2023-09-22 403 瀏覽
一行四人,叫了二人餐又單點一些肉和墨魚滑,份量很足夠。湯底必選台式麻辣,辣度不高(嗜辣的該向店員查看可否加辣),妙在鹵豆腐和鴨血無限添加,因為太美味,所以我們也加了好幾次;另一邊選了番茄湯,味濃可口。上菜時,看到擺盤精緻,肉的菜底也很新鮮,有些還有碎冰墊底,算是講究的。自助吧的肉燥飯、魚皮、中華沙律和西瓜很讚,大家來回不知走了多少回,總之就是滿足的一餐。尾聲時,侍應提供的沙冰很美味,是個美麗的句點。裝修不錯(只是座位和桌子距離有點遠),服務也算可以,會來再吃的。
一行四人,叫了二人餐又單點一些肉和墨魚滑,份量很足夠。

2023-09-17
生日
2023-09-15 333 瀏覽
午餐同一家大細一齊黎食臭臭鍋,叫了鴛鴦湯底,一個椰子一個香菇,香菇湯底香濃好有菇味,味道不錯,椰子雞湯底清甜,服務態度一流,下次會再過嚟幫襯,好食,環境清靜,不過燈光校暗
椰子雞加香菇鍋
椰子雞加香菇鍋
2023-09-11 269 瀏覽
《湊湊火鍋·茶憩》📍 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G17號舖呢間位於將軍澳嘅火鍋店之前係內地有食過 而我之前都知道香港都開左好多間✨ 所以今日就走去試下😍👍🏻➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖★ 9:00後入座有夜宵有8折優惠😍😍好抵食!!仲有佢地嘅鴨血同埋豆腐係免費任食任叫嘎‼️ ✧ 佢每一檯都會送個菠蘿沙冰 超nice👍🏻👍🏻 ✧仲有果度嘅地瓜球可以任夾 食落去都好脆 裡面仲有餡料😍🥰🥰 超正‼️‼️✭ 鴛鴦鍋(養式麻辣鍋拼紅顏花膠鍋✨) $138+$138 (8/10) 佢地嘅花膠鍋裡面真係充滿著骨膠原 一開始未落野個時候仲可以飲‼️‼️麻辣鍋亦都好夠味👍🏻✭ 日本和牛肩胛肉眼 $388(6/10) 個人覺得麻麻地 唔推薦🫣🫣 不過如果要打卡都唔錯嘅📸✭ 美國特選級牛肩胛肉眼 $138(7/10) 個人比較推薦呢個 價錢唔算太貴quality都唔會好差😍👍🏻👍🏻✭ 毛肚 $88 (7/10) 爽口彈牙👍🏻👍🏻✭ 鵝腸 $78 (7/10)✭ 丸類拼盤 $98 (7/10)✭ 萵荀 $38(7/10)✭ 冬瓜 $38(7/10)✭ 藕片 $38(7/10)✭
《湊湊火鍋·茶憩》
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

★ 9:00後入座有夜宵有8折優惠😍😍好抵食!!
仲有佢地嘅鴨血同埋豆腐係免費任食任叫嘎‼️
✧ 佢每一檯都會送個菠蘿沙冰 超nice👍🏻👍🏻
✭ 鴛鴦鍋(養式麻辣鍋拼紅顏花膠鍋✨)
$138+$138 (8/10)
✭ 日本和牛肩胛肉眼 $388(6/10)
個人覺得麻麻地 唔推薦🫣🫣 不過如果要打卡都唔錯嘅📸
✭ 美國特選級牛肩胛肉眼 $138(7/10)
✭ 毛肚 $88 (7/10)
爽口彈牙👍🏻👍🏻
✭ 鵝腸 $78 (7/10)
✭ 丸類拼盤 $98 (7/10)
✭ 萵荀 $38(7/10)
✭ 冬瓜 $38(7/10)
✭ 藕片 $38(7/10)
✭ 荔枝綠茶QQ $32 (7/10)
飲落去幾清爽 荔枝味都唔假 推薦👍🏻👍🏻😋
✭ 荔枝蝦球 $68 (7/10)
個人覺得佢造型幾得意好適合打卡😍📸📸 蝦球食落去都好彈牙😋 外皮個紅色皮都好脆🥰
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✫ 食物(7/10)
✫ 環境(9/10)
✫ 服務(8/10)

#ig #igdaily #igers #idfoodies #香港 #香港美食 #美食 #美食推薦 #香港美食 #香港好去處#FoodPhotography #Eeeeeats #FoodPorn #FoodGasm #Foodie #ForkYeah #FoodInTheAir #Delish #EatingForTheInsta #CleanEating #ELLE愛吃貨#火鍋店 #火鍋 #火鍋控 #將軍澳 #將軍澳美食
2023-09-10 191 瀏覽
生日晚飯第一次來食,明知食兩個鐘,但叫了碟牛肉遲遲未上,到上得來已經時間無多,訂了6:00pm,第一次來吾熟地方遲了15分鐘,6:15pm到,個小姐叫我哋8:00pm準時交枱才知道不是到達才起鐘計,兩個鐘頭吾夠食餐生日飯,仲趕過食放題…最後當然準時催埋單,比了信用卡侍應未來收,個黑面女侍應(其他落order及執枱的員工係有禮貌的), 第二次催我們走,我同佢講你地未收我錢我點走…總結食飯質數環境其實係可以的,但整體体驗確係不愉快,服務不人性化,部分員工態度趕客,其實催促埋單有禮貌點已經兩回事,明白你要做多轉生意的需要⋯⋯橫叠都係兩小時,食放題無咁嬲。

2023-09-09
生日
2023-08-15 188 瀏覽
呢間火鍋可以翻炒,所以第二次食湊湊火鍋 ,湯底夠濃郁 ,特別是胡椒豬肚湯底 ,侍應再三強調叫我哋飲咗啖湯先至落食物; 果然淡湯夠濃郁;毛肚又夠爽 ;仲有一些食物任取 e.g麻辣魚皮, 任食生果,凍飲大大杯 ,款式又多,冰香梅綠茶值得一試 ,食過兩次, 試過番茄湯底, 豬肚湯底 酸菜魚湯底,麻辣湯底值得一試 .食到火鍋最尾 .每人有一杯沙冰贈送 ,真係好細心 .每一台座位都有獨立空間 .三五知己傾計好方便, 火力又夠猛 ,店員 補充上湯有夠快 ,醬料款式很多 ,麻醬花生醬 蔥花 樣樣齊備有很多選擇。
打邊爐🍲已經成為香港人周不時都會食嘅嘢!所以好多餐廳都會有五花八門嘅打邊爐🍲款式!今日同大家介紹湊湊火鍋店新推出嘅椰子🥥🌴雞火鍋,湯底清涼又清甜啱晒喺熱辣辣嘅夏天☀️,食完有種透心涼嘅感覺🥶!呢個套餐係配有唔同嘅食材,首先係美國牛後胸🐮,肉味香濃!小章魚🐙福袋喺豆皮福袋印有湊字,入邊放入小章魚肉!珊瑚蚌🐚新鮮嘅珊瑚蚌放入熱辣辣嘅椰子湯底入邊大約40秒就可以食得,配合返個湯底完全提升到珊瑚蚌嘅鮮味!奶油生菜🥬呢一款生菜食菜唔會有泥味同接近無渣,識落口仲有少少甜味!日本雞肉🐔椰子湯底點可以無雞肉,配上雞肉鮮嫩可口同滑流!

呢個套餐係配有唔同嘅食材,首先係美國牛後胸🐮,肉味香濃!

小章魚🐙福袋
喺豆皮福袋印有湊字,入邊放入小章魚肉!

珊瑚蚌🐚

奶油生菜🥬
呢一款生菜食菜唔會有泥味同接近無渣,識落口仲有少少甜味!

日本雞肉🐔
椰子湯底點可以無雞肉,配上雞肉鮮嫩可口同滑流!
  • 美國特選級牛肩胛
2023-08-07 149 瀏覽
真唔明點解香港的飲食業變成這樣無質素?不是食物質素, 也不是環境問題, 而係員工似趕客一樣?雖然明知是限時兩小時,我哋都盡快食, 但最後才發現漏咗個蔬菜盆未上, 我哋是叫套餐, 所以不能取消, 結果我哋快手快腳放埋落去, 但粟米南瓜果D真係要時間才熟。仲有五分鐘, 收銀的小姐仲兇惡過收數佬走來命令我哋:說你哋已夠鐘, 要立即走, 外面很多人等。。我哋有同她解釋漏了單, 但佢話外面好多人等, 你哋都一定要埋單走。。雖然我哋未食完, 但我哋都照埋單走, 真係怕咗果位小姐, 費事同佢嘈但之後出到去見唔到有人等位呢!其實我哋係嚟消費享受, 而唔係嚟乞食受氣!!麻煩老闆正視下你D員工, 雖然知現今很難請人, 但請這位小姐, 真係同你趕客!!你幾用心經營都無用。同埋兩小時打邊爐係咪真係夠晒時間?係咪全餐飯唔傾偈?要不停食?另外, 係咪可以確保唔漏單, 唔出錯?
但之後出到去見唔到有人等位呢!
2023-08-04
2023-08-01 142 瀏覽
正正台灣火鍋🍲一直都好中意食麻辣!但朋友也不食,但今次發現左有個羅宋湯味既牛湯底朋友中意咁可以簡這2個味既湯底!之前食過幾次都唔知麻辣湯底可再添鴨血豆腐!今次吃過夠!宵晚又有優惠!
2023-07-29 1034 瀏覽
湊湊是其中一間我特別喜歡的火鍋餐廳,每次都有賓至如歸的感覺。餐廳裝修有氣氛,像置身於古代餐廳,空間感大,而且與其他食客有一定的距離,非常適合朋友聚會。🔔餐後送一小杯沙冰解辣同茶味果凍已經是餐廳傳統清涼椰子雜(單鍋) ($198)日本無骨雞肉,加入椰子水、椰肉、檸檬葉、珍珠馬蹄等製作成香甜清新的湯底,每口淡淡的椰子清香,夏日火鍋必選。仲係新加坡及香港門店限定!美國特選級牛後胸($118)牛後胸香口嫩滑,火鍋食用最佳小章魚福袋($49)福袋係餐廳特製,上面印有個湊字,福袋入面仲有小章魚,幾特別深海珊瑚蚌($198)珊瑚蚌用冰鎮送上,只需要淥45秒,超爽口又唔韌,就算大大件都唔鞋奶油生菜($38)水耕種植的蔬菜,含豐富營養價值。奶油白菜的葉子厚實多汁少渣,帶有微妙的甜味香,而且砌成花嘅形狀,打卡一流企鵝丸🐧($59)精緻可愛嘅企鵝丸,又好食又好玩,充滿墨汁味道生椰大紅袍($29)椰乳醇厚,配搭茶香濃郁的大紅袍茶,口感潤滑,後味鮮甜,椰乳同大紅袍味道非常夾。外帶鹵鴨血豆腐店員仲為客人免費提供外帶鴨血豆腐,超正👍優惠自助($19)包括醬料、水果、小食、炸地瓜球、滷肉飯

🔔餐後送一小杯沙冰解辣同茶味果凍已經是餐廳傳統

清涼椰子雜(單鍋) ($198)

美國特選級牛後胸($118)
牛後胸香口嫩滑,火鍋食用最佳

小章魚福袋($49)
福袋係餐廳特製,上面印有個湊字,福袋入面仲有小章魚,幾特別

深海珊瑚蚌($198)

奶油生菜($38)

企鵝丸🐧($59)
精緻可愛嘅企鵝丸,又好食又好玩,充滿墨汁味道

生椰大紅袍($29)

外帶鹵鴨血豆腐
店員仲為客人免費提供外帶鴨血豆腐,超正👍

優惠自助($19)包括醬料、水果、小食、炸地瓜球、滷肉飯

2023-07-01
食咗個二人晚市套餐,食物新鮮,湯底足料唔咸,就算個半鐘,上菜時間算快,唔算好趕。食到八個字度,我問沙冰可唔可以上,長面又高嘅男侍應一句話我地啱啱食,遲啲先上。啱啱????人地無_鍋好早上,仲可以添飲。結果去到差唔多個零鐘,我再問,佢就一下將兩杯嘢挫落枱度,唔講以為得罪咗佢啲咩。因為個套餐有外帶豆腐鴨血,佢上嘅時候,連埋張單。我地見仲有少少時間,咪坐一陣,點知佢行埋黎催我地埋單!頭先叫佢上沙冰又唔見咁快手 😡😡😡😡 我地每位近四舊㗎!我算黑仔,成場最燥係佢,就偏偏係佢serve 🤦‍♀️🤦‍♀️

2023-07-28
2023-07-14 155 瀏覽
雖則一年四季都是食火鍋的好日子 但夏日炎炎好需要口感清爽的湯底和食材 去減低油膩感湊湊火鍋·茶憩 @coucouhotpothk 推出新品夏日限定🍲清涼椰子雞鍋及生椰系列臺式茶飲今次去了將軍澳分店 好靚!座位舒適 空間感大·🐓清涼椰子雞鍋原來係新加坡及香港門店限定的清涼椰子雞鍋用了椰子水 椰肉 珍珠馬蹄 檸檬葉🍃香甜清新湯底有著椰子清香 加入滑嫩無骨的日本雞肉充滿東南亞的風味 再以粟米 紅棗帶出鮮甜味·🥤生椰大紅袍新登場的生椰系列包括生椰大紅袍&椰咖大紅袍試了生椰大紅袍 感覺比平常的奶茶口感更潤滑醇厚椰乳遇上了茶香濃郁的大紅袍茶 後味鮮甜·🪸深海珊瑚蚌全部配料的擺盤都有心思 橙紅色的深海珊瑚蚌輕輕一灼 建議40-60秒 已鮮味十足 爽口彈牙·🥩美國特選級牛後胸肉後胸腹肉油花非常豐富 肉味濃郁 口感超嫩滑火鍋控/牛魔王大愛 基本上每枱都會點 很推介·🐙小章魚福袋福袋造型超可愛 外層印有凑字 一咬開就是驚喜裏面有小章魚和爆汁的湯水 吃起來很鮮美可口·🧆丸類拼盤CP值高 有精製牛筋丸 精製蝦丸 精製台式貢丸每款丸都好彈牙 特別係牛筋丸 重牛味 好好食·🥬奶油白菜香港少見的火鍋配料 特別選用水
雖則一年四季都是食火鍋的好日子 但夏日炎炎
✨✨✨✨✨✨文末優惠✨✨✨✨✨✨
早鳥優惠:下午6時前埋單及離座可享85折
宵夜優惠:晚上9時入座可享8折
入座有正山紅茶 鴨血豆腐無限添加 自助小料台
(麻辣魚皮 中華沙律 炸芋泥球 魯肉飯 水果)
加入湊湊社交平台附送沙冰同甜品
(沙冰:蜜桃沙冰|甜品:蜜桃大紅袍茶凍)
2023-07-12 175 瀏覽
湊湊火鍋是一間我好喜歡的台灣火鍋店!價錢合理,選料新鮮,台式飲品好味道!絕對是五星星推介!所以我也經常光顧!但第一次食這裡的午餐,同樣有驚喜!好味道之外,價錢亦好親民,看來我又多一間飯堂了!
2023-07-09 798 瀏覽
放假想食多d 野又想瘦,方法就係早點食到 ,早前見湊湊鍋有早鳥優惠,下午6時前埋單及離座可享85折。決定搵埋友人黎品嘗。呢度空間感大、燈飾和裝飾品富有藝術,座位舒適、,以新東方設計風格,時尚又情調,打卡正!自助服務有正山紅茶、鴨血豆腐無限添加、魚皮生果供應。清涼椰子雞鍋湯底清甜,夏日火鍋好選擇,選雞肉滑嫩鮮甜,原來選用日本雞,加入椰子水、椰肉、檸檬葉、珍珠馬蹄等製作成香甜清新之湯底,品嚐東南亞的味道,每口淡淡的椰子清香。特別係有檸檬葉,令湯味更清香,感覺不會太重。只有新加坡及香港門店限定。小章魚福袋咬開福袋,可以品嘗章魚🐙深海珊瑚蚌爽口彈牙,健康又好味奶油白菜第一次點奶油白菜,好大完整一棵。可能因為係水耕,菜葉嫩綠又少渣,口感一流,有清新的感覺。橘子果凍橘子果凍內有果肉,食落有茶味,微甜。打完邊爐食埋呢個甜品,好滿足。生椰大紅袍茶椰乳醇厚,配搭茶香濃郁的大紅袍茶,誘發出特有的岩韻風味,口感潤滑,後味鮮甜,口感清爽。大紅袍珍珠奶茶口感潤滑,奶和茶濃度剛好,珍珠韌韌地。原來除了早鳥優惠,宵夜都有優惠,晚上9時入座可享8折,加入湊湊社交平台附送沙冰同甜品!

自助服務有正山紅茶、鴨血豆腐無限添加、魚皮生果供應。

清涼椰子雞鍋

小章魚福袋
咬開福袋,可以品嘗章魚🐙

深海珊瑚蚌
爽口彈牙,健康又好味

奶油白菜

橘子果凍

生椰大紅袍茶

大紅袍珍珠奶茶
口感潤滑,奶和茶濃度剛好,珍珠韌韌地。
2023-07-06 583 瀏覽
細妹推介將軍澳一間高質火鍋話好正,點都要帶我去試吓,「湊湊火鍋‧茶憩」裝修以深色為主,好有格調,昏暗燈光十分有氣氛,全部獨立卡座,枱與枱之間特別間開,私隱度高,可以同朋友盡情嘆美食。自助吧枱有成十多款醬料選擇,有啲仲係比較冷門嘅醬料,餐廳提供咗唔同嘅醬汁配方俾客人可以跟住混醬。我就跟咗古典調味:菇菌醬、醋、香蔥末、香油。仲有滷肉飯、生果、中華沙律,一定要攞香辣魚皮,切得幼條,煙靭彈牙,辣辣地充滿麻油香,好惹味,encore之選。呢度杯茶好香,店員話出面無得賣,喺餐廳自己調配,叫淨山紅茶。Menu排版似飲食雜誌,鍋底名改得過癮,我哋想試一款辣一款唔辣,所以叫咗鴛鴦鍋。➰勵志鍋~臺式麻辣鍋 (鴛鴦鍋) $138材料十足,有紅棗、枸杞,無得揀大小辣,麻辣得嚟唔會辣到食唔到,鴨血彈嫩多汁,豆腐入味,最正係無限追加,非常滿足。➰食妝鍋~紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋) $138湯底勁熱,濃郁稠身,直頭成個湯羹,足料煲,有鮑魚、花菇、雞肉、野米、仲有大大件花膠。打邊爐前先飲啖靚湯,啖啖雞精華,滿滿膠質,直頭覺得漿住個嘴,勁正!飲完都感覺美顏咗。➰荔枝蝦球 $68造形吸引但完全無荔枝成份,咬開紅色皮見到白色
香辣魚皮

臺式麻辣鍋、紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋)
➰勵志鍋~臺式麻辣鍋 (鴛鴦鍋) $138

➰食妝鍋~紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋) $138
荔枝蝦球
➰荔枝蝦球 $68
造形吸引但完全無荔枝成份,咬開紅色皮見到白色肉,真係好似荔枝。表面炸得脆,蝦球爽口彈牙,口感似去飲嘅炸蟹鉗。
美國特級牛小排

➰美國特級牛小排 $228
油花分布平均,入口柔軟,好多旺菜墊底,可以唔使另外叫碟菜都夠食。
烏雞肉卷
➰烏雞肉卷 $88
都聽過係近年火鍋興食烏雞肉卷,自己就第一次試,一片片幻彩大理石花紋,係將雞肉壓成再刨薄片,口感有點嚼勁。
鵝腸

➰鵝腸 $78
用3個小藤籃裝住,應該係冷凍加工過嘅鵝腸,口感都爽脆。
大紅袍珍珠奶茶、雲朵絲絨茉香茶

➰大紅袍珍珠奶茶 $29
最鍾意佢呢度嘅台式飲品都可以選擇走甜,大紅袍茶香濃,珍珠夠煙韌,重量級夠晒大杯。

➰雲朵絲絨茉香茶 $29
連奶蓋都可以走甜,飲到茉香茶原低嘅濃澀味,又係巨大杯,呢個價錢好抵飲。

➰海鹽柳橙沙冰
食緊熱辣辣嘅火鍋途中,會送上細細杯冰凍嘅沙冰,有少少鹽味吊返個香橙味,超fresh呀。

➰大紅袍蜜桃茶凍
最後仲有甜品送,茶凍感覺非常水潤,低甜,茶味濃郁,有蜜桃果香。

臨走前餐廳仲會送每位客人一份麻辣鴨血豆腐,好似伴手禮一樣,好有驚喜,返到屋企仲可以俾屋企人品嚐一吓,果然無介紹錯。食物質素、環境、服務都高質,唔怪之得咁多人幫襯,想食就最好book位,不過就有限時,如果可以坐耐啲就更加好。
#湊湊火鍋‧茶憩
地址;將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G17號舖
香辣魚皮
臺式麻辣鍋、紅顏花膠雞鍋 (鴛鴦鍋)
荔枝蝦球
美國特級牛小排
烏雞肉卷
鵝腸
大紅袍珍珠奶茶、雲朵絲絨茉香茶
2023-07-04 143 瀏覽
今晚成9點半先黎食🤣有8折,但因為咁啱做緊優惠 - 身分證有3個7,所以送一個湯底🤭好開心吖🥰我已經食過3次,每次都食得好滿足😌今次無叫套餐,都係散叫。湯底本身想揀胡椒豬肚,但無哂所以揀花膠雞湯🙈呢度嘅配料好多,有小食、仲有滷肉飯食(男朋友至愛,每次食2大碗lol)!🤭麻辣魚皮(唔係次次有)、中華沙律、蕃茄仔、西瓜哈密瓜都係任食👍🏻今次無揀牛肉食,叫左豬頸肉都好彈好爽😋最愛係菜,所以叫左一大個拼盤。特別係娃娃菜吸晒啲湯,好好味🤤每張枱都會有冰沙送,今次係菠蘿口味,勁清新開胃🥰

2023-06-20
  • 美國特選級牛肩胛