2018-07-01 333 瀏覽
今日試下新開的艇仔粉,睇睇有咩特別。我叫了招牌艇仔粉,應該係食店主打,滿有期待。店鋪稱艇仔粉用大地魚做湯底,配料有燒鴨、叉燒、紅腸、魚片、魚蛋、炸魚皮、生菜,盛惠四十元正。問題就黎嘞,因為料款多,價錢平,所以份量好少,燒鴨和叉燒各一細件,紅腸和魚片各一片,生菜得一塊葉, 瀨粉少,唔夠飽。上碗時,擺位唔得,初時以為 miss 左啲餸,原來沉哂底,外觀扣分。味道方面,只是將外賣餸溝埋做一碗,沒有廚技可言。而所謂的大地魚湯底,我相信不是用大地魚淆,只是普通的魚湯底,沒有大地魚的濃味。我個人係非常支持本土小店,希望食店有改善,留住食客個胃,留住漁港文化。我稍後一定會再去食,希望會另眼相看。

午餐
2018-06-15 369 瀏覽
鴨脷洲新開咗一家「漁港艇仔粉」,K仔就應唔同朋友邀約前後去咗4次,4次味道都不盡相同,所以K仔就將4次唔同味道都寫吓。先講一下店舖內部,座位都幾寬敞,唔似一般大排檔/茶餐廳逼,兩邊牆壁一邊貼滿小食相片,另一邊就印上有關大地魚熬湯嘅文章,相信係艇仔粉嘅特別湯底。另外說一下,未知是否因為新開張,4次光顧此店的時候,店員服務都很好,給人感覺很禮貌。第一次:淡淡無味K仔第一次去,叫咗個雲吞魚片頭米粉,本來入店見到牆上有關大地魚簡介,一心覺得湯底會有濃濃大地魚香味,未食粉之前,先嚐一口湯;點知湯底味道都幾令人失望,唔講大地魚,連魚味都無,只有雞湯味。味道唔係難食,不過同預期中嘅味道有出入。另一方面,雲吞味道正正常常,而炸魚片頭係新鮮炸,放在湯內依然脆口,可惜有層炸粉在外,破壞魚片頭質感,如果鍾意食脆炸粉嘅朋友應該會鍾意。******************************第二次:早餐味道K仔第二次去係朝早10點,原來呢間舖11點後先有艇仔粉供應,早餐有自己早餐Menu,於是隨便點一個湯粉早餐。意料之內,湯粉湯底當然唔會係魚湯,整個早餐都係正常茶餐廳level。**************

第一次:淡淡無味
魚片頭雲吞米粉
第二次:早餐味道
早餐D 沙嗲牛肉麵配火腿煎蛋

第三次:魚湯MAX
招牌艇仔粉(瀨粉)
K仔第三次去,點咗招牌艇仔粉,貪佢咩餸都有!今次一上台,湯底明顯比上次奶白色,而味道明顯比上次濃厚;而美中不足的是,雖然有香濃魚湯味,湯底味道亦僅限於家中煎魚湯或魚湯米線的味道。雖然味道未如想像般,但以魚湯米線水準仍是值得一試的。

第四次:得償所願
招牌艇仔粉(瀨粉)
K仔第四次到艇仔粉,這次一上台,湯底明顯色澤比前兩次不同,K仔第一時間飲一啖湯,一入口,終於試到一直盼望嘅大地魚味!味道唔算太香濃,同香港仔海濱長廊常出現的艇仔上的湯底亦有差距,但絕對比街上一般湯粉麵的雞湯或味精湯底好得多。也一償「艇仔粉大地魚湯」嘅心願。

上述主要評論湯底,其實招牌艇仔粉幾乎咩餸都有,魚皮雖也只是炸粉,但是在臨上台時才放進碗內,上台之時先食魚皮,剛好還有香脆口感而去除了熱氣感覺。
叉燒,燒鴨,紅腸等燒味,K仔本身沒有太多期望,始終呢間係粉麵檔而非燒臘檔,浸在湯底增加湯底甜味還是可以的。
慶幸魚蛋,魚片頭,仍算領先一般水平,雖然未知是自製還是入貨,但鮮味以及彈牙口感還算不錯。
雲吞以及魚片頭並非招牌艇仔粉的餸之一,評價也在之前已寫,如果大家去到未有特別心水,招牌艇仔粉(瀨粉/河粉)還是不錯的選擇。
題外話/補充資料: 註:聽聞其大地魚湯底是每日由一位老街坊新鮮熬煮,也解釋了為何每次去湯底都會不同,不過K仔建議大家儘量12點前或2點後去,以免撞正lunch hour要等位,而太晚(4點後)則有可能因湯底以用盡(據聞剛開張時會因湯底售盡而關門,但後期已經不再會提前關門),因此下午或以加了雞湯的湯甚至乎味精湯代替,所以想一嘗魚湯以至大地魚湯風味嘅朋友要注意時間!
2018-06-07
外賣送餐
2018-06-14 251 瀏覽
在一個繁忙嘅中午、去了一間在鴨利洲大街嘅舖頭,佢話佢嘅艇仔粉湯底係大地魚煲嘅。就入去了解吓、座底睇吓个餐牌、見到有招牌艇仔粉、就叫左一個套餐加多一個炸片頭、等左無耐、就有嘢食、片頭幾脆、艇仔粉入面有燒鵝、义燒、紅腸、魚片、脆魚皮、湯底真係有大地魚味、大大碗食得飽、食食吓杯凍啡就來了、飲完就要趕住開工。

、見到有招牌艇仔粉、就叫左一個套餐加多一個炸片頭、

湯底真係有大地魚味、大大碗食得飽、食食吓杯凍啡就來了

、飲完就要趕住開工。
2018-06-10 194 瀏覽
今天一心去試新野,叫了這店説自己的招牌足料艇仔粉,一位不知是否老板娘(沒有穿橙色制服)的女士來落單,她竟然說沒有粉,因為現在天氣超級熱,粉會容易變壞,話只有米粉,麵及粗麵,我心想這個世界沒有雪櫃嗎? 何必用這樣牽強的理由我們最後叫了麵,湯沒有大地魚的香味,所謂足料只不過是每樣材料一小件,份量少得可憐,只是大在盛麵的那隻雞圖案的碗,魚旦片及义燒超薄,鴨件細嚿到搵唔到,魚皮無味,成件事跟本不是地道香港仔的艇仔粉,老實講一碗這樣低質的湯粉賣$40實在太誇張了。價格對不起質素及份量,總之一句「超級伏」,無下次,要吃正宗艇仔粉唯有去香港仔港旁踫踫運氣了。

2018-06-10
2018-05-25 233 瀏覽
星期日約咗班friend 出海釣魚,有幾個約定在香港仔碼頭上船,而我哋四個人就約在利東站等,先去大街食早餐,然後去買飲品,再到鴨脷洲碼頭坐街島去香港仔碼頭會合。四人一起去食早餐,揀咗呢間舖仔食早餐。舖仔細細無咩裝修。星期日大清早,無咩客人,舖內員工都唔忙。估唔到舖內連餐牌都無,只有一張紙仔寫住8個餐。我就揀咗個B餐,沙爹牛肉麵、火腿煎蛋、熱奶茶 $32。唔明啲職員忙咩,其他三人的早餐等一陣就有得食,而我就等到佢哋食完,份B餐才到,莫非份B餐要煮好耐? 算吧啦,趕時間,拿臨食。個煎蛋尚算可以,是半生熟的,OK。牛肉麵是完全無沙爹味的,建議舖頭可以在手寫餐單上寫少沙爹兩個字,慳番啲力。反而杯奶茶唔錯,用黑白淡奶,都幾香奶。有樣嘢怪怪地,張單是用另一間舖的排頭 "漁米鎮",莫非呢間舖係香港仔大街嗰間漁米鎮的分舖? 食完趕住走,都驚啲食物未落膈,上到船會嘔番晒出嚟。願主保佑!

估唔到舖內連餐牌都無,只有一張紙仔寫住8個餐。

我就揀咗個B餐,沙爹牛肉麵、火腿煎蛋、熱奶茶 $32。

個煎蛋尚算可以,是半生熟的,OK。

牛肉麵是完全無沙爹味的
,建議舖頭可以在手寫餐單上寫少沙爹兩個字,慳番啲力。

反而杯奶茶唔錯,用黑白淡奶,都幾香奶。

2018-05-20
早餐