2021-10-09 1262 瀏覽
剛好係裝修前光顧,因應疫情安排,枱要排到門口。點了幾樣點心,除左煎蘿蔔糕,其他都好一般,服務就更奇怪,分工得好清淅雖好,送餐員冇跟醬汁,問待應攞,叫客人自己問送餐員攞,今時今日的服務態度再黎講下點心,香煎蘿蔔糕 - 三塊都煎得兩邊金黃,賣相味道都一流鬆糕 - 甜度可以接受,有彈性,味道都ok春卷 - 普通,內涵普通,不過外皮夠脆香茜牛肉腸 - 外皮,睇相都知,一般般山竹牛肉 - 牛肉多汁,不過腐皮有怪味,加埋澀汁,味道難以形容食物質素尙可,有些點心味道就怪怪地,唔知係原本就係咁,定係臨近裝修有影響。希望裝修完會更好。
剛好係裝修前光顧,因應疫情安排,枱要排到門口。

再黎講下點心,
香煎蘿蔔糕 - 三塊都煎得兩邊金黃,賣相味道都一流
鬆糕 - 甜度可以接受,有彈性,味道都ok
春卷 - 普通,內涵普通,不過外皮夠脆
香茜牛肉腸 - 外皮,睇相都知,一般般

香煎蘿蔔糕
2021-09-24
香煎蘿蔔糕
周日午市茶 等的人很多 但覺得等待也是值得因為早已聽聞呢間係一係非常令人期待的傳統酒樓在門口已經可以開到好耐未見過既大排棟細個去飲茶每一間酒樓都有大排檔bar枱 可惜後黎因為衛生問題 開始買少見少 陸陸續續比點心紙取代 入到去坐底 已經比大排檔bar枱吸引住有一系列既冷熱盤 海蜇青瓜鳳爪兩面黃鵝掌釀豆腐油渣麵明火靚粥間唔中亦有手推車推出數款新鮮點心細個嘅記憶返晒黎而且每一樣都賣相同味道兼備賣完單最後仲有功夫茶 飽濟嘅感覺瞬間都冇晒PS 好似話就黎唔做 要食好食 😋
周日午市茶 等的人很多 但覺得等待也是值得
而且每一樣都賣相同味道兼備
賣完單最後仲有功夫茶 飽濟嘅感覺瞬間都冇晒
PS 好似話就黎唔做 要食好食 😋
2021-09-03 566 瀏覽
星期日十點幾,母親大人忽然想飲茶 ,於是就同埋老婆一行三人去到位於荔枝角的長沙灣廣場裏面的潮濠城酒樓飲茶順便食埋中午飯。酒樓光猛整潔枱興枱之間都好鬆動,這裏除咗點心紙可以叫點心之外,這裏還有一個位置可以客人自選食物。三個人叫咗幾款點心,有點心拼盤,香茜牛肉腸粉,懷舊馬拉糕,薑蔥牛柏葉,鮮蝦腐皮卷,柴魚花生粥,糖醋麵同埋甜品銀杏芋泥。點心拼盤:有蝦餃,燒賣,粉果,糯米卷。蝦餃有大大隻鮮蝦蝦肉又彈牙。馬拉糕 :金黃色的馬拉糕口感鬆軟甜度適中。鮮蝦腐皮卷:煎炸得一啲都不油油膩,食落外皮有脆脆的口感。糖醋麵:將兩面煎成金黃色的麵,配上糖及醋一齊食,味道很夾,正。銀杏芋泥:好甜及好膩
馬拉糕 :金黃色的馬拉糕口感鬆軟甜度適中。
鮮蝦腐皮卷:煎炸得一啲都不油油膩,食落外皮有脆脆的口感。
銀杏芋泥:好甜及好膩

2021-02-28 3653 瀏覽
限聚令放寬返4個就同朋友一齊去飲個茶,入座個陣已經冇人帶位⋯我叫水仙佢又比鐵觀音我 都算😐😑😑野食選擇唔多 ,啲野食味道真係好一般般囉🙄連最基本既蝦餃燒賣 都唔好食😓 叫左個潮洲炒麵 完全係冇味 啲麵質一pat野咁 🤮 跟住打包 個外賣盒要$5 😵 連我想拎個辣椒油佢都話要收$5!🤯埋單個陣仲好笑 個張卡唔係我地既(但係係我地張枱zip住) 亂收錢 😡 個個員工都話唔知唔知 唔關佢事,搞左一大輪 先埋到單!*忙 唔緊要 但做野唔好亂咁黎🙄

*忙 唔緊要 但做野唔好亂咁黎🙄

2020-05-04 5453 瀏覽
行開荔枝角,聽朋友講尼度有間極老牌嘅潮州菜館,超近地鐵站,就哩試一試。原本預咗老鋪應該又舊又殘,點知哩到見到又幾新淨窩,部長話舊年餐廳先大裝修,就遇到疫情喇😥~ 限聚令之下食客唔多,職員反而多咗時間同我地交流,態度好好~至於嘢食,本身係想試多幾款嘅,但由於我地得四個人,個湯嘅份量都幾多,所以最後加埋甜品先叫得個四五款餸~ 個冬瓜湯嘅味道濃淡得儀,湯料十足,份量都幾多,四個人最後每人分到成三碗!然後係個鹵水併盤係例牌要試,唔會太鹹又有鹵水香;苦瓜烙係出奇好食,因為怕熱氣部長提議用苦瓜煎,但我自己超怕苦,碟菜哩到果然如部長所講一啲都唔苦,而且尼度嘅瓜烙仲加咗花生粒,係其他潮州菜館未試過!最後係鱈魚,因為有朋友怕腥所以無叫到蒸魚,尼款原來都好好食, 份量唔多, 但魚肉好嫩!

然後係個鹵水併盤係例牌要試,唔會太鹹又有鹵水香;

• 苦瓜烙
2020-04-20 2575 瀏覽
突然要工作,協助同事見客.........見完自己個客到同事個客。工作間要賣肚,老細提議去潮濠城來個提早的晚餐。先來個例湯🍵🍵西洋菜煲豬展,湯料也可當餸,味道尚可,口感沒有味精。鵝拼盤🦆🦆骨多,味道一般,蠔仔炒蛋🍳🍳夠滑,蠔仔無殼,糊椒粉自行落,配合各人喜好。梅菜扣肉🐷🐷梅菜好味,唔咸😋😋肉質入口合宜,值得推介。原本叫豬手無得食,改叫德國豬手,皮不脆,易入口,夠淋,配的芥末完全不辣........
2020-04-17
  • 梅菜扣肉
2019-12-09 3815 瀏覽
潮濠城係長沙灣廣場多年,好耐冇嚟,我們今日又來,感覺不同了,裝修左,d枱櫈好似新的,然後出面好多野食可以拎,好似唔同晒咁!我們剛巧2點之後入座,有下午茶,有碟花生,淋淋地好味喎。係出門拉了糯米飯,嘩,好靚仔咁,有好多花生,臘腸臘肉,葱粒,糯米飯粒粒分明,味道啱啱好。我覺得好好味。豬腳薑,十分吸引的顏色,好香啊,有兩隻雞蛋,好入味好味,係浸左好耐的雞蛋。豬腳同薑份量栘,但好淋又入味。即包餃子,漲卜卜的,啖啖也是蝦,好爽好好味。芥蘭好正又大碟蠔仔粥,好大隻蠔仔呀,夠鮮夠甜。叉燒包也是軟綿綿的。
我們剛巧2點之後入座,有下午茶,有碟花生,淋淋地好味喎。

即包餃子,漲卜卜的,啖啖也是蝦,好爽好好味。

芥蘭好正又大碟

蠔仔粥,好大隻蠔仔呀,夠鮮夠甜。

叉燒包也是軟綿綿的。

2019-11-30
2019-08-15 5156 瀏覽
有時候飲茶 價錢平與貴是各取所需如果你天天都去 茶樓,志在 消磨時間, 當然選擇平價酒樓。 但如果你 難得去一次茶樓, 當然會選擇坐得舒服最近由於 太多地方不平靜, 地鐵站上面潮豪酒樓是首選, 飲完茶仲可以慢慢行去香工工業中心 挑選 衣服酒樓坐落於長沙灣廣場1樓, 今日 閒日, 很容易找到位置, 大堂明亮, 他主力做晚市因為有很多 貴賓房。 朋友喜歡喝普洱, 因為可以去油膩打開餐牌叫了幾碟點心, 因為剛從台灣回來, 拿了手信給朋友胡椒豬肚胡椒湯入味, 不似坊間售賣的 淡而無味, 它飲到口中, 會有濃郁的 豬肚湯味, 由於朋友不吃豬肚 這些膽固醇存進我的途中咖哩魷魚咖哩味不算濃郁, 但是大大塊 水魷魚, 滿足我的口福腐皮蝦卷新鮮榨出來, 要等一陣才可放進口中, 不錯, 脆脆的 沾上醋汁, 不顯得油膩鮑汁鳳爪侍應推薦, 但我覺得不過不失, 鳳爪不淋, 鮑汁味 調得不夠好。總括來說這裏坐得舒服, 但是價錢嗎比較 其他的酒樓貴了少少最後是英奉上功夫茶, 功夫茶是潮州特色, 用半發酵的烏龍茶泡, 這間酒樓主打潮州茶 飲起上嚟香醇 不苦,不錯美中不足是洗手間 在酒樓的很遠, 要出商場的 角落, 如
有時候飲茶 價錢平與貴是各取所需
打開餐牌叫了幾碟點心, 因為剛從台灣回來, 拿了手信給朋友
胡椒豬肚
咖哩魷魚
咖哩味不算濃郁, 但是大大塊 水魷魚, 滿足我的口福
腐皮蝦卷
鮑汁鳳爪
總括來說這裏坐得舒服, 但是價錢嗎比較 其他的酒樓貴了少少
美中不足是洗手間 在酒樓的很遠, 要出商場的 角落, 如果是有需要的老人家, 比較不方便
2019-08-13
2019-07-13 3257 瀏覽
農曆新年前後,總有大大小小的宴會要參與。不過,因為工作崗位的改變,因為家中尚有年幼小童要照顧,近呢一兩年,免得去的都不去了,實行要在囡囡入幼稚園之前,做個乖乖的住家男人。不過,總有一些宴會是不能推的,尤其是一些老同學聚會,再兼且家父是本人任讀中學的一位資深教師,桃李滿門。每一次同級好友約會,一旦叫埋家父出席時,的確是一件不能推的事。而是日的團年聚會,大伙兒選了在長沙灣廣場的《潮濠城》舉行。酒樓位於工廠區,而且又近我以前的住處美孚,這《潮濠城》的早在開 Blog 之前來過。可是,當年我連 openrice 都沒有寫,只是因為來過的幾次,都是同老闆來傾生意,不太方便拍照。這一次同朋友來,總於可以相機食先。當日,年近歲晚,地方都幾大下的酒樓早已經間開了三、四 part,給公司、社團等等擺酒。雖然是這樣,酒樓仍然保留到一個好大的空間來做散客。半點迫夾感都沒有。而是日的我們,就叫了他們的套餐。是他們的懷舊潮菜全包宴。第一道上檯的,是鹵水鵝肉大拼盆。鵝胸就欠奉了,掌翼等熱門部位也沒有,吃的是其他鵝身部位。鹵水味道佳,不太咨,不同的香料混合在一起,令我們吃到的每一口鵝肉、雞蛋、紅腸都香味十足。潮州凍

潮州凍花蟹,是當晚最令人失望的菜式。原因好簡單,隻蟹唔夠肉。
加點的一個煎蠔餅,是脆煎的一種款式。充滿了蠔仔,入口非常之香,看起來好似很薄,但食落口,是啖啖蠔肉的。不過,我始終懷念當年在潮州會館食過的鴨蛋煎蠔餅。
普寧豆腐拼潮陽梅羔骨,潮陽梅羔骨味道濃郁,普寧豆腐味淡而清脆。兩者拼在一起,對比很強烈。吃了一口濃濃的肉,再一口淡淡的豆腐,感覺,妙。
碧綠川椒雞,雞肉嫩,川味道的菜式亦很配合喜歡少辣的潮州菜。雞肉炒得很爽口,入口又有令人開心的嫩滑感,是一個不錯的席珍。
蘿蔔春菜煮龍躉球,這一道菜顯出了潮州菜的其中一種風格。淡而香,帶出了魚肉的純正味道,龍躉煙韌可口,魚湯也是一流之作。
套餐有一個砂窩竹笙雞絲燴魚翅。不過我不想宣揚食魚翅,所以不多加解說了。

龍躉兩吃,另一個是雲耳金菇蒸龍躉頭腩。也是一個姒清淡為主的菜式,龍躉腩肉,更是香滑,點一點豉油,已經很好味道。
潮州咸煎肉,是我們加點的,也是傳統潮州的美食之一。肉本身已有足夠的咸香,煎過後,肉味同咸味完美地再結合。亦因為肉的內外都充滿了味道,是一道極香口的美食。不怕肥,該多吃點。
栗子鹹豬骨大芥菜煲,可以當涉飲,可以有美味的鹹豬骨慢慢咬。更令大家開心的,是吸滿了湯味、肉味的大芥菜。
咕嚕肉,氹小朋友食飯的重要一員。甜酸度剛剛好,各人的小朋友,有這一碟,有一碗飯,搞掂。
當大家食到這一刻,都已經極飽了,來到的籠仔梅菜蒸菜遠,大家都只是一條起,一條止。梅菜的香帶入新鮮的菜心之中,令平凡的菜心增添了味道,感覺良好。
甜品時間有煎堆,這煎堆的內心是有豆沙餡的。非常之甜美。不過,我是比較喜歡食大煎堆的。
去潮州菜館食飯,餐後總會給大家一杯濃濃的潮式功夫茶。一口帶點回甘的純茶,把口腔清淨,腸胃也清淨。
水準不錯的一家潮州酒家,要食潮州菜,要擺潮州式既宴會,《潮濠城》是一個好選擇。
2019-07-09 1782 瀏覽
午市同一大班朋友嚟食,估唔到未到出乎意料地好食,所以要寫返篇食評讚下!其中我最鍾意既係沙嗲炒牛肉河粉,比平時食開嘅乾炒牛河唔一樣,好有特色,另外, XO醬炒蘿蔔糕亦都唔錯,味道夠而蘿蔔糕唔會散開。呢度都仲有幾多特色點心,有得獎南瓜酥,外型都幾趣緻,口感酥脆,炸物點都係好食㗎啦~不過欣賞佢唔會太甜。另外,炸四寶亦都相當唔錯,有芋絲春卷、炸蝦餃都超好食,偶然肥一次都唔怕啦!

2019-06-05 2036 瀏覽
男朋友成日話呢間酒樓好正宗食潮洲菜好正咁岩今日有時間就過來會一會佢撞正下午茶不太平又不算貴沙嗲牛肉炒河必食之選,記得要講明兜亂炒,多汁沙嗲味濃郁,牛肉份量算多燒賣普普通通,冇特別韭菜粿韭菜味不出,略為遜色,有少許失望懷舊馬拉糕鬆鬆軟軟,甜度適中蜆芥鯪魚球值得推介,炸得不錯,用米通包普鯪魚球去炸,幾特別但又不會太油膩,可惜蜆介份量少雞球大包不是到到都有,用料充足,可惜份量好像比兒時所食為細埋單後會奉上功夫茶作為總結茶味濃郁,苦甘苦甘幫助消化和去油膩
男朋友成日話呢間酒樓好正宗
食潮洲菜好正
咁岩今日有時間就過來會一會佢

撞正下午茶
不太平又不算貴

沙嗲牛肉炒河
必食之選,記得要講明兜亂炒,多汁
沙嗲味濃郁,牛肉份量算多

燒賣
普普通通,冇特別

韭菜粿
韭菜味不出,略為遜色,有少許失望

懷舊馬拉糕
鬆鬆軟軟,甜度適中

蜆芥鯪魚球

雞球大包
不是到到都有,用料充足,可惜份量好像比兒時所食為細

埋單後會奉上功夫茶作為總結
茶味濃郁,苦甘苦甘
幫助消化和去油膩
2019-05-04 1834 瀏覽
兩點多兩人飲茶當午餐點了五款點心:燒賣 - 不錯咸香,豬肉跟蝦比例適中潮洲粉果 - 皮雖然厚,但餡料不錯韭菜粿 - 普普通通蠔仔粥 - 方魚很香,蠔也肥美蝦餃 - 不錯總結:普普通通,服務一般。點了蝦腸,等了很久追單才告知賣完沒有。
兩點多兩人飲茶當午餐

點了五款點心:
燒賣 - 不錯咸香,豬肉跟蝦比例適中
潮洲粉果 - 皮雖然厚,但餡料不錯
韭菜粿 - 普普通通
蠔仔粥 - 方魚很香,蠔也肥美
蝦餃 - 不錯

2019-05-01
2018-11-19 3647 瀏覽
每個星期也飲菜,但多是光顧粵式酒樓,這次嚐嚐潮式的飲茶,看看有否不同。 其實茶是沒有分別的,是吃的點心有些不一樣。 例如久遺了的麻蓉包和糯米卷,真的不是間間茶樓也有的點心。 麻蓉包還是從前的味道,糯米卷也不錯,又香又滑。 最特別莫過於茶樓有個美食櫃台,有很多特色美色。 不可不吃的是糖醋麪。你點糖醋麪,侍應會馬上替你用小鍋煎熱,加上小小陳醋和白糖,入口香香脆脆,酸酸甜甜,非常好吃。 還有咸菜豬肚,雖沒有胡椒豬肚的香辣,但能吃到咸鮮味,很開胃。 有些是潮州特色的小吃點心,也有些是粵式的讓客人選擇。的確價錢會比一般粵式酒家貴一點,也可嚐到不同口味的小吃點心,偶然轉場也不錯啊!

牛雜
懷舊糯米卷
麻蓉包
燒腩仔
糖醋麵
咸菜豬肚
豬手凍食
釀豆腐
題外話/補充資料: BTW,我見很多食評也說他們服務差,但我去那麼多次,侍應部長也不錯呢,可能是假日才去,人不是太多的關係吧,等小吃時還會和我聊聊天,頗親切的。
2018-11-18
麻蓉包
糖醋麵
咸菜豬肚
釀豆腐
  • 糖醋麪
2018-10-05 2786 瀏覽
一去到已經話唔要花生,部長攞走咗花生,埋單時仍計兩碟!同職員講,佢竟然話如果唔要花生就全部食物計正價!你當初攞走花生時無講,特價点心紙又唔攞走,食完先講,咁即係撳住搶啫!幾個伙計大話連編,做生意咁唔老實,我見識少,真係第一次遇到!
一去到已經話唔要花生,部長攞走咗花生,埋單時仍計兩碟!
2018-10-05
2018-08-25 2730 瀏覽
嗰日經過長沙灣 廣場 潮濠城, 同朋友嘆返一盅兩件 ,點咗幾個潮州點心,點心包括啲黃金果,韭菜果 ,仲有鬍竽粒炒飯,椒鹽九肚魚,最後一個甜品 竽泥。 椒鹽九肚魚係最正 外脆內軟,甜品嘅甜度啱啱 好,最後一杯潮州烏龍茶。今次聚餐都好滿意 ,有機會下次再嚟幫襯。