食物質素不錯,服務好好而且樓底夠高,大班人傾偈都舒服菠蘿叉燒包同芋角味道不錯炒腸粉同蝦餃沾佢地個XO醬好味呢度叉燒出名,但未至於驚喜反而脆皮牛肋條幾好味,外皮鬆脆,肉味香濃個甜品影相ok,味道就麻麻🔖新世界會員有七折❣️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍍菠蘿叉燒包 $96🐿松茸荔芋盒 $82🐽蜜汁西班牙豚肉叉燒(例半) $185🫔豉油皇炒腸粉 $100🐮脆皮牛肋條 $138🦐晶瑩鮮蝦餃 $92🍮三色甜點(唔記得幾錢💬)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物質素不錯,服務好好
而且樓底夠高,大班人傾偈都舒服

菠蘿叉燒包同芋角味道不錯

炒腸粉同蝦餃沾佢地個XO醬好味

呢度叉燒出名,但未至於驚喜

反而脆皮牛肋條幾好味,外皮鬆脆,肉味香濃

甜品影相ok,味道就麻麻

🔖新世界會員有七折❣️

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍍菠蘿叉燒包 $96
🐿松茸荔芋盒 $82
🐽蜜汁西班牙豚肉叉燒(例半) $185
🫔豉油皇炒腸粉 $100
🐮脆皮牛肋條 $138
🦐晶瑩鮮蝦餃 $92
🍮三色甜點(唔記得幾錢💬)
2021-11-20
午餐
2021-11-23 2554 瀏覽
叫左個乳豬拼盤,無留意到5揀3就叫左,侍應都無問我要揀咩。黎到就係乳豬,燒鵝,肥叉各4件盛惠$418雖然係酒店中菜廳食都預左貴,但係$418 得12件細細既燒味會唔會太貴咁因為無留意到係5揀3,我地就隨手叫左個侍應問點解得3樣野。點知個女侍應態度勁差咁話:係得3樣架咋喎,唔係咩都有架喎!咁我都話:哦!唔好意思我搞錯左!點知個侍應仲問:咁要唔要再叫丫?態度真係一般之前見d留言話服務好,現實係野食一般,服務一般
叫左個乳豬拼盤,無留意到5揀3就叫左,侍應都無問我要揀咩。
黎到就係乳豬,燒鵝,肥叉各4件
盛惠$418

點知個女侍應態度勁差咁話:
係得3樣架咋喎,唔係咩都有架喎!
咁我都話:哦!唔好意思我搞錯左!
點知個侍應仲問:咁要唔要再叫丫?
態度真係一般

之前見d留言話服務好,現實係野食一般,服務一般
2021-11-22 1832 瀏覽
很久沒有寫評論了,午餐飲茶,其實食了這間酒家好幾次,品質仍然能保持水準,尤其的黑豚叉燒真係很好味,蟹肉炒飯超正,粒粒飯都明顕,點心質素也相信穩定,這真的很開心,蟹肉多士真係好好味,燒餅吃完入口很Juice,小籠包皮薄餡靚,燒賣就沒有特別,正常,最後order左兩碗蛋白杏仁茶,但份量少了一點,但杏仁味也很濃厚,今次沒想到能安排一張靚景枱,一邊吃飯,一邊望住海邊,心曠神怡,非常舒適,將辦公的壓力也隨之消失,正

2021-10-14 3379 瀏覽
颱風圓規嘅出現,以為會cancel gathering…幸好晚上轉3號😅 一行8人依約而至選擇困難症…大家選擇有wine pairing套餐海蜇一般般…叉燒就好好食、甘香肥而不膩燉湯~湯色清澈味道濃郁尤其湯底那片肘子…鹹香味濃大大粒唧帶子煎得香口鮮甜配菜雞髀菇鮮甜入味龍蝦🦞鮮甜彈牙帶點微辣炸饅頭沾上微辣醬汁👌牛肋條一般般…唔難食,但平凡就係平日飲茶🫖一模一樣微凍微酸微甜…柚子同芒果比例恰到好處pairing嘅香檳🍾️紅酒🍷掛住食唔記得影相喱餐~我整體係食環境、服務食物水準就有進步空間

選擇困難症…大家選擇有wine pairing套餐

蜜汁烤半肥叉燒腩配海蜇絲

海蜇一般般…叉燒就好好食、甘香肥而不膩

燉湯~湯色清澈味道濃郁

風味金榜開邊龍蝦

龍蝦🦞鮮甜彈牙帶點微辣

炸饅頭沾上微辣醬汁👌
砂鍋花雕鹵燉牛肋條

牛肋條一般般…唔難食,但平凡

就係平日飲茶🫖一模一樣

楊枝甘露

微凍微酸微甜…柚子同芒果比例恰到好處

pairing嘅香檳🍾️紅酒🍷掛住食唔記得影相

喱餐~我整體係食環境、服務

食物水準就有進步空間
2021-10-13
  • 蜜汁烤半肥叉燒腩
2021-10-06 2285 瀏覽
以前成日去TST 食...今晚去左wanchai 食...真心差...冇下次!失望义燒又勁肥,咬下有根😭成$300幾....蟹蓋個面..焗唔靚..入面d sauce also not yummy 🥲...d 嘢咁粗..真唔值...又少左一間好食中菜...甜品連蛋散都差.. 三杯蠔..super salty 😭... 炒蝦😓普通....花膠好簿..only 鵝掌yummy .. 例湯ok .. 黃花魚ok .. 魚腐菜😅mama 地😭😭😭😭真係唔好去....食利苑or 國金軒好過😫😫
2021-10-06
2021-09-29 2586 瀏覽
前排留意到呢間位於灣仔萬麗海景酒店嘅著名粵菜餐廳有做信用卡優惠,原價$998嘅晚市套餐,而家$498就食到,梗係把握機會book位帶屋企人去食啦餐廳裝修大氣,樓底好高好舒服商務宴請、慶祝紀念日生日等都好合適。套餐包嘅前菜係冰菜配牛肋條。牛肋條炸得金黃鬆脆,配合冰菜口感一流呢道係魚湯大魚蛋浸白菜仔。清清地好健康呢道招牌喇沙虎蝦,調味非常惹味配合爽口鮮甜嘅虎蝦,真係令人一時上癮!舊饅頭就係for你yam啲汁!超正套餐另一項highlight就係呢道鮑汁鵝掌扣海參。海參同鵝掌炆嘅火候剛剛好,入口即溶!而且個鮑汁夠濃夠入味,真係好想叫個白飯黎撈甜品係小拼盤。其中個楊枝甘露唔會好甜,而且果肉好足,就係份量少啲咯差啲忘記呢道糯米雞。果然係五星級酒店級數,水準之上!

餐廳裝修大氣,樓底好高好舒服
商務宴請、慶祝紀念日生日等都好合適。

呢道係魚湯大魚蛋浸白菜仔。清清地好健康

呢道招牌喇沙虎蝦,調味非常惹味

差啲忘記呢道糯米雞。果然係五星級酒店級數,水準之上!
2021-09-28
用餐優惠
信用卡優惠
  • 魚湯手打魚腐浸時蔬
  • 香蜜蛋散
  • 喇沙虎蝦
2021-09-23 1778 瀏覽
最近好多人去酒店 #staycation 🛌但係我最怕排隊最怕迫 所以最多都係平日去酒店餐廳食吓飯 幫襯吓算啦滿福樓呢排有一個以酒入饌嘅菜單 就去試吓😊本身想試佢個花雕醉蟹🦀 可惜無貨😭點咗紅酒遼參同 #茅台 #蟶子皇紅酒同 #遼參 味道我個人覺得唔太夾 好似嘥咗個遼參 蟶子皇就好好食😋 新鮮又大隻 茅台係上枱時先喺蟶子上面噴上嘅 所以茅台酒味鮮明 因為侍應知我想怕片 仲幫我噴多幾吓 感覺賺咗🥰另外個 #海皇羹 集合咗魚 鮑魚同鮮花甲嘅甜味🍲 而且好多海鮮配料 推介胡椒中蝦煲啲蝦隻隻都大隻又入味 個殻脆到用口咬就咬得開 👍🏻當然唔少得佢哋出名嘅叉燒 不過我更愛燒到個皮超香脆嘅 #燒腩仔 ❤️最後都要食埋個梅菜雞粒 #煲仔飯 有飯落肚先滿足 最後最後 我都係鍾意傳統嘅中式甜品多啲 所以#蛋散 比糯米糍更優勝💯💰#燒味雙拼 $388一品海皇羹 $158蒜香胡椒中蝦 $408茅台香爆蟶子皇 $120紅酒糟煨遼參 $288梅菜雞粒煲飯 $158👉🏻滿福樓 灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店3樓.__________#五星級中菜 #滿福樓 #灣仔中菜 #萬麗海景酒店#Dynastyrestaurant
最近好多人去酒店 #staycation 🛌

👉🏻滿福樓
灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店3樓
__________
#五星級中菜 #滿福樓 #灣仔中菜 #萬麗海景酒店
#Dynastyrestaurant #renaissanceharbourview
#wanchaigoodfood #chineserestaurant #bbqpork #charsiu #siumei #roastedporkbelly #crispypork
#中華料理 #ちゅうかりょうり #叉烧
__________
2021-08-26 2610 瀏覽
一路都想搵間啱口味嘅中菜,所以趁早排Staycation去左滿福樓試一試先!又係因為樣樣都想試嘅關係,就咁叫咗套餐,Set Dinner有:🐖蜜汁烤半肥瘦叉燒腩配香麻貢菜 :叉燒唔係好香口,無左叉燒獨有味道,係勝在肉質細嫩🎋高湯燉肘子竹笙菜膽:高湯濃厚,散發金華火腿香味,另外竹笙好大件,吸哂湯汁精華💍翡翠燒汁煎元貝皇:我嚟滿福樓係為左呢道菜,外皮酥脆,元貝肉非常腍滑!呢種雙重口感非常有衝擊🤪🦞風味金榜開邊龍蝦:呢道係滿福樓嘅得獎菜,用金榜醬烹調開邊龍蝦,加上多種香料例如:蒜頭、乾蔥頭、紅椒等等,配上椰汁,非常東南亞風情,重有一個炸到香脆嘅小饅頭,同金榜醬非常配合!🐂砂鍋花雕鹵燉牛肋條:我個人覺得味道過咸,味道無特別,牛肋條好韌🍚瑤柱珍珠雞:本身係好普通嘅珍珠雞,我加左XO醬即刻好食左!無咁油膩~🥭楊枝甘露:普通單尾貨式,無咩特別!當日叫套餐每兩位就送一枝紅酒或者白酒,我覺得呢個價位唔算好抵食,我純粹係因為有dinning credit先擇去呢間,如果真金白銀咁比錢去食,又真係未必會去另外佢地嘅服務都算幾好,對話有禮而且親切,令人唔拘謹!呢啲真係酒店少見🥰🥰是日菜單:蜜汁烤半肥瘦叉燒腩配
一路都想搵間啱口味嘅中菜,
所以趁早排Staycation去左滿福樓試一試先!
又係因為樣樣都想試嘅關係,
就咁叫咗套餐,Set Dinner有:

🥭楊枝甘露:普通單尾貨式,無咩特別!

當日叫套餐每兩位就送一枝紅酒或者白酒,
我覺得呢個價位唔算好抵食,
我純粹係因為有dinning credit先擇去呢間,
如果真金白銀咁比錢去食,又真係未必會去

另外佢地嘅服務都算幾好,
對話有禮而且親切,令人唔拘謹!
呢啲真係酒店少見🥰🥰

是日菜單:
蜜汁烤半肥瘦叉燒腩配香麻貢菜
翡翠燒汁煎元貝皇
風味金榜開邊龍蝦
砂鍋花雕鹵燉牛肋條
楊枝甘露
2021-08-16 2093 瀏覽
花膠扣鵝掌花膠炆得好淋 同埋口感好滑 鵝掌方面佢係做到幾入味嘅 好食🤤原隻鮑魚炒飯 原隻湯鮑 雞肉丁經過蠔油炆煮之後拌喺蛋包飯上面 主要呢個飯係食佢個鮮味 鮑魚都炆得好淋 個飯都冇想像中咁鹹👍🏻甜品方面 呢一個set係有蛋散蛋撻仔同埋楊枝甘露😍蛋散蛋味好香~加埋個糖漿食落好脆好好味😋楊枝甘露就好似芒果布甸咁 芒果味都算濃🥭蛋撻仔就不過不失整體:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟人均消費:~500/ head

花膠扣鵝掌

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟

人均消費:~500/ head

2021-08-14 2019 瀏覽
今晚來到Renaissance hotel裏面中菜廳Dynasty,係米芝蓮一星餐廳,今晚係慶祝老朋友生日,我哋食咗椒鹽鮮魷(味道真係very good)完全不油膩嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻,黑椒蟹肉帶子炒粉絲(粉絲好乾爽👍🏻👍🏻),芝士焗釀蟹蓋(其實都幾多蟹肉,焗得好香)👍🏻👍🏻👍🏻💯💯💯,鹽焗雞半隻(幫你起埋骨,幾入味,不過如果隻碟有啲伴菜就唔使影得好似咁吉咁),總括來說💯💯💯
招鹽鮮魷
黑椒蟹肉帶子炒粉絲
芝士焗釀蟹蓋
鹽焗雞
2021-08-10 2088 瀏覽
今天與家人到滿福樓吃午餐。這兒樓底極高,極具空間感,環境相當優質。蜜汁烤西班牙豚肉叉燒,叉燒質感軟腍,而且蜜味香濃。肉質彈牙,且肉又能保持肉汁。叉燒燒得夠技術,不會太濃,但亦能有焦香味。上素腸粉,它的味道十分清新,配上甜豉油十分美味。素腸粉有爽爽脆脆的蔬菜,因此吃的時候,口感爽爽的。浦魚滑燒賣,豬肉是十分彈牙且又是多汁。蟹肉蝦多士炸得香脆,外脆內軟。椰皇鮑魚灌湯包,這個是有點貴,但是非常好吃。它的湯椰香十足,為整個湯底注入靈魂。包的皮夠薄,但又不會一夾即散。鮑魚及其他食材都鮮味非常。不單味道上,連口感上也有分明的層次。使人吃後回味無窮。

2021-08-02
2021-08-01 4996 瀏覽
今次萬麗海景酒店staycation 包咗$1000 dinning credit, 所以我哋book咗酒店嘅中餐廳試一試🫖呢間餐廳位於酒店三樓,一出lift需要經過一條長走廊,綠色為主調,非常雅致,唔係一般中餐廳嘅金紅配搭,加分👍 一入餐廳,大廳樓底極高, 配埋靚海景,加分👍食物方面亦都好高質,今次我哋叫咗幾樣佢signature 菜式,每樣都具水凖👍 🌟金榜開邊龍蝦🦞龍蝦肉質鮮嫩彈牙,食得出非常新鮮,最特別係個醬汁,同一般中菜廳嘅煮法好唔同,佢係用泰式做法,醬汁濃郁,香氣十足,新鮮龍蝦肉點上醬汁,滋味十足😋😋 不得不提個炸饅頭,有畫龍點睛之用,食完龍蝦,用饅頭沾上食剩嘅醬汁,超級正👍👍🌟至尊焗釀蟹蓋我哋兩個人叫咗1份share,呢一個又係勁有驚喜,又係食得出蟹肉好新鮮,雖然只得一份但係蟹肉非常多,食到個醬有淡淡的椰汁味,竟然幾夾👍👍🌟蜜汁叉燒一份只有六件,分量雖小但係味道好好,叉燒肥瘦參半,對比起萬豪中菜廳嘅叉燒王,呢份叉燒冇咁乾身,肉質比較Juicy, 係另一種風味👍👍🌟魚腐浸莧菜呢樣最後先上枱,食完啲濃郁嘅嘢,飲番啖湯,湯好鮮甜,魚腐勁大粒,視覺上好有驚喜😆 味覺上亦都唔錯👍👍

一入餐廳,大廳樓底極高, 配埋靚海景,加分👍

🌟金榜開邊龍蝦🦞

🌟至尊焗釀蟹蓋

🌟蜜汁叉燒

🌟魚腐浸莧菜
2021-07-31
  • 蜜汁叉燒
  • 魚湯手打魚腐浸時蔬
2021-07-13 3158 瀏覽
今次食左佢地同特別推廣活動dynasty signature delights menu 連埋甜品有7道菜!仲要400 有找真係抵食到好過份。一直聽聞佢哋既义燒好出名,訂位時已經講定要一份。一試果然好食!同場加映芋頭絲,佢啲碗碟個圖案好特別,天女飛仙第一道菜係鵪鶉腿配胡麻冰菜,我好鐘意食冰菜蟹肉燕窩羹煎元貝皇鵝掌同行有朋友生日,叫左個壽包。我覺得佢出呢個優惠真係完全蝕錢做,一餐7 道菜,食到勁飽,食極都仲未出晒,真係好過份。同埋呢到環境好,服務好,用呢個價錢食到真係超值。

連埋甜品有7道菜!仲要400 有找真係抵食到好過份。

同場加映芋頭絲,

佢啲碗碟個圖案好特別,天女飛仙

第一道菜係鵪鶉腿配胡麻冰菜,我好鐘意食冰菜

蟹肉燕窩羹

煎元貝皇

鵝掌

同行有朋友生日,叫左個壽包。

同埋呢到環境好,服務好,用呢個價錢食到真係超值。
2020-10-26
慶祝紀念
生日
  • 蜜汁叉燒
2021-07-09 1933 瀏覽
看到恆生信用卡有個優惠套餐,就來試試!餐牌上見到很多道菜,所以四個人點了兩個套餐,再加招牌义燒和點心,最後還是吃不完,要打包招牌义燒不用多說,肥瘦適中,燒得剛剛好,加上甜甜的蜜汁,很出色!套餐每位$498,睇吓菜單就知抵食!脆皮牛肋條配胡麻冰菜翡翠燒汁煎元貝皇(手掌咁大)風味金榜大虎蝦配炸饅頭𧐢皇海參扣鵝掌魚湯手打魚腐浸時蔬瑤柱珍珠雞甜品拼盤,香蜜蛋散,蛋撻仔,迷你楊枝甘露每一味都沒有欺場,足料好味!抵食又好食!如果要批評,就係午市人多,上菜比較慢,中間有30分鐘冷場,沒有菜上,要催促很多次,如果要趕住返工就要注意!

套餐每位$498,睇吓菜單就知抵食!

脆皮牛肋條配胡麻冰菜
翡翠燒汁煎元貝皇(手掌咁大)
風味金榜大虎蝦配炸饅頭
𧐢皇海參扣鵝掌
魚湯手打魚腐浸時蔬
瑤柱珍珠雞
甜品拼盤,香蜜蛋散,蛋撻仔,迷你楊枝甘露

每一味都沒有欺場,足料好味!抵食又好食!

2021-06-19 3838 瀏覽
一早聽聞呢度嘅中菜非常出色,今次早咗一星期訂枱都訂到海景位置,好幸運!沙薑白雲豬手~超超超入味,鹹香開胃,豬手非常Q彈,做前菜一流。風味金榜開邊龍蝦~叫一份開邊足夠二人份量,龍蝦肉好厚,醬汁好特別,聞落超級香,感覺有啲似好濃椰汁嘅喇沙味,呢個配搭好新鮮,旁邊仲有個炸饅頭,點埋剩低嘅醬食,真係好滿足!咕嚕肉~侍應特別推薦我地叫咕嚕肉,果然真係無令人失望,佢地用咗黑毛豬肉,咬落去非常鬆化,一啲靭嘅感覺都無,同平時出面食到嘅真係唔同。魚腐浸唐生菜~上菜時見到魚腐好似成個網球咁大,真係有啲嚇親,魚腐吸收晒魚湯嘅味道,入口非常鬆軟,好好食!唐生菜都好爽嫩,最後仲可以飲晒啲湯。椒鹽吊片~呢個就相對遜色,味道係足夠,但炸得唔夠香口。甜品方面~特別鐘意食佢個蛋散,加埋啲糖漿真係好脆好好味。楊枝甘露好似飲緊芒果布甸,芒果味好濃。蛋撻都唔錯,但唔算好特別。

椒鹽吊片~呢個就相對遜色,味道係足夠,但炸得唔夠香口。