同朋友去左旺角SHOPPING, 夜晚有另外兩個FRIEND JOIN我地食飯. 行完朗豪坊但又唔想係朗豪食, 唔知去邊度食好, 行出朗豪有人派傳單, 本來唔知原來有朗晴坊呢個地方, 咁就試下LAW.派傳單個女仔好熱情咁, 陪埋我地上樓, 仲招呼我地坐低落ORDER. 我話我仲有朋友黎緊, 來齊先ORDER, 佢好有禮貌話無問題, 俾左兩杯水我地就行開.好啦, 等左半個鐘終於齊人. 呢間CAFE以西餐扒類+意粉為主. 我地ORDER左以下食物: 唔好意思我又唔記得D菜名, 成日都唔記得記低 大致上食物賣相挺好味道OKAY. 大大碟, 對細食的女仔黎講仲會食唔哂添. 黎得CAFE都係想坐得耐D傾下計, 食物味道方面要求合格就可以, 如果好趕咁食一餐倒不如去大X樂, RIGHT? 佢呢度就一D都無催你埋單的感覺, 我地4個女仔吹水吹得好開心. 我欣賞招呼我地上來個女仔會走埋黎問下我地意見, 睇下有咩改善O既地方. 咁有誠意, 值得幫佢推介給各位.

唔好意思我又唔記得D菜名, 成日都唔記得記低

2010-10-11
1 分鐘 (堂食)
2010-10-08 47 瀏覽
一直都唔知有朗晴坊呢幢大廈,因為比朗豪坊地下戲院外個幾盤大樹遮住左,有日行經附近,收到cafe 宣傳bbq 既傳單,就抱住一試既心態,就去左朗晴坊,原來成幢大廈都係食肆呢~真係估唔到呢~上到去4樓cafe,立即有侍應招呼我同另一位朋友,我地叫左2個蛋糕set (因為食完晚飯,所以夜晚淨叫cake set),一個係籃莓芝士蛋糕,另一個係tiramisu。先講下籃莓芝士蛋糕,好重芝士味,幾大件wow,又唔會好"漏",食完一啖又一啖,好快被 "KO" 了。至於tiramisu ,咖啡味適中。Cake + 飲品都係 $28,仲冇加一,真係抵食。原來haw cafe 外有一個小花園,夜晚望落街好靚,由呢個方角看朗豪坊,都幾特別。下次會約埋朋友包場BBQ,因為環境地點確實不錯 ~PS,食完等電梯個陣,我朋友見到店貼有林峰既海報,就暈哂大浪~
原來成幢大廈都係食肆呢~真係估唔到呢~

上到去4樓cafe,立即有侍應招呼我同另一位朋友,
一個係籃莓芝士蛋糕,另一個係tiramisu。

先講下籃莓芝士蛋糕,好重芝士味,幾大件wow,
又唔會好"漏",食完一啖又一啖,好快被 "KO" 了。

下次會約埋朋友包場BBQ,因為環境地點確實不錯 ~

2010-10-07
  • 籃莓芝士蛋糕,Tiramisu
2010-08-12 37 瀏覽
見食評對這間cafe的評價都ok,於是滿懷希望,上去食個tea,歎件cake。但是結果非常失望!先講食物方面。叫了個藍莓芝士餅下午茶餐:芝士餅一眼看起來已經是很乾,好像是雪了很久,不新鮮。再仔細看更發現有發毛!於是叫侍應更換,換了另一個餐。焗美式薯皮配海鮮汁:這個味道ok。南瓜雜菌忌廉汁菠菜闊條麵:用料是幾豐富,南瓜大大舊但是頗硬,整個麵太油膩。飲品方面,叫了個cappcinno和一個mocha,一般啦。最大問題是衛生方面。上到去,被安排坐下,已經見到桌布不太乾淨,有些污跡。向旁邊的枱下一望,桌布下就是五、六塊用過的紙巾!還不止,再望向後面,地上居然有便利牙線!好噁心!!!環境太污糟了,又不是繁忙時間服務生也不收拾清潔地方。cake又不新鮮,放得久了也不檢查就給客人食。這樣差的食物和環境衛生,以後也不會再去啦!!!

先講食物方面。
叫了個藍莓芝士餅下午茶餐:

焗美式薯皮配海鮮汁:
這個味道ok。

南瓜雜菌忌廉汁菠菜闊條麵:
用料是幾豐富,南瓜大大舊但是頗硬,整個麵太油膩。

最大問題是衛生方面。
上到去,被安排坐下,已經見到桌布不太乾淨,有些污跡。
向旁邊的枱下一望,桌布下就是五、六塊用過的紙巾!
還不止,再望向後面,地上居然有便利牙線!好噁心!!!

環境太污糟了,又不是繁忙時間服務生也不收拾清潔地方。
cake又不新鮮,放得久了也不檢查就給客人食。
這樣差的食物和環境衛生,以後也不會再去啦!!!
環境超級污糟!
發毛cheese cake
太油膩
cappcinno
要落糖的mocha,少有!
焗薯片
2010-07-25
環境超級污糟!
2010-08-04 22 瀏覽
上星期到朗豪坊UA睇戲,睇完同三個fd去朗晴坊食飯,原本諗住搵間cafe舒舒服服坐下傾下計,對食物都冇乜期望,但係呢間港品味坐得舒服之餘,食物都非常有質素,同經理哥哥仔傾左兩句,原來佢地請既都係經驗廚師,唔係求其找d後生仔,唔怪的d野咁好食la!傾下傾下坐左三個鐘,d椅都坐得幾舒服,不過冷氣好似涼左少少服務也要一贊,上餐快,就算我地坐左好耐,都有樂意招呼我地,抵讚!!

傾下傾下坐左三個鐘,d椅都坐得幾舒服,不過冷氣好似涼左少少

這是我做了會員的]第一篇食評,這間cafe真的很值得加許!那天我們學生約了老師食飯,在未齊人之時我們四處找食肆!聽說朗豪坊旁的朗晴坊的食肆也算好吃,我們就走了一趙!這棟大廈共有4-5間樓上cafe,我們逐一上去問有冇位,頭3間都說今天有包場或要等30分鐘以上,在失望之際,我們來到4/F. ,起初被他的店名" 港品味" 有點猶豫,像是港式餐廳,可是我們被騙了……我們一入進去,原來是一間以白色藤器佈置的歐陸CAFE,但那時室內沒有位,全都被預訂了,職員告訴我們︰【室外有位,而且有冷氣的】我們看了看還是想坐室內呢!那時不知是否老闆的人就說︰【坐室外俾你地8折啦!】但我們還是不太願意,那我們就留下電話留位再到其他地方找找,未幾,下樓不久就打電話來︰【已有位了!】我們對他們的" 彈性處理手法及誠懇態度" 感到很滿意,而且我們坐下不久就點菜,但因有朋友未來,我們要求只來小食及飲品,主菜就待通知!但是……等了一個多小時還未上主菜,他們雖然也不時問何時可上?但仍沒有打擾我們說得很嘈的雅興,快樂不知時日過,我們連人家要打烊也不知,繼續無止境的嘻嘻哈哈,但他們也沒有摧促我們,這些都是我們有理由再返去食的理
這是我做了會員的[u]第一篇食評,這間cafe真的很值得加許!
那天我們學生約了老師食飯,在未齊人之時我們四處找食肆!
聽說朗豪坊旁的朗晴坊的食肆也算好吃,
我們就走了一趙!
這棟大廈共有4-5間樓上cafe,我們逐一上去問有冇位,
頭3間都說今天有包場或要等30分鐘以上,
在失望之際,我們來到4/F. ,
起初被他的店名" 港品味" 有點猶豫,像是港式餐廳,
可是我們被騙了……我們一入進去,
原來是一間以白色藤器佈置的歐陸CAFE,
但那時室內沒有位,全都被預訂了,
職員告訴我們︰【室外有位,而且有冷氣的】
我們看了看還是想坐室內呢!
那時不知是否老闆的人就說︰【坐室外俾你地8折啦!】
但我們還是不太願意,那我們就留下電話留位再到其他地方找找,
未幾,下樓不久就打電話來︰【已有位了!】
我們對他們的" 彈性處理手法及誠懇態度" 感到很滿意,
而且我們坐下不久就點菜,但因有朋友未來,
我們要求只來小食及飲品,主菜就待通知!
但是……等了一個多小時還未上主菜,
他們雖然也不時問何時可上?但仍沒有打擾我們說得很嘈的雅興,
快樂不知時日過,
我們連人家要打烊也不知,繼續無止境的嘻嘻哈哈,
但他們也沒有摧促我們,
這些都是我們有理由再返去食的理由!

(因為傾得太投入,就只有這兩張相吧!)

推介︰白酒雞肉菠菜麵、瑞士雞翼、卡邦那煙肉意粉
2010-07-30
  • 白酒雞肉菠菜麵
  • 瑞士雞翼
  • 卡邦那煙肉意粉
2010-06-30 5 瀏覽
一開始要講左佢地既服務先....我覺得佢地唔應該叫haw cafe...應該叫hea cafe...因為真係激hea...d waiter, waitress 真係好hea...見到其中一個仲係同d fds 坐埋一枱食野...一個waitress 就企埋一邊傾偈..不過其實都係得佢一個主要serve d 客!叫斟水...好難先搵到佢地望住我地lee 邊(其實得4枱客,不過一枱係自己fd)...落order要炸魚...落單錯左一次我地再講...到最後出到黎又係俾左炸豬扒...同佢地講仲好意思唔同我地換...冷氣超凍..叫佢較一較...話冇得較...最後我自己見到個remote...自己較!!野食唔好食~~雖然真係排得好靚靚地...個cake 又唧左d朱古力寫左個haw cafe 名...件cake 超細件...典型的tirmusubut d 野食全部都麻麻地~~野飲就可以接受囉!! 最重要...服務唔得!!真的好港式茶餐廳的感覺...
一開始要講左佢地既服務先....
因為真係激hea...

野食唔好食~~雖然真係排得好靚靚地...
個cake 又唧左d朱古力寫左個haw cafe 名...
件cake 超細件...典型的tirmusu
but d 野食全部都麻麻地~~
野飲就可以接受囉!!
最重要...服務唔得!!
真的好港式茶餐廳的感覺...

2010-06-13
2010-06-11 7 瀏覽
我同同事放工去食野...忌廉餐湯~ 似鹽水....好稀....我叫左個白汁雞肉菠菜闊麵同事叫牛扒、焗海鮮麵、豬扒意以上各款賣相不錯牛扒唔新鮮...豬扒有D"鞋"我食那款普通...唔覺得好食, 但肯定唔難食~飲品要加錢先有.....但以七十幾蚊價錢...我覺得完全唔值我寧願去Italian Tomato...有湯、main、飲品及甜品~原本話有甜品送~ 但侍應完全好似唔想俾咁~ 我地都唔要! ><"
我同同事放工去食野...

忌廉餐湯~ 似鹽水....好稀....
我叫左個白汁雞肉菠菜闊麵
同事叫牛扒、焗海鮮麵、豬扒意
以上各款賣相不錯
牛扒唔新鮮...
豬扒有D"鞋"
我食那款普通...唔覺得好食, 但肯定唔難食~

飲品要加錢先有.....
但以七十幾蚊價錢...我覺得完全唔值

2010-06-11
2010-06-02 4 瀏覽
今日同女朋友出完街食野,見有d時間就想搵個地方hea下傾下計,聽朋友講話呢間cafe幾好,之後就上左去。咁我地食左野,諗住嗌少少野坐下算,於是就嗌左兩個焦糖燉蛋。因為之前去過d cafe整果d野食都好求其,所以都無乜期望,點知意外地又幾好食喎賣相幾ok,有d似深色o既芒果布甸,彈下彈下幾得意。食落口感唔錯,蛋味適中,又唔會太甜,食左一大舊都唔會覺漏(小插曲:我女朋友我就鍾意由左至右咁食,我就鍾意由面食到落底,佢就話我咁樣食咪會一次過食哂面d焦糖囉?大家突然出現分岐呀下)我地一路食一路係個露天茶座傾計,又玩下二人deal同埋有個叫limit o既遊戲(新card game,之前無意中學過,值得推薦!),果度環境幾舒服,又有d自然風係度吹下,加上有少少暗,同男女朋友或者女朋友黎傾計真係氣氛一流。之後就坐左差唔多兩個鐘,之後埋單,盛惠44蚊(唔可以話好抵,但我覺得比起果d坐一陣又要走o既糖水舖我會揀呢間多d)。最後走果陣同個老細傾左陣,佢叫我多d同女朋友黎,同埋原來果度d午餐都係二三十蚊,下午茶十幾蚊有ok豐富野食又有野飲,我諗遲d出旺角想同朋友食下野hea下黎呢度都好
聽朋友講話呢間cafe幾好,之後就上左去。

2010-05-24
$22 (其他)
  • 焦糖燉蛋
2010-05-27 6 瀏覽
同朋友去聚舊, 原來諗住去CAFE都係貪多野玩,對食物既期望唔大, 但食完覺得好唔錯!值得再食!卡邦尼意粉好正,D汁夠濃, 芝士味重, 忌廉OK滑,煙肉份量夠多值得一試肉眼扒五成熟好夠肉味, 咬落口D肉汁必出黎~~ 唔錯千其唔好嗌佢整得太熟
同朋友去聚舊, 原來諗住去CAFE都係貪多野玩,
對食物既期望唔大, 但食完覺得好唔錯!
值得再食!
卡邦尼意粉好正,
D汁夠濃, 芝士味重, 忌廉OK滑,
煙肉份量夠多
值得一試
肉眼扒五成熟好夠肉味,
咬落口D肉汁必出黎~~ 唔錯
千其唔好嗌佢整得太熟

2010-05-09 18 瀏覽
之前知道有間新開o既餐廳,於是星期二同個客及同事去試下。新開張,裏面d裝修及檯椅都相當新淨,又有特式,環境都幾整潔舒服,相信花過心思設計。另外,有個露天平台,不過因為天黑,冇出去坐,下次有機會再感受下。我同朋友分別叫o左藍瓜波菜闊條麵及雞肉波菜闊條麵,味道幾有水準!我見其他客人叫o的扒餐,好似唔錯!但價錢貴o左少少。此外,招呼我o地o既分別有幾個靚女待應,真係幾飲得杯落o架!(一笑) 總結︰可能係樓上舖同新開張o既關係,客人o係晚上時間都未坐滿,所以一d都唔嘈,同朋友一路食一路傾算唔錯。個價錢可以話食埋環境,都ok啦。臨走時發現有個櫃擺放o左d小遊戲,例如UNO、DEAL等,如果得閒,又同多幾個朋友o黎消磨時間,都係一個好去處!
之前知道有間新開o既餐廳,於是星期二同個客及同事去試下。

我同朋友分別叫o左藍瓜波菜闊條麵及雞肉波菜闊條麵
,味道幾有水準
!我見其他客人叫o的扒餐,好似唔錯!但價錢貴o左少少

2010-05-04
2010-05-05 11 瀏覽
好開心呀!和友人去了朗晴坊吃飯。我們在餐廳門口己被可愛女侍應吸引了,她說給我們九折優惠。在侍應介紹下,我們點了一個二人套餐。等了一會,先來了一個沙律和薯蓉,頍有田園風味,味道不錯。跟住來了南瓜湯和四片蒜蓉包,湯味道有些咸,包有點「燶」。然後是主菜,經可愛女侍應推介下,我們叫點了法式刁草焗海鮮飯和黃金軟殼蟹伴牛油忌廉燴飯。我覺得這兩味菜味道不錯,海鮮飯有扇貝、青口、蝦、蟹柳,用料十足,至於軟瞉蟹,起碼有四五只。最後送上餐飲和甜品,我們另叫點了一件藍莓蛋糕。我們雖點了二人套餐,因份量較多,三人同吃都覺得很滿足(肚子飽)。至於服務方面,我提議侍應生們見到客人到來就主動送上清水一杯。不要等客人叫才送上,我吃到一半時,覺得口渴,但桌上沒有水,於是叫侍應送來。餐廳的設施真值得一贊,桌面是透明玻璃窗,下有一個位子讓客人放自己物品。這樣做可以令客人坐得舒服,又可以從桌面清楚看到自己財物,不要因沒有位子放手袋而被迫把「包包」放在坐椅上,佔用了一些座位空間。另外,餐廳提供了免費WI-FI服務,客人可隨意上網。餐廳亦設有露天茶座,但因已是晚上,沒有走過去看。下次光顧時再了解。
好開心呀!和友人去了朗晴坊吃飯。
我們在餐廳門口己被可愛女侍應吸引了,她說給我們九折優惠。
侍應介紹下,我們點了一個二人套餐。
等了一會,先來了一個沙律和薯蓉,頍有田園風味,味道不錯。

跟住來了南瓜湯和四片蒜蓉包,湯味道有些咸,包有點「燶」。

最後送上餐飲和甜品,我們另叫點了一件藍莓蛋糕。
今晚吃二人套餐
煙鴨胸沙律
白色座位
2010-05-03
今晚吃二人套餐
煙鴨胸沙律
白色座位
  • 法式刁草焗海鮮飯、黃金軟殼蟹伴牛油忌廉燴飯
2010-04-25 29 瀏覽
2010-04-25
薯蓉青口....真的好好食呢.. 好新鮮, 又多汁
鵝肝...入口即溶.. 有鵝味.. 哇哈哈哈
芝士薯蓉西蘭花...好濃郁的芝士味道.. 西蘭花又煮到剛剛好, 不會太老, 有咬口
墨西哥大蝦.. 酸酸辣辣, 挺開胃
燉蛋.. 面頭層焦糖好脆, 蛋好滑
其中一間房
  • 紐西蘭牛柳
  • 西蘭花芝士
2010-04-21 3 瀏覽
原本今天放工經過朗豪坊ua想看下有咩電影看,但看見ua旁有張大banner話朗晴坊大廈好多新開的食店喎便被吸引注意力了 (真係為食呢haha...)之前都試過同朋友來這裡食飯,感覺都唔錯, 便想試下其他店如何了行近電梯口有個女仔俾咗張傳單給我,話佢地新開張有9折喎.我見有折, 餐牌又算多選擇就姑且一試啦.上到去見環境都好乾淨舒服, 便坐下了.一坐下, 便有服務員送水和餐牌,之後我點了南瓜草姑菠菜闊條麵(好似係3號餐...)好快就送上南瓜忌廉湯 (真係啱晒口食, 最喜歡南瓜了hehe)雖然湯有d鹹, 但味道好濃, 都可以接受~接住上主菜了, 南瓜煮到軟硬適中,草姑ok啦~ 菠菜闊條麵咬感幾好, 整體都唔錯^^最後我仲食咗杯焦糖布丁,真係好好味呢~不算太甜, 對於我來說, 味道剛剛好食完仲看咗陣電視先埋單喎埋單都不用50元, 好抵呢~可能新開張, 店員都好有heart喎希望佢地保持到落去啦有機會我都會再去食支持下的^^
原本今天放工經過朗豪坊ua想看下有咩電影看,
但看見ua旁有張大banner話朗晴坊大廈好多新開的食店喎
便被吸引注意力了 (真係為食呢haha...)
之前都試過同朋友來這裡食飯,
感覺都唔錯, 便想試下其他店如何了

行近電梯口有個女仔俾咗張傳單給我,
話佢地新開張有9折喎.
我見有折, 餐牌又算多選擇就姑且一試啦.
上到去見環境都好乾淨舒服, 便坐下了.
一坐下, 便有服務員送水和餐牌,
之後我點了
南瓜草姑菠菜闊條麵(好似係3號餐...)
雖然湯有d鹹, 但味道好濃, 都可以接受~
接住上主菜了, 南瓜煮到軟硬適中,
草姑ok啦~ 菠菜闊條麵咬感幾好,
整體都唔錯^^

最後我仲食咗杯焦糖布丁,
真係好好味呢~
不算太甜,
對於我來說, 味道剛剛好

食完仲看咗陣電視先埋單喎
埋單都不用50元, 好抵呢~
可能新開張, 店員都好有heart喎
希望佢地保持到落去啦
有機會我都會再去食支持下的^^