2019-01-09 381 瀏覽
有人接收工就喺附近食個宵夜, 呢間有雞粥又可以打冷就決定呢間啦~西蘭花班球🔸太肚餓食咗先記得影相, 夠鑊氣, 魚都好夠味鹵水鵝🔸底有花生同豆腐, 淨係相都知鹵得夠入味, 肉質唔韌乳鴿一隻🔸朋友想食, 味道ok唔會好騷雞粥🔸係我太耐無食嗎? 佢係類似潮州粥, 面頭見到一層雞黃油, 裡面加咗薑絲同蔥, 味道唔會好鹹豉油皇鵝腸🔸呢碟勁野味, 鍾意重口味應該都會鍾意食, 夠鑊氣令到豉油味好出奇妙炒粉絲🔸個名就夠奇妙喇, 其實係少少海鮮蝦菜炒粉絲, 可惜太辣我食唔到總括黎講, 味道ok的, 正常質素, 4個人$4xx價錢都算抵食。

西蘭花班球🔸太肚餓食咗先記得影相, 夠鑊氣, 魚都好夠味

鹵水鵝🔸底有花生同豆腐, 淨係相都知鹵得夠入味, 肉質唔韌

乳鴿一隻🔸朋友想食, 味道ok唔會好騷

$110 (宵夜)
2018-12-06 405 瀏覽
今晚唔想煮,一於落街食,好耐冇食潮州打冷就入去尋食一番先,原來除左打冷,還有小菜叫,睇見好多款式,而且價錢唔係好貴但人唔多叫唔到太多,費事食唔晒浪費,只係叫左:鵝片拼盤、潮州煎蠔餅和馬拉盞通菜。當d餸送來時,賣相吸引而且份量十足,急不及待試吓味道先:鵝片拼盤:都幾多種類,有(鵝片、鵝腸、豬頸肉、鹵水蛋、豬大腸、生腸、紅腸、墨魚、鴨腎、豬耳、芽菜和豆po)鹵水都幾好味,但好多都煮唔腍,入囗幾硬潮州煎蠔餅:味道幾好,入口幾脆,如多d蠔仔就好馬拉盞通菜:冇乜馬拉盞味,唔夠惹味,太多菜梗有d硬,如用煲仔或沙窩上會更好今晚呢餐味道比較差d,只可以講價錢適中份量足,但唔味美。
今晚唔想煮,一於落街食,好耐冇食潮州打冷
當d餸送來時,賣相吸引而且份量十足,急不及待試吓味道先:

鵝片拼盤

潮州煎蠔餅:味道幾好,入口幾脆,如多d蠔仔就好
潮州煎蠔餅

馬拉盞通菜

今晚呢餐味道比較差d,只可以講價錢適中份量足,但唔味美。
2018-11-23
潮州煎蠔餅
2018-11-07 281 瀏覽
點解會去食:2018-11-02 行過城門河,想起河畔有打冷食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️即叫即整,蠔餅、炸豬手全部熱辣辣。椒鹽鴨舌、小炒王即叫即炒,足料。食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️好新鮮,夠熱,但唔會熱到辣嘴。食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️豬手唔乾,仲幾 juicy。蠔餅都幾多蠔。—————————————————服務員態度:有效率。願意協助。—————————————————最重要係。。。我會唔會再去呢?重遊指數:⭐️⭐️⭐️
點解會去食:
2018-11-02 行過城門河,想起河畔有打冷

食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️
即叫即整,蠔餅、炸豬手全部熱辣辣。
椒鹽鴨舌、小炒王即叫即炒,足料。

食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️
好新鮮,夠熱,但唔會熱到辣嘴。

食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
豬手唔乾,仲幾 juicy。蠔餅都幾多蠔。
—————————————————
服務員態度:
有效率。願意協助。
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢?
重遊指數:⭐️⭐️⭐️
2018-11-04 223 瀏覽
同女朋友係附近拍拖,順路去河畔花園開餐。河畔伊頭有唔少餐廳都食過,唯獨係打冷未試,所以決定去試下。一睇個餐牌已經覺得價錢抵食,可以放肆咁嗌。餐廳差都唔滿座咁濟,睇黎唔會差得去邊。先黎一碗細豬紅,但份量夠兩個人食有突。豬紅有韭菜墊底,兩樣都非常香滑,仲有少少辣,好惹味。鵝腸墨魚。鵝腸略嫌煮得太熟,唔夠爽口,墨魚都比較淡口,但起碼有滷水味。大窩雞粥,粥多雞少,不過味道啱啱好,粥底算係綿,抵食仲嗌佐碟豉椒炒蜆,不過無影相,好味。埋單總共都係二百幾,所以係超抵食,值得推介。下次會試埋鵝片同啲小菜。

大窩雞粥,粥多雞少,不過味道啱啱好,粥底算係綿,抵食

仲嗌佐碟豉椒炒蜆,不過無影相,好味。

2018-11-03
  • 豬紅
  • 雞粥
  • 豉椒炒蜆
2018-08-16 456 瀏覽
食潮州野,沙田有呢間。開左好多年,不少人都會誇區來食。早餐午餐茶餐通通不推薦,唯獨晚市食返潮州野就真不錯,有理由懷疑不是同一廚師出品。夜晚多人食,好有大排擋 feel 。牌餐有呢D:打冷唔想食滷水,所以叫左條鹽焗烏頭 $128。都算大條,肉質唔鞋唔滑叫及格,但黃油唔算多,唔夠香囉。魚肚部份有檸檬,加添香氣;而且魚肉點上豆醬,真係非常美味。另外叫左小炒皇 $88, 配料超多,有韮菜、腰果、魷魚、蝦干、魚干同菜𦡮⋯⋯又香口又惹味,熱辣辣又好大碟,送粥簡直不得了 👍再整多碟蝦醬炒通菜$55,大碟又惹味,火候控制幾好,唔會 over cook 。潮洲白粥 $9 一碗,滿到傾 😆環境一般,坐位逼夾,沒有加一,價錢算親民。
食潮州野,沙田有呢間。開左好多年,不少人都會誇區來食。

夜晚多人食,好有大排擋 feel 。

牌餐有呢D:

打冷唔想食滷水,所以叫左條鹽焗烏頭 $128。
都算大條,肉質唔鞋唔滑叫及格,但黃油唔算多,唔夠香囉。
魚肚部份有檸檬,加添香氣;而且魚肉點上豆醬,真係非常美味。

潮洲白粥 $9 一碗,滿到傾 😆

環境一般,坐位逼夾,沒有加一,價錢算親民。
  • 小抄皇
2018-06-30 331 瀏覽
今日我們到這潮州飯店食早餐。點了普通的常餐卻發現他的味道也可以。米粉份量挺多,豬扒很鬆軟很淋。蛋比較多油,但蛋王是流心的,讚!值得一提的是那個我平常不會食的方包,這個包真的很鬆軟,不會干干的,很有驚喜,好食!很帶兒時在學校canteen既感覺。
今日我們到這潮州飯店食早餐。
點了普通的常餐卻發現他的味道也可以。
米粉份量挺多,豬扒很鬆軟很淋。
蛋比較多油,但蛋王是流心的,讚!
很帶兒時在學校canteen既感覺。

2018-06-27
早餐
2018-04-13 473 瀏覽
喺沙田行完街後想食打冷,於是專登揸車同朋友到河畔花園的新潮軒打冷小菜食宵夜。 餐廳大概可以容納50人,環境幾正。去打冷就當然唔少得食滷水雜錦啦!入面有紅腸豬大腸鹹蛋種種嘅款式加埋滷水汁,撈飯一流。 叫咗一碟蒜蓉黃金蝦。黃金蝦煎得十分香脆。蝦肉亦算十分新鮮,係推介嘅菜式之一。 炸蠔餅就相對上就比較普通。除咗蠔嘅數量比較少之外,粉皮亦都炸得有d厚,所以味道口感比較一般。 食咗咁多油膩野當然整返掂一碟炒菜——蒜蓉炒通菜。通菜新鮮得來同蒜蓉味真係幾配,連唔鍾意食菜嘅我都忍唔住食多兩條。 最後我哋叫咗一鍋雞粥,大概可以舀六個細碗,我哋三人就每人食兩碗份量都算多。食完粥即刻覺得溫暖晒飽肚晒! 埋單都係$400左右,唔算太貴。以後喺附近食消夜又多一個好選擇喇!

2017-04-20 876 瀏覽
很久沒有食樓下打冷,就在樓下叫了外賣。 知道要带回家食。所以就叫了滷水鵝片大腸, 豬紅(之前食過九菜不好食)改了蘿蔔, 辣子雞,再加個肉碎粥。 首先個豬紅蘿蔔一夾就散,完全無味。 鵝片又乾又老。 辣子雞最為有味,不過係超級味精味。只食一口,我就要飲2大杯水。 從來沒有食過差的店舖而想留言的。 價錢為3xx。 不會再到呢家食飯。
2017-03-18 677 瀏覽
潮州打冷,一般指冷菜式,還有滷水類,醃製類及潮州粿品類等,因為約了朋友在沙田打波,於是在附近初嘗打冷。一般小菜館的作風,整個玻璃都貼滿餐牌,介紹食物,種類繁多,煎、煮、炸、湯等等,看似豐富。餐廳剛裝修過,天花有天藍色的燈光,甚具特色。另一邊是打冷出品外,師傅正在忙碌地工作中。枱面有各式打冷整齊排列。半開放式更具透明度。找個座位坐好,茶餐廳的一慣作風,別寄望服務質素上乘,但枱面有茶、有杯、碗筷、餐牌等已供應貼足。來打冷店食東西,鹵水拼盆一定要試下,樣樣齊全,有豬耳、生腸、大腸、豬頸肉、紅腸、雞腸、雞腎、雞蛋、芽菜鋪底,可惜豬大腸有點不新鮮,破壞食欲。大眼雞跟豆辨醬上碟,肉質厚實,味道尚算鮮甜,但比相像中差。200元的價錢以茶餐廳水準計算偏貴了。
餐廳剛裝修過,天花有天藍色的燈光,甚具特色。
鹵水拼盤
大眼雞

2016-08-28 822 瀏覽
這間位於河畔花園的潮洲打冷小店,小弟近幾次晚飯時間光顧,都是客似雲來,如果想光顧此店的顧客,最好六点半左右到達,先可以唔需要久候,因我8點吃完飯離開時見門外都有十多人排隊,講番食物方面,一定要試呢度的滷水食物,昨天叫了價值88元的三併(大腸墨魚豬頸肉),一食難以停口,之後再叫多個蠔食餅,68元大大份,其實足三至四人份量,再加多2支青島,簡直是男人的浪漫,此間小店可以說成沙田中沙漠的綠洲。
2016-08-27
5 分鐘 (堂食)
  • 滷味
2015-05-26 1005 瀏覽
同朋友經過河畔,聽講呢到好多好野食,最後簡左去新潮軒食打冷。呢間野服務態度令我喜出望外,d 員工好friendly。至於d野食,我個人認為比較普通。碟菜太過油,所以入口冇左菜個種清新ge感覺。另外,同紅腸同一碟ge個隻食物,我唔太知佢叫咩名,但個味道實在係太怪la,我個人覺得佢ge味道有d似藥水味。 不過,d蠔餅同鮮魷都唔錯,蠔餅炸得夠香夠脆,d鮮魷好夠鮮味。
同朋友經過河畔,聽講呢到好多好野食
,最後簡左去新潮軒食打冷。
呢間野服務態度令我喜出望外,d 員工好friendly。

2014-10-17 995 瀏覽
以前潮軒曾經係我同朋友成日食宵夜嘅地方,但有一次去食,發覺食物質素嚴重下跌之後就有一段時間再無去食~直至到尋晚食宵夜,友人提議去潮軒再試一次,咁耐無食,博下會唔會轉左大廚,點知...唉...瀨野~我地兩個人叫左四樣野,分別係九菜豬紅,辣子雞,辣酒煮田螺同埋梅子醬爆骨~四樣野只有辣子雞一道菜係味道無出事,不過要揾舊雞食下都好困難,要好似尋寶咁~九菜豬紅成碗油浸豬紅咁,得油味,d豬紅質地仲要怪怪地,同以前食開嘅唔同左~辣酒煮花螺,一d酒味都冇,d花螺細粒過一節手指尾,價錢牌寫$58,實收$68,問佢先話因為加左價,令人失望~令我激氣就係梅子醬爆骨,一上菜,同友人都有同一個疑問:做乜俾碟生炒骨我?因為以往梅子醬爆骨都係我地必點嘅菜,首先齋講個樣,以前係一條骨,而家切碎左?!於是問侍應叔叔呢碟係咩黎,侍應叔叔答我地話係生炒骨,我地同侍應叔叔講我地係要梅子醬爆骨,佢拎去換之際,另一個侍應嬸嬸問咩事之後話冇得換,因為佢話呢碟就係梅子醬爆骨~咁我地話加$轉蒜茸蒸中蝦得唔得,佢第一個反應話可以轉,於是我地話轉,但佢隨即反口話都係唔得,佢話你可以加多一樣餸,但呢碟梅子醬爆骨都係要俾$,一定冇得轉,好似被

辣子雞

九菜豬紅

辣酒煮花螺

令我激氣就係梅子醬爆骨,一上菜,同友人都有同一個疑問:做乜俾碟生炒骨我?因為以往梅子醬爆骨都係我地必點嘅菜,首先齋講個樣,以前係一條骨,而家切碎左?!於是問侍應叔叔呢碟係咩黎,侍應叔叔答我地話係生炒骨,我地同侍應叔叔講我地係要梅子醬爆骨,佢拎去換之際,另一個侍應嬸嬸問咩事之後話冇得換,因為佢話呢碟就係梅子醬爆骨~咁我地話加$轉蒜茸蒸中蝦得唔得,佢第一個反應話可以轉,於是我地話轉,但佢隨即反口話都係唔得,佢話你可以加多一樣餸,但呢碟梅子醬爆骨都係要俾$,一定冇得轉,好似被騙咁~
咁算喇照食,點知...唉...味道同生炒骨一樣~
梅子醬爆骨

食完對潮軒徹底地失望,價錢狂加,食物質素下跌,價錢牌加左價唔update,坐喺附近都已經內地人居多(因為附近有間三四星酒店),真係冇下次~
2014-10-16
$110 (宵夜)
2014-03-30 824 瀏覽
前文不多說,是晚點了魚香茄子煲、菠蘿咕嚕肉及𧐢仔粥,先講講魚香茄子煲,搵唔到魚香,茄子唔入味,汁還汁茄子還茄子,感覺似烚完茄子再倒汁上去係咁二係個煲度煲兩下就上枱,失敗!至於咕嚕肉,炸粉唔脆,肉又醃得完全唔入味,成味餸只係得返個酸甜汁味,失敗中嘅失敗!最後只係靠碗𧐢仔粥填飽個肚,擰擰頭埋單。
最後只係靠碗𧐢仔粥填飽個肚,擰擰頭埋單。
2014-03-30
2013-09-02 360 瀏覽
30 几度高溫下去打冷, 仲要坐門口, 真係唔識死 ! 一行 9 人去大排檔燃燒青春 !!! 雖然已經有2把大風扇對住我地, 但真係好熱好熱, 不得不一人隊罐汽水先, 好彩, 佢地D 汽水非常夠凍, 消暑解渴! 暢快!豬紅 - 冇乜豬紅味, 太淋, 夾起就爛左喇, 要用匙羹好D .. 什錦鹵水拼盤 - 很大一盤, 鹵水味很香貴妃雞 (半隻) - OK蒜蓉蒸蝦 - 炸過的蒜蓉味很香, 拌粉絲底好好味, 但唔知D 蝦係梅左定未熟, 質地太淋, 就是不好吃 !糖醋骨 - 很好, 外皮有少少脆方魚肉碎粥 - 始終不及蠔仔粥美味, 太淡!椒鹽尤魚 - 脆漿很薄, 仍食到脆口感覺, 不辣, 厚厚的尤魚肉質, 很豐富蠔餅 - 蠔仔肉很多, 而且很新鮮, 沒有鯹味, GOOD!

玉泉忌廉
豬紅
什錦鹵水拼盤 - 很大一盤, 鹵水味很香
什錦鹵水拼盤
貴妃雞 (半隻) - OK
貴妃雞
蒜蓉蒸蝦
糖醋骨 - 很好, 外皮有少少脆
糖醋骨
方魚肉碎粥 - 始終不及蠔仔粥美味, 太淡!
方魚肉碎粥
糖醋骨
椒鹽尤魚
蠔餅
2012-11-05 246 瀏覽
又到左觀貓星期日,朋友相約黎我地屋企睇貓b們,七點未夠落黎呢個框框搵地方食晚飯,行左一圈,見呢間打冷平時都好多人食,咁啱室內有檯,跟朋友們一致贊成試下佢,點知......一致劣評佢!1.大蠔餅~用細碟上,摺叠成四層,於是啲油一層壓一層咁積落去結果最底嗰層係食唔到嘅,直頭係好似有汁浸住咁,蠔仔份量算合格,蛋同粉漿比例都ok,但只有邊位係脆其餘嘅就好似煎蛋咁,味道不過不失,但實在係太多油喇2.蠔仔肉碎粥~五個人叫左一窩,我做分五小碗嗰個,可以肯定講句成窩蠔仔粥都唔夠30粒蠔仔,湯底好味精,淨係得個咸字3.椒鹽三寶~我睇過menu嘅幾樣椒鹽小食後揀左要三寶,點知中招我以為係椒鹽鮮魷+九肚魚+椒鹽骨,但上檯時只見數片魷魚每人分唔到一片,下面一粒粒嘅係雞軟骨,第三寶我搵唔到而除左魷魚同軟骨,就只有腰果,我真係接受唔到@@*雞軟骨帶有微微南乳香,只係炸左,同椒鹽扯唔上關係4.薑蔥田雞煲~田雞份量少,味道好淡,仲要有啲位係未熟透,叫薑蔥但佢成煲野都係蔥同蒜,一條薑絲都搵唔到睇返張手寫單,原來佢係寫“冲田雞“,咁都唔知係邊個錯喇5.金銀蛋豆苗~阿姐話無莧菜,所以轉左豆苗,份量算幾多,但味道麻麻金銀蛋見
又到左觀貓星期日,朋友相約黎我地屋企睇貓b們,
七點未夠落黎呢個框框搵地方食晚飯,行左一圈,
見呢間打冷平時都好多人食,咁啱室內有檯,
跟朋友們一致贊成試下佢,點知......一致劣評佢!
1.大蠔餅
~用細碟上,摺叠成四層,於是啲油一層壓一層咁積落去
結果最底嗰層係食唔到嘅,直頭係好似有汁浸住咁,
蠔仔份量算合格,蛋同粉漿比例都ok,但只有邊位係脆
其餘嘅就好似煎蛋咁,味道不過不失,但實在係太多油喇
2.蠔仔肉碎粥
~五個人叫左一窩,我做分五小碗嗰個,可以肯定講句
成窩蠔仔粥都唔夠30粒蠔仔,湯底好味精,淨係得個咸字
3.椒鹽三寶
~我睇過menu嘅幾樣椒鹽小食後揀左要三寶,點知中招
我以為係椒鹽鮮魷+九肚魚+椒鹽骨,但上檯時只見數片魷魚
每人分唔到一片,下面一粒粒嘅係雞軟骨,第三寶我搵唔到
而除左魷魚同軟骨,就只有腰果,我真係接受唔到@@*
雞軟骨帶有微微南乳香,只係炸左,同椒鹽扯唔上關係
4.薑蔥田雞煲
~田雞份量少,味道好淡,仲要有啲位係未熟透,
叫薑蔥但佢成煲野都係蔥同蒜,一條薑絲都搵唔到
睇返張手寫單,原來佢係寫“冲田雞“,咁都唔知係邊個錯喇
5.金銀蛋豆苗
~阿姐話無莧菜,所以轉左豆苗,份量算幾多,但味道麻麻
金銀蛋見到嘅就係面頭一pat咸蛋白,皮蛋搵到三數小粒
整個湯汁都只有蒜子味而食唔出白銀蛋,但奇怪地有啲菇粒
6.滷水鵝片拼大腸
~追左幾次,其他野食晒先上檯,鵝片預左係得幾片,
刀唔夠利,切得唔靚,食落有啲鞋口,滷水汁偏咸但唔香
豬大腸好肥,斜切都仲見到有一圈肥膏,口感軟韌有嚼勁
但洗得唔夠乾淨,越趙越有臭味,本身鍾意食都朋友都放棄佢
墊底有花生同豆腐,花生夠淋夠入味,豆腐都不過不失啦
## 除左食物唔掂,呢度嘅服務都強差人意,舉手無人應
迫住你要好大聲叫,叫完佢未必會同你跟進,真係激鬼氣
2012-11-04