湯泰 (紫荊樓)

湯泰 (紫荊樓)

(已結業)
Tang Thai (Tse King House)
湯泰 (紫荊樓) (已結業)
YukiLok8658
好抵食船麵💕💕💕
YukiLok8658
2022-05-03
關注
屋企附近有幾間泰國嘢都係由泰國人開,雖然無打卡裝修同好靚嘅擺盤,但食物質素都好好,而且相當抵食🤑 當中其中一個就係 #湯泰,原本仲諗住母親節訂佢咃嘅外賣,點知老闆同我哋講佢哋唔做啦,超級可惜😭 禁晚市呢段期間真係好多餐廳結業,大家都唔容易!💰船麵 $45良心價錢現高質食物,而且仲送熱飲🫶🏻 船麵勁足料,仲配埋糖、辣椒粉、魚露畀你自行選擇加唔加,好似去咗泰國食咁!不過個人覺得唔加都夠哂味,每次都會飲埋佢啲湯,濃濃嘅藥材香料味,好好食🤪 💫呢度運檸茶都係用泰國茶底,仲要唔洗加錢,真係有泰國嘅味道,無咗真係好傷心🥲 📍湯泰 ( 暫停營業 )查看更多
siupaopao
抵食泰國菜
siupaopao
2022-04-08
關注
呢排想食泰式船面, 見到附近湯泰有,系元朗家計會對面,小店唔顯眼。 lunch time黎食, 雜錦船面$45, 午餐menu凍飲+$2. 湯底好濃味, 好地道, 仲有調味料 (糖,辣椒粉,魚露) ~ 我覺得唔加調味料都夠好味啦。 surprisingly多料~ 有5-6 牛丸豬肉丸,豬肉,牛肉, 又有紮肉, 豬潤。呢個價位,真系抵食! 我地仲叫左海南雞飯,d 雞肉幾滑 $48.個汁都好惹味。都唔錯, 好多人點。 仲有泰國人黎食野。 會再黎架!查看更多
船面
Foodylittleladyw
餐價錢親民👍🏻👍🏻
Foodylittleladyw
2021-11-16
關注
未到lunch time 人唔係好多 午餐價錢親民👍🏻👍🏻餐廳入面有USB差電位提供 好貼心🤗阿姨仲好熱心推介👏👏泰式海南雞飯($48)一上菜 就覺得賣相好吸引😍有好多件海南雞 青瓜更切成❤️形 好有心思滑捋捋既海南雞有少少肥 肉質軟熟 好好味😋 油飯軟硬適中👍泰式菠蘿海鮮炒飯($58)菠蘿 雜錦海鮮 三色蔬菜粒 同埋蛋炒飯 顏色豐富 🥰加上脆卜卜既腰果同肉鬆 每一啖都材料十足💪炒飯炒得乾身 粒粒分明 比油飯更好食😋查看更多
一般
2021-10-26
關注
唔知食咩好,見呢間最平,就試吓啦朋友想食口水雞我上次食過佢嘅海南雞,麻麻哋但又唔知食咩好,決定一齊俾多次機會佢,試吓佢嘅口水雞點知都係好鞋口🥲🥲🥲至於啲醬,正常,冇特別香,但唔會難食但啲雞真係好麻麻地好鞋口同埋好難咬嘅口感唔建議另叫咗個鹹魚雞粒炒飯,第一啖就食正粒鹹魚,超鹹呀,不過又真係冇計人哋都叫到明鹹魚雞粒炒飯😂不過喺第二度識到嘅鹹魚雞粒炒飯又真係冇咁鹹啲雞粒都比較細粒成兜飯好油🥲🥲🥲講真一句唔係太好食凍奶茶好甜 可能泰式係咁啦⋯⋯查看更多
tasteofluck
元朗安寧路的泰國風味
tasteofluck
2021-08-26
關注
以我所知,呢間餐廳嘅廚房團隊係由泰國人組成🇹🇭。所以味道方面,比起其他泰國餐廳來得更加地道。鍾意食泰國菜嘅我,經常到此午膳。午餐菜牌選擇頗多,值得講嘅有太多,所以今次就先揀兩樣同大家分享。🤓1️⃣泰式香葉肉碎飯- 由蝦醬、辣椒粒同香葉炒成嘅肉碎,香口惹味🥰- 覺得唔夠辣,可以加埋佢嘅辣椒粉同埋辣椒魚露,令味道昇華🔥- 肉碎炒得夠乾身,唔會太油膩- 加埋隻太陽蛋,令賣相更好🍳- 如太陽蛋可以新鮮煎起而不是預先製作,味道會更佳😇2️⃣泰式蔥油雞飯- 蔥油分開附上,可按個人口味點嚟食- 雞肉參照海南雞做法,並不是白灼🤩- 多肉,並沒有揸流攤🤗午餐$48一份,附送熱飲。其實呢間餐廳搬新舖之前,午餐係附送特色飲品,例如三色冰、椰汁冰、特色奶茶等。依家就要加錢先可以品嚐得到,令到我嘅光顧意欲大減。雖然係咁,佢餸菜嘅味道夠正宗,絕對可以媲美其他較高級、人均消費過百嘅泰國餐廳,吸引我經常光顧。🤫查看更多
泰式香葉肉碎飯
泰式蔥油雞飯
Sherisheri
午餐好抵食
Sherisheri
2021-07-22
關注
湯泰鄰近工作地點,所以我經常光顧,午餐很便宜,份量也足夠。點了(不用加一)🐱泰式雞絲炒金邊$48雞肉、芽菜、蔥、蛋絲、花生粒撈在一起口感豐富。炒得算乾身。茄醬酸酸甜甜挺開胃。🐱泰式蟹肉芒果炒飯$48芒果粒酸酸甜甜挺開胃。肉鬆、粟米粒、蟹肉、青豆等材料挺多。炒得算乾身。🐱小食拼盤$98細拼盤但份量很多。炸魚餅、炸蝦餅、炸雞和炸春卷香脆可口。炸雞很特別,用葉包住,肉算挺嫩。🐱凍/熱檸蜜 (凍飲 +$2)檸檬算多。環境方面,座位闊落光猛好坐。查看更多
+ 3
christyli_97
泰抵食、泰好味
christyli_97
2021-07-12
關注
近朗屏嘅一間泰國餐廳 - 湯泰我哋叫左一碟泰式蝦醬炒飯($48)、一碗泰式雞絲金邊粉($40)、一杯凍奶茶同一杯青檸梳打泰式蝦醬炒飯有肉鬆、臘腸、腰果、雞蛋絲,撈埋一齊食就更加好味,份量適中、賣相還好食落去都好香蝦醬味泰式雞絲金邊粉係屬於船麵嘅種類,食完一啖,飲左一啖湯,突然回想返泰國曼谷所食過船麵嘅味道越食越停唔到,一啖湯、一啖金邊粉雞絲嘅份量都好多,唔韌 一個字凍奶茶係泰式奶茶,茶味芳香、甜度適中,整體茶味濃度都還好青檸梳打,好重青檸味,記得攪勻之後再飲,味道會更佳員工嘅態度良好,好有禮貌呢一間餐廳值得一試查看更多
+ 2
micmiclhy
平靚正🥰
micmiclhy
2021-07-10
關注
天氣熱辣辣,唔想落廚煮野食,咁就緊係落假食啦!但又唔想食太貴🤣🤣🤣搵咗間價錢親民嘅泰國餐廳😊餐廳雖然面積不大,但係骨緻企里,最重要價錢都好抵呀!泰式炒飯(可撰豬牛雞)$58我哋撰咗豬,炒飯粒粒分明,有鍋氣,好香。豬肉都好有嚼口,一啲都唔鞋,味道鹹淡適中,整體黎講算唔錯☺️馬拉盞炒椰菜苗$68椰菜苗十分爽口,配埋馬拉盞一齊去炒,十分開胃惹味😋😋😋鹹檸七(跟餐)$6夏日炎炎,緊係黎杯酸酸甜甜嘅鹹檸七啦!超爽椰青$30清甜🥰查看更多
+ 4
KathKeung
一人份量的泰國午餐😝
KathKeung
2021-07-09
關注
一人份量的泰國午餐😝份量好似………但想食嗎!不過呢到嘅午餐真係好抵食😎$50有找🥤仲包左飲品店員推介🐣海南雞飯🐣雞肉比左雞髀部份🍗軟嫩而且唔肥食埋雞皮都無咁罪惡😅配搭埋海南雞醬🍯酸酸甜甜又帶丁點辣😚開胃惹味油飯充滿雞油香😌口痕之選🍤泰式芝士炸蝦丸🍤巨型的一粒🤩蝦丸爽口彈牙中間嘅流心芝士🧀一打開擁哂出黎😋十分誘人湯泰 (元朗) 📍元朗元朗安寧路138號紫荊樓二期地下F號舖查看更多
dealondealon
平民地道泰國嘢
dealondealon
2021-07-08
關注
今日喺元朗好想食泰國嘢,行吓行吓去到朗屏站附近見到依間泰國餐廳,出邊睇咗陣餐牌見到都幾多嘢食就決定入嚟試吓。咁其實佢價錢都唔係話好貴,都好親民,咁兩個人都比較肚餓就叫咗幾樣嘢食。泰式雞絲炒金邊粉,依碟金邊粉真係好大碟,一個人食都會覺得好多,係幾抵食嘅。除咗雞絲佢仲有啲蝦仁俾我,再加埋佢炒得酸酸甜甜,整體來講都算唔錯好開胃。泰式雞絲船河,船河黎講佢個味都夠濃郁,好有泰國嘅感覺,河粉係比較幼身嘅,跟住又好索到湯汁,所以食落都好濃郁好好味。咁佢份量都唔細,加埋雞絲真係一流。炸蝦餅,佢每舊都幾大舊,份量其實都唔算少,兩個人食就啱啱好,食得出係即叫即炸,一嚟到熱辣辣好香脆,蝦餅最重要係蝦嘅味,咁食落去個蝦味都幾出嘅,真係唔錯。龍眼水,椰汁冰,先講個龍眼水,幾清甜,個甜唔係假,飲落有龍眼嘅清香清甜,夏天飲係幾涼爽。個椰汁冰都幾出色,都唔算係超甜嗰種,又係飲完有種透心涼嘅感覺。查看更多
+ 4
ilovesheep
二手生菜包
ilovesheep
2021-07-07
關注
由細舖嘅時候食到大舖,前幾日去完嚇到以後唔敢去。首先有一個阿嬸係server,開咗大鋪之後先至見到有呢個阿嬸。個晚去食飯老公見到個匙羹有啲污糟,佢就請呢個阿嬸幫佢換過支匙羹,其實正常餐廳職員見到個客話個匙羹污糟就即時換啦,點知佢企喺我哋面前轉隻匙羹話邊有污糟啫😑 係食緊野嘅途中我哋目睹一件非常之匪夷所思嘅事,有一個四人家庭俾錢離開餐廳,呢個阿嬸走去嗰張枱度將一疊呢家人食剩嘅生菜,徒手拎起交返去水吧個阿姐再叫水吧阿姐放返入廚房,我呆咗,望一望收錢個阿姐,佢一直同阿嬸傾緊計即係佢係目擊晒整個過程,但係佢完全面不改容(我係咪可以解讀為見慣見熟?)。呢間野味道係唔錯但衛生情況得人驚,啱啱先係社交平台見到有人叫咗豬手飯有條女人頭髮,反映完再上過碟,仍然都係有條差唔多長度嘅女人頭髮。疫情期間非常時期都可以咁樣做生意 🙄查看更多
好好味😋
2021-05-18
關注
泰式炒河估唔到咁好食炒得好香 好有鍋氣呢幾日Deliveroo有折 好平好抵食佢嘅凍檸茶同埋凍奶茶非常特別同其他地方飲到嘅唔同叫咗個炒河都好足料唔係求其比兩塊就算炒芥蘭炒得好香佢個蠔仔蛋飯真係好香好推薦差唔多次次都會叫咁滯😋海南雞... 就真係麻麻地喇啲飯太乾 肉都麻麻地下次就一定唔會再喺度叫海南雞飯喇查看更多
泰式蠔仔蛋飯
泰式炒河
nkl211
價錢親民水準唔差
nkl211
2021-04-19
關注
今日同朋友入左河背水塘,去之前係元朗附近搵左呢間泰國菜醫下肚先~假日都有set lunch,湯粉麵$40包野飲,炒飯麵$48起包野飲,幾抵食👍我叫左一個雜錦船河轉金邊粉飲熱檸蜜,朋友叫左芒果蟹肉炒飯飲熱檸水~雜錦船河有肉丸,豬肉片,肥牛,豬潤,扎肉,幾豐富~肉丸彈牙,豬肉片幾滑,肥牛正常,豬潤唔會過熟太鞋,扎肉唔會太淋同埋比平時食到既香D,整體餸既質素都唔錯👍金邊粉份量唔少,足足有一個飯碗大細(佢係成個飯碗模形倒落去既)麵質剛剛好唔會太淋~湯底幾正宗偏濃味,食完都有D口渴,但係好食既~熱檸蜜唔駛加錢👍夠味得黎唔會太甜,幾好飲~朋友既芒果蟹肉炒飯相對無咁出色,太濕唔似食緊炒飯👎🏻仲有成碟飯其實我地都唔太搵到蟹肉。。。有D懷疑廚師係咪落漏左😐芒果就幾多同超甜!👍👍👍雞蛋都香口~呢度既晚餐價錢好似都係比lunch貴返十蚊左右,幾抵食👍去搭車果陣沿途經過勁多間餐廳,仲有好多年歷史既麵包店,又有D特色糕點舖頭,元朗果然真係隱藏好多好野食😋查看更多
+ 6
便到冇人信
jenjentsoi
2021-04-19
關注
今天難得放假於是相約媽媽去元朗的百鳥塔玩順便吃元朗美食元朗出名美食多果然名不虛傳我們一早來到元朗都不知有什麼吃走著走著看到一間泰國餐廳於是便進去原來這是一間正宗泰國人主理的泰廳怪不得牆上的掛飾這麼泰國風店員大廚都是泰國人閒談也是用泰文我們兩人第一次來不知份量所以只點了一個炒飯兩個小食泰式芒果蟹肉炒飯$48一上桌看到份量很多泰國的芒果帶酸的吃下去很清新很開胃這不辣適合不吃辣的朋友泰式炸蝦餅$68有六塊份量雖然不多但蝦肉很多一開始我以為蝦餅是薄薄一片沒想到是一塊塊的雖然有點炸油但也不會太膩加上甜酸醬十分可口泰式肉碎生菜包$68看似不多但一直吃肉的份量也沒怎樣少菜很多而且很清甜肉碎有少辣非常惹味整體來說不但新鮮而且好吃加上價錢真的便宜得太多一個炒飯才$48 還包飲料真是佛心價而且份量真的不少一個炒飯有一大盆擺盆還非常好看吃著吃著味道佳而且不是死咸所以這餐廳很值得推價查看更多
+ 2
nozomi500
泰有味道
nozomi500
2021-04-04
關注
係朗屏站附近個街市買完野,就係附近食埋個lunch,見到有間新開既泰國菜,午餐價錢親民,都幾多人幫襯,梗係要試下。泰式蝦醬炒飯 $48蝦醬味好香,炒飯亦粒粒分明,鑊氣好夠,仲配埋香口既肉鬆,一流。泰式牛肉金邊粉 $40湯底牛味香濃,唔會太咸,金邊粉軟硬適中,吸哂湯汁,好惹味。泰式拼盤 (細) $88雖則話細,但份量都唔細,有蝦餅、魚餅、春卷、炸雞,全部新鮮即炸,上檯時熱辣辣,夠哂香口。龍眼冰 龍眼冰唔會太甜,龍眼味夠香。凍檸蜜查看更多
+ 9