2021-07-28 552 瀏覽
-{黃埔上海菜🍜}好耐之前試過依間一次 今次encore左個麵加雞絲粉皮😋🤤大排麵🤤 ($50)個豬扒好脆😍好大份而且唔油😙不過肉就薄啲啲👀麵嘅份量好多😂麵嘅質素正正常常~👖褲評: 7.5/10🤤糖醋排骨麵🤤 ($34)炸得好酥脆😆但個炸粉有啲厚 自己麻麻地個粉咁潔身😂個麵都係差不多👀👖褲評: 7/10🤤雞絲粉皮🤤 ($48)細細碗但裝得好滿😂啲醬花生味好香😚另外雞絲有啲乾 勝在有汁搭救☺️👖褲評: 8/10好鐘意個雞絲粉皮~同埋大排麵都可以試😜不過唔洗特登黎嘅😗性價比: 8/10服務: 7/10環境: 7.5/10🚩滄浪亭🚩地址: 紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖美孚美孚新邨第二期平台65號舖 #fuudjai #fuudjai黃埔 #fuudjai中菜 #fuudjai紅磡 #fuudjai美孚
{黃埔上海菜🍜}
好耐之前試過依間一次 今次encore左個麵加雞絲粉皮😋

🤤大排麵🤤 ($50)

👖褲評: 7.5/10

🤤糖醋排骨麵🤤 ($34)

👖褲評: 7/10

🤤雞絲粉皮🤤 ($48)

👖褲評: 8/10

地址:
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
美孚美孚新邨第二期平台65號舖

2021-07-21 498 瀏覽
依間紅磡上海小店都非常多人讚賞,價錢經濟質素好食!個人幾欣賞佢哋嘅排骨麵同糖醋排骨,不過後尾有朋友話香酥雞麵仲正!👓大排麵 $50看似紅燒湯底不過其實都幾清,好適合尤其配上咁多肉排炸物,係幼麵不過都相當彈牙唔會太淋,而且份量好大碗,不過主要都係排骨比較出色,外層炸得微脆好香口,而且肉質相當淋完全唔韌,又入味,整體確實幾出色👍🏻評分:8.5/10👓獅子頭麵 $50獅子頭雖然得一舊不過都好大粒,可能因為浸湯所以一夾就少少散,獅子頭係絞肉加上蔥薑雞蛋豆腐等配料搓成肉丸,佢都做得好足。評分:7.5/10👓糖醋排骨 $43我相當鍾意!佢有別於平時出面因為佢係炸得比較勁,明顯排骨係比較多粉漿炸皮,不過變想食落非常香脆,尤其淋上糖醋醬,黑醋偏重所以整體偏酸酸甜甜又脆口,好食!份量亦好大碟好多排骨評分:8.5/10👓雞絲粉皮 $28醬汁好深色但其實都只係麻醬,都幾濃花生味。粉皮唔算好薄滑,偏爽口,雞絲肉質正常唔算特別滑嫩,不過整體係個唔錯嘅小食尤其係呢個價錢。評分:7/10👓燜青菜 $18原來只係普通嘅煮小棠菜,平時食燒味飯我會吾食條小棠菜架🤣不過佢燜得的確好淋,唔做特格用牙咬🤣

👓大排麵 $50
👓雞絲粉皮 $28
評分:7/10
👓燜青菜 $18
2021-07-16 593 瀏覽
經常聽到草子話滄浪亭嘅嫩雞煨麵好好食,今日草子終於的起心肝陪我去食今日我哋去左紅磡分店,裝修走日式文青風,但店員卻是中年姐姐,街坊小店。7點幾去到坐滿人,我哋等左15分鐘就有位雞絲粉皮🐥粉皮好似河粉咁長,麻醬份量剛好夠撈曬雞絲粉皮,好食又開胃!大排是一塊炸豬扒,炸粉唔厚,肉質juicy,香口美味嫩雞煨麵終於試到啦!湯底好奶香好creamy 但又唔會油膩,仲有好多菜同雞粒,雞粒嫩滑,好有咬口、麵底索曬奶油湯,好好食,又唔會太粉,必食!😋

雞絲粉皮🐥
粉皮好似河粉咁長,麻醬份量剛好夠撈曬雞絲粉皮,好食又開胃!

大排
是一塊炸豬扒,炸粉唔厚,肉質juicy,香口美味
大排

2021-07-15
嫩雞煨麵
一坐低就叫咗招牌嘅嫩雞煨麵,一上到嚟超大碗😆湯底有少少牛奶味,雞肉粒嘅調味唔會過多淡淡嘅鹽味,成碗面加咗小棠菜之後豐富咗好多,但相對比較重口味嘅人士就覺得會唔夠啦🙊跟住就係重點黎啦,獅子頭一定一定要叫吖各位😍成個肉丸超級入味,少少偏甜。超啱我口味,可以食多碗飯😍如果有飯嘅話會同佢更加夾😌我覺得仲叫咗個蔥油麵,不過不失啦😀略嫌調味唔夠重,同埋麵條都會偏軟少少最後一樣就係醉雞翼,比出面見到嘅雞翼大隻少少,有酒香😌唔會太鞋,都可以試吓㗎😃

• 獅子頭
2021-06-21 269 瀏覽
呢間鋪頭係蕪湖街SAV酒店隔離,鋪頭雖小但裝修精致,坐底無耐姐姐送上一杯熱茶,茶味香濃,男友嗌左一個凍豆漿,豆味香濃且不甜膩,非常健康。由於唔系咁肚餓,我地嗌左一碗熏魚燜肉雙拼面share,另外單獨嗌左一個大排,一碟豆沙春卷,一碟黃瓜。所有野食都係非常正宗既上海味道,濃油赤醬,帶啲甜味,大排尤其出色,入口酥脆且豬肉唔鞋,一大碗面面質都非常好食,入味又有咬口。豆沙春卷都唔算太甜,外皮酥脆,涼拌黃瓜非常開胃,酸酸甜甜,適合不食辣既朋友。值得推薦既小店,兩人埋單139,性價比高。

值得推薦既小店,兩人埋單139,性價比高。
2021-06-07 355 瀏覽
話說想去滄浪亭食嫩雞煨面已好一段時間,最終可以去紅磡呢間食,地方又可坐得舒服點.星期日,人不多,還是可比我坐下慢慢嘆,味道依舊,其實佢杯茉莉花荼先最吸引我成日想再去飲.說回嫩雞煨面,湯底出色,份量夠多,雞肉很嫩,值得我多次encore

2021-06-04 2093 瀏覽
//< 滄浪亭 >話說小編係自己account分享食呢間餐廳既時候,好多朋友都回覆話好食啊,係飯堂等等!小編食過都覺得好好味🥰🥰 —————————————————- 雞絲粉皮 $38 -粉皮晶瑩剔透,上面既🐔絲粉量亦唔少🤩最重要既係佢個醬!!雖然味道較單一,但真係超厚身超濃郁🥳花生既香氣真係到依家都念念不忘🤪雖然非常邪惡非常肥但係真心正呢😋—————————————————- 嫩雞煨麵 $50 -呢個亦係驚喜萬分好好食😙奶白色既湯底奶香味非常濃郁!啲麵要快啲食,好快會淋🙈 雞粒粉量唔少~ 完全係一啖接一啖咁食啊😝—————————————————- 冰豆漿 $8 -豆漿正常,唔會特別甜~—————————————————評分:8.3/10地址:紅磡蕪湖街111號C1號舖營業時間:星期一至日 12:00-15:00;18:00-21:30#滄浪亭 #上海菜 #紅磡美食 #黃埔美食 #紅磡必食 #黃埔美食 #香港美食 #美食博客 #香港美食推介 #香港美食指南 #hkfood #hkfoodshare #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogge
< 滄浪亭 >

- 雞絲粉皮 $38 -

- 嫩雞煨麵 $50 -

- 冰豆漿 $8 -
冰豆漿

豆漿正常,唔會特別甜~
評分:8.3/10
地址:紅磡蕪湖街111號C1號舖
#滄浪亭 #上海菜 #紅磡美食 #黃埔美食 #紅磡必食 #黃埔美食 #香港美食 #美食博客 #香港美食推介 #香港美食指南 #hkfood #hkfoodshare #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodbloggers #hkfoodgram #hkfoodlover #🐷🐤中菜 #🐷🐤黃埔 #🐷🐤紅磡
午餐
冰豆漿
2021-05-19 470 瀏覽
今日諗住求其出黎食d野 見到呢間上海野無乜人 就入左去諗住求其醫下肚 點知原來幾好食 會忍唔住想再黎一入黎坐低 就俾左兩杯茶過多陣就會主動問你食咩兩個人叫左 嫩雞餵麵 + 獅子頭湯麵 ($50 + $50) 加豆漿( $8 )麵兩碗都一樣 係平時食開既上海麵有分別既係湯頭同埋配既餸獅子頭湯麵既湯係平時大家飲開既紅燒湯獅子頭用肉沫做 單食略為過咸 同麵一齊食岩岩好朋友個雞麵用雞湯做湯底 但佢唔食雞皮 叫雞麵唔食雞皮簡直侮辱左隻雞!湯頭唔錯但紅燒既飲完有d口渴本身想叫d小食 但已經食飽左 所以下次先

一入黎坐低 就俾左兩杯茶

湯頭唔錯但紅燒既飲完有d口渴

本身想叫d小食 但已經食飽左 所以下次先

2021-05-19
2021-05-07 473 瀏覽
🙋🏼‍♀️支持香港小店😋平靚正上海菜🍜菜色選擇多,同一般上海店差唔多🤰🏼份量超級多!杯豆漿都大杯過人😂食落足料冇咩味精😍🥟菜肉水餃足料好味🐥雞絲粉皮麻醬味濃💫蜜汁烤夫 ,其實即係蜜糖加麵筋😂不過太甜唔係好啱我個人口味😅整體來講性價比極高,坐得都算舒服😌不妨一試!
🙋🏼‍♀️支持香港小店😋平靚正上海菜
🍜菜色選擇多,同一般上海店差唔多
🤰🏼份量超級多!杯豆漿都大杯過人😂食落足料冇咩味精😍
🥟菜肉水餃足料好味
🐥雞絲粉皮麻醬味濃
整體來講性價比極高,坐得都算舒服😌不妨一試!
2021-05-06 408 瀏覽
懷念的味道讀書時期都會去美孚個間食佢嘅嫩雞煨麵,今次見到原來紅磡有開,緊係要食下🥳主要食上海野,有麵有飯。最推介大家食嫩雞煨麵👍🏻👍🏻店內環境衛生乾淨,不過座位不多,只可以坐到大概6枱客。兩人份,叫咗一碗糖醋排骨麵同一碗大排麵。糖醋排骨份量幾多,可以share食。大排麵嘅豬排炸得酥脆惹味,麵條幼細順滑。店內獨有嘅秘方雞蛋推薦指數🌟🌟🌟🌟每次必食嘅秘方雞蛋,個人覺得美孚個間好食d。
懷念的味道

主要食上海野,有麵有飯。
最推介大家食嫩雞煨麵👍🏻👍🏻

店內環境衛生乾淨,不過座位不多,只可以坐到大概6枱客。

店內獨有嘅秘方雞蛋
推薦指數🌟🌟🌟🌟
每次必食嘅秘方雞蛋,個人覺得美孚個間好食d。
2021-05-05 353 瀏覽
紅磡平價隱世上海小店🍲———————————————————-✅ 嫩雞煨麵 ($50)個湯底好有淡淡既奶香味,但唔會話好漏,d湯好飲度可以飲晒,雞肉粒同白菜粒都好足料,個份量再加d小食,2個都可以夠食。✅菜肉水餃麵 ($46)雲呑賣晒,好好彩最後一份菜肉水餃比我地叫度。食落就知難怪咁好賣,真係好好味!皮夠薄,餡料都好足料!❤️依間必叫嫩雞煨麵,但間舖得幾張枱,d啊姐就忙住煮,所以就要些少時間等下lu~————————————————————抵食指數💴:🏅🏅🏅🏅🏅回頭指數🤤:🏅🏅🏅🏅味道指數😋:🏅🏅🏅🏅環境指數📷:🏅🏅🏅服務指數👨🏽‍🍳:🏅🏅💈 滄浪亭 (紅磡)📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖

紅磡平價隱世上海小店🍲
———————————————————-
✅ 嫩雞煨麵 ($50)

✅菜肉水餃麵 ($46)

————————————————————
抵食指數💴:🏅🏅🏅🏅🏅
回頭指數🤤:🏅🏅🏅🏅
味道指數😋:🏅🏅🏅🏅
環境指數📷:🏅🏅🏅
服務指數👨🏽‍🍳:🏅🏅

💈 滄浪亭 (紅磡)
📍紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
2021-04-30 418 瀏覽
呢間滄浪亭之前係美孚食過,次次都要係門口排隊等位,因為美孚既位置實在太少啦,所以坐落都有啲逼,但今次係紅磡呢間食就唔同喇,感覺上地方比較大,而今次因為早去食,所以唔洗排隊😂😂一如美孚店,一入到去佢會提供熱茶比你,佢既茶係幾好飲既,比起外面杯茶通常係比你洗野,呢杯茶係真係飲得過,有淡淡既茶香~呢樣係用心抵讚既👍🏻但佢落單既方式係要叫出黎比個姐姐聽,呢樣野就真係麻麻啦😂全世界都知道你食乜,呢樣我諗可以改善下~至於menu既選擇以麵食為主,亦有水餃食,今次就揀左大排麵同糖醋排骨麵,同埋加左隻蛋同可樂~大排麵($50)首先佢麵係同炸豬排係分開上既,以免個湯浸淋左塊豬排,呢樣係做得唔錯,而豬排既size都大,炸得亦十分脆,炸漿唔會太厚👍🏻至於麵底係上海幼麵,配合個湯都幾好,性價比都ok~而個糖醋排骨麵($59)同樣地湯麵同排骨係分開既,排骨一樣炸得脆,配合埋糖醋亦可消去排骨既油膩,呢樣係唔錯,而個糖醋汁唔會太酸,食落好夾個排骨,而個麵就同大排麵一樣係上海幼麵,整體都係唔錯~至於個蛋係都好食,略嫌佢未係太入味,如果可以入味啲可以更加好食😋整體黎講呢間鋪係走平民上海野路線,服務方便就無得要求咁多,主

糖醋排骨麵

整體黎講呢間鋪係走平民上海野路線,服務方便就無得要求咁多,主要佢食物份量同質素都尚可,經過既話都可以試下~

2021-04-28
2021-04-29 337 瀏覽
▫️嫩雞煨麵🍜⁣ 💰50⁣↬一上枱好大的一碗麵 份量很足 幼麵條軟身又帶點嚼勁 切碎了的雞肉跟小棠菜配上奶白色的湯頭 很好吃 清淡得黎很滿足⁣⁣⁣⁣▫️糖醋排骨菜飯🍚⁣ 💰59⁣↬ 糖醋排骨份量比坊間多 炸得脆口 啖啖肉 酸酸甜甜 下飯一流 是日晚市有供應菜飯 但菜飯味道較淡 ⁣⁣⁣⁣▫️菜肉雲吞🥬 💰23⁣⁣↬因為好想吃雲吞 就加配了四隻 皮夠薄⁣ 不過餡料味道一般⁣⁣⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ性價比高的上海小館子 店舖不大 主要做街坊生意 會為了燴麵再回頭 (๑ˇ3ˇ๑)⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣
▫️嫩雞煨麵🍜⁣ 💰50⁣

▫️糖醋排骨菜飯🍚⁣ 💰59⁣

▫️菜肉雲吞🥬 💰23⁣⁣

2021-04-04 370 瀏覽
成碗湯都係豉油湯加啲雞粉,餃子皮好厚,餡好少。除咗幾粒蔥花,生菜都冇條。價錢真係唔平添。仲嗌咗個麵,啲麵林pat pat好懷疑佢啲食評係未真㗎!總之我唔會食第二次!
仲嗌咗個麵,啲麵林pat pat

好懷疑佢啲食評係未真㗎!
總之我唔會食第二次!

2021-03-26 396 瀏覽
滄浪亭既嫩雞煨麵($50)永遠都係冇得輸小棠菜 x 嫩滑雞粒 x 白麵 x 奶白色嘅湯頭加埋一齊一上枱就有滿滿幸福感先飲一啖奶白濃醇熱辣辣既湯底比起$1xx 一碗既拉麵帶黎更加滿足治癒既感覺可能因為舖頭係老區多老人家黎食所以白麵燉得比起一般湯麵軟身不過都係我杯茶超中意食有菜有蛋白質有carb營養平衡豐富仲要味道非常不俗好難得佢仲有好多上海小食例如毛豆百葉正宗得來份量岩岩好我同RN兩個人食都可以另外多叫兩三款價錢方面比起連鎖上海店更加實惠更加地道如果你離開紅磡呢邊不妨過黎食下真係無介紹錯
滄浪亭既嫩雞煨麵($50)永遠都係冇得輸
小棠菜 x 嫩滑雞粒 x 白麵 x 奶白色嘅湯頭加埋一齊