嗰晚最尾只係食到呢款榴槤味嘅雪米滋。
總結黎講呢,呢餐飯埋單每人兩舊水多小小,以放題嚟講,【潮鮮薈】食物質素唔錯,而且勝在坐得舒服,啲嘢食燒起上嚟又方便無煙無火食完身上不會有油煙味。閒時同三五知己上嚟食下嘢吹下水都不失為一個好選擇。推薦推薦!!
BTW...4位以上即送龍蝦海鮮盤,海鮮盤放在4層架再送上枱。有得食「龍蝦、貴妃蚌、馬友魚、鮑魚、特大帆立貝、廣島蠔、本地黑毛豬腩件、澳洲牛肉丸、有機啡菇。」下次我決定四個人黎食啦...haha