2024-03-26 144 瀏覽
有80年代的環境, 加上有十足的風沙雞味道, 要推薦一下濃蝦海鮮飯,  蝦有-5隻, 88元也算大隻, 味道很好環境一流, 吃完還有小禮物送給客人, 相當體貼 (大家自己吃完自己選擇吧)香港己經好少這一類餐廳了.埋單2 位HK$216 經濟實惠,沒有加一服務費服務員有禮貌, 還有免費果汁 (萍果和橙汁) 給大家亨用, 不用另外點餐飲
有80年代的環境, 加上有十足的風沙雞味道, 要推薦一下
風沙雞

濃蝦海鮮飯,  蝦有-5隻, 88元也算大隻, 味道很好
濃蝦海鮮飯

香港己經好少這一類餐廳了.

埋單2 位HK$216 經濟實惠,沒有加一服務費
題外話/補充資料: 有小禮物送給客人
2024-03-13
風沙雞
2024-03-14 151 瀏覽
喺佐敦附近諗住搵個地方食晏,上OpenRice見到呢間餐廳,印象中以前喺九龍城食過佢嘅豬膶麵,覺得唔錯,就走咗入去。睇餐牌,茶餐廳嚟講,價錢都幾貴,唔算有午市套餐,一個飯都要80幾蚊起,叫咗個豬膶麵,好似大約50蚊,唔包飲品。另外一個牛扒餐就百幾蚊,就有飲品跟。牛扒餐就係以前嘅港式西餐,都係鬆肉粉牛扒,不過質素又唔算太差,而且份量勁大。豬膶麵啲豬膶係厚切,份量都幾多,配上出前一丁,勁飽。其實食物質素都可以,不過定價就比較高,而且要搭枱,因為佢係長枱為主。坐得唔算舒服。如果講午市同埋晚市未必會回頭,因為性價比實在唔高,早餐下午茶可能再試吓。

豬膶麵啲豬膶係厚切,份量都幾多,配上出前一丁,勁飽。

2024-03-05 143 瀏覽
港嘢茶檔|🇭🇰懷舊茶記 | 佐敦美食蒜蓉多士啲蒜香味十足,加上外脆肉軟,熱食真係一流!笑爺仔覺得香辣肉丁配米粉就最夾,米粉吸左啲辣味,再加上五香肉丁,真係每一啖都好滿足!鮮茄湯牛腩粒都唔錯,湯底夠濃,牛腩粒都軟腍入味,而且份量都可以!人均$60 的早餐,笑爺仔覺得CP 值都唔錯,你地又覺得抵唔抵食呢?😋🍜 自家制香辣肉丁配新竹米粉 🍅 鮮茄湯牛腩粒螺絲粉🍲 沙嗲牛扒出前一丁 🍞 香煎蒜蓉多士 🍳 黑松露炒蛋
港嘢茶檔|🇭🇰懷舊茶記 | 佐敦美食

香煎蒜蓉多士 +  黑松露炒蛋
鮮茄湯牛腩粒螺絲粉
自家制香辣肉丁配新竹米粉
沙嗲牛扒出前一丁
$60 (早餐)
香煎蒜蓉多士 +  黑松露炒蛋
鮮茄湯牛腩粒螺絲粉
自家制香辣肉丁配新竹米粉
2024-01-22 285 瀏覽
依間港式茶餐廳 裝修好懷舊有70年代風味。先叫個特餐,豬潤公仔麵配黑松露炒蛋 茄汁焗豆。豬潤麵個湯乾淨清徹,豬潤厚切,爽滑冇腥味,做得好好。滑蛋牛肉三文治 餡料爆滿,滑蛋多到滿瀉,好味。

滑蛋牛肉三文治 餡料爆滿,滑蛋多到滿瀉,好味。
2024-01-13 246 瀏覽
Order 後調枱我明白會為職員帶來不便,職員出餐有機會行錯位,但都唔應該係客人就坐的枱面面前敲枱指示員工送餐位置😳😢**調枱原因係因為Order完入機後10秒左右入咗枱家庭客(亦都有隨即通知入單職員調枱),諗住冇謂分開人哋一家幾口坐**食物方面:點咗個早餐set $58 一碗面+1塊蒜蓉多士+一隻炒蛋+幾塊沙律仲有杯凍奶茶 (價錢啱數👍🏻)扭扭粉太淋,蕃茄牛肉粒湯底正常炒滑蛋幾好👍🏻凍奶茶10分嚟講 5/10 普普通通😅

食物方面:

點咗個早餐set $58
一碗面+1塊蒜蓉多士+一隻炒蛋+幾塊沙律
仲有杯凍奶茶 (價錢啱數👍🏻)

扭扭粉太淋,蕃茄牛肉粒湯底正常
炒滑蛋幾好👍🏻
凍奶茶10分嚟講 5/10 普普通通😅

2023-12-10 363 瀏覽
原本諗住去食逸東既早餐, 可惜太遲食唔到, 行去後一條街就見到呢間茶記一入去, 最吸引既係佢播緊張國榮同梅艷芳既大碟, 正! 真係有d 80/90年代既味道! 我哋都叫左沙嗲牛扒出前一丁配個黑松露炒滑蛋, 多士, 沙律當然少不了港式熱奶茶, 凍檸茶唔係一般沙嗲牛, 因為變左牛扒, 感覺高檔次左 口感幾好, 夠嫩口又唔會太咸, 不過沙嗲味唔係傳統個色, 少左d辣味… 但個一丁救左佢, 爽口唔會太淋, 多d麻油味會更好! 炒滑蛋多士個d係正常發揮啦不過值得一讚佢個茶底! 真係幾好飲!!整體黎講食物質素幾好, 不過張櫈就真係唔好坐, 食完就想走啦

我哋都叫左沙嗲牛扒出前一丁
配個黑松露炒滑蛋, 多士, 沙律
當然少不了港式熱奶茶, 凍檸茶

唔係一般沙嗲牛, 因為變左牛扒, 感覺高檔次左

炒滑蛋多士個d係正常發揮啦
不過值得一讚佢個茶底! 真係幾好飲!!

行過見裝修幾靚既港式茶檔 就入左去**基本功未做好 極伏.Order後,飲品一直未有20分鐘 - 終於有兩杯飲品+一個咕嚕肉飯30分鐘 - 終於有另一個炒飯出餐極慢 眼見其他客人早過我坐低既都未有食物.草莓香芒咕嚕肉飯 - 嚴重overcook、肉質乾柴、外皮炸到燶- 衰過兩餸飯既咕嚕肉,大快活仲好食- 草莓令醬汁過度酸建議做好基本功,整好咕嚕肉,唔好搞咁多花臣.茶檔廚臣炒飯 (估計係想整海鮮炒飯)- 份量極少- 亂將配料炒落去 令飯味極似學校難食飯盒- 海鮮炒飯大忌係海鮮的腥味 呢到充滿腥味建議參考返普通茶記 加返xo醬去覆蓋腥味.飲品: 茶走、熱奶茶20分鐘先一次過拎黎,顏色一樣😂茶底無味 幸好茶走有煉奶搭救變返普通奶茶唔識沖奶茶就買返Lipdon奶茶包吧,一定好飲過亂沖😂.埋單$184 過對面酒店食一風堂仲好😂🙏🏼另外咕嚕肉飯係套餐,包湯同飲品到食完都沒有上過餐湯
行過見裝修幾靚既港式茶檔 就入左去
**基本功未做好 極伏
Order後,飲品一直未有

20分鐘 - 終於有兩杯飲品+一個咕嚕肉飯
30分鐘 - 終於有另一個炒飯
出餐極慢 眼見其他客人早過我坐低既都未有食物
草莓香芒咕嚕肉飯

- 嚴重overcook、肉質乾柴、外皮炸到燶
- 衰過兩餸飯既咕嚕肉,大快活仲好食
- 草莓令醬汁過度酸
建議做好基本功,整好咕嚕肉,唔好搞咁多花臣
茶檔廚臣炒飯

茶檔廚臣炒飯 (估計係想整海鮮炒飯)
- 份量極少
- 亂將配料炒落去 令飯味極似學校難食飯盒
- 海鮮炒飯大忌係海鮮的腥味 呢到充滿腥味
建議參考返普通茶記 加返xo醬去覆蓋腥味

飲品: 茶走、熱奶茶
20分鐘先一次過拎黎,顏色一樣😂
茶底無味 幸好茶走有煉奶搭救變返普通奶茶
唔識沖奶茶就買返Lipdon奶茶包吧,一定好飲過亂沖😂
茶走

埋單$184 過對面酒店食一風堂仲好😂🙏🏼
另外咕嚕肉飯係套餐,包湯同飲品
到食完都沒有上過餐湯
茶檔廚臣炒飯
茶走
2023-11-12
2023-11-19 283 瀏覽
用餐日期:2023/11/11用餐時段:下午茶用餐費用(每人):$66餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 用餐位置不多 檯與檯之間較近 人多時要搭檯服務:服務員服務一般 沒提醒客人自助吧有凍飲品可自取味道:點了鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治,星州爆炒腸粉煲,奶茶(熱)1: 鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治:這個下午茶三文治和早餐的大致一樣 早餐三文治是一分為二+沙律菜 下午茶三文治一分為四 加了炸薯仔/片+沙律菜 份量足 沙律菜新鮮好味 咸牛混鮮牛食不會過咸味道好 蛋是炒蛋加上還是濕沒炒乾關係 整體食落不乾味道好 2: 星州爆炒腸粉煲:這個鍋燒得夠熱 上桌時煱氣足 這款炒腸粉夠熱味道不錯3: 奶茶都正常好味 4: 自助吧凍飲品:自助吧有3款凍飲品 檸水 蘋果汁 橙汁 3款都試了味道正常 但自助吧裝飲品的壺是直接放架上沒固定設計 裝飲品時須用手扶着以防壺跌下 如可把裝飲品的壺做好固定設計更好總結:這家室內裝修懷舊 燈光舒服 來這家試食下午茶主要因喜歡這家鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治早餐 這家同樣三文治早餐是42包熱飲一杯 下午茶是58多了薯仔片但不包熱飲 熱飲要另+8 相對比這家早餐或其他同區茶餐廳下午茶餐 這家下
用餐日期:2023/11/11
用餐時段:下午茶
用餐費用(每人):$66
服務:服務員服務一般 沒提醒客人自助吧有凍飲品可自取

3: 奶茶都正常好味

總結:這家室內裝修懷舊 燈光舒服 來這家試食下午茶主要因喜歡這家鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治早餐 這家同樣三文治早餐是42包熱飲一杯 下午茶是58多了薯仔片但不包熱飲 熱飲要另+8 相對比這家早餐或其他同區茶餐廳下午茶餐 這家下午茶餐價偏貴性價比低 優點是因價錢偏貴關係 下午茶時段不多客人 較適合想在少人環境下輕鬆食下午茶的人。
2023-11-11
2023-11-08 137 瀏覽
用餐日期:2023/10/27用餐時段:早餐用餐費用(每人):$42餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 用餐位置不多 檯與檯之間較近 人多時要搭檯服務:服務員服務有禮貌態度好 味道:點了厚切餐肉煎雙蛋三文治,鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治,套餐配咖啡/奶茶1: 厚切餐肉煎雙蛋三文治:份量足 有配沙律菜 沙律菜新鮮好味 餐肉味道正常 因蛋是煎雙面較熟關係 加上麵包內沒配醬汁 整體感覺偏乾 較不推薦2: 鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治:份量足 有配沙律菜 沙律菜新鮮好味 咸牛混鮮牛食不會過咸味道好 蛋是炒蛋加上還是濕沒炒乾關係 整體食落不乾味道好 推薦3: 咖啡,奶茶都正常好味 總結:這家室內裝修懷舊 燈光舒服 整體用餐感覺良好 推薦鮮牛混咸牛炒滑蛋三文治餐。
用餐日期:2023/10/27
用餐時段:早餐
用餐費用(每人):$42
服務:服務員服務有禮貌態度好

3: 咖啡,奶茶都正常好味

2023-10-27
$42 (早餐)
2023-09-20 459 瀏覽
之前試過夜晚經過幾次,舖名叫茶檔,但吾見門口放有餐牌,又吾見有咩客,以為打佯,費事入到去如果冇嘢啱食而走吾好意思……不過今晚可能大家有緣,拔兄話去呢度試吓……入到去當時冇其他客人,我哋隨便坐下,店員奉上2杯我以為係水,原來係湯嚟....幾好飲,不過冇問係咩湯...睇下餐牌,菜式同一般茶餐廳有DD吾同,有中有西,有ALL DAY,價錢比一般茶記貴DD……不過上碟上枱的樣子係HIGH CLASS 少少。。我揀咗滑蛋蝦仁叉燒飯同焗鮮茄厚切豬扒意粉,雖然菜式似普通,但感覺係用心製作,有花心思,不是馬虎……1.滑蛋蝦仁叉燒飯---可能我鍾意食偏硬D嘅飯,所以我覺得D飯好好食,义燒同滑蛋都OK,撈埋飯一齊好味2. 焗鮮茄厚切豬扒意粉---有香香芝士味,豬扒厚但夠腍吾硬呢度吾大,座位OPEN,好似FOOD COURT咁,3排枱櫈,如果人流吾多時應該坐得鬆動舒服,服務OK...

蝦仁滑蛋叉燒飯
蕃茄焗豬扒意粉
2023-08-30
蝦仁滑蛋叉燒飯
蕃茄焗豬扒意粉
2023-07-19 680 瀏覽
這家茶餐廳的風格就是很明顯走型格路線, 用上大量的霓虹燈管作裝飾, 再加上色彩繽紛的設計, 令去茶餐廳吃飯變得潮氣起來. 它在收銀附近的自助飲品區有凍茶和果汁, 也比同類的有一點巧思. 餐廳提供的食品多元化, 除了傳統的菜式, 也有偏西化的如全日早餐, 當然價錢也比同類的貴些少. 之前分店在九龍城及灣仔, 現在只餘下佐敦這一家, 還是那一句, 生意難做就是.早餐點了豬膶公仔麵, 處理上比一般麵食複雜, 特別是豬膶的處理, 這裡的有薑絲剔除腥味, 厚身內外皆熟, 但和漢發的還有一段距離, 特別是內裡口感不夠嫩, 而且筋也不少. 麵身還算爽, 不會因為湯汁和豬膶出水令其糊化, 浮湯的泡頗多, 除了賣相爭一點, 也令其味道有點濁.午市的原個蕃茄焗豬扒飯的蕃茄出水不少, 直接影響豬扒和炒飯的口味, 茄汁味道偏柔, 豬扒夠厚但口感不夠嫩滑, 炒飯可以再乾身一點. 表面來看芝士澎湃令其好看之餘, 也隱藏本身的缺點, 但芝士本身也沒完全溶化, 拉絲和出味效果不足, 有點金玉其外, 敗穗其中的感覺.Chadon is a trendy looking HK style cafe with many n

Chadon is a trendy looking HK style cafe with many neon light deco. The breakfast and lunch is so many types and look more attractive than others. The pig liver noodles and baked tomato pork chop rice are difficult to handle and the result is so so. The texture is a bit weird and too watery for both dishes.

2023-02-01 1356 瀏覽
是日早上去伊利沙伯醫院 🏥 覆診,見完醫生 👩‍⚕️ 後喺附近搵嘢食。途經逸東酒店,比呢間港式茶記嘅裝修吸引住,外觀好有懷舊香港風情嘅味道。早餐方面,有平時茶記常見嘅多士餐 和 粉麵套餐,仲有餓底早餐。由於本身唔係太肚餓,同埋餓底早餐 以早餐黎講相對地貴,所以就叫咗普通嘅粉麵套餐。🍜🥪食物方面🍜🥪沙嗲牛麵 嘅 份量都幾足,牛肉偏多。多士烘得稍為過咗火候,有啲燶。黑松露滑蛋 嘅 松露味幾濃。室內環境方面,空間規劃舒服,座位之間唔會太迫,可以舒適地享受早餐。🏖️

蒜蓉香煎多士 和  黑松露熔岩滑蛋

🍜🥪食物方面🍜🥪
沙嗲牛麵 嘅 份量都幾足,牛肉偏多。

多士烘得稍為過咗火候,有啲燶。

黑松露滑蛋 嘅 松露味幾濃。

2023-01-14 816 瀏覽
佐敦分店極不推薦。本人於14/1 星期六下午3:00,當時店裡沒太多客,絕對不是繁忙時間,與友人落單30分鐘後還未送餐,催促後才發現店員漏落單,然後再度落單。由於當時趕著去另一個地方,要求店員盡快送餐,店員亦承諾5分鐘內送到,於是等待數分鐘後,店員再次告知不能出餐,沒有說明理由,並說:「唔等得你可以走」,態度極惡劣,完全趕客,而且對於他自己漏單的錯誤完全沒有言語上的致歉。此店不但流程混亂,員工態度非常差,完全浪費時間。
佐敦分店極不推薦。

此店不但流程混亂,員工態度非常差,完全浪費時間。

2022-10-23 964 瀏覽
一家之前经过很多次都没有进来试试的一家店。第一次试了早餐,蛮惊讶和满足的。尤其是食物的摆碟,不像一般茶餐厅的古板。有Cafe的味道。食物味道和装潢都不错。也很有香港的特色。之后也特地回头试了午餐。还是很满意。今天再回头吃早餐,感觉到服务员态度不正确了。没有之前的友善亲和亲切。因为不能用奶,特别要了斋啡,还是给了个满满奶味的咖啡… 面条也煮得过软。音乐也由原本的怀旧香港流行音乐变成了周天王的歌曲,真的很不搭… 会不会再来第四次,真的有些犹豫了… 希望店主能够改善
2022-08-28 1021 瀏覽
上OpenRice search 見到呢間幾得意就去試下。星期日的晚上,只有2枱客。本來想叫寫住推介的籠仔蒸飯,但店員話無蝦… 咁就叫了個餓底早餐,即係all day breakfast. 一嚟到見到幾大碟,牛扒2塊♥️心裏加了分。oh …呢刻又發現我叫呢個餐係因為見到有薯餅….但嚟到係薯角(再望返餐牌佢英文寫fries , 唔係hash brown… 即係我睇漏咗… 但其實佢嚟到係potato wedge 😅)算,切開牛扒….一放入口,果陣梳打粉味超濃,真係擔心會食壞人。同埋一食就知係平價牛扒,咁就唔好default 3成熟啦。心已灰了一截….沙律菜,眼望都見得到的霉..食一啖仔,微熱的…口感有D難受😣最正常係薯角同法包,都算感恩。起碼有飽肚嘢落得肚呀🥹希望老闆睇到,可以改善。 呢個餐真係對唔住客人….$108 雖然唔係好貴,但真係好難食。 可以話係我食過最差的all day breakfast, 沒有之一
上OpenRice search 見到呢間幾得意就去試下。

星期日的晚上,只有2枱客。

最正常係薯角同法包,都算感恩。起碼有飽肚嘢落得肚呀🥹

餓底早餐