3天前 0 瀏覽
💡高質台式火鍋湊湊火鍋一直都係我打邊爐的至愛,中秋佳節當然係一個與家人團聚的美好時刻🌕✨,台式火鍋更係享用美食的絕佳選擇。食物質素又高,而且價錢又貴,真係性價比高。🍽椰子雞湯底x台式招牌湯底湯底有好多選擇,好多都好想試,今次就叫左個鴛鴦鍋用新鮮的椰子水和椰肉,湯色清甜,用左雞胸肉,肉質鮮嫩,富含蛋白質。台式招牌湯底較濃郁,包含多種香料和配料,令整體味道更加豐富。🦞花好月圓海鮮拼盤 🐚拼盤通常包含了各種新鮮的海鮮,如蝦、貝類、魚片等,色彩繽紛,寓意著圓滿和幸福。搭配火鍋食非常好味。🐧企鵝賞月企鵝丸造型超可愛,企鵝墨魚丸選用墨魚肉、魚糜及豬肉,食落好彈牙,難怪成為招牌之一。🐟新鮮白鱔片 白鱔片肉質滑嫩,富有彈性,白鱔片吸收曬湯底的味道,夠曬入味。🐂美國牛肩胛肉 🥩美國牛肩胛肉質地細膩,肉味濃郁,非常適合火鍋。呢一部位的肉質較為軟嫩,油花均勻,口感十分嫩滑。🐄爽口牛黃喉 牛黃喉係一種口感爽脆的部位,煮幾秒鐘即可,味道不錯。🥬油墨菜 油墨菜清脆爽口,吸收湯底的精華。🍹雙柚愛玉茉莉(冰沙) 🍧用上新鮮的柚子和愛玉子製作,冰沙口感清爽,適合係熱天享用,特別能解膩。🍹雙柚愛玉茉香茶呢款茶飲結合左愛玉
💡高質台式火鍋

🍽椰子雞湯底x台式招牌湯底
湯底有好多選擇,好多都好想試,今次就叫左個鴛鴦鍋

🦞花好月圓海鮮拼盤 🐚

🐧企鵝賞月

🐟新鮮白鱔片

🐂美國牛肩胛肉 🥩

🐄爽口牛黃喉
牛黃喉係一種口感爽脆的部位,煮幾秒鐘即可,味道不錯。

🥬油墨菜
油墨菜清脆爽口,吸收湯底的精華。

🍹雙柚愛玉茉莉(冰沙) 🍧

🍹雙柚愛玉茉香茶
呢款茶飲結合左愛玉和柚子的清香,口感清新,能夠幫助消化,增加用餐的享受。

🍽️寶寶童樂餐 👶
專業養師合作,誠意推出精心研發的寶寶童樂餐 。而且湊湊研發團隊法國藍带主廚精心挑選最上乘最優質的綠色食材 ,以無油非煎炸的健康烹調方式。食材好豐富,用上日本 A4 和牛 、 西班牙伊比利亞豬 、魚片 、鮮活帶子及白蝦,夠曬營養。再配埋烏冬,一定夠飽

2024-09-13 0 瀏覽
湊湊火鍋不嬲係我心目中no.1嘅火鍋店😍因為呢度無論裝修、食物同服務都好好👍🏾佢啲茶飲又好正,次次經過,唔食飯,我都一定會買嚟飲😋臨近中秋節🌕,餐廳仲推出咗中秋套餐,好啱同朋友或者家人一齊嚟食!我同朋友因為得2個人,所以就散叫,但都食到我哋捧住個胃走😆我哋叫咗花好月圓海鮮拼盤、企鵝賞月、白鱔片、美國牛肩胛肉、爽口牛黃喉等。個海鮮拼盤同埋企鵝🐧賞月真係好應節呀,除咗砌得好靚,食物質素仲好掂添❤️我哋當然唔少得叫佢嘅茶飲,我哋分別叫咗✅雙柚愛玉茉莉冰沙同埋✅雙柚愛玉茉香茶,原來柚子配上茉莉可以咁夾,入面仲有啲愛玉,質感一流,茶味香濃☕️不枉係我最愛嘅茶飲店😻服務員仲俾我哋試飲佢哋嘅烏龍奶茶🥤杯飲品嘅烏龍茶味好濃郁,個奶又好香滑,我下次一定要叫嚟飲🤤中秋節未諗到去邊食,不妨去將軍澳湊湊打個邊爐,跟住再去海旁🌝賞月玩燈籠🏮

2024-09-12 0 瀏覽
一次過可以享用正宗台式火鍋及現搖飲品,仲可以無限享用自助吧,任食凉拌魚皮、杏鮑菇、滷肉飯、炸芋丸及生果,幾正😍而且環境都唔錯,值得一試湯底要咗鴛鴦鍋,酸菜白肉湯底 拼 台式招牌,酸菜白肉湯底,好濃郁,但唔會太酸,白肉半肥瘦,好淋😋台式招牌,香辣惹味,入面有鴨血同豆腐~ 兩款湯底啲配料都可以任加!花好月圓海鮮拼盤有鮑魚、元貝、白鱔片、海蝦及蜆,全部都好新鮮,好食😋企鵝賞月好可愛,啱曬中秋節,企鵝其實係墨魚丸,月亮就係蟹子蝦滑,可愛又好食~新鮮白鱔片我真係好鐘意食白鱔片,淥一淥就可以食啦,好滑而且爽口,好大盤幾抵食!美國牛肩胛肉肥瘦均勻,肉質幾滑,肉味濃,好食爽口牛黃喉好大碟,唔可以淥太耐,都幾爽口雙柚愛玉茉莉3分糖,甜度ok,柚子味好清新,冰沙口感,加上仲有柚子肉同埋愛玉,口感豐富,好啱夏天飲!雙柚愛玉茉香茶兩種柚子😍好香柚子味,加上清新茶底、柚子肉及愛玉,好飲!食完火鍋,餐廳仲每人送上一杯菠蘿冰沙同紅豆豆腐花,紅豆豆腐花都幾好食😋炸芋丸,都係任食,好正

花好月圓海鮮拼盤
有鮑魚、元貝、白鱔片、海蝦及蜆,全部都好新鮮,好食😋

企鵝賞月

新鮮白鱔片
美國牛肩胛肉
肥瘦均勻,肉質幾滑,肉味濃,好食
爽口牛黃喉
好大碟,唔可以淥太耐,都幾爽口
雙柚愛玉茉莉

雙柚愛玉茉香茶
兩種柚子😍好香柚子味,加上清新茶底、柚子肉及愛玉,好飲!

中秋月圓人團圓,下星期就是最愛的中秋佳節🏮!亦是與親朋好友團聚的好時節。湊巧在網上看見湊湊火鍋推出中秋優惠,今晚一於提前同姊妹聚會,訂台去食餐好🥰 湊湊火鍋是台灣過江龍品牌,自開業以來,一向深受歡迎👏🏻,分店亦愈來愈多。而今晚到訪位於將軍澳海濱的分店,環境寬敞舒適,加上高質的食物及親切的服務,過了一個愉快的晚上♥️-🔸鴛鴦鍋|酸菜白肉湯底拼台式麻辣鍋酸菜配上五花肉片,微微的酸甜味可以中和肉的油膩,而酸菜亦可無限添加。時間愈長,湯底更為酸爽開胃。 而另一麻辣鍋亦是餐廳的招牌!湯底偏香麻惹味不算太辣,鴨血﹑豆腐也可無限添加-🔸花好月圓海鮮拼盤有沙白、海蝦、扇貝、鮑魚及白鱔片! 海鮮相當鮮甜,最鍾意鮑魚,好爽彈🤤🤤-🔸企鵝丸🔸企鵝賞月拼盤❗️推薦❗️🐧可愛程度爆登😍實在不捨得吃😅肥嘟嘟的企鵝整齊又乖巧地在冰盤排排企🐧企鵝是墨魚製造,肉質彈牙! 月亮🌕是手打蟹籽滑,味道咸香濃郁-🔸新鮮白鱔片白鱔片獨特爽彈的口感,是令人著迷的地方-🔸美國牛肩胛肉牛肩胛肉肉質鮮嫩柔軟,而脂肪分佈均勻而不油膩,肉汁豐富,絕對是打邊爐最佳之選🤤-🔸牛黃喉牛黃喉爽脆彈牙帶嚼勁!本身味道較清淡,但配以風味獨特的湯底,有相輔相成

🔸鴛鴦鍋|酸菜白肉湯底拼台式麻辣鍋

🔸花好月圓海鮮拼盤

🔸企鵝丸
🔸企鵝賞月拼盤
❗️推薦❗️
🐧可愛程度爆登😍實在不捨得吃😅

🔸新鮮白鱔片
白鱔片獨特爽彈的口感,是令人著迷的地方

🔸美國牛肩胛肉

🔸牛黃喉
牛黃喉爽脆彈牙帶嚼勁!本身味道較清淡,但配以風味獨特的湯底,有相輔相成的效果

🔸油麥菜
色澤嫩綠而口感脆嫩,帶有獨得的清香
🍹雙柚愛玉茉莉冰沙
🍹雙柚愛玉茉香茶
湊湊火鍋的手調飲品亦很出色! 柚子味道很清新,果香味濃、茶底香醇,清滯解膩
一向好鍾意食嘅湊湊火鍋新出咗半自肋午市套餐價錢由$78起,免費做會員就包埋任食自助吧自助吧有前菜(當日有涼拌魚皮同杏鮑菇)、滷肉飯同西瓜哈密瓜滷肉飯肥瘦比例適中唔會太重口味👍🏻✨寶島慢煮蕃茄牛肉小火鍋 (配飯或烏冬) $88牛腩煮得軟腍入味,份量都唔少蕃茄湯底濃郁但無味精,當湯飲咗幾啖蕃茄湯煮烏冬好夾✨老壇酸菜魚小火鍋(配飯或烏冬) $88酸菜魚一上枱就好香酸菜味,湯底少少辣味幾惹味魚片夠滑溜完全無骨✨大紅袍珍珠奶茶(半價加配)每次嚟都係飲呢款珍奶😆真係好好飲!茶味夠濃,嗌三分糖甜度剛好✨冬瓜檸檬 (半價加配)夏天好啱飲冬瓜檸檬,味道酸酸甜甜好開胃

一向好鍾意食嘅湊湊火鍋新出咗半自肋午市套餐
價錢由$78起,免費做會員就包埋任食自助吧
自助吧有前菜(當日有涼拌魚皮同杏鮑菇)、滷肉飯同西瓜哈密瓜
滷肉飯肥瘦比例適中唔會太重口味👍🏻

✨寶島慢煮蕃茄牛肉小火鍋 (配飯或烏冬) $88
牛腩煮得軟腍入味,份量都唔少
蕃茄湯底濃郁但無味精,當湯飲咗幾啖
蕃茄湯煮烏冬好夾

✨老壇酸菜魚小火鍋(配飯或烏冬) $88
酸菜魚一上枱就好香酸菜味,湯底少少辣味幾惹味
魚片夠滑溜完全無骨

✨大紅袍珍珠奶茶(半價加配)
每次嚟都係飲呢款珍奶😆真係好好飲!
茶味夠濃,嗌三分糖甜度剛好

✨冬瓜檸檬 (半價加配)
夏天好啱飲冬瓜檸檬,味道酸酸甜甜好開胃
  • 大紅袍珍珠奶茶
《湊湊火鍋》近期新推出咗台式半自助午市套餐叫午餐就可以享用埋自助吧有前菜、水果🍉🍈甜品🍮同滷肉飯超級豐富ღ 寶島慢煮番茄牛肉小火鍋 $88湯底非常濃郁,牛肉肉質軟嫩新鮮,份量都唔少,仲配埋烏冬/飯🍚好滿足😌ღ 台北燉排骨飯(微辣) $88燉排骨微辣惹味,配菜有豆腐同鴨血,加上前菜滷肉旺菜同脆脆半邊蛋,送飯一流ღ 荔枝綠茶QQღ 大紅袍珍珠奶茶嚟到一定會叫埋杯茶飲,跟餐半價咋!好抵飲!ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
《湊湊火鍋

近期新推出咗台式半自助午市套餐

叫午餐就可以享用埋自助吧

有前菜、水果🍉🍈甜品🍮同滷肉飯
超級豐富

ღ 寶島慢煮番茄牛肉小火鍋 $88

湯底非常濃郁,牛肉肉質軟嫩新鮮,份量都唔少,
仲配埋烏冬/飯🍚好滿足😌

ღ 台北燉排骨飯(微辣) $88

燉排骨微辣惹味,配菜有豆腐同鴨血,
加上前菜滷肉旺菜同
脆脆半邊蛋,送飯一流

ღ 荔枝綠茶QQ
ღ 大紅袍珍珠奶茶
嚟到一定會叫埋杯茶飲,跟餐半價咋!好抵飲!

2024-08-18 621 瀏覽
放假閒遊完,見湊湊鍋推出台式半自助午市套餐,價錢幾吸引,就同友人一起入去。二人點左九份鹽酥雞和紅顏花膠雞小火鍋兩份套餐。尼度午市套餐以台式風味為主打,主菜選擇了九份鹽酥雞和紅顏花膠雞小火鍋,搭配烏冬,甜品則有紅豆豆腐花,自助吧提供香辣魚皮、杏鮑菇、西瓜和各種醬汁。九份鹽酥雞份量多, 外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁,鹹香夠味,讓人一口接一口停不下來。 紅顏花膠雞小火鍋之前食過晚餐的花膠🐔湯底,覺得滋味,決定再食。 湯底清甜,花膠軟糯,雞肉鮮美,烏冬吸飽了湯汁,口感軟滑,非常滿足。 自助吧特色之一, 選擇雖不多,但香辣魚皮香辣開胃,杏鮑菇爽脆,水果方面西瓜和哈密瓜清甜解膩!各種醬汁齊全,可以自由搭配,增添風味。紅豆豆腐花甚有驚喜, 甜度適中,豆香濃郁,滑嫩細膩,作為飯後甜品,非常清爽。整體來說,這套午市套餐性價比高,份量十足,口味地道,非常適合喜歡台式風味的朋
二人點左九份鹽酥雞和紅顏花膠雞小火鍋兩份套餐。

九份鹽酥雞

紅顏花膠雞小火鍋

紅豆豆腐花

湊湊火鍋‧茶憩@coucouhotpothk將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G17號舖台式半自助午市套餐依間台式火鍋店午市都幾多選擇,主菜除左佢地拿手嘅火鍋之外,仲有鹽酥雞、燉排骨等等特色台灣菜可以選擇。Join佢地會員嘅話套餐仲有得享用自助吧,任食滷肉飯、水果、前菜。我地當日嘅前菜有香辣魚皮同埋杏鮑菇,魚皮爽口惹味,辣度適中;杏鮑菇亦都十分開胃,最岩等緊主菜嘅時候食啦!味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️寶島慢煮蕃茄牛肉小火鍋 (配烏冬) $88蕃茄湯底濃郁,可以保有蕃茄鮮甜味道而唔會完全蓋過牛肉自身嘅味道,直接將啲烏冬撈落湯到食都唔會好鹹🥰而牛肉採用咗類似台式牛肉麵果隻牛肋條嘅肉,部分肉係連住牛筋嘅位,應該係因為慢煮過黎,每舊肉都係唔洗咬咁濟,放入口輕輕咬就爛,好好食🥹而且份量唔少,唔會話食兩舊就冇哂。☀️老壇酸菜魚小火鍋 (配飯) $88酸菜魚魚肉嫩滑,每塊魚片用筷子夾落都唔會散。湯底入面嘅酸菜保有酸度又唔會老,就咁食都好食,而且湯底本身食落唔會好油,將啲湯撈埋落飯到,送飯真係一流呀!套裝仲有滷肉旺菜同紅豆豆腐布丁之外
湊湊火鍋‧茶憩@coucouhotpothk

台式半自助午市套餐

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

鴨血豆腐

☄️寶島慢煮蕃茄牛肉小火鍋 (配烏冬) $88

☀️老壇酸菜魚小火鍋 (配飯) $88
酸菜魚魚肉嫩滑,每塊魚片用筷子夾落都唔會散。湯底入面嘅酸菜保有酸度又唔會老,就咁食都好食,而且湯底本身食落唔會好油,將啲湯撈埋落飯到,送飯真係一流呀!套裝仲有滷肉旺菜同紅豆豆腐布丁之外,唔少得一定係湊湊嘅拿手小菜 - 鴨血豆腐,keep住都係咁好食😋

☀️茉香珍珠奶綠+茉香茶凍 $33
☀️大紅袍珍珠奶茶 $33
整體味道較清淡,飲落更輕盈冇負擔~

鴨血豆腐
老壇酸菜魚小火鍋
💡性價比高半自助午市套餐難得平日放假,當然約朋友去食餐好,其中一間就係去湊湊火鍋,今次唔打邊爐,午市佢地好抵食,有小火鍋套餐,仲有台式自助bar,自助吧前菜、醬料、水果都係仼拎,唔洗一百元就食到,真心推介。🍽經典紅顏花膠雞小火鍋🍲湯頭豐富醇厚,有好多花膠、雞件、花菇等等,層次感十足,女士滋補養顏之選。另外仲會有麻辣鴨血豆腐同滷肉菜盤。好抵食。🍽 台北燉排骨飯🍖 排骨肉質鮮嫩,經過慢燉後入口即化,醬汁濃郁帶點鹹香,撈飯食就最岩。另外都會配左鴨血豆腐同滷肉菜盤,好豐富。🍽紅豆豆腐布丁布丁好嫩滑,豆腐味夠香濃。加埋紅豆更滋味。🧋大紅袍奶茶茶底香濃,大紅袍茶的香氣,飲落好清香。🧋雲朵絲絨美人烏龍添加左芝士係面,令到整杯野更香。茶葉香氣高雅清新,入口柔滑綿密,回甘悠長。
💡性價比高半自助午市套餐

🍽經典紅顏花膠雞小火鍋🍲

🍽 台北燉排骨飯🍖

🍽紅豆豆腐布丁
布丁好嫩滑,豆腐味夠香濃。加埋紅豆更滋味。

🧋大紅袍奶茶
茶底香濃,大紅袍茶的香氣,飲落好清香。

🧋雲朵絲絨美人烏龍

2024-08-04 464 瀏覽
高級台式打邊爐,食品精美,味道豐富,值得推介,仲有好多小食可以揀,好似去咗台灣咁,牛肉正常一般,龍蝦幾好食,食完仲有甜品送仲有嘢飲送食到好滿足,真是非常值得推介的一間餐廳。他們家的湯頭是店裡的招牌,濃郁的牛肉湯底帶有一股清雅的香氣,喝起來回甘悠長,讓人垂涎三尺。配料選擇也相當豐富,從和牛、鴨肉到各式新鮮時蔬一應俱全,每一樣都煮得恰到好處,入口即化。醬料也很有特色,從傳統的麻油蒜泥到創意十足的柚子醬,為這頓火鍋增添了更多層次。最令我驚喜的是,即使吃到飽,他們也不會因為顧客多而降低食材和服務的品質。服務人員也相當親切,隨時關心客人的需求。總的來說,這是一家值得一訪的台式火鍋餐廳,讓人體驗到道地的台灣味。

2024-08-04
2024-08-03 439 瀏覽
食物品質高,和牛和豬肉比一般台式火鍋水平更高,蝦滑用新鮮蝦造成, 十分美味可口。二人餐內的選擇十分豐富,提供多種不同種類的新鮮肉作選擇。手調飲品選擇多,而且價錢合理性價比十足。吃完火鍋後不會覺得口渴。環境好,場內不會太大油煙,抽風設備良好。服務好,有專人協助提供免費冰沙和飯後甜品。醬油配料十分新鮮因此調出來的醬料因此1十分美味。還有自助水果也10分新鮮甜美。在台式火鍋方面是業界內比較出色的食店,值得再來食一篇。
吃完火鍋後不會覺得口渴。
環境好,場內不會太大油煙,抽風設備良好。
服務好,有專人協助提供免費冰沙和飯後甜品
在台式火鍋方面是業界內比較出色的食店,值得再來食一篇。
2024-08-03
  • 蝦滑
第一次食呢間喺將軍澳嘅湊湊火鍋入面種類都幾多基本上台式火鍋有嘅野佢又有上菜快,又有免費滷肉飯嘢飲總類都好多下水果同甜品都好好食重點推介肉類,CP值好高食完頭會有員工黎幫你剪肉下面啲菜服務態度非常好👍非常推薦👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
第一次食呢間喺將軍澳嘅湊湊火鍋
入面種類都幾多
基本上台式火鍋有嘅野佢又有
上菜快,又有免費滷肉飯
嘢飲總類都好多下
水果同甜品都好好食
重點推介肉類,CP值好高
食完頭會有員工黎幫你剪肉下面啲菜
服務態度非常好👍
非常推薦

2024-08-02 281 瀏覽
這間位於將軍澳的台式火鍋店環境十分舒適,食材新鮮優質,服務態度友善周到。店員能夠詳細回答顧客的各種疑問。該店餐具齊全,各式醬料選擇豐富,水果和炸物都很美味。總的來說,這是一家質素高超的台式火鍋店,非常適合全家大小一同前往用餐。

該店餐具齊全,各式醬料選擇豐富,水果和炸物都很美味。

• 美國特選級牛肩胛
2024-08-02 167 瀏覽
將軍澳店 環境好好 食材新鮮 服務員態度良好,對顧客嘅疑問都能夠回答得好完全醬料檯好齊全 水果🍉炸物都好好食 總體嚟講,佢係一間質素好高嘅台式火鍋店,適合一家大細一齊嚟食
醬料檯好齊全 水果🍉炸物都好好食

2024-08-01 162 瀏覽
餐廳的環境舒適雅致,服務人員也十分熱情周到。特別值得一提的是,他們的湯底極富層次,無論是醇香四溢的牛肉湯,還是清甜可口的番茄湯,都能夠滿足不同口味的食客。搭配上各種新鮮的食材,包括肥牛、海鮮等,在口感與營養上都有出色的表現。總的來說,湊湊火鍋是一家值得推薦的極佳火鍋餐廳。無論是和家人朋友聚會,還是個人獨享,都能在這裡找到愉悅的用餐體驗。強烈推薦給所有喜愛火鍋的食客!