從九龍城搬遷到了佐敦,新店既保留茶檔港式冰室的特色又帶有新穎的時尚感‼️🎈✨ 餐廳的每個角落隨時都可拍出美美的照片📸 ▫️❥$𝟳𝟴 滑蛋蝦仁叉燒飯🍤🍳 看著都覺得美味吧‼️🤩 切成簿片的叉燒+爽口彈牙的蝦仁+香滑的炒蛋,最後淋上醬油撒上蔥花,簡單又美味的組合‼️🤤 令人吃不停口‼️👍🏻▫️❥$𝟵𝟴 餓底早餐🥗🍞🍳 份量超多、材料豐富,有薯條🍟蕃茄🍅蘑菇🍄沙律🥗煎太陽蛋🍳多士🍞焗豆🥜雞扒🥩 雞扒的表皮煎得很香很脆、幾乎沒有多餘的油脂‼️😋 雞肉很嫩又多汁,不錯喔‼️❣️ ▫️❥$𝟴𝟴 高質懷舊扒飯🥩 選了厚切牛扒再轉薯菜‼️🥔🥬 材料跟餓底早餐大同小異‼️ 牛扒不會過硬挺嫩滑的‼️😋 淋上了黑椒汁,很滋味‼️👅

▫️

👍🏻籠仔蒜蓉蒸蝦飯 $138高質推介!一開打荷葉超香蒜蓉味🤪!開邊蝦面頭鋪滿蒜蓉,蝦肉好入味最正係啲飯吸晒蒜蓉同蝦既鮮味🤤蒸飯飯粒軟綿,本身落左甜豉油,調味恰到好處,好香👍🏻落埋特製既辣蝦醬,有蝦既鹹香,甜甜辣辣更加惹味,好食😋!味道:9/10性價比:8/10-👍🏻堅香脆生煎肉餅飯 $88超正!係好似burger咁juicy既肉餅🤤🤤!豬肉味好香好出,肉質偏肥,口感鬆軟濕潤,充滿肉汁👍🏻!表面兩邊煎到好香口,外脆內軟完全唔係一般茶記個種好粉/好霉咁既肉餅😆調味亦岩岩好,好香黑椒味,真係好似漢堡包塊肉咁正😫配蛋包飯,蛋都算滑,本身無點調味,可以落跟埋既甜豉油吊下味味道:9/10性價比:9/10-👍🏻焗鮮蕃茄豬扒飯 $98豬扒厚切大大塊,肉質偏肥咬落爽口🤪食到肉味同豬既脂肪香😛芝士量超多,半溶拉絲,味道濃郁,超邪惡😈!炒飯底,用茄汁同蕃茄粒炒得好香面頭仲有幾塊原片蕃茄,係真材實料既鮮茄焗豬😎!味道:8/10性價比:8/10-👍🏻流沙奶黃西多 $38極邪惡爆哂餡!中間係濃濃既流心奶黃🤪一切落去啲奶黃即刻流哂出黎,好癲🤣奶黃味夠濃但唔會好甜,質地濃稠,口感微微起沙而且奶黃份量好足,就算流左好多
👍🏻籠仔蒜蓉蒸蝦飯 $138
高質推介!一開打荷葉超香蒜蓉味🤪!
開邊蝦面頭鋪滿蒜蓉,蝦肉好入味
最正係啲飯吸晒蒜蓉同蝦既鮮味🤤
蒸飯飯粒軟綿,本身落左甜豉油,調味恰到好處,好香👍🏻
落埋特製既辣蝦醬,有蝦既鹹香,甜甜辣辣更加惹味,好食😋!
味道:9/10
籠仔蒜蓉蒸蝦飯

👍🏻堅香脆生煎肉餅飯 $88
超正!係好似burger咁juicy既肉餅🤤🤤!
豬肉味好香好出,肉質偏肥,口感鬆軟濕潤,充滿肉汁👍🏻!
表面兩邊煎到好香口,外脆內軟
完全唔係一般茶記個種好粉/好霉咁既肉餅😆
調味亦岩岩好,好香黑椒味,真係好似漢堡包塊肉咁正😫
配蛋包飯,蛋都算滑,本身無點調味,可以落跟埋既甜豉油吊下味
味道:9/10
性價比:9/10
堅香脆生煎肉餅飯

👍🏻焗鮮蕃茄豬扒飯 $98
豬扒厚切大大塊,肉質偏肥咬落爽口🤪
食到肉味同豬既脂肪香😛
芝士量超多,半溶拉絲,味道濃郁,超邪惡😈!
炒飯底,用茄汁同蕃茄粒炒得好香
面頭仲有幾塊原片蕃茄,係真材實料既鮮茄焗豬😎!
味道:8/10

👍🏻流沙奶黃西多 $38
極邪惡爆哂餡!中間係濃濃既流心奶黃🤪
一切落去啲奶黃即刻流哂出黎,好癲🤣
奶黃味夠濃但唔會好甜,質地濃稠,口感微微起沙
而且奶黃份量好足,就算流左好多出黎個餡仲有好多奶黃🤪
兩塊厚切方包炸得金黃酥脆熱辣辣😛
上枱時面頭已淋上煉奶,再搽滿牛油
仲有多兜仔煉奶跟埋,不過唔洗點都已經夠哂味,真係超邪惡!
味道:8/10

📍 #港嘢茶檔
佐敦北海街7號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #佐敦 #佐敦美食 #佐敦好去處 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙嘴 #尖沙嘴美食
籠仔蒜蓉蒸蝦飯
堅香脆生煎肉餅飯
流沙奶黃西多
行過佐敦北海街見到呢間裝修非常特別,好有香港味道既茶記,仲要見到入面有人busking緊,忍唔住即刻入去😍茶檔入面裝修好似6、70年代既舊香港,有好多霓虹燈擺設,感覺非常懷舊,打卡位都幾多,好有特色👍🏻🍳餓底早餐 - 美國西冷牛扒 $98好似一個重量級All day breakfast,除左牛扒之外,仲有雞蛋、薯條、蕃茄、蘑菇、沙律菜、茄汁豆同麵包,當中雞蛋同麵包係可以再選擇,我地就揀左,黑松露熔岩滑蛋🥚同烤蒜蓉法包🥖2樣都非常出色🤩炒蛋黑松露味好濃,同時亦都蛋味十足。而法包就烤得脆口,蒜香味濃😋而牛扒都份量十足,油脂分布均勻,而且煎到幾香,無汁都好夠味👍🏼呢個份量真係幾多,好足料,包你幾餓都夠飽😆-🍚粒粒臘味煲仔飯 $98成日覺得開始聞到煲仔飯香,就等於冬天來臨🍂呢個煲仔飯同傳統既有少少唔同,佢將臘腸、潤腸切成一粒粒,而唔係成條臘腸咁上,所以基本每一啖都食到臘腸、潤腸同冬菇,非常惹味☺️飯焦亦都好脆口,好好味😋凍冰冰食煲仔飯真係好正😍-晚餐都有飲品、前菜同湯,我地果日係南瓜湯,都幾好飲😀❗️留意番原來busking係逢星期五六日夜晚都有架🤩鍾意聽既可以去支持下,都幾有feel🥰•Hong

🍳餓底早餐 - 美國西冷牛扒 $98

🍚粒粒臘味煲仔飯 $98
粒粒臘味煲仔飯

晚餐都有飲品、前菜同湯,我地果日係南瓜湯,都幾好飲😀
前菜
•Hong Kong Taste All In Chadon@Jordan•
粒粒臘味煲仔飯
必食招牌滑蛋蝦仁叉燒飯🦐超邪惡半肥瘦叉燒!-唔知大家有冇遇過呢個問題,就係飯餸下墊底嘅生菜,應唔應該食。不過係冇菜食嘅情況下,果塊菜真係特別吸引,田中好難抗拒。-🍖滑蛋蝦仁叉燒飯 ($78)茶檔內招牌之一,海量半肥瘦叉燒,蝦仁彈牙,滑蛋熟度剛好,撈埋甜豉油,味覺層次豐富,極為誘人。🥓堅香脆生煎肉餅飯 ($78)煎得外層極香脆,鎖住肉汁,同時肉質彈牙,啖啖肉,拌以惹味蔥油,夠哂邪惡。🍗港夠味手撕雞飯 - 麻辣 ($78)不過不失嘅手撕雞,麻辣十足,夠重口味,撈飯一流。👍🏻7.5/10-港嘢茶檔🗺佐敦北海街7號地舖
必食招牌滑蛋蝦仁叉燒飯🦐超邪惡半肥瘦叉燒!
🍖滑蛋蝦仁叉燒飯 ($78)

🥓堅香脆生煎肉餅飯 ($78)

🍗港夠味手撕雞飯 - 麻辣 ($78)
不過不失嘅手撕雞,麻辣十足,夠重口味,撈飯一流。

👍🏻7.5/10
港嘢茶檔
🗺佐敦北海街7號地舖
喺茶餐廳食all day breakfast 你又試過未?呢間餐廳單睇裝修已經好有特色,店內有加咗好多霓虹燈同舊式茶餐廳特有嘅元素,例如係紅燈罩、綠色鐵閘同仿鐵皮裝修等等。.今次試咗佢哋嘅晚餐。一入座就會奉上小食同雞湯,估唔到又幾好飲喎☺️。.📍餓底早餐-美國西冷牛扒($98)牛扒應該落咗鬆肉粉所以食落軟腍,唔會過熟冇筋又夠厚🥩。而且肥瘦均秤唔會乾硬,仲食到好重黑椒味。🐣黑松露炒蛋細膩嫰滑,黑松露味道突出,好食!旁邊仲有爽脆多汁嘅黑椒雜菌🍄、薯條🍟、蒜蓉包、蔬菜🥬同茄汁豆, 配料非常豐富, $98其實真係好抵食🤟🏻!呢個餐仲配杯嘢飲添。.📍滑蛋蝦仁叉燒飯($88)個蛋炒得幾嫰🐣,仲有蜜汁叉燒同蝦肉做配料。配料夠多一定夠送飯!蜜汁叉燒最出色,份量夠慷慨加上甜甜哋好惹味🐖。蝦肉爽口但就略為少咗啲🦐,整體味道都唔錯,不過如果豉油可以多少少就更加好啦😆🤟🏻。.📍焗鮮番茄豬扒飯($98)番茄焗豬扒飯係港式餐廳嘅靈魂,梗係要試一試得唔得。份量夠多,豬扒一大塊好厚肉🐷。肉質就同一塊有齊唔同口感🤣較肥嗰半邊好滑又鬆軟,但瘦嗰邊就冇咁出色。另外仲有番茄粒🍅同芝士🧀做配料。感覺個飯嘅番茄醬汁落得唔夠多,如果

喺茶餐廳食all day breakfast 你又試過未?

📍餓底早餐-美國西冷牛扒($98)

📍滑蛋蝦仁叉燒飯($88)

📍焗鮮番茄豬扒飯($98)
番茄焗豬扒飯係港式餐廳嘅靈魂,梗係要試一試得唔得。份量夠多,豬扒一大塊好厚肉🐷。肉質就同一塊有齊唔同口感🤣較肥嗰半邊好滑又鬆軟,但瘦嗰邊就冇咁出色。另外仲有番茄粒🍅同芝士🧀做配料。感覺個飯嘅番茄醬汁落得唔夠多,如果味道酸啲會更加開胃。

2021-11-07 71 瀏覽
雖然要加一,但係當你睇到個lunch set 嘅presentation, 凍飲唔駛加錢,送有heart 老火靚湯(應該係椰子雞湯), 張櫈又坐得算舒服,我覺得性價比高!我lunch set 選了堅香脆肉餅飯,全因為前面三個形容詞,果然煎得脆嫩香口,仲三大厚塊!有薑蓉伴碟,on top 有隻靚煎蛋,更奉上自家調製的醬油,港式茶餐廳來說,真的是享受!凍奶茶則未能試出真功夫,因為個人偏好多奶,下次order 熱奶茶就能知道師傅功架了。結論係以後等放學,起碼有個理想的地方歇腳了!

結論係以後等放學,起碼有個理想的地方歇腳了!
堅香脆肉餅飯午市套餐
堅香脆肉餅飯午市套餐
  • 堅香脆肉餅飯
2021-11-06 75 瀏覽
文青打卡新去處💁‍♀️佐敦懷舊裝修新茶檔😁 綠色鐵皮、霓虹燈牌、紅白藍裝飾、街市紅吊燈,呢度有好多昔日香港嘅元素,但入面就唔只賣舊菜式,反而有唔少西式嘅野食揀,而且環境乾淨,值得試下架👍 送:🦐辣蝦菜花蘑菇湯面頭有惹味辣蝦仔,甜甜辣辣,夠開胃。個湯幾入味,正呀❤ 餓底早餐 $68真係要餓底先搞得掂😋可能係我見過最大份嘅All day breakfast😋蒜蓉包好香,仲有得揀黑松露炒蛋夠哂特別。菜比平時其他鋪頭新鮮同多。 凍檸茶 +$0清甜唔澀🍋 米粉 +$12我仲要唔識死加咗個米粉,點知勁抵勁大碗,睇到都嚇親😋 堅鮮茄蛋牛柳粒飯 $98鮮茄好fresh🍅牛味好重。加埋啲滑蛋濕濕地都幾易入口。仲要搵個拉麵碗咁大碗😝值回票價。 凍奶茶呢度果然係茶檔,杯奶茶真係有翻咁上下🥰我老豆每日都無奶茶不歡😋飲完呢個都大讚係飲過嘅頭3位咁好飲💁‍♀️佢夠凍,奶香幼滑,又不減茶嘅香濃👍
文青打卡新去處💁‍♀️佐敦懷舊裝修新茶檔😁

送:🦐辣蝦菜花蘑菇湯
面頭有惹味辣蝦仔,甜甜辣辣,夠開胃。個湯幾入味,正呀❤

餓底早餐 $68

凍檸茶 +$0
清甜唔澀🍋

米粉 +$12
我仲要唔識死加咗個米粉,點知勁抵勁大碗,睇到都嚇親😋

堅鮮茄蛋牛柳粒飯 $98

凍奶茶
2021-11-06 64 瀏覽
呢間餐廳嘅裝修以五六十年代舊香港為寫照🇭🇰主打港式地道風味美食,部份菜式更經改良加入新意😋🍲附送餐前小食同餐湯,包括中華沙律、酸漬蘿蔔、秀珍菇雞湯💗誰是雞翼 ($38)瑞士汁醬香馥郁,香甜不膩。雞翼肉質嫩滑多汁,上色度十足,滷得非常入味🐥💗流沙奶黃西多 ($38)西多士炸至金黃色,口感鬆軟輕盈,唔會油淋淋🍞中間夾入奶黃餡,甜而不膩。美中不足係冇流心效果,而且只有少量鹹蛋碎🥚最後淋上煉奶令味道更香甜🥛💗鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治 ($52)用上厚切香煎蒜蓉吐司,更焦脆香口🥪炒蛋滑溜鬆厚,不過咸牛肉同鮮牛肉份量偏少🍳伴碟有黑松露薯片同薯條🥔💗粒粒臘味煲仔飯 ($108)店員係煲面贊甜豉油,焗一陣先開蓋🥘飯粒油潤煙韌,底下嘅飯焦金黃香脆。配上大量臘腸碎、潤腸碎、冬菇同豆干,相當豐富惹味👍🏼

🍲附送餐前小食同餐湯,包括中華沙律、酸漬蘿蔔、秀珍菇雞湯

💗誰是雞翼 ($38)
誰是雞翼

💗流沙奶黃西多 ($38)
流沙奶黃西多

💗鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治 ($52)
鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治

💗粒粒臘味煲仔飯 ($108)
2021-11-03
誰是雞翼
粒粒臘味煲仔飯
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇭🇰 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔 𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 @ 🌟 港嘢茶檔《👽食神大媽食茶檔》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:流沙奶黃西多士 HKD 38懷舊炸大雞脾 配 炸薯條 HKD 38焗鮮蕃茄豬扒飯 HKD 98堅鮮茄蛋牛柳粒飯 HKD 98.👽 大媽見時下興懷舊,今次黎到呢間裝修成六七十年代氛圍嘅新派茶檔,淨係見到茶檔呢兩個字已經好期待好想試下。舖頭入邊有好多懷舊相片同陳設,最經典嘅就係綠色鐵皮呀,好似拉大家返去六七十年代咁。😌.😚 要試就當然要試最經典嘅菜式啦,大媽最愛嘅就係西多士!而呢度唔單止係西多士,仲要係流沙奶黃夾心架!非常肥大厚身,落埋煉奶,中間流沙嘅調味非常之正唔會死甜,越邪惡越快樂呀 😝.😆 有甜就當然要有鹹嘅平衡下啦,一於叫份炸雞脾配炸薯條!好肥大肉厚嘅雞脾呀!😱 再配半盤薯條!係無錯,好邪惡,但咁先好味呀 😝.👀 見到隔離台有人食豬扒飯,好引人LOR!即叫 😆 首先豬扒係極度非常無敵厚切,然後一大塊芝士!呢個絕對加分呀!.🍅 見到晚餐餐牌上面有呢個叫做「堅鮮茄蛋牛柳粒飯」嘅菜式,個名好過癮,又叫嚟試吓。原來係甜甜地嘅調味配滑蛋
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
流沙奶黃西多士 HKD 38
懷舊炸大雞脾 配 炸薯條 HKD 38
焗鮮蕃茄豬扒飯 HKD 98
堅鮮茄蛋牛柳粒飯 HKD 98

懷舊炸大雞脾 配 炸薯條

焗鮮蕃茄豬扒飯

🍅 見到晚餐餐牌上面有呢個叫做「堅鮮茄蛋牛柳粒飯」嘅菜式,個名好過癮,又叫嚟試吓。原來係甜甜地嘅調味配滑蛋,加超級多牛柳粒煮成!再加埋拳頭咁大個嘅原隻蕃茄 🍅 呢個係同一般牛柳粒飯最唔同嘅地方,感覺上好新鮮。

堅鮮茄蛋牛柳粒飯

😃 值得一提嘅係,呢度唔似某啲茶餐廳咁態度好差非常趕客。有個後生嘅男店員,態度好好,好有耐性㗎,值得支持呀 💪 同埋呢度晚餐會有前菜附送,大媽未試過有茶餐廳咁做,覺得好有誠意同特色 😬❤️

晚市前菜

🎤 一路食,佢一路都播住D舊歌,有啲大媽成長過程都有聽過,好耐冇咁樣聽過呢啲舊歌啦,而家聽返全部都係回憶呀 🥰 #暴露年紀系列
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 佐敦北海街7號地舖
☎️ +(852)2368-3383
懷舊炸大雞脾 配 炸薯條
晚市前菜
2021-11-04 124 瀏覽
小編近排喺佐敦出job~夜晚八點幾又唔知食咩好🥲去邊都要等位 咁啱就見過一間高檔茶餐廳入面竟然仲有live show 唱歌❤️成件事幾有新鮮感~ 因為入面裝修以七、八十年代為主 兩件事加埋一齊都幾破格😆📍 湯+前菜只要有叫到一個主菜 餐廳就會比當日既湯同前菜你~當日我就係南瓜湯、醃蘿蔔、木耳裙邊絲小編就覺得個南瓜湯幾特別✨好重南瓜味之餘佢竟然喺入面加咗菇西式湯得來又有啲中式 少少fusion feel🤣📍 粒粒臘味煲仔飯 ($108)天氣凍凍地食煲仔飯最正🔥所以小編見到即刻叫咗~整煲仔飯需時大約15分鐘 大家要耐心等🙏🏻嚟到Staff幫你落豉油 會問你想唔想要飯焦😻如果要嘅話就要等多陣先揭蓋一打開已經聞到好香 好足料😈有潤腸、臘腸、豆腐乾、菇同埋葱雖然全部碎上但係味道依然👍🏻食到最底都有金黃色嘅飯焦但唔算多🤪但成個煲仔飯的確非常之惹味🤤值得推介‼️📍是日精選 籠仔蒜蓉蒸蝦飯($138)的確真係成個籠上 仲有荷葉包住d飯🤗Keep到熱同埋賣相好靚🤫一打開荷葉可以見到一整排開邊蝦🦐飯同蝦上面有大量蒜蓉🤩蝦唔算好大隻特別多肉 但勝在夠多~飯量中等 有鼓油同蒜調味飲底幾好食😋兩個人share係一個
小編近排喺佐敦出job~
夜晚八點幾又唔知食咩好🥲
去邊都要等位 咁啱就見過一間高檔茶餐廳
入面竟然仲有live show 唱歌❤️
成件事幾有新鮮感~
因為入面裝修以七、八十年代為主
兩件事加埋一齊都幾破格😆

📍 湯+前菜
只要有叫到一個主菜
餐廳就會比當日既湯同前菜你~
當日我就係南瓜湯、醃蘿蔔、木耳裙邊絲
小編就覺得個南瓜湯幾特別✨
好重南瓜味之餘佢竟然喺入面加咗菇
西式湯得來又有啲中式 少少fusion feel🤣

📍 粒粒臘味煲仔飯 ($108)
天氣凍凍地食煲仔飯最正🔥
所以小編見到即刻叫咗~
整煲仔飯需時大約15分鐘 大家要耐心等🙏🏻
嚟到Staff幫你落豉油 會問你想唔想要飯焦😻
如果要嘅話就要等多陣先揭蓋
一打開已經聞到好香 好足料😈
有潤腸、臘腸、豆腐乾、菇同埋葱
雖然全部碎上但係味道依然👍🏻
食到最底都有金黃色嘅飯焦但唔算多🤪
但成個煲仔飯的確非常之惹味🤤
值得推介‼️

📍是日精選 籠仔蒜蓉蒸蝦飯($138)
的確真係成個籠上 仲有荷葉包住d飯🤗
Keep到熱同埋賣相好靚🤫
一打開荷葉可以見到一整排開邊蝦🦐
飯同蝦上面有大量蒜蓉🤩
蝦唔算好大隻特別多肉 但勝在夠多~
飯量中等 有鼓油同蒜調味飲底幾好食😋
兩個人share係一個唔錯嘅選擇😎

—————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂:8/10
2021-11-01 66 瀏覽
見到佐敦開了新餐廳,送完仔上學過來嘆個早餐 。環境佈置幾特別,以香港懷舊為主題。食物同一般茶餐廳有d分別,但幾多人幫襯。一坐低叫餐,會自動送上果汁一杯(蘋果汁或橙汁)番茄濃湯牛肉粒螺絲粉,湯底濃郁好味!

一坐低叫餐,會自動送上果汁一杯(蘋果汁或橙汁)
番茄濃湯牛肉粒螺絲粉,湯底濃郁好味!
2021-10-31 81 瀏覽
港嘢茶檔以前起九龍城都有食過原佢已經搬走了搬左去佐敦了~晚上去到 都幾爆場環境都幾乾淨加上有好多霓虹燈既裝飾好多位都可以打卡😍晚市選擇不算太多已經set好有邊啲餐加上有daily special 岩哂好似有選擇困難症既我😂而一坐底已經會有前茶同熱湯比大家我點了當天的daily special籠仔蒜蓉蒸蝦飯 $138上枱時 蝦鋪滿了飯面啲飯撈埋蔥同蒜食都幾野味另外朋友點了 大大塊雞扒配蔥油撈丁 $100估唔到除了雞扒同撈丁仲有啲蔬菜一齊上感覺健康啲😬另外佢地杯阿華田都幾好飲唔會好飲出面咁啖而無味😆
港嘢茶檔以前起九龍城都有食過

感覺健康啲😬

另外佢地杯阿華田都幾好飲
唔會好飲出面咁啖而無味😆
2021-10-30 48 瀏覽
位於佐敦北海街< 𝓒𝓱𝓪𝓭𝓸𝓷 >, 裝潢以懷舊港式風格作主調, 擺設玩味霓虹燈、紅A街市燈罩及港式情懷牆, 播放七至八十年代港東歌曲,充滿懷舊氣氛。粒粒臘味煲仔飯 $¹⁰⁸飯粒油潤煙韌, 最底的飯焦金黃香脆, 配上大量油香臘腸及潤腸, 相當豐富又惹味。拾號仔 $¹³⁸當日為籠仔蒜蓉蒸蝦飯, 是廚師長每日限定的菜式。蒸氣將荷葉香及竹籠香渾然結合, 米飯更能吸收蒜蓉香味及蝦隻鮮味。凍奶茶正宗港式奶茶, 泡製比例剛剛好。凍檸茶帶有清涼透心的感覺。港嘢茶檔📍佐敦北海街7號地舖

粒粒臘味煲仔飯 $¹⁰⁸

拾號仔 $¹³⁸

凍奶茶
正宗港式奶茶, 泡製比例剛剛好。

凍檸茶
帶有清涼透心的感覺。

港嘢茶檔
📍佐敦北海街7號地舖
2021-10-26
店面Decor、燈飾主打懷舊,坐得舒服,今日夜晚食客不太多剛好坐滿八成,唔會好嘈雜。服務質素好好,贈送中湯同小菜,店員非常有禮貌,主動埋黎添水,加一服務費俾得Gur既,仲會詢問客人食唔食得辣,Extra俾隻自製XO醬試味,味道同煎肉餅好夾大概新開業既原因,見到個老闆不時會同店員細細聲briefing,叫佢地多啲觀察食客有咩需要。食物大致味道都唔錯,全日早餐AD2份量頗多,厚切豬扒好食,質感偏韌啲,但感覺係把餐刀似乎唔夠利。蛋包飯賣相好好,肉餅煎得好香咬落好juice。整體價錢偏貴,行精緻路線既港式餐廳,但值得番兜。

蛋包飯賣相好好,肉餅煎得好香咬落好juice。
整體價錢偏貴,行精緻路線既港式餐廳,但值得番兜。

餓底早餐
煎肉餅
2021-10-27
餓底早餐
煎肉餅
2021-10-26 62 瀏覽
真心不私藏呢間有舊香港味道、混雜摩登潮流元素ge 特色餐廳😍😍復古裝潢吸引一班候生仔女幫襯,無論食物賣相、門面、菜式,用high quality嚟形容呢間茶記ge 質素非常貼切。#先上枱係一盅前菜+湯,所用ge 類似瓷器器皿夠晒精緻、充滿中式美感,望到心情興奮。主要有兩款小菜,自己手上呢份係涼拌海帶貝類裙邊,另外係紅蘿蔔絲拌餣蘿蔔,酸酸甜甜,非常開胃。食完拎開上層見到浮住菇菇ge 清雞湯,清得嚟夠味,幾好飲👍🏻而且每個星期款式會轉,決定咗要再揾日嚟食😋#令人驚艷的前菜之後,就係大大一碟肉扒配炸薯角薯餅+雜菜,餐具配撘搞到成個all day breakfast 咁,真係好嘆。我叫嗰碟叫「大大塊雞扒」但size冇厚切豬扒咁大,煎得幾好。雜菜方面有磨菇粒、翠玉瓜、生蕃茄半隻、沙津菜、四季豆等,營養均衡。好少出街飲,見食評推薦香滑奶茶,果然係最正。

#

#
香滑奶茶
豬扒配薯菜(忌廉汁)
雞扒配薯菜(蕃茄汁)
2021-10-22
香滑奶茶
豬扒配薯菜(忌廉汁)
雞扒配薯菜(蕃茄汁)