餐廳:
資訊:

2021-12-02 844 瀏覽
之前試左St.Regis ge afternoon tea今次就試吓佢地嘅米芝蓮中菜廳今次晚餐同行一共18人,但要分三張枱😂餐廳地方好闊落,環境優美。人均消費連酒,每位$3,000 但食物環境同服務都好高質,對得住價錢必吃菜式煙燻鵝肝,非常之好吃我感覺好味到我可以食晒一碟😂煙熏味好香,鵝肝質地好軟滑叉燒涼拌魷魚鬚椰皇燉鮑魚,一個好清甜嘅湯又好多料烏魚子炒飯,食到最後一道菜好飽但呢個飯真係好好食片皮鴨多人嘅話都可以點甜品 番石榴楊枝甘露係季節限定 非常清新解膩,而且味道配搭好有創意
之前試左St.Regis ge afternoon tea
今次就試吓佢地嘅米芝蓮中菜廳

必吃菜式
煙燻鵝肝,非常之好吃
我感覺好味到我可以食晒一碟😂煙熏味好香,鵝肝質地好軟滑

叉燒
涼拌魷魚鬚
椰皇燉鮑魚,一個好清甜嘅湯又好多料

烏魚子炒飯,食到最後一道菜好飽但呢個飯真係好好食

片皮鴨多人嘅話都可以點

• 櫻花蝦烏魚子炒飯
  • 椰果石榴甘露
  • 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
2021-11-27 3220 瀏覽
本身半個月前打咗嚟book 位食lunch,因為某啲原因,所以取消咗😗輾轉反側,都係想食,即刻打去book位食lunch,book到13:30😚因為無reserve 一份招牌菜-西班牙火腿叉燒,食唔到,嗚嗚~😭留個藉口下次去🤭。開業唔夠一年就攞咗米芝蓮一星🌟service就一如既往既好,staffs 都好殷勤地添加茶水🍵點心上枱時都會介紹一番👍🏻點心方面,一貫作風新穎,風格特出,雖然味道未到好驚艷,但環境同服務,點心新派精緻👍🏻味道方面可以更上一層樓😗。🥢櫻花蝦瑤柱香菇燒賣燒賣上面有瑤柱絲,但味道就係一粒普通嘅燒賣。🥢筍尖蝦餃原隻蝦仁無入面,食唔到尖筍嘅爽口。🥢沙茶家鄉粉果粒粒滷肉、馬蹄,餡料豐富,味道尚可。🐷西班牙黑豚肉叉燒腸粉皮薄軟糯粉皮,夾著黑豚肉叉燒🤤肉質軟腍,回味無窮😍。🦐金蒜龍蝦春卷外皮薄身唔油膩,龍蝦肉質彈牙,溫馨提示⚠️上後快d食~因為耐左會口感會變軟。🐮錦繡球黑椒和牛酥賣相💯 外層係酥脆牛油皮,包住和牛碎,賣相精緻,味道無驚喜 。🥢娘惹鹹水角賣相精緻,味道不過不失。🐟家鄉拆魚羹啖啖都係一絲絲魚肉,味道鮮甜🥳

🥢櫻花蝦瑤柱香菇燒賣
燒賣上面有瑤柱絲,但味道就係一粒普通嘅燒賣

🥢筍尖蝦餃
原隻蝦仁無入面,食唔到尖筍嘅爽口

🥢沙茶家鄉粉果
粒粒滷肉、馬蹄,餡料豐富,味道尚可

🐷西班牙黑豚肉叉燒腸粉
皮薄軟糯粉皮,夾著黑豚肉叉燒🤤肉質軟腍,回味無窮😍

🦐金蒜龍蝦春卷

🐮錦繡球黑椒和牛酥
賣相💯 外層係酥脆牛油皮,包住和牛碎,賣相精緻,味道無驚喜

🥢娘惹鹹水角
賣相精緻,味道不過不失

🐟家鄉拆魚羹
啖啖都係一絲絲魚肉,味道鮮甜🥳
2021-11-23
下午茶
2021-11-24 591 瀏覽
📍潤一家定期要來的中餐館,比傳統中餐館有特色同變化,將中菜變得更加吸引、美味。位於灣仔 St.Regis 酒店二樓中菜館,米之蓮一星,無論味道同食飯都非常令人滿意。菜單定期更改,令到顧客每次來都有新鮮感,而且配搭都新穎,跟傳統煮法更為有創意。我最鍾意就係上tasting menu, 今季菜式都好合胃口,付款那位都非常滿意😂開胃菜餐廳送的,炸蓮藕餅配類似檸檬🍋啫喱,非常開胃。我又加左個蟹粉煎餅,一碟四粒😂 原粒蟹肉咁煎,仲好食過釀蟹蓋😂前菜香芒米網煎蝦餅、蜜餞西班牙黑豚叉燒、麻辣涼拌花膠,蝦餅陣牙,叉燒蜜味香,肉質鬆軟,麻辣花膠花椒味好香。微辣。主菜欖菜鮮花椒油浸雪魚,欖菜混入花椒粒,配上雪魚,好惹味。冬蟲草嚮螺燉豬𦟌,一個字:甜。鮑汁脆皮百花釀遼參,遼參釀入蝦膠,兩者又出奇地夾。脆海苔鮮鮑魚木魚炆脆飯,白飯中混入脆米,令口感更加豐富,面頭飽魚先煮軟再煎,口感保持煙韌。十八年陳皮紅豆沙,陳皮味香,大量紅豆,咖啡千層糕,杏仁曲奇,咖啡千千層糕帶少少咖啡苦味,但咖啡味好出,苦中帶甜,好味,杏仁曲奇香脆。
📍潤

開胃菜餐廳送的,炸蓮藕餅配類似檸檬🍋啫喱,非常開胃。

前菜
主菜
欖菜鮮花椒油浸雪魚,欖菜混入花椒粒,配上雪魚,好惹味。
冬蟲草嚮螺燉豬𦟌,一個字:甜。
鮑汁脆皮百花釀遼參,遼參釀入蝦膠,兩者又出奇地夾。
十八年陳皮紅豆沙,陳皮味香,大量紅豆,
2021-11-21 3472 瀏覽
🏨入住瑞吉,Package包括$1000消費額🤑,當然要光顧我喜歡的「潤」吃點心🥢🫖👇🏼香脆可口的芝麻琥珀合桃,依然咁好吃😋👇🏼碧綠帶子餃,綠得很美,外皮還黏著鮮黃蛋粒作美的點綴,內有香嫩菠菜和帶子粒👇🏼蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)$184,仍是令人再三回味的佳作👍🏼,肉質軟腍😘,表面有些焦脆,入口甘香鬆化,滋味無窮😋👇🏼芫荽牛肉腸粉$168,皮薄肉鮮,芫荽香撲鼻😘,醬油的配合也很重要,它就是不過鹹不過淡,我喜歡將整件腸粉沾上醬油放進口👇🏼娘惹香辣咸水角$88,這青蘋果🍏的造型栩栩如生,更以幾可亂真的秋葉🍂襯托,精緻漂亮🉐️很,表皮脆香,內裏的野菌和菇類切成超小丁方粒,散發着娘惹香辣味👇🏼油雞樅菌涼拌魷魚鬚$138,魷魚鬚爽口彈牙😍,萵筍爽脆清甜👍🏼,辣得很惹味的涼拌👇🏼西班牙黑豚肉叉燒腸粉$168,皮薄餡多,有點像爆餡🤣,以西班牙黑豚肉作餡,當然肉質軟淋,好吃😋👇🏼紫米椰汁糕(送的),不太甜,挺好😏

👇🏼香脆可口的芝麻琥珀合桃,依然咁好吃😋
芝麻琥珀合桃

碧綠帶子餃

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)

芫荽牛肉腸粉

娘惹香辣咸水角

油雞樅菌涼拌魷魚鬚

西班牙黑豚肉叉燒腸粉

👇🏼紫米椰汁糕(送的),不太甜,挺好😏
紫米椰汁糕(送的)
2021-11-20
午餐
芝麻琥珀合桃
碧綠帶子餃
蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)
芫荽牛肉腸粉
娘惹香辣咸水角
油雞樅菌涼拌魷魚鬚
西班牙黑豚肉叉燒腸粉
紫米椰汁糕(送的)
2021-11-13 903 瀏覽
因為在社交平台睇到有介紹,長老睇完話點心好靚,於是提早一個月預訂,同長老食生日飯,食完先知道係米芝連餐廳。點心味道好,而且非常漂亮精緻上鏡,服務細心,因為知道係生日飯,提議我哋點咗壽包(外皮鬆軟有流沙,非常好味👍🏻),仲送寫咗生日快樂🎂嘅桂花糕同曲奇餅,非常多謝。首先上嘅係鵝肝,入口驚艷,鵝肝幼滑,煙薰味恰到好處。推薦😋👍🏻叉燒是必食,味道略偏甜,肉質偏稔,但因為夠入味,一件接一件。蟹粉生煎包,外皮香脆,餡料好鮮美。龍躉皮,非常惹味😋,連蔥都好好食。推薦👍🏻👍🏻👍🏻娘惹咸水角,造型精緻上鏡,味道就不過不失,餡料味道還算不錯。龍蝦卷,蝦肉彈牙,但要快食,因為放耐一陣會偏硬。和牛酥,造型好靚,好鬆脆,推薦👍🏻👍🏻金魚餃,綠色部分是蒸蛋白,非常嫩滑,餃子味道反而一般。但光睇造型已經好讃,可以一試。總括來說是值得一試,午餐每人$600左右,服務、環境、食物都非常滿意,又靚又好食,長老亦都食得好開心,如果有新菜式都可以再來。

煙薰滷水鵝肝

西班牙黑毛豬叉燒

蟹粉生煎包,外皮香脆,餡料好鮮美。
蟹粉生煎包

龍躉皮,非常惹味😋,連蔥都好好食。推薦👍🏻👍🏻👍🏻
花椒龍躉皮

娘惹咸水角

龍蝦卷,蝦肉彈牙,但要快食,因為放耐一陣會偏硬。
龍蝦卷

和牛酥,造型好靚,好鬆脆,推薦👍🏻👍🏻
和牛酥

• 煙燻滷水鵝肝
  • 龍躉皮
  • 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
2021-10-30 847 瀏覽
同老公結婚周年紀念日,嚟咗呢間餐廳食lunch,一個月之前就book定,本身都好鍾意食中菜所以諗住嚟試吓呢間有米芝蓮一星嘅餐廳。首先講吓環境,話晒都酒店餐廳咁梗係坐得舒服啦,服務都梗係幾好啦,個氣氛其實好靜,嚟食嘢嘅人講嘢都好細聲,唔會好嘈。一如既往,酒店嘅中菜廳飯前小食都係琥珀合桃我哋拎住個Menu睇咗好耐都見唔到OpenRice其他食客食嘅嘢,跟住有個經理就行過嚟問使唔使佢介紹吓餐廳嘅嘢食,咁跟住佢就改原來OpenRice嗰啲嘢食呢係冬天嘅Menu,咁要冬天嚟先有得食。我哋叫咗黑毛豬叉燒,龍蝦春卷,娘惹鹹水角,百花釀蟹鉗,三文魚子帶子燒賣。整體來講啲嘢食都好好食,係個鹹水角就真係好普通,個經理同我哋推介呢個鹹水角係佢哋嘅出名菜色,識落係好食但係就係真係普通鹹水角咁囉,個帶子燒賣就其實就真係一粒好普通嘅燒賣囉。黑毛豬叉燒,春卷同埋個蟹鉗都係好好食嘅。黑毛豬叉燒有個個伴碟扭紋醃製蘿蔔,個侍應收碟之前特登叫我哋試下,又真係幾好食。食完主菜就試吓甜品,我哋叫咗葡撻,仲有番石榴西米露,葡撻唔錯,個番石榴西米露勁好食,我本身唔係好食得甜野,呢個西米露唔係太甜,同埋好清新,好好食本身餐廳都有送甜

一如既往,酒店嘅中菜廳飯前小食都係琥珀合桃

本身餐廳都有送甜品,係曲奇餅同埋桂花糕,普普通通啦,我老公話個餅好硬,但我就冇食啦。

呢餐飯都幾好食嘅,埋單$1800兩個人,但係就唔覺得有米芝蓮一星嘅感覺,之前食過其他酒店嘅中菜廳都差唔多水評,反而覺得hotel ICON嘅中菜廳天外天,好似仲好食😂個人感覺
2021-09-22
慶祝紀念
紀念日
2021-10-26 3073 瀏覽
餐廳既裝修同The Drawing Room 差唔多, 好闊落空間感十足, 因為多玻璃既關係, 大量既自然光可以滲透去餐廳入面🌞 早餐有中式, 日式, 西式選擇, 黎得中餐廳當然係食中式早餐啦🥰 黎之前做左啲Research大部人都係推薦鮑魚雞粥, 早餐食返碗粥暖下胃個人感覺健康啲😂 另外既日式既定食, 西式就係食蛋為主🍳 除左主食之外仲有自助餐既部分, 有新鮮果汁, 4款中式熱食, Cereal, cold cuts, yogurt, 麵包🥐 朝早食返個咁豐富既早餐真係為美好既一日加添動力💪🏽中式早餐🥣呢個早餐相當豐富, 可以係鮑魚滑雞粥同鮮帶子瑤柱粥二選一, 我地當然係揀多人推薦既鮑魚雞粥啦😋 粥煲得超綿, 有幾塊好滑溜既雞同埋一隻炆到入味得黎又唔韌既細鮑魚🤩 食粥當然要啲配料啦, 有花生,青葱,薄脆, 菜甫, 加曬落去撈埋一齊食簡直係完美😍 淨係食粥唔夠既, 另外仲有皮薄餡靚既至尊蝦餃, 好香荷葉味既迷你荷葉糯米飯, 炸到勁香口中間蝦肉勁彈牙既金蒜龍蝦春卷, 滿滿蝦肉既蝦肉燒賣🍤 每一款點心都會有個獨立既籠仔裝住, 成個感覺好精緻, 忍唔住會想打開曬佢地黎食🤤 黎到自助既部分,

中式早餐🥣

黎到自助既部分, 基本上我都試曬唔同既款式, 入面我最鐘意係個炸蝦餅, 因為真係超脆同埋蝦肉勁彈牙, 仲要係熱辣辣嫁🦐 中式仲有炒麵, 炒椰菜花加西蘭花, 焗茄汁豆🥦 Cold Cuts 果度就有Crackers配芝士, 煙三文魚同埋salami 🐟 冷盤有泡菜, 凍藜麥, 凍麻醬豆腐, 隔離就有唔同款式既麵包🥯 仲有唔同款式既cereal,水果, Yogurt🍉 呢度啲牛角包整得超鬆脆又唔太油膩, 另外仲有一款係外面整到脆脆中間夾左花生醬都勁好食🥜 冷盤全部野都好好食, 特別係個凍豆腐同埋泡菜🥬 餐廳為左確保所有食物都保持新鮮, 所以一次唔會擺太多出黎同埋refill得好快, 所以唔洗怕冇得食😎 食完野當然要飲野啦, 有4款新鮮果汁加1款香茅排毒水🍹 貪得意試左個排毒水, 香茅味唔太濃, 酸酸地幾醒胃🤰🏾另外仲試左個西柚汁, 酸酸澀澀咁仲有啲果肉, 好似真係食緊西柚咁💁🏾‍♀️

米芝蓮餐廳既食物係冇令我失望, 冇諗到連自助既部分都咁好食同埋都比我想像中多野食👍🏽 呢個早餐絕對值回票價, 同晚餐一樣, Bulter會問我地意見, 真正想了解唔同客人既需要😃 大家黎staycation 既話一定要食個鮑魚雞粥呀
2021-10-24
早餐
  • 鮑魚雞粥
💎總評分:7.5/10-St.Regis 開幕後一直好受歡迎,佢地嘅中餐館亦榮獲米芝蓮一星🌟!睇相佢地嘅點心好別緻,小編本想嚟飲茶,不過同朋友慶祝生日就book左dinner instead!1️⃣ 煙燻滷水鴨肝 $228呢道菜係餐廳signature,一打開蓋有煙湧出嚟,不過小編捕捉唔到嗰一刻🤦🏻‍♀️...鴨肝充滿煙熏香味,入口即溶,口感好creamy唔油膩。雖然好多人對佢讚不絶口,而的確係做得出色👍🏻,不過小編個人就唔係咁鐘意呢個texture。2️⃣ 金蒜龍蝦春卷$168外皮好薄身,一咬落去酥脆唔油膩,還面嘅龍蝦新鮮+彈牙+爽口🦞,無論係lunch食點心,定係dinner做小食都值得推薦。3️⃣ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒$368小編怕肥膩,呢個厚切叉燒肥肉適中,表面焦脆蜜味十足🍯,肉質夠腍而且一D都唔鞋。4️⃣ 原個椰皇龍蝦炒蛋白 $498賣相精緻,望落已感覺到蛋白嘅滑溜,食落果然重椰香味🥥,龍蝦同樣做到爽彈👍🏻,好高蛋白質非常健康嘅一道餸。5️⃣ 紅燒豆腐脆遼參 $498由於小編錯失良機無預訂佢地嘅片皮鴨🙇🏻‍♀️,取而代之,點左呢個聽落幾矜貴嘅菜。不過不失,該有的味道都有👌🏻,但未為驚人。總括嚟講,食
💎總評分:7.5/10

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒

4️⃣ 原個椰皇龍蝦炒蛋白 $498
原個椰皇龍蝦炒蛋白

5️⃣ 紅燒豆腐脆遼參 $498

總括嚟講,食物質素唔會差,但除了"煙燻滷水鴨肝"外,未覺有太大驚喜令餐廳可以摘得1星🌟。室內環境闊落寧靜,但係窗外毫無景色可言,只有一大片灰色石屎。呢個價錢會有其他性價比更高嘅dinner place。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 酒店有代客泊車!
2021-04-24
煙燻滷水鴨肝
金蒜龍蝦春卷
蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
原個椰皇龍蝦炒蛋白
2021-09-23 1168 瀏覽
Ever tried a one Michelin star Chinese cuisine? Check out Rùn located right in St Regis Hotel. Saw that their bbq pork was amazing and wanted to see the rave of this place. Overall the vibe and service is top notch, felt very zen sitting here. They also cut the Peking duck in front of you. Amazing food, but I must say alittle disappoint with the food for its price and the claimed one Michelin. 🦆 Peking Duck ($880) - I thought this price was okay - comes with the traditional wrap and lettuce stir

🦆 Peking Duck ($880) - I thought this price was okay - comes with the traditional wrap and lettuce stir fry. For that price you get the whole duck and they slice it in front of you! Quite reasonable as the serving of this is quite big. You also need to reserve this 24 hours before, making a deposit of $1500. The duck was a bit dry, and I needed to put a lot of sauce. However i did like how there were unlimited wraps! 😍

🐽 BBQ Iberico Pork ($368) - their signature dish, love how the pork was really juicy and fatty. It was topped with some honey, and love how there wasn’t that much fat in the cha Siu.

🐽 Sweet and Sour Pork ($258) - out of all dish, I enjoyed this one the most. It was not too dry, the pork was fried well and it had a nice taste. Also had fried pineapple as a nice addition!
2021-09-19 1258 瀏覽
午餐好難預約,因為夜晚無點心,但係夜晚都好好食。預約時講明係周年記念,竟然送了一個椰汁糕,還有一個祝福的牌子。員工都好有禮細心,知道我哋想合照,主動幫手。值得一試。
2021-09-14 1129 瀏覽
Coming for the second time after it gets it’s Michelin star. Delicate Cantonese cuisine, this time we ordered the abalone soup which was extremely body warming (that’s what good soup should do!) and clear flavours of coconut water plus abalone freshness. The char Siu is another popular dish that I quite liked too, well for this price it’s meant to be top notch isn’t it.

Abalone  soup
Char  Siu
Smoked  duck
Abalone  soup
Char  Siu
Smoked  duck
2021-09-10 698 瀏覽
同朋友嚟慶生staycation 一定要黎呢度試下個靚早 話哂呢間係米芝蓮一星 識揀一定揀中式 本身因為太晏落去 去到佢話潤full左 只有去drawing room 跟住down左一嘢 好在佢話雖然要坐drawing room 但係食物係一模一樣無分別 個人即刻開心返 雖然係揀中式 但係因為佢係semi buffet形式 所以yogurt cereal 芝士 麵包水果呢啲基本早餐食物都一應俱全 我揀嘅中式中餐有四款點心 同一碗signature咁滯嘅鮑魚雞粥點心有蝦餃燒賣荷葉糯米飯同龍蝦春卷三款點心都係正常水準除左個春卷 特別嘅地方係佢有好足料嘅XO醬提供 加左落蝦餃度辣辣地 好惹味 我覺得最特別嘅係佢嘅龍蝦春卷 佢唔係我地平時食開好多春卷皮嘅炸春卷 佢嘅外層texture有少少似食緊churros 中間包住啲龍蝦 龍蝦好鮮味彈牙 比我評分 佢係比碗粥更出色嘅🤣而碗粥就有隻大大隻好吸睛嘅鮑魚喺面 煮得非常入味 而粥入面都有好足料嘅雞 而啲雞仲一啲都唔鞋 總括而言 呢個米芝蓮係值得一試嘅 但係下次再黎我會選擇試其他款式嘅早餐
點心有蝦餃燒賣荷葉糯米飯同龍蝦春卷
2021-09-05 1167 瀏覽
早前到St.Regis Hotel Staycation 套餐包左早餐 可以順帶一試呢間米芝蓮餐廳每張枱面都有一set果醬 當中無花果果醬係較為少見 味道亦都唔錯 唔係死甜佢地嘅早餐係semi buffet型式 有一杯餐飲叫左Latte 冇咩咖啡味 今次揀左網上最多人揀嘅中式早餐中式早餐可以揀鮑魚雞粥或帶子瑤柱粥鮑魚都幾大粒 好易咬 好食啲雞都嫩滑唔係驚為天人 但都屬於中上另外會有一set點心有龍蝦春卷 蝦餃燒賣 同糯米雞當中最出色嘅係龍蝦春卷 好香脆蝦餃燒賣就都冇咩特別 不過不失糯米雞就比較差啲喇 啲飯太黏 亦冇咩餡另外有啲沙律 水果 pastry 乳酪 果汁等自助型式享用總括黎講: Staycation早餐黎講係好出色 服務亦都好好 員工好親切 但如果特登比錢黎食 就未必會喇
早前到St.Regis Hotel Staycation

糯米雞就比較差啲喇 啲飯太黏 亦冇咩餡

另外有啲沙律 水果 pastry 乳酪 果汁等自助型式享用

• 金蒜龍蝦春卷
2021-08-20 4883 瀏覽
之前去了St.Regis staycation慶祝男友生日,包晚餐和早餐。晚餐在房進食,水準正常。翌日早餐在米芝蓮一星的中餐廳 - 潤進餐,餐廳不算很大,但座位非常闊落。早餐是semi-buffet形式,既然潤是一間中式餐廳,當然就點了中式早餐。粥有兩款,見網上一面倒都選鮑魚雞粥,我們也跟著選。果然沒令我們失望,粥底綿滑,雞件無骨滑嫩,鮑魚也算大隻;粥底雖然偏淡一些,不過附上花生、葱、薄脆及菜甫可以自由放入粥內,增添色香味。另外還有四款點心 - 龍蝦春卷最為出色,外皮跟坊間不同,這裏的是有格紋,入口酥脆;內餡亦相當彈牙,如果可以將其他點心全換為春卷就好~  這樣說好像其他點心很差,其實燒賣也不俗;但蝦餃和珍珠雞較一般,水準和酒樓差不多。自助區的食物不算十分多,但每款食少少,再加上自己的主餐,一定足夠飽。熱食有蝦餅 、 中式包點 、 炒麵 、 炒雜菜;  其中蝦餅入口鬆脆;炒麵比較粉,味道一般。旁邊有些果汁,最特別的一款是綠色的香茅排毒水,雖然是凍飲但不失香味同微酸,頗特別的。另一邊的凍食區比較多選擇,有幾款麵包、沙律菜和配料、殼物早餐、cold cut、芝士、水果及乳酪。麵包除了牛油外
晚餐在房進食,水準正常。

粥有兩款,見網上一面倒都選鮑魚雞粥,我們也跟著選。
果然沒令我們失望,粥底綿滑,雞件無骨滑嫩,鮑魚也算大隻;

麵包除了牛油外,餐枱上也有一些果醬和蜜糖可以任意配搭。

雖然成個早餐都滿意,不過如果並非staycation包括在內,也不會自己淘荷包來吃,畢竟要承惠HK$358/per head.
2021-08-16
早餐
2021-08-13 2055 瀏覽
見到網上邊有人推介呢間既點心 就冒名黎試下7月尾打黎訂位 已經要去到8月中先有位😂訂左12:00,人唔算好多。坐低無耐侍應就俾左杯welcome tea我地,其實係一杯凍茶🫖都算幾窩心💛大熱天時,去到有杯凍茶飲都係幾唔錯既👍🏻今次4個人,一共叫左12樣野食,呢到啲野好多都係好的色,所以唔驚會好快飽😆1️⃣娘惹咸水角個青蘋果造型加埋個塊食得既樹葉 剩係心機同賣相都100分 細細粒 岩岩好一啖可以食哂 個外皮好軟糯 味道都調較得岩岩好 值得一試 打卡都一流😝2️⃣松露帶子餃呢款點心整體既水準都算高,最深刻既係層皮,唯一美中不足既係松露既味道唔夠豐富。層皮除左薄之外,係好煙韌,係坊間真係比較少食到呢個口感。入面既帶子應該混合左啲墨魚膠,食落去好彈牙好飽實😋3️⃣黑椒和牛酥唔知係咪因為對呢款嘅點心期望有啲高,食完之後反需有啲失望。外形又係100分,一睇就知係心機之作。可惜食落去既時候,並食唔到黑椒同和牛既香氣。只係食到外面酥皮既粉味,而個外皮相較之下亦都太厚。同函既比例差得有啲遠,而影響咗整體嘅水準。4️⃣黑毛豬叉燒(半份)呢個真係有驚喜☺️叉燒燒得岩岩好,有少少濃邊,肉質恰得好處,唔會燒得高火。屋企人同男朋友
見到網上邊有人推介呢間既點心 就冒名黎試下
7月尾打黎訂位 已經要去到8月中先有位😂

1️⃣娘惹咸水角

2️⃣松露帶子餃
松露帶子餃

3️⃣黑椒和牛酥
黑椒和牛酥

4️⃣黑毛豬叉燒(半份)
呢個真係有驚喜☺️叉燒燒得岩岩好,有少少濃邊,肉質恰得好處,唔會燒得高火。屋企人同男朋友食完都大讚好食。同埋係最左手邊既蘿蔔,又係心機野。師傅將白蘿蔔同紅蘿蔔互相交纏,食落去就有兩種味道同口感,的確幾有創意
黑毛豬叉燒

5️⃣金蒜龍蝦春卷
呢碟點心一上枱嘅時候,侍應就同我哋介紹翻係用窩夫皮去做層外皮,所以口感會好唔同。一試之外,的確同平時食到既春卷好唔一樣。格外地脆同啲龍蝦真係好彈牙,唔需要額外嘅醬汁都已經好好食。因為平時食春卷都一定要沾好多喼汁😁
金蒜龍蝦卷

6️⃣金錢蟹盒
呢款點心都算係今日最失望嘅一樣。諗住叫呢款懷舊小食俾老爹食下。點知一入口除咗油炸味之外,就咩味都食唔到。莫講啲蟹肉既鮮味⋯感覺就好似食咗一舊好脆既炸麵粉咁😕
金錢蟹盒

7️⃣果香雞肝多士
呢款點心又係其中一個出色之作,感覺同食鵝肝多士差唔多。除咗雞肝夠粉嫩,多士夠脆之外,中間夾左個塊蘿蔔酸令到成個多士既層次提升左。中和返雞肝既‘流’,會令人想食完一舊再一舊🤤🤤
果香雞肝多士

8️⃣家鄉拆魚羹
好考功夫同心機既一道傳統菜。淡淡既魚香,啲湯同啲薄脆,魚肉,海帶絲一齊食,口感上好滿足。呀媽好鍾意呢道菜。但可能自己食開濃味野,對於我黎講味道就有啲淡。
家鄉拆魚羹

9️⃣原個椰皇海帶杞子燉鮑魚
侍感一擺低已經聞到淡淡的椰香味。成個湯好清甜,好好飲,連湯入面既配料無論係鮑魚定係豬肉,都好好食。但以呢個份量來講,性價比就好似有啲低。同埋本身都幾鍾意食椰肉,如果侍應可以幫手分埋啲椰肉就更完美。因為以我所知,之前侍應係會幫手分埋啲椰肉,不過今次就無啦。
原個椰皇海帶杞子燉鮑魚

🔟 菠蘿叉燒包
包好軟綿,好多叉燒函,如果要彈既,就係面個層皮可以再脆啲。但整體黎講都好好食。
菠蘿叉燒包

1️⃣1️⃣鮑粒鮮蝦福建炒飯
呢個係成餐飯最令我哋驚喜嘅一道餸。普通一客福建炒飯冇諗過可以正得咁好食。除咗啲飯粒粒分明之外,仲食到好有鑊氣。啲材料配合得天衣無縫,無論係鮮蝦嘅彈牙,菜粒嘅爽脆,定係菇嘅香味,都拿捏得恰到好處。男朋友本身係福建人,佢都大讚話呢個飯真係好好食。我諗呢個福建炒飯都係我so far食過最好嘅一次😍😍😍推介推介🥳
鮑粒鮮蝦福建炒飯

1️⃣2️⃣椰果石榴甘露
呢度甜品喺出邊比較少見,芒果西米露見得多,石榴甘露都真係第一次見。如果鍾意食石榴,你一定會好鍾意呢道甜品。除左椰肉,廚師仲加左啲石榴粒係入面,所以每食一啖都食到石榴嘅清香。
椰果石榴甘露

餐廳仲送咗一客杞子桂花糕同埋合桃酥俾我地。杞子桂花糕好足料,食到杞子嘅清甜。合桃酥好夠熱,食落去好鬆脆,又食到淡淡的合桃味。

整體來講,呢度嘅服務好好,侍應會不停留意你杯茶飲完未,會主動過嚟幫你斟茶。

喺食物方面,最值得一讚嘅食物嘅溫度,所有菜喺上枱嘅時候都keep到個熱到,係喺你食嗰陣都需要吹一吹先食到嘅熱度,唔係普通既暖暖地,好少餐廳會做到呢個水準👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

同埋同好多酒店嘅餐廳一樣,點心嘅件數係可以隨人頭既數目而加😊佢地出餸既時間都拿捏得好好,基本上唔會有冷場🤣
2021-08-12
松露帶子餃