2021-09-24
十世冇食滿記甜品,食完晚餐之後唔多滿足,黎左朗豪坊呢間分店食糖水。甜品有凍有熱,除左傳統中式糖水,都仲有其他野揀,選擇唔少。今次兩個人揀左四個糖水分享。芝麻糊紅豆沙湯丸 $45芝麻糊紅豆沙湯丸可揀凍或者熱,我哋揀左凍。老實講熱一定好食啲,不過凍嘅都唔差,味道夠濃質感都滑又唔太浠。但係個人覺得芝麻糊溝紅豆沙唔係幾好。湯丸3粒,有黑芝麻或手工花生湯丸揀。雖然細細粒,不過芝麻湯丸個心暖笠笠,係流心嘅。餐牌張相明明有蓮子,但係實物係冇嘅。 真係俾餐牌嘅賣相扼左,實物差太遠。杏仁蛋白 $46杏仁蛋白只可以揀熱,真係超熱,熱到入心。杏仁茶都唔假,味道唔差。蛋白都有足一隻,好滑。榴槤白雪凉粉 $57食完中式糖水把嘴好熱,想叫個凍甜品,叫左榴槤白雪凉粉。白雪原來係碎冰,整得夠碎,配雲呢拿汁底好味道,唔過甜。榴槤蓉好滑又香,食落有啲似雪糕。凉粉都好爽口又冇怪味。整體感覺清新但係又有榴槤香,呢個配搭唔錯。食品質素係合格嘅,不過冇驚奇。叫左我哋坐角落二人位,座位超窄,坐得勁唔舒服,服務態度麻麻不過上野快。收咁嘅價錢,我下次未必會再黎,大把野好食過佢。喊面主要係比座位同價錢。
今次兩個人揀左四個糖水分享。
芝麻糊紅豆沙湯丸 $45
芝麻糊紅豆沙湯丸