2012-05-02 1230 瀏覽
外母食過話好食,就介紹畀我哋,但呢度係要訂枱至有得食,唔做walk in喎套餐分6位餐一款,12位餐三款,可加位。菜式相差不遠,價錢表面似好抵食,食過你就知係咪抵囉今晚就同外母食6位餐:1)先嚟個湯,杏汁味尚可,豬肺夠白夠滑,但味道就不過不失咁啦;唔好同名店比較。2)好香當歸味,仲有杞子及龍眼肉,有綽頭蝦就隻隻新鮮又大隻,吸咗當歸香味,鮮甜不特止,最正係火喉控制得一絕,蝦肉爽口彈牙到腦震盪呀;好食到停不了,讚3)嚟到時火光迸列,又一綽頭菜件羊鞍無整燶,肉夠嫩仍有肉汁,而且一啲羶味都無,但有羊肉味喎,哈哈,厲害、好食之作:4)火喉控制得宜,美中不足係葱絲唔夠5)好咸,無芝蔴香味,雞肉唔滑又無咩雞味,失敗之作6)即係將隻粽切件再沾上蛋漿去炸,小弟唔識欣賞,我情願食炒飯或原隻傳統蒸裹蒸粽呀但係姨仔話好食到停唔到口喎 (其實只有佢一個鍾意食咋...個人口味囉)7)其實個餸好簡單,但佢整得算差,生菜尚算爽脆,但鮑汁唔夠味、真係似用鮮冬菇整,因為啲菇肉無冬菇味又唔香外,仲「淋pat pat」最奇怪係一片片嘅明明係「齋鮑片」嚟,但就話係螺片,咁都吹水?唔爭幾遠啫8)伊麵「淋pat pat」,芝士汁
套餐菜單

今晚就同外母食6位餐

滋補桑拿蝦
好香當歸味,仲有杞子及龍眼肉,有綽頭

回疆熱石火焰羊鞍
嚟到時火光迸列,又一綽頭菜

蒸海斑
火喉控制得宜,美中不足係葱絲唔夠

薑葱麻香貴妃雞半只
好咸,無芝蔴香味,雞肉唔滑又無咩雞味,失敗之作

得菜:黃金裹蒸粽

但係姨仔話好食到停唔到口喎
(其實只有佢一個鍾意食咋...個人口味囉
碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片
其實個餸好簡單,但佢整得算差

磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵
伊麵「淋pat pat」,芝士汁又係唔夠芝士味,粒日式帆立貝何來磯燒過?雪藏貨,無嚟味道。個蟹蓋仔無咩講

椰汁官燕湯圓
全港最難食嘅湯丸,唔滑唔糯不特止,仲竟然係嚡口嘅,又無米香,而且個甜湯好似漿糊咁,又無椰香

成個餐整色整水,菜名好聽,但部份都唔係嗰回事,味道參差。
明白到無一間食店嘅食物會樣樣都出色、好味,所以除咗個糖水實在係難食外;尚可一試嘅
2012-05-01
套餐菜單
滋補桑拿蝦
蒸海斑
  • 桑拿焗蝦、羊鞍
2011-05-15 885 瀏覽
本來今晚想食豪啲的一餐, 可惜原來最豪個套餐一定要有12人先致有得食@@期望中的佛跳牆幻滅了!! 不過塞翁失馬……個海底椰杏汁玉肺湯超正~~~~6人餐再加2人份量先來個海底椰杏汁玉肺湯 = 杏汁味唔重, 連其中一個人唔係好食杏汁味嘅都食到; 個湯真係好潤。豬肺都洗得好光淨, 點一點辣椒油更是美味之作!!!回疆熱石火焰羊鞍 = 一個火焰架子連石卵一起上枱, 保溫是也!!羊鞍肉質嫩滑, 不過羊味不夠羶, 或許是為着香港人口味罷!! 再羶味一點也可算是回疆風味吧!!古法滋補桑拿蝦 = 上枱時如水滾蒸汽出場, 每隻蝦身形差不多一致; 中蝦是也。蝦肉鮮味爽滑彈牙而且更帶着一點點藥材味, 應該是當歸、元肉、杞子等藥材。我想是蝦與藥材放進水中白灼,這份藥材味才能從蝦肉渗出來!!!薑蔥麻香貴妃雞 = 雞肉嫩滑配上薑蔥及麻香, 剛好就襯出個味來!!清蒸生猛海上鮮 = 魚約有斤來重, 咁大條魚, 都可以蒸得如此爐火純青; 真是值得一讚!! 魚肉保持鮮嫩滑溜, 配上一點蒸魚豉油, 更是調出個味…. 鮮味!!黃金裹蒸粽 = 可能有木魚碎在面所以外觀似薄餅, 但其實是把裹蒸粽以扁身形狀示人。裹蒸粽蒸得很乾身,

6人餐再加2人份量

海底椰杏汁玉肺湯
再羶味一點也可算是回疆風味吧!!
蝦肉鮮味爽滑彈牙而且更帶着一點點藥材味
古法滋補桑拿蝦
薑蔥麻香貴妃雞
清蒸生猛海上鮮
黃金裹蒸粽 = 可能有木魚碎在面所以外觀似薄餅, 但其實是把裹蒸粽以扁身形狀示人。裹蒸粽蒸得很乾身, 餡並沒有什麼肥豬肉; 所以無肥膩之感。糯米粘粘的且帶點煙韌, 咬下時好有質感。
黃金裹蒸粽
碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片 = 生菜爽口, 螺片都好鮮甜, 其中一個人重食到以為係素鮑魚。但冬菇黏著一點蝦子有着說不出的怪味!!
碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵 = 元貝雖是雪藏貨, 但都是彈牙之作。蟹蓋內釀蔥花和魚肉, 味道一般。而伊麵加上芝士汁都係一般做法, 但芝士汁好似唔係好夠; 所以芝士汁撈伊麵時並不是每吋角落都有!!
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵
椰汁官燕大團圓湯圓 = 啊姐佢果然食慣好嘢, 撈出一小梳官燕都無自己要重俾我影相。 不過影完相一陣, 所有官燕就俾其中一個人自己撈哂, 所以唔知係咪真官燕定素官燕!! 我無食湯圓, 佢哋話一般; 椰汁我就飲咗一啖, 漿糊汁是也!!
椰汁官燕大團圓湯圓
最後燈光全熄, 打上鐳射燈在牆上照耀. 再配以生日歌播送, 隨即有壽桃送上, 連大廚都出囄拍照; 果然夠卓頭!!!
埋單都只是 HK$9xx, 啊姐好豪咁放下壹仟圓大鈔就走出去;
想唔收我哋錢都幾難, 講明AA制!!
2011-05-13
古法滋補桑拿蝦
薑蔥麻香貴妃雞
清蒸生猛海上鮮
黃金裹蒸粽
椰汁官燕大團圓湯圓
2011-04-13 465 瀏覽
最近每星期二晚都到北角渣華道室內運動場上課, 注意到5樓的渣華軒餐廳環境清潔光猛, 門口又陳列了些獎項、照片和雜誌推介, 看起來像是內地名廚主理, 雖然人流不多, 姑且一試。主廚(相信也是老闆)穿著大廚制服高帽, 很認真的招待我們, 真有點在大酒店用餐的感覺! 餐牌的款式不算多, 但價錢十分便宜, 套餐24-36元, 一小菜有湯有飲品。點了炆班腩和椒鹽豬排兩個套餐:湯: 久違了的鴨頭湯, 還可以。炆班腩: 可能因為近街市, 所以用料新鮮, 味道很好!椒鹽豬排: 豬排是切成一小件的, 味道不錯, 但比較多油。飲品ok, 菜的份量也足。以這價錢, 絕對超值!看見餐廳中央有數張長枱排成一張大長枱, 足可以坐廿多人, 老闆說當晚有生日宴, 還把酒席菜單給我們看。酒席價格約由1,200-2500元, 生日宴還送壽包, 也有些特色菜(有些是有火焰的), 老闆說可以讓他有所發揮, 大有懷才不遇的感慨!下次家庭聚會一定要來試試, 因為可以廿多人一起坐, 大酒樓亦未必得, 而且環境淸靜, 價格也很便宜, 即使包場也可以。

點了炆班腩和椒鹽豬排兩個套餐:

湯: 久違了的鴨頭湯, 還可以。

炆班腩: 可能因為近街市, 所以用料新鮮, 味道很好!

椒鹽豬排: 豬排是切成一小件的, 味道不錯, 但比較多油。

飲品ok, 菜的份量也足。以這價錢, 絕對超值!

2011-03-29
2011-01-27 415 瀏覽
在競爭激烈的北角街市的另一處,有一間可以俾人好好休息的食店,可能佢響體育館上面的關係,所以會較少人知道吧...呢間食店入面有部電視高高在上,環境十分整潔,舒適呢間餐廳每日有五種午餐可供選擇,大約是炒粉麵,炒飯,扒飯等等,我去的時候比例喜愛扒飯同炒飯,炒飯其實覺得麻麻地,飯並唔爽,不過就夠熱,同用料幾多而扒飯個扒唔un,而且配汁的效果非常好,炒粉麵就如上面炒飯一樣,覺得麻麻(呢間午餐「炒」呢方面較弱吧?)另外例湯都幾夠料,加上飲品已幾滿足而服務方面,待應就麻麻地,人數唔多都會出錯,同效率較低,不過因為環境好的關係,讓我可以放鬆一下,都唔計較了雖然價錢比較上唔便宜,但在唔錯的環境之下,仍然值得推薦給一些百忙中想放鬆的打工仔
可能佢響體育館上面的關係,所以會較少人知道吧...
呢間食店入面有部電視高高在上,環境十分整潔,舒適

呢間餐廳每日有五種午餐可供選擇,
大約是炒粉麵,炒飯,扒飯等等,

我去的時候比例喜愛扒飯同炒飯,

炒飯其實覺得麻麻地,飯並唔爽,不過就夠熱,同用料幾多
而扒飯個扒唔un,而且配汁的效果非常好,

另外例湯都幾夠料,加上飲品已幾滿足

而服務方面,待應就麻麻地,人數唔多都會出錯,同效率較低,
不過因為環境好的關係,讓我可以放鬆一下,都唔計較了

雖然價錢比較上唔便宜,但在唔錯的環境之下,
仍然值得推薦給一些百忙中想放鬆的打工仔
2011-01-13
2011-01-02 294 瀏覽
令人難以忘懷的美食 好多人會忽略的地方, 包括我們 ... 機緣巧合之下, 去了一處沒有華麗裝修的球場餐廳進膳沒有帶半點祈望去, 卻令人歡呼喝采的一餐再加上大廚風趣幽默的介紹他的名菜. ..令你驚喜的 "古法滋補桑拿蝦" 略帶藥材味, 又不會搶走蝦鮮味再加上如火山爆發的蒸汽出場除了味美, 還有可觀性出奇 "回疆熱石火焰羊鞍"羊架圍住中央一個小火爐可讓進食時, 略燒一燒, 很有風味肉質嫩,又不酥, 有七八成熟, 又不太老 有初戀富士山的回憶 "翠林白雪伴櫻花"有西蘭花伴蝦干和蛋白, 色彩豐富味道清淡可口得獎家傳菜 "黃金裹蒸粽" 糯米壤成一個蟹蓋似的, 有點像粽味, 但較乾身, 又不肥膩, 因無肥豬肉幾它菜式也很味美, 令你一試難忘一個有專注有"心"的大廚炮製 色香味俱全的菜式值得推介被大家....
令人難以忘懷的美食

好多人會忽略的地方, 包括我們 ...
機緣巧合之下, 去了一處沒有華麗裝修的球場餐廳進膳
沒有帶半點祈望去, 卻令人歡呼喝采的一餐
再加上大廚風趣幽默的介紹他的名菜. ..

令你驚喜的 "古法滋補桑拿蝦"
略帶藥材味, 又不會搶走蝦鮮味
再加上如火山爆發的蒸汽出場
除了味美, 還有可觀性

出奇 "回疆熱石火焰羊鞍"
羊架圍住中央一個小火爐
可讓進食時, 略燒一燒, 很有風味
肉質嫩,又不酥, 有七八成熟, 又不太老

有初戀富士山的回憶 "翠林白雪伴櫻花"
有西蘭花伴蝦干和蛋白, 色彩豐富
味道清淡可口

得獎家傳菜 "黃金裹蒸粽"
糯米壤成一個蟹蓋似的,
有點像粽味, 但較乾身, 又不肥膩, 因無肥豬肉

幾它菜式也很味美, 令你一試難忘
一個有專注有"心"的大廚炮製 色香味俱全的菜式
值得推介被大家....

古法滋補桑拿蝦 - 正
回疆熱石火焰羊鞍 - 正
翠林白雪伴櫻花 - 正
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵 - 正
  • 私房菜套餐
與神父及教友一年一度飯聚, 原本建議去泉x居, 但神父說現在的泉x居抵食不再, 建議試試這間,很多人去呢度都會行錯去隔離市政大廈熟食中心, 因為出入口在室內運動場入口, 而且正在裝修, 我們一行廿多人也有數人行錯.今日食呢度的私房菜套餐, $1,380 一圍, 菜式之前已有人列出.首先有五小碟, 味道不錯火焰羊架有少少'蘇'.桑拿蝦 ok推介: 白肺湯及煎裹蒸糉臨尾仲有壽桃包送, 又有廣東話英文及普通話的生日歌送 !兩圍22人食, 食到飽仲有大把剩, 每圍13-14人食都夠 !自己帶酒仲免開瓶費揸車的旁邊有舊北角村的停車場, 泊車容易, 又近地鐵站.以此價錢真的抵食 !

首先有五小碟, 味道不錯

火焰羊架有少少'蘇'.

桑拿蝦 ok

推介: 白肺湯及煎裹蒸糉

臨尾仲有壽桃包送, 又有廣東話英文及普通話的生日歌送 !

自己帶酒仲免開瓶費

揸車的旁邊有舊北角村的停車場, 泊車容易, 又近地鐵站.

以此價錢真的抵食 !
2010-12-29
2010-09-23 215 瀏覽
一向對吃要求不高,但這一餐實在不吐不快。中秋做節,所謂私房菜,口味太咸。(一開始就投訴了,但往後的菜也沒有改善。)一席十三道菜,只有甜品能一家大小入口。(不咸,但淡如飲水)食材撘配奇怪,一道桑拿蝦加入藥材,根本不相配。每一道菜都為有特式而設計出特式,只可說是外觀標奇立異,忘了根本的要美味可口。十多道菜都沒有沾上口邊,本想褢蒸糉此較安全,可以填飽。怎料原來又是特式設計,只是「薄餅」一塊。還有,一餐飯等的時間多於吃的,用了近四小時。肚子空空之下離場。這一家,不會有下一次。
一向對吃要求不高,但這一餐實在不吐不快。

一席十三道菜,只有甜品能一家大小入口。(不咸,但淡如飲水)
食材撘配奇怪,一道桑拿蝦加入藥材,根本不相配。
還有,一餐飯等的時間多於吃的,用了近四小時。
肚子空空之下離場。
這一家,不會有下一次。
2010-09-22
2010-04-19 143 瀏覽
值得推介 雖然是市政大廈室內運動場餐廳,但服務水準是很好的。 吃得飽一飽,菜色有水準。當日也有不少是生日飯局. 生日歌一起, 全場高唱, 非常之開心, 整個餐廳, 氣氛非常好, 是物超所值又飽足的一餐。
2010-04-17
慶祝紀念
生日
chef
精美前菜味道清新
桑拿蝦用了藥材蒸蝦,用錫紙蒸,剪開時熱氣騰騰,蝦鮮甜
火焰羊架, 肉質嫩滑而羊味濃厚
香草芝士百花釀蟹蓋燴元貝伊麵底, 芝士汁濃, 帶子夠大
  • 精美前菜
  • 桑拿蝦