潮宮

潮宮

(已結業)
潮宮 (已結業)
conniecheung
款式唔多,味道價錢都可以
conniecheung
2012-05-25
關注
5月15日同同事嚟左呢度食生日飯,同事們都唔知有間新開的潮州酒樓,我都係係openrice search見到,諗住嚟試下架.我地有七個人,環境好新,原來都開左半年架啦,但一點也不察覺,一坐得好好服務的,馬上有功夫茶給我地,還有前菜,功夫茶好熱的,不過都ok唔會好濃可以接受. 前菜係花生菜甫呀! ok幾好味. 我地叫左一些點心及小菜,款式選擇唔算係好多,味道都唔差的,有個雞絲粉皮,雖然好細碟,不過味道都做得幾好,都好幼細,一絲絲的,加埋d芝麻好香,好有口感呀!另外還叫左一個菜芯,潮式肉碎粥,燒賣,蝦餃,芋荔,蟹蒸糯米飯配菜芯餐,馬拉糕,水晶飽....肉碎粥好多料,好香,同埋都好味喎,唔會好稀,因係潮式所以粥底似飯,個糯米飯有一隻蟹,唔係好大隻,雖然d飯唔係好有蟹味,不過都ok呀,唔會係好硬又冇味的呀! 都幾好芋荔好甜但都有一粒粒芋碩的,上面有些蓮子,份量好細.可能呢度唔算太多選擇,又新所以食晏都唔多人的,佢既價錢唔係平民化,係高檔一點的,所以應該唔係吸引到一些打工一簇.但我地都覺得正正常常又唔算太貴的地方,會有下一次的呀!仕應都好足夠同埋服務都好好,不時幫我地上菜,加菜....查看更多
+ 3
食問
九龍灣少有潮州菜
食問
2012-02-21
關注
近日來食左幾餐annual dinner/春銘, 眾同事們都要求lunch唔想再飲茶, 其中一個同事話提議食潮州菜, 於是索性試下MegaBox新開嗰間潮宮.可能係情人節之後嗰日, 無乜人出街食Lunch, (男仕洗哂d錢?) 唔駛等位新裝修, 似宮廷式門口有個阿姐介紹餐廳嘅魚翅撈飯, 花膠撈飯, 唔記得實質賣幾錢, 不過印象中唔貴入座後, 見到都餐牌只有少量點心, 大部份都係正宗潮州食品, 正合我們心意我地叫左:鹵水唔怕太濃味, 鵝片切得薄,唔(鞋), 豆腐唔怕一夾就散都好多蠔, 煎得唔油賣飛佛, 糯米索左羔蟹同蒜蓉味, 正!店長推介, 都幾好食店長送, 唔太甜價錢唔算特別平, 不過碟頭都幾大, 同埋欣賞佢保持正宗潮州菜, 唔在lunch hour轉賣點心, 有heart, 值得讚下次會試魚翅撈飯 查看更多
+ 3
鹵水鵝片
煎蠔烙
荷葉香蒜羔蟹糯米飯
潮州鼠殼粿
芋泥
5個人$400捧住個肚...
羔蟹蒜蓉糯米飯