2023-05-31 27 瀏覽
台北旅行返來未夠一個月已經在掛念寶島美食了這天去了將軍澳的「湯.米」,主打台式鍋物,一人一鍋,兩個人就可以試兩款味道。夏天太熱,先來個冰涼的飲品滿杯菠蘿:名符其實像把新鮮菠蘿喝下去,香氣在嘴裏縈繞不散。荔枝紅玉:夠荔枝味但不會過甜,和紅茶味是剛好的平衡然後湯鍋上桌了。11款食材把小鍋堆得滿滿的,在精緻的小火爐上慢慢煮熟。每款湯鍋都附有飯/粉絲,澱粉人老公表示滿意我選藥膳豚肉窩,總覺得藥膳才是台灣的味道,小鍋滾起滲出淡淡的藥材香,見到有紅棗,枸杞和蟲草花,感覺好養生。湯底很鮮甜,在裏面滾熟的豚肉和其他食材也格外好味,最後用粉絲盡吸湯底新鮮豚肉和蔬菜的精華,大滿足老公愛香口但不想太辣,就揀了小辣沙茶牛肉鍋。這個湯底比較香濃惹味,在炎夏的天氣下相當醒胃。牛肉肥瘦均勻,和沙茶湯的香料味很配合,加上豐富的配菜,送飯一流吃湯鍋還是要有海鮮才完滿,加點了海鮮拼盤,有一隻鮑魚兩隻中蝦四隻東風螺。鮑魚肉質爽滑,中蝦和東風螺有鮮味湯鍋以外,小店還有台灣夜市小食,叫了酥炸花枝墨魚丸,一咬下去,金黃的鹽酥外衣好脆,裏面的墨魚丸夠彈牙,食到有粒粒花枝,鹽酥的鹹香和墨魚丸有一種說不出的化學作用,是台北寧夏夜市食過
台北旅行返來未夠一個月已經在掛念寶島美食了

夏天太熱,先來個冰涼的飲品

滿杯菠蘿:名符其實像把新鮮菠蘿喝下去,香氣在嘴裏縈繞不散。
荔枝紅玉:夠荔枝味但不會過甜,和紅茶味是剛好的平衡

每款湯鍋都附有飯/粉絲,澱粉人老公表示滿意

湯鍋以外,小店還有台灣夜市小食,叫了酥炸花枝墨魚丸,一咬下去,金黃的鹽酥外衣好脆,裏面的墨魚丸夠彈牙,食到有粒粒花枝,鹽酥的鹹香和墨魚丸有一種說不出的化學作用,是台北寧夏夜市食過的味道,大推
2023-05-30 34 瀏覽
一開始看店名真的以為是吃湯麵的餐廳了解後才發現是主打一人台式鍋物 完全適合小鳥胃又貪吃火鍋的女生位於帝景灣一樓 地點有一咪咪隱蔽 但平日晚上到訪的人流也不少也許是區內並沒有太多一人鍋的餐廳餐牌大概有十至十二款鍋物由養生滋潤的藥膳鍋 至招牌的惹味臭臭鍋都有價錢在百元上下 蠻親民亦有各種台式手調飲品跟地道小食選擇𓋪 沙茶牛肉鍋𓋪 藥膳豚肉鍋跟友人點了一款主打牛肉 一款主打豬肉沙茶牛肉鍋可選辣度(分 𝟻 種辣度)小辣的湯頭微辣不嗆 愈吃愈濃郁牛肉片跟配料都份量十足 超飽足! 養生的藥膳鍋配料有紅棗 枸杞 雲耳藥膳味道濃郁 豚肉記得煮久一點更入味每份鍋物都會附送白飯或粉絲一份想要豐富一點更可升級為滷肉飯𓋪 鹽酥花枝墨魚丸𓋪 鹽酥金針菇與冬菇第一次發現原來金針菇也可以鹽酥口味會有點淡 沾上額外的甜酸醬汁就剛好花枝丸炸得外脆內軟 很涮嘴𓎺 芝士四季春𓎺 檸檬紅玉這邊的飲品都超大杯帶點微微鹹香的芝士奶蓋配四季春很搭配友人的檸檬紅玉也很解渴有點飲恨為什麼現在才知道這間餐廳不然就會常去了哈哈

一開始看店名真的以為是吃湯麵的餐廳

亦有各種台式手調飲品跟地道小食選擇

𓋪 沙茶牛肉鍋
𓋪 藥膳豚肉鍋
跟友人點了一款主打牛肉 一款主打豬肉
沙茶牛肉鍋可選辣度(分 𝟻 種辣度)
小辣的湯頭微辣不嗆 愈吃愈濃郁
牛肉片跟配料都份量十足 超飽足!
養生的藥膳鍋配料有紅棗 枸杞 雲耳

友人的檸檬紅玉也很解渴

有點飲恨為什麼現在才知道這間餐廳
不然就會常去了哈哈
2023-05-28 21 瀏覽
星期日放假同朋友行下將軍澳海滂,行下行下就肚餓,係OpenRice 搵附近有d咩食,就搵到呢間台灣野,有火鍋,有台式野飲,好岩口味,就試下。佢餐牌上面火鍋都有9個選擇,適合不同人口味。另外還有火鍋配料同台式小食可以加選。我同朋友揀左一個韓國泡菜鍋同咖哩奶蓋鍋,另外加了滷肉飯,幾款小食,柚子雞翼,鹽酥臭豆腐,鹽酥花枝墨魚丸同台灣小香腸。另外當然唔少得台式野飲,我叫了滿杯紅柚子(沙冰),朋友叫了芝士茶王8號。紅柚子沙冰有鮮紅柚子味,甜度適中,夏天非常岩用。芝士茶個芝士奶蓋非常好飲,芝士夠口感同好夠味,亦都夠厚。到了野飲之後火鍋就上菜,韓國泡菜鍋口味不錯,不會太辣;咖哩奶蓋鍋有驚喜,非常適合撈飯。小食方面花枝丸同臭豆腐都炸得好好食👍🏻總體黎講呢間餐廳都值得推介

小食方面花枝丸同臭豆腐都炸得好好食👍🏻

總體黎講呢間餐廳都值得推介
2023-05-27 28 瀏覽
呢間餐廳主打台式一人一鍋亦有台式小食同飲品供應-🍲香辣牛肉鍋($98)湯底香辣惹味愈食愈辣,超爽喔😆配料有牛肉、雲耳、粟米、豆腐、鮮冬菇等食到最後落埋粉絲一齊煮吸收晒湯底精華非常惹味呀💕每款鍋都可揀配白飯/粉絲🍲日式味增鍋($96)唔食辣嘅朋友仔可以考慮吓呢款鍋湯底調味唔會太咸幾有日式風味呀!配料有豚肉、雞蛋、娃娃藥、金針菇,鲜冬菇、鳴門卷等等🔸火鍋配料如果想食得再豐富啲可以再追加火鍋配料/粉麵喔!鮑魚($28@2)鮮美爽口👍🏻炸魚皮($28)大大塊,香脆可口!🦑酥炸花枝墨魚丸($41)咬落香脆彈牙內裏食到有墨魚粒粒口感豐富喔!🧋鮮奶茶($28)珍珠奶茶唔係用鮮奶沖制所以Tt我揀我呢款鮮奶茶再加配珍珠(+$3)茶底奶味偏重珍珠較為硬身喔!🍹純茶王8號($30,無糖)茶味香濃打完邊爐解膩一流呀👍🏻
呢間餐廳主打台式一人一鍋
亦有台式小食同飲品供應

🍲香辣牛肉鍋($98)
湯底香辣惹味
愈食愈辣,超爽喔😆
配料有牛肉、雲耳、粟米、豆腐、鮮冬菇等
食到最後落埋粉絲一齊煮
吸收晒湯底精華非常惹味呀💕
每款鍋都可揀配白飯/粉絲

🍲日式味增鍋($96)
唔食辣嘅朋友仔可以考慮吓呢款鍋
湯底調味唔會太咸
幾有日式風味呀!
配料有豚肉、雞蛋、娃娃藥、金針菇,鲜冬菇、鳴門卷等等

🔸火鍋配料
如果想食得再豐富啲
可以再追加火鍋配料/粉麵喔!
鮑魚($28@2)鮮美爽口👍🏻
炸魚皮($28)大大塊,香脆可口!

🦑酥炸花枝墨魚丸($41)
咬落香脆彈牙
內裏食到有墨魚粒粒
口感豐富喔!

🧋鮮奶茶($28)
珍珠奶茶唔係用鮮奶沖制
所以Tt我揀我呢款鮮奶茶再加配珍珠(+$3)
茶底奶味偏重
珍珠較為硬身喔!

🍹純茶王8號($30,無糖)
茶味香濃
打完邊爐解膩一流呀👍🏻

2023-05-27 34 瀏覽
將軍澳而家開咗好多新嘢食今日同老公想食台灣嘢,揀咗呢間可以食一人鍋又有台式嘢飲嘅我哋揀咗咖喱奶蓋鍋 同埋 韓國泡菜鍋另外叫咗幾樣小食~重點當然有台式嘢飲😍😍😍咖喱奶蓋鍋(下面)有驚喜喎🤩咖喱味好濃,配埋粉絲食一流😋😋😋入面嘅配菜都好足料👍🏻幾樣小食之中,最鍾意食酥炸花枝墨魚丸~新鮮炸起得來,亦好有口感👍🏻奶蓋茶嘅奶蓋夠濃厚👍🏻後面嗰杯係紅柚子沙冰,亦都好有驚喜配搭濃味嘅火鍋,夠冰涼又清新😉
將軍澳而家開咗好多新嘢食
今日同老公想食台灣嘢,
揀咗呢間可以食一人鍋又有台式嘢飲嘅

我哋揀咗咖喱奶蓋鍋 同埋 韓國泡菜鍋
另外叫咗幾樣小食~
重點當然有台式嘢飲😍😍😍

咖喱奶蓋鍋(下面)有驚喜喎🤩
咖喱味好濃,配埋粉絲食一流😋😋😋
入面嘅配菜都好足料👍🏻

幾樣小食之中,最鍾意食酥炸花枝墨魚丸~
新鮮炸起得來,亦好有口感👍🏻

奶蓋茶嘅奶蓋夠濃厚👍🏻
後面嗰杯係紅柚子沙冰,亦都好有驚喜
配搭濃味嘅火鍋,夠冰涼又清新😉

2023-05-25 52 瀏覽
好隱蔽的一人一鍋火鍋店,位於帝景灣左邊一條巷的入口,但小店裡卻充滿着人氣鍋的選擇好多,而且每鍋都份量十足今次同朋友選了招牌臭臭鍋,藥膳豚肉鍋臭臭鍋用上牛肉片,當中有臭豆腐,真係臭臭地嫁😂😂,貢丸,鴨血都係當中,仲有其他配料藥膳豚肉鍋用上好補身的紅棗,枸杞,未打邊爐🍲前飲幾啖湯係相當唔錯火鍋係跟粉絲/飯鍋本身都好夠味,出面供客人點的豉油,以及芫荽,蒜蓉,辣椒粒,蔥粒有時都會缺乏自己同朋友本身都愛海鮮,另外加點兩份海鮮拼盤,每份包括 鮑魚1隻,花螺4粒,海蝦 2隻鮑魚幾新鮮,淥完仲係幾爽口,海蝦中size,係花螺略嫌細粒仲額外加左生雞蛋🥚😙😙撈落火鍋食真係一流朋友們想試下佢的小食,1) 柚子蜜雞翼,充滿着柚子的香味,甜甜地2) 酥炸花枝墨魚丸,吃到墨魚粒在丸裡面,炸得幾香脆3)鹽酥雞扒,份量都幾多,鹽香的味道不會過鹹食火鍋,一定要叫埋肥仔水先滿足佢有好多茶類供選擇自己選了芝士四季春,飲到清淡茶香,喜歡時又可以飲上面的奶蓋,好疏肝而朋友點了芝士紅玉及芝士綠妍,他覺得2款的味道類同呢間火鍋店可以一試,價錢合理,配料又多餐廳職員較少,顯得比較忙

鍋的選擇好多,而且每鍋都份量十足
今次同朋友選了招牌臭臭鍋,藥膳豚肉鍋
火鍋係跟粉絲/飯

鮑魚幾新鮮,淥完仲係幾爽口,海蝦中size,係花螺略嫌細粒
仲額外加左生雞蛋🥚😙😙
撈落火鍋食真係一流

朋友們想試下佢的小食,
1) 柚子蜜雞翼,充滿着柚子的香味,甜甜地
2) 酥炸花枝墨魚丸,吃到墨魚粒在丸裡面,炸得幾香脆
3)鹽酥雞扒,份量都幾多,鹽香的味道不會過鹹

火鍋,一定要叫埋肥仔水先滿足
佢有好多茶類供選擇
而朋友點了芝士紅玉及芝士綠妍,他覺得2款的味道類同

呢間火鍋店可以一試,價錢合理,配料又多
餐廳職員較少,顯得比較忙
藥膳豚肉鍋
藥膳豚肉鍋
花枝墨魚丸,柚子蜜雞翼
芝士四季春,芝綠
  • 鮑魚
就近將軍澳海濱公園的餐廳,這台式餐廳主打一人一鍋,如照牌台式臭臭鍋,沙茶牛肉鍋,巴蜀烤魚鍋。這次選擇了沙茶牛肉鍋和藥膳豚肉鍋。᪥沙茶牛肉鍋有不同辣道可以選擇,適合吃辣愛好者。食材方面有牛肉、牛肉丸、娃娃菜、雲木耳、金針菇、鮮蘑菇、豆腐、玉米、炸土豆、火腿,午餐肉,鳳鳴卷等。牛肉份量多,每片牛肉質量還可以,喜歡鍋中的的配菜,沙茶湯不膩。᪥藥膳豚肉鍋這個湯底藥膳味突出,當中加有蟲草花,、杞子,紅棗當歸,令到內鍋食材充滿藥膳味道,一陣陣的藥膳味道,味道清新!個人覺得更健康。豬肉份量也很多,有肉味!材料包括:豚肉、金針菇、鮮冬菇,鳳鳴卷、娃娃菜、粟米,腸仔午餐肉等!᪥鹽酥金菇與冬菇這裏除了特色一人一鍋外,還有特色椒鹽小吃,有雞扒、墨魚丸,鹽酥金菇特別香脆,是我第一次這樣食法。᪥鹽酥炸花枝墨魚丸 一盤六顆,香脆墨魚丸,墨魚丸不會太粉,吃起來酥脆,是在等待熱鍋的時候,最好的小吃。᪥荔枝玉露這裏台式飲品,選擇多元化,而且有不同的甜度可以選擇,可以選擇微糖、半糖,或者是少糖,荔枝玉露清新,自己選擇了少糖味道剛好中和了打邊爐的濃味。百香果綠研有淡淡的百香果味,味道到帶點甜,不失為一杯清涼解暑飲品。喜歡在

᪥沙茶牛肉鍋

᪥藥膳豚肉鍋

᪥鹽酥金菇與冬菇

᪥鹽酥炸花枝墨魚丸

᪥荔枝玉露

喜歡在這裏比較寧靜的環境用餐,吃過一人一鍋後,抱著肚子還可以到海濱散散步,享受晚上。
2023-05-18
2023-05-24 41 瀏覽
上次食過同朋友推介完佢話好想試下呢間嘅餐廳嘅一人一鍋,約左一齊黎食👭一共有9款鍋物,我就encore左藥膳豚肉鍋,記得上次食完覺得味道好食,又唔會太重藥材味,岩我口味😬所有鍋物都包左白飯或粉絲,加$12仲可以升級滷肉飯😌🌟藥膳豚肉鍋 $96呢個鍋係非常足料,有豚肉,紅棗、枸杞、蟲草花、娃娃菜、雲耳、金針菇、冬菇,豆腐、粟米、薯仔、萵筍、鴻門卷等等。湯底清甜好飲,感覺健康D😋🌟韓國泡菜鍋 $98朋友叫左泡菜鍋,有豚肉、韓國泡菜、公仔麵、年糕、娃娃菜、豆腐、粟米等等一樣咁多材料,食起黎都幾辣幾惹味😆🌟鹽酥雞扒 $44鹽酥雞扒炸到外表酥脆,內裡保持著嫩滑的口感,並淋上鹽和香料調味後令人食唔停口😋口感非常出色,值得一試😬🌟滿杯紅柚子 $36係沙冰底,飲到好濃郁嘅紅柚子酸甜味,配火鍋食都幾夾🤩🌟滿杯百香果 $36味道酸酸的,好解渴,仲有粒粒嘅百香果籽

🌟藥膳豚肉鍋 $96

🌟韓國泡菜鍋 $98

🌟鹽酥雞扒 $44

🌟滿杯紅柚子 $36
係沙冰底,飲到好濃郁嘅紅柚子酸甜味,配火鍋食都幾夾🤩

🌟滿杯百香果 $36
味道酸酸的,好解渴,仲有粒粒嘅百香果籽
  • 藥膳豚肉鍋
  • 鹽酥雞扒
2023-05-24 20 瀏覽
有時想打邊爐,但又食唔到太多食物,一人一鍋就啱晒啦~ 每樣食物少少,又可以各自叫自己鍾意嘅鍋底。身為將軍澳居民,呢晚嚟咗將軍澳站附近嘅湯米試下臭臭鍋😋呢度一共有9款鍋選擇,免費跟飯/粉絲一份。仲可以加配火鍋料、小食同埋台式飲品,選擇都唔少。🍲招牌臭臭鍋 $98有臭豆腐、牛肉片、鴨血、滷大腸、貢丸、腸仔、蔬菜等等,配料好豐富。湯底微辣,有臭臭鍋獨特嘅味道😂 牛肉肥瘦適中,份量都多。配埋粉絲入鍋,吸晒湯底嘅味,good good👍🏻🍲香辣牛肉鍋 $98呢個鍋嘅主要配料同臭臭鍋差炸唔多,唔同嘅有牛丸同餐肉、個湯辣少少,鍾意食辣嘅可以再加辣!🌶️麻辣臭豆腐 $44鍾意食辣同臭豆腐必叫!幾香麻辣味,豆腐好入味!平時香港嘅臭豆腐係脆嘅,呢款就係軟腍,都好食!🦑酥炸花枝墨魚丸 $41好香口彈牙,啖啖墨魚肉,鍾意食炸物必叫!🐟炸魚皮 $28打邊爐唔少得叫魚皮啦!份量都幾多,魚皮好脆,唔會腍晒,沾下湯食,yum😋🧋芝士凍頂烏龍 $35🧋芝士茶茶八號 $36個芝士奶蓋幾好味,鹹鹹地唔會好稀,茶底都唔錯,好飲!呢度坐得都舒服,環境唔會好嘈,同朋友一齊打個邊爐,傾下偈,係一個幾好嘅選擇!

🍲招牌臭臭鍋 $98

🍲香辣牛肉鍋 $98

🌶️麻辣臭豆腐 $44

🦑酥炸花枝墨魚丸 $41
好香口彈牙,啖啖墨魚肉,鍾意食炸物必叫!

🐟炸魚皮 $28

🧋芝士凍頂烏龍 $35
🧋芝士茶茶八號 $36
個芝士奶蓋幾好味,鹹鹹地唔會好稀,茶底都唔錯,好飲!

• 招牌臭臭鍋
  • 酥炸花枝墨魚丸
  • 麻辣臭豆腐
2023-05-23 14 瀏覽
對於經常入將軍澳嘅我,對將軍澳好多食店都非常熟悉,呢日我同朋友又去咗帝景灣嘅湯·米食台灣火鍋,無計啦,我實在太掛住臭臭鍋啦!除咗鍾意臭臭鍋嘅味道,我都鍾意一人一鍋,食得比較自在啲,份量同配料由餐廳準備好晒,我呢啲懶人就可以乜都唔使諗自私食就得,哈哈!另外就因為喺呢間餐廳可以飲埋台式手搖飲品,一次過滿足晒兩個願望!隔咗一排冇嚟,發現呢度嘅菜式都有多咗新意,例如新推出咗嘅酸菜魚鍋,朋友就揀咗呢個,而我就梗係繼續食臭臭鍋啦。臭臭鍋嘅味道一貫地好,保持到水準,臭豆腐嘅臭味適中,唔會搶晒其他配料嘅味道,而且臭臭鍋嘅配料選擇係非常多㗎,例如有臭豆腐、牛肉、鴨血、滷大腸、貢丸、娃娃菜、金菇、冬菇、薯仔、粟米、炸枝竹等等,配埋粉絲,成個鍋都裝滿晒配料,勁豐富呀!最鍾意佢嘅湯底,有少少臭豆腐味,非常惹味,同啲配料又好夾。尤其而家街邊買臭豆腐嘅地方都唔係多,所以呢個臭臭鍋可以比我識到臭豆腐嘅味道,絕對係我嘅至愛!我另外叫咗個海鮮拼盤,裏面有鮑魚、海螺、海蝦,雖然唔算好大隻,但都新鮮亦乾淨,無沙,同埋最緊要價錢好抵,只係$42 ,絕對係加料嘅好選擇。我同朋友都叫咗個鹽酥花枝墨魚丸,有六粒大大粒,裏面真係有墨

我同朋友都叫咗個鹽酥花枝墨魚丸,有六粒大大粒,裏面真係有墨魚㗎 !炸到金黃色,再加埋鹽酥粉,味道非常之唔錯!

朋友叫咗個酸菜魚鍋,魚嘅份量都真係幾多,足足有成個鍋嘅直徑咁長,而且魚係厚切嘅,朋友話食得好飽,份量好足。我試過酸菜魚湯底,非常惹味,好正宗。魚雖然有骨,但啲骨都係又長又大嘅,只要小心食就得。除咗魚,鍋裏面仲有少少配料,例如菜同粟米。

另外,我哋叫咗珍珠奶茶同埋芝士茶王8號,後者係我第一次飲,感覺良好,好厚嘅芝士奶蓋加埋甘香嘅茶,香滑得來帶點嘅回甘,值得點黎試下。
2023-05-23 16 瀏覽
嚟將軍澳探朋友,之後一齊食晚飯。有人心血來潮,想打邊爐,由友人帶路,嚟咗帝景灣商場 1/F 呢間台式火鍋店「湯•米」。餐廳主打台式鍋物,店內佈置簡約,裝潢清新,加上門口嘅落地大玻璃,感覺分外開揚。細看餐牌,鍋物共有 10 款,除了熱門嘅招牌臭臭鍋、沙茶牛肉鍋之外,還有酸菜魚鍋、咖喱奶蓋鍋、泰式海鮮鍋等。藥膳豚肉鍋 ($96)  材料有豚肉、紅棗、枸杞、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹同鳴門卷。湯底落足心機煲,入口充滿濃郁藥材香味,滋補又養生。豚肉肥瘦適中,嫩滑有彈性,食落完全無豬羶味。咗加 2 隻鮑魚 ($28),好厚肉,結實鮮甜,肉質Q彈不痴牙!至於另一款巴蜀烤魚鍋 ($103 )  用料亦唔馬虎,點了BB辣,材料有鯇魚、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、粟米、炸薯仔、炸枝竹同鳴門卷等。湯底以豬骨、辣椒及香菜等熬成,入口辣度啱啱好。烤魚大大件,份量十足,少骨肉厚又夠滑,經脆炸後肉質仍有咬口。娃娃菜、雲耳、金針菇吸盡湯汁,非常入味。隨餐有白飯或粉絲一份,+$12 可升級為滷肉飯。滷肉鹹鮮濃香,軟腍入味,米飯選用珍珠米,肉汁滲透晒米飯入面,食落惹味甘香。台灣夜市小香腸
台灣夜市小香腸 ($32)  香腸好 Juicy,皮薄而脆,咬落去仲有甜甜地嘅肉汁流出,好食。
芝士茶王8號 ($36) 奶蓋口感很輕盈,入口即化;茶底清香回甘,喝起來不苦澀,同芝士好夾。芋香珍珠奶茶 ($28)  甜度適中,香芋味好濃,珍珠超煙韌。
奶香嫩仙草 ($24)  仙草冰涼滑溜,花奶帶黑糖甜香,用嚟解辣一流!
前排過嚟將軍澳探朋友,今次就喺佢屋企附近搵左間主打台式一人鍋既餐廳🥘環境唔算大不過都坐得幾舒服,叫左幾款野食味道都有驚喜_ 一人火鍋以小火爐熱住上枱,多達10款湯底選擇,有5種辣度🌶️亦可選不辣,主食跟飯/粉絲,仲可加$12改配滷肉飯😍 🐮香辣牛肉鍋 $98配料十分豐富, 有牛肉、台灣貢丸、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇,鮮冬菇、豆腐、粟米、薯仔、支竹、鳴門卷、芽菜等,湯底香濃配料夠曬滋味🫶🏻 🐟巴蜀烤魚鍋 $103鐘意食魚既朋友要試下☺️事關呢個鍋會配一條香烤過既魚腩,嫩滑厚肉😍值得一試 🦐海鮮拼盤 $42 內有鮑魚1隻+花螺4個+海蝦2隻,值得一讚鮑魚食落幾彈牙 🐠炸魚皮 $28份量好多放落湯底碌一碌先食帶輕脆口感十分惹味 ▪️小食🥒涼拌小青瓜 $32青瓜切粒入口爽脆,配上酸甜醬汁十分開胃 🥠酥炸花枝墨魚丸 $41 有8粒面頭加入孜然粉,墨魚丸食落有咬口大滿足 🍗柚子蜜雞翼(3隻) $34雞翼外皮香脆,柚子蜜香甜,如果肉質可以juicy啲會更好😌 🍹滿杯百香果$36🍵純金鳳茶王 $27餐廳亦有提供多款台式飲品選擇,百香果茶酸甜開胃,金鳳茶王茶味香濃,有助解膩
_

🐠炸魚皮 $28
份量好多放落湯底碌一碌先食帶輕脆口感十分惹味

▪️小食
🥒涼拌小青瓜 $32
青瓜切粒入口爽脆,配上酸甜醬汁十分開胃

🥠酥炸花枝墨魚丸 $41
有8粒面頭加入孜然粉,墨魚丸食落有咬口大滿足

🍗柚子蜜雞翼(3隻) $34
雞翼外皮香脆,柚子蜜香甜,如果肉質可以juicy啲會更好😌

🍹滿杯百香果$36
🍵純金鳳茶王 $27

2023-05-20 371 瀏覽
今晚只得我和小米,唔想煮飯,一於出去dinner癲拿。小米找到這家台式臭臭鍋。反正以前到台灣旅行也未曾試過臭臭鍋,加上一人一鍋,可自己選擇喜歡的鍋底,無需遷就他人,所以我倆就在此晚餐。 一人鍋套餐,有肉有菜仲有澱粉質,各種食材皆有,很豐富。二鍋主角上枱了。 香辣牛肉鍋 大辣小米喜歡辣,又喜歡牛肉,卻不想食臭豆腐,所以點這個。招牌臭臭鍋 小辣餐牌有皇冠標記,應該是最美味的。有臭豆腐牛肉大腸丸香腸娃娃菜萵苣薯仔芽菜韮菜等多種火鍋配料,全部放在鍋裡,直接在餐枱上加熱。 招牌臭豆腐  表面凹凸不平,內裡有氣孔,應該可以吸盡湯汁。先試一小口臭豆腐,發酵味不算太強,只是淡淡的臭味。口感較實在,總之不是超市雪櫃那種加入化學凝固劑滑滑豆腐。 但食材放在鍋裡 ,在客人面前才加熱。唯有讓臭豆腐放在鍋裡多煮一會!先解決肥牛吧!在肥牛剛剛由粉紅色轉為啡色之時,就是肉質最淜的時候。 消滅了肥牛,還有招牌臭豆腐,腸呀丸呀,香腸萵苣菜呀!白飯 最大的功能是把熱辣辣的食材放涼,以便入口。打撈之下,竟然有粉條。鹽酥雞跟食評所講一樣,外脆內嫩,而表面的香辣粉夠惹味。最難得是雞肉沒有梘水味。曾遇過有明顯梘水味的鹽酥雞囉!自
今晚只得我和小米,唔想煮飯,一於出去dinner癲拿。
小米找到這家台式臭臭鍋。
反正以前到台灣旅行也未曾試過臭臭鍋,
加上一人一鍋,可自己選擇喜歡的鍋底,無需遷就他人,
所以我倆就在此晚餐。
一人鍋套餐,有肉有菜仲有澱粉質,各種食材皆有,很豐富。
二鍋主角上枱了。
香辣牛肉鍋
香辣牛肉鍋 大辣
小米喜歡辣,又喜歡牛肉,卻不想食臭豆腐,所以點這個。
招牌臭臭鍋 小辣
餐牌有皇冠標記,應該是最美味的。
全部放在鍋裡,直接在餐枱上加熱。
臭豆腐
招牌臭豆腐
表面凹凸不平,內裡有氣孔,應該可以吸盡湯汁。
先試一小口臭豆腐,發酵味不算太強,只是淡淡的臭味。
口感較實在,總之不是超市雪櫃那種加入化學凝固劑滑滑豆腐。
但食材放在鍋裡 ,在客人面前才加熱。
唯有讓臭豆腐放在鍋裡多煮一會!
先解決肥牛吧!
招牌臭臭鍋
在肥牛剛剛由粉紅色轉為啡色之時,就是肉質最淜的時候。
消滅了肥牛,還有招牌臭豆腐,腸呀丸呀,香腸萵苣菜呀!
白飯
最大的功能是把熱辣辣的食材放涼,以便入口。
打撈之下,竟然有粉條。
鹽酥雞
跟食評所講一樣,外脆內嫩,而表面的香辣粉夠惹味。
最難得是雞肉沒有梘水味。
曾遇過有明顯梘水味的鹽酥雞囉!
自己對肉類的梘水味很敏感,所以特別著眼這一點。
另外也點了凍冰冰台式飲品
鮮奶茶   因為想要真牛奶,所以點鮮奶茶。
芝士奶蓋綠茶  小米點的。
一口辣的一口凍的,爽呀!

今晚嚐過臭臭鍋了!
希望在不久的將來,可以親身到台灣見識見識。
香辣牛肉鍋
臭豆腐
2023-05-19 41 瀏覽
相約朋友再去將軍澳食湯米,餐廳主打台式臭臭鍋,還有各種台式手調飲品供應。餐廳裝修簡約,餐桌夠大可擺放多款食物,還有一部大電視播放食物視頻,可以邊食邊睇,增加食慾。酸菜魚鍋 $103 配粉絲酸菜魚鍋配菜豐富,有芽菜、韭菜、粟米、豆腐和香茜,湯底微酸微辣,魚塊又大又厚又嫩滑,粉絲幼滑。沙茶牛肉鍋 $97 配粉絲牛肉鍋配菜一樣豐富,湯底係香濃沙嗲味,微辣鹹香,牛肉份量相當足夠。海鮮拼盤 $42海鮮食材夠新鮮,有花螺、鮑魚和海蝦。鹽酥金針菇與冬菇 $40金針菇炸到入口鬆化香脆,鹹鹹鹽酥很惹味。芝士凍頂烏龍 $35厚芝士,茶不會太甜。爆檸四季春 $36 (+仙草$3)放入原個檸檬,清新,酸酸地,甚解渴。

酸菜魚鍋

酸菜魚鍋 $103 配粉絲

沙茶牛肉鍋

沙茶牛肉鍋 $97 配粉絲

海鮮拼盤 $42
海鮮食材夠新鮮,有花螺、鮑魚和海蝦。

鹽酥金針菇與冬菇

鹽酥金針菇與冬菇 $40
金針菇炸到入口鬆化香脆,鹹鹹鹽酥很惹味。

芝士凍頂烏龍&爆檸四季春

芝士凍頂烏龍 $35
厚芝士,茶不會太甜。

爆檸四季春 $36 (+仙草$3)
放入原個檸檬,清新,酸酸地,甚解渴。

酸菜魚鍋
沙茶牛肉鍋
鹽酥金針菇與冬菇
芝士凍頂烏龍&爆檸四季春
2023-05-18 14 瀏覽
最近我到將軍澳的湯米台灣餐廳用餐,真是一場令人讚賞的美食體驗!這家餐廳以提供正宗台灣料理而聞名,讓我彷彿重返台灣的美食天堂。首先,他們的招牌烤魚鍋擄獲了我的味蕾。新鮮魚肉搭配著香氣四溢的烤魚醬,每一口都鮮嫩多汁,令人回味無窮。這道菜讓我彷彿置身於台灣的街頭小吃攤,帶給我一種家鄉的溫暖和滿足感。而蝦和鮑魚作為烤魚鍋的配菜更是增添了豐富的口感和風味。新鮮的蝦肉和鮑魚都經過精心烹調,色澤鮮亮,口感鮮嫩。蝦肉的鮮甜和鮑魚的軟嫩多汁,讓我感受到台灣海鮮的獨特魅力。除了烤魚鍋,他們的炸花枝丸和炸魚皮也是非常推薦的美食。炸花枝丸外酥內嫩,一口咬下去爆出的鮮味令人愉悅。而脆脆的炸魚皮則是完美的下酒點心,帶著魚肉的香氣和香脆口感,令人回味無窮。最後,他們的芝士四季春是一道獨特的飲品。結合芝士和茶的組合,帶來了意想不到的驚喜。滑順的芝士混合著清新的茶香,口感豐富又迷人。每一口都讓我沉浸在芝士的濃郁風味和茶的清新之中。總而言之,湯米台灣餐廳給我留下了深刻的印象。他們將台灣料理的傳統美味與創意結合,呈現出令人讚賞的佳餚。此外,餐廳的服務也非常友善和專業。如果你想要品嚐正宗的台灣美食,湯米台灣餐廳絕對是一個值得

總而言之,湯米台灣餐廳給我留下了深刻的印象。他們將台灣料理的傳統美味與創意結合,呈現出令人讚賞的佳餚。此外,餐廳的服務也非常友善和專業。如果你想要品嚐正宗的台灣美食,湯米台灣餐廳絕對是一個值得推薦的選擇!