2022-09-20 366 瀏覽
最受歡迎拉麵店點可以少咗呢間見時間尚早 落咗嚟排隊試下👍🏻魚介豚骨拉麵 $78麵:200g 醬汁:普通入邊配有紫菜 菠菜 椰菜絲 溏心蛋 叉燒 荀拉麵係較為粗身嘅麵 軟硬適中湯底非常濃厚杰身 有香濃的魚介味叉燒軟熟 但有少少苦澀味其他配料正常初嘗湯頭係有被驚喜湯底非常吸引但食到最後又會覺得太濃 有點鹹會很口渴至於200g 麵對小女子來說有點太多 女仔150 g就夠了👍🏻鰹魚味豚骨拉麵 $83麵:200g 醬汁:普通入邊配有 紫菜 溏心蛋 木魚花 菠菜 椰菜絲 叉燒湯底都係濃厚杰身 配有淡淡的鰹魚味相對魚介湯底鰹魚湯更為濃厚至於其他配菜都相同總體呢間拉麵店主打濃湯拉麵小妹食開淡口所以到最後飲咗好多水😅😅但鐘意重口味嘅人絕對一試無妨而且環境氣氛都非常有日系氣息有很多日系插畫 裝飾再且服務態度良好美中不足就係要喺露天排隊有點熱
最受歡迎拉麵店點可以少咗呢間

美中不足就係
要喺露天排隊有點熱

2022-09-19
2022-09-20 273 瀏覽
係荃灣同旺角都有分店既呢間《台風》晏就食沾麵,夜晚食拉麵。今次晚市食,叫左魚介拉麵$78,同鏗魚湯拉麵$83,另外加左份叉燒。麵既份量好多,普通量已經夠飽,男朋友叫左多麵,多到食唔哂。呢到既拉麵係粗身麵,我自己本身鐘意食粗麵,但略嫌呢到既麵質有啲硬,而且掛湯能力一般,湯既份量都有啲少。叉燒質素十分一般,有啲乾,但有肉味既,每塊都大大塊,如果冇乜要求純粹想食多啲肉都可以加既。魚介同鏗魚湯我會比較推薦魚介湯,整體嚟講都應該試過一次就算。
麵既份量好多,普通量已經夠飽,男朋友叫左多麵,多到食唔哂。
2022-09-11 370 瀏覽
特別記得這餐,因為是在颱風到來前一天,在餐廳內排隊非常悶熱🥵 等了差不多40分鐘,熱到幾乎想放棄了了🫥入座後,汗水還是不能停止,當時麵剛好來了,我猛抹後頸💦 接着店員帶來一個小籃子,裏面都是綁頭髮的橡筋,十分貼心地送我用!相信是不少長髮女生的恩物,雖然很熱但加分了!點了鰹魚湯拉麵,湯頭濃郁,配上木魚絲,整個湯魚香撲鼻!麵質爽口,湯汁夠厚,非常掛麵,一邊喝湯、一邊食麵,很滿足!*建議女生選輕量呢!正常份量是偏多啊~

*建議女生選輕量呢!正常份量是偏多啊~
有無人都好似我咁,會突然好渴望濃郁又邪惡嘅拉麵湯🤭尼間係好鍾意食拉麵嘅朋友推薦,must try!整體性價比好高,250g嘅麵我食完全日都食唔落其他嘢😂最神奇嘅係即使好濃味,食完完全唔口渴,真係從來未試過🥹食麵前先直接食一啖麵,凍凍地嘅麵好煙韌彈牙(相對較硬少少,如果鍾意軟身d可以同職員講!)係收銀機果邊有熱湯同熱石!如果湯凍左可以加熱石重新熱返個湯,讚!店內嘅牆上有好多好多客人留低嘅好評+店家嘅回覆,邊食邊睇勁得意,可以睇到係好用心經營嘅地方💗沾麵是午市先有!拉麵就淨係夜晚先有!
有無人都好似我咁,會突然好渴望濃郁又邪惡嘅拉麵湯🤭

沾麵是午市先有!拉麵就淨係夜晚先有!
魚介豚骨湯沾麵
魚介豚骨湯沾麵
  • 魚介豚骨沾麵
2022-09-09 249 瀏覽
🔹️漁場台風🔹️漁場台風台風我都光顧過好幾次,店面的裝修充滿日本風情。呢間店舖既餐單設計都好特別,中午時段係只做沾麵系列,而晚上時段就做拉麵系列,所以呢點要留意翻😊沾麵量有三款選擇1, 180g偏少2, 250g普通3, 350g加麵底 +$10而沾麵的溫度都有凍同熱可以選擇,都幾貼心🍜魚介豚骨沾麵麵條厚度適中岩我食,麵質煙韌彈牙,麵條亦都好掛汁,湯底亦都好濃郁醬汁方面都可以揀普通或者大量嘅份量,我喜歡重口味選擇左多醬汁😊我仲+$10增加荀既份量,聞落去好香噴噴,見到成大碗滿滿既荀真係好滿足
🔹️漁場台風🔹️

沾麵量有三款選擇
1, 180g偏少
2, 250g普通
3, 350g加麵底 +$10

而沾麵的溫度都有凍同熱可以選擇,都幾貼心

🍜魚介豚骨沾麵

2022-09-04 260 瀏覽
每次我掛住沾麵,又或者經過旺角,都會嚟到呢間漁場台風食野,畢竟香港可以食到高質素沾麵嘅地方並不多。通常喺出面排緊隊嘅時候佢已經會將餐牌畀你睇,佢嘅點餐非常之人性化,例如面嘅份量可以揀少、普通或者係多,適合返唔同食量嘅男仔或者女仔。面底亦都可以揀凍食或者熱食,醬汁多少都係任君選擇,鍾意加配料亦都可以自由搭配,切合返每位客人唔同嘅口味。魚介豚骨培煎黑芝麻沾麵:鍾意食黑芝麻嘅朋友一定要試一試,個黑芝麻湯超級超級濃,有少少似芝麻糊咁,但佢裏面仲有一種肉鮮味,將個麵底浸落黑芝麻湯裏面,拎返出嚟十分之掛湯,呢種食法完全係同湯麵兩種唔同嘅享受。我鍾意食筍所以通常都會加筍配料,切咗絲嘅筍夾喺面底中間,畀多一種好爽口嘅感覺,即使加多咗麵底份量食完亦唔會覺得好膩。大家記住沾面只有午市先會食到,所以要睇住時間去食啦!

大家記住沾面只有午市先會食到,所以要睇住時間去食啦!

• 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2022-09-04 235 瀏覽
小編比起拉麵更加鍾意食沾麵🥰 呢間舖頭中午時段淨係賣沾麵,4:30後就賣拉麵,今次終於得閒中午過嚟食-🐟 魚介豚骨沾麵 $83麵嘅份量真係超級多😳 麵嘅粗度唔會太幼,麵質好有咬口,同埋唔會太乾黐埋一舊😌 糖心蛋半流心,合格~魚介豚骨沾麵汁好香魚介味,沾麵汁杰嘅程度啱啱好,令到啲汁可以掛喺麵上面☺️ 味道方面濃得嚟調味唔會太鹹😄🦐 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88個麵底同上面嗰款一樣🤣 個沾麵汁嘅海蝦味比起蕃茄味更加出,汁入面仲有好多櫻花蝦🥰 比起魚介豚骨沾麵呢碗個汁的確更加有層次😉 汁入面仲有好多筍同半肥瘦嘅叉燒粒🐷 呢度嘅筍唔會好大陣筍味,幾適合小編口味🤣 -鋪面唔算好大,但係都坐得好鬆動😄 裝修非常之有日本拉麵店嘅風味,牆上面仲有啲文宣💛 小編同朋友落咗單先見到牆上面寫住麵嘅份量正常嘅話大概等於2.5個公仔麵,即刻好擔心食唔晒,我覺得又冇咁多,但係最後真係食到好飽🤣 如果係女仔嚟嘅話記得參考返牆上面嘅資料揀麵嘅份量啦~-味道: 8/10服務: 7/10環境: 8/10回頭率: 7.5/10總評: 7.5/10💰人均消費: $90
🐟 魚介豚骨沾麵 $83

回頭率: 7.5/10
總評: 7.5/10
💰人均消費: $90

2022-08-18 523 瀏覽
旺角區唯一好食既拉麵店佢中午主打翻沾麵 夜晚就拉麵所以要分清楚先好去 吾好摸門釘舖頭入面幾闊落下 幾多位限定系鯛魚湯拉麵魚湯底真系特別鮮甜 易入口好多淡淡地既鮮甜 配料比較hea 雞肉會有啲乾雞蛋都比較熟 會有失望感覺我諗食翻沾麵應該好過拉麵
旺角區唯一好食既拉麵店

配料比較hea 雞肉會有啲乾
雞蛋都比較熟 會有失望感覺

我諗食翻沾麵應該好過拉麵
2022-08-10 590 瀏覽
平日夜晚8點左右去,等左20分鐘左右🕰裡面裝修好似去咗漫畫世界咁 有種好熱血嘅feel (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔥 拉麵有4款可以揀,我就揀咗一直都好想試嘅 「燒海蝦味豚骨拉麵」$88 ✔️麵量200g ✔️普通醬汁 ✔️有蔥 ✔️增量叉燒+$25 (會另上)第一時間試吓個湯底 偏杰身 好濃郁🥰 同埋啖啖都可以食到櫻花蝦🦐 麵軟硬度適中,200g份量剛剛好,但係男仔嘅話就應該要叫300g~ 決定搵日中午再去試沾麵😆溫馨小提示: 只收現金喔!==================漁場台風 (旺角)旺角快富街39號建煌華廈地舖==================
平日夜晚8點左右去,等左20分鐘左右🕰

拉麵有4款可以揀,我就揀咗一直都好想試嘅
「燒海蝦味豚骨拉麵」$88

溫馨小提示: 只收現金喔!

==================
漁場台風 (旺角)
旺角快富街39號建煌華廈地舖
==================
2022-08-06 771 瀏覽
今天下著毛毛細雨,是星期六的下午3點左右,店外大概四至六人排隊,輪候時間大約15分鐘,顧客需於排隊期間先填寫下菜單。入店後,座位原來很寬敞,環境好乾淨👍🏻,有整壼的檸檬水提供😊,order大約7-8分鐘才上,等候期間可以觀賞牆上的食客評價和店家回應,及欣賞一下店家非常有心機的手工及插畫。點了2款沾麵,魚介豚骨熱食及魚介蕃茄海蝦凍食。自己更喜歡凍麵,口感比較彈牙,蕃茄海蝦湯非常醒胃😋,魚介豚骨湯好香濃,也是會上癮的味道。份量真係好大,結果2碗也吃不完,下次要點少麵少醬份量,正常版後生仔女先消化到😝不過真係好味,好正👍🏻👍🏻服務員全部都好有禮貌PS.入到店舖後先發現可以點:走蛋走叉燒或走筍的互換配搭,下次再幫襯時會醒目啲。
魚介豚骨沾麵
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
2022-08-06
魚介豚骨沾麵
魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
2022-08-02 461 瀏覽
💛#旺角 #拉麵台風打手到場🤣🤣超級鐘意食台風不過要食沾麵要晏就 拉麵就要dinner time-🐟魚介豚骨拉麵 💰hk$78🦐 燒海蝦味豚骨拉麵 💰hk$88湯底好濃好重魚味😋蝦湯都好重蝦味😋而且仲鋪滿櫻花蝦tim麵底煙韌,軟硬到做得好好不過今日再食好似比以前幼左?🤔所有配料都好好食!最值得一讚既係我唔食筍,可以將佢轉做粒粒叉燒👍-份量真係好多🥺不過太好味我都食晒女仔記得叫少麵 次次食完飽到上心口
💛#旺角 #拉麵
台風打手到場🤣🤣超級鐘意食台風
不過要食沾麵要晏就 拉麵就要dinner time
🐟魚介豚骨拉麵 💰hk$78
🦐 燒海蝦味豚骨拉麵 💰hk$88

湯底好濃好重魚味😋
蝦湯都好重蝦味😋而且仲鋪滿櫻花蝦tim
麵底煙韌,軟硬到做得好好
不過今日再食好似比以前幼左?🤔
所有配料都好好食!最值得一讚既係
我唔食筍,可以將佢轉做粒粒叉燒👍
份量真係好多🥺不過太好味我都食晒
女仔記得叫少麵 次次食完飽到上心口
  • 燒海蝦味豚骨拉麵
  • 魚介豚骨沾麵
2022-07-31 594 瀏覽
今日收工收得比較早🫢咁就要去食好西獎勵吓自己 朋友介紹呢一間拉麵店都幾好食 所以今日就去試吓 平時應該都要排隊 好彩今日比較早 唔太多人 吾洗排太耐😍因為天氣真係太熱🥵我同朋友每人嗌左一個拉麵🍜我果個系鯛魚白湯拉麵🍜味道真系好濃郁🤤原本我都好怕腥 但呢一個完全吾會😍朋友就嗌左個燒海蝦🦐味豚骨拉麵🍜一落枱 我都嗅到好香🤤可惜我對蝦敏感😖無得試 另外加多個特製腩肉叉燒🍖味道都吾錯 對於中意食肉既朋友都可以試下😋

特製腩肉叉燒
燒海蝦味豚骨拉麵
鯛魚白湯拉麵
2022-07-31
2022-07-23 488 瀏覽
旺角搵食真係太多選擇,朋友介紹食沾麵要去呢度「漁場台風」,原來位置非常近我公司,朋友話呢度成日都排長龍,於是我12點就到達,好幸運我唔需要排隊😁但我食完後出邊已經大排長龍。坐低店員非常有禮貌地給我一張點餐只及介紹沾麵的選擇,佢話如果你第一次嚟就試吓第一個魚介豚骨沾麵,聽從他的選擇我決定揀呢一個, 另外再挑選我的喜好就落單。等待的時候,我發現場上好多標語,全部都係客人寫的心意卡,而且周圍都擺放一啲卡通繪畫,如果逐個睇都有排睇。睇咗一陣我的沾麵送上,濃濃的湯底好香魚湯味,夾雜着小小魚肉,蔥同筍絲,拉麵煙靭,有半隻檸檬,半隻蛋及一片紫菜。沾上湯,真係好好味。後來知道佢哋嘅叉燒都好出名,我下次一定要試。提返呢個面嘅份量係細份,因為我怕自己食唔晒😅千祈唔好浪費師傅的心血。未去到日本,就滿足下先。

未去到日本,就滿足下先。
2022-07-18 382 瀏覽
終於食到喇!係 「漁場台風」拉麵。👏👏又係一間超多人排長龍嘅拉麵店,今晚唔使排隊終於可以一試。😂😋果然有驚喜係食過最好食嘅拉麵。🥢魚介湯頭濃郁鮮香美味,拉麵質感先彈牙後軟糯,條條掛汁嘅拉麵好食都停不了!豚肉一片大大片肥瘦剛好非常入味,半隻糖心蛋充滿醬油香味好好食。😋魚介豚肉拉麵 $78 無得輸!👍👍👍👍👍🥰期望下次食沾麵
終於食到喇!係 「漁場台風」拉麵。👏👏
又係一間超多人排長龍嘅拉麵店,今晚唔使排隊終於可以一試。😂

😋果然有驚喜係食過最好食嘅拉麵。
魚介豚肉拉麵 $78 無得輸!
👍👍👍👍👍

🥰期望下次食沾麵

2022-07-15
2022-07-17 279 瀏覽
已經係老顧客🥰次次都超滿足甘走佢最平先$78仲要唔洗加一但已經係出面拉麵店架1.5倍份量開頭幾次都會叫普通,現在知到一定食唔晒一定會叫偏少但醬汁(湯底當然不變係大量)我一向就唔食蔥,會自動幫你變做椰菜會係你張單上寫明你坐咩位所以都未見過有比錯,出錯每碗跟埋兩片叉燒,一片紫菜,半隻糖心,部分竹筍,部分波菜荀有調味,超好食糖心蛋未見過有失手叉燒就比較上普通但拉麵係粗麵,煙靭又有咬口仲要甘大碗性價比超高店內環境好有特色滿滿客人架評價/圖畫店員溝通時仲會講日文好似真係去咗日本食嘢甘🇯🇵提提大家食完記得一定要攞單只要食夠三碗下次再食時就有一隻糖心蛋送🥰我通常都會同朋友分一人一半,甘大家就計埋本身拉麵果半隻有整整一隻啦
已經係老顧客🥰次次都超滿足甘走
佢最平先$78仲要唔洗加一
但已經係出面拉麵店架1.5倍份量
開頭幾次都會叫普通,現在知到一定食唔晒
一定會叫偏少
但醬汁(湯底當然不變係大量)
我一向就唔食蔥,會自動幫你變做椰菜

會係你張單上寫明你坐咩位所以都未見過有比錯,出錯
每碗跟埋兩片叉燒,一片紫菜,半隻糖心,部分竹筍,部分波菜
荀有調味,超好食
糖心蛋未見過有失手
叉燒就比較上普通
但拉麵係粗麵,煙靭又有咬口
仲要甘大碗
性價比超高