餐廳: 湊湊火鍋‧茶憩 (Nan Fung Place)
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-06-10 141 瀏覽
今晚接媽咪放工,順便一家人食飯,係中環搵到呢間打邊爐🤤勁好食🙈開心🥳我哋其實係第一次食,係俾咗個門口吸引,入面啲裝飾仲好靚,坐得又舒服!媽咪今日拍板話哂事,結果樣樣都好出色好味🥳❤️椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋(鴛鴦):鴛鴦湯底滿足下兩種味道,要力推!兩款都好好味,椰子雞香甜濃郁!酸菜白肉又會夠開胃🫣❤️美國特選級牛小排:點解會咁好味嘅?塊牛小排勁juicy!!!!又滑溜,一咬就溶化!❤️毛肚 :大塊又爽,點埋啲 XO醬食好正!❤️巴沙魚:魚肉鮮嫩無骨👍🏻❤️豬骨濃汁貢丸 :無敵彈牙仲多汁,咬開見到啲氣孔留哂汁好興奮!❤️松版魚糕:第一次食,原來好有口感,唔會軟林林,啲味道仲有鮮味,唔錯!一家人食飽飽開心返屋企啦,下次再食先!

媽咪今日拍板話哂事,結果樣樣都好出色好味🥳

❤️毛肚 :大塊又爽,點埋啲 XO醬食好正!

❤️巴沙魚:魚肉鮮嫩無骨👍🏻

一家人食飽飽開心返屋企啦,下次再食先!
2022-06-10 129 瀏覽
食物質素不嬲對一間餐廳都相當重要,但唔好唔記得服務態度一樣重要!呢間餐廳🍴同時可以做到了🥳我整個用餐過程都非常愉快,好耐無試過會同店員有講有笑,賓至如歸就係咁嘅感覺🤩讚完人就要讚食物!椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋鴛鴦湯底,無揀辣味湯底係想清清地試下食材嘅鮮味!兩款湯底都做得到🤩想講下個椰子雞點解可以做到咁清甜可口,飲入口非常舒服😎叫左三款配料😍海鮮棒棒糖🍭,賣相相當可愛,食入口都依然不錯,入面仲有啲海鮮粒粒,有口感!😍巴沙魚,魚肉厚度適中,滾完魚肉無散,仲係一塊完整的,仲好鮮甜!😍伊比利亞黑豬肉,隻豬肉好好味喎!豬肉唔會鞋仲嫩嫩,分量又多!

叫左三款配料

2022-06-09 106 瀏覽
好耐無試過打邊爐啦,仲要係堂食好興奮呀👍🏻朋友話間餐廳嘅鴛鴦鍋湯底好出名,佢之前食過已經心心念念想食多次,今次就聽佢話啦!鹽酥雞,熱辣辣即食,香脆可口,雞肉有汁🫣主角係台式麻辣鍋配花膠雞鍋,呢個鴛鴦湯底贏哂!先講麻辣湯底,見啲香料就知正宗,又香又麻😳入面仲有好多鴨血同豆腐,豆腐係蜂巢狀,鎖住啲湯汁,好正好刺激🥳個花膠雞就夠哂滋補養顔,飲左幾啖湯都知好補,清甜入口,雞肉又好味😋火鍋配料方面🤤😎毛肚,爽脆,兩隻湯底都好襯!😎青蟹,鮮味又多肉,唔會梅,正!😎美國特選級牛肩胛,呢隻牛好好食,嫩滑又肉味香濃,咬一啖就知靚料!果然樣樣都好食,無得彈!

鹽酥雞,熱辣辣即食,香脆可口,雞肉有汁🫣

火鍋配料方面🤤

😎毛肚,爽脆,兩隻湯底都好襯!

😎青蟹,鮮味又多肉,唔會梅,正!

果然樣樣都好食,無得彈!
2022-06-09 84 瀏覽
無得去旅行真係好抑壓呀😫不過唔緊要,食好嘢頂住先,今日決定黎個偽台灣遊😊食返個台灣麻辣火鍋先😙餐廳裝潢特別,好有藝術氣息☺️侍應態度和藹又有禮貌,用餐體驗不錯👍🏻一定要點台式麻辣鍋加花膠雞鍋鴛鴦底,正到泵一聲🙈麻辣夠哂麻,啲香料到哂味,辣度剛好,仲有任何鴨血同峰巢豆腐,好正呀!企鵝丸食入去先知墨魚膠造,好味道,彈牙有口感🥰青蟹鮮味十足之餘啲肉仲好大塊,啖啖蟹肉❤️毛肚樣子唔靚但實在好食,配麻辣湯底好夾!美國特選級牛小排一定要叫,味鮮肉滑,重點係分量多!對得住個價錢🙌😎最後叫多杯黃金鮮桔茶,新鮮製一飲就知!贏哂👏🏻👏🏻👏🏻

企鵝丸食入去先知墨魚膠造,好味道,彈牙有口感🥰

青蟹鮮味十足之餘啲肉仲好大塊,啖啖蟹肉❤️

毛肚樣子唔靚但實在好食,配麻辣湯底好夾!

最後叫多杯黃金鮮桔茶,新鮮製一飲就知!贏哂👏🏻👏🏻👏🏻
2022-06-08 70 瀏覽
放假梗係要出街食美食啦,今餐揀打邊爐😳呢間中環食打邊爐餐廳係上網搵架,見到人介紹想試好耐,今日終於有機會👏🏻餐牌上有勁多火鍋湯底選擇,細心挑選之下終於揀咗椰子雞鍋同酸菜白肉鍋鴛鴦湯底!個椰子雞超級鮮甜,入邊嘅雞肉仲係好鮮嫩,總之我當左湯咁樣飲咗兩碗🥰而酸菜白肉鍋個酸菜味道幾特別,鹹鹹酸酸咁,同啲配料好夾!火鍋配料就揀咗美國特選級牛肩胛,呢個牛肩胛有咬口,啲肉食得出係新鮮同好嫰滑🥳烚十秒感覺上啱啱好😍伊比利亞黑豬肉,呢隻豬肉同牛肉有得揮,平時打邊爐我好少叫豬肉,今次見到張相忍唔住叫咗,結果好好味!我甚至覺得比牛肉更加特別👍🏻青蟹,蟹肉一梳梳好多肉,而且勁鮮甜😊😊我真係好開心認識到呢間餐廳😎

青蟹,蟹肉一梳梳好多肉,而且勁鮮甜😊😊

我真係好開心認識到呢間餐廳😎
2022-06-08 69 瀏覽
我要食盡香港嘅打邊爐😈今日朋友介紹嘅呢一間好好食,令我好想分享比大家🤩唔講廢話,直接入主題,就係野食🤤湯底選擇了台式麻辣鍋配花膠雞鍋,麻辣湯底夠麻但辣度又剛好,不嬲咀仔麻麻地先夠正而且有得任加鴨血同豆腐,勁開心🥳花膠雞就夠哂膠,代表咩?足料囉👍🏻墨魚仔,估唔到會有海鮮鮮味,同埋好襯麻辣湯底🤤松版魚糕, 魚糕竟然係彈牙🙈同埋個厚度我好鍾意❤️美國特選級牛肩胛,請叫做世一牛肩胛,鮮嫩到一個點呢😊仲有牛肉味重🤤分享完畢,下次再食😚

唔講廢話,直接入主題,就係野食🤤

墨魚仔,估唔到會有海鮮鮮味,同埋好襯麻辣湯底🤤

松版魚糕, 魚糕竟然係彈牙🙈同埋個厚度我好鍾意❤️

分享完畢,下次再食😚
2022-06-07 88 瀏覽
正正子同另一半出發去打邊爐,其實呢間都係上網搵🙈啲人講到個環境同食物都咁正,咁我哋係唔會放過機會去食好嘢👏🏻環境係正嘅,格局裝飾都正!食物材料又係正嘅🤤先講左湯底,正正子鍾意食辣,點都要叫返個台式麻辣鍋,再黎又想養顏,咁一定要叫花膠雞鍋,所以就決定鴛鴦鍋啦😳啲台灣鴨血同豆腐係任加,鴨血爽脆口感而豆腐係有好多窿仔,勁入味!個花膠雞鍋入面啲雞肉滾左一排都好滑身,花膠又重本,抵呀❤️食肉獸嘅我哋叫咗兩個肉包括伊比利亞黑豬肉同美國特選級牛肩胛,一定一定要叫!豬肉夠嫩滑,肉汁鮮嫩唔鞋口😋牛肩胛牛肉味重,真係滾幾秒放入口,鮮嫩多汁😊最後黎個企鵝丸,墨魚打造成,都好鬼彈牙🤤食完感想!確係好高水準喎🤤

環境係正嘅,格局裝飾都正!食物材料又係正嘅🤤

最後黎個企鵝丸,墨魚打造成,都好鬼彈牙🤤

食完感想!確係好高水準喎🤤
2022-06-07 86 瀏覽
好耐都無試過打邊爐都享受到高質服務,其實服務態度對用餐體驗係非常重要,呢間餐廳絕對做得到👍🏻服務好之餘仲要睇埋食物🙈呢度2個字可以形容,好味😋平時叫開麻辣鍋,今日想清少少叫左椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋😳比想像中好味好多呀,椰子雞湯好清好甜好好飲👍🏻白肉鍋嘅白肉薄薄一片,又多塊,好好味😋❤️伊比利亞黑豬肉❤️沒有任何異味,肉質依然嫩滑🤤❤️巴沙魚❤️魚塊有口感,唔會一夾就散,魚鮮味有👍🏻❤️豬骨濃汁貢丸❤️彈彈貢丸勁多汁😊❤️企鵝丸❤️呢個係墨魚膠,造型可愛依然好味😋難得難得今晚係高級享受嘅一餐呢👍🏻

服務好之餘仲要睇埋食物🙈呢度2個字可以形容,好味😋

❤️伊比利亞黑豬肉❤️沒有任何異味,肉質依然嫩滑🤤

❤️巴沙魚❤️魚塊有口感,唔會一夾就散,魚鮮味有👍🏻

❤️豬骨濃汁貢丸❤️彈彈貢丸勁多汁😊

❤️企鵝丸❤️呢個係墨魚膠,造型可愛依然好味😋難得難得

今晚係高級享受嘅一餐呢👍🏻
2022-06-06 151 瀏覽
拍拖唔一定要食西餐,有時打邊爐都係一個好浪漫嘅拍拖節目!當然個環境都好緊要啦,所以今日介紹呢間喺中環嘅打邊爐餐廳,環境一定加晒分❤️啲裝修勁特別,又有特色,我哋好鍾意☺️環境靚之餘食物都有返咁上下水平👍🏻餐廳提供好多款嘅湯底選擇,我哋最後揀咗椰子雞鍋同酸菜白肉鍋嘅鴛鴦湯底😋椰子雞鍋勁鮮甜,係清香嘅甜,好啱我口味!另一個酸菜白肉鍋嘅白肉係用豬五花,食材夠晒高質啦🙈🤩伊比利亞黑豬肉: 呢隻黑豬肉豬肉味夠晒濃,而且勁大份,兩個人食真係食到好滿足😚🤩墨魚仔:墨魚仔滾完之後好彈牙爽口!🤩豬骨濃汁貢丸:呢個力推俾大家,貢丸彈牙到不得了,重點係入邊有好多肉汁別晒出嚟😋🤤🤩松版魚糕:魚糕有返咁上下厚度,同食韓國啲魚糕串好大分別,呢隻魚糕好有咬口😚下次再黎呢度拍拖食飯先🤤

🤩墨魚仔:墨魚仔滾完之後好彈牙爽口!

下次再黎呢度拍拖食飯先🤤
2022-06-06 60 瀏覽
男朋友係邊爐怪,所以我嘅任務係帶佢食盡打邊爐嘅餐廳😂今次呢間餐廳食完男朋友都大讚👍🏻首先餐廳環境好寫意,裝飾得好有藝術感!呢樣野已經加哂分❤️食環境有時都係重要嘅一環!醬料區可以自己調配醬料,仲有小菜同時令生果食添😊一座低立即揀湯底,椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋鴛鴦湯,兩個都係我哋嘅心水推介,特別係椰子雞鍋,啲湯頭鮮甜到不得之了😍然後個酸菜白肉鍋係用薄切豬五花,啲肉勁好味!企鵝丸夠晒的式可愛,個企鵝園其實係墨魚丸,入邊仲有啲墨魚粒喺度,夠晒真材實料🤤竹笙個口感真係好特別,打邊爐一定要叫佢,因為佢朔晒啲湯汁勁惹味😋伊比利亞黑豬肉冇得頂!好少打邊爐會叫豬肉片,但呢款豬肉冇得輸,肉質同咬口都係上等貨色😳鹽酥雞夠晒台灣風味,即是食又得,烚一烚個湯底食又得,得左😈

醬料區可以自己調配醬料,仲有小菜同時令生果食添😊

鹽酥雞夠晒台灣風味,即是食又得,烚一烚個湯底食又得,得左😈
2022-06-02 70 瀏覽
又係時候出動食好西啦~今日去打邊爐,YEAH YEAH YEAH!剛好呢幾日落雨天氣涼涼地,食打邊爐就一流啦😝餐廳D材料完全高質又出色,對得住個價位呀!!!!🤓湯底:點了雙拼,椰子雞鍋及酸菜白肉鍋! 椰子雞鍋非常出色,湯底甜而不膩,D雞仲好嫩滑添~酸菜白肉鍋酸度剛剛好,而白肉煮得好入味伊比利亞黑豬肉:呢個黑豬肉係我近期食過最好既, 豬肉味濃而不腥,且份量足,有好多塊!☺️豬骨濃汁貢丸:呢個丸係爆汁嫁~超正勁濃郁,當然仲好彈牙啦😊墨魚仔: 哈哈, 海鮮中我都好喜愛食,材料食得出新鮮先會有果種鮮味!😍食飽飽又期待下一餐美食啦~🥰

餐廳D材料完全高質又出色,對得住個價位呀!!!!🤓

豬骨濃汁貢丸:呢個丸係爆汁嫁~超正勁濃郁,當然仲好彈牙啦😊

食飽飽又期待下一餐美食啦~🥰
朋友話中環有間火鍋店新開, 鋪面GRAND入面D裝潢都好有品味,於是吸引左我今晚BOOK檯食飯呢!🥰不得不讚一讚D服務人員好有禮, 唔該前唔該後, 上菜速度又快~❤️食物方面:先黎個湯底「椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋」,呢個鴛鴦湯底單飲都正,D精華完全係啖湯。由其係椰子雞鍋, 椰子清甜我忍不住飲左一大碗。而個酸菜白肉鍋都無比下去, 湯底用黎配牛肉意外地夾!🤭講到牛肉呢個「美國特選級牛肩胛」真係必點,🤤隻色勁靚,肥瘦適中,入口有少少即化,好好味😳「巴沙魚」第一次食,魚肉鮮甜,而且唔會話有咩腥味🫡「竹笙」我係好鐘意食竹笙既人, 佢吸哂D湯真係好正😏最後叫多個「墨魚仔」,估唔到樣子細細鮮味十足!!!🥸

食物方面:

巴沙魚」第一次食,魚肉鮮甜,而且唔會話有咩腥味🫡
「竹笙」我係好鐘意食竹笙既人, 佢吸哂D湯真係好正😏
最後叫多個「墨魚仔」,估唔到樣子細細鮮味十足!!!🥸
2022-06-01 36 瀏覽
朋友相聚一堂梗係要食餐飯啦!打邊爐就最好氣氛啦👻所以今晚約左係呢間中環餐廳食!靚裝修靚環境靚用料食材都靚,加上店員服務態度非常友善又有禮貌,加分加分👍🏻餐單都多選擇,最後揀左呢幾款☺️湯底永遠都係打邊爐當中最重要嘅一環,我哋選擇了鴛鴦湯,有齊台式麻辣鍋 &花膠雞鍋😍麻辣鍋仲有鴨血同豆腐,啲鴨血好爽而豆腐係峰巢豆腐,勁入味😊而雞鍋有花膠夠哂養顏啦🥰朋友唔食牛所以叫左個伊比利亞黑豬肉,超好味!無任何豬show味,而家啲肉有口感🤩企鵝丸:造型好得意,食落更加正😎墨魚香又彈牙!竹笙:用黎吸啲花膠雞湯一流🥳毛肚:三個字形容,爽彈脆呢餐真係食得好開心又幸福❤️

餐單都多選擇,最後揀左呢幾款☺️

企鵝丸:造型好得意,食落更加正😎墨魚香又彈牙!

竹笙:用黎吸啲花膠雞湯一流🥳

毛肚:三個字形容,爽彈脆

呢餐真係食得好開心又幸福❤️
2022-06-01 39 瀏覽
今日同朋友約好食打邊爐,呢間餐廳都係朋友介紹🙈佢話勁有質素喎😳食完第一次已經想食第二次啦,咁就一於去食啦!餐廳環境格局非常之大方得體,裝修得好精緻!桌面有返咁上下面積,非常闊落坐得又舒服!👍🏻入正題啦!食物方面真係幾高質喎🙈成日都話打邊爐最緊要個湯底,今次叫咗台式麻辣鍋加花膠雞鍋☺️台式麻辣鍋入邊有好多塊鴨血同豆腐,浸得勁入味👍🏻而且啲麻香味撲鼻,色香味俱全!而個花膠雞鍋飲落去都知道足料,因為有少少起膠,應該煲咗唔少花膠喺入邊🤤總之一句講晒,正!美國特選級牛小排同美國特選級牛肩胛:兩款賣相都好靚,擺盤擺到好似蛋包飯咁,哈哈😆勁脹卜卜!兩隻肉都好重牛肉味,而且肉質鮮嫩,對比上黎,我個人鍾意食牛小排多少少🤏因為個口感更加豐富😊墨魚仔:細細一隻好可愛,但熟左好好味,同麻辣湯底襯啲😍

入正題啦!食物方面真係幾高質喎🙈

墨魚仔:細細一隻好可愛,但熟左好好味,同麻辣湯底襯啲😍
2022-05-31 64 瀏覽
中環呢間餐廳雖然主打打邊爐,但環境好,坐得勁舒服,服務員態度亦非常好禮貌😄同出面嗰啲打邊爐餐廳分別都幾大😊(姐係呢間正好多呀🤩)我同朋友都唔食得辣,所以揀咗個椰子雞鍋拼酸菜白肉鍋鴛鴦湯底,不得不承認個椰子雞鍋係我嘅世一,甜入心又鮮美😊而個酸菜白肉鍋啲白肉又好足料㗎🤩❤️墨魚仔❤️白雪雪嘅墨魚仔好正,洗得又乾淨!滾完仲好脆口☺️❤️美國特選級牛小排❤️呢個一定要叫,分量夠哂多,而且好香牛肉味👍🏻❤️海鮮棒棒糖❤️呢個賣相好得意,真係成枝棒棒糖🍭而味道亦不錯,有啲似彈牙魚丸嘅🤤呢餐好唔錯,下次推介比朋友食先‼️

呢餐好唔錯,下次推介比朋友食先‼️