滬狀元 (黃大仙)黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S085號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:狀元生煎包(4件) $32,炸牛肉包 $9,鹹蛋黃鍋貼(3件) $20,狀元小籠包(4件) $25,酥炸排骨擔擔面 $52,豆漿 $10狀元生煎包:生煎包的外皮煎至甘香酥脆,咬下去時內餡的肉汁有爆淺四溢的效果,請小心注意,口感豐富肉味濃!😄😄😄炸牛肉包 $:牛肉包的麵皮炸至金黃鬆脆又可口,內餡牛肉嫩滑多汁,香氣四溢,加上芝麻特多,令人食指大動!👍👍👍鹹蛋黃鍋貼:鹹蛋黃特多,而鍋貼的外酥內嫩,與鹹蛋黃的香濃味道完美融合,一口咬下即可感受到濃厚的鹹蛋黃風味!😍😍😍狀元小籠包:小籠包外皮夠薄,包裹著鮮嫩多汁的肉餡,點埋附加的小籠包專用醋,吃上一口,滋味滿溢口腔!😋😋😋酥炸排骨擔擔面:酥炸排骨大大的兩塊,肥瘦比例適中而均勻,炸至金黃酥脆,與嫩滑的面條完美相配合,辣味濃郁,回味無窮!❤️❤️❤️豆漿:口感豐富,擁有濃厚的豆香味,入口滑順,令人一口接一口!👏🏻👏🏻👏🏻
滬狀元 (黃大仙)

黃大仙竹園道15號竹園廣場地下S085號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-03-04 74 瀏覽
去完黃大仙⛩️行下竹園商場😁都幾多嘢食喎👍🏻最後我哋揀咗一間食上海菜餐廳、係外賣店、不過我哋見有兩個位我哋就坐低食🤤最搞笑係個狀元生煎包😜超爆汁、肉嫩👍🏻溫馨提示~大家最好盡量先用筷子整開佢啲汁放落個匙羹度🥹先至可以一口食落去🤪唔係就吱到周圍都係汁🤭🤭🤭另外仲嗌咗招牌鍋貼,底部巧脆、又係好多汁🤭要慢慢咀嚼😆真係好好食🤭酥炸雞中翼蔥油麵🍜、酥炸豬扒蔥油麵🍜~雞翼豬扒鬆脆🤤油麵彈牙😜老闆介紹咗個甜品桂花拉糕🤗冇餡,煙煙韌韌、桂花味😍啱晒我🤭
2024-02-28 75 瀏覽
呢間小店主打上海菜外賣,性價比好高。因為幾乎係open kitchen,可以見到唔少食品都係手工製作。✨狀元生煎包$9/件$32/4件包底煎到金黃香脆。皮好薄而且肉餡特別大,肉味濃郁又多汁。一咬開直情爆汁🤫。✨酥炸排骨菜飯 $45排骨肉質軟腍易咬,又香又充滿肉汁。呢度嘅菜飯用嘅係菜心,白飯冇出面食嘅咁腍。淋上蔥花同豉油又幾惹味。✨酸辣湯雞翼上海麵 $62炸雞翼同炸排骨味道好似,而且都係又香又易咬嘅口感。酸辣湯醋酸味都幾出,辣度好低好啱👩🏻口味。而且勁足料,好多筍絲、冬菇、木耳。

✨狀元生煎包
$9/件
$32/4件

✨酥炸排骨菜飯 $45

✨酸辣湯雞翼上海麵 $62

2024-02-19 76 瀏覽
龍年新正頭,陪伴家人往黃大仙探朋友;把車停在竹園邨的多層停車場,閒來無事,逕往附近竹園廣場逛逛。美食廣場見到上海點心店,剛好前天與家人提及,回味兒時吃窩貼的童年回憶,隨緣點幾道傳統上海點心緬懷一番。狀元酸辣湯$32,味道夠酸,不太辣,口感不算稠。狀元鍋貼$18 做到脆底的效果,肉汁亦算多,味道不錯。狀元小籠包 $25 皮薄湯多,一啖一粒超滿足。狀元生煎包$32 店家招牌菜,即叫即煎,湯汁熱燙燙。湯汁豐盈,肉餡調味適中,美味!豆漿$10除了傳統口味,尚有松露和咸蛋黃等創新口味,下次再試!經濟實惠的街坊小廚,要多多支持堅毅的小店 👍👍

狀元酸辣湯$32,味道夠酸,不太辣,口感不算稠。
狀元酸辣湯

狀元鍋貼$18
狀元鍋貼

做到脆底的效果,肉汁亦算多,味道不錯。

狀元小籠包 $25
狀元小籠包

皮薄湯多,一啖一粒超滿足。

狀元生煎包$32
狀元生煎包

店家招牌菜,即叫即煎,湯汁熱燙燙。

湯汁豐盈,肉餡調味適中,美味!

豆漿$10
豆漿

除了傳統口味,尚有松露和咸蛋黃等創新口味,下次再試!

經濟實惠的街坊小廚,要多多支持堅毅的小店 👍👍
狀元酸辣湯
狀元鍋貼
狀元小籠包
豆漿
竹園邨一向都預人平實小區感覺,想不到也有這個咁熱鬧的夜市! 說是夜市🏮,其實是聚集廿多間小店的市場。其中我見這家小店,店主用很純熟的手法在做生煎包,而每個size 都好均勻,吸引了包子控的我🤤狀元生煎包店內有三款生煎包,包括狀元、松露,及五指毛桃。 食的時候要注意⚠️, 真是勁爆汁💥 有機會衣服會沾上! 包子煙韌,底部煎至金黃色🤩,肉餡軟嫩多汁,肉餡比例多,包上加了黑芝麻,增添口感!狀元擔擔麵除了生煎包,店內亦有多款主食! 麵底即叫即煮,軟硬適中,湯底鮮紅色,濃厚鮮香,還有肉碎、芝麻、香蔥等,微辣惹味!桂花拉糕特色糕點!即叫即蒸!可愛花花🌸外形,色澤雪白,香甜軟糯😌蜜桃烏龍茶這杯凍飲,果香清新又唔會太甜

狀元擔擔麵

桂花拉糕
特色糕點!即叫即蒸!可愛花花🌸外形,色澤雪白,香甜軟糯😌

蜜桃烏龍茶
這杯凍飲,果香清新又唔會太甜
  • 狀元生煎包
  • 桂花拉糕
  • 狀元擔擔麵
呢排去咗黃大仙竹園邨到探朋友,順便食飯;聽朋友介紹話街市有好多平靚正嘅美食賣,發現真係有好多唔同款式嘅野食,最尾簡咗呢間食上海菜嘅餐廳;餐廳主要做外賣生意,當日都有好多街坊幫襯。🥢狀元生煎包(4件)呢到嘅生煎包真心幾出色,仲要係即叫即製;生煎包食落外皮鬆軟,包底煎到好香脆,大家食個陣要小心,因為個包有多湯汁,一大啖咬落去個陣,啲湯汁吱哂出黎。🥢狀元小籠包(4件)呢到嘅小籠包嘅豬肉餡都幾大舊,肉質都幾新鮮,湯汁亦都有好多,味道濃郁鮮甜,建議先咬一細啖,飲咗啲湯先,跟住先再食哂成舊小籠包。🥢狀元擔擔面平時食擔擔面都偏重花生味,辣度反而無咩;但呢間鋪嘅擔擔面係辣味重過花生味,岩哂我呢啲鐘意食辣嘅人,呢到嘅麵煮得偏淋,但麵都吸收到湯嘅味道。🥢蔥油拌面平時嘅蔥油拌面都係好油膩,呢個係健康嘅拌面,感覺無出面嘅咁油膩,呢個面略偏重醬油味,但葱油味道都頗香濃,配埋咸香嘅醬油,味道真係幾夾。🍵百香果金橘茶呢個係餐廳自家制嘅飲品,味道帶有淡淡嘅金橘味,味道都幾fresh,好岩解渴飲。

🥢狀元生煎包(4件)

🥢狀元小籠包(4件)

🥢狀元擔擔面

🥢蔥油拌面

🍵百香果金橘茶
2024-02-05 44 瀏覽
招牌鍋貼是招牌美食。每個鍋貼都烹調得恰到好處,外皮煎至金黃酥脆,充滿了讓人垂涎欲滴的香氣。咬下去,鍋貼皮薄餡多,肉餡鮮美多汁,配上醬料的襯托,口感更加豐富。松露生煎包,絕對是一道令人驚艷的創意料理。外皮酥脆,一口咬下去,鮮嫩多汁的肉餡和松露的香氣在口中交融,帶來了獨特的口味體驗。這種結合了傳統和現代元素的創新菜品,難以忘懷。五指毛桃灌湯小籠包,小籠包外觀精緻,包裹著豐富的湯汁和鮮嫩的肉餡。一口咬下去,湯汁在口中爆開,釋放出濃郁的鮮味,回味無窮。最後是麻辣小雲吞,以其獨特的外觀和風味而聞名。小雲吞皮薄餡足,包裹著鮮嫩的肉餡和精心調製的醬汁。

2024-02-04 36 瀏覽
今晚同朋友去黃大仙搵食店,我哋試左呢間外賣店「滬狀元」,是新開張的店,廚師都忙得不可交加,不過都只係等左10分鐘就有食物,也挺合理時間,沒有等太久。饅頭$8香軟迷你小饅頭,兩啖食哂韭菜鍋貼 $18鍋貼底部很脆,韭菜味香濃,還有汁,要小心咬,啲汁標晒出嚟五指毛桃灌湯小籠包 $27有汁嘅小籠包,一口食哂,好有肉香味,推介酥炸排骨$22炸得香脆,排骨肉質非常淋,又唔乾,很可口桂花拉糕$8淡淡桂花香味充滿口腔,煙煙韌韌,好好食

饅頭

饅頭$8
香軟迷你小饅頭,兩啖食哂

韭菜鍋貼

韭菜鍋貼 $18
鍋貼底部很脆,韭菜味香濃,還有汁,要小心咬,啲汁標晒出嚟

五指毛桃灌湯小籠包

五指毛桃灌湯小籠包 $27
有汁嘅小籠包,一口食哂,好有肉香味,推介

酥炸排骨

酥炸排骨$22
炸得香脆,排骨肉質非常淋,又唔乾,很可口

桂花拉糕$8
淡淡桂花香味充滿口腔,煙煙韌韌,好好食
2024-01-31
饅頭
韭菜鍋貼
五指毛桃灌湯小籠包
酥炸排骨
2024-02-03 38 瀏覽
竹園街市food court 新開了新的上海小店,價錢好平,好抵食.💠酸辣湯上海麵 $50酸辣湯濃味😍而且份量多,麵條有彈性,而且很吸汁👍🏻💠招牌生煎包 $34/4 外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁😝味道鮮美,餡料中的豬肉會散發出濃郁的肉香😊💠韭菜鍋貼 $18味道鮮美且有口感,保持著柔軟的口感,味道跟餃子相似.💠五指毛桃灌湯小籠包(4件) $27熱騰騰時要馬上品嘗,一咬已經有很多肉汁傾湧而出,要小心太熱會燙到😂💠炸饅頭 $8/2炸得很香脆,即時放了一段時間還能保持酥脆的口感😌

💠酸辣湯上海麵 $50
酸辣湯濃味😍而且份量多,麵條有彈性,而且很吸汁👍🏻

💠招牌生煎包 $34/4

💠韭菜鍋貼 $18
味道鮮美且有口感,保持著柔軟的口感,味道跟餃子相似.

💠五指毛桃灌湯小籠包(4件) $27

💠炸饅頭 $8/2
炸得很香脆,即時放了一段時間還能保持酥脆的口感😌

2024-02-02 41 瀏覽
放工上去探老人家,順便外賣了一間主打上海包點的餐廳,有生煎包、鍋貼、小籠包及多款飯麵等,價錢便宜。所有食物都是即叫即煮,生煎包及鍋貼生煎至熟,所以都等了一陣。生煎包包底煎至金黃香脆,一咬開爆出肉汁,外脆內軟。牛肉包都不錯,包點都是自家製,日日新鮮製藥,麵包有彈性。狀元鍋貼&韭菜鍋貼又是即叫即煎,煎至金黃香脆,十分多肉汁。狀元小籠包皮薄多汁,入口有肉汁鮮味。炸醬排骨菜飯十分好味,炸醬拌飯一流,排骨炸至酥脆。

生煎包包底煎至金黃香脆,一咬開爆出肉汁,外脆內軟。

牛肉包都不錯,包點都是自家製,日日新鮮製藥,麵包有彈性。

狀元鍋貼&韭菜鍋貼又是即叫即煎,煎至金黃香脆,十分多肉汁。

狀元小籠包皮薄多汁,入口有肉汁鮮味。

炸醬排骨菜飯十分好味,炸醬拌飯一流,排骨炸至酥脆。
2024-01-30 24 瀏覽
路過見到新開又幾抵食諗住試下~又幾好食幫佢宣傳下,32蚊四粒仲要皮薄即煎熱辣辣,個底煎到脆皮香口甘凍天氣食到兩個字形容~舒服,性價比高。再配埋茶食落解膩,下次可以直接食八粒

生煎包
生煎包
新開業即刻試吓先 見啲人排隊好奇心下一試究竟見到舖頭入邊嘅師傅係即刻人手包小籠包,冇理由唔試吓 本身諗住試埋個生煎包 前邊嗰個人已經冇得買話賣晒 咁唯有淨係試小籠包$25同埋酥炸排骨擔擔麵($52)小籠包個價真係好平,仲要係人手包 我去百佳買乜乜碼頭急凍都要20幾蚊 而家蒸埋俾我都係$25遲啲都唔知會唔會加價趁佢未加價係食多幾轉先酥炸豬扒擔擔麵豬扒大塊味道唔錯湯底食到有花生粒麵條掛到湯汁都夠濃厚 會翻食整體街市舖頭有呢個質素同埋呢個價錢真係冇嘢好投訴,真心不錯

新開業即刻試吓先 見啲人排隊好奇心下一試究竟
見到舖頭入邊嘅師傅係即刻人手包小籠包,冇理由唔試吓

($52)
小籠包個價真係好平,仲要係人手包
我去百佳買乜乜碼頭急凍都要20幾蚊
而家蒸埋俾我都係$25
遲啲都唔知會唔會加價
趁佢未加價係食多幾轉先

酥炸豬扒擔擔麵

整體街市舖頭有呢個質素同埋呢個價錢真係冇嘢好投訴,真心不錯

小籠包
酥炸排骨擔擔麵
2024-01-28
8 分鐘 (堂食)
小籠包
酥炸排骨擔擔麵
2024-01-26 28 瀏覽
早兩日路過見到有新店試業,就膽粗粗買黎試下,買左個狀元小籠包($25/4)同生煎包($32/4)無諗過係呢啲小食店咁既價錢都可以食到咁高質既小籠包,絕對驚艷到我,因為佢真正做到皮薄餡靚,外賣拎到返屋企都唔會乾爭爭,仲可以一啖一粒放係個口入面爆湯汁😍內餡調味剛剛好,而餡料亦都好新鮮,好有鮮味,而生煎包一樣爆汁,一樣做到皮薄餡靚,但我個人鐘意小籠包個皮多啲,下次有機會會再試埋其他產品,希望可以一路保持住水準🤤
  • 狀元小籠包